Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: pgalaman temuduga antum semua...macam mana?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» pgalaman temuduga antum semua...macam mana?

Please Mendaftar To Post


Oleh pgalaman temuduga antum semua...macam mana?

syuhada_islamic
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20310
Posting: 93
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-04-07 16:16


antum semua mesti pernah kena interview kan..
tak kisah lah..interview kerja ke..biasiswa ke..apa ke..
boleh cerita sikit..?agaknya agaknya boleh kongsi kisah lucu maybe..?

ana tak pasti dah ada ke tak topik ni..
yp Kalau dah ada..maafkan ana iye...
wallahu a'laam.. :-)


-----------------
cintailah ILAHI...cinta hakiki dan abadi ...ku dambakan redha dan kasih hakiki dr NYA...


Bookmark and Share

    


  Member Information For syuhada_islamicProfil   Hantar PM kepada syuhada_islamic   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 17:03


assalamualaikum..
mestilah pernah..interview untuk apply scholarship ada..interview untuk kerja pun ada..
apa-apa pun memang seronok..yang penting kena yakin..tapi jangan more confident..sebab kalau terlalu confident pun penemuduga tak suka..banyakkan senyum

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 17:06


pernah pertama kali interview kroje, terus dapat. tapi sayangnya teman tak pergi..

Sekali lagi interview kroje, alhamdulillah dapat. tapi kroje yang teman sekarang ni lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-07 17:33


saya pernah interview kerja KFC. tapi tak dapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-07 17:33


saya pernah interview kerja KFC. tapi tak dapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 18:58


salam..

tak ada pengalaman lagi interview kerja...
kalau interview untuk jawatan2 atau perkara berkaitan dengan u pernah lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 19:37


interview masa nak minta nursing dulu adalah...alhamdulilah dapat
Tapi sebelum tu kita kena lulus ujian bertulis dulu.
Biasalah awal-awal memang tak rasa apa tapi bila dah masuk dalam bilik penemuduga tu jantung berdegup kencang lah, kihkihkih
Tapi yang penting kena ingat, tenangkan fikiran....senyum tu maintain. Jawab soalan yang di tanya dengan jelas dan buat macam biasa saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 05-04-07 20:30


Pada 05-04-07 17:33 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

saya pernah interview kerja KFC. tapi tak dapat.


hahahahaha..sedih nya...
tak apa nati beli kfc ek??
ea..xmkn nasik ke??
huahahahahhah.. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 02:45


Pada 05-04-07 19:37 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

interview masa nak minta nursing dulu adalah...alhamdulilah dapat
Tapi sebelum tu kita kena lulus ujian bertulis dulu.
Biasalah awal-awal memang tak rasa apa tapi bila dah masuk dalam bilik penemuduga tu jantung berdegup kencang lah, kihkihkih
Tapi yang penting kena ingat, tenangkan fikiran....senyum tu maintain. Jawab soalan yang di tanya dengan jelas dan buat macam biasa saja....


alhamdulillah... berjaya jugak adik ana ni...
dah nak habis dah pun kan...??
good luck...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 02:51


insya-Allah Kak Tikah doakan ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 04:21


ana ada 4 pengalaman interview kerja, satu interview akademik(, dan interview dengan wartawan.

alhamdulillah setakat ni belum ada yang gagal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-04-07 07:24


rasanya 4 kali saya interview untuk kerja,yang pertama dan ke-2 tak berjaya sb masa tu saya baru lepas habis belajar,mereka nak yang dah ada pengalaman..tapi kali ke-3 tu saya dapat kerja,kerja saya sekarang ni...tapi,memang berdebar lah sikit masa mula-mula interview tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 08:22


memang berdebar2 tapi bolehlah dikatakan bersedia..
interview start pukul 8.30 hingga 1.00 tengah hari dan saya adalah calon yang agak last..dahlah tak sarapan sebab tak ada selera tapi perut masa tu lapar..
alhamdulillah nasib baik dapat jawab soalan yang memang jawapan dah terpahat kukuh dikepala ni. Pelan integriti nasional..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 08:40


saya dah 3 kali interview lepas tamat pengajian
interview 1st untuk jawatan di pegawai kawalan alam sekitar di SPA
interview ke2 untuk jawatan pegawai penyelidik di USM
dan yang terakhir untuk jawatan Rancangan Latihan Kakitangan Akademik (RLKA) USM

berdasarkan ke3 pengalaman interview yang pernah saya hadiri
interview RLKA USM paling tuff sekali. it took about 30 minutes..panel pula bukan calang2 orang..semua dekan2 pusat pengajian USM...termasuklah Timbalan Naib Canselor Akademik USM...5 org panel, nasib baik lima..previous inyterview there was 15 panels including all the TNC USM, tambahan pula my session just for 3 schools in USM health campus...

panel memang tanya soalan bertubi-tubi lah... my eyes moved very fast,and was conducted in English from beginning until the end...
so far i did well in that interview...i did some preparations and prepare some questions...lebih kurang soalan ramalan lah..
and finally i got that scholarship to be one of the academician in USM..Insya Allah..

InsyaAllah early july i'll be flying to australia to pursue my postgrad study

doakan kejayaan saya di sana...amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

syuhada_islamic
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20310
Posting: 93
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-04-07 08:42


Pada 06-04-07 04:21 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

ana ada 4 pengalaman interview kerja, satu interview akademik(, dan interview dengan wartawan.

alhamdulillah setakat ni belum ada yang gagal.


hebatnya dia...belum ada yang gagal...tahniah..
alhamdulillah...


-----------------
cintailah ILAHI...cinta hakiki dan abadi ...ku dambakan redha dan kasih hakiki dr NYA...


Bookmark and Share

    


  Member Information For syuhada_islamicProfil   Hantar PM kepada syuhada_islamic   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 08:42


pernah sekali saja temuduga untuk kemasukan ke maktab...
mula-mula kena buat ujian bertulis..lepas itu baru kena interview...saya org kedua lepas kawan saya....memang berdebar2...masa masuk tu...kecut perut tengok penemuduga...:) tapi Alhamdulillah penemuduga sporting dan baik...:) semua soalan yang dikemukan boleh lah jawab walaupun tak prepare...
hasilnya dah tiga tahun saya kat maktab(institut perguruan)...tinggal lagi 2 tahun lebih....insyaAllah
dan akan ditemuduga lagi sekali masa nak confirm jadi cikgu....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

syuhada_islamic
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20310
Posting: 93
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-04-07 08:45


Pada 06-04-07 08:40 , nurulain posting:

!!! QUOTE !!!

saya dah 3 kali interview lepas tamat pengajian
interview 1st untuk jawatan di pegawai kawalan alam sekitar di SPA
interview ke2 untuk jawatan pegawai penyelidik di USM
dan yang terakhir untuk jawatan Rancangan Latihan Kakitangan Akademik (RLKA) USM

berdasarkan ke3 pengalaman interview yang pernah saya hadiri
interview RLKA USM paling tuff sekali. it took about 30 minutes..panel pula bukan calang2 orang..semua dekan2 pusat pengajian USM...termasuklah Timbalan Naib Canselor Akademik USM...5 org panel, nasib baik lima..previous inyterview there was 15 panels including all the TNC USM, tambahan pula my session just for 3 schools in USM health campus...

panel memang tanya soalan bertubi-tubi lah... my eyes moved very fast,and was conducted in English from beginning until the end...
so far i did well in that interview...i did some preparations and prepare some questions...lebih kurang soalan ramalan lah..
and finally i got that scholarship to be one of the academician in USM..Insya Allah..

