Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 24 hari yang lalu
izdham: 33 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 43 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: oh Uitm...


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» oh Uitm...

Please Mendaftar To Post


Oleh oh Uitm...

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 13-03-07 12:48


salam..apa pandangan anta/i semua dengan Uitm..banyak kelebihan..macam-macam ada..yuran murah..,kolej free...tapi..kualiti bagaimana?
pandangan anda semua camn??bagus ke begitu semua free..dan bandingkan dengan kualiti pelajar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-03-07 14:09


sahibul nak masuk uitm k..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 14:13


:roll: Even saya sendiri student UiTM, saya kadang-kadang itu ada juga terfikir, sama ada students UiTM ini ada kualiti atau tak, dibimbangi kuantiti melebihi kualiti...nanti nama UiTM juga yang rosak......tapi, apa-apa pun, UiTM tetap dihati ku...heheee.... ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 18:10


Assalamualikum....

Saya terpanggil untuk memberi pandangan...
Bagi saya semua universiti pun sama saja...kalau kita nak berjaya di mana-mana pun boleh berjaya....tak kira di uitm ke, oxford ke, UM ke, dan mana-mana lah...
uitm cuma ada kelebihan memberi subsidi kepada pelajar melayu...
ada kursus yang ditawarkan hanya di uitm saja kat u lain tak ada, begitu juga sebaliknya...
kalau cakap pasal kualiti...maksud saudara sahibul kualiti yang bagaimana? kelulusan masuk ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 14-03-07 00:51


bukan kelulusan nak masuk..tapi..yela..macam-macam kita dengar masalah pelajar kat sana...dan kalau ranking..macam tak nampak pun..sekadar nak pandangan saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 02:56


yang penting kualiti bukannya kuantiti........
tepuk dada tanya selera.........
kalau bukan bumiputera boleh masuk uitm,mesti ramai yang cemerlang.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 14-03-07 17:31


yeee..betul tu yusof88..kita nak kualiti..buakn kuantiti..Uitm nak 200000 pelajar..memang bagus..tapi tentang kualiti bagaimana ye????

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

SaaDaH6320
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28834
Posting: 70
Dari: mersing

Johor  


posticon Posting pada: 14-03-07 17:38


assalamualaikum...
uitm ok apa
sama saja macam u lain
kalau nak cakap pasal masalah kat semua u pun ada masalah....
masalahnya....terpulang kat individu tu sendiri lah..
paperpon uitm still da best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaaDaH6320Profil   Hantar PM kepada SaaDaH6320   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 11:36


Projek 200,000 pelajar dilancar -- UiTM wajar jadi universiti terbaik walaupun tampung ramai pelajar – Abdullah
Oleh Fauziah Arof dan Azian Aziz

SHAH ALAM 12 Mac – Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini melancarkan ‘Projek 200,000 Enrolmen Universiti Teknologi Mara (UiTM): Sebuah Projek Berimpak Besar RMK-9 (Rancangan Malaysia Kesembilan)’ di Dewan Budiman, UiTM di sini.

Projek usaha sama antara kerajaan dan pihak swasta ini dilaksanakan oleh UiTM dengan objektif untuk meningkatkan kemasukan pelajar sepenuh masa, separuh masa dan kolej-kolej bersekutu (KKB).

Setakat ini, UiTM mempunyai seramai 107,000 pelajar dengan 89,000 adalah pelajar sepenuh masa, pelajar separuh masa (13,000) dan KKB (6,000).

Sebanyak 20 KKB bekerjasama dengan UiTM antaranya Kolej Antarabangsa Labuan, Institut Teknologi Perak, Kolej Poly-tech Mara dan Kolej Yayasan Terengganu.

Pada majlis sama, Abdullah turut menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman 12 KKB baru dengan UiTM dan penyerahan Surat Perakuan kepada Presiden Gabungan KKB sedia ada, Datuk Abdul Halim Abdul Hamid.

Antara KKB baru yang bekerjasama dengan UiTM ialah Cosmopoint, Kolej Antarabangsa dan Teknologi Lanjutan Sarawak, Kolej Teknologi Islam Antarabangsa Melaka dan Allianze College of Medical Sciences.

Enrolmen 200,000 itu dicetuskan semasa Perhimpunan Agung UMNO 2005 oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Objektif lain projek itu ialah untuk membesarkan kampus sedia ada serta menubuhkan kampus kota, menetapkan nisbah agihan kemasukan mengikut modaliti, peringkat serta bidang dan menambah penawaran program separuh masa.

Sementara itu Abdullah menegaskan pengurusan UiTM boleh menamatkan serta-merta mana-mana kontrak rangkaian kolej bersekutu yang gagal memberikan kualiti pendidikan dan persekitaran terbaik kepada pelajar.

Ini kerana, kata Perdana Menteri, peranan 32 kolej bersekutu UiTM di seluruh negara yang akan bersama-sama UiTM menjayakan sasaran pengambilan pelajar seramai 200,000 pada tahun 2010 amat penting dari segi pengisian kualiti.

Menurut beliau, kegagalan kolej bersekutu dalam memberikan pendidikan terbaik boleh memberi kesan besar terhadap kewibawaan UiTM yang selama ini berjaya mengeluarkan modal insan cemerlang dan berdaya saing.

‘‘Ini penting kerana jika ramai yang tidak lulus, ia akan memalukan UiTM sendiri dan yang terkorban nanti adalah anak-anak yang dihantar ke situ sedangkan ibu bapa begitu menaruh harapan tinggi untuk melihat anak mereka berjaya,” katanya.

Perdana Menteri menambah kesemua 32 kolej tersebut tidak seharusnya bersifat universiti ‘pendua’ kepada UiTM sebaliknya perlu memiliki keistimewaan serta kekuatannya tersendiri melalui penawaran kursus-kursus tertentu.

‘‘Kalau tidak semua pelajar nak datang sini (UiTM), tidak ada yang hendak pergi sana (kolej bersekutu) UiTM,” katanya.

