Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: PLKN patut asing peserta ataupun tidak?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» PLKN patut asing peserta ataupun tidak?

Please Mendaftar To Post


Oleh PLKN patut asing peserta ataupun tidak?

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-05-07 01:21


dalam akhbar berita harian har ni ada mnyatakan bahawa kem bagi peserta lelaki dan perempuan tak wajar diasingkan kerana pada pandangan pelatih,ibu bapa,itu tidak realistik dan tidak praktikal...

apa yang saya tengok,walaupun tak masuk plkn,saya dengar dari kawan-kawan saya,mereka cakap,tahap sosial kat dalam kem tu teruk...terlalu bebas...apa kewajaran aktiviti ini?mungkin ada yang menjadi lebih baik apabila mengikuti aktiviti ini,tapi ada yang pergi kesana kerana terpaksa dan enjoy...adakah patut diasingkan?adakah patut diadakan PLKN?adakah setimpal maanfaat yang kita dapat?mungkin ada sauudara/saudari yang menghadiri program itu dapat berkongsi pengalaman?


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 08-05-07 02:28


tak semuanya buruk kat plkn ni...ada baiknyer juga tapi sikit saja...ana ada pengalaman 3 bulan kat plkn asahan melaka.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 08-05-07 02:52


Bukan setakat dekat PLKN saja kena asing, dekat sekolah dan IPT pun patut di asingkan untuk mengelakkan anak-anak luar nikah bertambah ramai dekat Malaysia ni...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-05-07 18:09


tu lah...sampai nak buat pusah sehenti bagi anak2 luar nikah...macam nak makin galak saja anak2 luar nikah ni...apa lah perasaan mereka bila mereka dah besar nanti...kawalan pergaulan di ipt seharusnya diperketatkan..pada zaman remaja ni,biasalah,naluri org muda..ingin cuba sesuatu yang baru..bebas sangat kat ipt ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-05-07 18:15


"kerana nila setitik,rosak susu sebelanga"
"kalau hahal,halal lah..Kalau haram,haram lah..Kalau campur halal haram,tetap haram..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-05-07 18:16


inilah sistem sekuler negara kita yang scara 'mandat' boleh mhalalkan yang haram... astafirullah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 08-05-07 18:22


saya memang setuju kalau diasingkan...banyak buruknyer dari baiknyer plkn ni.Ramai yang kata memang pergaulan mereka ni bebas...tak terkawal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

amira_najihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22568
Posting: 107
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-05-07 19:24


wjar diasingkan..
tujuan untuk mendisiplinkan diri 2 dah betul..
tapi kalau caranya pulak salah knalah pertimbangkan dengan sewajarnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_najihahProfil   Hantar PM kepada amira_najihah   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-05-07 19:49


senang-senang tak payah diasingkan....tak payah buat khidmat negara ni...kita dah nampak banyak keburukannya kan...dah lah bermcm2 masalah menimpa...ada kena cbul,sesat...macam-macam lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

faisaltehlipot
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27175
Posting: 95
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 11:59


ye patutnya tak payah buat ah ,makin banyak kekusutan dari kebaikkan,bayak lagi cara yang lebih baik nak didk pelajar /remaja

Bookmark and Share

    


  Member Information For faisaltehlipotProfil   Hantar PM kepada faisaltehlipot   Pergi ke faisaltehlipot's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 12:27


asingkn juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-07 03:17


keputusan dah di buat kan...ibubapa pun setuju..ish3...apa yang mereka pkir ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-05-07 09:27


salam...
kalau tanya saya....memang patut diasingkan...
kalau boleh dalam semua benda patut diasingkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 11-05-07 09:34


salam...

bagi ana,

memang patut diasingkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 11-05-07 09:35


diasingkan lebih baik daripada dicampurkan...macam-macam yang dah jadi...pengalaman kawan-kawan yang dah pergi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-07 12:17


kalau buat PLKN untuk lelaki saja boleh tak? perempuan tak payah lah...macam Korea hanya lelaki saja wajib sertai program ketenteraan selepas sekolah... Malaysia pula nak hantar lelaki dan perempuan....banyak susah dr mudah...