InsyaAllah early july i'll be flying to australia to pursue my postgrad study

doakan kejayaan saya di sana...amin..


amin..moga berjaya...
tahniah...best nya..boleh terbang ke australia..nak ikut..
:-) :-) :-)


-----------------
cintailah ILAHI...cinta hakiki dan abadi ...ku dambakan redha dan kasih hakiki dr NYA...


Bookmark and Share

    


  Member Information For syuhada_islamicProfil   Hantar PM kepada syuhada_islamic   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 08:48


terima kasih ye syuhada...

nak ikut...ke?ingat tak ada siapa nak ikut
awat tak habaq awal....
i did my visa for myself saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

syuhada_islamic
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20310
Posting: 93
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-04-07 19:40


sama-sama..hehe..just kidding..:)
ukhti nurulain ambik course apa kat usm?
macam best saja bunyinye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syuhada_islamicProfil   Hantar PM kepada syuhada_islamic   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-04-07 19:42


first time interview masa minta biasiswa jpa...kuikuikui..hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 13:39


Pengalaman interview sekolah dan kerja.. Mendebarkan.. Tapi kena cekal kan hati.. Tabah, dan senyum

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 13:39


Pengalaman interview sekolah dan kerja.. Mendebarkan.. Tapi kena cekal kan hati.. Tabah, dan senyum

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 13:51


1st time interview masa dekat2 periksa spm, interview nak jadi cikgu tadika sementara tunggu result keluar... tukang interview kakak dan kawan kakak, kompom dapat :-D ..

lepas itu interview masa nak sah jawatan... hehehe muka kompiden tahap tak tau lah... tapi yang pasti, bila tukang interview tu tanya apa tempat menarik kat swak, huhu buta kayu betul, anis cakap gua niah & kuching... tukang interview tu bantai gelakkan anis :lol: :lol: ..

alhamdulillah lulus :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 15:56


dulu masa di upm ambil course environmental and occupational health di UPM
then one week after konvo, feb 2004 jadi ra di dept of community medicine, school of medical sciences USM...
then aug 2005 jadi RO dept yag sama
buat research pasal OSH
last year aug 2006 dapat tawaran USM fellowship untuk academic staff tarining scheme
insyaAllah saya akan buat master in safety science, univ of new south wales, sydney, australia
PhD tak decide lagi...
insyaAllah after completed my studdy i'll be attached as a lecturer ist school of health sciences

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 16:45


pernah ada interview untuk persediaan menghadapi interview kerja dengan betul melalui subjek Business & Professional Communication..buat dengan lecturer pun dah rasa berdebar macam interview betul-betul..tak tau lah kalau betul-betul punya interview macam mana nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

naja_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2007
Ahli No: 29196
Posting: 73
Dari: Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 18:20


salam..saya pernah pergi interview untuk biasiswa 2 kali. MARA pas tu PETRONAS..interview MARA tu yang pertama kali..memang mendebarkan..gementar tak tau nak cakap macam mana..padahal soalan yang ditanya tak susah mana.Yang paling tak dapat dilupakan , saya terlupa bawa IC masa interview tu..habis kena komen dengan orang yang interview tu..tapi, saya tak putus asa.pengalaman lalu dijadikan sebagai pengajaran..kemudian,masa interview PETRONAS,saya cuba baiki kelemahan masa interview yang lepas.. Alhamdulillah..akhirnya saya berjaya mendapat biasiswa PETRONAS dan tawaran belajar di UTP..kesimpulannya..belajarlah daripada kesalahan yang terdahulu..setiap kejadian itu, pasti ada hikmahnya..:smile:

Bookmark and Share

    


  Member Information For naja_muslimahProfil   Hantar PM kepada naja_muslimah   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 16-04-07 18:48


=) interview kerja dalam 5 kali..
ada satu tempat tu..datang sampai 2 kali..hehe..kali pertama dapat..
lepas itu berenti sebab kerja masa cuti sekolah..datang pula cuti sekolah seterusnya, boss dah tak bagi kerja sebab dia suruh saya kerja kat ofis saja..katanya tak sesuai kerja kilang..(kilang nata ada coco) hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 19:13


dulu masa di upm ambil course environmental and occupational health di UPM
then one week after konvo, feb 2004 jadi ra di dept of community medicine, school of medical sciences USM...
then aug 2005 jadi RO dept yag sama
buat research pasal OSH
last year aug 2006 dapat tawaran USM fellowship untuk academic staff tarining scheme
insyaAllah saya akan buat master in safety science, univ of new south wales, sydney, australia
PhD tak decide lagi...
insyaAllah after completed my studdy i'll be attached as a lecturer ist school of health sciences

tips untuk interview...
jangan gunakan singkatan... macam orang lain semua paham apa yang kita sebut

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 19:28


Pada 06-04-07 02:51 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

insya-Allah Kak Tikah doakan ye..


doa akak sentiasa mengiringi adik2 akak... :-) :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-04-07 19:40


interview tanpa pengatahuan, rugi sesangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 16-04-07 19:42


tak pernah lagi ar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

pemuda_berduka
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28909
Posting: 16

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 21:16


Ana ada cerita menarik nak share dengan sahabat2 ini.ana perrnah interview selama 3 jam tau untuk jawatan Network Administrator. Sebelum tu kan memang kecut perut tau.sebab untuk candidates sbelum ni kan around setengah jam saja. time tu ,interviewee macam dah tak ada soalan tau.meleret2 dia tanya sampai ke atuk nenek ana.kelakar sungguh.mayybe mereka tengok ana ni happy go lucky agaknya.Tapi alhamdulillah ana dapat jawatan dan sekarang company ana sponsor ana sambung Master .syukur alhamdulillah.Ini lah rezeki kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemuda_berdukaProfil   Hantar PM kepada pemuda_berduka   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-07 22:26


lebih daripada 6 KALI
kat MYdin..
kat JAWI..
alhamdulillah rezeki dengan JAWI..
PANEL SAMPAI 6 org..
NERVES..
[ Telah diedit oleh: ifti_hanan pada 16-04-07 22:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

munawarah07
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.03.2007
Ahli No: 29253
Posting: 24
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 18:50


cool...tapi dalam hati hanya Allah yang tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For munawarah07Profil   Hantar PM kepada munawarah07   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-04-07 20:00


alhamdulillah..dapat akhirnya..:-) kita kena yakin bila ditanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 02-05-07 23:30


Pada 16-04-07 21:16 , pemuda_berduka posting:

!!! QUOTE !!!

