Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-01-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Qiamulail
Hari Ini: 1
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43123

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 113
Ahli: 0
Jumlah: 113




  Yang Masuk Ke Sini
Qiamulail: 10 jam, 48 minit yang lalu
RijaludDeen: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
drzul-f: 20 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: bagi yang bujang....


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» bagi yang bujang....

Please Mendaftar To Post


Oleh bagi yang bujang....

nur_insyirah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3611
Posting: 17
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 23-03-07 16:52


Sebuah karya yang sesuai untuk semua.. bagi yang bujang, boleh mengambilIq'tibar.. bagi yang belum dan bakal berkeluarga, boleh belajar, bagi yangberkeluarga, perlu mengajar...

Untuk suami... .

Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia.Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah tidaklahsetaqwa Aisyah pun tidak setabah Fatimah. Justeru isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punyaCita-cita menjadi solehah...

Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama

Isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya,

Isteri ladang tanaman kamu pemagarnya,

Isteri kiasan ternakan kamu gembalanya,

Isteri adalah murid kamu mursyidnya,

Isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya,

Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya,

Seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya,

Seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya..

Pernikahan atau perkawinan menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa. Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah SubhanAllah Wa Taala. kerana memilikiisteri yang tak sehebat mana, Justeru kamu akan tersentak dari alpa.Kamu bukanlah Rasulullah Salawatu Alai Wasalam?..Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah.Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh... amin.

Untuk isteri pula... .

Pernikahan atau perkahwinan membuka tabir rahsiaSuami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad Salawatu Alai Wasalam?..Tidaklah setaqwa IbrahimPun tidak setabah Ayyub atau punSegagah Musa.. apalagi setampan YusufJusteru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang punyaCita cita membangun keturunan yang soleh...

Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama

Suami menjadi pelindung kamu penghuninya,

Suami adalah nahkoda kapal kamu pengemudinya,

Suami bagaikan pelakon yang nakal kamu adalah penonton kenakalannya,

Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya,

Seketika suami menjadi bisa kamulah penawar ubatnya,

Seandainya suami bengis lagi lancang sabarlah memperingatkannya..,

Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swtKerana memiliki suami yang tak segagah manaJusteru kamu akan tersentak dari alpaKamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna di dalam menjagaPun bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsaraCuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi solehah... amin...

Justeru itu wahai para suami dan isteri. jangan menuntut terlalu tinggiseandainya diri sendiri jelas tidak berupaya

Suami & isteri ingatlah:

Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah andai diri tidaksemulia RasulullahTidak perlu mencari isteri secantik Balqis andai diri tidaksehebat SulaimanMengapa mengharapkan suami setampan Yusof seandainya kasih taksetulus ZulaikhaTidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim andai diri tidak sekuatHajar dan Sarah..



Sekian wassalamu..


-----------------
hijrahku mendokong impian, pulangku membawa kejayaan...salam ukhwah buat semua


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_insyirahProfil   Hantar PM kepada nur_insyirah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 18:27


:-) Perlu ada perasaan bertolak ansur di dalam rumah tangga ini, kalau tak, susah lah.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 12:55


Yup, tolak ansur, faham memahami.. 2 yang important.. Yang penting sekali, agama.. Bagi menegakkan kerukunannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-07 14:27


bestnya peringatan ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

asuma
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2008
Ahli No: 32533
Posting: 2
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 11:39


merenung sejenak bagi yang terkesan denagn tazkirah ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asumaProfil   Hantar PM kepada asuma   Quote dan BalasQuote

nurizzat64
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26237
Posting: 73
Dari: Kajang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-08 20:13


Pada 23-03-07 18:27 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Perlu ada perasaan bertolak ansur di dalam rumah tangga ini, kalau tak, susah lah.....



