Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Couple beriman ???


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Couple beriman ???

Please Mendaftar To Post


Oleh Couple beriman ???

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-04-07 19:03


ana just nak share cerita
dulu masa time sekolah menengah ramai jugak lah tengok pasangan couple ni.
time makan bersama...
time study bersama..
aktiviti apapun bersama..
emmm...yang hairan sikit
time azan zohor dan asar ke..
banyak lah pasangan couple ni berduyung-duyung pergi masjid...
sudah solat ...bertemu balik


emm apa pandangan sahabat sekalian..
bagus ke couple macam ni ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-04-07 19:34


Pada 21-04-07 19:03 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!




emm apa pandangan sahabat sekalian..
bagus ke couple macam ni ???



Alim atau tidak bukanlah penghalal budaya couple.

Hasil solat yang baik sepatutnya menghasilkan kesan yang baik kepada kedupan seharian.

Dunia remaja yang suka mencuba dan mentah atau kurang matang dalam menguruskan fitrah semulajadi ini.


Lagipun time sekolah bukan ukuran untuk semua itu sebab suasana masih mengawal. Kalau kat luar...wallahua'lam...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 20:02


Pada 21-04-07 19:34 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 19:03 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!




emm apa pandangan sahabat sekalian..
bagus ke couple macam ni ???



Alim atau tidak bukanlah penghalal budaya couple.

Hasil solat yang baik sepatutnya menghasilkan kesan yang baik kepada kedupan seharian.

Dunia remaja yang suka mencuba dan mentah atau kurang matang dalam menguruskan fitrah semulajadi ini.


Lagipun time sekolah bukan ukuran untuk semua itu sebab suasana masih mengawal. Kalau kat luar...wallahua'lam...




setuju!


-----------------
"sesungguhnya solatku,ibadatku,hidupku dan matiku hanyalah untukmu Ya Allah dan hanya Engkau aku serahkan segala cintaku,rinduku..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 21:51


hmm... Inna solata tanha anil fahsyai wal mungkar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 21-04-07 21:59


....
ada ke macam 2?
itu apa yang nampak kat luar...hnye mereka dan Allah yang tau....
muhasabah diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 22:21


.....no komen! :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-04-07 22:32


urm..saya setuju dengan akh izzul islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 23:17


erm... bagi saya slagi mereka tak bersentuhan @ buat perkara tak senonoh.. tak apa... tapi bahaya berdua slalo... syaitan akan jadi org ke-3...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 23:45


Pada 21-04-07 23:17 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

erm... bagi saya slagi mereka tak bersentuhan @ buat perkara tak senonoh.. tak apa... tapi bahaya berdua slalo... syaitan akan jadi org ke-3...
wassalam...

salam...

ana kurang setuju dengan anta.
kalau dah bercouple tu, memang dah salah dah.
mana ada istilah "couple" dalam islam.
lepas kahwin, nak bercinta puas-puas pun boleh.

"sehebat mana pun manusia itu, dia masih ada nafsu @ syaitan yang menghasut kepada perkara yang BERTENtANGAN DENGAN ISLAM".



wallahu'alam....


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 00:17


Pada 21-04-07 23:45 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 23:17 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

erm... bagi saya slagi mereka tak bersentuhan @ buat perkara tak senonoh.. tak apa... tapi bahaya berdua slalo... syaitan akan jadi org ke-3...
wassalam...

salam...

ana kurang setuju dengan anta.
kalau dah bercouple tu, memang dah salah dah.
mana ada istilah "couple" dalam islam.
lepas kahwin, nak bercinta puas-puas pun boleh.

"sehebat mana pun manusia itu, dia masih ada nafsu @ syaitan yang menghasut kepada perkara yang BERTENtANGAN DENGAN ISLAM".

wallahu'alam....



Betul lah...Saya bukannya nak bersangka buruk dengan orang bercouple...Saya takut kita tertipu dengan syaitan...Syaitan kan dah bersumpah untuk menyesatkan anak adam....Jadi berhati-hati lah...Sedangkan para nabi pun tak terlepas dari ganguan syaitan...Inikan pula manusia biasa macam kita...


123


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

maryam_unisel
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29676
Posting: 57
Dari: klang ~ unsiel

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 01:05


couple lepas kawin lagi baik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maryam_uniselProfil   Hantar PM kepada maryam_unisel   Quote dan BalasQuote

suad_suadah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.04.2007
Ahli No: 29452
Posting: 30
Dari: bUmI bERtUAH

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-07 03:53


ya...ana setuju
couple lepas kawin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suad_suadahProfil   Hantar PM kepada suad_suadah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 07:04


bukan time sekolah saja
time lepas habis sekolah pun sama juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-07 10:57


em betulah
couple ni bahaya
sehebat manapun lelaki akan tewas kepada selemah-lemah wanita....

manusia kan di kurniakan nafsu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 11:16


setuju dengan izzul_islam,
matlamat tidak menghalalkan cara

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 11:50


Pada 22-04-07 11:16 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

setuju dengan izzul_islam,
matlamat tidak menghalalkan cara


Cara juga tidak menghalalkan matlamat.. ;-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 14:43


Pada 21-04-07 23:17 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

erm... bagi saya slagi mereka tak bersentuhan @ buat perkara tak senonoh.. tak apa... tapi bahaya berdua slalo... syaitan akan jadi org ke-3...
wassalam...


berimankah jika bercouple begini..? :roll: :roll:

Kenapa sering penjaagan di titik beratkan dengan fizikal saja....?

kita sering terlupa dengan hati yang sering merana... :-o :-o :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-07 14:48


:-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

naja_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2007
Ahli No: 29196
Posting: 73
Dari: Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 15:12


salam..tak pernah dengar istilah couple beriman..lagipun, couple tu kan perbuatan yang menghampiri zina.lebih baik fikir dulu sebelum bercinta..sudah cukupkah cinta kita terhadap Allah, Rasulullah dan ibubapa?seronok semata-mata kemudian hari merana..

cinta kepada Allah adalah cinta yang hakiki dan suci...

