Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: apa yang best jadi doktor?


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» apa yang best jadi doktor?

Please Mendaftar To Post


Oleh apa yang best jadi doktor?

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 23:36


salam....buat warga ukhwah...

ana nak tanya, Kenapa ramai pelajar2 sekarang ni nak sangat jadi doktor. sehingga tidak cukup tempat yang ditawarkan. padahal profession doktor ni sangat humble dan payah. kenapa ye?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 12:39


salam

Tak pasti lah tapi bergantung pada niat lah
rasanya ramai yang minat sebab doktor bunyi pun dan gempak semacam sebab tu lah rame yang minat
dan rasa tak patut juga lupa pada yang nak berbakti pada masyarakat, yang bagus lah

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

murnirah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8450
Posting: 20
Dari: bumi ALLAH yang indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 13:12


salam..sebagai bakal dr..insyaAllah, terpanggil rasanya untuk berkata sepatah 2 kata..
best? before masuk tu (dapat tau boleh ambil medic, sangat best..) ..masa zaman ana dulu pun ramai sanagt yang admire nak jadi dr..tapi itulah sainagn sangat hebat..(bersyukurlah pada sesiapa yang terpilih)..
tapi boleh da masuk tu baru tau, betapa susahnya nak jadi dr..
emm..tapi mana ada yang senang kan? ngaji apa pun susah, kena study..
tapi Kalau budak-budak yang sememangnya berotak geliga (boleh buat batu cincin)..
memang kacang tanah saja.. hidup sempoi macam biasa..result gempak saja..(ana terkecuali)..
tapi itulah, da 4 tahun jadi budak medic..rasa bosan pun ada(^_^)..
kawan-kawan yang ambil kos lain, ramai da grad..jeles rasanya..
tapi..Kalau minat tu da tinggi menggunung, semua benda ni tak terasa..betul ke?
kepada adik2 yang berhajat sangat nak jadi dr tu, teruskan perjuangan..rasailah ke'manisan'nya...dan be a solehah dr..
yang dapat ambil medic tu, bersyukurlla banyak-banyak dan selalu, jangan sia2kan peluang yang ada di genggaman, sebab ramai lagi kat luar sana yang berhajat kepadanya..tapi sesungguhnya rezeki adalah pemberiannya dan setiap orang tak lain2..
Allahu Ta'ala a'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For murnirahProfil   Hantar PM kepada murnirah   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 01:31


oooo....lagu tu ke... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 24-04-07 04:22


tak ada apa jadi doc ni...setakat ni rasanya mak ayah boleh bangga sebab anak dia jadi doc, gembirakan hati mereka..tu dah satu pahala...untuk diri sdr as long as u buat kerja ikhlas..u'll get something untuk saham akhirat..insyaAllah.. tu saja. yang lain glamor? gaji banyak? hehe. nothing. jadi doc kena banyak memberi... and sometimes sacrifice your time with family.. especially female doctor... anyway.. no turning back=)

p/s: if my daughter..i'll prefer her to do dentistry... kerja duduk atas kerusi..office hours.. more time with family..(still got dr title...huhu)

'Male MUST be a doctor..Female CHOSES to be a doctor'

Bookmark and Share

  


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 24-04-07 05:17


jangan jadi doctor cucuk sendiri dah lah......:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-07 07:49


Tak dapat doktor Medikal pun ambil doktor falsafah pun jadi. AMeen..

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-07 09:14


pernah bercita-cita nak jadi doctor tapi my mom menegah & tak berapa suka anak-anak jadi doctor
the reason is kurang masa untuk family nanti
so i'm on my way to be a teacher :-D
tertanya-tanya juga realiti sebenarnya best ke menjadi seorang doktor....



Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 24-04-07 11:19


nak komen apa ye??erm....memang bagus lah kalau yang perempuan sesuai ambil dentistry. ,heheh...sebab saya pun 1 of the future dentist...yang laki boleh lah agaknya ambil medic...
memang betul pun..kerja office hour..so boleh bgkn masa untuk kerja dan family nanti..

Bookmark and Share

  


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 11:19


saya takot dengan darah!!!!!
apa lagi nak jumpa doktor.......
kecut perut!!!!
huhu.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 11:24


best apa jadi doktor.. nanti Doktor Meow bagi penjelasan

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-07 12:24


boleh cucuk org.......he!he!

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-07 12:25


mana zc p........??????

