Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 1 hari, 22 jam, 13 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
muslimin23: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 24 hari yang lalu
syahidatul: 27 hari yang lalu
raudhahasanah: 29 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Cerita Kawin ini....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Cerita Kawin ini....

Please Mendaftar To Post


Oleh Cerita Kawin ini....

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 28-04-07 21:52


Nak Kawin Ok..sekarang ini ramai yang nak dekat kahwin ataupun ramai yang ada plan nak kahwin.semua orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannya mudah banyak persiapan yang perlu diadekan,ia memerlukan satu perancangan yang cukup teliti bagi dua dua blah pihak. Kekadang tu pasangan tak jadi pahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer mereka plan nak buat majlis habis tak boleh agree with each other then bergaduh and taklah jadi kahwin.

So ada orang yang tak jadi kahwin pasal nak kahwin.Kalau kahwin mestilah nak buat majlis walimah...untuk mereka yang tak tahu, majlis walimah/majlis sambutan hari perkahwinan dimane sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer. Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripada memikirkan masa depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.Ok berikut adalah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini.Supaya menjadi pedoman untuk mereka yang ingin berkahwin dan yang ingin berkahwin lagi.

1. Kadi:
At least 6 mths before the proposed nikah date mesti kena pergi register kat jabatan, and bila anda pergi register anda mistilah dah tahu as kahwin yang akan diberikan,tarikh dan tempat nikah.Lepas register orang bolehlah book kadhi.seorang saja book..jangan dua dua pergi book pula.kos kadi : $80 + +

2. Kursus rumahtangga:
kena pergi... .kalau tak pergi anda tak boleh ambil sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus (ini aku punya experience lah)..whatever it is kan baik kalau anda pergi attend the kursus.Walaupun kita dah hebat dalam bab rumahtangga tapi ada baiknyer kalau kita refresh balik apa yang telah kita ketahui.
kos kursus : around $80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:
Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak orang perempuan..pilih mak andam boleh makan tahun lamanya. Of courselah,lelaki yang nak ambil mak andam.At least six months kena book..later than that u might have a problem finding one.Kalau ada pun mak andam dari Kereta Ayer Chinese Dance Troupe.kos : $1200 (tengok baju apa... kalau ada baju batman atau otromen mungkin mahal sikit)

4. Photographer:
Selalunya mak andam direkomen oleh photographer sekali.Kalau tak anda kenalah carik sendiri.Sekarang orang melayu dah pandai..dah pandai ambil studio, dah pandai ambil outdoor. Gambar tak pakai baju saja belom orang try.kos : $800

5. Kompang / Hadrah
Unless anda nak pakai loktang tak payah panggil kompang.Kalau nak panggil at least 3 mths notice. kos : $300

6. Dekorasi blok dan pelamin
Sekarang sudah canggih... kolong blok mereka transform jadi istana Taj Mahal .. kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... .letak kacang sama kuaci suah original beb... .tinggal nak campak kerander saja kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.
Kos1000

7. Tukang Masak and Khemah kosi meja
Tukang masak mesti ada beb... kalau tak ada bagaimana orang nak makan? Lainlah kalau anda buat majlis kat Mac Donald's.kos : $7000 (tengok kepaler yang datang)

8. Kereta
Unless anda nak pergi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereta. (*naik basikal boleh jugak.. ) Kalau nak sewa,sewalah yang special punya... Merc ke?... Jag ke?.kira yang besau punya kereta lah. Janganlah pula badan anda besau habis sewa Kancil...sampai besok pun tak boleh masok!
kos: $300

10. Berkat
Kira door gift lah.yang biasa telur rebus orang kasi... tapi sekarang dah maju... mereka lagi kreatif... ada yang kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar,mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.> kos : $3000++

11. Miscellaneous
Perkara perkara kecik orang selalu overlook..perkara kecik ginilah yang selalu membuat kocek kita tebakar. Bender bender seperti Bunger Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok,Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran,cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan,kad jemputan...kos : $2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST yang anda KENA KELUARKAN IALAH : $17,000 plus minus

