Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 jam, 11 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: BAGAIMANA HENDAK BUAT WALIMAH TANPA ADAT BERSANDING TETAPI MERIAH..?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» BAGAIMANA HENDAK BUAT WALIMAH TANPA ADAT BERSANDING TETAPI MERIAH..?

Please Mendaftar To Post


Oleh BAGAIMANA HENDAK BUAT WALIMAH TANPA ADAT BERSANDING TETAPI MERIAH..?

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 16:16


harap sahabat2 boleh bantu ana..

mungkin ada idea2 yang boleh bantu ana untuk buat majlis yang meriah dan berkat tanpa adat bersanding kerana ibu ayah ana mahu mengikut adat. jadi ana kena pastikan walaupun ana tidak bersanding ia tetap meriah..ana dalam proses berbincang dengan ibu ayah ana..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 04-05-07 16:34


1st...baguslah sebab tak bersanding....selamat si bakal suami...tak adalah dia terperangkap + bertambah dosa kalau anda bersanding2 ini....baru jadi suami tetiba belum lagi mlm pertama dah dapat dosa...selamat suami raudhah84.

buat kenduri yang sedarhana cukuplah....yang tak membazir.....duit yang tak dibazirkan itu maybe ayah mak raudhah84 boleh guna untuk benda-benda lain....sedekah kat anak yatim ke....sedekah kat org susah ke....dapat pahala....boleh guna untuk pergi buat haji ke (kalau tak buat haji lagi)...boleh guna untuk taja adik2 raudhah84 yang masih bersekolah ke, yang nak masuk universiti ke.....atau boleh guna untuk bayar installment beli kereta baru ke....and etc.

menjamu org ramai yang datang itu pun dah cukup...macam buat jamuan minum petang atau majlis kenduri akikah....kalau tak mampu ajak semua org, just ajak org kampung and adik beradik saja.....they will definately spread the word about your marriage.....cukup objective mengadakan kenduri kahwin.

lagi satu....sila awasi atau berhati-hati dalam memilih pakaian pengantin....sila pilih yang menutup aurat, yang menutup dada, yang tidak ketat, yang tidak memberahikan dan etc.....jangan ditambah dosa sebelum mlm pertama.

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-05-07 16:35


katakan pada mereka, enti boleh bersanding tapi untuk keluarga2 terdekat sahaja...

tapi cuba gunakan pendekatan berhemah dan jangan sekali2 berkeras kerana enti anak perempuan yang ada wali...ayah enti boleh saja batalkan perkahwinan enti dengan bakal suami.ini akan menimbulkan lebih banyak masalah...

dalam kaedah fiqh pun menerangkan 'ambil mudharat kecil untuk elak mudharat besar'...

wa allahu a'lam bis sawab...:-)
[ Telah diedit oleh: ABg_IMaM pada 04-05-07 16:36 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-05-07 16:38


!!! QUOTE !!!

1st...baguslah sebab tak bersanding....selamat si bakal suami...tak adalah dia terperangkap + bertambah dosa kalau anda bersanding2 ini....baru jadi suami tiba-tiba belum lagi mlm pertama dah dapat dosa...selamat suami raudhah84.

buat kenduri yang sedarhana cukuplah....yang tak membazir.....duit yang tak dibazirkan itu maybe ayah mak raudhah84 boleh guna untuk benda-benda lain....sedekah kat anak yatim ke....sedekah kat org susah ke....dapat pahala....boleh guna untuk pergi buat haji ke (kalau tak buat haji lagi)...boleh guna untuk taja adik2 raudhah84 yang masih bersekolah ke, yang nak masuk universiti ke.....atau boleh guna untuk bayar installment beli kereta baru ke....and etc.

menjamu org ramai yang datang itu pun dah cukup...macam buat jamuan minum petang atau majlis kenduri akikah....kalau tak mampu ajak semua org, just ajak org kampung and adik beradik saja.....they will definately spread the word about your marriage.....cukup objective mengadakan kenduri kahwin.

lagi satu....sila awasi atau berhati-hati dalam memilih pakaian pengantin....sila pilih yang menutup aurat, yang menutup dada, yang tidak ketat, yang tidak memberahikan dan etc.....jangan ditambah dosa sebelum mlm pertama.


naruto-san...kita kena berhemah dengan orang tua ni...
biar mengalah tapi tak tergadai prinsip...

naruto-san, enta ni dah kawin ke?... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-05-07 16:41


!!! QUOTE !!!

menjamu org ramai yang datang itu pun dah cukup...macam buat jamuan minum petang atau majlis kenduri akikah....kalau tak mampu ajak semua org, just ajak org kampung and adik beradik saja.....they will definately spread the word about your marriage.....cukup objective mengadakan kenduri kahwin.


idea yang kurang praktikal...walimah tetap diadakan kerana Nabi s.a.w suruh buat kenduri walimah walaupun dengan seekor kambing...

naruto-san kena faham 'uruf masyarakat melayu kita.

oh ye...terlupa pulak ana.naruto-san orang jepun peranakan pulau pinang kan?... :-P :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 04-05-07 17:05


hahaha....Abg_Imam....berhemah....tak semestinya dan tak selalunya kena BERLEMBUT MEMANJANG.....kekadang berkeras itu jugak boleh jadi berhemah.....depend pada situasi....contohnya....bakal suami berkeras supaya tidak diadakan persandingan...tapi parents perempuan nak jugak diadakan persandingan di khalayak umum....takpelah...batalkanlah perkahwinan itu....org ramai akan tanya Kenapa dibatalkan perkahwinan....dan org ramai jugak akan tahu jawapannya kelak....family si perempuan terutamanya si mak ayah confirm akan kena pressure...pressure kerana disebabkan merekalah perkahwinan tersebut dibatalkan....org ramai akan salahkan mak bapak perempuan itu sebab degil asyik nak menambahkan dosa si bakal suami....org ramai dan mak bapak perempuan itu confirm akan bertanya kepada ustaz lah, kadi lah, muftilah tentang hal tersebut...secara tak langsung mereka akan belajar hukum hakam agama dalam hal perkahwinan ini....end up...semuanya akan berpihak kepada si bakal suami itu....mak ayah perempuan itu kelak akan rasa bersalah.

org ramai memang akan ada yang akan mengata belakang si bakal suami....they can say what they want....but the thing is....the husband-to-be has every right on not to be burden by dosa on his shoulders.

Pada 04-05-07 16:41 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!



oh ye...terlupa pulak ana.naruto-san orang jepun peranakan pulau pinang kan?... :-P :lol:


hehehe....naruto-san bukan org jepun....cumenye berminat nak kahwin dengan org jepun...hahaha

p/s: kat atas itu adalah pengalaman sepupu naruto-san sendiri dalam menghadapi MERTUANYA yang dulu degil tak mahu ikut hukum hakam Islam...akhirnya sekarang mertuanya rajin pergi ke majlis2 ilmu yang diadakan di masjid di kawasannya.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 04-05-07 17:14 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ADEK
Warga Rasmi
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 595
Posting: 6
Dari: bumi hijau

Kedah  


posticon Posting pada: 04-05-07 17:18


untuk raudhah84..

pandangan & pengalaman saya...better kita berterus terang dengan parent..biar mereka buat pilihan sama ada nak dosa or pahala..yang penting kita terangkan Kenapa kita tak nak bersanding&perkara2 yang menambahkan dosa seperti berzanji oleh kaum wanita,karaoke masa walimah,percampuran lelaki & perempuan,khatam al-Quran yang dipertontonkan dan sebagainya..yang penting juga,kita kena bertegas dalam perkara ni..lagipun majlis akad nikah&walimah adalah permulaan kehidupan rmhtangga& penentu baik buruk zuriat yang kita akan lahirkan..
jika dosa dipermulaan,tak mustahil kehidupan rumahtangga& zuriat kita tidak akan mendapat keberkatan daripada Allah selamanya...
keputusan&ketegasan ditangan anda...pilih antara redho Allah atau murkaNYA

Bookmark and Share

  


  Member Information For ADEKProfil   Hantar PM kepada ADEK   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 04-05-07 17:23


Pada 04-05-07 17:18 , ADEK posting:

!!! QUOTE !!!