Sehubungan itu, Perdana Menteri mencadangkan agar pensyarah dari universiti induk Shah Alam memberi kuliah dua kali dalam sebulan di rangkaian kolej tersebut untuk meningkatkan kualiti selain memberi semangat kepada pelajar untuk merasai suasana belajar di UiTM.

‘‘Kita mahu kolej bersekutu ini juga maju dan setanding UiTM. Kita mahu pelajar seronok belajar di kolej bersekutu. Mereka perlu didedahkan dengan persekitaran, pentadbiran dan akademik di UiTM,” katanya.

Buat masa ini terdapat kira-kira 6,000 pelajar mengikuti pengajian di 20 buah kolej bersekutu di seluruh negara.

Abdullah turut mengingatkan pihak pengurusan UiTM supaya tidak memandang rangkaian kolej bersekutu yang ada sebagai subkontraktor.

‘‘Bukan semua kerja subkontraktor ini tidak bagus tetapi kita perlu bagi pendedahan kepada mereka.

‘‘Tanggungjawab UiTM adalah amat penting untuk memastikan semua kolej bersekutu ini mencapai matlamat projek ini,” katanya.

Tambahnya, UiTM wajar menjadi universiti terbaik pilihan rakyat kerana kualiti pengajiannya walaupun menampung jumlah pelajar yang begitu ramai pada tahun 2010 nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 11:37


Wednesday November 29, 2006
More UiTM grads hired due to good English

UiTM graduates are more employable than other local graduates due to their strong command of English, said Higher Education Minister Datuk Mustapa Mohamed.

He said the curriculum in UiTM stressed on the importance of English to produce students proficient in the language.

“The employment rate of UiTM graduates is generally higher than that of other local graduates because they are good in English,” he said when replying to Ismail Mohamed Said (BN – Kuala Krau).

Besides, Mustapa added, the university offered hands-on courses that were relevant to the job market.

He said the students were taught entrepreneurial skills.

Earlier, Mustapa told the House that the Government had no plan to revert UiTM to the original Mara Technology Institute as there had been positive changes in its current status, among which was that it offered degree courses.

“The change has also boosted the morale of the staff and attracted more workers,” he said.

To another question, by Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar (BN – Larut), Mustapa said there were other public institutions besides UiTM that opened their doors to bumiputra diploma students who failed to qualify for a degree.

“The Government plans to increase the number of students in science and technology from 44% to 60% so that they will have more job opportunities.''

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 11:39


MINISTER: UiTM GRADS IN DEMAND

UNIVERSITI Teknologi Mara (UiTM) graduates are more marketable than their counterparts from other public universities.

Higher Education Minister Datuk Mustapa Mohamed said it had been found that UiTM graduates were able to secure jobs much more easily.

The university has an enrolment of 90,000 students pursuing diploma and degree courses at its main campus in Shah Alam and branches nationwide.

"They hold the edge as many have a good command of English and entrepreneurship skills," he said.

"The other factors are that their courses adopt a more hands-on approach and are tailored to market needs."

However, Mustapa told Ismail Mohamed Said (BN-Kuala Krau) he did not have any figures on the number of unemployed graduates from UiTM.

To a question whether the government planned to re-establish Institut Teknologi Mara (ITM), Mustapa replied in the negative.

"UiTM carries the same objectives as ITM. The only thing different is the name."

Mustapa said at present, there were 50,800 UiTM students pursuing diploma courses.

To another supplementary question by Datuk Raja Ahmad Zainudin Raja Omar (BN-Larut), the minister said Bumiputera students who failed to gain places in public universities could apply to UiTM.

He said new courses like medicine and pharmacy were being planned while the need to increase the number of lecturers was also being looked into.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 11:47


UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA WON 4 GOLD MEDALS AT 'THE INTERNATIONAL TRADE FAIR (IENA)', NUREMBERG, GERMANY (2 - 5 NOVEMBER 2006)
                                    by Assoc Prof Rosli Abdul Rahim

Universiti Teknologi MARA for the first time participated at the International Trade Fair (IENA) held in Nuremberg, Germany. Apart from UiTM, participation by other universities from Malaysia includes Universiti Putera Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia and Universiti Islam Antarabangsa. IENA also saw 680 inventions being showcased by inventors and researchers from 32 countries which among others include Russia, Hong Kong, South Korea, Croatia, Iran and USA.

UiTM participated with 10 research products. Of these, four won gold medals, while five were awarded bronze medals (refer to Table). UiTM is also proud of the achievement by the Maintenance Department. The department’s research product titled ‘Air Conditioning Condenser Coil Cleaner’ won one of the gold medals. This is the first time that a research product by the non-academic staff participated at an international level invention competition.

The gold medals won by UiTM researchers indicated that their inventions are to be reckoned with. This achievement proved that UiTM’s researchers are capable of inventing research products of international standing. The Institute of Research, Development and Commercialization will continue in its mission to gain international recognition for the efforts by UiTM’s researchers thus placing UiTM’s researches on the world map in line with UiTM’s aspiration to become a world class university by the year 2020.


List of winners at 'The International Trade Fair (IENA)'2006

No Research Title Researchers Faculty Medals
1. Air Conditioning Condenser Coil Cleaner - Anuar Hashim
- Mona Anita Fauzi
- Megat Kamaluddin Megat Hussin
- Mohamad Sapian
Abdullah
- Azmi Abd. Rahman
- Ramli Senin
- Mohd Innaam Maslan
- Mohamad Zaidi Ramli
- Mat Nasir Zaimuddin
- Johari Ibrahim
Pejabat Pengurusan Fasiliti -Gold


2. Lubricating Oil from Blending of Treated Spent Lubricating Oil and Palm Oil Fraction - Alawi Sulaiman
- Prof. Dr. Ku Halim Ku
Hamid
- Rusmi Alias
- Noor Harliza Abd. Razak
FKK -GOLD

3. Glass Fibre Reinforced Polymer –Polymer Concrete (GFRP-PC) Water Tank - Dr. Hamidah Mohd Saman
- Prof. Madya Dr. Azmi Ibrahim
- Mohd Faizal Md. Jaafar
- Yakub Md Taib
- Ismail Haron
nothing- Gold

