Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 24 hari yang lalu
izdham: 33 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 43 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Terlewat Solat Subuh


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Terlewat Solat Subuh

Please Mendaftar To Post


Oleh Terlewat Solat Subuh

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-05-07 13:35


Soalan:
Saya telah terlewat bangun untuk mengerjakan sembahyang subuh sehingga luput waktunya, bolehkah saya mengerjakan sembahyang subuh itu walaupun telah luput waktunya atau saya perlu mengqadanya bila waktu zuhur?
masa, Shah Alam
Jawapan:
    Meninggalkan solat secara sengaja adalah berdosa. Ini kerana solat itu adalah tiang agama. Sesiapa yang menunaikannya bererti telah mendirikan agama dan sesiapa yang mencuaikannya bererti meruntuhkan agama. Namun begitu bagi orang yang tertinggal solat bukan dengan cara sengaja seperti bangun subuh lewat dari waktunya, maka yang terlibat tidak berdosa.

    Bagaimanapun ia dikehendaki segera mengqada'kannya tanpa menunggu masuknya waktu zohor. Ini berdasarkan sebuah hadis yang sahih yang menjelaskan Allah SWT tidak mengambil kira amalan yang dilakukan oleh umat Muhammad yang dilakukan secara tersalah, terlupa atau terpaksa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 13:58


Pada 02-05-07 13:35 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!


    Bagaimanapun ia dikehendaki segera mengqada'kannya tanpa menunggu masuknya waktu zohor. Ini berdasarkan sebuah hadis yang sahih yang menjelaskan Allah SWT tidak mengambil kira amalan yang dilakukan oleh umat Muhammad yang dilakukan secara tersalah, terlupa atau terpaksa.


betul 2..nak buat macam mana kan,da penat sangat...tidur pun terlajak..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 16:51


tapi ada yang mengatakan kita kena tunggu sehingga selepas matahari terbit untuk qada' kan solat sebab kalau kita terus qada' masa matahari tengah terbit kita di anggap seolah-olah menyembah matahari..macam mana tu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

shafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27190
Posting: 29
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 18:07


waktu syuruk ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiyahProfil   Hantar PM kepada shafiyah   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 18:12


Pada 02-05-07 16:51 , nurlin posting:

!!! QUOTE !!!

tapi ada yang mengatakan kita kena tunggu sehingga selepas matahari terbit untuk qada' kan solat sebab kalau kita terus qada' masa matahari tengah terbit kita di anggap seolah-olah menyembah matahari..macam mana tu??


salam wbt

sebab hadith sebut solat sahaja bila terjaga atau teringat, maka xmengapa dalam keadaan khusus seperti itu.

contoh anda bangun pukul 730 pagi, maka solat sahaja subuh waktu tu.


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 03:07


Praktikal Solat Subuh :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-05-07 07:46


ustaz ana ada bagitahu yang solat subuh tak ada qada
Kalau terrlewat bangun cepat-cepat tunaikan solat

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 08:41


Pada 02-05-07 16:51 , nurlin posting:

!!! QUOTE !!!

tapi ada yang mengatakan kita kena tunggu sehingga selepas matahari terbit untuk qada' kan solat sebab kalau kita terus qada' masa matahari tengah terbit kita di anggap seolah-olah menyembah matahari..macam mana tu??


salam..
bercakap mengenai menyembah matahari..minggu lepas ana ada solat jumaat disuatu tempat(masjid) disekitar lembah klang..waktu nak solat jumaat tiba-tiba ada seorang yang kelihatan warak,berjubah dan berserban datang dan membentangkan sejadah dengan arah yang berpaling dari kiblat iaitu kira-kira mengadap matahari dan mengikut imam dan makmum yang lain secara berjamaah..ana terpinga-pinga melihat keadaan tersebut..ana beristghfar banyak-banyak dan bersangka baik saja..


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-05-07 08:59


Salam,

pertama tahniah kepada muslimin yang dapat bangun pagi solat sbuh kerana muslimin bakal jadi ketua yang akan didik anak Isteri sptut lagi baik segi bangun sbuh.
saya nak minta pendapat bgmn nak spy ssorg dapat istiqomah bangun sbuh? sebab kira dah puas buat macam-macam, kejut bangun bukan seorang 2, guna handset tapi still macam tu. Kalau kejut lama kang silap hari bulan tahla kut2...
pernah cakap solat sbuh tu bagi saya kira kira melambangkan kekuatan iman seseorang sebab kena bangun pagi ditmbh doa qunut yang nabi baca, apatah lagi bagi seorang lelaki yang nanti nak pegan tanggungjawab sebagai ketua keluarga.tapi sama saja...yang sedihnya jk ada hal nak pergi kerj awal boleh pula bangun awal. sesiapa yang tau rahsia harap dapat kosi sebab saya memang buntu agaknya dah pasrah kut...
mungkin muslimin lagi tahu bgmn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 04-05-07 11:38


mengalami masalah yang sama....
dalam usaha memperbaiki kelemahan diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 11:47


Bila dah habis waktu subuh maka niat qadha' ya. Yang penting tetap solat dan kemudian buat solat taubat. Dan sebolehnya usahlah bangun lewat lagi. Sekali sekala tak apalah tetapi kalau dah hari-hari sah telinga dan kena kencing syaitan ni .... Sebab itu sebelum tidur hendaklah ambil wudhu' dan baca tiga qul serta buatlah ikut sunnah tu.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 20:56


Assolatu khairum minannaum ......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 21-06-07 21:01


Assalamualaikum...ana pun selalu terlajak masa belajar dulu...terutamanya kalau ada kelas malam sebelumnya...setahu ana, kalau tak sengaja bngun lambat boleh qadha masa bangun tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 11:39


insyaallah ana cuba perbaiki diri ini..insan yang lemah............kekadang tu ada juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 11:52


salam...
huhu ana pun kadang terlajak subuh...

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 24-06-07 12:48


salam..
emm.. begini lah.. sebelum tdur tu.. minta doa kat Allah.. minta kita terjaga dr tidur before orang azan subuh lagi.. di samping tu.. set lah siap2 jam loceng, jam hp dan apa-apa saja lah.. selalu2laa biasakan diri bangun awal-awal subuh ye.. murah rezeki kita nanti.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 14:10


betul tu..
ana sokong..setla jam loceng..
tapi jangan lah pula dah set jam..jam dah menjerit..boleh selamba saja matikan jam then tidur balik..hilang subuh..huhu

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 16:01


sebelum tidur, amalkan berzikir tasbih 33 kali, tahmid 33 kali, dan takbir 33 kali. tahlil dan lahaulawala... berserta amalan sebelum tidur yang lain seperti Al-Fatihah, Ayatul Qursi, 3 Qul, Bismillah 21 kali, berselawat dan berwuduk...

insya ALLAH akan kuat bangun subuh.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 27-06-07 16:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

jue_86
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2007
Ahli No: 27983
Posting: 14
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 16:46


Pada 24-06-07 12:48 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
emm.. begini lah.. sebelum tdur tu.. minta doa kat Allah.. minta kita terjaga dr tidur before orang azan subuh lagi.. di samping tu.. set lah siap2 jam loceng, jam hp dan apa-apa saja lah.. selalu2laa biasakan diri bangun awal-awal subuh ye.. murah rezeki kita nanti.. :)


Sya setuju...
yang penting niat tu..
sllulaa doa macam tu..
insyaAllah...takkan terlepas subuhnya... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For jue_86Profil   Hantar PM kepada jue_86   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.128061 saat. Lajunya....