...yang penting juga,kita kena bertegas dalam perkara ni...


setuju....BERHEMAH + TEGAS....ramai org ingat berhemah itu selalunya berlembut, mengalah...padahal dalam TEGAS itu kadang-kadang sebenarnya paling berhemah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 18:16


pertama sekali tahniah di ucapkan kerana bakal menempuhi alam perkahwinan.

bagi akak walimah yang di hadiri dengan orang ramai dan sanak saudara kan dah cukup meriah rasanya tanpa adanya adat bersanding itu. Alunan marhaban dari warga masjid juga akan menceriakan lagi walimah kita...

~sekadar pandangan simple~


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 18:36


kalau nak meriah betul, jemput lah satu malaya datang kenduri tu,
hihihi hanya jokin' k.....
tahniah dah nak kahwin saudari kita seorang ni, siapa lah yang bertuah tu???
apa kata buat di satu tempat yang memang ramai orang boleh datang macam dewan atau balai raya....em tak best
Sorry tak ada idea yang canggih manggih, tapi kalau nak gamat betul, jemput lah semua member2 dari tadika sampai lah rakan seperjuangan kat U @ kolej @whatever necessary
konfem gamat satu malaya, tapi kalau nak punya gamat sampai sti dengan dato k punya kawin pun kalah, jangan lupa jemput teman
muahahaha

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 08:51


alhamdulillah...
syukran abang imam, naruto san, kak kasihkekasih, adek & alwalid..
dapat beri panduan dalam ana cuba pujuk ibu ayah, maklumlah anak perempuan tunggal..jadi rumit sedikit..
InsyaAllah moga dipermudahkan..
:-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 08:55


Pada 04-05-07 18:36 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!


apa kata buat di satu tempat yang memang ramai orang boleh datang macam dewan atau balai raya....em tak best
Sorry tak ada idea yang canggih manggih, tapi kalau nak gamat betul, jemput lah semua member2 dari tadika sampai lah rakan seperjuangan kat U @ kolej @whatever necessary
konfem gamat satu malaya, tapi kalau nak punya gamat sampai sti dengan dato k punya kawin pun kalah, jangan lupa jemput teman
muahahaha


;-)
alwalid buat ana gelak seorang-seorang depan pc.
insyaAllah...sahabat2 ukhwah tak akan ana lupakan.


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-05-07 16:16


syukur parent ana memang tak hendak ana bersanding...

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 16:21


maken banyak cerita kahwin ini ek...da besar upenye persekitaran ana ini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-05-07 16:35


assalamualaikum...

ana tadi baru balik dari majlis walimah sahabat seperjuangan...

walimahnya meriah...pengantin siap pakai tanjak lagi...

bersandingnya di meja makan...

siap MB dan pengarah JHEAINS turun walhal almarhum ayah groom ni dulu Pj Hizbul Islami.

ana rasa tak ada masalah bersanding....yang jangan dibuat ialah tepung tawar dengan beras kunyit...takat siram dengan air wangian dan bunga rampai...tak ada masalah...:-)

p/s : apa nama air wangian tu?.... :-o
[ Telah diedit oleh: ABg_IMaM pada 05-05-07 16:35 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

sahabat2hidayah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.07.2005
Ahli No: 17043
Posting: 40
Dari: Dunia sementara

cambodia  


posticon Posting pada: 05-05-07 16:36


Assalamualaikum wrbt..

saya punyai ramai kawan-kawan yang menghadapi masalah macam ni...
cuma boleh nasihatkan agar berbincang elok-elok dengan keluarga..
InsyaAllah,niat yang baik akan dipermudahkan olehNya..

Semoga perkahwinan raudhah84 mendapat keberkatan daripadaNya.. Amin

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat2hidayahProfil   Hantar PM kepada sahabat2hidayah   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 16:37


Pada 05-05-07 16:35 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

ana tadi baru balik dari majlis walimah sahabat seperjuangan...

walimahnya meriah...pengantin siap pakai tanjak lagi...

bersandingnya di meja makan...

siap MB dan pengarah JHEAINS turun walhal almarhum ayah groom ni dulu Pj Hizbul Islami.

ana rasa tak ada masalah bersanding....yang jangan dibuat ialah tepung tawar dengan beras kunyit...takat siram dengan air wangian dan bunga rampai...tak ada masalah...:-)

p/s : apa nama air wangian tu?.... :-o



1 lagi...lelaki xley berinai


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-05-07 16:38


!!! QUOTE !!!

wrbt..

saya punyai ramai kawan-kawan yang menghadapi masalah macam ni...
cuma boleh nasihatkan agar berbincang elok-elok dengan keluarga..
InsyaAllah,niat yang baik akan dipermudahkan olehNya..

Semoga perkahwinan raudhah84 mendapat keberkatan daripadaNya.. Amin


nasihat yang positif dan masih dalam rangka adat Melayu :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 17:28


Pada 05-05-07 16:35 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!



p/s : apa nama air wangian tu?.... :-o


air mawar.. tak pun air teh .. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 06-05-07 00:31


Pada 05-05-07 16:35 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

ana tadi baru balik dari majlis walimah sahabat seperjuangan...

walimahnya meriah...pengantin siap pakai tanjak lagi...

bersandingnya di meja makan...

siap MB dan pengarah JHEAINS turun walhal almarhum ayah groom ni dulu Pj Hizbul Islami.

ana rasa tak ada masalah bersanding....yang jangan dibuat ialah tepung tawar dengan beras kunyit...takat siram dengan air wangian dan bunga rampai...tak ada masalah...:-)

p/s : apa nama air wangian tu?.... :-o


air mawar namanya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-05-07 21:38


Pada 05-05-07 16:37 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-05-07 16:35 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

ana tadi baru balik dari majlis walimah sahabat seperjuangan...

walimahnya meriah...pengantin siap pakai tanjak lagi...

bersandingnya di meja makan...

siap MB dan pengarah JHEAINS turun walhal almarhum ayah groom ni dulu Pj Hizbul Islami.

ana rasa tak ada masalah bersanding....yang jangan dibuat ialah tepung tawar dengan beras kunyit...takat siram dengan air wangian dan bunga rampai...tak ada masalah...:-)

p/s : apa nama air wangian tu?.... :-o



1 lagi...lelaki xley berinai



betul ke adam_muslimin..?
Kenapa ye..?


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-05-07 21:44


terima kasih sahabat2 semua...
pandangan dan idea amat2 ana hargai..
;-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 10-05-07 12:12


Kenapa tak boleh berinai?

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 10-05-07 12:12


Kenapa tak boleh berinai?

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-05-07 12:37


Pada 10-05-07 12:12 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa tak boleh berinai?