4. Two-Axis Solar PV Tracking System : Solt 2005 - Prof. Madya Dr. Ahmad
Maliki Omar
- Muhamad Rizuwan bin. Yahir @ Yahaya
- Prof. Madya Dr. Sulaiman Shaari
- Prof. Madya Ir. Dr. Abdul Rahman Omar
FKE/FSG/FKM -GOLD

5. Sheet-Metal-Forming-dia Manufacturing Expert System (DMES) - Prof. Madya Ir. Dr. Abdul Rahman Omar
- Raja Aziz Raja Ma’arof
- Mohd Sali Sahir
- Zulkifli Mohd Yusoff
FKM -Bronze

6. “Microwave – Rapid and Effective Pre- Treatment Process for Coal Liquefaction - Mohd Azlan Mohd Ishak
- Prof. Madya Dr. Hj. Khudzir Hj. Ismail
- Mohd Fauzi Abdullah
- Nur Nasulhah Kasim
FSG, Perlis -Bronze

7. Oil Spill Coagulant from Waste
- Prof. Dr. Ku Halim Ku Hamid
- Mohibah Musa
FKK- Bronze

8. Charge-Autostart Controller With Intelligence for Gensets In Off-grid Photovoltaic Hybrid Power System - Prof. Madya Dr. Sulaiman Shaari
- Mohd Khairulezwan Abdul Manan
- Mohamad Zaidi Nordin
- Prof. Madya Dr. Anuar Hj. Ahmad
FKE -Bronze

9. Rubber-Synthetic Polymer Modifier Bituminous Binder for Highway - masa. Tey Li Sian
- Prof. Madya Ir. Dr. Mohd Yusof Abdul Rahman
- Prof. Madya Dr. Azemi Samsuri
nothing/FSG- Bronze

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-03-07 11:50


My opinion is Uitm not as competitive as another University. Because they only have Bumiputra students there and no other races such as Chinease or Indian. Then, the graph for the results which they gained each semesters were consisting adn comparing with among the Bumiputra student. As we know that the chinease are more hardwork in study (mostly) and they usually gain more mark than bumiputra (at mix bumiputra and non-bumiputra university.

If non bumiputra admitted to enter Uitm..may be most of them will beat Bumiputera results..That's my opinions... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 11:51


Mari2 MPP UiTM dan masyarakat UiTM bersama berjuang...
Huhu..semua U ada kelebihan dan masalahnya..UiTM begitu jaga studentnye..tapi ada juga yang tak kena..dalam dunia ni tak ada yang pfect.. 8-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 11:58


4 pelajar cemerlang UiTM terima RM12,000    

EMPAT pelajar cemerlang Fakulti Kejuruteraan, Universiti Teknologi Mara (UiTM) terpilih menerima bantuan kewangan RM3,000 seorang sumbangan Kelab Sosial dan Perindustrian Pembinaan, Lighthouse Club Kuala Lumpur.

Mereka ialah Mohd Zaki Mohd Said, Dezalfhie Alim, Ahmad Khairy Mustaffa dan Mohamad Rohaizat Mohamed Rashid, kesemuanya pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam.

Presiden Lighthouse Club Kuala Lumpur, Tan Swee Im, berkata moto kelab itu ialah membantu mereka yang menyertai industri pembinaan agar tidak menjadikan masalah kewangan sebagai alasan untuk berjaya dalam pelajaran.

Katanya, cara terbaik membantu negara ialah menerusi pendidikan generasi muda kerana mereka adalah pelapis yang akan menggunakan kemahiran dan pengetahuan untuk meningkatkan industri pembinaan yang sedang berkembang pesat.

“Untuk mengumpul dana bagi membantu pelajar yang kurang berkemampuan ini, kami mengadakan pelbagai kegiatan antaranya makan malam tahunan, pertandingan golf dan seminar,” katanya pada majlis penyampaian biasiswa berkenaan kepada pelajar terbabit di UiTM di Shah Alam, baru-baru ini.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Akademik) UiTM, Prof Datuk Dr Sahol Hamid Abu Bakar serta dua ahli Lighthouse Club, Stuart J Wedlake dan Michael Mc Iver.

Pertubuhan kebajikan yang ditubuhkan di England pada 1956 itu bergerak aktif di Malaysia mulai 1995 untuk membiayai pelajaran generasi muda.dan melatih mereka sebelum memasuki alam pekerjaan dalam industri pembinaan.

Sementara itu, Ahmad Khairy ketika ditemui berkata, walaupun berada di tahun akhir, bantuan kewangan itu amat bermakna dan akan menggunakannya untuk membeli bahan rujukan bagi membuat tesis kelak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 12:01


Wednesday August 23, 2006

Abdullah: Use knowledge to create value in work
Ranjeetha Pakiam

KUALA LUMPUR: Better skills and greater knowledge, life-long learning, industry participation in education and the formal study of human capital are keys to economic growth and development.

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi said people needed to be educated on how to use knowledge to their advantage.

"(This needs to be done) to create value in their lives and in their work," Abdullah said.

He said individuals of any age with functional skills could participate and progress in education, training and employment.

They will also be able to develop aptitudes, attitudes and behaviours that would enable them to contribute to their communities.

Speaking at the 35th International Federation of Training and Development Organisations World Conference and Exhibition yesterday, he said the four strategies could be used to improve the quality, delivery and relevance of education and training.

He said a culture of life-long learning had to be developed where people sought to re-equip themselves with knowledge and skills.

In this sense, he urged employers to view the cost of educating and training their workers as an investment for the future.

He called on industry groups to shape the content, delivery and assessment of education and training, particularly at the tertiary level.

"The industry?s input at the curriculum design, delivery and assessment stage can ensure that graduates are equipped with knowledge and skills that are highly sought after by employers.

"Moreover, university-industry linkages are pivotal in developing the field of research and development, which is a basic requirement to increase the country?s innovative capacity," Abdullah added.

