Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 30 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Susah ke untuk memaafkan orang yang telah menyakiti hati kita?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Susah ke untuk memaafkan orang yang telah menyakiti hati kita?

Please Mendaftar To Post


Oleh Susah ke untuk memaafkan orang yang telah menyakiti hati kita?

kita_insan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.04.2007
Ahli No: 29595
Posting: 21
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 02:56


Dalam diri manusia ni sifat untuk memaafkan org memang ada, tapi sifat tu dpengaruhi oleh ketidakpuashati dan sifat suka mengungkit kembali apa yang org telah buat padanya. Saya akui dalam diri saya memang ada sifat itu, bezanya saya tetap memaafkan org itu dan memotivasikan diri untuk tidak mengungkit kembali apa yang telah dilalui sebelum itu. Apa yang pernah saya lakukan adalah, saya mendoakan kebaikan kepada saudara seagama saya yang pernah menyakiti hati saya selama ini dan yang pernah memutuskan persahabatan dengan saya.

Pernah satu ketika berlaku salah faham antara saya dengan sahabat, saya mengalah dan meminta maaf dengan tujuan tidak mahu memanjangkan pergaduhan, namun sahabat saya tetap dengan pendiriannya, berkeras hati untuk kata org bergaduh lah. entah macam mana, berbulan lamanya kami tak berhubung. Allah Maha kuasa, baru-baru ini sahabat saya itu menelefon saya untuk meminta bantuan, dan dengan senang hati dan ikhlas saya membantunya. kemudian dia menghantar sms kepada saya yang mengatakan bahawa dia rindu akan persahabatan yang pernah dlalui sebelum ini. kenangan masa bergembira bersama, berkongsi gelak tawa senda gurau. tapi itulah, sifat manusia yang dulunya didahului dengan keegoan untuk memaafkan org lain, kedegilan, kekerasan hati untuk tidak beralah telah memusnahkan sebuah persahabatan yang utuh suatu ketika dulu.

Terfikirkah kita, apakah amalan yang kita lakukan selama ini cukup untuk bekalan dan hitungan jika dalam diri kita masih ada sifat sukar untuk memaafkan orang lain yang telah membuat kesalahan pada kita, atau dengan kata lain kita telah memutuskan hubungan silaturrahim sesama islam...mari kita fikirkan bersama.


-----------------
Salam perkenalan untuk semua. Kita insan meneruskan perjuangan, menegakkan kebenaran dibumi Allah untuk semua yang bergelar insan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For kita_insanProfil   Hantar PM kepada kita_insan   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 03:12


salam....
sememangnya agak sukar untuk kita terima akan keadaan dimana yang berkaitan dengan perasaan amarah dan terlalu emosi...tapi bagi ana,sifat pemaaf itu amat mulia kerana jika kita memaafkan dan tidak memanjangkan sesuatu perkara itu bererti kita telah mengelakkan daripada berlakunya satu perkara yang akan merosakkan peribadi,keadaan malah hubungan sesama manusia...oleh itu,sifat pemaaf yang dimiliki oleh seseorang itu amat mahal dan sukar diperolehi...bersyukurlah kerana anda memiliki sifat itu...saya juga mengamalkan memaafkan dan melupakan sesuatu perkara itu walaupun bukan berpunca dr ana..sesungguhnya setiap perbuatan yang baik itu mempunyai balasan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 03:20


memaafkan org akan mententeram kan hati...hidup tenang...tanpa amarah dan dendam...jiwa bersih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 15-04-07 04:53


urm..tol tu ummi_aisyah

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 15-04-07 05:17


sentiaselah muhasabah diri kita dengan memaafkan orang lain..........insaallah banyak kelebihannyer.........


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us

"The Merciful The Compassionate"
[ Telah diedit oleh: ilhammusafir pada 15-04-07 05:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 09:57


belajarlah untuk memaafkan orang lain..
lembutkan hati untuk menerima keadaan.. tapi jangan sampai kelembutan hati menjatuhkan maruah diri kita..
jadilah seorang yang berpendirian teguh, tegas tetapi lembut hatinya dalam batasan syarak..jangan sampai kelembutan hati juga menjatuhkan maruah agama..
contohilah Rasulullah..kerana sifat pemaaf dan sabar nya...walaupun dibaling dan dilempar dengan najis oleh musuh islam..dimaki dihamun..Baginda tetap menerimanya dengan senyuman malah berbuat baik kepada musuh tersebut.kerana sifat peribadi Baginda membuatkan musuh islam tersebut terus memeluk Islam...
ana lupa nama 'musuh islam' tersebut...kalau ada sahabat2 yang boleh bantu..
wallahua'lam
;-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 12:54


Pada 15-04-07 02:56 , kita_insan posting:

!!! QUOTE !!!