Bookmark and Share

    


  Member Information For naja_muslimahProfil   Hantar PM kepada naja_muslimah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 15:13


Pada 22-04-07 14:48 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

:-? :-?


:-? :-? :-? :roll: :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-07 15:23


ada ke couple begitu???

couple lepas kahwin lagi elok...
nak dating ke....pegang-pegang ke...semua boleh..
dah halal kannnnn....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 15:24


Pada 22-04-07 15:13 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 14:48 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

:-? :-?


:-? :-? :-? :roll: :roll:



:-? :-? :-? :-? :-?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 15:38


Pada 22-04-07 15:24 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:13 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 14:48 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

:-? :-?


:-? :-? :-? :roll: :roll:



:-? :-? :-? :-? :-?



:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kenapa sailormoon..? tumpang sekaki nampak...?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 15:52


Pada 22-04-07 15:38 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:24 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:13 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 14:48 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

:-? :-?


:-? :-? :-? :roll: :roll:



:-? :-? :-? :-? :-?



:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kenapa sailormoon..? tumpang sekaki nampak...?




Ha'a...Tumpang sekaki kejap... :-D :-D :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-07 17:20


Tidor lagi best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 18:13


Pada 22-04-07 11:50 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 11:16 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

setuju dengan izzul_islam,
matlamat tidak menghalalkan cara


Cara juga tidak menghalalkan matlamat.. ;-)



betul-betul buat saya terfikir dalam2.

maknanya bercouple, dan matlamatnya kahwin, tak halal lah kahwin tu.. :-? :-? or maksud kat sini tak berkat..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 18:14


Pada 22-04-07 17:20 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Tidor lagi best...


musim exam sekarang.. tak boleh tidur lebih2. :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

norlaili
Warga Rasmi
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29672
Posting: 11
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 18:22


assalamualaikum....sahabat2 semua
couple beriman?????
wah wujud ke?......
ada ke istilah tu?''''''

Bookmark and Share

    


  Member Information For norlailiProfil   Hantar PM kepada norlaili   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 18:31


Pada 22-04-07 15:52 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:38 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:24 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:13 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 14:48 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

:-? :-?


:-? :-? :-? :roll: :roll:



:-? :-? :-? :-? :-?



:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kenapa sailormoon..? tumpang sekaki nampak...?




Ha'a...Tumpang sekaki kejap... :-D :-D :-D


:oops: :oops: :-| :-| :-| 8-) 8-) :-? :-?

pekebendenyer ni..bawak2 fikir apa-apa patut...ni nak main-main...

tapi anda tak terpikir ke..bagaimana nak jadikan coupling tu satu cara yang tak langgar syariat.. i meant sapa yang anggap couple tu salah nak buat bagaimana..takkan bila dah kenal terus ajak kawin..?? sure kena kenal hati budi dan slown down...bukan direct terburu2 nyatakan hajat..mesti terkejut beruk punya budak tu..huhuhu..kan???


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-07 19:00


Couple beriman...????????????????
erm.....kira bercouple jarak jauh ke ini.....
Macam-macam orang zaman sekarang ni....

entah lah...tak tahu lah pasal ni...
minta nasihat dari yang pakar saja lah...


-----------------
Hiasi Peribadi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 20:25


Pada 22-04-07 18:31 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!


:oops: :oops: :-| :-| :-| 8-) 8-) :-? :-?

pekebendenyer ni..bawak2 fikir apa-apa patut...ni nak main-main...


Ala syemarly...Takkan marah agaknya...Sekali-sekala saja main-main...Bukanya selalu...:-)

Tengok sponge bob kat bawah ni...Happy saja... :-)

123


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 20:30


assalamu'alaikum..

"lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan sebaliknya.."=)

ini sekadar pendapat dr ana yang khilaf..

nak mengenal hati budi?
.. sebab itu sebelum kahwin, Rasulullah mengajar umatnya terutamanya lelaki 'melihat' dulu sesiapa yang berkenan di hati.. mksudnya, setelah bersedia untuk berkahwin..cukup keperluan untuk diri, dan juga untuk menyara isteri nanti..

bagi ana, susah untuk mnjaga couple.. biarpun seislamik mana, pasti ada 'berhubung' melalui mesej, phone dan sebagainya.. tmbh2 dengan teknologi sekarang.. chatting pun boleh.. kekdg, sampai larut mlm.. itu yang menjadikannya salah.. mungkin sampai boleh terlepas smyg subuh.. selain itu.. kekadang, hiburan,lawak,kelakar yang dibuat pasangan jugak boleh sampai terbawa2..berangan2.. gelak/senyum songsorang..pdhal..kita digalakkan lebih mengingati ALLAH..

sekali lagi.. SUSAH untuk MENGATAKANNYA ISLAMIK.. kekdg,islamik hanya pada nama.. "saya cinta awak kerana ALLAH"..ada juga yang menjadikan agama sebagai penghubung.. tazkirah sebagai pelepas rindu.. niat dah tak betul..

bagi ana.. Kalau dah menyukai seseorang, cukuplah ALLAH sebagai sandaran..banyak-banyaklah berdoa..agar org yang disukai itu menjadi hak milik kita..itu sahaja.."ud'uni astajiblakum.."

sebabnya, biarpun berc0uple.. belum tntu org yang kita miliki buat masa ini..akan jadi hak milik kekal..tapi, dengan berdoa.. insyaALLAH, Allah akan mendengar luahan hati kita.. dan dialah sebaik2 pelindung,pemberi rezeki..apapun,kita hanya merancang dan Dia yang menentukan segalanya..

bukankah CINTA akan lebih bermakna.. jika SETIA hanya pada seorang..MENCINTAI pada seorang.. MEMBERI pada seorang..pasti dia akan lebih menghargai..dan dia adalah org yang benar-benar hak mlik kekal buat selamanya.. sama ada isteri atau suami.. :-)

"Aku mencintaimu kerana agamamu.. jika hilang agama daripadamu, maka hilanglah cintaku pdmu.."

sekadar memberi pendapat..
wassalam..