On the formalising of the study of human capital development, he said Universiti Teknologi Mara (UiTM) was a good example as it had established a global centre of excellence for human capital.

He said it had a community of academics, practitioners and professionals with a mission to develop research capabilities in education, training and human capital development.

The conference and exhibition held at the Kuala Lumpur Convention Centre until Friday was organised by UiTM.
[ Telah diedit oleh: Afina pada 15-03-07 12:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 12:07


International Award        

-UiTM Researchers Win 7 Medals at Biotechnology Asia 2006 INPEX 2006 result

-UiTM Wins 18 Medals In 34th International Exhibition Of Inventions, New Techniques And Products, Geneva, Switzerland

-Brussels-Eureka: 54th World Exhibition Of Innovation, Research And New Technologies

-UiTM bags 2 Double Gold Awards at BIS 2006, London

-UiTM Won 4 gold Medals at IENA, Germany

-Seoul International Invention Fair (SIIF) 2006

-Brussels-Eureka: 55th World Exhibition of Invention, Research And New Technologies

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 12:17


Profile of The University    

UiTM is Malaysia's premier institution of higher learning that has experienced a phenomenal growth since its inception in 1956. The university has expanded nationwide with 3 satellite campuses, 12 branch campuses, 8 city campuses, 19 affiliated colleges and a smart campus for the future. Its formation is based on a vision of outstanding scholarship and academic excellence that is capable of providing leadership in all fields of internationally recognised professional study. This serves as catalyst for greater strides in the development of the university and the nation.


During these years of growth, UiTM has built on the educational infrastructure placed by its founders to a level comparable to many international universities. Today, it draws strength from the initiatives of these leaders to aspire to be world-class in all its endeavors- to explore the frontiers of knowledge, to master new technologies and harvest the abundant riches of diverse cultures, markets and new industries.


UiTM: A WORLD-CLASS SOCIO-ECONOMIC ACHIEVEMENT

UiTM is the pioneer institution of higher learning that is totally committed to producing a significant number of Bumiputera professionals who are skilled in a broad spectrum of industry. They contribute to increasing the national productivity and improving the livelihood and standard of living of the people of Malaysia.

UiTM'S ACADEMIC PERSPECTIVE - VARIED, INTER-DISCIPLINARY AND INTERNATIONAL
UiTM generates, disseminates and advances knowledge within the ever-changing multicultural and technological context of the world. It offers high quality education and vibrant and inclusive learning environment. Students enjoy a rich growth experience, the most influential as well as the most challenging , intellectually and personally. UiTM's education will prepare students that have now numbered about 100,000 to become tomorrow's leader.


The university has the broadest range of disciplines that any one university can boast of - from hotel and tourism management to accountancy to communication and media studies to medical and health technology, encompassing 25 faculties and over 200 academic programmes spread over Science and Technology, Social Science and Humanities and Business Management.


UiTM has forged linkages with a number of professional bodies, such as the Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), UK, Chartered Institute of Transport (CIT), UK, Institute of Chartered Secretaries and Administrators (ICSA), UK, Institute of Marketing UK, Institute of Administrative Management, UK, Chartered Institute of Building (CIOB), UK, and many others around the world. Some of these ties go back a long way, such as with Ealing Technical College in the 60s and Ohio University in the 80s and they have become a benchmark for UiTM's academic programmes and research. Over the years, UiTM has started collaborating with international universities. To date, UiTM has more than 100 partner universities.


UiTM'S CURRICULUM - GLOBALLY RELEVANT, RIGOROUS AND RESPONSIVE
UiTM's curriculum is distinctively interdisciplinary and international. Courses remain relevant, rigorous and responsive to our changing world. Our faculty members constantly redefine what they teach and how they teach it, ensuring that the best traditions of the academy are merged with the most current thinking and scholarship in all disciplines.


The university's curriculum takes into account the multi-talents and abilities of students, who upon completing their studies are guaranteed a job in the real world. We care about preparing the for life. Apart from training them to be highly skilled people, we also equip them with an understanding of the technological, environmental and ethical challenges that the will face in a world of accelerating change. Many programmes require students to undergo practical attachment in their chosen fields as a way of acquiring hands-on experience. This is our students' competitive edge.


Those who could not come for a full-time course of study have an option of choosing their own place of study in the distance-learning mode, which is also possible electronically. For those who have missed an early tertiary education, there are also off-campus prorammes that they can register with.


UiTM'S SCHOLARSHIP - KNOWLEDGE INNOVATORS AND PARADIGM BASHERS
UiTM constitutes an uncommon community of about 4,000 academics, scholars and researchers, all dedicated to education and research. Here, we find scholarship and research that will become the tools of personal and professional development. They are a new breed of knowledge innovators and paradigm bashers who are not afraid to transcend traditional boundaries between disciplines. The great diversity in disciplines and expertise is reflected in the university's niche areas and centres of excellence.


NICHE AREAS

Architecture
Biotechnology
Building
Polymer Science
Valuation
Material Science
Law
Agricultural Forestry
Accountancy
Information Technology and Communication
Mass Communication
Pharmaceutical
Art & Design
Nanotechnology
Hotel Management
Neutraceutical
Retailing
Mechatronic
Marketing
Facility Management
Insurance & Risk Management
Actuarial Science
Engineering

CENTRES OF EXCELLENCE
UiTM's Centres of Excellence are the embodiment of the dynamic and progressive co-existence between scholar and scholarship. They comprise superior consultancy work by our own figures of international standing and reputation.

Malaysia Institute of Transport (MITRANS)
National Soil Erosion Centre (NASEC)
Institute of Research, Development and Commercialisation (IRDC)
Institute of Knowledge Advancement (InQKA)
UiTM-MICG Corporate Governance Centre
Asian Centre for English Language Teaching
Centre for Consultancy and Testing 'Halal Haram'
Computer Aided Design Engineering and Manufacturing
Microwave Technology Centre
Financial Reporting Research Centre
Institute Kajian Zakat Malaysia
Institute of Biotechnology
Institute of Journalism


UiTM'S RESEARCH - MULTIDISCIPLINARY, RECORD-BREAKING INNOVATIONS, WORLD-CLASS INNOVATIVE ACHIEVEMENTS, INDUSTRY-RELATED AND HIGH COMMERCIAL INPUT


At UiTM, the innovatory spirit is alive and kicking and is taking the university to great heights of excellence. Our researchers are consultantly winning recognition for their world-class innovative achievements, as seen in the list of awards at the Geneva International Exhibition of Inventions.


