Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 17 hari yang lalu
izdham: 26 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 36 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: DAPATKAN PETUA MEMUTIHKAN MUKA!


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» DAPATKAN PETUA MEMUTIHKAN MUKA!

Please Mendaftar To Post


Oleh DAPATKAN PETUA MEMUTIHKAN MUKA!

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-04-07 11:41


PETUA untuk PUTIHKAN MUKA!


Petua ni sejak sekolah menengah lagi, saya perturunkan kepada kawan yang beria-ia nak putihkan muka.. Petua ni tak rumit sangat, simple, menjimatkan masa, mudah serta anda tidak perlu membelanjakan sehingga beratus2 ringgit membeli produk kecantikan, simpan saja duit tu. Tak banyak yang pelu dilakukan, sedikit sahaja langkah.

Ok, langkah pertama.
Sebaik bangun pagi hendaklah ucap ‘Bismillahirrahmanirrahim’ sebagai tanda kita memulakan kehidupan harian kerana Allah. Bangun dengan ceria.

Kedua:.Tepuk-tepuk kedua muka anda menggukankan kedua belah tapak tangan untuk memberikan lebih kesegaran. Dengan cara ini juga diharap sel2 mati akan senang untuk ditanggalkan.

Ketiga: Jangan buang air yang digunakan untuk membersih beras sebaiknya gunakan untuk membersihkan muka anda kerana air beras saya prcaya dapat mengurangkan pengeluaran minyak pada kulit. Gosok perlahan muka anda dengan air beras bagi menanggalkan minyak yang terdapat pada kulit.

Keempat: Kalau tengok mak masak nasi @ anda sendiri masak nasi, biasanya wap nasi semasa masak akan membuak2 keluar. Letakkan muka anda berhampiran wap yang keluar & bawa wap tu ke muka dengan tangan & tepuk muka anda untuk tambahkan lagi kesegaran kulit. Selain itu, apabila wajah terkena wap panas biasanya liang kulit akan terbuka. Jadi dengan menepuk muka dengan wap ini akan memudahkan kotoran yang melekat pada liang kulit dikeluarkan.

Kelima: langkah ini adalah langkah paling penting dalam memperoleh muka yang putih berseri. Ambil kapur kasut sapukan ke seluruh bahagian muka anda. Biarkan kering. Lihat pada cermin, bukankah muka anda TELAH putih?! untuk menguji sejauhmana keberkesanan petua ini, cuba anda tunjukkan wajah baru anda pada org terdekat, apa komen mereka, tentu sekali jawapan mereka anda sememangnya putih berseri malah mereka juga akan hapy hingga terbahak2!

SELAMAT MENCUBA!

P/S: Petua ini sempena beberapa kawan saya bertanya pada saya apakah petua untuk kulit kelihatan putih berseri. sebab kasihan dkat kawan yang beria-ia bertanya nakkan petua walau saya dah cakap tak ada petua & memang tak amalkan apa-apa jadi terpaksa lah saya fikir juga apa petuanya spy mereka benar-benar kelihatan putih.. Petua ni saya perturunkan kepada kawan sejak zaman sekolah menengah. Awal lagi nak cakap jalok ampun…jan mara


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 25-04-07 11:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 11:56


Pada 25-04-07 11:41 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

PETUA untuk PUTIHKAN MUKA!


Kelima: langkah ini adalah langkah paling penting dalam memperoleh muka yang putih berseri. Ambil kapur kasut sapukan ke seluruh bahagian muka anda. Biarkan kering. Lihat pada cermin, bukankah muka anda TELAH putih?! untuk menguji sejauhmana keberkesanan petua ini, cuba anda tunjukkan wajah baru anda pada org terdekat, apa komen mereka, tentu sekali jawapan mereka anda sememangnya putih berseri malah mereka juga akan hapy hingga terbahak2!



salam..

wah letak kapur kasut tu..boleh percaya ke?? ;-)


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 25-04-07 11:59


tak pun..rendam muka dalam clorox

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 12:06


Pada 25-04-07 11:59 , nur_ashikin posting:

!!! QUOTE !!!

tak pun..rendam muka dalam clorox


salam..

eh jangan bagi petua lagu tu..nanti ada pulak yang ikut manalah tau budak lurus bendul ke terbaca


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-04-07 13:35


awak ingat lawak ye!
tapi thanks petua awk2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 13:45


lawak2...
tapi ada yang boleh diikut.....
huhu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-04-07 14:46


ibarat padi yang ditumbuk, tapis dulu...hampas buang, padi kutip makan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-04-07 18:14


guna kertas pasir saja senang
tak payah guna klorok

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 23:05


betul lah petua ke-5 tu...tak percaya buat lah. huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 00:40


jimat lah duit tak payah lah guba bahab2 kimia 2 yang tak tahu berguna ke tak

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 01:20


lawaknya.adeke guna kapor kasot..tu nak jadi hantu boleh

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 03:47


thank you for the info :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 27-04-07 04:04


kecantikan adalah hak milik setiap insan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-04-07 10:26


janganlah org buat no 5, saya taip ni waktu emosi riang ribena, tu yang mengarut, tapi bila ada minat sains biologi ni susah dia nak juga terang kaitan wap dengan liang kulit dll.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 11:17


lawak ar kome2 ni..........