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 17:23


ada banyak jenis doktor dalam dunia ni,
yang kerja part time jadi doktor pun ada tau

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-07 17:28


jangan jadi doktor sendiri sudah..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 17:33


boleh berbakti kepada masyarakat hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 17:36


Weh, adam meke kat sni juga?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 17:44


Betul ke nak jadi doktor? persoalan ni ditujukan pada adik-adik yang baru dapat result SPM tu.. yang tengah study kat matrikulasi ke, persediaan ke apa ke.. yang menyimpan cita-cita nak jadi doktor bertauliah.. abang ulang semula (ecewah abang tu.. bunyi macam mature sikit.. :-D ) persoalan tadi.. betul ke adik-adik semua nak jadi doktor? dah habis fikir ke dik?

Let's see what a doctor and a doctor-to-be need to face in their long journey to be a doctor..

1)

Rintangan nak masuk fakulti medic.. hehe.. dahsyat ooo adik oi nak menempatkan diri di fakulti perubatan ni.. either dalam negeri ke, luar negeri ke, angkasa lepas ke.. memang dahsyat.. kalau masa adik-adik matrikulasi tu result jarang mencecah PNGK 3.70 ke atas each semester, jangan simpan angan-angan untuk jadi doktor dik.. nanti kecewa parah.. hehe.. bukan nak berlagak sombong atau mengada-ngada tunjuk hebat.. tapi ini hakikat yang abang-abang dan kakak-kakak yang sedang belajar di fakulti perubatan telah hadapi.. saya sendiri pun study macam tak cukup tanah sebab nak naikkan pointer masa matrikulasi sains hayat dulu.. memang perit.. tapi alhamdulillah.. dapat juga melompat masuk dalam fakulti perubatan.. hehe

2)

Study yang melampau dahsyat.. hurm.. bila adik-adik dah berjaya masuk fakulti medic.. adik-adik akan memulakan kuliah-kuliah dan praktikal-praktikal serta kerja-kerja lapangan yang melambak-lambak.. tu tak campur kursus wajib universiti lagi.. macam abang dulu.. kena ambil BM, BI, IT pun ambik juga.. siap belajar muzik lagi tu.. tapi satu sem saja.. sebab abang ni tak ada bakat nak jadi M. Nasir.. huhu.. jadi bak kata org yang dah laluinya.. u choose to isolate urself from the social life.. your life is just book.. patient.. book.. patient.. book.. book.. book.. dan buku.. hehe.. tu saja lah.. walau pun sebenarnya boleh bersosial tu.. tapi tak sempat nak cover study lah..

3)

Exam memanjang.. ha.. ni satu lagi hal.. exam memanjang.. macam abang ni.. setiap 2 bulan macam tu saja exam.. sampai exam tu dah jadi macam rutin.. kalau tak ada exam.. ada kuiz.. huhu.. sampaikan debaran exam tu tak terasa sangat.. debarannya lebih pada masa tunggu result exam saja.. sebab mostly kami masuk exam not 100% well prepared.. kekadng tu berbekalkan knowledge yang dah berkarat tu lah kami masuk exam.. sebab tak sempat nak cover semua topik time preparation untuk exam.. bila masuk part clinical pulak, ada exam klinikal.. lagi haru.. nak mengadap patient di wad.. lepas itu present pada lecturer, professor, head department.. kekadang tu pada Dekan tu dik oi.. tak ke berterabur perasaan tu..

4)

Nak pass exam punyalah payah.. bab ni jangan tanya lecturer.. mereka semua cakap senang saja nak lulus.. tapi kita yang rasa ni memang azab.. hehe.. erm.. betul ni.. this is what we experienced before.. nak lepas satu-satu exam tu punyalah susah hati.. mana tak nya.. markah lulus ditinggikan.. fail clinical, fail satu exam.. huhu.. syedihnya.. susah payah belajar.. lepas itu fail begitu saja dik oi.. contohnya year 5.. ada 5 posting besar.. mesti lulus semua posting.. untuk layakkan masuk ke final professional.. kalau fail satu posting.. kena remedial exam... fail remedial exam pula kena ambil 6 months intensive teaching.. then exam lagi.. fail exam tu ambil remedial exam pulak.. then kalau fail remedial kena repeat yr 5.. cemana tu?? huahua.. azab dik oi..