pasal inai hari tu, boleh ke lelaki pakai inai dijari? contohnya
masa kahwin or sesaje saja? perempuan pula macam mana sebab saya pernah
terbaca di majalah, ustaz tu tulis perempuan tak boleh pakai inai dijari
kecuali untuk tujuan dijdkan ubat, kalau kahwin pula bagaimana?

~~~~~~~~~~~~~~Reply

2.1 Lelaki tidak boleh pakai Inai (henna) dijari kerana menginai
kuku adalah feminis. Fiqh Syafi’iy mengharamkan lelaki berinai di
kuku (alNawawi,alMajmu’: 1/292)

2.2 Inai bagi perempuan dibolehkan kerana tiada larangan dan wanita-wanita
zaman salaf berinai dan Nabi saw tidak menegahnya, malah menyuruhnya

Dalil: Dari Aisyah ra, ” Nabi melihat tangan di sebalik tirai dan
berkata, apakah ini tangan lelaki atau perempuan, maka dikatakan itu
tangan perempuan, maka Nabi pun bersabda,” jika kamu seorang
perempuan, pasti kamu akan mengubah warna kuku kamu (dengan inai).”
(Abu Daud, 4166) dan anNasa’iy (5092)

2.3 Maka tegahan wanita berinai atau henna itu adalah tidak benar.
tegahan itu sebenarnya untuk lelaki kerana hadis Imam Ahmad, ‘ Allah
melaknat lelaki yang menyerupai perempuan” (alMusnad no 2984, dari Ibn
Abbas, disahihkan oleh ahmad syakir.)

sekian

http://soaljawab.wordpress.com


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

  


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-05-07 12:38


http://www.4shared.com/file/4254597/9c804e19/adab_az0zifaf.html

assalamualaikum wbt

klik link di atas untuk mendownload e book adab2 berkahwin mengikut sunnah

Bookmark and Share

  


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-05-07 13:30


Pada 04-05-07 16:35 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

katakan pada mereka, enti boleh bersanding tapi untuk keluarga2 terdekat sahaja...

tapi cuba gunakan pendekatan berhemah dan jangan sekali2 berkeras kerana enti anak perempuan yang ada wali...ayah enti boleh saja batalkan perkahwinan enti dengan bakal suami.ini akan menimbulkan lebih banyak masalah...

dalam kaedah fiqh pun menerangkan 'ambil mudharat kecil untuk elak mudharat besar'...

wa allahu a'lam bis sawab...:-)



salam..

ye ana setuju dengan pernyataan ini...keredhaan Allah itu dtgnya dari keredhaan kedua org tua kita


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-05-07 13:58


Buat ceramah Mat Sabu

Bookmark and Share

  


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-07 13:05


Pada 10-05-07 12:38 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

http://www.4shared.com/file/4254597/9c804e19/adab_az0zifaf.html

assalamualaikum wbt

klik link di atas untuk mendownload e book adab2 berkahwin mengikut sunnah


terima kasih masri2 untuk jawab kepada berinai dan kongsian bahan...
:-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-07 17:20


Pada 10-05-07 13:58 , lidah-penghunus posting:

!!! QUOTE !!!

Buat ceramah Mat Sabu


:lol: :lol:

Nak lagi ramai debat Tun Dr M dan Hj Mohamad Sabu.. :D
Sure penuh berduyun-duyun..

p/s: Maaf gurau saja..


Kalau kita tengok sekarang.. ada sesetengah tempat dah tak buat istiadat bersanding ni.. tetap meriah jugak.. jemputan semua datang ramai.. meriah.. kalau warga Ukhwah tu, jemput saja team Ukhwah.. sure meriah..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-05-07 18:10


Hmm..selalu berjemaan dengan malaikat rakib dan atid...hmm..berjemaah ke...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 01:15


Amalan tak bersanding ni dah mula diterima. Even yang datang dari family kaya raya. Ramai yang dah mula faham yang itu semua ikut budaya orang india. dan bazir duit pula tu. buat simple-simple sudah lah.

Tapi tak dinafikan, ada parents in law or own parents yang ingin juga persandingan dilakukan. raudhah84 perlu explain, jika tak diterima, ajak sedara mara lain tolong explain sekali dan beri sokongan pada raudhah84.

Pasal inai, dah tentu haram untuk lelaki.

Nak meriah, macam biasa ada pasukan kompang, lepas itu berarak dengan ahli keluarga & sanak sedara then terus duduk kat meja makan dan jamu selera. Then everybody can resume enjoying lunch/dinner.

Oh ye, ada upacara memotong kek, ok juga...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 01:18


Pada 13-05-07 18:10 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm..selalu berjemaan dengan malaikat rakib dan atid...hmm..berjemaah ke...


:-? :roll:

apa maksud izzul_islam dengan topik ni ye.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

zahraannur
Warga Rasmi
Menyertai: 14.05.2007
Ahli No: 29940
Posting: 6
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 22:14


tak usahlah bersanding2 ni... banyak elok dari tak elok.!^_^

Bookmark and Share

  


  Member Information For zahraannurProfil   Hantar PM kepada zahraannur   Pergi ke zahraannur's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 14-05-07 22:18


emmm...betul-betul...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 22:18


siapa nak bersilat pulut, panggei teman

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 14-05-07 22:43


Assalamualaikum...
Boleh saja...panggil satu Malaysia... ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 11:07


Ada artikel menarik olahan pengalaman senior ana, ustaz Hasrizal Abd Jamil tentang bersanding dan perkahwinan ni. Jom, kita kongsi bersama...

Biar Mati Anak Jangan Mati ‘Adat’

“Biar mati anak, jangan mati adat”

Keras benar bunyi pepatah itu. Sehingga menyakitkan jiwa Melayu Baru bawa jelek benar pemikiran orang dulu, sanggup mati anak semata-mata mahu mempertahankan adat.

Saya sudah menulis sedikit sebelum ini tentang maksud adat pada peribahasa itu. Kita tidak boleh memahami bahasa dahulu dengan pemikiran hari ini. Bahasa lama perlu difikir cara lama.

Orang Melayu membungkus agama dan adat, di dalam satu peti emas yang dianggap sebagai jati dan harga diri. Agama dan tatasusila adat Melayu, berfungsi untuk membentuk sebuah kehidupan yang sopan, berseni dalam berakhlak supaya cantik dipandang, sedap didengar dan manis dirasa.

Maka jika kita bertemu dengan watikah bertulis sebagai ”Hukum Adat”, janganlah terus dihumban ke tepi bahawa adat itu adalah budaya resam yang merosak agama. Adat itulah agama, pada bahasa Melayu Lama.


BERBIN DAN BINTIKAN EMAK

Saya masih ingat, perbualan dengan arwah Opah, sekitar 20 tahun lalu. Opah bukan hafizah, tetapi Opah mengajar saya mengaji sambil dia menggoreng ikan. Jika saya nakal melompat ayat, opah menegur sambil mengetuk sudip di kuali.

”Opah, Kenapa masa talqin, nama orang disebut dengan bin atau binti emak?”, saya bertanya kepada Opah selepas habis semuka mengaji Quran.

”Bukan semua orang ada ayah. Takkan nak malukan si mati di depan kuburnya”, kata opah sambil membetulkan telekung putihnya.

Saya terdiam.

Hari ini saya memikirkannya kembali. Ketepikan seketika soal sunnah atau tidak bertalqin cara orang di Malaysia, tetapi saya amat tersentuh dengan jawapan opah. Apabila si mati dibahasakan di sisi pengebumiannya dengan berbin atau berbintikan ibu, terhindarlah aib si mati, jika ada. Tidak semua orang jelas bapanya, namun semua kita beribu dengan perempuan yang ada nama.

Begitulah berhalusnya masyarakat kita. Menerima beralas, menolak berlapik.

TEPUNG TAWAR

Fikiran ini muncul apabila pagi tadi saya berbual dengan abang kepada Divesh Kumar Danial Kakulai, calon peserta di dalam rancangan ”Cari Menantu” di TV9. Kami berbual tentang satu aspek perkahwinan bangsa Melayu, iaitu soal menepung tawar.

Mahu tidak mahu, pelbagai fatwa telah dikeluarkan tentang soal menepung tawar. Bukan hanya di Malaysia, malah Brunei Darussalam yang kuat berpegang dengan adat istiadat Melayu sendiri pun, berfatwa pada tahun 2003 menegahnya.

Menepung tawar, merenjis bunga mawar dan menabur beras itu, ada signifikasi agama Hindu di sebaliknya. Ia bukan sekadar budaya, ia agama. Tentu sahaja bagi Danial dan abangnya, lebih faham tentang erti di sebalik ‘amalan’ itu.
Fatwa tetap fatwa, hukum tetap hukum.

Namun usaha untuk menjernihkan antara agama dan adat, jauh lebih sukar dari yang dijangka. Walaupun nyata bersalahan dengan agama, mencabut adat yang asing dari Islam, tidak semudah mencabut kemuncup yang lekat di kain. Akarnya dalam mendasar, batangnya tajam berduri.