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 11-05-07 12:24


Assalammualaikum............
Rasanya...pendapat hang ni ada logiknya...tapi rasanya awal-awal lagi pihak yang bertanggungjawab tentu akan menolaknya....kan begitu...


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-05-07 12:45


Erm....kalau dapat asingkan bagus.... (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-05-07 12:47


Pada 11-05-07 12:45 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Erm....kalau dapat asingkan bagus.... (",)


memang bagus sangat-sangat

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-07 23:31


macam mana nak bagi asing ek...keputusan dah ada...kalula suara kita didengari kerajaan,ataupun ada saluran tertentu,kan best...sokong lah mufti jadi timbalan perdana menteri bagi saluran agama..timbalan satu pergi,kekal bab negara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 10:00


Tak setuju asing pelatih PLKN
Oleh Jalal Ali Abdul Rahim










KUALA LUMPUR: Cadangan meletakkan pelatih lelaki dan wanita Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di kem berasingan tidak akan dilaksanakan kerana kajian mendapati 82 peratus atau 36,000 daripada 44,000 responden tidak bersetuju ia dilaksanakan.

Pengerusi Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN), Tan Sri Lee Lam Thye, berkata hasil kajian dibentangkan Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Abdul Hadi Awang Kechil, pada mesyuarat MLKN semalam, menunjukkan sebahagian besar responden terdiri daripada pelatih, ibu bapa, jurulatih serta kakitangan pengurusan yang dipilih secara rawak di 80 kem PLKN mengakui ia tidak praktikal.

Katanya, hanya 18 peratus atau 7,920 responden bersetuju. Cadangan itu diutarakan seorang ahli majlis MLKN pada 15 Mac lalu supaya satu kem perintis yang hanya menempatkan pelatih wanita berserta komandan dan jurulatih yang juga wanita diwujudkan bagi mengelak masalah.

“Rekod JLKN menunjukkan isu dan masalah sosial di kem PLKN membabitkan pelatih lelaki dan wanita adalah kes terpencil, malah bukan berlaku sesama pelatih, tetapi antara pelatih dan jurulatih.

“Memandangkan laporan Ketua Pengarah JLKN itu terutama responden yang tidak bersetuju, MLKN putuskan cadangan pengasingan pelatih tidak praktikal, tidak baik dan tidak dipersetujui majlis,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat MLKN di Ibu Pejabat JLKN, di sini, semalam.

Lee yang mengakui MLKN turut mengambil kira bantahan melalui media berkata, cadangan itu tidak membantu memupuk perasaan hormat menghormati antara generasi muda lelaki dan wanita, sedangkan realiti hidup biasa mereka perlu bercampur.

“Kita mahu meningkatkan persefahaman antara wira dan wirawati terutama menyemai rasa hormat antara gender,” katanya.

Sementara itu, Abdul Hadi turut membentangkan laporan siasatan kes 23 pelatih Kem Lagenda Gunung Ledang, Asahan, Melaka tersesat di hutan ketika menjalani latihan pandu arah pada 30 April lalu dan peraturan baru mengelak ia berulang.

Mengulas perkara itu, Abdul Hadi, berkata latihan pandu arah pada masa depan hanya akan diadakan pada waktu pagi dan di kawasan hutan muda saja dengan setiap masa ditemani jurulatih.

“Jarak perjalanan bagi latihan pandu arah itu tidak boleh melebihi dua kilometer kerana latihan itu sebenarnya hanya untuk belajar pandu arah saja, bukannya meredah hutan. JLKN juga melihat semula keperluan peralatan bagi memastikan mendapat peralatan seperti kompas yang terbaik,” katanya.

Sebelum ini, beliau mengumumkan seorang jurulatih dilucutkan jawatan serta-merta pada 14 Mei lalu, tiga jurulatih lain digantung tugas tiga bulan dari tarikh sama, manakala komandan, timbalan komandan latihan dan ketua jurulatih kem itu diberikan surat tunjuk sebab dan tindakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 10:37


saya pun salo terdgr cerita yang kurang enak berkenaan dengan PLKN..