ana selalu buat yang 1 hingga 4..........kira putih lah agaknya!!

wakakaka

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 11:28


salam, nak tmbah sikit...
amalan setiap pagi...
jangan gosok gigi tapi amal minum air + selawat + basuh muka....
sbaik2 nya baca alquran - tidur spls subuh....
wuduk sbaik2 foundation....

jika rajin boleh cuba yang ni....
1) putih + tisu muka = tmpal tisu yang dah salut dengan putih telur k muka.
2) goreg (tnp minyak) beras pulut dan kisar sehingga halus, jadikan masker.

jika nak mudah boleh cuba ni...
amalkan baca alquran( +surah ysuf) + setia dengan wuduk ....nampak simple tapi hasilnya lagi bseri.

selamat mcube...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-04-07 11:34


Pada 27-04-07 03:47 , doktor_kampung posting:

!!! QUOTE !!!

thank you for the info :)



-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 20:10


Pada 27-04-07 11:34 , redgirl posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-04-07 03:47 , doktor_kampung posting:

!!! QUOTE !!!

thank you for the info :)





-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

umutimah
Warga Rasmi
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29807
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 23:57


Kalau tak putih jugak entah lah.. lagi2 tips no. 5 itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For umutimahProfil   Hantar PM kepada umutimah   Quote dan BalasQuote

umutimah
Warga Rasmi
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29807
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 23:57


Kalau tak putih jugak entah lah.. lagi2 tips no. 5 itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For umutimahProfil   Hantar PM kepada umutimah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 23:59


salam...


wah....

betul ke ni??

macam kelakar saja yang no 5 tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-05-07 00:00


abang azhar nak putih kan muka ke..cuba lah..jangan tak cuba..rugi kalau tertinggal..he2

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

sayyidah_nafisah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2004
Ahli No: 9433
Posting: 90

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-05-07 00:17


rasanya, ubat yang paling mujarab untuk putihkan muka yang dah ter'burn' ialah
TAK/JANGAN KELUAR RUMAH SELAMA SEKURANG-KURANGNYA 3 BULAN..... =)
hehehe.....kalau nak kesan yang lebih memuaskan, tak payah keluar rumah langsung!
hehe...pasti berkesan!
tak percaya, cubala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayyidah_nafisahProfil   Hantar PM kepada sayyidah_nafisah   Quote dan BalasQuote

syafiq_mmt
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28754
Posting: 42
Dari: dalam rumah

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-05-07 00:22


kalau kita guna tips no. 5, tentu kalah Raja Kapur......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq_mmtProfil   Hantar PM kepada syafiq_mmt   Pergi ke syafiq_mmt's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-05-07 00:36


Pada 01-05-07 00:00 , redgirl posting:

!!! QUOTE !!!

abang azhar nak putih kan muka ke..cuba lah..jangan tak cuba..rugi kalau tertinggal..he2

hehe...

malas lah.

guna yang semulajadi punya, insyaALLAH boleh.

iaitu, dengan berwuduk yang sempurna.
insyaALLAH.....jangan kata putih, berseri-seri lagi tu.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-05-07 07:59


huhuhu....

peh lepas niii, semua ahli ukhwah putih muka mereka...

hehehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 01-05-07 08:05


kalau muka dah hitam tu...nak buat macam mana lah nak bagi putih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-05-07 10:45


letak bedak banyak-banyak....macam gambar P.Ramleee..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-05-07 18:55


pergi kat dinding...

lepas itu gosok kuat2..hehe...gurau saja...

sentiasalah baca surah yusuf dan banyak-banyak kan baca quran....wuduk yang paling penting...

biarlah muka tak putih pun...yang penting putih bila hari kiamat nanti..

wallahulam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 03:22


Sentiasa bersyukur dengan pemberian dan anugerah Allah... semuanya indah. :-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

anis_farihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 26369
Posting: 87
Dari: terengganu, sarawak

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 04:01


Pada 25-04-07 11:59 , nur_ashikin posting:

!!! QUOTE !!!

tak pun..rendam muka dalam clorox



huhuhuhu....ni bukan setakat putih...semua jerawat, seragat hilang ni... :-D :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_farihahProfil   Hantar PM kepada anis_farihah   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 06:00


Pada 05-11-07 04:01 , anis_farihah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-04-07 11:59 , nur_ashikin posting:

!!! QUOTE !!!

tak pun..rendam muka dalam clorox



huhuhuhu....ni bukan setakat putih...semua jerawat, seragat hilang ni... :-D :lol:



nak tambah sikit
tak lama kemudian tuan punya mukapun jadi pening

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 06:06


insyaAllah dengan mengamalkan air wudhuk muka akan putih berseri, kalau tak kat sini kat sana nanti . insyaAllah.........
thanks 4 the info.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136031 saat. Lajunya....