Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air dari gunung, mengalir, berpecah akhirnya bertemu semula di laut
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 10 hari yang lalu
abid_19: 10 hari yang lalu
JonathanBaker: 12 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: jawapan apa yang sesuai untuk soalan ini??


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» jawapan apa yang sesuai untuk soalan ini??

Please Mendaftar To Post


Oleh jawapan apa yang sesuai untuk soalan ini??

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-07 16:19


' ...tapi kalau awak sanggup jadi isteri no 2 saya, saya rela sebab saya masih lagi teringat kenangan-kenangan masa kita bersama....'

persoalan nya, anadai ex bf anda menanyakan soalan seperti ini..padahal dia belum lagi bernikah dengan wanita yang menjadi pilihan ibunya,jwpan apa yang paling sesuai untuk diberi...walau hati masih sayang..apakah tega hati anda untuk bersetuju dengan permintaanya...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

arasy
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2006
Ahli No: 22124
Posting: 18
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 23-03-07 16:23


jawab saja nanti tunggu saya habis mengira bintang dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arasyProfil   Hantar PM kepada arasy   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 16:25


minta maaflah....tak sanggup bermadu....belum kahwin lagi dah ada niat nak bermadu...mujur tak jadi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 16:27


salam~
snggup saja..huhu..tapi dalam kes ni dia bukan ex bf saya lah..huhu..sebab saya tahu apa yang pertama..so,no wonder saya sanggup jadi yang kedua..lagipun bermadu ni manis kalau tahu hikmahnya..
salam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-07 16:36


lamyanualif_mursyidah....boleh bagitahu apa sebenarnya yang cuba awak smpikn pada saya??saya kurang jelasa lah..please...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 17:39


iskkk.. iskk...

kalau ana, ana diam saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 17:46


terpulang pada diri saudari nak jawab bagaimana...
if sanggup bermadu...setuju saja...kalau tak sanggup...tolak lah....tak payah susah2 fikir :)
tapi bukan sesenang saya cakap kan...heheh...aper2pun buat lah keputusan terbaik...mga diberi petunjuk oleh ALLAH...ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-03-07 18:11


InsyAllah jawab tak apa, terima kasih sajala :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 18:15


:-) Heheee........dilema nya soalan...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 17:03


Saya tak sanggup sei jadi bini number 2.. dah ada pengalaman tentang orang hidup yang beristeri 2.. Ayah saya ada 2 wife.. seram sejuk d buatnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 17:06


Pada 23-03-07 16:19 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

' ...tapi kalau awak sanggup jadi isteri no 2 saya, saya rela sebab saya masih lagi teringat kenangan-kenangan masa kita bersama....'

persoalan nya, anadai ex bf anda menanyakan soalan seperti ini..padahal dia belum lagi bernikah dengan wanita yang menjadi pilihan ibunya,jwpan apa yang paling sesuai untuk diberi...walau hati masih sayang..apakah tega hati anda untuk bersetuju dengan permintaanya...??


Cakap saja taknak.. dia sanggup nikah sebab masih teringat kenangan lama saja.. bila dah lupa kenangan lama nanti? Apa jadi?


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-03-07 17:44


Pada 23-03-07 16:19 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

' ...tapi kalau awak sanggup jadi isteri no 2 saya, saya rela sebab saya masih lagi teringat kenangan-kenangan masa kita bersama....'

persoalan nya, anadai ex bf anda menanyakan soalan seperti ini..padahal dia belum lagi bernikah dengan wanita yang menjadi pilihan ibunya,jwpan apa yang paling sesuai untuk diberi...walau hati masih sayang..apakah tega hati anda untuk bersetuju dengan permintaanya...??


Kenangan-kenangan masa kita bersama... :lol: :lol:

Subjektif nya. Kena kenal hati budi bf tu lah..Ikhlas ke, olok2 ke, tapi kenapa tak negotiate dengan mak dia...ish ish...anak laki kena lteguh siket pendirian..