Ana ada cerita menarik nak share dengan sahabat2 ini.ana perrnah interview selama 3 jam tau untuk jawatan Network Administrator. Sebelum tu kan memang kecut perut tau.sebab untuk candidates sbelum ni kan around setengah jam saja. time tu ,interviewee macam dah tak ada soalan tau.meleret2 dia tanya sampai ke atuk nenek ana.kelakar sungguh.mayybe mereka tengok ana ni happy go lucky agaknya.Tapi alhamdulillah ana dapat jawatan dan sekarang company ana sponsor ana sambung Master .syukur alhamdulillah.Ini lah rezeki kan.


alhamduulillah..company mana tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 03-05-07 01:28


belum pernah lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

firul
Warga Rasmi
Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9130
Posting: 8
Dari: gelsenkirchen

germany  


posticon Posting pada: 03-05-07 04:30


salam
teringat saya, masa interview untuk praktikal kat satu kilang jerman (praktikal sebelum masuk u)...

masa tu memang takut dan smgt lah jugak....pergi dengan tutor....
saya baru cakap selamat pagi, terus org tu cakap pnjng lebar, terlopong saya(dah lah payah nak faham bahasa jerman).....rupa-rupanya saya dah kena tolak awal-awal lagi....rasa macam tertipu+dihina lah jugak, sebab tak sempit cakap apa-apa...salah satu sebabnya saya perempuan.....tak apa, lepas tu, dapat kilang lain, yang lagi best...
tulah, ada hikmah disebalik yang berlaku...sekarang lebih berkeyakinan, insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For firulProfil   Hantar PM kepada firul   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-05-07 09:21


interview nak masuk u
alhamdulillah dapat

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-05-07 09:21


interview nak masuk u
alhamdulillah dapat

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-05-07 21:11


ana dah serik dengan interview. :-( :-( :-(
kalau boleh tak nak lah pergi interview kat mana-mana lagi..ameen.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 15-05-07 21:47


Assalamualaikum...interview untuk mohon belajar kat ppum...tak dapat pun...gementar sangat...panel asyik buat lawak saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-05-07 21:55


Pada 03-05-07 09:21 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

interview nak masuk u
alhamdulillah dapat

sama


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 16-05-07 09:39


ana inertbiu banyak.lebih 20x rasanya.mm..yang lucu..xdalah sangat agaknya..cuma..masa intebiu untuk ke oversea ana lewat masuk intbiu. panel dah lama setel, baru ana perasan ana xdipanggil2.tak register name masa datang tempat2 mereka kata.nasib mereka bagi masuk.haha..lepas itu siap main-main pilih negara lagi.tak tahu pulak ana negara yang ana pilih tu penaja tak hantar.tapi, ana dapat jugak tawarn ke oversea akhirnya.sedihnya..ayah ana pulak tukar fikiran, suruh belajar saja kat ipta cini..huhu..nasib badan..bersyukur sajalah. penglaman intebiu kerja pun banyak..tai, setakat ni, ana xbuat lawak2 lagilah masa intebiu..for me..be urself.confidence with whatever u want to say.haha..last2 malas nak kerja..sambung master jugak walaupun dah dapat ofer kerja...haha.intebiu2..intebiu..nak physco org saja banyak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 09:45


assalamualaikum..saya pun ada p'glmn temuduga. masa tu saya nak temuduga jwtn saya sekarang.. saya dapat surat panggilan temuduga,terus suka sangat lah, siapkan semua sijil2 dan then dah stadby nak pergi. dah baca macam-macam isu untuk hadapi temuduga tu. Tiba lah hari yang dinanti2kan..nak dijadikan cerita sampai kat tempat temuduga tu, saya baca semula surat panggilan temuduga tu, barulah saya perasan yang saya tak potostat sijil2.saya cuma bawa yang ori saja..apalagi kelam kabut lah saya.Nasib baik saya ada kawan yang kerja kat tempat temuduga tu, saya pun minta tolong dengan dia potostat dan cop serta pengesahan sijil2 tu dengan ketua jabatan dia.Alhamdulillah...lega saya, tapi dari pagi saya dah sedia akibat kelam kabut tu tu saya punya oersonaliti dah kurang lah. saya hanya berdoa pada ALLAH, kalau ada rezeki, ada lah.. Alhamdulillah, berjaya juga saya lalui. dan akhirnya saya dapat juga kerja.. Ini lah pengalaman temuduga yang paling saya tak dapat lupakan. dah hampir 2 tahun berlalu.

--moralnya, jangan kita tak baca surat panggilan temuduga tu betul-betul--- ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 09:46


assalamualaikum..saya pun ada p'glmn temuduga. masa tu saya nak temuduga jwtn saya sekarang.. saya dapat surat panggilan temuduga,terus suka sangat lah, siapkan semua sijil2 dan then dah stadby nak pergi. dah baca macam-macam isu untuk hadapi temuduga tu. Tiba lah hari yang dinanti2kan..nak dijadikan cerita sampai kat tempat temuduga tu, saya baca semula surat panggilan temuduga tu, barulah saya perasan yang saya tak potostat sijil2.saya cuma bawa yang ori saja..apalagi kelam kabut lah saya.Nasib baik saya ada kawan yang kerja kat tempat temuduga tu, saya pun minta tolong dengan dia potostat dan cop serta pengesahan sijil2 tu dengan ketua jabatan dia.Alhamdulillah...lega saya, tapi dari pagi saya dah sedia akibat kelam kabut tu tu saya punya personaliti dah kurang lah. saya hanya berdoa pada ALLAH, kalau ada rezeki, ada lah.. Alhamdulillah, berjaya juga saya lalui. dan akhirnya saya dapat juga kerja.. Ini lah pengalaman temuduga yang paling saya tak dapat lupakan. dah hampir 2 tahun berlalu.