Program yang pada asalnya untuk menuju ke arah kebaikan tetapi dicemari dengan pelbagai masalah sosial...

siapa yang patut dipersalahkan?? apa tindakan yang patut diambil??

pemantauan perlu dipertingkat demi menjaga pewaris bangsa yang semakin hanyut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 14:28


dia cakap patut diteruskan kerana masalah yang tmbul,terpencil...
rogol?terpencil ke?
lepas itu kata tu masalah antara jururlatih dan pelatih..
bukan pelatih dan pelatih...
ala,budak-budak sekarang pandai lah....
nak buat,sorok...
pihak plkn pun mana tau...
mansuhkan terus plkn ni...
rosakkan remaja yang bakal jadi pemimpin

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 16:48


betul tu...betul tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 20:46


“Kita mahu meningkatkan persefahaman antara wira dan wirawati terutama menyemai rasa hormat antara gender,” katanya.

petikan dr akhbar diatas....
persefahaman lebih ditonjolkan dari penda lain yang letih penting

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-06-07 20:58


wajib di-asingkan. Pengalaman semasa saya menjaga PLKN yang first batch SIRI 1,2 dan 3 semasa kat Universiti dulu(sekarang semua dah kat KEM masing), memang banyak kecelaruan berlaku terutama mengenai pergaulan lelaki dan perempuan.

Setelah dua bulan mereka ni dah tak kisah laki lah perempuan, ada yang bertepuk tampar lah macam tak budak beza laki dan perempuan, ada kes pelatih lelaki dan perempuan buat 'projek' dan kena tangkap dalam bilik...

Dari sudut sosial kalau tidak dikira unsur 'keislaman' memang kita nampak 'macam' ok, tapi PLKN ini banyak memberikan kesan buruk yang AMAT kepada remaja islam. Terutama dalam pemupukan sahsiah islam ke dalam diri. Mereka hanya berkisar kepada kenegaraan, disiplin ketenteraan ilmu2 ketenteraan dan juga khidmat sosial(komuniti). Dalam masa terluang mereka bergelak ketawa,bercanda2 yang berpanjangan setiap hari. benda-benda ni memang remaja sukai, tapi ianya mempunyai batas-batas dalam islam.

Akhirnya remaja dan remaji terbentuk daripada bentuk2 modul PLKN yang tidak menekankan unsur2 islamisasi dalam programmya dari segi modul, dan susasana persekitarannya.

Tu pengalaman saya yang dulu. Tak tahu lah dah upgrade modul2 dia..tapi dari segi sosial..selagi tak asingkan..tetap sama...for sure...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 21:05


bukan sahaja PLKN, di institut2 pengajian tinggi juga memang kena asingkan pelajar lelaki dan wanita...sepatutnya memang kena ubah modul PLKN ini ...tak boleh mansuhkan terus nanti remaja jadi pemalas...dan kurang berdaya saing. ada pros dan kons PLKN ni..yang kons ni lah kita tak suka...tak suka sangat-sangat..argh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-06-07 23:42


Assalamualaikum...

Asinglah...nafsu ni...jika Allah pun dia tak akui sebagai Tuhannya...sehingga 3 kali dimasukkan dalam neraka baru nak admit...jadi, fahamlah keperluan tersebut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 23:50


yang kena tangkap tu,saja tak heboh...
nanti bagi efek buruk kat plkn tu sendiri....
nasib baik tak kena pergi..hehehe...
biar lah org kata best pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 09-06-07 07:03


Bukanlah salah kalau campur tetapi dikawal rapi mengikut syariat Islam..
Masalahnya disini, nilai akhlak jurulatih pun tak diambil kira sebelum dilantik menjadi jurulatih..

Kalau nak asing pun bukanlah susahkan kerja-kerja mereka..rasanya lebih mudah kalau diasingkan..walaupun dah ada keputusannya..sebagai Muslim kita masih ada hak untuk menegur kesilapan dan saling memperbetulkan kesalahan..