-----------------
"kutemui diriku, apabila mencariMu."


Bookmark and Share

    


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 21:18


Apa yang difahamkan kiranya timbul soal couple beriman ?
Kenapa wujud soalan macam ini
Kerana budayanya yang suka berkepit setiap masa ke ? dan kiranya tiba waktu solat .... mesti solat.

Maka sesuaikan soalan yang nak ditanyakan dengan bahan yang dikemukan sebagai hujah atau pendapat .

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-07 21:21


Pada 22-04-07 20:30 , qaulah_atrah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamu'alaikum..

"lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan sebaliknya.."=)

ini sekadar pendapat dr ana yang khilaf..

nak mengenal hati budi?
.. sebab itu sebelum kahwin, Rasulullah mengajar umatnya terutamanya lelaki 'melihat' dulu sesiapa yang berkenan di hati.. mksudnya, setelah bersedia untuk berkahwin..cukup keperluan untuk diri, dan juga untuk menyara isteri nanti..

bagi ana, susah untuk mnjaga couple.. biarpun seislamik mana, pasti ada 'berhubung' melalui mesej, phone dan sebagainya.. tmbh2 dengan teknologi sekarang.. chatting pun boleh.. kekdg, sampai larut mlm.. itu yang menjadikannya salah.. mungkin sampai boleh terlepas smyg subuh.. selain itu.. kekadang, hiburan,lawak,kelakar yang dibuat pasangan jugak boleh sampai terbawa2..berangan2.. gelak/senyum songsorang..pdhal..kita digalakkan lebih mengingati ALLAH..

sekali lagi.. SUSAH untuk MENGATAKANNYA ISLAMIK.. kekdg,islamik hanya pada nama.. "saya cinta awak kerana ALLAH"..ada juga yang menjadikan agama sebagai penghubung.. tazkirah sebagai pelepas rindu.. niat dah tak betul..

bagi ana.. Kalau dah menyukai seseorang, cukuplah ALLAH sebagai sandaran..banyak-banyaklah berdoa..agar org yang disukai itu menjadi hak milik kita..itu sahaja.."ud'uni astajiblakum.."

sebabnya, biarpun berc0uple.. belum tntu org yang kita miliki buat masa ini..akan jadi hak milik kekal..tapi, dengan berdoa.. insyaALLAH, Allah akan mendengar luahan hati kita.. dan dialah sebaik2 pelindung,pemberi rezeki..apapun,kita hanya merancang dan Dia yang menentukan segalanya..

bukankah CINTA akan lebih bermakna.. jika SETIA hanya pada seorang..MENCINTAI pada seorang.. MEMBERI pada seorang..pasti dia akan lebih menghargai..dan dia adalah org yang benar-benar hak mlik kekal buat selamanya.. sama ada isteri atau suami.. :-)

"Aku mencintaimu kerana agamamu.. jika hilang agama daripadamu, maka hilanglah cintaku pdmu.."

sekadar memberi pendapat..
wassalam..

a'aa...betul tu...


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

norlaili
Warga Rasmi
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29672
Posting: 11
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 01:04


Pada 22-04-07 00:17 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 23:45 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-04-07 23:17 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

erm... bagi saya slagi mereka tak bersentuhan @ buat perkara tak senonoh.. tak apa... tapi bahaya berdua slalo... syaitan akan jadi org ke-3...
wassalam...

salam...

ana kurang setuju dengan anta.
kalau dah bercouple tu, memang dah salah dah.
mana ada istilah "couple" dalam islam.
lepas kahwin, nak bercinta puas-puas pun boleh.

"sehebat mana pun manusia itu, dia masih ada nafsu @ syaitan yang menghasut kepada perkara yang BERTENtANGAN DENGAN ISLAM".

wallahu'alam....



Betul lah...Saya bukannya nak bersangka buruk dengan orang bercouple...Saya takut kita tertipu dengan syaitan...Syaitan kan dah bersumpah untuk menyesatkan anak adam....Jadi berhati-hati lah...Sedangkan para nabi pun tak terlepas dari ganguan syaitan...Inikan pula manusia biasa macam kita...


123




salam....
pada ana couple tu bukan budaya islam.... so kita kena betulkan mentaliti remaja sekrng yang fikir couple tu macam sesuatu yang mesti padahal jodoh dan semuanya telah ditentukn.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For norlailiProfil   Hantar PM kepada norlaili   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-04-07 09:37


no komen

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 12:07


ada ka couple tu beriman?
salah konsep agaknya tu?
budak pun solat tak betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 12:21


tepuk dada tanya iman.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 12:24


Couple adalah salah satu konsep dalam mekanik Kejuruteraan yang mana amat penting dalam jasad bergerak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 12:30


janganlah menghampiri zina..
matlamat untuk berkahwin tetap tak menghalalkan cara..
tak perlulah couple2 kalau gagal kawal batasan syariat..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 17:15


ada juga ana tengok pasangan yang mbonceng motor laki-perempuan bhenti kat masjid than solat...... (ana yakin mereka belum suami isteri sebab masih student universiti)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 17:38


saya sendiri pening dengan isu ni..

ada org kata asalkan kita tak jumpa, xdating.. tak apa..
tapi bagi saya tetap tak boleh..
kan ada zina hati.. ingatkan si dia..
sudah terang lagi bersuluh Allah sebutkan : Janganlah kamu menghampiri zina!

menghampiri zina sudah pun dilarang apatah lagi berzina.. Dan couple ni boleh dikatakan menghampiri zina kan? sebab banyaknya couple di luar sana yang telah terlanjur..

bagi saya, tak ada istilah couple sebelm kahwen. Katalah saya kolot tapi bagi saya better parents carikan daripada couple..

waallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 20:37


Pada 22-04-07 18:14 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 17:20 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Tidor lagi best...