Rasanya tu sajalah empat benda yang mencabar dalam arena student medic ni.. nak hadapi semua tu bukan mudah adik oi.. berasap kepala satu badan punya usaha.. bukan nak patahkan semangat.. tapi nak adik-adik determine bebetul.. are u serious nak ambil medic? sanggup tempuh risiko semua tu? kalau betul.. welcome to the real world of a medical student.. jangan patah semangat.. memang pahit bila kenangkan apa yang kena kita lalui.. tapi semua tu akan jadi manis once adik-adik pegang segulung ijazah tertulis Dr (nama adik-adik) kat situ.. Masa tu rasa lebih bermakna bila datang junior dan juga org awam cakap Tahniah Doktor.. hehe.. macam di awangan saja rasanya.. :-)


Whatever pun.. if u really determined to be a doctor.. fight for your future.. insyaAllah.. one day u'll be a qualified doctor.. :-) :-) :-)



Life is so short.. make it longer with smiles..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 17:54


tapi kalau doktor part time tak payah semua yang bro meow katakan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 24-04-07 18:34


Assalamualaikum....suka menolong orang dari kecil...sebab tu berminat...tapi tak berkemampuan...alhamdullilah masih lagi dapat terlibat dalam bidang perubatan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 20:34


InsyaAllah kalau boleh nak jadi Doktor Perubatan Islam...Nak ubat pesakit dr fizikal or rohani...nak jadi doktor yang dapat memartabatkan ISLAM di muka bumi ALLAH...besar betul cita-cita ana ini...hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

dan_ia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27630
Posting: 35
Dari: merantau mencari ilmu

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 21:11


dapat tolong manusia...rasa susah senang kehidupan manusia..:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For dan_iaProfil   Hantar PM kepada dan_ia   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 03:59


wah....semangat betul sahabat2 semua. tahniah untuk future doc...

Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 04:17


apa yang best?
depend kepada individu itu sendiri
sebab setiap kita berbeza kemampuan dan keistimewaan
ada org boleh cope-up dengan sistem pemblajaran yang mencabar itu, tapi sesetengah orang kurang sikit dia punya 'pressure threshold'
hehe
bagi saya, yang penting niat kita itu mestilah iklas,bukan sekadar status.

dulu saya tak tahu pun yang course ni mencabar seperti mana yang saya hadapi setelah 4 tahun study medic. tak pernah ada org cakap kat saya begini rupanya kehidupan medic student. sekarang baru saya tahu tapi dah terlambat

bukan nak patahkn smangat adik2 yang nak ambil medic
insyaAllah Allah sentiasa tolong hambanya yang iklas berusaha..
chayuk!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 18:48


oo sebegitu dahsyat rupanya ambil medic ni Dr. Meow. huhuhu... tu betul-betul berjuang namanya... hebat lah...

syukurlah saya tolak offer buat medic suatu seketika dahulu. phew... tak sanggup den...

takpelah, saya jaga bahagian management hospital saja...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

salsyafiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4174
Posting: 53
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 21:20


erm doktor?
bila dah 3tahun jadi student medik ni....
not bad
oklah.....
ada yang best , ada yang tak best...
tergantung diri masing-masing menanggapinya macamana...
menurut ana, medik, profession yang bagus....
disamping belajar untuk dunia untuk akhirat jugak...
nampak sangat kebesaran TUHAN....
tapi setiap apapun cbg kerja tu ada cabaran trsendiri...
so syukur apa saja yang dah ALLAH bagi
:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For salsyafiqahProfil   Hantar PM kepada salsyafiqah   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 14:46


Pada 24-04-07 12:25 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

mana zc p........??????

ye...saya di sini :-)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-05-07 23:06


Pada 24-04-07 17:44 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Betul ke nak jadi doktor? persoalan ni ditujukan pada adik-adik yang baru dapat result SPM tu.. yang tengah study kat matrikulasi ke, persediaan ke apa ke.. yang menyimpan cita-cita nak jadi doktor bertauliah.. abang ulang semula (ecewah abang tu.. bunyi macam mature sikit.. :-D ) persoalan tadi.. betul ke adik-adik semua nak jadi doktor? dah habis fikir ke dik?

Let's see what a doctor and a doctor-to-be need to face in their long journey to be a doctor..