Dalam diri manusia ni sifat untuk memaafkan org memang ada, tapi sifat tu dpengaruhi oleh ketidakpuashati dan sifat suka mengungkit kembali apa yang org telah buat padanya. Saya akui dalam diri saya memang ada sifat itu, bezanya saya tetap memaafkan org itu dan memotivasikan diri untuk tidak mengungkit kembali apa yang telah dilalui sebelum itu. Apa yang pernah saya lakukan adalah, saya mendoakan kebaikan kepada saudara seagama saya yang pernah menyakiti hati saya selama ini dan yang pernah memutuskan persahabatan dengan saya.

Pernah satu ketika berlaku salah faham antara saya dengan sahabat, saya mengalah dan meminta maaf dengan tujuan tidak mahu memanjangkan pergaduhan, namun sahabat saya tetap dengan pendiriannya, berkeras hati untuk kata org bergaduh lah. entah macam mana, berbulan lamanya kami tak berhubung. Allah Maha kuasa, baru-baru ini sahabat saya itu menelefon saya untuk meminta bantuan, dan dengan senang hati dan ikhlas saya membantunya. kemudian dia menghantar sms kepada saya yang mengatakan bahawa dia rindu akan persahabatan yang pernah dlalui sebelum ini. kenangan masa bergembira bersama, berkongsi gelak tawa senda gurau. tapi itulah, sifat manusia yang dulunya didahului dengan keegoan untuk memaafkan org lain, kedegilan, kekerasan hati untuk tidak beralah telah memusnahkan sebuah persahabatan yang utuh suatu ketika dulu.

Terfikirkah kita, apakah amalan yang kita lakukan selama ini cukup untuk bekalan dan hitungan jika dalam diri kita masih ada sifat sukar untuk memaafkan orang lain yang telah membuat kesalahan pada kita, atau dengan kata lain kita telah memutuskan hubungan silaturrahim sesama islam...mari kita fikirkan bersama.



salam...
bagi saya, saya agak mudah maafkan orang sebab fikir saya pun tak sesempurna mana tapi saya pernah berhadapan dengan orang yang sukar maafkan dan lupakan kesalahan orang lain



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 13:08


salam
mengapa kita susah nak memaafkan orang lain?
sebab ada dendam kesumat, hasad dalam diri,
Insya Allah dengan zikir dan amal soleh,
dendam dan hasad ini dapat dikurangkan sedikit demi sedikit,
insya Allah lepas itu kita akan mampu memaafkan org lain,
hidup akan tenang dan damai,

lagi satu jauhi lah mereka2 yang suka berdendam,
sebab suasana juga akan membentuk diri kita,
so hendaklah bijaklah dalam memilih kroni (hehe), kawan-kawan lah

---------------------------------------
Ada manafaat bagi mereka yang mahu berfikir

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 13:10


assalamualaikum..
tak susah pun..:roll:
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 17-04-07 13:13


tah...
kalau susah..biya kan masa saja yang menentukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 13:20


Assalamu'alaikum wbt..
Ana xsusah nak memafkan org..akan pasti akan maafkan..cuma..tunggu masa sahaja..means..tak tahu bila, tapi ana akan maafkan jugak... cuma, tak perlu ungkit lagi..sebab bila teringat, ana pasti pedih hati. Manusia ni tak sempurna..semua manusia pernah buat kesalahan.