musim exam sekarang.. tak boleh tidur lebih2. :-P


makan lagi best..... :lol: :lol: :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 20:41


Pada 23-04-07 17:38 , tengku_anis posting:

!!! QUOTE !!!

saya sendiri pening dengan isu ni..



waallahualam..


usah pening-pening......ambil saja yang mana yang palin sesuai untuk diri...awak... kata-kata cendiakawan dahulu kalau tak silap lah......nafsu umpama api...di dalam batu....jangan diketuk api yang didalam batu kerana nanti ia akan membakar diri si pengetuk nya.... ...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 08:08


Pada 23-04-07 12:24 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Couple adalah salah satu konsep dalam mekanik Kejuruteraan yang mana amat penting dalam jasad bergerak...


betullah.. saya pun ada belajar.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 09:20


Pada 23-04-07 12:24 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Couple adalah salah satu konsep dalam mekanik Kejuruteraan yang mana amat penting dalam jasad bergerak...


Couple adalah salah satu proses dalam pembentukan hormon thyroxine dalam kelenjar thyroid.. hehe


Isu couple ni dah lama.. masalahnya adalah macam mana cinta dalam diri tu dijaga.. kalau siap berdating.. study sama-sama tu kiranya dah salah.. tak ada lelaki dah ke dalam kampus nak dibuat kawan study dan discussion? erm.. kalau dengan pasangan tu rasanya 90% daripada masa discussion tu dok berbual, berangan, jeling-jeling mata saja lah agaknya..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 09:21


banyak takrif couple ye... erm

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nana_klate
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12131
Posting: 54
Dari: KeLaTe

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 01:08


tak pernah couple


-----------------
"Saat kau dilahirkan-Kau menangis dan Orang lain tersenyum-BERJUANGLAH agar disaat kau menghembus nafas terakhir-Kau tersenyum dan orang lain menangis..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For nana_klateProfil   Hantar PM kepada nana_klate   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 03:42


Entahlah...dunia masa kini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 27-04-07 06:10


tak apa lagi..takkan masa couple sebelum kawin...dok serumah..lepas itu solat berjemaah selepas berzina..dengan alasan..kami saling menyayangi dan kami sama-sama berdoa kepada Allah...lagi teruk kan? so..asal usulnye macam tu lah..mula-mula berjumpe..waktu solat pergi masjid sama-sama..pas solat sambung dating balik..apa daa!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

adiana
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28284
Posting: 5
Dari: bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 27-04-07 09:26


salam..

fitrah manusia yang dijadikan punya hati dan perasaan..
ingin disayangi...namun ada batas nya...bak kata owg ia nya datang sendiri tanpa dipaksa...tapi jangan lah abaikan perkara yang terdahulu...
Kenapa hanya bila couple perlu owg pertikaikan iman???perkara yang lain2 macam mana????? :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For adianaProfil   Hantar PM kepada adiana   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 09:33


Pada 22-04-07 15:52 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:38 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:24 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:13 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 14:48 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

:-? :-?


:-? :-? :-? :roll: :roll:



:-? :-? :-? :-? :-?



:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kenapa sailormoon..? tumpang sekaki nampak...?




Ha'a...Tumpang sekaki kejap... :-D :-D :-D


Kenapa semuanya tertanya-tanya???...


:-) :-) :-)
:-? :-? :-? :-? :-? :-?
:-o :-o :-o :-o :-o :-o


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-04-07 11:41


saya punya pendapat & pegangan sendiri, tapi mungkin pendapat dr kawan lagi mudah menusuk ke hati. Bgmn ye kita nak nyatakan lagi bermesra dengan bukan muhrim itu tidak boleh. Berapa banyak posting dalam ni yang mencoret tentang tak boleh namun Kenapa masih yang tidak tak hendak faham. Adakah rasul bermesra dengan wanita bukan muhrim? Contoh rasul telah ada namun Kenapa nak guna buah fikiran sendiri. Berhubung dengan ajnabi dalam urusan agama pun kena jaga & hanya perlu,inikan pula sekadar suka-suka, saja nak mesra & buat joke. Bolehkah??? apa beza berdua2an dengan zaman teknologi ini dengan mesej, kol @ YM? Adakah ada peneman yang memantau antara 2 org yang berYM tersebut?

tak cukupkah kisah hidup masyarakat yang rumahtangga porakporanda kerana pernah menjalinkan hubungan mesra dengan ajnabi @ istilah lebih advance pernah couple. Semuanya sebab pernah terjalin hubungan ni before kawin menyebabkan bila dah kawin tapi bila berjumpa dengan ex maka terjadi goyah rumahtangga yang lagi sah.

siapa yang lagi tahu tentang manusia & Kenapa Allah cakap jangan hampiri zina. Semua faham bukan jangan buat yang dilarang lagi, tapi perkara hampir.
He..he..nak taya ni....
Ada sesiapa yang menimpikan rumahtangga yang bermasalah? :) moga dengan Rahmat & kasih SayangNya, kesucian & kasih sayang yang dirahmati terpelihara hingga ke akhirat. Jk boleh bukan nak jadikan pasangan kita bahagia di dunia sahaja malah jk boleh mengimpikan untuk bersama pasangan bahagia di akhirat jua. jadi jauhilah perkara yang merosakkan sejak diberi peluang di atas dunia ni & jk boleh dr awal kita bentuk sejak belum bermula apa. persiapkan diri sebelum ke alam perkahwinan, sebab kita akan berperanan sebagai isteri/ suami juga ibu/ayah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

azuwin88
Warga Rasmi
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29594
Posting: 8
Dari: uitm segamat / selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 09:40


avoid couple... walaupun kita tak tahu pada masa depan mungkin kita diuji dengan hehadiran seseorang yang mnjadikn kita ingin bercouple "kerana ALLAH"....