1)

Rintangan nak masuk fakulti medic.. hehe.. dahsyat ooo adik oi nak menempatkan diri di fakulti perubatan ni.. either dalam negeri ke, luar negeri ke, angkasa lepas ke.. memang dahsyat.. kalau masa adik-adik matrikulasi tu result jarang mencecah PNGK 3.70 ke atas each semester, jangan simpan angan-angan untuk jadi doktor dik.. nanti kecewa parah.. hehe.. bukan nak berlagak sombong atau mengada-ngada tunjuk hebat.. tapi ini hakikat yang abang-abang dan kakak-kakak yang sedang belajar di fakulti perubatan telah hadapi.. saya sendiri pun study macam tak cukup tanah sebab nak naikkan pointer masa matrikulasi sains hayat dulu.. memang perit.. tapi alhamdulillah.. dapat juga melompat masuk dalam fakulti perubatan.. hehe

2)

Study yang melampau dahsyat.. hurm.. bila adik-adik dah berjaya masuk fakulti medic.. adik-adik akan memulakan kuliah-kuliah dan praktikal-praktikal serta kerja-kerja lapangan yang melambak-lambak.. tu tak campur kursus wajib universiti lagi.. macam abang dulu.. kena ambil BM, BI, IT pun ambik juga.. siap belajar muzik lagi tu.. tapi satu sem saja.. sebab abang ni tak ada bakat nak jadi M. Nasir.. huhu.. jadi bak kata org yang dah laluinya.. u choose to isolate urself from the social life.. your life is just book.. patient.. book.. patient.. book.. book.. book.. dan buku.. hehe.. tu saja lah.. walau pun sebenarnya boleh bersosial tu.. tapi tak sempat nak cover study lah..

3)

Exam memanjang.. ha.. ni satu lagi hal.. exam memanjang.. macam abang ni.. setiap 2 bulan macam tu saja exam.. sampai exam tu dah jadi macam rutin.. kalau tak ada exam.. ada kuiz.. huhu.. sampaikan debaran exam tu tak terasa sangat.. debarannya lebih pada masa tunggu result exam saja.. sebab mostly kami masuk exam not 100% well prepared.. kekadng tu berbekalkan knowledge yang dah berkarat tu lah kami masuk exam.. sebab tak sempat nak cover semua topik time preparation untuk exam.. bila masuk part clinical pulak, ada exam klinikal.. lagi haru.. nak mengadap patient di wad.. lepas itu present pada lecturer, professor, head department.. kekadang tu pada Dekan tu dik oi.. tak ke berterabur perasaan tu..

4)

Nak pass exam punyalah payah.. bab ni jangan tanya lecturer.. mereka semua cakap senang saja nak lulus.. tapi kita yang rasa ni memang azab.. hehe.. erm.. betul ni.. this is what we experienced before.. nak lepas satu-satu exam tu punyalah susah hati.. mana tak nya.. markah lulus ditinggikan.. fail clinical, fail satu exam.. huhu.. syedihnya.. susah payah belajar.. lepas itu fail begitu saja dik oi.. contohnya year 5.. ada 5 posting besar.. mesti lulus semua posting.. untuk layakkan masuk ke final professional.. kalau fail satu posting.. kena remedial exam... fail remedial exam pula kena ambil 6 months intensive teaching.. then exam lagi.. fail exam tu ambil remedial exam pulak.. then kalau fail remedial kena repeat yr 5.. cemana tu?? huahua.. azab dik oi..


Rasanya tu sajalah empat benda yang mencabar dalam arena student medic ni.. nak hadapi semua tu bukan mudah adik oi.. berasap kepala satu badan punya usaha.. bukan nak patahkan semangat.. tapi nak adik-adik determine bebetul.. are u serious nak ambil medic? sanggup tempuh risiko semua tu? kalau betul.. welcome to the real world of a medical student.. jangan patah semangat.. memang pahit bila kenangkan apa yang kena kita lalui.. tapi semua tu akan jadi manis once adik-adik pegang segulung ijazah tertulis Dr (nama adik-adik) kat situ.. Masa tu rasa lebih bermakna bila datang junior dan juga org awam cakap Tahniah Doktor.. hehe.. macam di awangan saja rasanya.. :-)


Whatever pun.. if u really determined to be a doctor.. fight for your future.. insyaAllah.. one day u'll be a qualified doctor.. :-) :-) :-)



Life is so short.. make it longer with smiles..





wah..susah jugak ye..tahniah pada Meow sebab dah berjaya lalui semua cbrn tu..

baru lah ku sedari betapa enjoy nya study education di Teacher Training College..banyak gila masa rilexs..hehe..apa-apa pun cabaran nya boleh dah posting belum tau lagi..huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 03:12


salam
bagi saya..
dats depend lah..kalau niat org 2 nak buat kebajikan..insyaAllah..
kalau dah niat tu...dah dapat phala...dan kalau niat nak tlnog umat Islam..apatah lagi..pahalanya berganda2 pula 2...Allah pun dah janji ssiape yang tlong agama Allah..insyaAllah..segala urusan dia akan dpermudhkan..dan dapat pertolongan Allah pula 2...