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 20:43


Pada 24-03-07 17:44 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-07 16:19 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

' ...tapi kalau awak sanggup jadi isteri no 2 saya, saya rela sebab saya masih lagi teringat kenangan-kenangan masa kita bersama....'

persoalan nya, anadai ex bf anda menanyakan soalan seperti ini..padahal dia belum lagi bernikah dengan wanita yang menjadi pilihan ibunya,jwpan apa yang paling sesuai untuk diberi...walau hati masih sayang..apakah tega hati anda untuk bersetuju dengan permintaanya...??


Kenangan-kenangan masa kita bersama... :lol: :lol:

Subjektif nya. Kena kenal hati budi bf tu lah..Ikhlas ke, olok2 ke, tapi Kenapa tak negotiate dengan mak dia...ish ish...anak laki kena lteguh siket pendirian..



setuju... setuju... kalau si perempuan ni dah kenal hati budi lelaki tu... dan tahu lelaki tu benar-benar ikhlas... apa salahnya... bak kata seorang sahabat kita tadi bermadu itu manis kalau tahu hikmahnya... kalau nak tahu rasalah dulu... javascript: tak()


-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 20:50


janji si lelaki.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

nurun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14200
Posting: 97
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 24-03-07 21:24


ana akan cuba lupakan lelaki tersebut.....

kita merancang , ALLAH yang menentukan segalanyer

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurunProfil   Hantar PM kepada nurun   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 24-03-07 21:47


entah lah..kalau saya tak sanggup lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 21:54


hanya lelaki lebih mengerti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 22:23


:-) Assalamualaikum....


Jawapannya:Awak kena kaji dulu bab nikah dalam feqh munakahat,bila habis kaji dah,belajar pulak bab poligami...awak kena faham dengan sebenar2 faham dengan ayat ni


     "Dan jika kamu tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak2) perempuan yatim(bilamana kamu mengahwininya)maka kahwinilah wanita-wanita lain yang kamu senangi dua,tida atau empat,kemudian jika kamu takut tidak akan berlaku adil,maka kahwinilah seorang sahaja,atau hamba2 yang kamu muliki,yang demikian itu lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya"
                                        Surah An-nisa' ayat 3


Sememangnya ISLAM membolehkan poligami,tetapi termaktub pada syarat2 tertentu...terutama adil...awak kaji ye apa adil tu....



(Kenangan2 lalu tidak menjamin kebahagiaan akan datang,perkahwinan bukan sahaja menghalalkan apa yang haram,tetapi menuntut pengorbanan dan tanggungjawab yang akan di persoalkan di hadapan ALLAh kelak)


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 23:19


salam ukhti..
pendapat ana sendiri, untuk persoalan bermadu.. dari segi aulawiyatnya, lebih baik menarik diri daripada menjadi isteri kedua.. melainkan sememangnya tak ada pilihan [email protected] darurat..

kemungkinan besar si lelaki dah ditunangkan dengan perempuan lain.. dah tarikh nikahnya dah semakin dekat.. jadi tidak elok jika saudari masih terus berhubung dengan lelaki itu kerana lelaki itu dahpun jadi tunangan org lain (hak org lain).

nasihat saya, lupakan lelaki itu.. dan biarkan dia menjalani hidup dengan bakal isterinya. yakinlah, perasaan sayang cinta dan sebagainya tu akan luput dengan sendirinya satu masa nanti..walaupun mungkin mengambil masa yang lama. insya Allah, saudari akan bertemu lelaki yang terbaik kelak. dan lelaki itu juga bila dia sudah menjalani hidup berumahtangga dengan wanita itu, pasti dia akan temui kebahagiaan juga..

apapun keputusan di tangan saudari.. buatlah analisis dari segi kebaikan dan keburukan. hidup berumahtangga bukan untuk sehari dua, tapi untuk selamanya, dan persoalan ini juga bukanlah persoalan semudah ABC, tapi persoalan antara hidup dan mati. jadi buatlah pilihan dan keputusan yang terbaik untuk hidup saudari..