syaitan sangat halus tipu muslihatnye....dia akan sentiasa cuba untuk menghasut hati-hati manusia yang beriman.... makin manusia berusaha untuk menangkis hasutannye... makin dia berusaha untuk memprngaruhi, sampai terfikir apa yang dilakukan benar...walhal ianya salah besar...

apapun.. semoga kita sentiasa berhati-hati dengan sebarang propaganda syaitan laknatullah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azuwin88Profil   Hantar PM kepada azuwin88   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-05-07 09:53


avoid couple???
tak payah couple terus lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

zaidharithah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23661
Posting: 198
Dari: In thE WoRlD

macedonia  


posticon Posting pada: 02-05-07 09:55


HMM...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharithahProfil   Hantar PM kepada zaidharithah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-05-07 03:48


Pada 27-04-07 11:41 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

saya punya pendapat & pegangan sendiri, tapi mungkin pendapat dr kawan lagi mudah menusuk ke hati. Bgmn ye kita nak nyatakan lagi bermesra dengan bukan muhrim itu tidak boleh. Berapa banyak posting dalam ni yang mencoret tentang tak boleh namun Kenapa masih yang tidak tak hendak faham. Adakah rasul bermesra dengan wanita bukan muhrim? Contoh rasul telah ada namun Kenapa nak guna buah fikiran sendiri. Berhubung dengan ajnabi dalam urusan agama pun kena jaga & hanya perlu,inikan pula sekadar suka-suka, saja nak mesra & buat joke. Bolehkah??? apa beza berdua2an dengan zaman teknologi ini dengan mesej, kol @ YM? Adakah ada peneman yang memantau antara 2 org yang berYM tersebut?

tak cukupkah kisah hidup masyarakat yang rumahtangga porakporanda kerana pernah menjalinkan hubungan mesra dengan ajnabi @ istilah lebih advance pernah couple. Semuanya sebab pernah terjalin hubungan ni before kawin menyebabkan bila dah kawin tapi bila berjumpa dengan ex maka terjadi goyah rumahtangga yang lagi sah.

siapa yang lagi tahu tentang manusia & Kenapa Allah cakap jangan hampiri zina. Semua faham bukan jangan buat yang dilarang lagi, tapi perkara hampir.
He..he..nak taya ni....
Ada sesiapa yang menimpikan rumahtangga yang bermasalah? :) moga dengan Rahmat & kasih SayangNya, kesucian & kasih sayang yang dirahmati terpelihara hingga ke akhirat. Jk boleh bukan nak jadikan pasangan kita bahagia di dunia sahaja malah jk boleh mengimpikan untuk bersama pasangan bahagia di akhirat jua. jadi jauhilah perkara yang merosakkan sejak diberi peluang di atas dunia ni & jk boleh dr awal kita bentuk sejak belum bermula apa. persiapkan diri sebelum ke alam perkahwinan, sebab kita akan berperanan sebagai isteri/ suami juga ibu/ayah.


Cuba download dan dengar kuliah dekat bawah ni :-)

Surah Al-Kahfi - Siri 4.mp3


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 03-05-07 08:37


Pada 27-04-07 11:41 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

saya punya pendapat & pegangan sendiri, tapi mungkin pendapat dr kawan lagi mudah menusuk ke hati. Bgmn ye kita nak nyatakan lagi bermesra dengan bukan muhrim itu tidak boleh. Berapa banyak posting dalam ni yang mencoret tentang tak boleh namun Kenapa masih yang tidak tak hendak faham. Adakah rasul bermesra dengan wanita bukan muhrim? Contoh rasul telah ada namun Kenapa nak guna buah fikiran sendiri. Berhubung dengan ajnabi dalam urusan agama pun kena jaga & hanya perlu,inikan pula sekadar suka-suka, saja nak mesra & buat joke. Bolehkah??? apa beza berdua2an dengan zaman teknologi ini dengan mesej, kol @ YM? Adakah ada peneman yang memantau antara 2 org yang berYM tersebut?

tak cukupkah kisah hidup masyarakat yang rumahtangga porakporanda kerana pernah menjalinkan hubungan mesra dengan ajnabi @ istilah lebih advance pernah couple. Semuanya sebab pernah terjalin hubungan ni before kawin menyebabkan bila dah kawin tapi bila berjumpa dengan ex maka terjadi goyah rumahtangga yang lagi sah.

siapa yang lagi tahu tentang manusia & Kenapa Allah cakap jangan hampiri zina. Semua faham bukan jangan buat yang dilarang lagi, tapi perkara hampir.
He..he..nak taya ni....
Ada sesiapa yang menimpikan rumahtangga yang bermasalah? :) moga dengan Rahmat & kasih SayangNya, kesucian & kasih sayang yang dirahmati terpelihara hingga ke akhirat. Jk boleh bukan nak jadikan pasangan kita bahagia di dunia sahaja malah jk boleh mengimpikan untuk bersama pasangan bahagia di akhirat jua. jadi jauhilah perkara yang merosakkan sejak diberi peluang di atas dunia ni & jk boleh dr awal kita bentuk sejak belum bermula apa. persiapkan diri sebelum ke alam perkahwinan, sebab kita akan berperanan sebagai isteri/ suami juga ibu/ayah.


salam....


ana bersetuju dengan ukhti muslimah_jun.
menusuk kalbu pendapat ukhti.