Sesungguhnya janji2 Allah itu adalah benar...

lagipun...
bukan senang nak kaji ciptaan Allah yang terdapat kat kejadian sendiri...
dan menyahut seruan Allah dalam al-Quran...
banyak sangat ayat suruh kita kaji ciptaan Allah..esp kat diri sendiri..

walaupun banyak hlgn atau dugaan..macam-macam hal lah...exam lah..buku yang banyak..fobia dengan myt,darah ke...hmm..
bsela tu..xd jalan mudah kalau nak kejayaan...


p/s:doakan saya dan kawan-kawan..luse kami ad spotting anat..huhuhhu..exam final pun 2mgu saja lagi..demam2..demam exam

[ Telah diedit oleh: saffaa pada 15-05-07 03:14 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

pewaris_negeri86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.11.2006
Ahli No: 27427
Posting: 116
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 12:30


banyak sebab Kenapa seseorang itu nak jadi doktor. ada yang niatnya baik dan ada juga niatnya kurang baik. Allah menilai semua niat kita.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For pewaris_negeri86Profil   Hantar PM kepada pewaris_negeri86   Pergi ke pewaris_negeri86's Website   Quote dan BalasQuote

saidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6420
Posting: 44
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 03:59


Pada 24-04-07 17:44 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!



memang pahit bila kenangkan apa yang kena kita lalui.. tapi semua tu akan jadi manis once adik-adik pegang segulung ijazah tertulis Dr (nama adik-adik) kat situ.. Masa tu rasa lebih bermakna bila datang junior dan juga org awam cakap Tahniah Doktor.. hehe.. macam di awangan saja rasanya.. :-)


Whatever pun.. if u really determined to be a doctor.. fight for your future.. insyaAllah.. one day u'll be a qualified doctor.. :-) :-) :-)






ye..memang pahit dan azabnya bila teringatkan student life... tapi insyaAllah rasa syukur dan gembira sangat bila dah pass tu.. bergenang air mata bila first time tengok official letter yang ada initial Dr tu.. hehe tapi tu kejap saja lah.. bila start HO nanti... baru tau... betapa beratnya dua huruf kat depan nama tu..

apapun, jangan pandang belakang.. saja saja fighting!


-----------------
Wherever U go, whoever U are, whenever U be, just remember that Allah is always by your side..


Bookmark and Share

  


  Member Information For saidahProfil   Hantar PM kepada saidah   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 27-05-07 08:24


salam..

pengalaman ana yang baru setahun jagung dalam bidang perubatan ni..memang perit lah nak ambil medic ni..bermula dr buat persediaan dulu..nak dapat tempat dalam uni ni memang lah banyak dugaannya..ditambahkan dengan interview, rexult yang mesti lepas requirement yang uni kita minta, english qualification..lagi-lagi Kalau apply oversea..sangat-sangat berjuang lah..ana fikir, Kalau dah dapat tempat dalam bidang perubatan..relax lah sikit..ada senior pernah kata kat ana..bila dah dapat tempat..dont worry too much..u just study 4 passing d exam..then, everything will be fine..rupa-rupanya nak pass tu pun susah..baru tahun pertama..tak masuk clinical year lagi ni..ana dah kena belajar macam tak cukup 24 jam yang ana ada..dugaanya bila nak exam lah..nak tak hendak, kena study last minute..sebab medic ni memang menguji tahap ingatan kita..so, nak hafal..mstilah last minute kan..Kalau awal-awal, lupa pulak..tapi Kalau nak hafal satu buku setebal 200 masa dalam masa satu mlm..tak ke pengsan..hehe..pengalaman sendiri..doakan ana lulus 1st year ni..berdebar tunggu rexult..wallahua'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 10:25


best......
best........
best.......asalkan kita minat,semua akan jadi best......
insyaAllah......:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-07-07 16:04


best jadi doc.....
sesiapa nak jadi doc kejar lah sampai dapat.
jangan termakan kritikan org.