di sini saya sertakan jawapan tentang bermadu yang saya petik dr ruangan khidmat dan kaunseling www.webnisa.net.
moga sedikit sbnyak dapat membantu

Assalamualaikum...
Saya inginkan sebuah perkahwinan yang berlandaskan syariat serta seorang
muslim yang baik sebagai suami.Suatu hari, saya telah dipinang oleh seseorang. Saya berasakan doa saya diperkenankan kerana beliau mempunyai hampir semua ciri yang saya mahukan. Walaubagaimanapun, beliau ingin menjadikan saya sebagai isteri kedua. Apa pendapat Kak Nisa.


Jawapan:

Waalaikumussalam saudari,

Apabila terbaca masalah yang saudari lalui, terkedu dan tidak tahu apa yang perlu lakukan untuk membantu saudari. Lama termenung dan mengingat apakah implikasi daripada sebarang jawapan yang bakal kami berikan kepada saudari. Isu bermadu adalah isu taboo masyarakat. Masyarakat mengatakan bahawa berkahwin dengan suami orang adalah perbuatan yang keji. Dan apabila menyelak kembali lembaran panduan hidup seharian yang dibukukan hasil daripada kalam-kalam Allah (Al-Quran), mahu tidak mahu kita perlu mengakui dalam memilih sebarang keputusan kita perlu merujuk dan berlandaskan Al-Quran.

“Nikahilah oleh kalian wanita-wanita (lain) yang kalian senangi dua, tiga, atau empat. Akan tetapi jika kalian khuatir tiadak akan dapat berlaku adil, maka nikahilah seorang saja atau nikahilah budak-budak yang kalian miliki. Hal itu adalah lebih dekat pada sikap tidak berbuat aniaya”
(Surah AN-Nisa: Ayat 3)

Islam tidak menjadikan poligami sebagai sebuah kewajiban atau hal yang disunnahkan bagi muslim , tetapi hanya menjadikannya sebagai sesuatu yang mubah, yakni boleh dilakukan jika memang perlu oleh mereka.

Sebelum akak memberikan tips terbaik dalam memilih untuk hidup bermadu dan ia jelas dibenarkan dalam Islam. Akak mengharapkan sebelum melakukan apa-apa keputusan untuk menjadi isteri kedua, kaji dahulu sejauh mana layanan bakal suami anda terhadap isterinya dan anak-anak, penguasaan ilmu agama serta penghayatan terhadap Islam, kemampuan dari segi kewangan dan sihat tubuh badan. Melalui maklumat ini, sekurang-kurangnya membolehkan saudari membuat penilaian awal sebelum menempuh alam bermadu dan gerbang perkahwinan yang diredhaiNya.

Mampukah saudari melakukan pengorbanan perasaan, hati, tanggungjawab, masa dan sebagainya apabila sudah dimadukan.Tanya pada diri dan minta petunjuk dari Allah, kita ikhtiar untuk mencari jawapan yang terbaik namun sebaik-baik perancang adalah Allah. Allah lebih mengetahui sejauhmana kemampuan hamba-hambaNya.

Ketahui bahawa:
Suami bukan hak mutlak isteri
Segala apa yang ada di dunia ini adalah pinjaman. harta, duit, anggota badan, anak, suami, isteri, kereta, jawatan dan sebagainya. Manusia tidak memiliki hak mutlak. hanya Allah yang layak memiliki segalanya.

Hak isteri pertama
Ada hak-hak yang perlu dipelihara terutama sekali hak harta sepencarian antara lelaki tersebut dan isteri pertamanya. Untuk terus memelihara hubungan silaturrahim, berhati-hati dalam urusan harta terutama harta yang sudah ada sebelum saudari mengahwini lelaki tersebut kerana dibimbangi ia akan menggoncang kerukunan rumahtangga saudari kelak.