Mencabutnya dengan tergesa-gesa hanya mengundang luka. Khususnya adat yang bersangkut dengan maruah keluarga.

Adat itu jadi lebih rumit, apabila ia bersangkut dengan perkahwinan.

Ramai generasi celik Islam hari ini mahukan perkahwinan yang bertepatan dengan Sunnah. Jauh dari bid’ah dan ringkas perjalanan dan belanja. Namun apa pula kata orang tua-tua?

Saya pernah bertanya kepada orang tua, ”mengapa tidak diringkas-ringkaskan sahaja walimah sanak saudara?”

Jawab pakcik saya, ”ringkas-ringkas itu agama, tetapi jangan sampai menimbulkan tanda tanya”.

”Tanda tanya yang bagaimana?”, saya kurang jelas.

”Ringkas kadang-kadang dilihat seperti tergesa-gesa. Bagai ada yang tidak kena”, itu komen pakcik saya.

Saya faham apa yang dimaksudkannya. Ketika dua keluarga baru mahu menyatu saudara, soal maruah dan harga diri amat penting. Jangan dicemar.

Mahu tidak mahu, benci atau suka, begitulah orang Melayu. Orangnya bercakap halus, kekadang tidak didengar, sering pula jadi di belakang. Maka orang tua-tua kita amat enggan menanggung rumah yang telah siap, namun pahat masih berbunyi.

Pengalaman saya dan isteri, ketika mahu berumahtangga, sedikit sebanyak ada pengalaman yang boleh dikongsi. Setelah cinta kami terbit di medan dakwah, perkahwinan itulah model kefahaman kami terhadapnya. Rumahtangga mahu dibina, bermula dengan langkah yang bersih dari perkara yang tidak diingini.

BERSANDING

Tentu sahaja, isu paling utama adalah soal bersanding.

Majlis pernikahan saya berlangsung di rumah pengantin perempuan, dinikahkan sendiri oleh bapa mertua. Namun di sisi sebelah kanan, ada pelamin yang tersedia. Saya sudah memahaminya, namun rombongan yang mengikut saya sedikit teruja.

Keesokan pagi, sebelum bertolak ke rumah pengantin perempuan, saya menerima panggilan telefon dari seorang penduduk kampung.

”Assalamualaikum ustaz. Hai, ustaz berceramah sana sini, tapi semalam nampak macam ada pelamin saja! Apa hal?”, tanya beliau.

Tentu sahaja fikiran saya amat terganggu dengan panggilan itu. Hanya tinggal sejengkal sebelum saya masuk ke alam baru. Saya perlukan sepenuh keyakinan diri untuk hari ini, tetapi ada pula ’panggilan nakal’ seperti itu. Tak supporting sungguh!

Saya kuatkan semangat dan fokus kembali kepada apa yang saya boleh kawal. Saya malah isteri, tidak berupaya untuk menentukan sesuatu yang dikongsi bersama dengan keluarga. Maka kami berjanji untuk mengawal dan mempertahankan diri, sebaik yang kami terdaya.

Setibanya di rumah pengantin perempuan, dengan iringan kompang, saya melangkah antara debar dan tenang. Saya rasa berdebar kerana terlalu ramai mata yang memerhati dan mereka akan memerhatikan saya duduk di kerusi yang dinamakan pelamin. Namun saya tenang, kerana saya faham apa yang sedang berlaku pada masa itu.



Langkah antara debar dan tenang

Fikiran saya terkenang kembali kepada penjelasan ibu mertua saya beberapa hari sebelumnya.

”Kalau sekadar buat meja makan beradat, takkanlah tetamu dan menantu terus ke meja makan sahaja. Tentulah masuk ke rumah dulu. Jika tidak masuk rumah, sedih pula si tuan rumah. Dan oleh kerana sudah masuk ke rumah, kita elokkanlah sedikit kerusi tempat anak menantu nak duduk. Itu sahaja. Bukan nak menunjuk atau apa-apa”, bersungguh-sungguh emak mertua saya memberikan penjelasan.

Terharu…

Kalau nak diikutkan, tidak perlu pun emak jelaskan kepada saya. Saya mahu mengahwini anaknya, dia berhak untuk menentukan apa sahaja. Tetapi dalam keluarga tidak begitu. Kasih sayang bukan soal siapa betul siapa salah. Kasih sayang ialah soal siapa menang siapa kalah. Dan tiada siapa mampu mengalahkan kasih sayang ibu kepada anak menantu.

Anak hanya belajar menghargai kasih sayang ibu bapanya apabila akal sudah hidup di kepala, namun ibu bapa sudah menyayangi anak sebelum lahir ia ke dunia.

Ibu mertua saya sudah membahasakan dirinya emak, pada hari pertama saya datang merisik. Tiada siapa yang boleh mengalahkan kasih saya emak mertua saya kepada anak-anak, sekalian menantu dan cucu-cucunya.

Kerana itu, emak masih cuba memujuk saya, dan siapalah saya untuk berkeras kepala semasa menyusun tapak untuk bertandang menyertai keluarganya.

Saya hargai penjelasan emak dan ia sudah cukup lapang buat hati saya.

Saya melangkah, disatukan dengan isteri di depan rumah, dan kami melangkah masuk ke rumah.

”Cepat, cepat! Jangan nak lama-lama. Duduk sekejap sahaja!”, kata ipar-ipar saya semasa kami berdua didudukkan di atas kerusi berhias.

Saya sebenarnya tenang sahaja. Mungkin mereka yang bimbang saya ’meletup’ kerana tahu saya tidak begitu menyukai upacara ini.

Duduk seketika, ahli keluarga mengambil gambar dan kami bangun semula menuju meja santap untuk makan bersama.

Seperti kata abang Danial di dalam rancangan ”Cari Menantu” semalam, seorang pengantin bukan hanya berkahwin dengan pasangannya. Pengantin turut berkahwin dengan keluarga pasangannya. Maka soal mengambil hati dan menyesuaikan diri dengan keluarga dan sensitiviti mereka, adalah sebahagian daripada tanggungjawab berumahtangga.



Di rumah pengantin lelaki, majlis lebih ringkas

Atas prinsip proaktif, fokuslah pada apa yang kita mampu mengawal dan mengubahnya. Maafkan percanggahan yang ada. Maafkanlah kebiasaan yang ada dan cubalah untuk minimumkan apa-apa yang agama tidak suka. Namun, kuatkan azam kukuhkan keyakinan agar generasi kita yang tersepit di antara adat dan agama ini, tidak mengulanginya ketika hari kita menyambut menantu.

Jika anak-anak muda yang idealistik dengan kefahaman Islamnya, dan mahu bertegang leher menjelang hari perkahwinan, saya tiada upaya untuk berbuat apa-apa. Terpulanglah kepada mereka. Namun bagi yang sedar dengan realiti, bahawa cara kita dan bakal isteri memahami Islam mungkin berbeza daripada apa yang difahami oleh generasi ibu bapa, lantas mahu teliti dan berhalus dalam menentukan sikap dan tindakan, maka artikel saya ini adalah perkongsian pengalaman untuk dimanfaatkan bersama.

Tentu sahaja contoh ini bukan contoh yang terbaik. Namun dengan keupayaan semasa itu, saya telah mencuba yang terbaik.

Kita harus ingat bahawa rumahtangga bukanlah hal sehari dua. “Oh. Aku sudah bernikah. Maka dia adalah isteriku dan aku berhak sepenuh ke atasnya!” Jangan sekali-kali berfikir begitu.

Berumahtangga bukan hanya menggabungkan dua insan, malah ia mempersaudarakan dua keluarga. Di dalam sebuah keluarga, ada pelbagai peringkat dan tahap seseorang di dalam menilai dan melihat Islam.

Jangan pula kerana mahu membuang adat, kita turut membuang adab.

Janganlah pula pada hari kita “menyambut mertua”, kita hilang pertimbangan. Jangan kerana menegakkan agama, kita hilang budi bahasa. Jangan ketika masih di rumah ‘orang’ kita masuk berjalan tempang.

Tunggulah hari kita “menyambut menantu”. Segala kesulitan yang kita hadapi dalam menekuni kesulitan belenggu antara adat dan agama, jadikan ia sebagai suatu teladan. Kita adalah generasi jambatan antara zaman adat dan zaman syariat. Tersepit dan keliru, adalah habuan untuk generasi ini. Namun belajarlah untuk menelitinya. Agar tiba hari kita mengatur perkahwinan suatu hari nanti, anak-anak kitalah generasi yang dapat menikmati Islam yang ringkas, namun kekal indah di dalam syariat Allah.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
56000 Kuala Lumpur

Wallahua'lam :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 11:12


teman setuju dengan maksud adat dari segi melayu ni...
kita kena pikio care orang lama untuk memahami kata-kata orang dulu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 11:14


Adat bersendikan syara', syara' bersendikan kitabullah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2912
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 11:18


hari tu ambo pergi bekwoh sain ambo (laki-bini).... tekejut besar ambo... bakponyo... yolah, time ngaji dulu yang laki tu ustaz (bkupiah) dan yang bini tu ustazah (bertudung labuh)....