Bookmark and Share

  


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-07 16:29


Assalammualaikum wr wb
=) jadi stdnt medic memang susah.. tapi berkat usaha yang gigih+doa mak ayah+berkat pnsyarah yang bagi ilmu alhamdulillah pasti perjalanan yang payah ni dapat dilalui dengan hati yang tenang dan tabah.. alhamdulillah bila dah lulus baru rasa nikmatnya usaha yang kita buat =)

*Allah datangkan banyak kepahitan sebelum kita menerima tak terhingga kemanisan yang pasti mmbuatkn kita tersenyum manis..alhamdulillah*

Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

ummuafeera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13690
Posting: 140
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 31-07-07 13:21


Pastinya kita tahu mengenai kisah seorang pelacur yang diampunkan dosanya oleh Allah, dibukakan pintu syurga dan Allah berterima kasih padanya kerana memberi minum seekor anjing. Ganjaran yang begitu besar kerana ehsan kepada haiwan. Tapi doktor merawat manusia. Pastinya ganjaran yang menanti lebih besar. Setiap kali seorang doktor bertemu pesakit, dia akan mendapat peluang diampunkan dosanya oleh Allah, dibukakan pintu syurga buatnya dan Allah berterima kasih padanya. Pahala yang berlipat ganda menanti seorang doktor yang bekerja ikhlas kerana Allah.

Saya terkesan setelah saya mengetahui kerjaya ini diiktiraf oleh Allah di dalam Al Quran – “..Dan barangsiapa yang memelihara kehidupan seorang manusia, maka seolah-olah dia telah memelihara kehidupan manusia semuanya..” (AlMaidah :32) Pekerjaan ini sememangnya menjanjikan pahala yang lumayan.

Hikmah adalah harta terpendam bagi orang Mukmin. Sesiapan yang menemukannya, ia berhak memilikinya. Semua ilmu di dunia ini adalah milik Islam. Menjadi tanggungjawab kita untuk mempelajarinya. Kejayaan saintis-saintis Islam terdahulu seperti Ibn An Nafis yang menemui saluran hidup manusia perlu menjadi azimat untuk terus berkecimpung dalam bidang ini.

Perlukah Islam kepada doktor-doktor muslimat? Jawapan yang paling tepat adalah PERLU. Hari ini kita masih kekurangan doktor-doktor muslimat.

Namun kesedaran betapa perlunya Islam kepada doktor-doktor muslimat ini agak kurang di kalangan remaja muslimat di luar sana. Betapa ramai remaja muslimat di luar sana yang begitu takutkan pekerjaan ini. Berbagai-bagai perkara difikirkan oleh mereka. Soal rumahtangga, kesibukan, dan macam-macam lagi alasan direka untuk tidak melibatkan diri dalam bidang ini.

Saya sendiri misalnya disarankan oleh oleh seorang makcik yang begitu aktif dalam dunia dakwah agar tidak memilih bidang ini. Betapa hari ini kesedaran mengenai dunia perubatan masih jauh dari kita.

Sesungguhnya penyakit tidak mengenal lelaki atau perempuan. Oleh itu adalah perlu untuk sebahagian muslimat menceburi bidang perubatan untuk menyelesaikan masalah pengubatan pesakit-pesakit wanita. Ini merupakan satu tuntutan fardhu kifayah. Ada yang mengatakannya fardhu kifayah. Dan ada yang mengatakannya fardhu ain, kerana kritikalnya bilangan pakar sakit puan. Allahu A’lam. Malah muslimat-muslimat diizinkan juga oleh syariat untuk mengubati pesakit-pesakit lelaki di waktu darurat dan jika proses pengubatan ini memerlukan seseorang muslimat itu keluar dari rumahnya, diharuskan juga, tanpa melanggar batas-batas syariat yang telah ditetapkan dari segi pakaian, pergaulan dan lain-lainnya.

Sejarah-sejarah telah menunjukkan tentang kewujudan khemah-khemah pengubatan yang diuruskan oleh muslimat-muslimat di zaman nabi di waktu peperangan. Ianya merupakan 'hospital peperangan' yang wujud di kalangan orang-orang Islam. Di antara muslimat-muslimat yang menguruskan 'hospital peperangan' di zaman Rasulullah ialah Rubayyi' binti Muawwiz, Umaimah binti Qais, Ummu Athiyah, Ummu Sulaim, Ummu Nusaibah dan ramai lagi. Mereka ini diizinkan keluar dari rumah-rumah mereka semata-mata untuk berperanan di bidang perubatan seperti yang telah disebutkan.