:-) :-) :-)

hanya orang yang faham sahaja akan bersetuju dengan apa yang ukhti cuba sampaikan.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-05-07 11:33


Assalamualaikum...
tak ada yang bagusnya...jika belum berkahwin...
Memang sangat bagus...jika dah berkahwin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 16-06-07 09:13


ingatlah bila berduan lelaki dan perempauan tanpa org lain.. maka yang ke3 nya adalah SYAITAN....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 11:08


salam...
mf ana mencelah...
pada ana tiada islah islamic couple...couple beriman dan sewaktu dengannya...
apa yang HARAM tetap HARAM...sedngkn yang bertunang pun ada batsannya..inikn pula tiada sebarang ikatan langsung..
janganlh kerana cinta..kita menghalalkan yang haram...ya..memang tak dinafikan rasa kisah sesama insan itu fitrah..namun bijaklah dalam mengendalikan..kerana nafsu tak memandang yang baik..
cintailah ALLAH kerana itu cinta hakiki..
cinta diri anda seblm mncintai org lain
wallahu alam

------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..
:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

nurislammic
Warga Rasmi
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15673
Posting: 19
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 28-06-07 17:24


salam..
ana setuju dengan pendapat abid..tiada istilah couple dalam ISlam dan tiada pula matlamat itu menghalalkan cara.fikir2 lah sejauh mana iman kita untuk menghalang hasutan syaitan laknatullah itu..sepatutnya solat itu mencegah kemungkaran..mungkin pada mulanya tak berbuat apa-apa,tapi gelonjak nafsu jika tidak dibatasi dengan iman yang mantap akhirnya akan kalah jua..

sedangkan Allah melarang kuta menghampiri zina..walaupun kita tidak melakukan zina..zina banyak jenisnya..renungkanlah..wallahualam..dan moga-moga Allah menghindari diri kita juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurislammicProfil   Hantar PM kepada nurislammic   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 28-06-07 17:31


ada ke? coupler beriman??? confius hahaha.. matlamat xmenghalalkan cara... wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 17:44


hehe..impian ana nak cinta lepas kawin...couple sebelum kahwin banyak masalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 22:37


Pada 28-06-07 17:31 , mfirdaus posting:

!!! QUOTE !!!

ada ke? coupler beriman??? confius hahaha.. matlamat xmenghalalkan cara... wallahualam..


hahahahaha
dah kena bius still konpius lagi kan?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 00:02


apa pun kita jangan bersangka buruk pada orang,kita doakan mereka ditemukan jodoh sesama mereka...Mungkin dengan mereka buat macam tu mereka lebih semangat nak study ke,nak buat apa ke,dll...tak salah kalau kita nak jadikan pasangan kita sebagai Inspirasi Hati untuk kita sama-sama belajar bersungguh untuk mencapai kejayaan bersama...Kalau antum pun kalau ada pasangan mesti nak jadikan dia Inspirasi Hati antum juga...nak sama-sama belajar sampai masuk u dan kerja lepas itu baru nak bernikah...Sentiasa Husnu Zhon...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-06-07 00:31


hmmm...memang amat maklum tiada istilah couple sebelum nikah...so bagi saya couple beriman tak wujud..cmane pulak boleh timbul couple beriman....bila hubungan kasih sayang tu dimulakan dengan cara yang salah, bagaimana nak dapat keberkataan sekiranya ia berterusan sampai ke jinjang pelamin..fikir-fikirkan lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 09:03


depend on person ma..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:27


“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji (fahisyah) dan suatu jalan yang buruk.” (Al-Isra’: 32).

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:27


terpulang pada individu itu sendiri...fikir mana baik dan buruknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:28


JADI:

TUNDUKKANLAH PANDANGANMU

Katakanlah kepada laki-laki yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya (an-Nuur: 30).

TUTUPLAH AURATMU

Dan jangan lah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka melabuhkan kain tudung ke dadanya (an-Nuur: 31).

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:29


Hai nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: Hendaklah mereka melabuhkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah dikenali, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang (an-Nuur: 59).

ADAKAN BATASAN ANTARA DIRIMU DAN KAUM SEJENISMU

Dan apabila kalian meminta sesuatu kepada mereka (para wanita) maka mintalah dari balik hijab. (al-Ahzaab: 53)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:29


JANGAN BERDUA DUAAN!

Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya (Hadis Riwayat Ahmad & Tirmidzi dengan sanad yang sahih).

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:29


JANGAN TUNDUK DALAM BERBICARA

Hai isteri-isteri Nabi, kamu sekalian tidaklah seperti wanita yang lain, jika kamu bertakwa. Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara (berkata-kata yang menggoda) sehingga berkeinginan orang yang ada penyakit di dalam
hatinya tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik. (al-Ahzaab: 32)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:30


JANGAN DISENTUH SIAPA YANG TIDAK HALAL BAGIMU

Dari Maqil bin Yasar .a. berkata: Seandainya kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi itu masih lebih baik daripada menyentuh kaum wanita yang tidak halal baginya (Hadis Hasan Riwayat Thabrani dalam Mujam Kabir).

*PERINGATAN juga BUAT DIRIKU YANG SERING LUPA….

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 17:23


syukran aku_hambamu...

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 17:32


Al-Imam Ahmad berkata: “Aku tidak mengetahui sebuah dosa -setelah dosa membunuh jiwa- yang lebih besar dari dosa zina.”


“Dan orang-orang yang tidak menyembah tuhan lain beserta Allah dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan Allah (membunuhnya) kecuali dengan (alasan) yang benar, dan tidak berzina, barangsiapa yang melakukan demikian itu, niscaya dia mendapat (pembalasan) dosa(nya), (yakni) akan dilipat gandakan azab untuknya pada hari Kiamat dan dia akan kekal dalam azab itu, dalam keadaan terhina kecuali orang-orang yang bertaubat …” (Al-Furqan: 68-70).

“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji (fahisyah) dan suatu jalan yang buruk.” (Al-Isra’: 32).

Mendekati saja tidak boleh. Tahu maksudnya mendekati perzinaan? Ertinya dengan pergaulan yang bebas, rapat dengan perempuan yang bukan muhrimnya atau sudah tahu tempat itu tempat ‘kupu-kupu malam’ disitulah dia bermesra…“Tidak cuma mendekat saja, cuma melihat saja” Kenapa? “Cuci mata” katanya begitu. Itu namanya sudah mendekati perzinaan.

Allah is watching!

“Dia mengetahui (pandangan) mata yang khianat dan apa yang disembunyikan oleh hati.” (Ghafir: 19).