The university maximises the commercial opportunities of its researcher's inventions and discoveries, thus helping industries to lower costs, increase productivity and improve quality. UiTM encourages cross-fertilisation of ideas from all disciplines so that academics and researchers are constantly challenged into forming research alliances and partnerships with agencies in both the public and private sectors.


UiTM recently set up 2 research institutes: the Institute of Biotechnology and the Science Institute with the intention of fostering greater efficiency and higher productivity in scientific research. At the same time, research in the university matches the market needs for professional and technology research services with the resources and skills available within UiTM.Maximising the value of university research is for the benefit of academics, the university and the country.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 12:33


Mari sama-sama kita berfikir dan renung sejenak....

Cuba banyangkan UiTM di Malaysia TIDAK PERNAH WUJUD?
Apakah perubahan yang belaku pada pelajar dan masyarakat sekeliling?

Cuba banyangkan negara Malaysia hanya mengandungi penduduk2 yang terdiri dpd hanya org MELAYU?
Apakah yang terjadi pada ekonomi dan perkembangan pendidikan di Malaysia?

Cuba imbas kembali awal kedatangan masyarakat cina dan india semasa dibawa penjajah ke Malaya suatu ketika dulu....
Apa taraf kedudukan masyarakat Melayu pada ketika itu??

Cuba banyangkan sekolah kita pada hari ini hanya terdiri dpd orang-orang MELAYU sahaja??
Adakah ada perubahan pada result penyampaian akademik mereka?
Wujudkah pelajar2 yang memperolehi 17A1 , 19A1 dan sebagainya....

Cuba banyangkan pula negara Malaysia majoritynya terdiri dpd orang-orang BUKAN MELAYU dan hanya org MELAYU hanya 20% sahaja....
Apakah perubahan yang berlaku pada ekonomi negara MALAYSIA ketika itu??

DAN

ADAKAH PELAJAR2 MELAYU DI UNIVERSITI LAIN BERBEZA dengan PELAJAR2 MELAYU DI UiTM??

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 12:45


Pencapaian bekas pelajar UiTM....

TAHNIAH... Kedua-dua pendaki muda negara, Muhammad Muqharabbin Mokhtaruddin (kiri) dan Ahmad Reduan Rozali dalam perjalanan ke puncak Everest setinggi 8,848 meter. Mereka tiba di puncak tertinggi dunia itu tepat pukul 8.45 pagi (11 pagi waktu Malaysia) semalam. - Gambar ihsan Sekretariat Demi Negara Ke Everest 2004.Dua pendaki muda negara -- Ahmad Reduan Rozali dan Muhammad Muqharabbin Mokhtaruddin -- tiba di Puncak Everest pada 10.50 pagi waktu Malaysia, Ahad.

Kejayaan dua penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) menawan puncak gunung itu disahkan oleh Naib Canselor UiTM Datuk Seri Prof Ibrahim Abu Shah yang dihubungi di Shah Alam.

Prof Ibrahim berkata kedua-dua pendaki itu kini selamat dan masih bersemangat tinggi.

"Alhamdulillah, mereka selamat. Saya bersyukur, mereka selamat. Mana tidaknya, mula-mula saya risau juga apa akan terjadi kepada mereka," katanya.

Ahmad Reduan dan Muhammad Muqharabbin yang dilaporkan berjaya menjejakkan kaki ke puncak gunung setinggi 8,848 meter itu menyertai cabaran ekspedisi Demi Negara Ke Everest 2004 dengan diiringi ketua ekspedisi merangkap jurulatih pendakian Mohd Fauzan Hassan.

Ahmad Reduan, 22, adalah pelajar kursus Diploma Sains Gunaan manakala Muhammad Muqharabbin, 22, pelajar kursus Diploma Kesihatan dan Kecergasan di UiTM.

Sebelum mendaki Gunung Everest, kedua-dua pelajar itu pernah diiringi Mohd Fauzan menjalani latihan pendakian lanjutan di Wanaka, New Zealand dari 30 Julai hingga 20 Ogos tahun lepas.

Prof Ibrahim berkata kedua-dua pendaki itu dijangka turun dari puncak gunung berkenaan dan tiba di base camp pada 23 Mei ini.

Beliau berkata UiTM bercadang mengadakan program khas sebagai menyambut kejayaan kedua-dua pendaki itu setibanya mereka di Malaysia dan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan dijemput ke majlis berkenaan.

Sementara itu, Perdana Menteri juga mengucapkan tahniah berikutan kejayaan Ahmad Reduan dan Muhammad Muqharabbin.

"Alhamdulillah. Itu kecemerlangan di kalangan yang terbilang. Untuk capai ke puncak Himalaya, bukan semua orang boleh buat," kata Abdullah.

Beliau berharap kedua-dua pendaki itu akan pulang ke tanah air dengan selamat.

Di PUTRAJAYA, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad turut berbangga dengan kejayaan dua pelajar UiTM itu mendaki Gunung Everest dan berharap ia menjadi pendorong kepada cabaran baru.

"Saya ucapkan tahniah," katanya ketika menghadiri majlis perkahwinan anak lelaki pasangan ketua pegawai keselamatan kerajaan, Jabatan Perdana Menteri Yaakob Zain dan isteri Harrison Mohd Noor, di Presint 8, di sini.

Dr Mahathir berkata berkat ketekunan dan ketabahan Ahmad Reduan dan Muhammad Muqharabbin akhirnya mereka berjaya mendaki gunung tertinggi di dunia.

"Saya yakin ia (kejayaan pendakian) meyakinkan semua anak muda (untuk menyahut cabaran yang sama)," katanya.