--moralnya, jangan kita tak baca surat panggilan temuduga tu betul-betul--- ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 09:47


Nak merasa lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-05-07 00:45


pergi intervw....sekali slip asal keputusan spm tak bawa..org tu dah gelabah(semangat cari)..tapi pelik juga diri ini masih selamber saja..haha..tapi alhamdulillah dapat

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-05-07 00:46


Pada 16-05-07 09:45 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
--moralnya, jangan kita tak baca surat panggilan temuduga tu betul-betul--- ;)

setuju


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 17:51


Assalamualaikum....

ada sekali itu temuduga...penemuduga itu hisap rokok...sabar saja lah..mana nak tahan gelabah lagi...nak tahan bau asap rokok lagi...memang azab lah jugak...
dah itu dia tak tanya pun pasal teknikal ni...dia nak bincang pasal sikap org melayu...memang pelik betul boss company itu....tapi layan saja lah...
at last, tak ambil pun kerja itu sebab dia nak urgent...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 13:16


Pada 16-04-07 21:16 , pemuda_berduka posting:

!!! QUOTE !!!

Ana ada cerita menarik nak share dengan sahabat2 ini.ana perrnah interview selama 3 jam tau untuk jawatan Network Administrator. Sebelum tu kan memang kecut perut tau.sebab untuk candidates sbelum ni kan around setengah jam saja. time tu ,interviewee macam dah tak ada soalan tau.meleret2 dia tanya sampai ke atuk nenek ana.kelakar sungguh.mayybe mereka tengok ana ni happy go lucky agaknya.Tapi alhamdulillah ana dapat jawatan dan sekarang company ana sponsor ana sambung Master .syukur alhamdulillah.Ini lah rezeki kan.


wahh hebatlah... network admin.... dapat sambung masters lagi.. tahniah kepada pemuda_berduka.. tak perlu berduka-duka..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 13:18


Pada 15-05-07 21:11 , fizah_862000 posting:

!!! QUOTE !!!

ana dah serik dengan interview. :-( :-( :-(
kalau boleh tak nak lah pergi interview kat mana-mana lagi..ameen.



lah... Kenapa? apa yang terjadi dalam interview2 yang pernah fizah pergi?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 13:23


saya tak kira pun berapa kali pernah interview.....

ada dengan PETRONAS, JPA, MARA, scholar company.. ada yang dapat, ada yang tak dapat. yang pasti semua tu bukan yang saya ambil sekarang. yang dapat tu saya tolak, yang tak dapat memang tak dapat lah.

tapi tu kisah lama.

sekarang khamis ni saya kena pergi interview kerja ni. takut lah pula.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 14:16


pergi interview ni...main cakap saja..jangan behenti..kadang-kadang gelakdalam hati masa tengah bercakap...sebab kita sendiri tak tahu apa yang kita cakapkan...tapi yang penting tunjuk konfident dan selamba saja...walau dah berterabur dah ayat terutama dalam B.I

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-07 16:05


Pada 05-04-07 17:03 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
mestilah pernah..interview untuk apply scholarship ada..interview untuk kerja pun ada..
apa-apa pun memang seronok..yang penting kena yakin..tapi jangan more confident..sebab kalau terlalu confident pun penemuduga tak suka..banyakkan senyum



Assalamualaikum
SETUJU DENGAN IKA :-D


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 23-10-07 16:08


bismillahhirrahmanirrahim

masa belum interview tu ketaqlah jugak..dah lepas interview tu alhamdulillah lega..masa interview kerja awal tahun ni syok.siap borak loghat kelantan lagi dengan director dia.tak adalah gugup sangat.hehe.alhamdulillah dapat kerja tu. tapi sekarang dah berenti sebab nak concentrate dengan study...


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 23-10-07 16:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-10-07 16:29


Assalamualaikum
dah dua kerja...jadi, dua temuduga...
alhamdulillah...temuduga yang sempron...eh...eh sempoi....
lebih kepada temubual saja...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-10-07 16:33


mula-mula intvw, biasalah mesti ada gelabahnye..
seram sejuk mesti ada..dah banyak kali rasa ok:-)
baru-baru ni intvw KPLI, rasa macam dah ok dan jelas apa yang ditanye..harap dpermudahkan olehNYA untuk KPLI ambilan Januari 2008 ni..Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 23-10-07 16:37


Pada 23-10-07 16:33 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

mula-mula intvw, biasalah mesti ada gelabahnye..
seram sejuk mesti ada..dah banyak kali rasa ok:-)
baru-baru ni intvw KPLI, rasa macam dah ok dan jelas apa yang ditanye..harap dpermudahkan olehNYA untuk KPLI ambilan Januari 2008 ni..Amin


Amin..untuk ukhti Iman_Hayati..InsyaALLAH dapat tu.. :sopan:

Pengalaman interview ana..
hmm..ana ni gabra orangnye..ehehe..
so sepanjang2 interview tu gabra ana tak hilang..
Alhamdulillah..segabra2 ana..ana jugak yang terpilih :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-10-07 09:10


Assalamualaikum
yep..semoga Iman_Hayati mendapat kerja yang ditawarkan tu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-10-07 09:15


Pada 23-10-07 16:37 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-07 16:33 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

mula-mula intvw, biasalah mesti ada gelabahnye..
seram sejuk mesti ada..dah banyak kali rasa ok:-)
baru-baru ni intvw KPLI, rasa macam dah ok dan jelas apa yang ditanye..harap dpermudahkan olehNYA untuk KPLI ambilan Januari 2008 ni..Amin


Amin..untuk ukhti Iman_Hayati..InsyaALLAH dapat tu.. :sopan:

Pengalaman interview ana..
hmm..ana ni gabra orangnye..ehehe..
so sepanjang2 interview tu gabra ana tak hilang..
Alhamdulillah..segabra2 ana..ana jugak yang terpilih :-D



Pada 24-10-07 09:10 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
yep..semoga Iman_Hayati mendapat kerja yang ditawarkan tu..



thank you untuk atie82 dan sayatetapsaya:-) semoga sahabat ukhwah yang pergi intvw KPLI dapat:-)


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 24-10-07 10:26


Pada 23-10-07 16:29 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
dah dua kerja...jadi, dua temuduga...
alhamdulillah...temuduga yang sempron...eh...eh sempoi....
lebih kepada temubual saja...



huhu dia buat lawak...
sempron ek... :lucu: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 24-10-07 10:28


huhu...
pengalaman ana masa interview kerja lepas spm...
gerun tu...kena psiko dengan majikan...
majikan tu dah lah non-muslim...
kebetulan ana masa tu pakai kopiah...
esok nak kerja dia tak kasi pakai kopiah... :jangan:
nak buat bagaimana kan kan kan... :cry: :cry: :cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-07 16:46


isk2..takut sangat..masa memula sejuk habis kaki tangan..mula lah rasa sakit perut lah..isk...tapi sekarang insya'Allah,kalau ada interview lagi, ana boleh kontrol...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-07 16:53


pengalaman pertama interview memang tak best..
masa tu interview nak masuk UCSI kat cheras course medic juga.. sedih sangat sb dean kolej tu nampak ana terus saja ada bad impression.. rasa nak nangis saja.. dia nampak ana bertudung labuh, dia ingat ana tak boleh jadi dr.. sedih sangat-sangat.. lepas itu tanya soalan kalau dah kawin nanti suami tak bagi jadi dr macam mana? ana selamba saja jawab tu soal peribadi lagipun saya datang sini nak study lepas itu dia cakap dia tak percaya golongan tudung labuh ni sb nanti suami suruh quit, mereka pun quit.. sedih sangat-sangat.. dah lah dean tu islam.. en irwan chong baik sangat.. dia terkejut dengar dean tu tanya macam tu.. mahu tak nya pas keluar dr bilik dean tu ana nangis semahunye...
dia kata ana tak layak tapi pengurus kolej tu kata ana layak.. tapi ana tak nak accept offer dr mereka..


