Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 23 jam, 37 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu
muslimin23: 20 hari yang lalu
kasih_kekasih: 23 hari yang lalu
syahidatul: 26 hari yang lalu
raudhahasanah: 28 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: tudung labuh dan couple...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» tudung labuh dan couple...

Please Mendaftar To Post


Oleh tudung labuh dan couple...

Sumayyah_tercinta
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26800
Posting: 19
Dari: Kelate and Sabah

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-07 15:50


Assalamualaikum... tudung labuh dan couple... emm... persoalan ni bermain difikiran ana.. baru-baru ni,ada kawan ana tanya,Kenapa ana pakai tudung labuh? tak panas ke? Kenapa ana tak pakai tudung biasa(tudung bawal or tudung yang biasa orang pakai) sedangkan dua-dua pun tudung. Tutup kepala.... Ana sedikit terkilan dengan soalan tersebut kerana soalan tu datangnya dari seorang wanita islam. Ana hanya tersenyum. Ana cuba cari jawapan yang terbaik untuk diberikan. Dalam masa yang sama ana tak nak timbulkan rasa tidak senang dihati beliau kerana dia memakai tudung biasa.. ana jawab.." Allah telah membenarkan hati ana.." dia terdiam.. mukanya berkerut... "Kenapa. Aku tak faham.." ana tambah lagi"dalam islam, tujuan kita pakai tudung adalah untuk tutup aurat,untuk jaga maruah diri dan untuk mengelakkan diri dari diganggu lelaki2 yang tiada hak langsung pada kita..." Ana tambah lagi.. "Dalam islam,bahgaian badan seoarang wanita yang boleh ditayang kepada orang lain adalah muka dan telapak tangan sahaja..." dia terdiam sekejap.. "Maknanya bagi kau orang yang pakai tudung labuh tu semua baik2,alim2 lah?" "InsyALLAH,kerana dia telah lakukan apa yang sepatutnya dia lakukan as wanita muslim.."jawab ana... "Emm.. macam mana pula dengan orang pakai tudung labuh,tapi couple dan selalu buat maksiat.. Macam 'kawan' kita tu.." ana tahu siapa 'kawan' yang dimaksudkan itu. Hati anak berdebar2.... Ana sedikit terpukul dengan kata-katanya.... "Jangan sebab nila setitik rosak susu sebelanga.." hanya itu yang mampu ana jawab... Dia tersenyum.. "Takpleh..aku tak salahkan kau..itu hak masing-masing.."
Perbualan kami bernoktah di situ. Tapi,sejak hari itu,ana sering terfikir... mengapa perkara ini harus terjadi..? Di tempat pengajian ana,ramai juga dikalangan kawan-kawan ana yang bertudung labuh tapi masih bercouple... Puas ana memberi nasihat,tapi ada sahaja hujah yang dibalas.. Katanya couple itu tidak salah asalkan tidak bertentangan dengan hukum ALLAH. Kononnya couple Islamic... Ada ke couple Islamic? Setahu ana,dalam islam,istilah couple tidak pernah wujud... Oleh itu,ana minta tolong pada sahabat ana sekalian yang memakai tudung labuh, bawalah imej islam yang sihat... Janganlah couple.. Kalau nak couple juga,tak payahlah pakai tudung labuh...."JANGAN KERANA NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGA")....

p/s- ana minta maaf pada sesiapa yang terkena/terasa.. ana juga banyak kelemahan..tapi tak salah rasanya kalau kita sama-sama menasihati.... Assalamualaikum.. =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Sumayyah_tercintaProfil   Hantar PM kepada Sumayyah_tercinta   Quote dan BalasQuote

jijol
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.06.2006
Ahli No: 24654
Posting: 32
Dari: SHAH ALAM

Selangor  


posticon Posting pada: 16-03-07 16:00


dalam persoalan ni apakah yang Sumayyah_tercinta maksudkn dengan perkataan "couple" tu ...
adakah bercinta ..
atau berdua-duaan..

tak salah rasanya kalau wanita bertudung labuh ingin ber'couple' (bercinta)... as long as dia tau hukum halal haram sesuatu perhubungan tu .. and tau batas² dan cara untuk mengelakkn dari terjadinya sesuatu yang haram ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jijolProfil   Hantar PM kepada jijol   Pergi ke jijol's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-03-07 16:04


seharusnya..dia sudah terlepas dari dosa menutup aurat (full mark bab tutup aurat...tapi kurang markah bab hubungan antara muhrim dan bukan muhrim...keep explaning and advicing people...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-03-07 16:06


jagalah imej tudung labuh. Tudung labuh dapat elak maksiat sebab org takut nak kacau tapi jk dah jadi gni jangan pula nanti dah tak ada makna antara yang tak bertudung. Apa guna pakai tudung labuh tapi buat maksiat???

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

jijol
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.06.2006
Ahli No: 24654
Posting: 32
Dari: SHAH ALAM

Selangor  


posticon Posting pada: 16-03-07 16:08


dalam kes ni tak pulak dinyatakan wanita tersebut melakukan maksiat .... salah ke wanita bertudung labuh bercouple/bercinta ... ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jijolProfil   Hantar PM kepada jijol   Pergi ke jijol's Website   Quote dan BalasQuote

nurul87_ain
Warga Rasmi
Menyertai: 06.02.2007
Ahli No: 28590
Posting: 11
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 16:20


Assalamua'laikum..................