Belom termasok hantaran lagi beb...anda pandai pandailah plus sendiri. Dari itu siapa siapa yang dah nak berkahwin... SELAMAT PENGANTIN BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal. ..yang dah lepas tu,mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer. ..Zaman sekarang ni kan; hantaran makin naik harga.Maklumlah; kata mereka ikut market price. Kalau harga mas naik;naik lagi harga bakal2 bini. Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai...macam- macam story lagi.Biasanya yang letak harga mak sebelah perempuan. Bapak selalu ikutkan saja;ni semua kerja orang perempuan. kadang-kadang ada jugak perempuan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum $6000.Hantaran $5000; $4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan saja. Yang ada hantaran kira okaylah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh saja belum ada lagi.

kat sini aku ada beberapa sebab Kenapa sekarang hantaran makin mahal. Hah... anda bacalah :- Sebab

1. Anak perempuan seorang.

2. Anak perempuan sekolah tinggi 20 tingkat.

3. Anak perempuan paling jambu dalam family.

4. Anak perempuan kerja high post.

5. Anak perempuan biasa pakai barang branded.

6. Anak perempuan yang tastenya ... berkajang-kajang kalau disenaraikan.

7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya
sekaligus.

8. Anak perempuan yang rasa dirinya ... . lengkap segala-gala.

9. Bapak perempuan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif.

10. Anak perempuan tu pun jenis ek ... semacam saja.

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni mereka bebual antara family lelaki saja ):-

1. "Eh! Nak meniaga anak ke apa?" Kadang tu mak bapak ok saja sianak pula
lebih-lebih.

2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap
saja."

3. "begini bilang mereka simpan anak tu dalam store buat perhiasan."

4. "Kalau lawa macam Karishma Kapoor tu tak mengapa jugak. Ni idung pesek macam kena lenyek saja".

5. "Apa mereka ingat kita sedara Bill Gates ke?"

6. "Lupakan sudah budak perempuan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta-Jones.

kata-kata dari sebelah perempuan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-

1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik saja. Member
tak cerewet."

2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu
bayar pelan-pelan cara instalment."

3. "Jangan bimbang. anda cuma adakan hantaran saja. Duit majlis semua
kita sponsor."

4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadikita ada staff discount. anda cuma kasi 10% saja."

5. "Berapa anda nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun tak mengapa. Anak
perempuan kita ramai lagi."

6. "Apakata kalau anda ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap
sama. Kira 2 for the price of 1 lah. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin. "


Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak habis punya;jawapannya:

1. "Okay setuju. Kita up lagi $10,000. Nothing much lah."

2. "Ehh sikit nah! begini tak nak lah. Tak sama standard dengan kita
punya expectation lah."

3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American
dollars saja."

4. "Kita tak kasi pakai cash lah. anda pilih nak AMEX ke; Diners ke;
boleh kata semua credit card kita ada lah."

5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni;kita ada siapkan kereta
Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu."

6. "Ni anda minta hantaran ke; minta duit nak belikan dia baju tidur. Murah nah?"

Haa..tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni.Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul-betul antara anda dengan family dalam hal ni.Mak perempuan tu pun kalau nak letak harga; berrpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2.Hati dah suka punya pasal;semua boleh saja. Cukup time badan cengkung-cengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit.


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 29-04-07 00:35


mereka ingat kahwin ni nak jual lombong emas.....................:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 00:57


:-o :-o
ni bukan nak kahwin namanya.. nak tunjuk dia kaya tu..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 01:32


hehehe...dahsyat juga ye.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20738
Posting: 5
Dari: kuala

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 01:35


pebende nya ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimiProfil   Hantar PM kepada suhaimi   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-04-07 03:02


kalau begini sampai bila pun tak kahwin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-04-07 08:12


aih...susah betul kalau time masuk bab kahwin ni...dengar-dengar cerita hantaran orang kedah mahai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 08:18


hehehe...pndai2 kira bajet...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 08:56


kelakar juga.. :-)

so kepada yang nak memilih2 calon untuk dibuat isteri, tengok dulu mak mentua dia.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 29-04-07 08:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 09:06


nak kawin kena guna banyak duit....
huhuuh...