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-04-07 14:18


Pada 17-04-07 13:10 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
tak susah pun..:roll:
wassalam



-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 14:20


Pada 15-04-07 03:12 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

salam....
sememangnya agak sukar untuk kita terima akan keadaan dimana yang berkaitan dengan perasaan amarah dan terlalu emosi...tapi bagi ana,sifat pemaaf itu amat mulia kerana jika kita memaafkan dan tidak memanjangkan sesuatu perkara itu bererti kita telah mengelakkan daripada berlakunya satu perkara yang akan merosakkan peribadi,keadaan malah hubungan sesama manusia...oleh itu,sifat pemaaf yang dimiliki oleh seseorang itu amat mahal dan sukar diperolehi...bersyukurlah kerana anda memiliki sifat itu...saya juga mengamalkan memaafkan dan melupakan sesuatu perkara itu walaupun bukan berpunca dr ana..sesungguhnya setiap perbuatan yang baik itu mempunyai balasan....


betul...
memang mula-mula rasa sakit hati tapi bila kita dah memaafkan seseorang hati akan rasa tenang, aman dan damai....bila hati tak memaafkan seseorang buat hidup rasa tak aman...macam tu juga bila kita buat salah dan perlu minta maaf....kalau tak minta maaf buat diri rasa tak tenang...


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 16:15


Pada 15-04-07 03:20 , ummi_aisyah posting:

!!! QUOTE !!!

memaafkan org akan mententeram kan hati...hidup tenang...tanpa amarah dan dendam...jiwa bersih...


betul apa kata ummi......



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 16:40


Ana pula jenis yang senang nak maafkan org lain,macam nak melupakan perbuatannya kat ana...payah sikit..hm,sebagai manusia biasa,ana belum mmpu untuk melupakannya 100 peratus.ana sendiri pun pelik dengan sikap ana ini :-?maaf boleh pula,nak lupakan Kenapa lah susah sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 17-04-07 16:52


ana sangat mudh memaafkn orang..before tidur biasanya ana maafkan saja semua org, apa yang org buat kat ana..tanpa ingt2 kembali apa yang dibuat..biar ALLAH saja yang membalasnya..siapalah kita ni kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

munawarah07
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.03.2007
Ahli No: 29253
Posting: 24
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 18:09


susah..kalau ikutkan perasaan yang marah dan dah disakiti ni......tapi InsyaAllah ia akan menjadi mudah dan tenang kembali jika hati/jiwa kita ini sentiasa mengingati diriNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For munawarah07Profil   Hantar PM kepada munawarah07   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-04-07 22:40


Assalamualaikum...

!!! QUOTE !!!

tak susah pun..


Jawapan yang mantap...
Tapi nak aplikasi dalam diri ni amatlah sukar, kadangkala...Lemahnya iman hambaMu ni ya Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 17-04-07 23:12


salam..

memang susah nak maafkan kesalahan org yang pernah buat salah kat kita..tapi maaf adalah cari terbaik untuk mendapatkan ketenangan hati..selalu dengar macam ni..'sedangkan nabi maafkan umatnya, apatah lagi kita insan biasa..', selain tu, Allah, Tuhan sekalian alam pun memiliki sifat Maha Pengampun untuk makhlukNya yang sentiasa alpa dalam melakukan dosa di atas muka bumi ni..jadi muhasabah diri kita balik..siapa lah kita untuk menghukum seseorang tu..nobody is perfect..so, sentiasa lah memaafkan kesalahan org pada kita dengan hati terbuka..insya-Allah ganjaran Allah yang menanti di akhirat nanti lebih besar dan lebih manis..ameen~

-salam ukhwah penuh mahabbah-

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-07 00:24


same lah kita...moshimoshi

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 00:29


salam...

memang dari segi zahirnya, susah nak maafkan orang.
sesiapa yang memiliki IMAN yang teguh, insyaALLAH agak mudah.



"BIBIR mudah mengucap SABAR....tapi hatilah yang REMUK menderita......tak siapa tahu, tak siapa pinta ujian bertemu..."


semuanya bergantung pada tahap keimanan seseorang.


wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-04-07 00:31


segala takdir..terimalah dengan hati terbuka..walau tersiksa..ada hikmahnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

nuriman_humaira
Warga Rasmi
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29674
Posting: 12
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-04-07 18:04


salam..ana bila disakiti macam mana pun,tetapkan memaafkan orang..tak pernah nak simpan2..lagikan Allah maha pemgampun..memaafkan memang senang..tapi hati kita tersentuh juga..hanya Allah yang tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriman_humairaProfil   Hantar PM kepada nuriman_humaira   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-07 22:02


kadang-kadang kita tak tahu ada hati yang dalam diam seolah menyimpan dengki pada kita sedang kita percaya & sedang membina rasa percaya kawan antara dia. apa yang akan membuatkan kita mula berfikir... bila dia mula menunjukkan perubahan kepada bukan bersikap kawan malah petang diri, malah berlawanan dengan sikap kawan mahupn sikap asas yang diajur sangat dalam islam sebagai bersaudara. sekali..2kali..3kali...walau luka boleh lagi terima tapi bila terlalu banyak kali adakah kita masih mahu mengkatogorikan dia kawan??? moga ke tanah suci itu dapat menyucikan hatinya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 22:07


Pada 17-04-07 22:40 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

!!! QUOTE !!!

tak susah pun..


Jawapan yang mantap...
Tapi nak aplikasi dalam diri ni amatlah sukar, kadangkala...Lemahnya iman hambaMu ni ya Allah...


assalamualaikum..
sukar tak semestinya mustahil..
alhamdulillah..
ana tak ada masalah dalam hal ni..
manusia buat kesilapan..biaselah tu..
atas kita saja..
nak atau tak nak?
kalau kita nak mudah..
kita cuba..
kalau tak nak..
cakap saja kat mulut boleh maafkan..tapi hati cakap lain..tak guna jugak..
kalau salah tolong betulkan..tapi saya tak lah perfect..banyak lagi nak kena buat ni..
wassalam

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 22-04-07 22:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-07 23:49


bukan seorang yang mudah memaafkan orang lain
sebab rasa-rasanya jarang sekali nak menyakitkan hati oranglain :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 23-04-07 00:06


Pada 18-04-07 00:29 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

memang dari segi zahirnya, susah nak maafkan orang.
sesiapa yang memiliki IMAN yang teguh, insyaALLAH agak mudah.



"BIBIR mudah mengucap SABAR....tapi hatilah yang REMUK menderita......tak siapa tahu, tak siapa pinta ujian bertemu..."


semuanya bergantung pada tahap keimanan seseorang.


wallahu'alam...


kita kena sentiasa memaafkan org lain...ALLAH kan bersifat pemaaf...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 00:29


salam...

pada ana, tak susah nak memaafkan...
cumanya, susah untuk melupakan kesilapan...

p/s: ana belajar untuk memaafkan org, setiap malam.. mudah-mudahan, ALLAH melembutkan hati mereka yang marah pada ana.. (jika ada, dan ana pasti ada)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 01:19


saya maafkan senang, lupakan pun senang.

why? because I have a way to do it. ingat saja segala kebaikan orang tersebut yang pernah dia berikan kepada kita. tak kisah melalui cara apa sekalipun.

dan saya selalu ingat begini: "siapalah saya tanpa mereka". automatic saya maafkan dengan hati terbuka. walaupun sebelumnya tu rasa kecik hati, atau geram, atau sangat marah dengan sikapnya tu.

dan, tak apa lah kalau tak ada manusia yang kasihankan kita. Allah ada untuk kasihankan kita. so, lepaskan saja. forgive and forget. let bygones be bygones.

just sleep the problem off. :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 23-04-07 01:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 01:24


lagi bersih hati kita, lagi senang nak maafkan orang.
kalau kita ada masalah dengan manusia, bermakna ada masalah hubungan kita dengan Allah. Muhasabah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 05:02


Tanda seseorang itu berwajah yang mengingatkan kita kepada Allah SWT ialah dia itu bersifat seorang pemaaf. Setiap malam sebelum tidur dia akan memaafkan semua orang. InsyaAllah bila jiwa tenang dan hati tiada titik hitam maka lahirlah peribadi yang pemaaf dan penyayang.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 08:16


Memaafkan orang membuatkan diri sentiasa tenang kerana tiada hasad dengki di dalam hati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-04-07 11:01


Assalamualaikum...

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
sukar tak semestinya mustahil..
alhamdulillah..
ana tak ada masalah dalam hal ni..
manusia buat kesilapan..biaselah tu..
atas kita saja..
nak atau tak nak?
kalau kita nak mudah..
kita cuba..
kalau tak nak..
cakap saja kat mulut boleh maafkan..tapi hati cakap lain..tak guna jugak..
kalau salah tolong betulkan..tapi saya tak lah perfect..banyak lagi nak kena buat ni..
wassalam


Memanglah kita mencuba...sedaya upaya, tapi...kadangkala...bukan setiap masa...manusia...macam saya...masih ada pada dirinya sifat yang keji...sebab itulah kita bimbang jika pada mulut kita kata maaf..tapi pada hati kita kata lain...betul kan...