Bantulah dia bersikap adil

“Aisyah .a. menuturkan bahwa Nabi saw. pernah bersabda sebagai berikut:
Janganlah kalian berbuat aniaya, janganlah kalian berlaku lalim (tidak adil)”

Bersikap adil adalah syarat utama untuk seseorang itu mengamalkan poligami. Kita sebagai manusia sendiri sedia maklum bahawa sebagai manusia, mustahil untuk seseorang itu bersikap adil dalam semua aspek. Sedar atau tidak, manusia biasa mudah terjerumus kepada sikap bias sebelah pihak. Nanti, jika saudari benar-benar sudah menjadi isteri keduanya, sentiasalah mengingatkan dia untuk berlaku adil kepada isteri pertama. Dan apa yang lebh penting, janganlah sampai saudari sendiri yang menjadi penghalang untuk suami berlaku adil.

Biar apapun keputusan yang saudari ambil kelak, saya mendoakan biarlah ia yang terbaik. Dalam hidup ini, kadangkala Allah menguji manusia dengan kasih-sayang. Iman manusia diduga kerana Allah mahu meningkatkan darjat manusia disisi Nya.

Hakikatnya, isu bermadu dalam rumahtangga sering dipandang serong oleh masyarakat khususnya wanita di luar sana. Apa yang pasti selagi mana tanggungjawab kita sebagai hambaNya terlaksana dengan sandaran Al-Quran dan As-Sunnah, InsyaAllah rumahtangga dibina menuju ke jalanNya dan bakal menyelesaikan pelbagai permasalahan yang melanda masyarakat.

Bermadu tak semuanya pahit. Kadangkala, jika kena gayanya madu akan lebih rapat sesama mereka berbanding si suami. Ini pernah berlaku dan ia tak mustahil akan berlaku dalam hidup saudari. Yakinlah yang ketentuan Allah adalah yang terbaik. Banyakkan bergantung harap padaNya kerana Dia Maha Segala.

NISA’ MALAYSIA
TEMAN YANG MENDENGAR…Allah knows best!



-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

teratai_putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27690
Posting: 77
Dari: J0hor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 23:24


Pada 23-03-07 16:19 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

' ...tapi kalau awak sanggup jadi isteri no 2 saya, saya rela sebab saya masih lagi teringat kenangan-kenangan masa kita bersama....'

persoalan nya, anadai ex bf anda menanyakan soalan seperti ini..padahal dia belum lagi bernikah dengan wanita yang menjadi pilihan ibunya,jwpan apa yang paling sesuai untuk diberi...walau hati masih sayang..apakah tega hati anda untuk bersetuju dengan permintaanya...??


kalau saya pun..belum tentu sanggupnya
adakah lelaki benar-benar bertanggungjawab?
benar-benar bersedia untuk berpoligami?
fikir-fikirkan :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_putihProfil   Hantar PM kepada teratai_putih   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 27-03-07 10:59


lelaki pulak tak nak bagi komen ke??adakah lelaki dalam dunia ni memang dah berniat untuk beristeri lebih dr satu sebelum mereka berkahwin lagi...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 11:29


Pada 23-03-07 16:19 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

' ...tapi kalau awak sanggup jadi isteri no 2 saya, saya rela sebab saya masih lagi teringat kenangan-kenangan masa kita bersama....'

persoalan nya, anadai ex bf anda menanyakan soalan seperti ini..padahal dia belum lagi bernikah dengan wanita yang menjadi pilihan ibunya,jwpan apa yang paling sesuai untuk diberi...walau hati masih sayang..apakah tega hati anda untuk bersetuju dengan permintaanya...??


erk? siapa yang kena jawab ni?? huhu^^ keliru ana jadi nya :P

perenggan pertama tu... pada pendapat ana sebagai lelaki lah...
-> ana setuju saja, sekirenye ana ada rezeki lah untuk terime no.2... kalau dia betul-betul bekas kita nya lah... :)

perenggan no.2, ana rasa ni perempuan kena jawab... bukan lelaki :) :D


-----------------
Web, Graphic, Multimedia & Animation Service


Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-03-07 12:07


Jodoh dah ditentukan....Nak ke tak nak...That's it is...ramai yang bermadu asalnya memang tak mahu dimadukan..tapi dah jodoh mereka..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 15:44