betul, betul, betul


-----------------
Indahnya perkenalan jika bersulamkan keikhlasan...moleknya persahabatan andai setia yang dipertaruhkan....dan untungnya berkawan jika berkekalan selama-lamanya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurizzat64Profil   Hantar PM kepada nurizzat64   Pergi ke nurizzat64's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-02-08 21:20


tapi apa pasal kenyataa ni khusus pada yang bujang..patut lebih pada yang married...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-02-08 21:26


bagus juga ada pringatan begini....kadang-kadang kita terlepas pandang,asyik nak cari yang prfect saja...tapi kita terlupa yang diri sendiri pun ada juga kekurangan nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-02-08 21:37


syukran di atas peringatan ini.... semoga menjadi petunjuk kepada sesiapa yang bakal melangsungkn walimah..
insyaAllah.....
sesungguhnya diri ini belum bersedia ke arah itu...
perjalanan masih jauh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-02-08 22:00


hargailah anugerah dan nikmat yang allah swt berikan..semoga perkahwinan yang dibina dan yang bakal dibina itu dirahmati olehNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 24-02-08 01:44


terima kasih atas peringatan ini....
its nice to remember....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-08 08:15


syukran peringatan bagi ana dan siapa2 yang belum berkahwin @ sudah berkahwin...
berfikirlah semasak2 sebelum melangkah ke gerbang perkahwinan...
sudahkah kita memiliki ilmu yang secukupnya...
tepuk dada tanya lah iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 24-02-08 10:15


Pada 23-02-08 21:20 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

tapi apa pasal kenyataa ni khusus pada yang bujang..patut lebih pada yang married...??


tak timbul soal khusus........read properly...siapa saja bername perempuan dan lelaki harus mengambil iktibar....


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

abadikan_03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22544
Posting: 177
Dari: Negeri Sembila (N9)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-10 13:02


fikir2...renung2.. aduhai diri, siapakah yang mewarisi tulang rusuk kiri ini.. dalam pencarian yang tiada henti...
menanti dan terus menanti..
ku cuba pujuki hati...
sabar dan janganlah beremosi...
kupasti disuatu hari..
kita akan bertemu jua disini...

temukanlah aku dengannya Ya Rabb...!!


-----------------
Berkasih Mesra Hidupkan Bahagia.semoga Ukhwah yang terjalin ini mendapat keradhaan Allah selalu..




Bookmark and Share

    


  Member Information For abadikan_03Profil   Hantar PM kepada abadikan_03   Pergi ke abadikan_03's Website   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-05-10 08:42


fikir2...renung2.. aduhai diri, siapakah yang meluruskan tulang rusuk kiriku ini.. dalam pencarian yang tiada henti...
menanti dan terus menanti..
ku cuba pujuki hati...
sabar dan janganlah beremosi...
kupasti disuatu hari..
kita akan bertemu jua disini...

temukanlah aku dengannya Ya Rabb...!!

amin ya allah..................

terima kasih kepada sahabat yang memberi ingatan tu..mahabbah fillah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

abadikan_03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22544
Posting: 177
Dari: Negeri Sembila (N9)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-10 11:15


Pada 28-05-10 08:42 , ibtisam_nisa posting:

!!! QUOTE !!!

fikir2...renung2.. aduhai diri, siapakah yang meluruskan tulang rusuk kiriku ini.. dalam pencarian yang tiada henti...
menanti dan terus menanti..
ku cuba pujuki hati...
sabar dan janganlah beremosi...
kupasti disuatu hari..
kita akan bertemu jua disini...

temukanlah aku dengannya Ya Rabb...!!

amin ya allah..................

terima kasih kepada sahabat yang memberi ingatan tu..mahabbah fillah.....


layari.....
persinggahanterakhir...


-----------------
Berkasih Mesra Hidupkan Bahagia.semoga Ukhwah yang terjalin ini mendapat keradhaan Allah selalu..




Bookmark and Share

    


  Member Information For abadikan_03Profil   Hantar PM kepada abadikan_03   Pergi ke abadikan_03's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-05-10 19:55


ty...pesanan ini sungguh bermakna....terasa sedih pun ada, hiba pun ada..

Adakah masih ada lelaki yang ingin memperisterikan seorang gadis yang..
~ tak pandai memasak
~ mempunyai tanggungjawab besar untuk menanggung kedua ibu bapanya..menjaga makan pakai mereka..sudikah membanting tenaga?
~ bekerja hingga senja
~ suka tidur di masa lapang
~ berperangai kebudak-budakan
~ etc

Huhuhu...allhualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 30-05-10 13:42


salam..

terima kasih daun keladi~perkongsian yang penuh makna..bila dah masuk alam perkahwinan mksdnye bermula lagi 1 kehidupan....upgrated!