Orang macam saya lah...mungkin orang lain jauh lebih baik...sebab tu saya kena perbaiki diri... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 14:51


Pada 23-04-07 00:06 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-04-07 00:29 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

memang dari segi zahirnya, susah nak maafkan orang.
sesiapa yang memiliki IMAN yang teguh, insyaALLAH agak mudah.



"BIBIR mudah mengucap SABAR....tapi hatilah yang REMUK menderita......tak siapa tahu, tak siapa pinta ujian bertemu..."


semuanya bergantung pada tahap keimanan seseorang.


wallahu'alam...


kita kena sentiasa memaafkan org lain...ALLAH kan bersifat pemaaf...

insyaALLAH... ana akan cuba.

memaafkan sesama muslim adalah perkara yang terpuji.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 15:01


assalamualaikum..

walaupun hati kita disakiti..namun jangan terlalu menghukum org atas kesilapannya..muhasabah diri kita..jika ada kekeliruan maka selidikilah dulu..jangan mendoakan keburukan sebaliknya doalah moga ia diberi petunjuk dan moga diperbetulkan yang mana silap

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 16:15


memang senang mengungkap kata maaf...
tapi senangkah untuk dimaafkan atau memaafkan????

dalam diri memang ada sifat sabar..
tapi sejauh mana sifat sabar itu????

dalam diri juga ada sifat membenci..
tapi siapa yang membuat kebencian itu???????

berbaik2la antara insan..
sahabat, rakan dan kawan...
jagalah hati mereka yang berada di sisi anda.....

INSYAALLAH>>>>>

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-04-07 01:07


saya pula jenis yang senang maapkan org..he2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 00:29


Sebelum tidur maafkan semua orang dan bacalah doa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 00:37


Pada 29-04-07 00:29 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Sebelum tidur maafkan semua orang dan bacalah doa.


InsyaAllah sama-sama kita cuba amalkan.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 29-04-07 01:33


before tidur ana maafkn semua org dan ana harap org lain pun maafkn ana juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 29-04-07 02:32


assalamualaikum...
saya adalah seorang yang agak sukar untuk maafkan orang...tapi alhamdulillah setakat ni boleh kawal lagi marahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 05:22


tak susah sebenarnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 09:13


memafkan org ni satu perkara yang mudah,
tapi tak ramai nak lakukannya..

kenapa ek?

huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-04-07 09:36


saya jenis snanang nak maafkan..tapi lambat sikit nak lupa...

itu yag kena ubah tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-04-07 10:16


setiap orang ada buat kesilapan

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

castello_gurl
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2006
Ahli No: 27703
Posting: 13
Dari: dimana kakiku melangkah,disitulah lokasiku

france  


posticon Posting pada: 29-04-07 11:24


forgive and forget

Bookmark and Share

    


  Member Information For castello_gurlProfil   Hantar PM kepada castello_gurl   Pergi ke castello_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 11:26


Pada 29-04-07 10:16 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

setiap orang ada buat kesilapan

salam...

na'am. tidak ada manusia yang sempurna....
jadi, selalu-selalu lah maafkan orang dan meminta maaf.


wassalam..


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-04-07 14:24


Susah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-04-07 20:12


!!! QUOTE !!!


selalu-selalu lah maafkan orang dan meminta maaf.



-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 29-04-07 20:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

maryam_unisel
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29676
Posting: 57
Dari: klang ~ unsiel

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 20:58


assalamualaikum....
itu lah kadang-kadang susah nak maafkan org tapi tak baik buat camtuekan....