Pada 23-03-07 16:36 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

lamyanualif_mursyidah....boleh bagitahu apa sebenarnya yang cuba awak smpikn pada saya??saya kurang jelasa lah..please...


salam~
macam mana nak terangkan kat kak dhamiraqistina ye..sebab kadang-kadang..nileh jadi soalan yang licik..maksud saya..mungkin yang no 1 nya agama+kerjaya,mak lelali tu+family dia+++++tapi semua tu bila ditambah2 jadi 1..jadi yang no 2 tu kita..hmm..
faham tak.rasa macam kak dhamiraqistina tak faham..tapi saya tak tau nak explain macam mana..tapi saya tahu apa yang dimaksudkan..:roll::roll::roll:
salam~



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 15:52


Pada 27-03-07 10:59 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki pulak tak nak bagi komen ke??adakah lelaki dalam dunia ni memang dah berniat untuk beristeri lebih dr satu sebelum mereka berkahwin lagi...??

salam...

jangan menuduh sebarangan.
setiap perkataan lahir dari hati.
di hati terletaknya IMAN.
berkata-katalah menggunakan IMAN, jangan sesekali menggunakan lidah.
"kerana LIDAH, macam-macam boleh berlaku".

**bagi ana, tak semua lelaki begitu.

wallahualam...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 17:00


kalau boleh kita elakkan.....jodoh dan pertemuan itu dr allah s.w.t......

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 27-03-07 18:06


...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 19:41


Why not...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 01:50


diam saja
dan terus lupakan lelaki tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-07 03:55


rsnye berdiam ada lah cara yang terbaik..serahkan segalanya pada Allah..Dia Maha Mengetahui...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 05-04-07 04:00


haha.... apa salahnye dimadukan.... ok agaknya.... hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-07 04:05


Al- Basayuv...
anda snggup dimadukan??kagumnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 05-04-07 04:41


saya laki lah... hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 10:39


emmm...
terima saja lah...ada seorang sahabat ana sebelum berkahwin ustaz ada tanya dia..sudikah ustazah jadi isteri nombor dua ana sedangkan dia belum kawin lagi...apabila di tanya rupa-rupanya isteri pertama dia ialah perjuangan(agama Allah)....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 10:39


dah jadi "ex"..kenangan lama usah dikenangkan...jadikan pengajaran..hidup mesti diteruskan...tak payah pk2 lagi..jawab saja tak nak...
kadang cinta xsemestinye bersatu...kita memang hidup dalam berkasih sayang sebagai ummat islam khasnya... 8-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 10:41


Pada 05-04-07 10:39 , muslimahkusza posting:

!!! QUOTE !!!

emmm...
terima saja lah...ada seorang sahabat ana sebelum berkahwin ustaz ada tanya dia..sudikah ustazah jadi isteri nombor dua ana sedangkan dia belum kawin lagi...apabila di tanya rupa-rupanya isteri pertama dia ialah perjuangan(agama Allah)....

kalau kes ni tak apa..kes yang diposkan tu ana tak setuju agaknya..
apapun..masing-masing py ppendapat sendiri..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 05-04-07 10:45


kalau saya...saya tak trimala..
memang madu tu manis..
tapi kalau jadi the second wife tak snggup..
rasa macam rampas yang org..
jadi yang first boleh juga..
hehee..
tapi tengok dulula bakal husband
tu bagaimana orgnya..
:)


-----------------
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing
[ Telah diedit oleh: diella pada 05-04-07 10:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 11:38


assalammualaikum..
sekadar pandangan..if perkara itu berlaku kat saya rasanya saya lebih rela sendiri..bukan apa walaupun ex bf tu tak kahwin lagi...yelah sekurang-kurangnya kita ajar dia jadi org yang bertanggungjawab dan bila dia dah setuju dengan pilihan family dia buat apa dia nak cari kita lagi...
"kenangan tetap kenangan "masa stay akan berubah jadi biarkan kenangan itu berlalu dan jadikan ianya pengajaran...