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 23-06-10 22:10


Ya ALLAH, jadikan aku wanita yang solehah...yang baik di antara yang terbaik...dan kurniakan aku pendamping yang baik...
dalam mendapatkan sesuatu yang terbaik dariMu...
Amin...


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

abadikan_03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22544
Posting: 177
Dari: Negeri Sembila (N9)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-11 08:16


Amin,.. semoga sahabat-sahabat dipertemukan yang terbaik buat diri.. terbaik sahabat, terbaik jualah ummat..


-----------------
Berkasih Mesra Hidupkan Bahagia.semoga Ukhwah yang terjalin ini mendapat keradhaan Allah selalu..




Bookmark and Share

    


  Member Information For abadikan_03Profil   Hantar PM kepada abadikan_03   Pergi ke abadikan_03's Website   Quote dan BalasQuote

Putera_Husnie
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2011
Ahli No: 41065
Posting: 1
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-11 20:06


Jika kamu saling mencintai karena Allah
Kamu takkan saling mengajak dalam hubungan yang salah
Takkan saling mengajak mendekati maksiat
Takkan mengumbar kata-kata cinta
Tapi akan menyimpan cinta kalian dihati
Hanya Allah-lah yang tau akan cintamu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putera_HusnieProfil   Hantar PM kepada Putera_Husnie   Pergi ke Putera_Husnie's Website   Quote dan BalasQuote

alongmina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24619
Posting: 116
Dari: Bukit Mertajam/Kulim

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-03-11 01:23


masya allah..ya allah temukan ku dengan calon suami ku..amiin


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alongminaProfil   Hantar PM kepada alongmina   Pergi ke alongmina's Website   Quote dan BalasQuote

alongmina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24619
Posting: 116
Dari: Bukit Mertajam/Kulim

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-03-11 01:23


masya allah..ya allah temukan ku dengan calon suami ku..amiin


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alongminaProfil   Hantar PM kepada alongmina   Pergi ke alongmina's Website   Quote dan BalasQuote

fAraH_exaPIuM
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.12.2007
Ahli No: 32096
Posting: 56
Dari: wilayah darul makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-03-11 12:40


tertarik dengan kata-kata ini, tak ingat sumbernya:

suami isteri perlu bertolak ansur, jika tidak kamu akan ditolak secara ansur-ansur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fAraH_exaPIuMProfil   Hantar PM kepada fAraH_exaPIuM   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-03-11 14:32


Pada 08-03-11 20:06 , Putera_Husnie posting:

!!! QUOTE !!!

Jika kamu saling mencintai karena Allah
Kamu takkan saling mengajak dalam hubungan yang salah
Takkan saling mengajak mendekati maksiat
Takkan mengumbar kata-kata cinta
Tapi akan menyimpan cinta kalian dihati
Hanya Allah-lah yang tau akan cintamu


Benar kenyataannya. Hanya yang mendalami maksud ini memahami akan isinya.

Apapun, Dia Maha Mengetahui lagi sebaik-baik tempat dan teman yang Memahami.

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-03-11 14:34


Pada 23-03-07 18:27 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Perlu ada perasaan bertolak ansur di dalam rumah tangga ini, kalau tak, susah lah.....



Ayah sinar pesan kepada anak-anak.. dalam rumahtangga perlu ada 2 perkara ini, yang mana kalau ada ciri tersebut.. InsyaAllah bahagia dan tenang dalam melayari bahtera perkahwinan. sabar dan tolak ansur. Hakikatnya, benar.. hanya dengannya hubungan boleh diperbaiki dan dipertahankan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 31-03-11 08:22


:-D

sabar dan tolak ansur....

lengkap melengkapi antara satu sama lain...

terima kekurangan pasangan..

nobody perfect

perbaiki kelemahan masing-masing..

:bunga: :bunga: :bunga: :-D :-D :-D :kelip: :kelip: :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123573 saat. Lajunya....