benkerap den...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

teratai_putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27690
Posting: 77
Dari: J0hor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 09:20


dahsyat juga ye..
tapi saya memang besetuju sungguh dengan semuanya keterangan syahbi
maklumla da ramai akak abang kawin..
kahwinla ikut kemampuan, bukan ikut nafsu
kahwinla ikut yang sedia ada..abaikan saja expectation orang-orang
nak inila..nak itula..serba diri lah,serba satu..serba barig..hehe
(ni pandai2 cakap time sendr kawin tak tau bagaimana..)
hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_putihProfil   Hantar PM kepada teratai_putih   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 11:05


Pada 29-04-07 08:12 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

aih...susah betul kalau time masuk bab kahwin ni...dengar-dengar cerita hantaran orang kedah mahai..


awat cheq bekenan anak dara oghang jelapang padi ka? :D

tak tau nak kata cemana, memang turun temurun dari dulu lagi org luar dok kata hantaran org Kedah mahal.. taktau lah betul ke tidak.. tapi nampaknya bagi orang-orang Kedah hantaran tu tak mahal mana.. ada lagi org luar yang lagi mahal dr tu..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-04-07 11:35


Alamatnya kena minta tulung Dr Meow time buat budget ini...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 11:39


salam...


hehehe.....pening juga kepala bila fikir pasal duit ni.
:-) :-) :-)

**nak kahwin??...susah tu,kena sedia betul-betul baru boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 11:42


Pada 29-04-07 11:35 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Alamatnya kena minta tulung Dr Meow time buat budget ini...:-)


macam aku kenal saja oghang Kedah tu.. huhu.. takpa.. nanti bila hang dah ready kita pikiaq lagu mana.. hehe.. hendak seribu daya.. tak hendak bolayan saja lah.. bagi kat orang lain lah.. hehe.. jangan marah.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 11:46


I have this info,.. mari saya share dengan semua.

Kadar mas kahwin mengikut negeri.....

Mengikut amalan sekarang, jumlah mas kahwin bagi seorang pengantin perempuan mengikut negeri ialah:

yang nilai 1st tu untuk gadis, nilai 2nd untuk janda..

KL: RM 80, RM 40

Selangor: RM 80, RM 40

Johor: RM 22.50*, RM 22.50*

Melaka: RM 40, RM 40

N9: RM 24 - RM 48, RM 24 - RM 48

Perak: Tiada ketetapan, tiada ketetapan

Kelantan: Tiada ketetapan, tiada ketetapan

Pahang: RM 22.50, RM 22.50

Terengganu: Tiada ketetapan, tiada ketetapan

Kedah: Tiada ketetapan, tiada ketetapan

Perlis: Tiada ketetapan, tiada ketetapan

Pulau Pinang: Tiada ketetapan, tiada ketetapan

Sarawak: RM 120, RM 120

Sabah: RM 100, RM 100

*boleh ditambah tetapi tidak boleh dikurangkan



Sumber: Mas Kahwin Yang Hilang: Panduan Pengurusan Kewangan Bagi Bakal Pengantin.


so semua muslimat dah boleh nampak harga masing-masing.. :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 11:49


Pada 29-04-07 11:46 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

I have this info,.. mari saya share dengan semua.

Kadar mas kahwin mengikut negeri.....


Kedah: Tiada ketetapan, tiada ketetapan


so semua muslimat dah boleh nampak harga masing-masing.. :-D



Sebab tu di Kedah ada maharnya adalah al-Quran sahaja..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 11:49


kat semenanjung, orang KL dengan selangor paling mahal ghupenyer.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 11:53


Pada 29-04-07 11:49 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

kat semenanjung, orang KL dengan selangor paling mahal ghupenyer.


org Sarawak paling mahal ghupenye dalam Malaysia ni.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 12:07


kenapalah agaknya? :-? :-?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 12:10


Maybe sebab pengorbanan anak dara org Sarawak besar agaknya.. bukan senang nak tinggalkan family especially bila kahwin dengan org Malaya (org semenanjung).. hehe.. memandai saja.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-04-07 12:13


Sarawak memang semua mahai..hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 12:13


salam...

:-) :-) :-)

agaknyerr lah akhi meow.
mungkin itulah jawapannya. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 12:19


Pada 29-04-07 12:13 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Sarawak memang semua mahai..hehe...