InsyaAllah ada yang lebih baik dr itu yang Allah janjikan buat hambaNya yang sentiasa thabbit dijalanNya...

apapun lakukan istiqarah terlebih dahulu jika dia benar tercipta untuk awak ia tetap untuk awak..dan hadapilah ujian di hadapan dengan redha dan tabah kerana Allah tahu awak mampu...

all the best...

wa Allah hu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 15:57


bukan semua perempuan boleh terima.

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 01:50


Pada 27-03-07 15:52 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-07 10:59 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki pulak tak nak bagi komen ke??adakah lelaki dalam dunia ni memang dah berniat untuk beristeri lebih dr satu sebelum mereka berkahwin lagi...??

salam...

jangan menuduh sebarangan.
setiap perkataan lahir dari hati.
di hati terletaknya IMAN.
berkata-katalah menggunakan IMAN, jangan sesekali menggunakan lidah.
"kerana LIDAH, macam-macam boleh berlaku".

**bagi ana, tak semua lelaki begitu.

wallahualam...




Betul tu mohamad...Tak semua lelaki macam tu...InsyaAllah saya akan setia pada yang satu...hihihi :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 06-04-07 02:12


Pada 27-03-07 10:59 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki pulak tak nak bagi komen ke??adakah lelaki dalam dunia ni memang dah berniat untuk beristeri lebih dr satu sebelum mereka berkahwin lagi...??


hmmmmm......mungkin juga....dapat tolong kawan-kawan :)
maklumlah nisbah ikhwah:akhwat kat dunia ni 1:10

jikalau.....sekadar angaran saja :)

walaupun setiap seorang ikhwah kat dunia ni bkahwin 4 orang perempuan....masih akan ada lagi akhwat yang tak akan kahwin.....

jikalau sahaja.....kalau betul apa salahnye:)


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us

"The Merciful The Compassionate"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 02:17


ana suka madu lebah asli saja...
yang len tak nak cuba...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 09:02


assalammualaikum..
sekadar pandangan..if perkara itu berlaku kat saya rasanya saya lebih rela sendiri..bukan apa walaupun ex bf tu tak kahwin lagi...yelah sekurang-kurangnya kita ajar dia jadi org yang bertanggungjawab dan bila dia dah setuju dengan pilihan family dia buat apa dia nak cari kita lagi...
"kenangan tetap kenangan "masa stay akan berubah jadi biarkan kenangan itu berlalu dan jadikan ianya pengajaran...

InsyaAllah ada yang lebih baik dr itu yang Allah janjikan buat hambaNya yang sentiasa thabbit dijalanNya...

apapun lakukan istiqarah terlebih dahulu jika dia benar tercipta untuk awak ia tetap untuk awak..dan hadapilah ujian di hadapan dengan redha dan tabah kerana Allah tahu awak mampu...


saya setuju dengan jawapan taisir...
it based from my previos experience...
i was brek with my ex bf...hehas married,...
but he still bothering me...i don't really know what he is searching for

setiap yang berlaku pasti ad hikmah....
segala kecuraangan yang dia lakukan pada saya...Allah berikan yang lebih baik lagi...lebih kurang 2 bulan saya dapat tawaran dari USM untuk melanjutkan pelajaran di australia...
now it time fr me to focus to my career and future life...

siapalah saya masa tu kan...hanya pembantu penyelidik kontrak...
sedangkan dia adalah seorang guru...
i have shown to him that i deserve to get all this...

soal jodoh ..serah saja pada Allah...tapi kena kena berusaha ke arah itu..seperti berdoa etc...