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 08:34


Pada 28-10-07 16:53 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

pengalaman pertama interview memang tak best..
masa tu interview nak masuk UCSI kat cheras course medic juga.. sedih sangat sb dean kolej tu nampak ana terus saja ada bad impression.. rasa nak nangis saja.. dia nampak ana bertudung labuh, dia ingat ana tak boleh jadi dr.. sedih sangat-sangat.. lepas itu tanya soalan kalau dah kawin nanti suami tak bagi jadi dr macam mana? ana selamba saja jawab tu soal peribadi lagipun saya datang sini nak study lepas itu dia cakap dia tak percaya golongan tudung labuh ni sb nanti suami suruh quit, mereka pun quit.. sedih sangat-sangat.. dah lah dean tu islam.. en irwan chong baik sangat.. dia terkejut dengar dean tu tanya macam tu.. mahu tak nya pas keluar dr bilik dean tu ana nangis semahunye...
dia kata ana tak layak tapi pengurus kolej tu kata ana layak.. tapi ana tak nak accept offer dr mereka..




bagus, memang berani... :roll: , apa pun mungkin rezeki smile_ roses bukan disitu.. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 14:57


Pada 29-10-07 08:34 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-10-07 16:53 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

pengalaman pertama interview memang tak best..
masa tu interview nak masuk UCSI kat cheras course medic juga.. sedih sangat sb dean kolej tu nampak ana terus saja ada bad impression.. rasa nak nangis saja.. dia nampak ana bertudung labuh, dia ingat ana tak boleh jadi dr.. sedih sangat-sangat.. lepas itu tanya soalan kalau dah kawin nanti suami tak bagi jadi dr macam mana? ana selamba saja jawab tu soal peribadi lagipun saya datang sini nak study lepas itu dia cakap dia tak percaya golongan tudung labuh ni sb nanti suami suruh quit, mereka pun quit.. sedih sangat-sangat.. dah lah dean tu islam.. en irwan chong baik sangat.. dia terkejut dengar dean tu tanya macam tu.. mahu tak nya pas keluar dr bilik dean tu ana nangis semahunye...
dia kata ana tak layak tapi pengurus kolej tu kata ana layak.. tapi ana tak nak accept offer dr mereka..




bagus, memang berani... :roll: , apa pun mungkin rezeki smile_ roses bukan disitu.. :berfikir:



ana bersyukur sb tak masuk kolej tu sb banyak hikmahnya.. antaranya ana insyaAllah grad dengan degree mbbs um :).. bahagia hdup kat ipoh walaupn stress belajar :)


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 11:14


Pada 28-10-07 16:53 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

pengalaman pertama interview memang tak best..
masa tu interview nak masuk UCSI kat cheras course medic juga.. sedih sangat sb dean kolej tu nampak ana terus saja ada bad impression.. rasa nak nangis saja.. dia nampak ana bertudung labuh, dia ingat ana tak boleh jadi dr.. sedih sangat-sangat.. lepas itu tanya soalan kalau dah kawin nanti suami tak bagi jadi dr macam mana? ana selamba saja jawab tu soal peribadi lagipun saya datang sini nak study lepas itu dia cakap dia tak percaya golongan tudung labuh ni sb nanti suami suruh quit, mereka pun quit.. sedih sangat-sangat.. dah lah dean tu islam.. en irwan chong baik sangat.. dia terkejut dengar dean tu tanya macam tu.. mahu tak nya pas keluar dr bilik dean tu ana nangis semahunye...
dia kata ana tak layak tapi pengurus kolej tu kata ana layak.. tapi ana tak nak accept offer dr mereka..



salam...situasi yang sama tapi interview kerja dislh sebuah bank bercirikan Islam...kerja yang biasa dilakukan oleh graduan menganggur yang terdsk...kena cari org untuk langgan krdt kad...masa nak interview itu masuk sekali 3 org...dalam ramai-ramai itu saya saja yang pakai tudung besar....masa mula-mula kena perkenalkan diri...lepas habis semua prknlkan dr,penemuduga itu boleh tanya yang saya ini dah khwn ke???mntg2la dengan badan yang berisi dan pakai tudung besar dia ingat saya dah khwn..padahal dalam cv saya yang dia pgg itu terus terang dah tls single...iskh2..yang tanya itu org melayu pula itu..lepas itu pandang lain macam...namun saya tahu apa keputusan interview itu...nasib baik tak dapat..kalau xmgkn saya tak dapat jlnkan tggjwb dengan sempurna sebab mengenangkan terpaksa kerja dibwh org yang berfikiran sebegitu...emmm...sedihla mengenangkan kaum kita sendiri yang beragama Islam berfikiran sempit sebegitu... :-( :-(


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.
[ Telah diedit oleh: ctnurbebo pada 30-10-07 11:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 11:55


semalam baru lepas pergi interview DPLI....
saya rasa lebih yakin daripada interview KPLI hari tu...
semalam kena mengajar kat penemuduga....
saya ambik IT ...tapi dia org suruh saya ajar sains...
tapi alhamdulillah.... dapat jawab....
Last2 dia org proposed saya mengajar matematik


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-07 12:56


Assalamualaikum
interview kerja ye...pernah sekali..masa tu nak interview kerja di tadika.alhamdulillah dapat...tapi cuma beberapa bulan saja...pstu terpaksa berhenti sebab ana ada masalah peparu.insyaallah tak lama lagi ana interview lagi kerja kat tadika tapi kali ni tadika lain pula.tak tau lah dapat ke tak...kita tengok saja lah nanti...tapi insyaallah dapat sebab ana ada pengalaman mengajar kanak-kanak dan ada skill2 mengajar kanak-kanak ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 13:11


first time temuduga kerja ni,terus dapat....banyak lah ditanya pasal kerja.isu-isu semasa.tapi yang penting bercakap..jangan dok gagap dan tak bercakap...second temuduga baru-baru ni untuk ISMP,tentang nak jadi cikgu...mereka tanya lah pasal kenapa ,untuk apa nak jadi cikgu?apa peranan,cara mngajar...tapi yang penting berckap dan senyum lepas mnjwb soalan...janji baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-07 08:08


Temuduga Kerja : Apa Kunci Kejayaannya ?