tapi time kahwin bsolek boleh kalahkan artis... hmmm anbo juga garu pat tok rgatal....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-05-07 11:22


Pada 15-05-07 11:14 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Adat bersendikan syara', syara' bersendikan kitabullah...


matlamat tak menghalalkan cara...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 11:25


tapi bab sanding ni teman pun tak setuju, sebab sanding ngadap orang...kalau kaum kerabat sendirik tak apa lah..
macam adat kerabat teman, sanding tetap ada...
sanding dalam rumah waktu malam...sambil orang berebane dari malam hingge ke awal subuh kalau tuan rumah nak..tuan rumah kena sediekan makan minum ahli rebane ni...
sesambil berebane, ada doa selamat dan khatam quran. kekadang ada marhaban untuk baby2 saudara marah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-05-07 11:38


Pada 15-05-07 11:25 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kekadang ada marhaban untuk baby2 saudara marah...


kenapa marah pula?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 11:39


silap eje tu, saudara marah...maap

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 11:40


eh, silap lagi... saudara mara..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-05-07 11:42


aha tu yang conpius tu...hehe
syukran perbetulkan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2912
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 10:34


apa kata kawin lari??? hehe :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 11:07


Pada 17-05-07 10:34 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata kawin lari??? hehe :-D


Apa kata nikah sambil berlari.. lepas itu jemput TV datang ambil gambar.. sure meriah.. lepas itu ajak semua org len berlari jugak.. senaman.. :D :D :p


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-07 16:53


Pada 17-05-07 11:07 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-05-07 10:34 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata kawin lari??? hehe :-D


Apa kata nikah sambil berlari.. lepas itu jemput TV datang ambil gambar.. sure meriah.. lepas itu ajak semua org len berlari jugak.. senaman.. :D :D :p

eh doc nanti kasihan pula tok kadi kena lari sama, mengah dibuatnya tok kadi, apalg bakal suami tu yang dhla duduk debar2 :D:)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 11:32


Pada 15-05-07 11:07 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Ada artikel menarik olahan pengalaman senior ana, ustaz Hasrizal Abd Jamil tentang bersanding dan perkahwinan ni. Jom, kita kongsi bersama...

Biar Mati Anak Jangan Mati ‘Adat’

“Biar mati anak, jangan mati adat”

Keras benar bunyi pepatah itu. Sehingga menyakitkan jiwa Melayu Baru bawa jelek benar pemikiran orang dulu, sanggup mati anak semata-mata mahu mempertahankan adat.

Saya sudah menulis sedikit sebelum ini tentang maksud adat pada peribahasa itu. Kita tidak boleh memahami bahasa dahulu dengan pemikiran hari ini. Bahasa lama perlu difikir cara lama.

Orang Melayu membungkus agama dan adat, di dalam satu peti emas yang dianggap sebagai jati dan harga diri. Agama dan tatasusila adat Melayu, berfungsi untuk membentuk sebuah kehidupan yang sopan, berseni dalam berakhlak supaya cantik dipandang, sedap didengar dan manis dirasa.

Maka jika kita bertemu dengan watikah bertulis sebagai ”Hukum Adat”, janganlah terus dihumban ke tepi bahawa adat itu adalah budaya resam yang merosak agama. Adat itulah agama, pada bahasa Melayu Lama.


BERBIN DAN BINTIKAN EMAK

Saya masih ingat, perbualan dengan arwah Opah, sekitar 20 tahun lalu. Opah bukan hafizah, tetapi Opah mengajar saya mengaji sambil dia menggoreng ikan. Jika saya nakal melompat ayat, opah menegur sambil mengetuk sudip di kuali.

”Opah, Kenapa masa talqin, nama orang disebut dengan bin atau binti emak?”, saya bertanya kepada Opah selepas habis semuka mengaji Quran.

”Bukan semua orang ada ayah. Takkan nak malukan si mati di depan kuburnya”, kata opah sambil membetulkan telekung putihnya.

Saya terdiam.

Hari ini saya memikirkannya kembali. Ketepikan seketika soal sunnah atau tidak bertalqin cara orang di Malaysia, tetapi saya amat tersentuh dengan jawapan opah. Apabila si mati dibahasakan di sisi pengebumiannya dengan berbin atau berbintikan ibu, terhindarlah aib si mati, jika ada. Tidak semua orang jelas bapanya, namun semua kita beribu dengan perempuan yang ada nama.

Begitulah berhalusnya masyarakat kita. Menerima beralas, menolak berlapik.

TEPUNG TAWAR

Fikiran ini muncul apabila pagi tadi saya berbual dengan abang kepada Divesh Kumar Danial Kakulai, calon peserta di dalam rancangan ”Cari Menantu” di TV9. Kami berbual tentang satu aspek perkahwinan bangsa Melayu, iaitu soal menepung tawar.

Mahu tidak mahu, pelbagai fatwa telah dikeluarkan tentang soal menepung tawar. Bukan hanya di Malaysia, malah Brunei Darussalam yang kuat berpegang dengan adat istiadat Melayu sendiri pun, berfatwa pada tahun 2003 menegahnya.

Menepung tawar, merenjis bunga mawar dan menabur beras itu, ada signifikasi agama Hindu di sebaliknya. Ia bukan sekadar budaya, ia agama. Tentu sahaja bagi Danial dan abangnya, lebih faham tentang erti di sebalik ‘amalan’ itu.
Fatwa tetap fatwa, hukum tetap hukum.

Namun usaha untuk menjernihkan antara agama dan adat, jauh lebih sukar dari yang dijangka. Walaupun nyata bersalahan dengan agama, mencabut adat yang asing dari Islam, tidak semudah mencabut kemuncup yang lekat di kain. Akarnya dalam mendasar, batangnya tajam berduri.

Mencabutnya dengan tergesa-gesa hanya mengundang luka. Khususnya adat yang bersangkut dengan maruah keluarga.

Adat itu jadi lebih rumit, apabila ia bersangkut dengan perkahwinan.

Ramai generasi celik Islam hari ini mahukan perkahwinan yang bertepatan dengan Sunnah. Jauh dari bid’ah dan ringkas perjalanan dan belanja. Namun apa pula kata orang tua-tua?

Saya pernah bertanya kepada orang tua, ”mengapa tidak diringkas-ringkaskan sahaja walimah sanak saudara?”

Jawab pakcik saya, ”ringkas-ringkas itu agama, tetapi jangan sampai menimbulkan tanda tanya”.

”Tanda tanya yang bagaimana?”, saya kurang jelas.

”Ringkas kadang-kadang dilihat seperti tergesa-gesa. Bagai ada yang tidak kena”, itu komen pakcik saya.

Saya faham apa yang dimaksudkannya. Ketika dua keluarga baru mahu menyatu saudara, soal maruah dan harga diri amat penting. Jangan dicemar.

Mahu tidak mahu, benci atau suka, begitulah orang Melayu. Orangnya bercakap halus, kekadang tidak didengar, sering pula jadi di belakang. Maka orang tua-tua kita amat enggan menanggung rumah yang telah siap, namun pahat masih berbunyi.

Pengalaman saya dan isteri, ketika mahu berumahtangga, sedikit sebanyak ada pengalaman yang boleh dikongsi. Setelah cinta kami terbit di medan dakwah, perkahwinan itulah model kefahaman kami terhadapnya. Rumahtangga mahu dibina, bermula dengan langkah yang bersih dari perkara yang tidak diingini.

BERSANDING

Tentu sahaja, isu paling utama adalah soal bersanding.

Majlis pernikahan saya berlangsung di rumah pengantin perempuan, dinikahkan sendiri oleh bapa mertua. Namun di sisi sebelah kanan, ada pelamin yang tersedia. Saya sudah memahaminya, namun rombongan yang mengikut saya sedikit teruja.

Keesokan pagi, sebelum bertolak ke rumah pengantin perempuan, saya menerima panggilan telefon dari seorang penduduk kampung.

”Assalamualaikum ustaz. Hai, ustaz berceramah sana sini, tapi semalam nampak macam ada pelamin saja! Apa hal?”, tanya beliau.

Tentu sahaja fikiran saya amat terganggu dengan panggilan itu. Hanya tinggal sejengkal sebelum saya masuk ke alam baru. Saya perlukan sepenuh keyakinan diri untuk hari ini, tetapi ada pula ’panggilan nakal’ seperti itu. Tak supporting sungguh!

Saya kuatkan semangat dan fokus kembali kepada apa yang saya boleh kawal. Saya malah isteri, tidak berupaya untuk menentukan sesuatu yang dikongsi bersama dengan keluarga. Maka kami berjanji untuk mengawal dan mempertahankan diri, sebaik yang kami terdaya.