Dr Mahathir berkata banyak lagi cabaran lain boleh disahut dan diikuti golongan muda dan pelajar jika mereka mempunyai minat, ketekunan dan displin yang tinggi terhadapnya.

"InsyaAllah, ada banyak lagi cabaran lain mesti dicuba, tak semestinya naik gunung... seperti berenang atau pergi ke Kutub Selatan."

"Lontarkan cabaran ke Kutub Selatan pula selepas ini," katanya.-BERNAMA

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 16:19


PENCAPAIAN PELAJAR UiTM

Debat Bahasa Melayu 100 Jam
• Diiktiraf oleh Malaysia Book of Records.
• Dicatatkan sebagai rekod dunia dalam Guinnes Book of World
Records


Debat Di Raja 2006
• Bahasa Inggeris – Johan dalam Kategori Utama & Pendebat
Terbaik keseluruhannya dalam Kategori Muda

• Bahasa Melayu – Johan dalam Kategori Muda & Pendebat Terbaik
dan Naib Johan Kategori Utama.

Juara Anugerah Fesyen Jarum Berlian Utusan Malaysia
(AFJBUM) 2006.

Johan Pertandingan Kuiz Keusahawanan Nasional 2006

Naib Johan Pidato Keusahawanan Nasional 2006

Kejohanan Wajadiri Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Malaysia
• Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi UiTM Shah Alam
Memenangi empat perak dalam kategori Pasangan Pisau Lelaki,
Pasangan Kaki Wanita, Pasangan Tongkat Wanita & Umum Tangan
Kosong Wanita
[ Telah diedit oleh: Afina pada 15-03-07 16:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 16:23


PENCAPAIAN PELAJAR UiTM

Pertandingan Debat Antara Universiti Seluruh Asia
• Pendebat Terbaik Asia – Iqbal Hafiedz Ahmed Bazari,
pelajar Melayu pertama menjadi Pendebat Terbaik
Asia.
• Juara Pidato Asia – Fay Sarah dari Fakulti Pengurusan
Perniagaan


Pertandingan Innovation, Invention & Design (IID) 2006
• Pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains (Kep.) Pengurusan
Perkhidmatan Makanan, Fakulti Pengurusan Hotel dan
Pelancongan meraih pingat emas dan dipilih sebagai juara
keseluruhan.


Liga Hoki MASUM 2005/2006
• UiTM menjadi Johan Keseluruhan.

Bola Sepak Piala Celcom
• UiTM dinobatkan sebagai Juara Berganda Liga Bola Sepak
Universiti (Celcom Unie League).
Kebangsaan

Pertandingan Rugby 7’s
• UiTM Menjadi Johan

Pertandingan Debat Bahasa Arab IPT ASEAN
• Pasukan UiTM yang terdiri daripada Ahmad Abdullah dan
Mohamad Mokhtar telah berjaya menjadi Pendebat Terbaik.

Pelajar UiTM Di Sukan Komanwel
• Salah seorang atlet yang mewakili Malaysia adalah
mahasiswa Fakulti Sains Sukan & Rekreasi.
• Beliau memperolehi empat pingat gangsa.

Dua Pelajar UiTM Jelajah Dunia
• Dua pelajar UiTM dipilih mewakili Malaysia dalam
pelbagai persidangan antarabangsa.

Olahragawan dan Olahragawati UiTM di MASUM 2005
• Olahragawati MASUM 2005 - pelajar Fakulti Sains Sukan & Rekreasi
UiTM.
• Anugerah Pasukan Terbaik Lelaki – Pasukan Squash MASUM dimana dua orang atlet pasukan tersebut adalah pelajar UiTM.
• Anugerah Pasukan Terbaik Wanita – Pasukan Hoki Wanita MASUM dimana atlet pasukan tersebut diwakili oleh 11 pelajar UiTM

UiTM Naib juara Debat Astar
• Pasukan Debat dan Pidato UiTM menjadi Naib Juara
[ Telah diedit oleh: Afina pada 15-03-07 16:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 15-03-07 16:27


bangga menjadi warga uitm!!!!!!!!!!!!! allahuakbar!

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 16:33


We must think positive!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

islia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2004
Ahli No: 10058
Posting: 109
Dari: kedah aman selalu

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 17:38


UiTm di hatiku..love uitm!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For isliaProfil   Hantar PM kepada islia   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-07 01:59


afina..semangat betul..tapi...kita lihat,adakah pelajr Uitm ni boros?
yuran murah juga,,tapi nagdu tak cukup..caman tu?
nak pandngan sahaja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 03:06


pernah dapat tawarn kat UITM DIS 2006 tu...namun terpaksa tolak sebab datang sama-sama tawaran kerja...so...bila fikir masak2...sya ambil kerja saja...memang nak sangat belajar lagi...entahlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-07 15:15


boleh saja sambung belajar masa kerja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 16-03-07 15:43


belajar mn2 p0n same...tapi uitm dihatiku!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 16:16


Pada 16-03-07 01:59 , sahibul posting:

!!! QUOTE !!!

afina..semangat betul..tapi...kita lihat,adakah pelajr Uitm ni boros?
yuran murah juga,,tapi nagdu tak cukup..caman tu?
nak pandngan sahaja..



jawapan: mungkin Ya TETAPI tidak semua...
Saya psti BUKAN HANYA student UiTM yang boros,students di U lain pun ada yang boros walaupun tidak semua....    
Saya salah seorang pelajar UiTM, untuk pengetahuan saudara sejak masuk UiTM semua perbelanjaan ditanggung saya sendiri(parents ada membantu tetapi dalam kuantiti yang sedikit)...malah saya ada kirimkan wang untuk parents di kampung....

Pada pendapat saya, boros itu satu sifat, terpulang kpda individu itu sendiri....
Masalah yang wujud sekarang ialah akibat nila setitik rosak susu sebelanga.....akibat segelintir org, masyarakat mula mempertikaikan yang lain.....