Oleh

Zaharuddin Abd Rahman



http://www.zaharudd in.net/






Menurut statistik undian yang dikumpulkan di web ini. Kelihatan jelas bahawa pelawat web zaharuddin.net kebanyakannya adalah golongan muda berumur 22- 30 tahun, lelaki dan wanita.









Pada hemat saya, adalah amat baik jika saya memberikan sedikit manfaat berkenaan kemahiran temuduga buat pengunjung terutamanya bagi mereka yang masih dan sedang bergelumang dengan dunia mencari pekerjaan dan temuduga.





Berdasarkan puluhan sesi mengendalikan temuduga semasa bertugas di industri korporat dan juga beberapa pengalaman rakan-rakan yang lain. Alhamdulillah, saya terlibat sebagai panel untuk menemuduga calon-calon yang punyai keputusan cemerlang seperti CGPA 3.5 ke atas, 'Mumtaz', 'First Class', 'Distinction' dan sebahagiannya mempunyai Ijazah Sarjana.





Malangnya, banyak kali saya dan rakan-rakan di sektor swasta dapati individu yang mempunyai kelayakan akademik cemerlang di Universiti tetapi ianya tidak banyak membantu calon semasa temuduga.





Saya bimbang degan fenomena kegagalan sistem peperiksaan di Universiti yang gagal melahirkan seorang yang kreatif, beryakinan serta berbakat. Selain dari pengalaman saya sendiri dan juga apa yang kerap saya dengari dari rakan-rakan, ada graduan cemerlang yang seperti 'batu' semasa interview dan ada juga yang langsung tidak mampu menjawab soalan panel yang berbentuk ujian emosi dan kreativiti menjawab. Mungkin kerana soalan itu tiada dalam silibus buku mereka agaknya.





Saya bimbang, munculnya graduan yang cemerlang atas kertas kerana kecekapannya menghafal silibus sahaja. Akhirnya, sekali dicuba di alam realiti, tersungkur jatuh dengan sekali cubaan sahaja. Kerana itu, bagi saya soalan peperiksaan perlu diolah dalam bentuk yang lebih praktical dan mementingkan kefahaman berbanding hafalan semata-mata.





Tidak dinafikan kita inginkan pelajar menghafal, tetapi adalah hafalan berserta kefahaman sehingga bila dibawakan satu soalan dan situasi mencabar, ia mampu menjawab dan mengadaptasikan formula hafalannya dalam konteks semasa. Mampu memperkembangkannya dan bukannya hafalan kosong.





Jika anda bagaimana seorang tukang masak biasa menjadi Chef yang hebat. Jawabnya, adalah dengan mempelajari dan menghafal resipi asal dari seorang guru, kemudian mencuba dan mempelbagaikan ramuan sendiri. Akhirnya lahirlah resipinya sendiri dan rasa tersendiri. Resipi asal hanya menjadi titik mula untuk menjadi kreatif. Itulah nilai tambah yang dikehendaki dalam proses menuntut ilmu. Iaitu memperkembangkan ilmu.





Mungkin kerana itu, pendedahan berpersatuan dan berprogram di universiti amat penting dalam pembentukan graduan yang cekap dan kreatif dalam menangani masalah dan soalan-soalan panel temuduga.





Melalui tulisan ringkas ini, saya akan cuba mencoretkan beberapa perkara penting yang perlu diambil perhatian oleh seseorang calon temuduga. Sudah pasti bukan semua aspek sempat untuk saya coretkan, terutamanya saya bukanlah seorang pakar bab pengurusan dan temuduga. Namun masih boleh berkongsi pengalaman.





Secara ikhlas, terdapat beberapa kelemahan nyata bagi kebanyakan calon-calon, kelemahan tersebut juga berulang-berulang.








Soalan Biasa





Tidak kiralah sama ada interview di dalam Bahasa Inggeris, Melayu atau Arab, soalan awal adalah :-





"Please introduce yourself" atau "Sila perkenalkan diri anda"





Ini adalah ayat biasa yang digunakan oleh panel untuk memulakan sesi temuduga.





Jawapan calon bagaimana?





"Saya berasal dari kampung sekian, sekian..adik beradik 11 orang, saya anak yang sulong, ibu bapa saya bekerja itu dan ini"





"saya sekolah tadika di..., "





"Saya sudah berkahwin dah punyai ....anak"





Bagi saya, jika calon menjawab seperti jawapan di atas, ia adalah suatu kekurangan pada minda calon dan 'disadvantages' buat calon tersebut.





Ini kerana calon sepatutnya memfokuskan pengenalan diri dalam hal yang berkaitan dengan kerjaya yang diminta sahaja.





Cukup memfokuskan kepada bahagian berikut :-




1) Kelulusan & Pendidikan formal: Pendidikan Sekolah Menengah dan Universiti sahaja serta kaitan apa-apa subjek yang diambil dengan kerja yang dipohon.




2) Tempat bertugas sekarang (jika bekerja, jika tidak sebutkan pengalaman di Universiti seperti Exco persatuan dan lain-lain)




3) Pengalaman dan kemahiran yang ada dan kaitannya dengan tugas yang dipohon.





Saya kira, tiga point tadi sudah cukup, tidak perlu menghuraikan silsilah keluarga, nama emak, nama atuk, kahwin, anak, kampung dan lain-lain. Ia hanya menunjukkan ketidakmatangan calon.





Panel biasanya menyoal soalan ini untuk menilai tahap fokus calon dalam menjawab soalan dan kaitannya dengan kerja yang diminta. Bukan untuk berkenalan dengan calon.








Tahap Satu





Selapas soalan pertama, panel biasanyaakan cuba memperkembangkan soalan dari jawapan pertama calon, terutamanya dalam soal :-




1) Panel akan melihat keputusan peperiksaan dan subjek yang diambil calon di Universiti dan akan mengutarakan soalan berkenaannya. Justeru, calon mestilah cuba ulangkaji terlebih dahulu sedikit isi penting subjek yang berkaitan dengan tugasan yang diminta.





Sebagai contoh : Jika seseorang calon memohon jawatan Syariah Executive di sebuah Islamic Bank.


Sudah tentu panel akan cuba menguji ilmu dan kefahaman subjek Fiqh Muamalat yang diambil calon ketika di universiti. Demikian juga subjek Qawaid Fiqh dan lain-lain yang berkaitan.




2) Tugas yang calon lakukan sekarang (sekiranya ia sedang bertugas) dan kaitan yang boleh menyokong kerjayanya sekarang.





Tatkala itu, calon mestilah bersedia dengan segala point yang dapat mengaitkan kerjaya yang dipohon. Walaupun ia dari dua displin yang berbeza.