Setibanya di rumah pengantin perempuan, dengan iringan kompang, saya melangkah antara debar dan tenang. Saya rasa berdebar kerana terlalu ramai mata yang memerhati dan mereka akan memerhatikan saya duduk di kerusi yang dinamakan pelamin. Namun saya tenang, kerana saya faham apa yang sedang berlaku pada masa itu.



Langkah antara debar dan tenang

Fikiran saya terkenang kembali kepada penjelasan ibu mertua saya beberapa hari sebelumnya.

”Kalau sekadar buat meja makan beradat, takkanlah tetamu dan menantu terus ke meja makan sahaja. Tentulah masuk ke rumah dulu. Jika tidak masuk rumah, sedih pula si tuan rumah. Dan oleh kerana sudah masuk ke rumah, kita elokkanlah sedikit kerusi tempat anak menantu nak duduk. Itu sahaja. Bukan nak menunjuk atau apa-apa”, bersungguh-sungguh emak mertua saya memberikan penjelasan.

Terharu…

Kalau nak diikutkan, tidak perlu pun emak jelaskan kepada saya. Saya mahu mengahwini anaknya, dia berhak untuk menentukan apa sahaja. Tetapi dalam keluarga tidak begitu. Kasih sayang bukan soal siapa betul siapa salah. Kasih sayang ialah soal siapa menang siapa kalah. Dan tiada siapa mampu mengalahkan kasih sayang ibu kepada anak menantu.

Anak hanya belajar menghargai kasih sayang ibu bapanya apabila akal sudah hidup di kepala, namun ibu bapa sudah menyayangi anak sebelum lahir ia ke dunia.

Ibu mertua saya sudah membahasakan dirinya emak, pada hari pertama saya datang merisik. Tiada siapa yang boleh mengalahkan kasih saya emak mertua saya kepada anak-anak, sekalian menantu dan cucu-cucunya.

Kerana itu, emak masih cuba memujuk saya, dan siapalah saya untuk berkeras kepala semasa menyusun tapak untuk bertandang menyertai keluarganya.

Saya hargai penjelasan emak dan ia sudah cukup lapang buat hati saya.

Saya melangkah, disatukan dengan isteri di depan rumah, dan kami melangkah masuk ke rumah.

”Cepat, cepat! Jangan nak lama-lama. Duduk sekejap sahaja!”, kata ipar-ipar saya semasa kami berdua didudukkan di atas kerusi berhias.

Saya sebenarnya tenang sahaja. Mungkin mereka yang bimbang saya ’meletup’ kerana tahu saya tidak begitu menyukai upacara ini.

Duduk seketika, ahli keluarga mengambil gambar dan kami bangun semula menuju meja santap untuk makan bersama.

Seperti kata abang Danial di dalam rancangan ”Cari Menantu” semalam, seorang pengantin bukan hanya berkahwin dengan pasangannya. Pengantin turut berkahwin dengan keluarga pasangannya. Maka soal mengambil hati dan menyesuaikan diri dengan keluarga dan sensitiviti mereka, adalah sebahagian daripada tanggungjawab berumahtangga.



Di rumah pengantin lelaki, majlis lebih ringkas

Atas prinsip proaktif, fokuslah pada apa yang kita mampu mengawal dan mengubahnya. Maafkan percanggahan yang ada. Maafkanlah kebiasaan yang ada dan cubalah untuk minimumkan apa-apa yang agama tidak suka. Namun, kuatkan azam kukuhkan keyakinan agar generasi kita yang tersepit di antara adat dan agama ini, tidak mengulanginya ketika hari kita menyambut menantu.

Jika anak-anak muda yang idealistik dengan kefahaman Islamnya, dan mahu bertegang leher menjelang hari perkahwinan, saya tiada upaya untuk berbuat apa-apa. Terpulanglah kepada mereka. Namun bagi yang sedar dengan realiti, bahawa cara kita dan bakal isteri memahami Islam mungkin berbeza daripada apa yang difahami oleh generasi ibu bapa, lantas mahu teliti dan berhalus dalam menentukan sikap dan tindakan, maka artikel saya ini adalah perkongsian pengalaman untuk dimanfaatkan bersama.

Tentu sahaja contoh ini bukan contoh yang terbaik. Namun dengan keupayaan semasa itu, saya telah mencuba yang terbaik.

Kita harus ingat bahawa rumahtangga bukanlah hal sehari dua. “Oh. Aku sudah bernikah. Maka dia adalah isteriku dan aku berhak sepenuh ke atasnya!” Jangan sekali-kali berfikir begitu.

Berumahtangga bukan hanya menggabungkan dua insan, malah ia mempersaudarakan dua keluarga. Di dalam sebuah keluarga, ada pelbagai peringkat dan tahap seseorang di dalam menilai dan melihat Islam.

Jangan pula kerana mahu membuang adat, kita turut membuang adab.

Janganlah pula pada hari kita “menyambut mertua”, kita hilang pertimbangan. Jangan kerana menegakkan agama, kita hilang budi bahasa. Jangan ketika masih di rumah ‘orang’ kita masuk berjalan tempang.

Tunggulah hari kita “menyambut menantu”. Segala kesulitan yang kita hadapi dalam menekuni kesulitan belenggu antara adat dan agama, jadikan ia sebagai suatu teladan. Kita adalah generasi jambatan antara zaman adat dan zaman syariat. Tersepit dan keliru, adalah habuan untuk generasi ini. Namun belajarlah untuk menelitinya. Agar tiba hari kita mengatur perkahwinan suatu hari nanti, anak-anak kitalah generasi yang dapat menikmati Islam yang ringkas, namun kekal indah di dalam syariat Allah.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
56000 Kuala Lumpur

Wallahua'lam :-D


alhamdulillah...
syukran sunan-faqih...
satu artikel dan ulasan dari ustaz saif yang sukup bermakna..
dapat membuka minda ana adat bersanding bukan sekadar adat tetapi juga penghormatan bagi tetamu baru yang bakal menjadi ahli keluarga..
'jangan kerana mahu membuang adat, kita membuang adab'..
inilah yang dimaksudkan cara yang berhikmah..
tegas tetAPI lembut dan penuh teliti dan berhati-hati..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 11:35


Pada 17-05-07 10:34 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata kawin lari??? hehe :-D


;-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 12:27


Pada 03-06-07 11:35 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-05-07 10:34 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata kawin lari??? hehe :-D


;-)



uiks...bahayanya cadangan ni... :-)


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

fisabilillah85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27180
Posting: 41

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 13:40


semoga Allah memberkati dan dipermudahkan urusan Raudhah84...

akak jangan lupa jemput saya ye...macam tak biasa pula...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fisabilillah85Profil   Hantar PM kepada fisabilillah85   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 23:32


Pada 05-05-07 16:35 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

ana tadi baru balik dari majlis walimah sahabat seperjuangan...

walimahnya meriah...pengantin siap pakai tanjak lagi...

bersandingnya di meja makan...

siap MB dan pengarah JHEAINS turun walhal almarhum ayah groom ni dulu Pj Hizbul Islami.

ana rasa tak ada masalah bersanding....yang jangan dibuat ialah tepung tawar dengan beras kunyit...takat siram dengan air wangian dan bunga rampai...tak ada masalah...:-)

p/s : apa nama air wangian tu?.... :-o


bersanding adalah haram disisi islam disebabkan,bila bersanding boleh menimbulkan fitnah dan umpatan....contoh...si perempuan mcmnila begitu lah...tak sesuai lah...kalau kita bersanding juga,kita mendorong orang melakukan dosa...apa hukum bagi yang mendorong???fikir-fikirkan lah....


-----------------
Allah akan mengangkat darjat bagi orang2 beriman dan orang2 yang mempunyai ilmu pengetahuan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 16:10


Pada 23-08-07 13:40 , fisabilillah85 posting:

!!! QUOTE !!!

semoga Allah memberkati dan dipermudahkan urusan Raudhah84...

akak jangan lupa jemput saya ye...macam tak biasa pula...


syukran fisabilillah85..
tapi akak tunggu giliran kamu dulu ye...?
:-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-09-07 16:12


Pada 17-05-07 11:07 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-05-07 10:34 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata kawin lari??? hehe :-D


Apa kata nikah sambil berlari.. lepas itu jemput TV datang ambil gambar.. sure meriah.. lepas itu ajak semua org lain berlari jugak.. senaman.. :D :D :p



:lol: :lol: :lol:

Duduk saja dah lah...letih nanti..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

fisabilillah85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27180
Posting: 41

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 16:17


Pada 05-09-07 16:10 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-07 13:40 , fisabilillah85 posting:

!!! QUOTE !!!