Hish.. buah dabai murah saja.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 12:49


erm... tapi kalau orang sarawak nak kawin dengan orang sarawak juga? camnerr.. sian gadis2 sarawak. muslimin sarawak cari orang malaya saja sebab lebih murah.. hoho.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 14:16


kasihan lelaki yang yang gajinya kurang RM 1000...Susah payah kumpul duit nak kahwin...Nak support keluarga lagi...Yang sebelah perempuan sedap-sedap saja letak hantaran...Ingat kumpul duit ni macam kumpul batu tepi jalan ke...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-04-07 14:29


Nak Kawin Ok..sekarang ini ramai yang nak dekat kahwin ataupun ramai yang ada plan nak kahwin.semua orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannya mudah banyak persiapan yang perlu diadekan,ia memerlukan satu perancangan yang cukup teliti bagi dua dua blah pihak. Kekadang tu pasangan tak jadi pahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer mereka plan nak buat majlis habis tak boleh agree with each other then bergaduh and taklah jadi kahwin.

So ada orang yang tak jadi kahwin pasal nak kahwin.Kalau kahwin mestilah nak buat majlis walimah...untuk mereka yang tak tahu, majlis walimah/majlis sambutan hari perkahwinan dimane sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer. Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripada memikirkan masa depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.Ok berikut adalah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini.Supaya menjadi pedoman untuk mereka yang ingin berkahwin dan yang ingin berkahwin lagi.

1. Kadi:
At least 6 mths before the proposed nikah date mesti kena pergi register kat jabatan, and bila anda pergi register anda mistilah dah tahu as kahwin yang akan diberikan,tarikh dan tempat nikah.Lepas register orang bolehlah book kadhi.seorang saja book..jangan dua dua pergi book pula.kos kadi : $80 + +

2. Kursus rumahtangga:
kena pergi... .kalau tak pergi anda tak boleh ambil sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus (ini aku punya experience lah)..whatever it is kan baik kalau anda pergi attend the kursus.Walaupun kita dah hebat dalam bab rumahtangga tapi ada baiknyer kalau kita refresh balik apa yang telah kita ketahui.
kos kursus : around $80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:
Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak orang perempuan..pilih mak andam boleh makan tahun lamanya. Of courselah,lelaki yang nak ambil mak andam.At least six months kena book..later than that u might have a problem finding one.Kalau ada pun mak andam dari Kereta Ayer Chinese Dance Troupe.kos : $1200 (tengok baju apa... kalau ada baju batman atau otromen mungkin mahal sikit)

4. Photographer:
Selalunya mak andam direkomen oleh photographer sekali.Kalau tak anda kenalah carik sendiri.Sekarang orang melayu dah pandai..dah pandai ambil studio, dah pandai ambil outdoor. Gambar tak pakai baju saja belom orang try.kos : $800

5. Kompang / Hadrah
Unless anda nak pakai loktang tak payah panggil kompang.Kalau nak panggil at least 3 mths notice. kos : $300

6. Dekorasi blok dan pelamin
Sekarang sudah canggih... kolong blok mereka transform jadi istana Taj Mahal .. kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... .letak kacang sama kuaci suah original beb... .tinggal nak campak kerander saja kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.
Kos1000

7. Tukang Masak and Khemah kosi meja
Tukang masak mesti ada beb... kalau tak ada bagaimana orang nak makan? Lainlah kalau anda buat majlis kat Mac Donald's.kos : $7000 (tengok kepaler yang datang)

8. Kereta
Unless anda nak pergi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereta. (*naik basikal boleh jugak.. ) Kalau nak sewa,sewalah yang special punya... Merc ke?... Jag ke?.kira yang besau punya kereta lah. Janganlah pula badan anda besau habis sewa Kancil...sampai besok pun tak boleh masok!
kos: $300

10. Berkat
Kira door gift lah.yang biasa telur rebus orang kasi... tapi sekarang dah maju... mereka lagi kreatif... ada yang kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar,mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.> kos : $3000++

11. Miscellaneous
Perkara perkara kecik orang selalu overlook..perkara kecik ginilah yang selalu membuat kocek kita tebakar. Bender bender seperti Bunger Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok,Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran,cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan,kad jemputan...kos : $2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST yang anda KENA KELUARKAN IALAH : $17,000 plus minus