Sebagai contoh, calon seorang siswazah masih bertugas sebagai cashier di sebuah pasaraya (kerja sementara menunggu yang sesuai dengan kelulusannya) , dan sekarang calon memohon tugas sebagai Eksekutif Akaun di sebuah syarikat swasta.





Maka calon mestilah berupaya mengaitkan faedah kerjayanya sebagai cashier dengan tugasan yang dipohon. Calon mestilah kreatif berfikir dan mengaitkannya, paling kurang pun sekurang-kurangnya sebutlah bahawa dengan kerjaya sebagai juruwang itu, anda sudah terdedah dengan suasana pekerjaan, membuat laporan, menerima arahan supervisor dan lain-lain"





Bagi saya, kemampuan calon untuk mengaitkannya dikira sebagai satu merit baik buat calon.





3)     Mengapa memohon kerja ini sedangkan anda sudah bekerja sekarang.


Ini soalan yang amat biasa bagi semua jawatan. Setiap alasan anda adalah amat penting untuk panel menilai pemikiran anda dan perancangan kerjaya anda. Kematangan dalam jawapan pastinya banyak membantu,





Kenalan saya pernah memberitahu bahawa banyak calon bumiputra gagal memberikan jawapan yang baik dalam soalan ini. Malah hingga ada yang mengatakan :





"Tak pelah, jika tak dapat jawatan ni pun saya tak lah kisah sangat pun sebenarnya"





Kata sebegini adalah satu kesilapan besar.





4)     Mengapa kerap menukar kerja?


Soalan ini amat relevan dan penting bagi panel iaitu dalam situasi anda pernah bekerja di pelbagai syarikat dan organisasi sebelum ini, atau kata lainnya, 'melompat-lompat' .





Mereka pasti akan bertanya sebab-musabab banyak melompat, malah sebahagian Managing Director dalam sektor 'Oil & Gas' pernah berkata kepada saya :





"Semua calon yang dilihat banyak melompat dari syarikat ke syarikat dalam tempoh kurang setahun atau dua tahun, awal-awal kami dah reject"





Lihat, malah dalam kebanyakan sektor swasta mereka akan menilai tahap kesetiaan anda dengan satu syarikat. Mereka tidak mahu anda melakukan demikian kepada syarikat mereka nanti. Jawapan konkrit perlu anda sediakan.





Tanpa jawatan konkrit, kebanyakan majikan akan menggangap individu yang kerap melompat sebagai :-

1) Tidak setia kepada satu-satu organsasi.

2) Gila pangkat.

3) Jenis bermasalah dan pastinya masalah di tempat lama.

4) Pengejar kenaikan gaji secara rakus. Iaitu dengan cara melompat-lompat.

5) Kurang kemahiran khusus dalam satu bidang kerana asyik melompat.

6) Kurang kemahiran interpersonel.










Tahap Kedua





Tahap seterusnya, panel biasanya akan mula menguji sekaligus :-


1) Tahap kemahiran ilmu dalam bidang kerja yang dipohon.
2) Cara penyampaian jawapan termasuk cara pandangan mata, cara tangan semasa bercakap
3) Tahap keyakinan semasa menjawab soalan.
4) Tahap kedinamikan calon semasa menjawab.
5) Minat calon dalam kerjaya yang dipohon.

Ini adalah antara fokus utama seorang panel. Namun, jika jawatan yang dipohon adalah sebagai eksekutif sahaja. Biasanya panel akan bersifat lebih toleransi kerana jawatan eksekutif adalah satu jawatan yang masih dikira kecil di dalam sebuah organisasi dan syarikat. Justeru, tahap ilmu dan kemahiran tidaklah menuntut satu tahap yang tinggi.





Bagaimanapun, sesiapa yang mampu menunjukkan tahap kemahiran dan ilmu dengan cemerlang sudah tentu lebih baik.





Bagaimanapun point 2,3,4 dan 5 masih amat penting buat calon, walaupun hanya bagi jawatan eksekutif.





Banyak kekurangan dikenalpasti di kalangan graduan kita dalam hal ini. Antaranya :-





a-     Tidak yakin dengan jawapan. Ada dua jenis soalan dalam temuduga, yang pertama soalan fakta dan yang kedua soalan bukan fakta.





Bagi soalan yang memerlukan fakta tepat, jika calon tidak mampu menjawab, mereka masih perlu menunjukkan keupayaan untuk merujuk kepada sumber-sumber tertentu.





Bagi soalan yang memerlukan pandangan bebas bukan fakta; keyakinan amat penting. Keyakinan itu perlu dizahirkan melalui cara dan intonasi bercakap, memek muka dan sedikit pergerakan tangan.





Ini tidak, bila ada yang tidak boleh jawab soalan fakta, mulalah terganggu pemikirannya sehingga semua jawapan selepas itu tidak yakin. Apatah lagi jika diprovokasi oleh panel seperti katanya,


"Anda sebenarnya tidak layak dan belum bersedia untuk jawatan ini"





b-     Tidak menunjukkan bakat dan kemampuan untuk menyumbang. Ini adalah aspek penting dalam sebuah temuduga, calon mesti menunjukkan minat untuk menyumbang dan mempelajari jika diterima sebagai eksekutif, tunjukkan minat dan keghairahan untuk belajar, dan bukannya sekadar "InshaAllah" dengan lemah longlai serta ayat-ayat yang tidak bermotivasi.





Kebanyakkan panel temuduga ingin melihat bakat calon untuk diperkembangkan kelak. Mereka tidaklah mengharapkan anda sehebat orang yang punyai pengalaman 10 tahun. Apa yang diharapkan adalah kesediaan dan pembuktian bahawa anda adalah seorang calon yang berbakat.





c-     Merendah diri. Benar, merendah diri adalah satu sifat yang terpuji dalam Islam tetapi semasa temuduga calon perlu menunjukkan dan menaikkan kebolehan diri. Bukan meninggi diri dalam bentuk melampau dan 'over' tetapi cukup sekadar menunjukkan kedinamikan diri dan kelayakan anda untuk jawatanyang dipohon.





d-     Tidak Relaks & Kelihatan Tertekan. Calon perlu relaks dan kelihatan selesa semasa temuduga. Tenangkan diri dan jangan rasakan anda dalam sebuah temuduga. Ia mudah menganggu debaran hati dan jantung anda. Bayangkan anda sedang berbincang dengan guru sahaja.






Bagi sektor swasta, kemampuan calon menunjukkan ketenangannya dan relaksnya dalam temuduga mampu memberi kredit kepada calon. Ia membuktikan calon adalah orang yang boleh menanggung beban dan stress kerja swasta yang biasanya sibuk dan tertekan.









Tahap akhir





Sebagai ringkasan dalam tulisan ini, panel akan melihat kepada gaji semasa anda, dan gaji yang dipohon.