semoga Allah memberkati dan dipermudahkan urusan Raudhah84...

akak jangan lupa jemput saya ye...macam tak biasa pula...


syukran fisabilillah85..
tapi akak tunggu giliran kamu dulu ye...?
:-)

tkkn yang muda nak gerak dulu...tak best lah begitu...:-)


-----------------
islam PASti menang


Bookmark and Share

  


  Member Information For fisabilillah85Profil   Hantar PM kepada fisabilillah85   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 21:56


payah betul nak cakap tang bersanding ni yang benar-benar ikut syarak. Sebab nak menjaga hati orang tua... nak berkeras, soal ni membabitkan ramai... dalam dilema lah gamaknya. ada yang kato, pedulikan lah orang tua nak cakap apa --- memang lah senang cakap begini, apa-apa hal pun yang menanggung siapa pula? kena tunjukkan juga cara berhikmah.. jadi rambut yang ditarik dalam tepung tidak berselerak...

khatam al quran dipertontonkan? yang ni berpulang pada orang yang khatam tu sama ada dia tujuannya nak menontonkan khatam al quran, atau nak sebarkan syiar Islam.. lah ini orang sibuk dengan karaoke, bawa kugiran.

gamaknya perbincangan boleh saja dilakukan dengan ibu dan ayah kedua2 belah pihak untuk mengurangkan permasalahan walimtul urus.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

hasantembaga
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2007
Ahli No: 29732
Posting: 14
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 03-10-07 10:07


senang...cakap saja kat parent lah taknak sanding.cakap untuk jimatkan kos perbelanjaan.kan Kalau nak sanding kena berpelamin.pelamin mesti kena hias.tak hias tak lawa.pakaian pula kena lagi grand.tak boleh yang cikai2..Kalau parent ana memang tak bagi anak-anak dia sanding..syukurlah sebab parent ana lebih paham apa yang boleh dan tak dibolehkan oleh syarak.so semua org boleh buat dengan lembutkan hati parent dulu..tak ada parent meragam nanti time tengah kahwin...hehehehe...apapun cbelah untuk pujuk parent Kalau mereka suruh sanding..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hasantembagaProfil   Hantar PM kepada hasantembaga   Quote dan BalasQuote

sayyidah_nafisah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2004
Ahli No: 9433
Posting: 90

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-10-07 10:30


salam
kakak saya kahwin tak sanding
tapi meriah saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayyidah_nafisahProfil   Hantar PM kepada sayyidah_nafisah   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 10:38


Pada 03-10-07 10:07 , hasantembaga posting:

!!! QUOTE !!!

senang...cakap saja kat parent lah taknak sanding.cakap untuk jimatkan kos perbelanjaan.kan Kalau nak sanding kena berpelamin.pelamin mesti kena hias.tak hias tak lawa.pakaian pula kena lagi grand.tak boleh yang cikai2..Kalau parent ana memang tak bagi anak-anak dia sanding..syukurlah sebab parent ana lebih paham apa yang boleh dan tak dibolehkan oleh syarak.so semua org boleh buat dengan lembutkan hati parent dulu..tak ada parent meragam nanti time tengah kahwin...hehehehe...apapun cbelah untuk pujuk parent Kalau mereka suruh sanding..


syukran atas cadangan..
mak ayah mula berlembut hati lebih-lebih lagi lepas jumpa bakal zauj..tapi nak fikirkan soal saudara mara pula..besar pengaruhnya pada mak ayah ana..tak sampai hati tengok mereka merancang untuk majlis ana..maklumlah cucu sulung perempuan...doa mohon pendirian ana terus diteguhkan..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-10-07 11:34


buat untuk sesi tangkap gambar saja
kenangan
tak payah lah sanding

Bookmark and Share

  


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 12:08


biqaddri istito'hati

Bookmark and Share

  


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 12:55


mufti kena keluarkan fatwa lah, baru orang faham..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 13:12


Pada 04-05-07 16:35 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

katakan pada mereka, enti boleh bersanding tapi untuk keluarga2 terdekat sahaja...

tapi cuba gunakan pendekatan berhemah dan jangan sekali2 berkeras kerana enti anak perempuan yang ada wali...ayah enti boleh saja batalkan perkahwinan enti dengan bakal suami.ini akan menimbulkan lebih banyak masalah...

dalam kaedah fiqh pun menerangkan 'ambil mudharat kecil untuk elak mudharat besar'...

wa allahu a'lam bis sawab...:-)


Good info..boleh jadi panduan thank you


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 03-10-07 13:18


Assalamualaikum

walimah ana nanti confirm pening kepala. kena jaga hati kedua2 pihak sebab kedua2 belah family berlainan race & religion... huhuhu.. tak tau lah bagaimana. tak berani nak fikir. tawakal sajalah nanti.. lagipun, awal lagi nak fikir.. :-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 13:39


jom kita pergi kahwin hat yai..tak payah pening kepala kena sanding..kenduri besar-besar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 15:33


Pada 03-10-07 13:18 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

walimah ana nanti confirm pening kepala. kena jaga hati kedua2 pihak sebab kedua2 belah family berlainan race & religion... huhuhu.. tak tau lah bagaimana. tak berani nak fikir. tawakal sajalah nanti.. lagipun, awal lagi nak fikir.. :-P


bersabar...
tiada jalan yang mudah untuk mencapai redhaNya..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-07 15:43


jom kita kahwin!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-10-07 15:55


boleh saja.mybro boleh

Bookmark and Share

  


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 16:53


Pada 07-05-07 21:38 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-05-07 16:37 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-05-07 16:35 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

ana tadi baru balik dari majlis walimah sahabat seperjuangan...

walimahnya meriah...pengantin siap pakai tanjak lagi...

bersandingnya di meja makan...

siap MB dan pengarah JHEAINS turun walhal almarhum ayah groom ni dulu Pj Hizbul Islami.

ana rasa tak ada masalah bersanding....yang jangan dibuat ialah tepung tawar dengan beras kunyit...takat siram dengan air wangian dan bunga rampai...tak ada masalah...:-)

p/s : apa nama air wangian tu?.... :-o



1 lagi...lelaki xley berinai



betul ke adam_muslimin..?
Kenapa ye..?



eh..baru prasan mesej ini..huhu..ana pernah tebaca 1 hadis rasulullah yang menegah lelaki pakai inai..lupa pula source dia..


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 17:55


tak nak bersanding.. tapi nak jaga hati semua... ek...

begini.... apa kata... buat saja pelamin.. (ambil lah yang palingggggggg murah) tapi jangan letak kerusi.....

waktu majlis khatam al quran.. pengantin perempuan duduk lah ataih pelamin tu....waktu nikah.. pengantin lelaki dengan kadi duduk ataih pelamin

dah nikah semua, jadikan pelamin tu sebagai tewmpat sarung cincin atau bergambar keluarga.

walau tak ada posing2, tayang2 pengantin, duduk patung berejam berdua ataih tu.. majlis kami tetap wedding of the year...(nak pinjam gambar dengan cd as contoh tak...? ;) )

bukan apa, sesetengah keluarga mumkin tak boleh terima majlis tanpa pelamin(macam keluarga akak). memang siap menangis2 lagi makcik akak bila tau kami tak ada sanding, tepung tawar, bla bla bla. untuk jaga hati, akak buat gini. alhamdulillah segala galanya run smooothhhhhhh...... sebab sesama jaga hati sesama....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 14:54


Pada 03-10-07 17:55 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

tak nak bersanding.. tapi nak jaga hati semua... ek...

begini.... apa kata... buat saja pelamin.. (ambil lah yang palingggggggg murah) tapi jangan letak kerusi.....

waktu majlis khatam al quran.. pengantin perempuan duduk lah ataih pelamin tu....waktu nikah.. pengantin lelaki dengan kadi duduk ataih pelamin

dah nikah semua, jadikan pelamin tu sebagai tewmpat sarung cincin atau bergambar keluarga.

walau tak ada posing2, tayang2 pengantin, duduk patung berejam berdua ataih tu.. majlis kami tetap wedding of the year...(nak pinjam gambar dengan cd as contoh tak...? ;) )