Mahasiswa/wi, yakinlah..andai kita semua bangkit bersama dalam satu jemaah untuk mempertegakkan hak..insya Allah kejayaan menanti kita..jangan putus asa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 09-06-07 09:25


Pada 11-05-07 12:47 , aiz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-05-07 12:45 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Erm....kalau dapat asingkan bagus.... (",)


memang bagus sangat-sangat


ana pun sokong

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 09-06-07 11:34


('',)

ana setuju saja.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_puteh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 23993
Posting: 61
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-06-07 12:55


bagi ana patut diasingkn...
sebab senang untuk melakukan aktiviti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_putehProfil   Hantar PM kepada sutera_puteh   Quote dan BalasQuote

icah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 215
Posting: 120
Dari: batu caves

Selangor  


posticon Posting pada: 09-06-07 12:55


bukan masalah asing atau tak asing...
sekarang ini... yang menjadi persoalannya...
adakah plkn tu capai matlamat dia...
secara jujur nya...
saya rasa, xcapai objektif pun...
remaja yang masok pkn, bukannya jatidiri makin elok..
tapi... kebanyakannya makin negatif..
yang bertudung, lepas pkn, xbertudung...
yang dr sekolah agama... tak reti nak bersosial.. masok sana... teros terlebih sosial pula..
lagi pun... jurulatih2 pkn pun, jatidiri nya perlu dinilai terlebih dahulu...
kalau di kem saya dulu... benda yang buruk2, kebanyakannya jurulatih yang ajar pada pelatih...
ish..ish...
astaghfirullah

Bookmark and Share

    


  Member Information For icahProfil   Hantar PM kepada icah   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 13:11


Pada 09-06-07 12:55 , icah posting:

!!! QUOTE !!!

bukan masalah asing atau tak asing...
sekarang ini... yang menjadi persoalannya...
adakah plkn tu capai matlamat dia...
secara jujur nya...
saya rasa, xcapai objektif pun...
remaja yang masok pkn, bukannya jatidiri makin elok..
tapi... kebanyakannya makin negatif..
yang bertudung, lepas pkn, xbertudung...
yang dr sekolah agama... tak reti nak bersosial.. masok sana... teros terlebih sosial pula..
lagi pun... jurulatih2 pkn pun, jatidiri nya perlu dinilai terlebih dahulu...
kalau di kem saya dulu... benda yang buruk2, kebanyakannya jurulatih yang ajar pada pelatih...
ish..ish...
astaghfirullah


benarkah majoriti begitu.

rakan saya pulang dr PLKN lebih kuat jatidiri agama dia hasil didikan kat sana, solat jemaah dan lain-lain.


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

icah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 215
Posting: 120
Dari: batu caves

Selangor  


posticon Posting pada: 09-06-07 13:17


Pada 09-06-07 13:11 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-06-07 12:55 , icah posting:

!!! QUOTE !!!

bukan masalah asing atau tak asing...
sekarang ini... yang menjadi persoalannya...
adakah plkn tu capai matlamat dia...
secara jujur nya...
saya rasa, xcapai objektif pun...
remaja yang masok pkn, bukannya jatidiri makin elok..
tapi... kebanyakannya makin negatif..
yang bertudung, lepas pkn, xbertudung...
yang dr sekolah agama... tak reti nak bersosial.. masok sana... teros terlebih sosial pula..
lagi pun... jurulatih2 pkn pun, jatidiri nya perlu dinilai terlebih dahulu...
kalau di kem saya dulu... benda yang buruk2, kebanyakannya jurulatih yang ajar pada pelatih...
ish..ish...
astaghfirullah


benarkah majoriti begitu.

rakan saya pulang dr PLKN lebih kuat jatidiri agama dia hasil didikan kat sana, solat jemaah dan lain-lain.



mungkin rakan awak dapat kem yang bagus...
tapi...
saya cuma melihat di kem saya saja..
realiti nya begitu lah...
saya sendiri mengakui, diri saya juga banyak terpengaruh pada benda negatif...
tapi... alhamdulillah...
bila masok matrik... jumpa kawan-kawan yang sefikrah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For icahProfil   Hantar PM kepada icah   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 13:43


patutnya pemilihan masuk plkn ni tak boleh buat secara rawak...
sepatutnya mereka yang pernah ada rekod kesalahan disekolah,yang patut pergi...
lepas itu modul kat dalam tu,patutlah ditukar supaya lebih berdisiplin...
tambah unsur kerohanian....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 13:44


JLKN ubah suai modul latihan
Oleh Sariha Mohd Ali

Program ambil kira kesihatan, kemampuan pelatih


PEKAN: Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) membuat empat perubahan dalam modul latihan fizikal dalam usaha menambahbaikkan pelaksanaan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) bagi memberi keselesaan kepada semua pelatihnya, berkuat kuasa pertengahan bulan ini.