Ini sebenarnya adalah satu proses ujian kematangan yang hebat. Calon mesti berhati-hati agar tidak dihentam dan ditertawakan.





Justeru, 'expected salary' mestilah melihat kepada 'salary scale' di dalam pasaran dan gaji calon sekarang.





Untuk itu, calon mesti membuat kajian tahap gaji seorang eksekutif di bidang perbankan sebagai contoh. Atau sector pendidikan dan lain-lain. Jangan membuka kelemahan diri dengan memohon gaji seorang pengurus atau gaji seorang pekerja kilang sahaja.





Jangan letak terlalu tinggi dan jangan tersilap minta terlalu rendah berbanding kelulusan anda.


Jika anda seorang yang cemerlang dan punyai sarjana yang specifik dalam jawatan dan bidang tugas yang dipohon, lihat pula sektor apa, jika dalam sektor perbankan Islam sebagai contoh, jangan letak kurang dari RM 3000 sebulan.





Jika calon meletakkan bawah dari RM 3000 dengan kreteria yang disebut di atas, ia menunjukkan calon kurang mengkaji dan kurang matang dalam sektor pekerjaan.





Jika calon punyai pengalaman 2 tahun, jangan pula letak gaji dipohon sebanyak RM 6000. Sudah tentu akan ditertawakan oleh panel, jika tidak di hadapan calon, dibelakang sudah tentu agaknya.








Sebenarnya banyak aspek yang perlu dilihat dalam meletakkan gaji yang dijangka. Termasuk aspek :-




1) Saiz Syarikat : Syarikat besar atau kecil, tempatan atau antarabangsa. Semuanya punyai 'scale' yang berbeza.




2) Jenis sektor : Kejuruteraan, Perbankan dan Kewangan, Pendidikan, Konsultan dan lain-lain. Ini juga banyak berbeza.




3) Jenis Kemahiran : jenis kemahiran khas atau biasa. Kemahiran yang mudah dijumpai di pasaran adalah lebih murah dan yang sukar. Sebagai contoh ; calon yang punyai kemahiran Fiqh Mualamat dan Perbankan Islam amat sukar ditemui dalam pasaran, hasilnya calon yang punyai pengalaman boleh meletakkan permohonan sedikit tinggi.




4) Jenis Jawatan : Ia amat banyak mempengaruhi gaji jangkaan. Termasuklah nama jawatan, iaitu eksekutif, Eksekutif Kanan, Pengurus, Pengurus Kanan dan lain-lain. Juga dari aspek, jawatan tetap, kontrak atau separuh masa. Semua mempunyai scale masing-masing.





Justeru, calon perlu merujuk kepada mereka yag berpengalaman untuk menentukan gaji jangkaan. Jangkaan yang tepat pula pastinya akan ditanya oleh panel,





"Mengapa anda layak dengan gaji sebanyak ini?"





Jawapan perlu disediakan dari awal. Elok juga disebutkan kepada panel bahawa ia terbuka untuk perbincangan. Tatkala itu, panel akan bertanya lagi;





"Berapa minimum yang anda boleh agaknya?"





Sekali lagi anda perlu menyiapkan jawapan dari awal.





Oleh kerana biasanya soalan ini di akhir temuduga, calon juga boleh menilai serba siedikit prestasinya dan respon panel temuduga dalam meletakkan aras minimum gaji yang dijangka. Jika panel kelihatan menyukai anda dan anda juga kelihatan 'performed' dalam temuduga, bolehlah anda nilaikan gaji minimum yang sedikit tinggi. Demikian sebaliknya.








Soalan Penutup




Biasanya, soalan penutup panel temuduga adalah:




"Do you have any question?" atau " Saudara/i ada apa-apa soalan?"





Kebanyakan calon akan mengatakan ‘Tiada soalan"




Bagi saya, ia sekali lagi satu tindakan yang kurang tepat.





Panel sebenarnya ingin menilai minda anda terhadap kerja yang dipinta. Justeru lebih baik anda bertanya, pastikan pertanyaan adalah standard dan menunjukkan anda seorang yang berpandangan jauh. Seperti tanya berkenaan masa depan syarikat, peluang karier bersama syarikat, tahap kestabilan syarikat dan lain-lain. Bagaimanapun, jika calon terlalu tidak 'performed' di peringkat awal temuduga, soalan-soalan besar ini mungkin tidak perlu kerana akan membosankan panel.






Demikianlah, beberapa nasihat dan pandangan ringkas saya buat bejkalan rakan-rkaan pengjung http://www.zaharudd in.net/ yang majoritinya beumur 22- 35 tahun. Sudah tentu proses temuduga akan berterusan dalam usia ini. Harapan saya, ia mampu membantu serba sedikit persiapan karier anda agar lebih berjaya.





Nabi Muhammad s.a.w bersabda :-


Åä Çááå ÚÒ æÌá íÍÈ ÅÐÇ Úãá ÃÍÏßã ÚãáÇ Ãä íÊÞäå

Ertinya : Sesungguhnya Allah s.w.t menyukai seseorang kamu apabila ia melakukan sesuatu kerja, ia sentiasa memperkemas dan menekuninya" (Riwayat At-Tabrani, terdapat komentar terhadap seorang perawinya iaitu Mus'ab bin Thabit, Ibn Hibban main ‘thiqahi'nya , dan majority melemahkannya)





Menurut sebuah hadis sohih pula :-


Åöäøó Çááøóåó ßóÊóÈó ÇáúÅöÍúÓóÇäó Úáì ßá ÔóíúÁò ÝÅÐÇ ÞóÊóáúÊõãú ÝóÃóÍúÓöäõæÇ ÇáúÞöÊúáóÉó æÅÐÇ ÐóÈóÍúÊõãú ÝóÃóÍúÓöäõæÇ ÇáÐøóÈúÍó æóáúíõÍöÏøó ÃÍÏßã ÔóÝúÑóÊóåõ ÝóáúíõÑöÍú ÐóÈöíÍóÊóåõ

Ertinya : "Sesungguhnya Allah s.w.t telah mewajibkan al-ihsan (professional, ketekunan dan ketepatan) dalam semua kerja, maka apabila kamu ingin berburu maka perkemaskan perburuanmu, apabila kamu ingin menyembelih maka perelokkanlah cara pemyembelihanmu, hendaklah ditajamkan alat sembelihanmu agar dapat merehatkan binatang yang disembelih" ( Riwayat Muslim, 3/1548 )





Kedua-dua hadis ini menganjurkan kecekapan dan professionalism dalam kerja. Tingkatkan ilmu dan kemahiran bermula dari proses temuduga. Moga Allah bersama kita sentiasa.










Sekian


Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharudd in.net/

7 November 2007

26 Syawwal 1428 H

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.202722 saat. Lajunya....