bukan apa, sesetengah keluarga mumkin tak boleh terima majlis tanpa pelamin(macam keluarga akak). memang siap menangis2 lagi makcik akak bila tau kami tak ada sanding, tepung tawar, bla bla bla. untuk jaga hati, akak buat gini. alhamdulillah segala galanya run smooothhhhhhh...... sebab sesama jaga hati sesama....


alhamdulillah..
saya boleh tiru planning kak nurkamar ye..
cara yang tetap tegas, tapi penuh lembut dan berhikmah..
terima kasih kak nurkamar atas cadangan..
ada cadangan dari sahabat2 yang lain..?


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 15:02


emm..bak kata abg_imam, ambil mudharat kecil untuk elak mudharat besar..
ana masih terfikir2..

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

fisabilillah85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27180
Posting: 41

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 15:35


Pada 04-10-07 14:54 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-10-07 17:55 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

tak nak bersanding.. tapi nak jaga hati semua... ek...

begini.... apa kata... buat saja pelamin.. (ambil lah yang palingggggggg murah) tapi jangan letak kerusi.....

waktu majlis khatam al quran.. pengantin perempuan duduk lah ataih pelamin tu....waktu nikah.. pengantin lelaki dengan kadi duduk ataih pelamin

dah nikah semua, jadikan pelamin tu sebagai tewmpat sarung cincin atau bergambar keluarga.

walau tak ada posing2, tayang2 pengantin, duduk patung berejam berdua ataih tu.. majlis kami tetap wedding of the year...(nak pinjam gambar dengan cd as contoh tak...? ;) )

bukan apa, sesetengah keluarga mumkin tak boleh terima majlis tanpa pelamin(macam keluarga akak). memang siap menangis2 lagi makcik akak bila tau kami tak ada sanding, tepung tawar, bla bla bla. untuk jaga hati, akak buat gini. alhamdulillah segala galanya run smooothhhhhhh...... sebab sesama jaga hati sesama....


alhamdulillah..
saya boleh tiru planning kak nurkamar ye..
cara yang tetap tegas, tapi penuh lembut dan berhikmah..
terima kasih kak nurkamar atas cadangan..
ada cadangan dari sahabat2 yang lain..?

ye lah kak Raudhah84..bagus jugak cara kak Nurkamar tu kan..nanti akak ikut tau..


-----------------
islam PASti menang


Bookmark and Share

  


  Member Information For fisabilillah85Profil   Hantar PM kepada fisabilillah85   Quote dan BalasQuote

fisabilillah85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27180
Posting: 41

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 15:45


Pada 04-10-07 14:54 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-10-07 17:55 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

tak nak bersanding.. tapi nak jaga hati semua... ek...

begini.... apa kata... buat saja pelamin.. (ambil lah yang palingggggggg murah) tapi jangan letak kerusi.....

waktu majlis khatam al quran.. pengantin perempuan duduk lah ataih pelamin tu....waktu nikah.. pengantin lelaki dengan kadi duduk ataih pelamin

dah nikah semua, jadikan pelamin tu sebagai tewmpat sarung cincin atau bergambar keluarga.

walau tak ada posing2, tayang2 pengantin, duduk patung berejam berdua ataih tu.. majlis kami tetap wedding of the year...(nak pinjam gambar dengan cd as contoh tak...? ;) )

bukan apa, sesetengah keluarga mumkin tak boleh terima majlis tanpa pelamin(macam keluarga akak). memang siap menangis2 lagi makcik akak bila tau kami tak ada sanding, tepung tawar, bla bla bla. untuk jaga hati, akak buat gini. alhamdulillah segala galanya run smooothhhhhhh...... sebab sesama jaga hati sesama....


alhamdulillah..
saya boleh tiru planning kak nurkamar ye..
cara yang tetap tegas, tapi penuh lembut dan berhikmah..
terima kasih kak nurkamar atas cadangan..
ada cadangan dari sahabat2 yang lain..?




-----------------
islam PASti menang


Bookmark and Share

  


  Member Information For fisabilillah85Profil   Hantar PM kepada fisabilillah85   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 17:35


Pada 04-10-07 15:35 , fisabilillah85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-10-07 14:54 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-10-07 17:55 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

tak nak bersanding.. tapi nak jaga hati semua... ek...

begini.... apa kata... buat saja pelamin.. (ambil lah yang palingggggggg murah) tapi jangan letak kerusi.....

waktu majlis khatam al quran.. pengantin perempuan duduk lah ataih pelamin tu....waktu nikah.. pengantin lelaki dengan kadi duduk ataih pelamin

dah nikah semua, jadikan pelamin tu sebagai tewmpat sarung cincin atau bergambar keluarga.

walau tak ada posing2, tayang2 pengantin, duduk patung berejam berdua ataih tu.. majlis kami tetap wedding of the year...(nak pinjam gambar dengan cd as contoh tak...? ;) )

bukan apa, sesetengah keluarga mumkin tak boleh terima majlis tanpa pelamin(macam keluarga akak). memang siap menangis2 lagi makcik akak bila tau kami tak ada sanding, tepung tawar, bla bla bla. untuk jaga hati, akak buat gini. alhamdulillah segala galanya run smooothhhhhhh...... sebab sesama jaga hati sesama....


alhamdulillah..
saya boleh tiru planning kak nurkamar ye..
cara yang tetap tegas, tapi penuh lembut dan berhikmah..
terima kasih kak nurkamar atas cadangan..
ada cadangan dari sahabat2 yang lain..?

ye lah kak Raudhah84..bagus jugak cara kak Nurkamar tu kan..nanti akak ikut tau..



insyaAllah fisabilillah85.. :-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

kismis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11649
Posting: 180

Sabah  


posticon Posting pada: 05-10-07 11:51


memang bagus cadangan 2.....

tapi, saya tak tau pergi bagaimana..sebab duduk kat kg ni, tau2 ajalah...
ada ustaz. dr s'jung 2 kawin dengan org kg pun sanding juga..
ni kes juga hati keluarga belah mentualah ni....
tak taulah bagaimana ni nanti...

Bookmark and Share

  


  Member Information For kismisProfil   Hantar PM kepada kismis   Quote dan BalasQuote

kismis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11649
Posting: 180

Sabah  


posticon Posting pada: 05-10-07 14:05


cuma ustaz 2, tak berinai dan mekap2 or solek2.....
yang boleh perempuan 2, macam biasa saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For kismisProfil   Hantar PM kepada kismis   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 18-10-07 15:02


aku pun taknak bersanding.....

dah lama fikir begitu, sejak dari sek lagi..
terima kasih dengan nasihat dan fatwa berkenaan topik ini

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-10-07 15:20


cerita ni dr bulan 5... sekarang dah nak habis bulan seploh.. raudhah84 ni kawennye bila?
hehehehe
saja tanya

Bookmark and Share

  


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 20:14


Pada 18-10-07 15:20 , RaudhatuL_Muttaqin posting:

!!! QUOTE !!!

cerita ni dr bulan 5... sekarang dah nak habis bulan seploh.. raudhah84 ni kawennye bila?
hehehehe
saja tanya


soalan cepu emas tu raudhatul-muttaqin.. :malu:
lambat lagi..
insyaAllah ana akan maklumkan dan jemput sahabat2 di ukhwah..
untuk sahabat2 semua...ana dan bakal zauj dah berjaya pujuk mak ayah ana..mereka bersetuju tiada persandingan..cuma ambil gambar untuk saudara mara,keluarga sahaja..
alhamdulillah.. :-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 20:52


Pada 23-10-07 20:14 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-10-07 15:20 , RaudhatuL_Muttaqin posting:

!!! QUOTE !!!

cerita ni dr bulan 5... sekarang dah nak habis bulan seploh.. raudhah84 ni kawennye bila?
hehehehe
saja tanya


soalan cepu emas tu raudhatul-muttaqin.. :malu:
lambat lagi..
insyaAllah ana akan maklumkan dan jemput sahabat2 di ukhwah..
untuk sahabat2 semua...ana dan bakal zauj dah berjaya pujuk mak ayah ana..mereka bersetuju tiada persandingan..cuma ambil gambar untuk saudara mara,keluarga sahaja..
alhamdulillah.. :-)




i hope my parent in-law (in da future) do that situations..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.229483 saat. Lajunya....