Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 20 jam, 5 minit yang lalu
wyd1014: 9 hari yang lalu
haykal77: 17 hari yang lalu
Kakngah: 17 hari yang lalu
lidah-penghunus: 18 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: tanam Al Quran


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» tanam Al Quran

Please Mendaftar To Post


Oleh tanam Al Quran

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 21:34


Apakah rationalnya tanam alQuran?Allah turunkan Quran untuk dibaca dan difahami dan sebagai pedoman umat sejagat bukannya untuk ulat bawah tanah baca.Allah turunkan Quran bukan suruh tanam...bukan ke pelik idea tanam Al Quran kat Antartika...kononnya nak biar dunia tau yang orang islam pernah sampai disitu.Lebih menyedihkan lagi terdapat Menteri di Jabatan Perdana Menteri bersetuju dengan niat yang baik itu.kalau susah2 lebih baik pacakkan bendera Malaysia dan nama pendaki tersebut serta status agamanya. Janganlah rendahkan Al-Quran sehingga meletakkanya ditempat yang paling rendah iaitu dibawah tapak kaki kita...bersetuju sangat teguran Mufti negeri Perlis Mohd Asri menyanggah perbuatan Sharifah Mazlina yang menanam Al Quran di Antartika semasa ekpidisi rentas benua Disember 2004 dulu dan berhasrat menanamnya pula di kutub utara april ini.Kalau tak dtegur nanti jadi ikut-ikutan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

fitrah_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2006
Ahli No: 27717
Posting: 78
Dari: fi ardhillah...

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-04-07 21:36


assalamualaikum...

betul tu ana setuju...bukan begitu caranya untuk memartabatkan ISLAM....

erm.... :roll:


-----------------
HiduP sentiasa InDaH andaI SemUaNYa KeRaNa ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For fitrah_mawaddahProfil   Hantar PM kepada fitrah_mawaddah   Quote dan BalasQuote

shiken
Warga Rasmi
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13771
Posting: 8
Dari: malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 08-04-07 21:44


memang setuju sangat,,,ada ke patut kitab yang diturunkan untuk dibuat panduan disimpan begitu sekali,,,kalau ye pun nak memartabatkan Islam,,,caranya mudah sangat-melakukan apa yang disuruh oleh Allah dan tinggalkan apa yang Dia larang...contohnya memimpin umat Islam sekarang ke landasan yang betul...bukan menanam al-Quran

Bookmark and Share

    


  Member Information For shikenProfil   Hantar PM kepada shiken   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 23:08


al Quran patut dijunjung bukan diletakkan di bawah. Hamba memang tak faham apa tujuan sebenar mereka buat begitu. Macam dah kehabisan idea pulak untuk promote.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 20:54


Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

Alhamdulillah, hamba ALLAH tu dah tarik balik niat dia nak tanam Al Quran... selayaknya Al Quran dijunjung bukan di tanam... Moga kesilapan dia itu buat dia lebih berhati-hati....

p/s: Tugas kita sebagai hamba ALLAH untuk saling menegur....

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

irfanmh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2006
Ahli No: 24748
Posting: 127
Dari: Mersing ---> Kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 20:58


jabatan agama tak tegur ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfanmhProfil   Hantar PM kepada irfanmh   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 12-04-07 21:05


kefahaman manusia bertambah rumit bila dunia dah semakin senja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

alSubhi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28403
Posting: 137
Dari: KL, melbourne, australia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 22:00


yang saya peliknyer, macam mana dia dapat idea uyk tanam al quran itu? the first thing yang kuarkan minda dia ialah tanam al quran... maknanya sebelum ni dia tak tau fungsi al quran agaknya... dia tau nak tanam saja... apa punya org islam... sedih betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alSubhiProfil   Hantar PM kepada alSubhi   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 22:51


Agak2,dah berapa kali dia khatam al-quran tu?? Dah boleh hafal semua agaknya..sebab tu nak tanam..semua dah ada dalam kepala..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

Naqeeb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 29367
Posting: 82
Dari: Nusantara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 22:59


Dia dapat idea tanam Quran tu dari orang dari negara mesir tak silap saya. Dimana mereka menanam Quran tu kat Bulan.. Itu yang dia terikut tu...
Dulu pun dia pernah tanam Quran tapi nasib baik kali ini berita dia nak tanam quran masuk media. kalau tidak dia masih jahil lagi dengan perkara ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaqeebProfil   Hantar PM kepada Naqeeb   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 23:02


Naqeeb...
kat bulan pula ?? Buat apa ye..
Agak anda semua lah,nak buat apa tanam2 al-quran ni??
bagi saya,tak berfaedah langsung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

Naqeeb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 29367
Posting: 82
Dari: Nusantara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 23:03


Quran bukan untuk perhiasan ataupun ditinggalkan. Wal Asr...
Bacalah... Sesungguhya Quran itu untuk dibaca.. difahami dan diamali..
Janganlah kita jadi dari kalangan org-org yang rugi...
Tanam Quran tu nak bagi siapa baca.. Alien ke... Kalau org langkah Quran tu lagi dapat dosa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaqeebProfil   Hantar PM kepada Naqeeb   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 12-04-07 23:29


nampak saja maju mereka ni tapi..............JAHIL.......... yang teramat sangat!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

SejernihSalsabila
Warga Rasmi
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 6118
Posting: 19
Dari: ::: Serambi Mekah :::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 01:22


salam....inilah dikatakan ummat akhir zaman....banyak ilmu dr segi lain...tapi tentang ISLAM cetek sangat...firkir2kanla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SejernihSalsabilaProfil   Hantar PM kepada SejernihSalsabila   Quote dan BalasQuote

nur88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27875
Posting: 98
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-07 23:20


kenapa jahil sangat umat islam mutakhir ini?..Allah turunkan Al-Quran bukan untuk ditanam, tapi untuk dihayati isi kandungannya dan diamalkan ajarannya..dah tak ada benda lain ke nak tanam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur88Profil   Hantar PM kepada nur88   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 23:43


Apabila manusia hanya fikirkan dunia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 21-04-07 00:04


Pada 12-04-07 23:03 , Naqeeb posting:

!!! QUOTE !!!

Quran bukan untuk perhiasan ataupun ditinggalkan. Wal Asr...
Bacalah... Sesungguhya Quran itu untuk dibaca.. difahami dan diamali..
Janganlah kita jadi dari kalangan org-org yang rugi...
Tanam Quran tu nak bagi siapa baca.. Alien ke... Kalau org langkah Quran tu lagi dapat dosa...


Ana setuju!!!


-----------------
-BERJUANGLAH KERANA ALLAH S.W.T.-


Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127441 saat. Lajunya....