Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: atbar1981
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43128

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
atbar1981: 3 hari yang lalu
muslimin23: 5 hari yang lalu
z_tornado: 5 hari yang lalu
sarashanee: 12 hari yang lalu
CikIzzah1992: 14 hari yang lalu
Qiamulail: 29 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: GOTHIC???!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» GOTHIC???!!

Please Mendaftar To Post


Oleh GOTHIC???!!

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 01:37


Assalamualaikum...

sebenarnya saya tak tahu isu ini pernah dibincangkan atau belum di sini...

jadi saya ingin tahu apa pendapat ahli ukhwah yang bijak pandai tentang budaya gothic yang semakin menular dalam kalangan remaja di Malaysia terutamanya remaja Melayu??

tak kisah lah sama ada puncanya atau cara mengatasinya atau sekadar pendapat daripada ahli ukhwah sekalian mengenai budaya gothic yang kian 'membarah' ni...

wassalam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 11:42


saya nak tanya sikit apa yang anda faham tentang gothic...saya pun tak tau...tapi kalau sikit-sikit tu tau lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 11:50


entah lah...yang saya tau gothic tu yang pakai baju hitam/merah/puti lepas itu solek guna celak pekat2...lepas itu bawa payung hitam...

lepas itu mereka macam nak perhatian saja...

tu saja lah yang saya faham pasal gothic yang ada kat malaysia ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 23-04-07 12:17


kasihan kat depa kan??
macam krisis identiti..
kecelaruan jiwa...

semua benda depa nak tiru..
kalau benda baik buat tak nampak saja..

ish2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 14:36


Pada 23-04-07 12:17 , nurfieza posting:

!!! QUOTE !!!

kasihan kat depa kan??
macam krisis identiti..
kecelaruan jiwa...

semua benda depa nak tiru..
kalau benda baik buat tak nampak saja..

ish2..


memang krisis identiti pun,
lagi satu kalau nak tiru style dressing pun kasi lah real sikit,
ni tengok macam orang tak ketentuan hal saja......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Qibas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2006
Ahli No: 25060
Posting: 81
Dari: Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 23-04-07 17:34


Pada 23-04-07 11:50 , nurilham7 posting:

!!! QUOTE !!!

entah lah...yang saya tau gothic tu yang pakai baju hitam/merah/puti lepas itu solek guna celak pekat2...lepas itu bawa payung hitam...

lepas itu mereka macam nak perhatian saja...

tu saja lah yang saya faham pasal gothic yang ada kat malaysia ini...

inilah budaya yang paling kelako setakat ini. black metal pun kalah dengan trend mereka ini. pakai kostum macam zaman victoria lepas itu selit bunga kat poket depan. lepas itu melonggok ramai-ramai kat shopping complex. patutnya jabatan agama kena bagi tarbiyyah sikit kat mereka ni.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For QibasProfil   Hantar PM kepada Qibas   Pergi ke Qibas's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 18:14


gothic????? sekali pandang macam mayat 2 kali tengok macam org gilak... huuhhuu...memang ada style ada yang pakai tudung tapi ia still melambang kan budaya barat yang sia-sia... itu bukan budaya kita...so... tak payah lah berlakon jadi mayat ye???


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 23-04-07 19:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

rizmal
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29701
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 18:18


,,,,
GHOTIC..kalau nak di tengokkan kat luar negara..ghotic ni kelihatan lain sedikit,,berbeza kat Malaysia...depa nampak lagi nak menampakkn diri tu best sangat...bukan apa sebab pemakaian depa ni lain dengan luar sana..kalau nak ikut peredaran zaman pun,,kena lah pada tmptnye..
sebab kalau nak komne tentang ghotic ni..kat meisa nya..memang selekeh..rasa mcam,,isk tak taulah nak kata apa...seperti contoh GHOTIC kat luar itu,,macam evanesen..itu nampak lain juga itu...
tah lah tak tau nak kata apa lagi,,apa pun pemakaian itu melambangkn diri seseorang..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For rizmalProfil   Hantar PM kepada rizmal   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 22:07


yang saya bengang ada pulak gothic Islam...tu yang pakai tudung tu...tapi pakai baju ketat belang2 hitam putuh macam kuda belang lepas itu pakai skirt dan seluar ketat panjang.....dah melampau macam mempersendakan Islam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 23-04-07 22:21


