Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
.....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-- Yusuf: 12

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: kerja sendiri VS makan gaji???


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» kerja sendiri VS makan gaji???

Please Mendaftar To Post


Oleh kerja sendiri VS makan gaji???

pewaris_negeri86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.11.2006
Ahli No: 27427
Posting: 116
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 10:39


Assalamualaikum...
saya nak tanya pendapat dan pandangan anda semua. mana lebih baik, kerja sendiri atau makan gaji?

harap semua dapat bagi pandangan.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For pewaris_negeri86Profil   Hantar PM kepada pewaris_negeri86   Pergi ke pewaris_negeri86's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 10:41


makan nasi...

p/s

nak bergurau

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 10:42


assalamualaikum..

actually it depends pada seseorang individu itu..mungkin ada setengah yang suka kerja sendiri sebab xterikat dengan masa..ada juga yang suka makan gaji..bekerja ikut masa yang ditetapkan..tapi ana tak kisah mana-mana pun boleh

Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 11:50


salam
lebih bercadang untuk kerja sendiri tapi tak ada idea apa nak dikerjekan,
kerja makan gaji lebih terikat dengan amanah yang kadang kala kita langgar secara tak sengaja contoh guna internet pejabat time pejabat untuk urusan peribadi macam emel @ blog, pada saya itu dah kira tak jaga amanah, tak tahu lah apa pendapat orang lain


------------------------------------------
Ada manafaat bagi mereka yang mahu berfikir

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-07 12:26


kerja sendiri lagi bestttt

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 12:36


kerja sendiri lah lagi best..tak ada siapa nak kontrol...seronok sebenarnya kerja sendiri..bebas dan dapat buat ikut idea kita sendiri...masa pun kita tentukan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 13:35


kerja dengan org boleh dapat banyak pengalaman.....
dr situ kita boleh belajar cara2 buat bisnes sendiri....

bercite2 nak bukak kedai kek satu hari nanti...

Bookmark and Share

  


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

nurshuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28282
Posting: 77
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 24-04-07 15:37


pada ana beter kita patut ada impian untuk bkerja sendiri..
makan gaji tak salah..ok saja..
tapi biar makan gaji sekadar untuk kumpul pengalaman..timba ilmu..

then, challenge diri sendiri untuk bkerja sendiri..
supaya ada bekalan dimasa depan..
untuk diri sendiri dan 4 our family also...
its beter 4us to survive ourself..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurshuhadaProfil   Hantar PM kepada nurshuhada   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 15:45


tiap-tiap orang ada kepakaran masing-masing yang Allah dah sediakan.. siapa yang berkemampuan untuk kerja sendiri, alhamdulillah.. siapa yang mampu untuk kerja makan gaji, alhamdulillah.. jangan nilai kerja kita dengan siapa kita bekerja.. tapi, pastikan kerja kita tu, dari Allah, untuk Allah, kerana Allah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-04-07 16:26


Assalamualaikum...

Bekerja sendiri lah jika mampu. Cuba sempitkan rezeki untuk makan gaji...Nak tahu Kenapa? Kajilah tentang Islam dengan lebih mendalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 16:31


kerja sendiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 00:02


Pada 24-04-07 13:35 , harlique posting:

!!! QUOTE !!!

kerja dengan org boleh dapat banyak pengalaman.....
dr situ kita boleh belajar cara2 buat bisnes sendiri....

bercite2 nak bukak kedai kek satu hari nanti...


jom join-venture nak? :-D :-D


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 00:18


janji kerja yang halal....

-------------------------------------------
hidup harus d teruskan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-11-07 23:11


minat ke bisns??minat buat biznes apa ye?

Bookmark and Share

  


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

danielHakimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.08.2008
Ahli No: 34461
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 09:56


eemmmm.....ana rasa umur pewaris muda lagi....jadi lebih baik kerja dulu...cari pegalaman...di alam pekerjaan kita boleh tahu macan mana nak buat bisnes....tapi pewaris kenalah tahu bisnes apa yang pewaris nak buka....ana sekarang ni bekerja,dalam masa sama ana ada bisnes sendiri...kita kenalah pandai bagi masa dan cari peluang yang ada kalau nak bersaing dalam zaman yang buat apa pun perlu kan DUIT.....huhuhuhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For danielHakimiProfil   Hantar PM kepada danielHakimi   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 10:12


Pada 02-05-07 00:02 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-04-07 13:35 , harlique posting:

!!! QUOTE !!!

kerja dengan org boleh dapat banyak pengalaman.....
dr situ kita boleh belajar cara-cara buat bisnes sendiri....

bercite2 nak buka kedai kek satu hari nanti...


jom join-venture nak? :-D :-D


Kedai Kek Harlique, CS, IM dan Anak-anak Sdn. Bhd. :-D


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 11:53


makan gaji ni ok juga,,,ekonomi tu tetap...tapi kalau kj sendiri,,kan ada target lah...malas tak dapat duit....