Apa yang penting, UiTM memberi peluang kpda masyarakat atau pelajar yang kurang berkemampuan macam saya...
Sepatutnya semua pelajar kena bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi....
UiTM satu2 saluran yang memberi bantuan kpda golongan bumiputera...
abang-abang saya yang masuk U lain adakala terpaksa bekerja.....Saya tahu kemudahan yang diberikan di U lain tidak seistimewa pelajar-pelajar UiTM yang dapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 17-03-07 00:36


bagus2....begitu lah..harap pelajar Uitm dapat belanja denagn baik..yuran 400 saja..kalau kami ni seribu lebih...Uitm istimewa..tapi pelajar harap hargai lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

wardah_qibtiyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26397
Posting: 45
Dari: bumi_waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 01:58


^o^ uitm di hatiku.....
alhamdulillah dengan murahnye yurn di uitm ini...
dapat lah budget2 guna duit untuk kegunaan yang lebe baik dan berfaedah ye...
^o^

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qibtiyahProfil   Hantar PM kepada wardah_qibtiyah   Quote dan BalasQuote

khairi05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.09.2005
Ahli No: 19183
Posting: 35
Dari: Parit Buntar

Perak  


posticon Posting pada: 17-03-07 11:03


eleh...blajaq dengan semua melayu boleh ar...cuba try balajaq dengan org bukan melayu tengok...baru ada persaingan,....even ana melayu...tapi kita ni duduk dalam malaysia dengan ramai bangsa...patut lah ramai graduan dia nganggur... keluarkan lebih 10 ribi student setahun...hampeh... macam dajai saja...UITM boleh blah lah... takat pandai bodek PM boleh p mamposs...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairi05Profil   Hantar PM kepada khairi05   Quote dan BalasQuote

2manis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1909
Posting: 139
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-03-07 11:16


Pada 13-03-07 14:13 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: Even saya sendiri student UiTM, saya kadang-kadang itu ada juga terfikir, sama ada students UiTM ini ada kualiti atau tak, dibimbangi kuantiti melebihi kualiti...nanti nama UiTM juga yang rosak......tapi, apa-apa pun, UiTM tetap dihati ku...heheee.... ;-)



memang nama uitm dah lama rosak. kualiti jauh sekali sebab itu pemimpin2 hari2 tutup keburukan uitm dengan mengatakan uitm the best. anak sedara dapat spm 1A pun dapat masuk univeriti institut teknologi mara. akhlak pelajar uitm pun selalu dengar yang buruk saja.
itm dinaikkan universiti kerana politik masa zaman dr. mahathir

AFINA...... takpayahlah semangat lebih2 begitu.universiti lain pun banyak sangat anugerah tetapi senyap saja. UKM, UM pernah duduk tangga 100 terbaik dunia tapi tak bising2.
[ Telah diedit oleh: 2manis pada 17-03-07 11:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For 2manisProfil   Hantar PM kepada 2manis   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 17-03-07 11:28


ana bekas pelajar UTM masa degree.lepas itu ana sambung master kat uitm shah alam.tak adalah beza sangat.cuma di sini semua bumiputera.ana dulu dah pernah rasa belajar dengan non bumi di utm.memang mereka hardworking, tapi, di sini pun studentnye hardworking.yang penting keikhlasan kita menuntut ilmu.ana ke sini pun sebab ana mahu berhijrah menuntut ilmu.ana pernah belajar di kuitho jugak (sekarang UTHM) ambil executive dip (lepas degree). budaya menuntut ilmu tu yang penting.jangan menilai sembarangan.bumi Allah itu luas.yang ana pasti di uitm..lecturernye lebih rapat dengan student.jadi, proses pembelajaran tu lebih flexible.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 15:36


Erm...useless kalau bercakap dengan org yang hanya nampak keburukan org lain.....
Kenapa saya posting kecemelangan dan kebolehan UiTM???
sebab adanya posting macam ni....org luar seolah-olah hanya nampak pada keburukan UiTM.....
Anda pasti ke akhlak pelajar di U lain semuanya elok-elok dan sempurna...??
....tepuk dada tanya diri sendiri....

p/s: minta maaf jika ada yang terasa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 15:46


Pada 17-03-07 11:03 , khairi05 posting:

!!! QUOTE !!!

eleh...blajaq dengan semua melayu boleh ar...cuba try balajaq dengan org bukan melayu tengok...baru ada persaingan,....even ana melayu...tapi kita ni duduk dalam malaysia dengan ramai bangsa...patut lah ramai graduan dia nganggur... keluarkan lebih 10 ribi student setahun...hampeh... macam dajai saja...UITM boleh blah lah... takat pandai bodek PM boleh p mamposs...



Kasar sungguh bahasa saudara....
Erm....anda pasti ke dengan statement yang anda keluarkan ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 15:55


Pada 17-03-07 15:46 , Afina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-07 11:03 , khairi05 posting:

!!! QUOTE !!!

eleh...blajaq dengan semua melayu boleh ar...cuba try balajaq dengan org bukan melayu tengok...baru ada persaingan,....even ana melayu...tapi kita ni duduk dalam malaysia dengan ramai bangsa...patut lah ramai graduan dia nganggur... keluarkan lebih 10 ribi student setahun...hampeh... macam dajai saja...UITM boleh blah lah... takat pandai bodek PM boleh p mamposs...



Kasar sungguh bahasa saudara....
Erm....anda pasti ke dengan statement yang anda keluarkan ni??


sebab tu orang melayu kurang maju..PHD nya tinggi..sepatutnya perasaan tidak puas hati itu diluah dengan cara yang baik..kita di forum ini untuk berbincang dan bertukar-tukar pendapat..
[ Telah diedit oleh: fansurina pada 17-03-07 15:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 17-03-07 23:18


erm....ada juga betulnya...banyak juga politikkan...afina ni fanatik lah..semanagt..bagus lah..U dia juga..