Cinta itu indah? Cinta itu fitrah…

“Dijadikan indah pada pandangan manusia, kecintaan kepada apa-apa yang diinginkan iaitu wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan disisi Allah tempat kembali yang baik.” (Al-Qur`an: Al-Imran ayat 14)

Tetapi awas!

Cintamu kepada sesuatu menjadikan kamu buta dan tuli (hari. Abu Dawud dan Ahmad)

JADI:

TUNDUKKANLAH PANDANGANMU

Katakanlah kepada laki-laki yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya (an-Nuur: 30).

TUTUPLAH AURATMU

Dan jangan lah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka melabuhkan kain tudung ke dadanya (an-Nuur: 31).

Hai nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: Hendaklah mereka melabuhkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah dikenali, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang (an-Nuur: 59).

ADAKAN BATASAN ANTARA DIRIMU DAN KAUM SEJENISMU

Dan apabila kalian meminta sesuatu kepada mereka (para wanita) maka mintalah dari balik hijab. (al-Ahzaab: 53)

JANGAN BERDUA DUAAN!

Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya (Hadis Riwayat Ahmad & Tirmidzi dengan sanad yang sahih).

JANGAN TUNDUK DALAM BERBICARA

Hai isteri-isteri Nabi, kamu sekalian tidaklah seperti wanita yang lain, jika kamu bertakwa. Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara (berkata-kata yang menggoda) sehingga berkeinginan orang yang ada penyakit di dalam
hatinya tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik. (al-Ahzaab: 32)

JANGAN DISENTUH SIAPA YANG TIDAK HALAL BAGIMU

Dari Maqil bin Yasar .a. berkata: Seandainya kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi itu masih lebih baik daripada menyentuh kaum wanita yang tidak halal baginya (Hadis Hasan Riwayat Thabrani dalam Mujam Kabir).

*PERINGATAN BUAT DIRIKU YANG SERING LUPA….

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 02-07-07 19:11


Pada 28-06-07 22:37 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-06-07 17:31 , mfirdaus posting:

!!! QUOTE !!!

ada ke? coupler beriman??? confius hahaha.. matlamat xmenghalalkan cara... wallahualam..


hahahahaha
dah kena bius still konpius lagi kan?????


Erkk.. hehe.. tu lah pasal ana pun konfius.. kalau rasa memang tak boleh dan kalau buat benda tu menjerumuskan diri ke dalam kebinasaan baik elakkan.. ok.. ana rasa kalau nak pergi jumpa (dating) ke kalau ada Apa ke bawalah mak atau ayah atau kedua-duanya sekali macam tu ok agaknya.. any comment.. confirm diam dari mula sampai habis balik rumah.. :)

wasalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

kestari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2006
Ahli No: 27622
Posting: 90
Dari: e_poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 21:58


couple beriman??? wa... first time dengar. teringat pula kisah ustaz saya, ketika nak keluar dengan isterinya, tak pergi mana pun, ustaz sendiri datang rumah isteri dia dan datinglah situ depan parents.

apa maknanya couple beriman?? saya perhatikan kawan-kawan di sekolah saya ramai yang bercouple, berdua-duaanlah, senyum sana sini. tak bosan ke macam tu? itulah dunia cinta berlandaskan nafsu, jika tiada pegangan yang sebenarnya, macam-macam boleh terjadi.

tak ada sebenarnya istilah couple beriman, macam sahabat-sahabat lain khabarkan, couple selepas kahwin adalah jauh lebih baik. nasihat kepada diri saya dan juga sahabat yang lain, berhati-hatilah kita dalam apa jua yang kita lakukan, sesungguhnya iblis tidak akan senang lenang melihat kita dalam arus keimanan dan ketaqwaan kepada ALLAH.


-----------------
$eNyumAn Itu PengUbat LukA di HAtI..


Bookmark and Share

    


  Member Information For kestariProfil   Hantar PM kepada kestari   Pergi ke kestari's Website   Quote dan BalasQuote

wandafarhana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24187
Posting: 35
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 30-08-07 13:28


bahaya Kalau bercouple zaman2 sekolah ni ...sebaiknya couple pas kawin.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wandafarhanaProfil   Hantar PM kepada wandafarhana   Quote dan BalasQuote

nur_solyHAH1107
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16927
Posting: 27
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 30-08-07 13:42


macam-macam lah sahabat-sahabat ana ni..
gini lah,apa-apa pun bergantung pada niat kerana Allah.walau banyak sekalipun name khas kepada pasangan yang bercouple,tapi belum secara sah...elakkanlah dan jauhilah...hasilkan keberkatan Allah dripada kepuasan manusia..
zaSS.............................

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_solyHAH1107Profil   Hantar PM kepada nur_solyHAH1107   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 16:35


nafsu sentiasa mengekori cinta...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 16:38


nauzubillah


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-08-07 17:19


salam
couple beriman??adakah begitu?tapi banyak yang saya jumpa begitu.kalau bab2 agama memang hebat berkata2 dan dikalangan org yang mengambil course agama tapi masalahnya bila tang coupling,hancuss.hairan ye,boleh pulak jumpa2 tanpa mahram di sisi,berayang2 kdgkala sakit juga telinga,panggilan macam orang dah kawin.yang pelik tu,si lelaki dan perempuan kaki masjid/surau.saya memang anti coupling sebabnya saya tahu coupling ini tak bawa ke manapun,bukan ada ikatan yang rasmi, macam ikatan hati saja,,,,,itupun bukan kekal lama,kalau jumpa orang baru yang lebih baik boleh juga berpaling tadah.Bila berjauhan rasa rindu,lebih rindukan pakwe daripada mak dan ayah di kampung,sanggup berhabisan kerana pakwe/makwe tapi satu sen pun tak campak kat mak bapak.berkorban apa saja tapi jangan nanti sia-sia pulak.fikir-fikir kan.....sampai bila???setahun dua boleh lah if 5-7 years,muak juga jadinya.mula-mula ada hati nak pasang yang lain........so,solution kawin saja..........bukan sshpun,jangan kotorkan hati dengan sesuatu..
saya pernah membaca sebuah karya yang sangat menarik. tentang keburukan coupling.antara katanya ialah jika kita berkawin dengan orang lain, dan orang tu tidak serupa dan sebaik ex kita,maka kita akan membuat perbandingan antara duanya dan kemudian jika ex kita datang kembali,hati kita mudah menerimanya kerana kita tahu dia lebih baik daripada suami/isteri kita,that's why many married people banyak yang buat hubungan terlarang........
thinks about it.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-09-07 10:19


Pada 27-04-07 09:33 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:52 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:38 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:24 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:13 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 14:48 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

:-? :-?


