Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Antara Kereta Sport Dengan Sebuah Al-Quran


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Antara Kereta Sport Dengan Sebuah Al-Quran

Please Mendaftar To Post


Oleh Antara Kereta Sport Dengan Sebuah Al-Quran

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 14:04


Seorang pemuda yang sedang berada di tahun akhir pengajiannya
mengharapkan
sebuah kereta sport daripada ayahnya...lantas, si pemuda memberitahu
hajatnya kepada ayahnya, seorang hartawan yang ternama...si ayah hanya
tersenyum... si anak bertambah yakin, andai keputusan peperiksaannya
begitu cemerlang, pasti kereta itu akan menjadi miliknya..

Beberapa bulan berlalu...ternyata si anak, dengan berkat kesungguhannya.

.telah beroleh kejayaan yang cukup cemerlang..hatinya berbunga
keriangan... satu hari...si ayah memanggil si anak ke bilik
bacaannya..si
ayah memuji anaknya...sambil menyatakan betapa bangga hati seorang bapa
sepertinya dengan kejayaan si anak yang cukup cemerlang... si anak t!
ersenyum puas...di ruang matanya terbayang kilauan kereta sport merah
yang
selama ini menjadi idamannya itu...

Si ayah yang bagaikan mengerti kehendak si anak, menghulurkan sebuah
kotak
yang berbungkus rapi dan cantik...si anak terkesima... sungguh.. bukan
itu
yang kuhajatkan.. .
dengan hati yang berat...kotak itu bertukar tangan...matanya terarah
kepada riak wajah ayahnya...yang tidak menunjukkan sebarang perubahan;
seolah-olah tidak dapat membaca tanda tanya yang bersarang dihatinya... .

Dalam pada itu, si anak masih membuka pembalut yang membungkus kotak
itu...penutup kotak dibuka...apa makna semua ini???..sebuah Al-Quran
kecil; comel dengan cover kulit..tinta emas menghiasi tulisan khat di muka
hadapan...si anak memandang ayahnya...terasa dirinya dipermainkan.
..amarahnya membuak...nafsu mudanya bergelojak.. . ayah sengaja
mempermainkan saya...ayah bukannya tak tahu betapa saya menyukai kereta
tu...bukannya ayah tak mampu untuk membelikannya. .. sudah ayah...bukan
al-Quran ni yang saya nak...katanya.
keras...al-quran itu dihempaskan keatas meja bacaan...si anak terus
meninggalkan si ayah..tanpa memberi walau sesa'at untuk si ayah
bersuara...pakaiann ya disumbatkan ke dalam beg..lantas, dia
meninggalkan
banglo mewah ayahnya...memulakan kehidupan baru dengan sekeping ijazah
yang
dimilikinya. ...

10 tahun berlalu..si anak kini merupakan seorang yang berharta...punyai
syarikat sendiri...dengan isteri yang cantik dan anak-anak yang
sihat...cukup membahagiakan. ..namun hatinya tersentuh... Sudah 10
tahun..sejak peristiwa itu dia tidak pernah menjenguk ayahnya...sedang
dia
berkira2 sendiri...telefonny a berdering... dari peguam
ayahnya...ayahnya
meninggal dunia semalam...dengan mewariskan semua hartanya kepada si
anak...si anak diminta pulang untuk menyelesaikan segala yang berkaitan
perwarisan harta...

Dan buat pertama kalinya setelah dia bergelar bapa...si anak pulang ke
banglo ayahnya...memerhati kan banglo yang menyimpan 1001 nostalgia dalam
hidupnya...hatinya sebak..bertambah sebak apabila mendapati diatas meja
di
bilik bacaannya... Al-quran yang di hempaskannya masih lagi setia berada

di situ...bagaikan setianya hati ayahnya mengharapkan kepulangannya
selama
ini...perlahan2 langkahnya menuju ke situ...mengambil al-quran
itu..membelek2- nya dengan penuh keharuan...tiba- tiba...jatuh sesuatu
dari Al-quran itu...segugus kunci...di muka belakang Al-quran
itu...sebuah
sampul surat ternyata diselotepkan disitu...

Kunci itu segera dipungut...hatinya tertanya-tanya. ..nyata sekali...di
dalam sampul surat itu...terdapat resit pembelian kereta idamannya...
dibeli pada hari konvokesyennya. .. Dengan bayaran yang telah dilunaskan
oleh si ayah...sepucuk warkah..tulisan tangan org yang amat dikenalinya
selama ini..hadiah teristimewa untuk putera kesayanganku. ...air mata si
anak menitis deras...hatinya bagai ditusuk sembilu..penyesalan mula
bertandang.. .

Namun semuanya sudah terlambat... Sekadar renungan bersama: berapa
banyak
kita melupakan nikmat Allah, hanya semata-mata kerana nikmat itu tidak
"dibungkus", didatangkan atau diberi dalam keadaan yang kita hajati??

Buat renungan kita bersama...
Wallahuallam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 15:15


.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

maryam_unisel
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29676
Posting: 57
Dari: klang ~ unsiel

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 16:32


huhuhu.. cerita diatas membuat kita insaf....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maryam_uniselProfil   Hantar PM kepada maryam_unisel   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-04-07 16:50


sedih..dan mginsafkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 17:25


macam pernah baca saja sebelum ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107596 saat. Lajunya....