Belom termasok hantaran lagi beb...anda pandai pandailah plus sendiri. Dari itu siapa siapa yang dah nak berkahwin... SELAMAT PENGANTIN BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal. ..yang dah lepas tu,mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer. ..Zaman sekarang ni kan; hantaran makin naik harga.Maklumlah; kata mereka ikut market price. Kalau harga mas naik;naik lagi harga bakal2 bini. Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai...macam- macam story lagi.Biasanya yang letak harga mak sebelah perempuan. Bapak selalu ikutkan saja;ni semua kerja orang perempuan. kadang-kadang ada jugak perempuan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum $6000.Hantaran $5000; $4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan saja. Yang ada hantaran kira okaylah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh saja belum ada lagi.

kat sini aku ada beberapa sebab Kenapa sekarang hantaran makin mahal. Hah... anda bacalah :- Sebab

1. Anak perempuan seorang.

2. Anak perempuan sekolah tinggi 20 tingkat.

3. Anak perempuan paling jambu dalam family.

4. Anak perempuan kerja high post.

5. Anak perempuan biasa pakai barang branded.

6. Anak perempuan yang tastenya ... berkajang-kajang kalau disenaraikan.

7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya
sekaligus.

8. Anak perempuan yang rasa dirinya ... . lengkap segala-gala.

9. Bapak perempuan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif.

10. Anak perempuan tu pun jenis ek ... semacam saja.

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni mereka bebual antara family lelaki saja ):-

1. "Eh! Nak meniaga anak ke apa?" Kadang tu mak bapak ok saja sianak pula
lebih-lebih.

2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap
saja."

3. "begini bilang mereka simpan anak tu dalam store buat perhiasan."

4. "Kalau lawa macam Karishma Kapoor tu tak mengapa jugak. Ni idung pesek macam kena lenyek saja".

5. "Apa mereka ingat kita sedara Bill Gates ke?"

6. "Lupakan sudah budak perempuan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta-Jones.

kata-kata dari sebelah perempuan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-

1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik saja. Member
tak cerewet."

2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu
bayar pelan-pelan cara instalment."

3. "Jangan bimbang. anda cuma adakan hantaran saja. Duit majlis semua
kita sponsor."

4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadikita ada staff discount. anda cuma kasi 10% saja."

5. "Berapa anda nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun tak mengapa. Anak
perempuan kita ramai lagi."

6. "Apakata kalau anda ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap
sama. Kira 2 for the price of 1 lah. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin. "


Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak habis punya;jawapannya:

1. "Okay setuju. Kita up lagi $10,000. Nothing much lah."

2. "Ehh sikit nah! begini tak nak lah. Tak sama standard dengan kita
punya expectation lah."

3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American
dollars saja."

4. "Kita tak kasi pakai cash lah. anda pilih nak AMEX ke; Diners ke;
boleh kata semua credit card kita ada lah."

5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni;kita ada siapkan kereta
Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu."

6. "Ni anda minta hantaran ke; minta duit nak belikan dia baju tidur. Murah nah?"

Haa..tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni.Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul-betul antara anda dengan family dalam hal ni.Mak perempuan tu pun kalau nak letak harga; berrpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2.Hati dah suka punya pasal;semua boleh saja. Cukup time badan cengkung-cengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit.

apa benda yang engkau merepek ni...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-04-07 14:38


mizie_hafiz80, hang kena baca lah kalau nak tahu dia merepek apa ke dan sebagainya...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...
[ Telah diedit oleh: izzul_islam pada 29-04-07 14:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-04-07 14:40


he..he..ada org tengah lepas tension ke?? :D tak apa..bawa2 makan angin jalan-jalan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-07 08:09


Ada orang tanya,apa merepek....haha,sapa yang merepek ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

orangmiskin
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15608
Posting: 14
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-04-07 14:22


bagaimana untuk orang muda yang still study tapi nak kawin??ad cdagan apa-apa tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For orangmiskinProfil   Hantar PM kepada orangmiskin   Pergi ke orangmiskin's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 15:25


tu yang ramai pilih untuk kawin lari (boleh lah tahan lagi),
lagi teruk kalau tak kawin tapi duduk bersama macam orang dah kawin....
Nauzubillah min zalik