semoga kita sentiasa di beri ketenangan dalam hidup dan yang paling penting mendapat keberkatanNYa..amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 09:17


assalamualaikum..
watlah istikharah yang sebaiknya..jika muslimin tu benar-benar ikhlas tetapi dalam waktu yang sama dia tak dapat menolak permintaan ibunya maka terimalah seadanya..mungkin muslimin tu nak menjaga hati ibunya..carilah lelaki yang boleh membimbing kita di dunia dan akhirat..insyaAllah..lelaki yang baik untuk perempuan2 yang baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 10:45


kalau saya saya jawab boleh blah... saya tak mahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-04-07 10:52


tak sanggup rasanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-07 00:36


susah hidup bermadu ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 07-04-07 01:07


ei...suka-suka hati saja nak cakap begitu..
bagi pelempang baru tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 07-04-07 01:10


Pada 23-03-07 16:19 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

' ...tapi kalau awak sanggup jadi isteri no 2 saya, saya rela sebab saya masih lagi teringat kenangan-kenangan masa kita bersama....'

persoalan nya, anadai ex bf anda menanyakan soalan seperti ini..padahal dia belum lagi bernikah dengan wanita yang menjadi pilihan ibunya,jwpan apa yang paling sesuai untuk diberi...walau hati masih sayang..apakah tega hati anda untuk bersetuju dengan permintaanya...??



Kalau saya..saya fikir hati bakal isteri dia..
sedih o..if dia tau laki 2 lamar kita juga..
laki 2..ei..
tolong lah laki begini..
campak dalam gaung baru tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 07-04-07 01:42


yakini kan aku Tuhan dia bukan milikku..
biyakan waktu2
hapus aku..
sadarikan aku Tuhan..
dia bukan milikku
biya waktu2..
hapus aku..


-nidji- :roll:
[ Telah diedit oleh: syahirahsoid pada 07-04-07 01:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 02:37


Pada 07-04-07 01:42 , syahirahsoid posting:

!!! QUOTE !!!

yakini kan aku Tuhan dia bukan milikku..
biyakan waktu2
hapus aku..
sadarikan aku Tuhan..
dia bukan milikku
biya waktu2..
hapus aku..


-nidji- :roll:


nyanyi lah pulak..

tapi betul tu, baik lupakan saja lelaki macam tu. Sayangilah diri kita lebih dari menyayangi orang lain. Untuk apa mempertaruhkan kebahagian pada orang tak tahu menghargai kasih sayang kita. banyak lagi lelaki lain yang mampu bahagiakan kita.


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 07-04-07 02:40


Pada 07-04-07 02:37 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-04-07 01:42 , syahirahsoid posting:

!!! QUOTE !!!

yakini kan aku Tuhan dia bukan milikku..
biyakan waktu2
hapus aku..
sadarikan aku Tuhan..
dia bukan milikku
biya waktu2..
hapus aku..


-nidji- :roll:


nyanyi lah pulak..

tapi betul tu, baik lupakan saja lelaki macam tu. Sayangilah diri kita lebih dari menyayangi orang lain. Untuk apa mempertaruhkan kebahagian pada orang tak tahu menghargai kasih sayang kita. banyak lagi lelaki lain yang mampu bahagiakan kita.



ala..nyanyi sikit saja..
betul..!!!
Kalau da salah buat keputusan susah da nak undo balik..
bak kata pepatah melayu
telajak perahu boleh undur..
Kalau da terlajak..tarik saja lah!!


:-D :-D :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-07 03:10


syahirahsoid..apa yang terlajak?? apa yang nak ditarik???,.....
erm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 19:23


Kalau saya, lupakan sahaja lelaki tersebut.