im......umar nak join juga,,hehhehe


dalam planing ni nak buka kedai kek dan coklat,,,,

kat buat lah kedai kek ukhwah.com...

sedia menerima tempahan kek dan ketering...


pekerjanya,,,sesiapa student kat ukhwah ni yang cuti sem ke,,,golongan pas study tak ada apa-apa buat lagi,,boleh sm2 memajukan stall ukhwah,,,,,,secara tak langsung boleh menjana ekonomi ukhwah,,,betul tak cs?

macam kak shida dia kj dengan 1 badan yang bkaitan dengan keusahawanan,,,tak salah minta pandangan dia,,,,

ingat matlamat ukhwah ni,,,,kat kan ada penjanaan ekonomi,,,,tak boleh juga bgantung pada produk yang sedia ada,,


pada ana,,pas habis study ni,,balik kg,,,kjkan sawit ayah kat kampung,,dan ni dok merangka 1 projek nak bagi sumber ekonomi kat anak2 felda kat kg tu,,,,,hurm,,,peluang banyak,,,nak laksanakan 2,,,kan betul-betul kuat semangat,,,


lagi pun ukhwah pun boleh tubuhkan club usahawan kan?macam en kang cakap kat perlukan tekong,,,,,,,,,kalau da ada tekong,,kan ada apit kiri dan kanan....baru mantop club tu,,hhehehehe........sory,,,walaupun lain tajuk,.....ada kaitan sikit agaknya,,,



p/s;pertanian itu 1 perniagaan....



iklan;aiman,,kalau ayah banyak duit,,,jangan kata jala ikan,,,jala ikan jaws ayah belikan.....

hurm,,,,,,pikir2kan selamat beramal...

Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 12:46


Ameen..moga akhi umar dapat capai cita-cita yang diimpikan...

ada kedai kek ukhwah nanti..boleh lah masa kahwin tempah kek kat kedai ukhwah saja..ye tak umar???ngeh2...
:-D

kerja sendiri memang best..bebas..teringin sangat..nanti2lah..
ada rezeki nanti IsyaAllah...kumpul modal dulu.. :terliur:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

insanie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19223
Posting: 99
Dari: kUANTAN, PAHANG

Pahang  


posticon Posting pada: 29-08-08 14:40


Assalamualaikum

erm, bagi saya 2 2 ok saja.
2 2 ada kelebihan dan kekurangan...

p/s : bdsarkn pengalaman sendiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For insanieProfil   Hantar PM kepada insanie   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 15:37


Pada 02-05-07 00:02 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-04-07 13:35 , harlique posting:

!!! QUOTE !!!

kerja dengan org boleh dapat banyak pengalaman.....
dr situ kita boleh belajar cara-cara buat bisnes sendiri....

bercite2 nak buka kedai kek satu hari nanti...


jom join-venture nak? :-D :-D



:bye: :jangan: ah..aha...saya pun nak joint venture boleh ke?? :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-08 11:25


2dua ada pro contra..kalau malas nak cari rezeki lebih kerja tetap lah..tapi saya prefer kerja sendiri..tak tau kenapa..minat biz agaknya..datanglah jenguk myspace saya..baru start ceket2.. www.myspace.com/sprinklesight
please have some look! ;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 00:09


wah. terus planing nak buka kedai kek bersama neyh. bgs2. moger2 impian jadi kenyataan. hehhe. nanti boleh lah saya buatkan audit report kedai ukhwah. hehe

my opinion, baik kerja makan gaji dulu. kalau terus kerja sendiri takut ada masalah. bukan boleh dibuat maen2 nak kerja sendiri ni. risiko sangat tinggi.

saya pun nanti akan kerja sendiri .insyaAllah. family company, terpksa lorh. sebelum tu kerja dengan org dulu. kalau kerja kat cmpany sendiri terus tak menjadi. terus jadi big boss. kuang2.

kerja sdiri boleh luangkan banyak masa dengan family. suka hati masuk opis. sonoknyer..

Bookmark and Share

  


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 12:31


kalau saya, saya pun lagi suka kerja sendiri..lagi challenge..

tapi buat masa ini kerja makan gaji dulu, timba sbrape banyak pgalamn dsmpg bisnes kecil2..bila dah stabil dan ada modal, baru mceburkan diri spenuhnya dalam bisnes..:-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 12-09-08 13:33


sebelum buka kerja sendiri kena kerja dengan orang lain dulu...
cari pengalaman banyak banyak...

contohnya my bos..
spm saja..
dulu kerja hantar surat saja..
sekarang hidup mewah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-09-08 14:11


Pada 02-05-07 00:18 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

janji kerja yang halal....

-------------------------------------------
hidup harus d teruskan...


ye... betul... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119986 saat. Lajunya....