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-05-07 00:40


salam...
emmm...macam-mcmla cerita pasal nak kahwin ini..tapi ada yang betul juga dr petikan ini... =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

aishgurlz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2007
Ahli No: 28659
Posting: 99
Dari: skudai

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-05-07 01:09


bila ada org masuk meminang brula kahwin..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishgurlzProfil   Hantar PM kepada aishgurlz   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 03-05-07 02:10


Hurm. Bagi yang sibuk bercouple tak tentu hala baik nikah saja. takpun khitbah.

Boleh search artikel ustaz maszlee kat yahoo. keyword 'nikah khitbah'

Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 08:14


Kan Nabi SAW pernah bersabda bahawa 'wanita yang paling baik adalah yang paling murah maharnya.."

hadis ini bukan bertujuan membawa maksud bahawa wanita itu rendah tarafnya tetapi sebagai langkah mudah untuk membina sebuah masjid. Berpada-pada itu lebih baik..

Wallahu'alam :-)


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 09:52


syuran sangat-sangat akhi syahbi...ana siap salin ni buat persediaan awal...pelamin anak out..kurang seribu dah tapi pening juga ada lagi 16ooo plus minus...miscellaneous tu setuju sangat based kakak ana punya walimah..mahal kawin sekarang..mudah-mudahan family ikut ana..buat as simple as possible.jangan banyak ngarut yang bukan2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-05-07 10:10


Pada 06-05-07 09:52 , attuffah_humairah posting:

!!! QUOTE !!!

syuran sangat-sangat akhi syahbi...ana siap salin ni buat persediaan awal...pelamin anak out..kurang seribu dah tapi pening juga ada lagi 16ooo plus minus...miscellaneous tu setuju sangat based kakak ana punya walimah..mahal kawin sekarang..mudah-mudahan family ikut ana..buat as simple as possible.jangan banyak ngarut yang bukan2....
dah nak kawin ke? nanti jangan lupa bagitahu :)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 10:20


insya'Allah dijemput...insya'Allah semua dah dirancg tapi Allah Maha Halus PeranganNya..ana mampu berdoa semoga dipermudahkan segalanya....seganlah pulak tiba-tiba..

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 10:28


muslimah_jun..ana dengan dia tak burhubung pun...mak banyak berkomunikasi dengan dia nak uruskan segala-galanya...tak mengapa...yang penting keberkatan dan mudah-mudahan antara kami dijauhkan segala fitnah..fitnah syaitan mahupun fitnah hati...ditakuti memberi kesan tak baik pada anak2 dan generasi seterusnya.

tadi soalan dari 'org miskin' masih belajar macam mana?ana pun masih belajar lagi ni...buat pinjaman pama lah..buat agreemant hehe!

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-05-07 10:31


wahh...InsyaAllah moga dipermudahkan... :) tumpang gembira..
Kalau attuffah_humairah boleh bagitahu...bila tarikhnya...? :)
dalam diam sebenarnya adalg sahabat lain yang dah mrcg ni, ada tahun ni & ada tahun depan kan..?
Apapn moga urusan kita semua tak kira apa sahaja, dengan keluarga ke @ krj moga direstui & dipermudahkan Allah hendaknya, amin.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-05-07 10:48


Pada 06-05-07 10:28 , attuffah_humairah posting:

!!! QUOTE !!!

muslimah_jun..ana dengan dia tak burhubung pun...mak banyak berkomunikasi dengan dia nak uruskan segala-galanya...tak mengapa...yang penting keberkatan dan mudah-mudahan antara kami dijauhkan segala fitnah..fitnah syaitan mahupun fitnah hati...ditakuti memberi kesan tak baik pada anak2 dan generasi seterusnya.

tadi soalan dari 'org miskin' masih belajar macam mana?ana pun masih belajar lagi ni...buat pinjaman pama lah..buat agreemant hehe!
???? :) mmm...Kenapa attuffah tiba-tiba jawab begitu???? hairan..??? apapn baguslah..., attuffah.....apapun doakanlh untuk akk sama ya? moga Allah merestui & mudahkan sstu untuk akk. Apapn wallahua'lam.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-05-07 10:59


Kenapa lah semua kena pakai duit.....hmm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

rozram
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7074
Posting: 16
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 11:28


zaman sekarang kan zaman pinjam meminjam..semer nak kena pinjam dengan bank....kekadang itu sampai anak 3 pun tak langsai agik utang.....duduk bayar faedah bank saja....kesiannya..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For rozramProfil   Hantar PM kepada rozram   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 11:38


!!! QUOTE !!!