-----------------
temanku,
bangkitlah dr lenamu yang panjang
dan tak pernah berkesudahan
sekali kau terjatuh
jangan biarkan drmu jatuh selamanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For maryam_uniselProfil   Hantar PM kepada maryam_unisel   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 21:04


erm... bagaimana pula kalau kawan berhati batu??? kalau d nasihat, melenting berbatu2.... nak diamkn saja ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 22:14


terpulang pada individu masing-masing....bagi saya, tak sampai hati nak marah lama2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-04-07 22:17


tegur lah dia jangan buat lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 05:41


sifat suka memberi maaf itu adalah antara sifat orang yang bertaqwa,,lihat surah ali Imran ayat: 133-136

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-04-07 13:19


buat lah apa yang terbaik dan termampu
hati manusia tak sama

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 11:05


Luka di kulit boleh diubati, luka di hati terpulang kepada si punya hati untuk memilih jalan kebaikan atau sebaliknya. Jadi sebelum tidur malam tu maafkan semua orang. full stop.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 12:07


sometimes forgiveness have a price ... tapi tu pun tengok lah jenis kesalahan yang macam mana .. ni sampai kesalahan kecik-2, tersilap kata, salah faham tapi dia punya marah, tak nak maaf tu bukan main lagi ... sampai dah tak ngaku kawan pun ada .. pada hal kecik punya hal saja .. org macam ni yang tak patut di buat kawan sebenarnya ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 12:28


Kalau tanya ana, rasa susah bab yang satu ni..walaupun kita dah cuba lupa, anggap semua takdir Allah atas apa yang berlaku, dah maafkan orang tu sebelum tidur, tapi...untuk beberapa lama, dah lama tak jumpa sekali terjumpa orang yang buat kita sakit hati tu, terus naik temperature..macam mana nak buat..tak boleh kontrol masa tu...tapi nasib baik lah waras lagi..jadi ana ambil langkah hati-hati elak jangan bercakap supaya tak jadi lebih teruk...rupanya baru ana tahu, ingatkan sesenang kata dilafazkan untuk maafkan orang tapi susah rupanya..alahai hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 13:11


Hmm, sahabat memafkan seseorang itu agak mudah tapi mampukah kita melupakan. Cuba fikirkan bersama.

Waallhu'alam :-)


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-05-07 13:53


susah jugak........ :-? :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 14:15


ye susah... kalau sakit sikit-sikit boleh lah maafkan tapi kalau sakit banyak-banyak..... susahnyeeeeeeee

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 22:28


assalamualaikum
tak susah pun...
apa-apa pun kita perlu fikir ada hikmah disebalik sesuatu perkara kan...kadg2 yang kita sakit hati tu adalah kawan @ sahabat sejati sehingga hayat kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 13:19


sebelum tidur, maafkan semua orang...

maafkan sesiapa sahaja dan apapun kesilapannya sebab kita pun mengharapkan kemaafan orang dan keampunan dari Allah


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 21-09-07 13:49


Pada 06-05-07 13:11 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm, sahabat memafkan seseorang itu agak mudah tapi mampukah kita melupakan. Cuba fikirkan bersama.

Waallhu'alam :-)


ha'ah..memaafkan mudah...
tapi nak lupa susah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 21-09-07 15:28


payah untuk dikatakan jika hati sakit... tapi insyaAllah kemaafan dihulur jua...tapi melupakan????

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 15:39


saya maafkan senang..lupakn pun senang..tapi kalau kadang-kadang terfikir balik..sedih lah sendiri2 dalam bilik..:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-07 11:53


mudah marah kat org..
tapi lagi mudah untuk memaafkan seseorang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-09-07 11:59


Mm..

tak mudah nak marah..
Tapi bila time meletup 2 semua org takut..
Hehe.. Tapi saya ok saja lepas 2..
Kejap saja marah..
Tapi kawan-kawan selalu tak faham..
Jadi sayalah yang kena tegur2 balik..
Bagi dia org tak takut & mesra balik dengan saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-07 12:28


salam...saya mudah memaafkan tapi sukar untuk sayang semula pada org yang telah dibenci..maaf mampu kuberi tapi nak terima kembali sebagai sahabat...tidak sama sekali..cukup lah setakat itu diri disakiti..jangan diulang lagi...lets bygone by bygone...sayang ku untuk sekali..tiada 2 3 4 atau apa-apa number sekalipun..kuikuikui

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-09-07 12:41


Pada 21-09-07 15:39 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

saya maafkan senang..lupakn pun senang..tapi kalau kadang-kadang terfikir balik..sedih lah sendiri2 dalam bilik..:(


hmm...sedihnya dengar....tumpang simpati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.162262 saat. Lajunya....