ish2...apa nak jadi dengan muda2 belia zaman sekarang...dah ada macam-macam budaya yang disogokkan..kasihan...moga ada masyarakat yang sudi terpanggil untuk atasi masalah ni...
tapi tugas ni bukan sahaja perlu diatasi oleh pihak atasan sahaja...
malah meliputi lah...kita sebagai masyarakat kena lah tampil membantu...
nak pula dengan zaman sekarang...banyak cara sebenarnya nak beri teguran..
daripada tempelak mereka membabi buta..apa kata beri teguran secara hikmah...
mungkin disini kita perlu ada ilmu untuk menegur..ya lah..kalau tegur kekdg pun bukannya depa bukan faham sangat...jadi dah jadi kewajiban'dan untuk kita cari ilmu..jadi ingatlah tuntutan ilmu bukan untuk tuntutan diri malah tuntutan agama demi untuk ummah juga'dan...
Bagi yang agak segan itu nak tegur...boleh juga kita mendoakan mereka..moga-moga terbuka juga lah hati mereka oleh Allah untuk insaf dan kembali ke pangkal jalan...
Kesimpulannya...tanggungjawab ni harus lah kita pikul bersama-sama..jangan biar'dan ia melarat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 22:56


:-) Assalamualaikum....


Pada saya depa ni orang yang tak serupa orang....kan elok kalau kita semua pakai pakaian yang telah ditetapkan syariat...cantik,manis,sopan.....semua yang dibawa budaya luar kita nak ikut secara membuta tuli buat apa....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 00:24


akhir zaman...kita kena risau dan usaha atas iman dan amal..tashkil sahabat kita supaya dapat faham agama..kita azam insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8027
Posting: 38
Dari: BUMI ALLAH

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-04-07 00:50


justeru, apa tindakan kita yang boleh dibincangkan bersama?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_islamProfil   Hantar PM kepada nurul_islam   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-04-07 03:50


adakah Gothic yang diperkatakan....ada kaitan dengan filem Gothika???...filem hantu masuk dalam badan seorang doktor then bunuh husband doktor itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 24-04-07 05:12


budaya tak kena tempat..........orang ni kalau kadang-kadang jadi sengal beginilah jadinya.....:):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-07 08:36


salah ambil yang tak baik dari budaya barat,

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 09:14


Pada 24-04-07 08:36 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

salah ambil yang tak baik dari budaya barat,


saya sokong apa kata saifuddin...



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 24-04-07 22:07


entah apa nak jadi..
suka sangat benda yang tak elok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 22:13


salam..
remaja yang join Gothic ini memang dah betul-betul keliru dengan identiti mereka...yang peliknyer itu kebanyakan budak melayu,ISLAM....muda-muda lagi...dah elok-elok ditetapkan cara pemakaian yang sopan dan elok diikut pula pakaian org mati itu..dah macam zombie pula..kadang-kadang gerun juga tengok budak-budak ini..kelakar pun ada...senang tangkap saja bebudak itu lepas itu hantar kat kem bina insan tak pun kem ibadah...bagi sedar skt mereka itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 22:16


itu lah suka sangat membabi buta ambil budaya barat....org suruh ambil yang jernih buang yang keruh dia pergi ambil yang keruh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 00:44


kira gothik ni adalah golongan bangsawan....so rasa best lah agaknya mereka ni nak jadi bangsawan eropah....macam kena sawan saja aku tengok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 00:44


kira gothik ni adalah golongan bangsawan....so rasa best lah agaknya mereka ni nak jadi bangsawan eropah....macam kena sawan saja aku tengok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 00:49


Pada 24-04-07 22:07 , nurfieza posting:

!!! QUOTE !!!

entah apa nak jadi..
suka sangat benda yang tak elok..

pelik juga ana tengok mereka ni.

fenin...fenin....


apa lah yang ada dalam fikiran mereka ni.
hhuurrrmm....

tak rasa sesuatu yang "teruk" ke.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 01:27


ana tak berani nak komen apa-apa sebab kawan-kawan ana pun ramai juga yang tlibat dengan golongan ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 25-04-07 06:15


asyik nak salahkan mak ayah saja..
pendirian sendiri pun perlu untuk perubahan diri..
kerajaan tetap salah!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 07:39


Pada 24-04-07 03:50 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

adakah Gothic yang diperkatakan....ada kaitan dengan filem Gothika???...filem hantu masuk dalam badan seorang doktor then bunuh husband doktor itu


hahahah :lol:

naruto-san ni, buat lawok pulok... :lol:

erk, saya tak pernah dengar budaya gothic2 ni.. ni first time dengar bila dibincangkan kat sini... huhu...