Kenapa lah semua kena pakai duit.....hmm....


no MOney no talk..talk lah..hehe..
kalau dulu harga barang murah..
lah ni.. waduhhh kok semuanya naik..
tak yang turun pun... minyak.. tol.. bla..bla... :roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 11:45


salam.macam-macam sekarang ini....ni habaq kat along ana ni dia pun nak kahwin jugak...heheheh.Apa-ap pun syukran syahbi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 11:47


salam.macam-macam sekarang ini...ni kena habaq kat along ana dia pun nak kahwin jugak...hehehehe......Apa-apa pun syukran syahbi....maklumat yang menarik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 13:16


kak muslimah jun semuanya insya'Allah.tak berani nak kata lebih ni.hanya mampu merncg :) yang datang pulak lebih itu banyak..belanja pun insya'Allah mudah.mudah-mudahan dipermudahkanlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 13:18


bukan 'lebih itu' nak kata lebih 'itu' hehe.segan lah jadinya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

sahabat2hidayah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.07.2005
Ahli No: 17043
Posting: 40
Dari: Dunia sementara

cambodia  


posticon Posting pada: 06-05-07 16:30


Pada 06-05-07 10:59 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa lah semua kena pakai duit.....hmm....


Assalamualaikum...

Duit bukan segala-galanya...Tapi segala-galanya memerlukan duit sekarang...
Sebab tu semua kena pakai Duit.. :-)


-----------------
::: duduk Pagai Hov Jasa, Matai Pagai Hov Iman :::


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat2hidayahProfil   Hantar PM kepada sahabat2hidayah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 18:12


sbab tu lah umat Islam ecpcly muslimin kena kerja kuat sekarang...jangan mlas2..
bak kata org tua2 takkan nak bagi anak orang makan pasir...
--ehh!mmandai pulak...ana sendiri pun lagi 3 sem dan habis study da fikir lebih-lebih...hihi!!!--
pada yang mengetahui, cuma ana nak tanya..lebih baik cari calon sekarag masa tengah study OR tnggu dah kerja nanti..?hihi..takkan hanya berserah tnggu calon datang dan bertnya: jom kawin?hihi!!!!
p/s:just asking!!!

[ Telah diedit oleh: owl_UM pada 06-05-07 18:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 18:34


ada satu lagi tertinggal...

kalau anak perempuan itu anak bongsu...

mesti lah nak buat meriah sikit...
maklum lah...
nak tunggu cucu..lambat lagi..
heheeheee... :-D

betul tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 18:35


orang kedah hantaran tinggi...
betul ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 19:34


Pada 06-05-07 18:35 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

orang kedah hantaran tinggi...
betul ke??


setakat ni begitu lah kata org.. tapi setakat ni tak pernah lagi saya dengar mencecah sampai RM 20 000 lagi.. tapi org kata mahal.. negeri lain saya dengar RM 25 000, 30 - 40 ribu tu selamba saja.. hehe.. emosional pula.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 29-05-07 23:49


Orang johor 22.50 saja mahar dia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 00:08


ades! bnyaknyer benda nak kira........tapi,rasa-rasanya kalau kawin kat bandar2 besar mesti kosnye lagi mahal,kan? tapi siapa ada adik-beradik yang ramai 2, boleh lah buat majlis kawin serentak,kan? sekurang-kurangnya boleh jimat kos ;-)
[ Telah diedit oleh: faizatul pada 30-05-07 00:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 00:52


biasa lah...nak kawin,kena lah guna duit.....
tak kan free kutttt.....hehehe ;-)
[ Telah diedit oleh: raihan2004 pada 30-05-07 00:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.168175 saat. Lajunya....