Perubahan itu juga dilakukan selepas JLKN mendapat nasihat Kementerian Kesihatan kerana beberapa kegiatan dilakukan sebelum ini dikatakan boleh menjejaskan kesihatan pelatih.

Ketua Pengarah JLKN, Abdul Hadi Awang Kechil berkata, mesyuarat Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN) kelmarin, bersetuju latihan kawad dan kegiatan air dikendalikan sebelum jam 9.30 pagi atau selepas jam 3.30 petang bagi mengelak pelatih kehilangan air berlebihan akibat cuaca panas.

Beliau berkata, latihan tempur tanpa senjata juga perlu dilakukan di kawasan tertutup atau berbumbung jika cuaca panas berikutan kemampuan pelatih terhadap cuaca seperti itu berbeza antara satu sama lain.

Katanya, pelatih juga akan diasingkan mengikut tahap kecergasan masing-masing, manakala pelatih wanita yang tidak mampu melakukan latihan kembara halangan iaitu memanjat dinding setinggi 3.6 meter atau memanjat tangga kambing, boleh dikecualikan daripada melakukannya.

"JLKN menetapkan komandan, timbalan komandan latihan dan ketua jurulatih di kem PLKN sebagai individu yang berhak membuat keputusan terhadap pelaksanaan semua perubahan itu.

"Ini bermakna, jika mereka mendapati keadaan cuaca panas, latihan perlu dibuat di kawasan berbumbung, selain mereka ini juga menilai kemampuan pelatih wanita untuk dikecualikan daripada menjalani latihan kembara halangan itu," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menutup PLKN di Kem Tasik Chini Resort Kumpulan 2 Siri 4/2007, dekat sini, semalam.

Sementara itu, Abdul Hadi berkata, JLKN memberi jaminan urusan pengangkutan membabitkan pergerakan 30,516 pelatih PLKN bagi kemasukan ke 81 kem di seluruh negara pada 16 dan 17 Jun ini, tidak akan menimbulkan sebarang masalah.

Beliau berkata, JLKN menyediakan 664 bas yang memiliki lesen perjalanan sementara (lepas) dan 78 penerbangan bagi membawa pelatih termasuk ke Sabah dan Sarawak.

"Pergerakan pelatih PLKN dibuat selama dua hari bagi memberi keselesaan kepada pelatih dan ibu bapa, sekali gus dapat mengurangkan jumlah penggunaan bas.

"Pada 16 Jun, pergerakan pelatih yang tinggal di Kedah, Selangor, Wilayah Persekutuan, Melaka, Pahang, Terengganu, Negeri Sembilan, Sarawak dan Sabah.

"Pada 17 Jun pula, pelatih dari Perlis, Pulau Pinang, Perak, Johor, Kelantan, Sabah dan Sarawak pula akan dibawa ke 81 kem yang ditetapkan termasuk satu kem baru iaitu Kem Indera Mahkota di Maran," katanya.

Abdul Hadi berkata, pergerakan pelatih kali ini dibahagikan mengikut zon bagi membolehkan bas sama digunakan membawa pelatih, selain pegawai sekretariat dapat menumpu tugas dengan lebih baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Khazinatul_asrar92
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.12.2006
Ahli No: 27700
Posting: 31
Dari: Subhanallah~di atas bumi yang dilimpahi nikmat kurnia-Nya

jordan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 14:38


Pada 09-06-07 13:43 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

patutnya pemilihan masuk plkn ni tak boleh buat secara rawak...
sepatutnya mereka yang pernah ada rekod kesalahan disekolah,yang patut pergi...
lepas itu modul kat dalam tu,patutlah ditukar supaya lebih berdisiplin...
tambah unsur kerohanian....


betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Khazinatul_asrar92Profil   Hantar PM kepada Khazinatul_asrar92   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.169983 saat. Lajunya....