Couple tidak ada dalam Islam. Kenapa kita sebai hamba Allah perlu becouple? janganlah nak bercouple sebab perkara tersebut tiada dalam Islam. Rasullah s.a.w sendiri tidak melakukannya Kenapa kita sebagai pengikutnya nak buat apa yang Rasullah s.a.w tak buat dan tak juga 100% di suruh Allah s.w.t............... Sebab utama budaya couple ni tak dgalakkan kepada orang-orang yang bergelar dirinya Islam adalah kerana budaya ni banyak terjerumus kepada maksiat......Ana tak pernak dengar lagi couple islamic tiada istilah itu dalam Islam........ Ajal, maut, jodoh pertemuan, dan rezeki ditangan Allah......... Jadi kita jganlah melanggar apa yang telah ditetapkan.........Bukan maksud ana kita tak perlu berusaha dan hanya berserah tetapi kita kena ingat............ couple adalah perbuatan yang tidak ada dalam senarai kriteria berusaha mencari jodoh yang sesuai bagi diri kita........ Wassalamua'laikum..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul87_ainProfil   Hantar PM kepada nurul87_ain   Quote dan BalasQuote

nurul87_ain
Warga Rasmi
Menyertai: 06.02.2007
Ahli No: 28590
Posting: 11
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 16:23


Tudung labuh mengambarkan seseorang itu baik atau tidak........... kita pakai tudung labuh kerana Allah letakkan hati kita ke arah tersebut .Cuma kita kena ingat Allah mengetahui apa yang benar........

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul87_ainProfil   Hantar PM kepada nurul87_ain   Quote dan BalasQuote

Faris_Ahlamiyy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2004
Ahli No: 12439
Posting: 45
Dari: Taman Setiawangsa, Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 16:26


Baca novel Ayat-Ayat Cinta untuk ibrah (tauladan) dan muhasabah. Mereka yang mencari cinta Ilahi akan bertemu pasangan yang dicintai Ilahi.

Ingat Allah hati alakn tenang.

Anak-anak KL, sila daftar di sini:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faris_AhlamiyyProfil   Hantar PM kepada Faris_Ahlamiyy   Pergi ke Faris_Ahlamiyy's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-03-07 16:29


Pada 16-03-07 16:08 , jijol posting:

!!! QUOTE !!!

dalam kes ni tak pulak dinyatakan wanita tersebut melakukan maksiat .... salah ke wanita bertudung labuh bercouple/bercinta ... ??


he..he.. agak Kalau tanya Rasulullah swt (yang dikasihi Allah & mengasihi umatnya) tak kirala bertudung labuh @ tudung biasa asal mengaku Islam, agaknya apa jwapn baginda?


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

jijol
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.06.2006
Ahli No: 24654
Posting: 32
Dari: SHAH ALAM

Selangor  


posticon Posting pada: 16-03-07 16:40


Pada 16-03-07 16:20 , nurul87_ain posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamua'laikum..................

Couple tidak ada dalam Islam. Kenapa kita sebai hamba Allah perlu becouple? janganlah nak bercouple sebab perkara tersebut tiada dalam Islam. Rasullah s.a.w sendiri tidak melakukannya Kenapa kita sebagai pengikutnya nak buat apa yang Rasullah s.a.w tak buat dan tak juga 100% di suruh Allah s.w.t............... Sebab utama budaya couple ni tak dgalakkan kepada orang-orang yang bergelar dirinya Islam adalah kerana budaya ni banyak terjerumus kepada maksiat......Ana tak pernak dengar lagi couple islamic tiada istilah itu dalam Islam........ Ajal, maut, jodoh pertemuan, dan rezeki ditangan Allah......... Jadi kita jganlah melanggar apa yang telah ditetapkan.........Bukan maksud ana kita tak perlu berusaha dan hanya berserah tetapi kita kena ingat............ couple adalah perbuatan yang tidak ada dalam senarai kriteria berusaha mencari jodoh yang sesuai bagi diri kita........ Wassalamua'laikum..........


ini bermakna tiada konsep cinta cara islam ..
adakah mempunyai perasaan terhadap insan lain adalah salah ...
dan kita tak sepatutnya mempunyai perasaan atau menyintai insan lain sebab ianya sesuatu yang tiada dalam islam ..

PELIK sungguh ...
disebabkan kebanyakkan muda mudi zaman sekarang bercouple dengan cara yang melanggari batas² islam .... segelintir org yang mengamalkan cara bercouple mengikut batas² islam dipersalahkan jugak ..

Sama jugak seperti wanita bertudung berbaju ketat ... berseluar ketat ... akibatnya semua org yang bertudung dipandang hina ...

jangan lah kita mengangap wanita bertudung labuh yang bercouple tu sedang melakukan maksiat ..

bukan hak kita untuk menilai ... tapi kita ada hak untuk memerhati ...
sekiranya ianya menjerumus ke arah maksiat (contoh: jalan berpegangan tangan) maka kita ada hak untuk menasihatinya ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jijolProfil   Hantar PM kepada jijol   Pergi ke jijol's Website   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 16-03-07 16:46


Kenapa tak sudah-sudah dengan topik tudung labuh ini? Sudah banyak sangat dibincangkan. Hanya perlu sambung terus topik yang ada.

Kepada warga baru, sila semak dulu sebelum posting topik baru!

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123092 saat. Lajunya....