Begitulah para muslimat di zaman Rasulullah, di samping dilengkapi dengan ilmu-ilmu tentang AlQuran dan Assunnah, mereka juga dilengkapi dengan ilmu perubatan.

Didalam kitab AlAsabah telah berkata Hisham Ibn Urwah dari bapanya: "Tidak pernah aku melihat seseorang yang lebih berilmu tentang ilmu fiqh, ilmu perubatan dan ilmu syair daripada Aisyah".

Wahai muslimat-muslimat sekalian, masih adakah yang membelenggu kita dari bergelar doktor? Andai kesibukan yang kita fikirkan, ingatlah bahawa dunia ini begitu sementara. Dunia ini tempat untuk kita mencari kesibukan yang mempunyai nilai di sisi Allah. Kesibukan yang bakal meguntungkan kita di alam akhirat kelak.

Kita masih kekurangan doktor-doktor muslimat di sekeling kita. Cuba pula kita fikirkan nasib muslimat kita yang ditindas di serata dunia seperti di Ambon misalnya. Mereka hanya menemukan syaitan-syaitan durjana di hospital-hospital yang membelah tubuh mereka dengan menggunakan bayonet. Seterusnya mengeluarkan bayi mereka dan diganti dengan kucing-kucing yang telah dibius dan dijahit kembali belahan tersebut. Dapat kalian fikirkan apa yang bakal terjadi di saat kucing-kucing tersebut sedar. Ya, seluruh organ dalaman ibu tadi akan dicarik. Jadilah doktor ye untuk mengembalikan izzah Islam.
Sedikit fakta mengenai kerjaya ini:

1) Doktor adalah manusia yang paling dipercayai.

2) Dalam sesetengah keadaan, doktor lebih berkuasa dari juruterbang. Misalnya, seorang penumpang terkena serangan penyakit jantung di dalam kapal terbang. Manusia pertama yang akan dicari adalah doktor. Juruterbang akan bertanya kepada doktor tersebut, sekiranya mahu mendarat di mana-mana kawasan yang terdekat. Segalanya terletak di tangan doktor waktu itu. Doktor boleh mengarahkan apa-apa sahaja kepada juruterbang:)

3) Sekiranya ada jurutera yang berbangga dengan bangunan KLCC, katakan padanya bahawa idea penubuhan bangunan itu adalah dari seorang doktor juga – Dr Mahathir:)

4) Sekiranya anda minat melukis, anda boleh menjadi doktor juga. Kisah Dr Netter boleh menjadi contoh.

5) Minat formula 1 atau EPL? Boleh jadi doktor juga. Jadi pakar orhopedic yang berjaya dan sertai team kesihatan formula 1 atau EPL.

6) Suka jumpa orang tua saja – buat pengkhususan dalam geriatrics.

7) Suka jumpa kanak –kanak saja – buat pengkhususan dalam pediatric.

8) Nak jumpa orang perempuan saja –jadilah pakar sakit puan.

9) Nak jumpa orang lelaki saja – jadilah pakar sakit tuan.

10) Pendiam sangat – buat pengkhususan dalam anesthesiology. Tidak perlu cakap banyak pun, beri sahaja pesakit ubat bius.

11) Suka bertukang – jadilah orthopedic.

12) Suka masak-masak, main potong-potong – jadilah pakar bedah.

13) Anda boleh menjadi doktor sekiranya anda suka berdakwah. Kerjaya ni akan menemukan anda dengan macam-macam pesakit seperti mat rempit, penagih dadah dan lain-lain.

14) Sekiranya anda suka menyertai misi kemanusiaan, anda boleh memilih untuk menjadi doktor. Doktor dibenarkan masuk hatta ke kawasan sempadan sebelum pemberita atau pun wartawan.

15) Sekiranya anda suka berlakon, anda juga boleh menjadi doktor. Anatomist dalam cerita KL menjerit adalah pensyarah saya.

16) Sekiranya anda suka membebel atau mengajar orang lain, jadilah doktor. Anda boleh menjadi pensyarah setelah bergelar doktor.

17) Anda boleh menjadi pembunuh juga dengan menjadi doktor.