p/s: btw, I didn't watch that movie, yet.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 25-04-07 07:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

qinairaaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30115
Posting: 68
Dari: pantai remis, manjung, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 23:45


saya rasa gothic tu tak berapa best agaknya. dr apa yang saya baca dan dengar banyak benda-benda yang tak baik tentang gothic. better elakkan agaknya walaupun kadang-kadang tengok mereka nya dressup tu macam best saja. jangan mudah terpengaruh dengan apa yang kit lihat saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qinairaaaProfil   Hantar PM kepada qinairaaa   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 00:06


adakah gothic hanya dikaitkan pada cara pemakaian mereka..
bagaimana pula dengan pemikiran mereka..
adakah ada amalan2 tertentu dalam gothic ni??
hehehe..sesiapa yang tahu boleh share..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 01:33


aslkm..em..gothic ni isu kawan ana buat masa presentation..memang pelik cara pemakaian mereka..bawa payung hitam..baju dan seluar pelik..warna hitm..solekn tebal ..takut pun ada kalp tengok..sebenarnya golongn terasa tersisih dr masyrakt...mereka rasa macam tak ada peranan dalam masyrtkt..so..mereka buatlah dan make new identity untuk bagi masyarakat tau kewujudan mereka..mereka rasa bangga tengok semua org tengok saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 07-06-07 14:05


kes kurang kasih sayang lah ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

KhalidAlWalid
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13251
Posting: 11

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-06-07 18:34


bawa payung hitam? geng ceti agaknya ni..hhehe
Tapi aku pun pening lah dengan budak zaman lah ni..pemikiran punya lah kolot, tadak identiti sendiri, kira nak tiru saja budaya songsang orang lain..awat? tak bangga ka jadi orang Islam? ni nak jadi Gothick buat apa...kalau nak jadi mayat sangat pakai kain kapan lah..baru jadi gotik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhalidAlWalidProfil   Hantar PM kepada KhalidAlWalid   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-06-07 21:27


gothic ini banyak jenis...
ada yang black metal campur gothic...
contoh influence dia macam cradle of filth bla3...
mereka ini lebih kepada music dan ada yang minat
music sahaja dan ada yang sekali ikut pahaman black iaitu anti agama..
sterusnye gothic punk....
contohnya macam my chemical romance...
also cenderung kat music tapi pahaman ....
so agak normal...budaya...
next ialah pure gothic...yang pakai trend gothic sesaje...
tah apa trend dia ini....
pemakaian gothic ini bgantung kat music gothic mana mereka suka...
macam ada satu band gothic kat jepun buat make-up dark macam perempuan pakai kimono...
Apapun semua ini tak ada pekdahnye...dan harus dilupuskn macam sampah kat tempat pelupusan sampah....buat warga ukhwah...jangan terpengaruh....
(dulu ana suka dengar lgu gothic sikit-sikit)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

rifhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15169
Posting: 92
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 22:20


budak-budak gothic kat malaysia ni bukannya tau apa pun.. tengok org barat pakai,nak ikut... lepas itu dok melepak kat shopping complex.. buang masa saja.. yang paling sengal,gothic islam pun ada.. entah apa-apa lah mereka ni..mempermainkan islam saja... geramm!! :-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifhanProfil   Hantar PM kepada rifhan   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 22:44


gothic ke getik??? nanti dah besar sikit dioran paham lah tu... biasak lah... remaja... jiwa kacau

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_DeHearty
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.05.2007
Ahli No: 30099
Posting: 26
Dari: Negeri Adat Perpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 22:46


GOTHIC???
bagi saya macam PELIK saja..
macam-macam remaja sekarang ni..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DeHeartyProfil   Hantar PM kepada Nur_DeHearty   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 16-06-07 07:50



    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 16-06-07 07:53



    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 20:29


Pada 22-04-07 01:37 , nurilham7 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

sebenarnya saya tak tahu isu ini pernah dibincangkan atau belum di sini...

jadi saya ingin tahu apa pendapat ahli ukhwah yang bijak pandai tentang budaya gothic yang semakin menular dalam kalangan remaja di Malaysia terutamanya remaja Melayu??

tak kisah lah sama ada puncanya atau cara mengatasinya atau sekadar pendapat daripada ahli ukhwah sekalian mengenai budaya gothic yang kian 'membarah' ni...

wassalam...



harini anis dapat tangkap anak2 murid anis yang kononnya gothic, getik pula nengok eh... bercelak itam sangat, ni mesti perasan lawa begitu agaknya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 20:34


ada yang tak percaya agama dan selalu pakai warna hitam. lipstick hitam, baju hitam, celak hitam......semua hitam :lol:


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 20:34


anis survey tentang gothic ni, banyak berkait rapat dengan kristianisasi kan... banyak gambar2 budak-budak gothic pegang cross.. nauzubillah



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

relajihad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.11.2004
Ahli No: 12384
Posting: 118
Dari: Perak

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 03:37


Assalamualaikum.

cuba pergi kat sini http://sani-ahmad.blogspot.com then baca.

Bookmark and Share

    


  Member Information For relajihadProfil   Hantar PM kepada relajihad   Pergi ke relajihad's Website   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 20-06-07 09:32


gothic....?dressing dah ok...tapible swoh speking...alamak....emmm...em...aa...a...kkee...gagap...kahkahkah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.253314 saat. Lajunya....