:-? :-? :-? :roll: :roll:



:-? :-? :-? :-? :-?



:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kenapa sailormoon..? tumpang sekaki nampak...?




Ha'a...Tumpang sekaki kejap... :-D :-D :-D


Kenapa semuanya tertanya-tanya???...


:-) :-) :-)
:-? :-? :-? :-? :-? :-?
:-o :-o :-o :-o :-o :-o



:-? :-? :-? :-? :roll: :roll: :-o :-o :-o :oops: :oops:

Nak tumpang lagi sekaki...baru cukup dua kaki....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 11:41


Pada 21-04-07 19:03 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

ana just nak share cerita
dulu masa time sekolah menengah ramai jugak lah tengok pasangan couple ni.
time makan bersama...
time study bersama..
aktiviti apapun bersama..
emmm...yang hairan sikit
time azan zohor dan asar ke..
banyak lah pasangan couple ni berduyung-duyung pergi masjid...
sudah solat ...bertemu balik


emm apa pandangan sahabat sekalian..
bagus ke couple macam ni ???


ok adik2....

ni apa yang berlaku DEPAN MATA akak minggu lepas.. time SOLAT JUMAAT...

couple yang SUUUUUUNGGGGUH BERIMAN

si muslimah berPURDAH dan bersarung tangan. si muslimin berjanggut & berKETAYAP. berjalan berpmpinan tangan & AMAATTT MESRA di tengah2 waktu SEMUA MUSLIMIN bersolat jumaat di masjid2.Kenapa akak kata couple? sebab memasing bawa beg kuliah ++ muka muda tak beringat(tengok tang mata tau budak lagi even bpurdah) ++ tup2 cecepat tarik tangan yang dok bertaut bila akak perhati. pandai pula jalan jauh2 lelepas tu...menuju ke SURAU untuk bsolat ZOHOR...hurmmm~~~

jadi akak balik pada soalan adik tadi....BAGUS tak couple begini?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-07 11:48


couple beriman? berlambak...bagi aku couple = dah kahwin. so no problem lah dia student ke apa ke.

yang belum kahwin? tak ada istilah couple bagi yang belum kahwin bagi aku. itu aku. bukan kamu

Pasal bila zohor pula...baru nak beriman, tengoklah negara kita

tengok masyarakat kita


Sekular

Liberal

Bila yang nak beribadat pula ramai duduk 'Bid'aaaahh...kapirr...!'

so tak hairan lah...
[ Telah diedit oleh: swordofdeen pada 15-09-07 11:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27373
Posting: 33

malaysia  


posticon Posting pada: 17-09-07 04:17


kadang-kadang kalau kita tengok orang macam ni, first sekali kena sangka baik kat mereka.mana tau dah kahwin???? kalau nak tau betul-betul kena pergi tanya mereka apa mereka punya status. Ni pengalaman ana sendiri(kelemahan ana),ana nampak student bercouple kat U ana, muda lagi.lepas itu ana fikir yang bukan-bukan.Last2 rupa-rupanya mereka dah kahwin. So kalau betul nak dakwah, dahwah lah dengan cara berhikmah dan bijaksana


-----------------
Jika dunia ini persinggahan,
Mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan??
Kerana kita cuma ada SATU persinggahan.
[ Telah diedit oleh: muslimin88 pada 17-09-07 04:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin88Profil   Hantar PM kepada muslimin88   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 17-09-07 09:38


macam-macam ada, masa zaman nabi dulu, tiada perkara-perkara ini,

tengok baik syariat and sunah nabi,yang penting yang saling berdua-duaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

zamarrudi_qidz
Warga Rasmi
Menyertai: 03.09.2007
Ahli No: 30903
Posting: 4
Dari: Nilai,Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-09-07 16:25


bagi saya tak ada couple beriman...sesiapa yang anggap couple beriman itu baik buang cpat2 lah pandangan 2..sama saja couple beriman ke couple biasa..yang pastinya haram.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamarrudi_qidzProfil   Hantar PM kepada zamarrudi_qidz   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 18-09-07 20:17


Alhamdulillah..

baiknya budak-budak ukhwah kat sini
:]


-----------------
seindah hiasan adalah wanita solehah


Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 18-09-07 20:30


Pada 21-04-07 19:03 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

ana just nak share cerita
dulu masa time sekolah menengah ramai jugak lah tengok pasangan couple ni.
time makan bersama...
time study bersama..
aktiviti apapun bersama..
emmm...yang hairan sikit
time azan zohor dan asar ke..
banyak lah pasangan couple ni berduyung-duyung pergi masjid...
sudah solat ...bertemu balik


emm apa pandangan sahabat sekalian..
bagus ke couple macam ni ???


assalammualaikum............
Rasanya macam tak lengkap ilmu agama....buat baik dan buat benda tak baik dalam keadan sedar, atau memang tak sedar kut....tapi sapa pulak yang nak disalahkan.....

http://studiouniversiti.blogspot.com/


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 21:52


couple beriman? bunyi macam lawak saja..
kalau dah kawin, mungkin ya.. tapi kalau mesej rindu2an, tak sms sehari resah,
dalam solat pun tak khusyuk... hm.. :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 13:22


hmmm..susah topic ni..apa pun..bercinta lepas kawin lagi elok..tapi..kena pandai memilih teman..ye tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.225576 saat. Lajunya....