Macam-macam perkara yang boleh anda lakukan setelah bergelar doktor. Terpulang kepada anda untuk memilihnya. Apapun, semua pekerjaan adalah mulia selagi mana diniatkan kerana Allah dan mengikuti batas-batas yang ditetapkan oleh syarak.



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummuafeeraProfil   Hantar PM kepada ummuafeera   Pergi ke ummuafeera's Website   Quote dan BalasQuote

annur_ayuni
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.07.2007
Ahli No: 30434
Posting: 37
Dari: shah alam

saudiarabia  


posticon Posting pada: 31-07-07 13:35


salam...
ana setuju sangat dengan ummuafeera...
banyak kelebihan menjadi seorang doktor ini...
walaupun ana baru setahun jagung dalam bidang ini... tapi syukur alhamdulillah ana dapat belajar banyak benda...
subhanallah... Allahuakbar...
bila ana belajar pasal tubuh manusia ini... ana merasa hebatnye ciptaan Ilahi...
sangat sistematik...
semakin banyak benda yang ana belajar.... makin terasa dr ini amat jahil...
makin mendalam cinta ana pada course ini...
wallau a'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For annur_ayuniProfil   Hantar PM kepada annur_ayuni   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 17-01-08 20:01


apa yang best jadi doc erk..???..humm..
kepuasan pada dari sendiri...paling penting dapat tolong org lain.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 04:16


Insya ALLAH... aku juga bakal doktor...
DOKTOR POKOK (PhD) Insya ALLAH...


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

  


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 19-01-08 04:22


Pada 15-04-07 23:36 , doktor_kampung posting:

!!! QUOTE !!!

salam....buat warga ukhwah...

ana nak tanya, Kenapa ramai pelajar2 sekarang ni nak sangat jadi doktor. sehingga tidak cukup tempat yang ditawarkan. padahal profession doktor ni sangat humble dan payah. Kenapa ye?



bukan kah sekarang dengar katanya doktor tak cukup kat malaysia ni???


-----------------
:::never stop trying because at the end of the tunnel there's a light-j.j palomo:::


Bookmark and Share

  


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 04:49


bab yang berasap kepala tu, ana memang setuju dengan dr meow...
memang tak cakap tanah study bila dah dkt2 finale...macam battle finale. tapi enjoy bila jawapan yang kita (exam viva; ustna) bagi kat pensyarah tu betul, tepat. memang puas

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 04:58


pengalaman exam yang baru sudah...clinical surgery, punyalah banyak diseases nak kan cover...memang betul-betul berasap. bila tutup kejap buku, memang ada bintang depan mata ni. ya Allah, ana rasa nak saja pergi daftar kat psychiatric hospital tu. tapi Alhamdulillah, Allah mudahkn...

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

akhwatulrasulullah
Warga Rasmi
Menyertai: 04.11.2008
Ahli No: 35737
Posting: 2
Dari: kedah

malaysia  


posticon Posting pada: 07-11-08 12:00


assalamualaikum...hmm Kenapa ya ramai yang nak jadi dr??saya pun tergolong dalam golongan yang nak jadi doktor...nak tahu sebab apa??
memang lah susah nak jadi doktor...bila da jadi pun bukan nya bertmbah senang bertmbah susah lagi adalah...tapi saya still menanam azam nak jadi dr jugak...sebab...
1.dorongan dari mak dengan abah..mereka ini memang dari saya kecil sampai lah sekarang nak juga saya jadi doktor..sekurang2nya ada juga seorang dr dalam keluuaga...tapi saya tak kisah...asalkan mereka bahagia..saya pun bahagia...
2.saya nak ilmu yang tertinggi...bukan bermaksud dr saja ilmu tertinggi.. ilmu lain tak..ilmu tertinggi ialah ilmu di mana kita belajar mengenal Allah.pada saya..dengan menjadi doktor ni, kita akan nampak dengan lebih jelas lagi kekuasaan allah..subhanaallah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akhwatulrasulullahProfil   Hantar PM kepada akhwatulrasulullah   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 13:10


Apa yang best jadi doktor? Emm... dapat title doktor agaknya :-D rasa bangga bila orang panggil kita doktor. Walaupun dah bersara still dapat lagi gelaran doktor tu, macam cikgu juga. Betul tak para doktor?


p/s: saya tak sukakan doktor sebab takut jarum. hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 23:24


cerita korea Surgeon Bong Dal Hee, dapat ceritakan serba sedikit realiti seorang doktor....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.154461 saat. Lajunya....