Sebelum kahwin, memanglah cakap begitu..kalau dah kahwin nanti.., mungkin dia amat bahagia. Kata orang, bila sudah kahwin..mestilah dirinya akan terjaga.., tersayang, nanti dia akan lupakan kita..

jadi, sebelum dia sia-siakan penantian kita..baik lupakan sahajalah.., masih ramai lagi insan lain yang boleh menghargai kita..

sesetengah lelaki tiada pendirian diri..mesti nak dengar cakap family..mungkin sebab anak sulong..tapi anggap sajalah tiada jodoh. Jangan kecewakan hati sendiri..

yakinlah, kebahagiaan anti bukan dengan lelaki itu..

apapun, solatlah istiharah. kalau dia benar-benar jujur dan ikhlas..tentu dia tidakkan terima gadis lain. Ini maknanya cintanya hanyalah cinta rapuh..

dia boleh buat anda terluka hari ini, hari esok mungkin dia boleh lukai hati anda lagi..jika dia betul-betul sayang anti..dia mesti ada pendirian diri..

ni pendapat saja. Sebaiknya..sebelum ada ikatan ini..sayang itu boleh..tapi jangan layan sangat sebab banyak perkara belum pasti..kalau benar kejujurannya dia akan masuk meminang anti..tidak perlu menunggu untuk jadi yang kedua..

betul tak? fikirlah dengan tenang..insyaAllah dapat jalan keluar..


-----------------
Assalalualaikum..
Kejujuran adalah sebahagian dari insan yang cintakan Allah s.w.t.
[ Telah diedit oleh: NurArisha pada 12-04-07 19:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-07 20:10


eemmm...
susahnya nak jawab....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 12-04-07 20:13


tgoklah macam mana nanti..."lepas itu jalan dr tempat tu...


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 13-04-07 21:25


erm..
tanya hati..mati...tanya iman..pasti dapat jawapannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

irfanmh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2006
Ahli No: 24748
Posting: 127
Dari: Mersing ---> Kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 00:02


nanti kalau ana cakap macam tu, pukul saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfanmhProfil   Hantar PM kepada irfanmh   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 17-04-07 11:08


irfanmh...betul ni??nanti kalau ramai-ramai girl pukul pakai parang panjang..ok ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 12:05


kalau dah jodoh tak kan kemana.......
terima saja lah dengan hati yang terbuka......
jodoh pertemuan,ajal dan maut di tangan tuhan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-04-07 22:20


sabar dan tabah dalam mengharungi ujian dan dugaan tuhan

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-04-07 22:29


Assalamualaikum...

Jawapannya ialah...nombor yang anda dail tiada dalam perkhidmatan kami..tut....
[ Telah diedit oleh: sayatetapsaya pada 17-04-07 22:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 00:09


masih ingat kenangan dulu?? huh. iyyyo lah tuuu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-07 12:07


kenangan lama memang sukar nak dilupakan..
tapi boleh berusaha untuk melupakannye...percaya lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 12:13


dah cukup bertanggungjawab ke laki tu nak kawin sampe 2?
kawin pun belum, karang yang dikejar tak dapat, yang dikendong keciciran (betul kan??)
awak tak ada pilihan lain ke???
at least pilihan ibu bapa awak macam mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

bintushaharum
Warga Rasmi
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28213
Posting: 1
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 19-04-07 12:23


muhasabah diri..dan ingatlah cinta Allah itu lebih indah daripada segalanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintushaharumProfil   Hantar PM kepada bintushaharum   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-07 22:08


alwalid..insyaallah..akan ada yang lebih baik dr dia untuk saya..so sebab tu lah..saya minta pendapat semua..apakah wajar seorang lelaki berfikiran sebegitu? apakah nafsu diletakkan di hadapan akal atau sebaliknya??

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

Naqeeb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 29367
Posting: 82
Dari: Nusantara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 22:19


Hmm...
Kalau dia dah bagi hantaran nak kahwin takpelah...
inilah.. masalah bila cinta sebelum berkahwin...
Kita sepatutnya menjauhi cinta sebelum berkahwin supaya masalah ni tak terjadi...
tapi.. kalau dah terlanjur saya rasa lelaki sebegini tak sesuai dijadikan suami..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaqeebProfil   Hantar PM kepada Naqeeb   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158561 saat. Lajunya....