Pada 17-03-07 11:16 , 2manis posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-03-07 14:13 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: Even saya sendiri student UiTM, saya kadang-kadang itu ada juga terfikir, sama ada students UiTM ini ada kualiti atau tak, dibimbangi kuantiti melebihi kualiti...nanti nama UiTM juga yang rosak......tapi, apa-apa pun, UiTM tetap dihati ku...heheee.... ;-)



memang nama uitm dah lama rosak. kualiti jauh sekali sebab itu pemimpin2 hari2 tutup keburukan uitm dengan mengatakan uitm the best. anak sedara dapat spm 1A pun dapat masuk univeriti institut teknologi mara. akhlak pelajar uitm pun selalu dengar yang buruk saja.
itm dinaikkan universiti kerana politik masa zaman dr. mahathir

AFINA...... takpayahlah semangat lebih2 begitu.universiti lain pun banyak sangat anugerah tetapi senyap saja. UKM, UM pernah duduk tangga 100 terbaik dunia tapi tak bising2.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 17-03-07 23:22


sabar..kita ni berbincang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 23:40


hehehehehe...uitm....unervesiti tendangmahasisw...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 00:57


Pada 17-03-07 23:40 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

hehehehehe...uitm....unervesiti tendangmahasisw...




betul lah,kalau kita tengok Uitm ni..senang-senang saja ambil pel masuk..even result tak ada A pun dapat masuk..tapi bila time pel tu dapat pointer rendah,senang-senang juga mereka tendang keluar pel tu..baru semester 1 dah kena keluar...patut ke macam ni?....em,kalau kita tengok U lain,tak ada pulak pel kena tendang keluar dr U bila dapat pointer rendah..tapi pel tu diberi peluang lagi sekali untuk ulang balik course yang diambil tu....relevan kah?? :-?

p/s : minta maaf jika tersalah..


-----------------
layari www.stormreaders.net/kaseh88 untuk mendapatkan buku2 islam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 11:47


Pada 18-03-07 00:57 , nur_nasyid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-07 23:40 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

hehehehehe...uitm....unervesiti tendangmahasisw...

betul lah,kalau kita tengok Uitm ni..senang-senang saja ambil pel masuk..even result tak ada A pun dapat masuk.. tapi bila time pel tu dapat pointer rendah,senang-senang juga mereka tendang keluar pel tu..baru semester 1 dah kena keluar...patut ke macam ni?....em,kalau kita tengok U lain,tak ada pulak pel kena tendang keluar dr U bila dapat pointer rendah..tapi pel tu diberi peluang lagi sekali untuk ulang balik course yang diambil tu....relevan kah?? :-?

p/s : minta maaf jika tersalah..




Now we come to the point.....
Kesimpulannya....UiTM ambik ramai peljar melayu masuk sebab nak bagi mereka peluang belajar (terutamanya bagi mereka yang kurang berkemampuan)...kalau dah masuk u tu main-main kena tendang lah...cuba tengok sem 2 sure tggal yang berkualiti saja...
Kalau nak ikutkan pointer dapat dekan sama saja dengan U yang lain2...lagi 1 UiTM menggunakan bahasa English, saya dengar ada U lain yang bahan pengajarannya dalam bahasa melayu betul ke??
So..Kenapa lah org diluar sana nun nak mempertikaikan mengenai kualiti UiTM sedangkan mereka tak tahu pun keadaan sebenar disini....
saya bukannya semangat sangat pun...just nak memperbetulkan keadaan...
sebab dulu sebelum masuk ke sini pun saya macam anda semua lah...fikir yang bukan2...Sekarang ni saya rasa bertanggungjawab untuk ubah mentaliti masyarakat mengenai UiTM.....


kesimpulannya... Semua U sama saja...terpulang kpda individu untuk belajar dengan cemerlang...Kalau nak cakap pasal persaingan...memang UiTM bersaing sesama org Melayu, TETAPI mereka juga boleh berjaya seperti org MELAYU DR U LAIN....BUKTINYA...SAYA dah POSTING yang lepas-lepas.....


Kalau ada yang rasa tak puas hati lagi....silah lah bagi CADANGAN untuk membaik pulih UiTM, BUKANNYA MEMANDANG KEBURUKAN yang LAIN...SALAH TU....sebab tiada yang sempurna didunia ini....Anda psti ke kualiti di U lain tu yang terbaik?? betul tak??
[ Telah diedit oleh: Afina pada 18-03-07 11:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 11:58


betul tu afina..saya rasa semua universiti macam tu..sebelum pelajar2 tu dikeluarkan,ada amaran2 dan beberapa prosedur lain lagi yang perlu diikuti..jadi,jangan salahkan universiti kalau dah kena tendang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 19-03-07 01:15


semua yang masuk mana-mana U pun..sayang U..dan pertahankan...
harap Uitm ambil ikut prosedur yang baik untuk kebaikan..tak mahu timbul isu kabel..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 14:29


Assalamualaikum..

uitm di hatiku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

2manis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1909
Posting: 139
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-03-07 15:31


Pada 15-03-07 12:33 , Afina posting:

!!! QUOTE !!!

Mari sama-sama kita berfikir dan renung sejenak....

Cuba banyangkan UiTM di Malaysia TIDAK PERNAH WUJUD?
Apakah perubahan yang belaku pada pelajar dan masyarakat sekeliling?


satu lagi contoh fanatik macamlah tak ada universiti lain di malaysia ini. macamlah comfirm uitm terbaik dan hanya satu saja universiti pembela melayu.
kata peribahasa tong kosong kuat bunyinya. Universiti lain banyak sangat anugerah yang best sampaikan ada yang dapat anugerah atara 100 universiti terbaik dunia (dunia bukan malaysia) seperti Um, ukm tak kecoh2 punn..... Kenapa uitm sentiasa kecoh dengan anugerah yang tak seberapa itu kalau dibandingkan dengan universiti lain???nampak sangat ketinggalan sedfang universiti lain dah lama mengaut anugerah sejak dulukala lagi..........

oklah, kalau bagi Afina Uitm the best, itu hak dia nak pertahankan.boleh tak untuk lebih adil, afina dah senaraikan kebaikan, senaraikanlah pulak keburukan untuk diperbaiki.kita mulakan:
1, itm lebih baik, lebih berkualiti banding Uitm
2, kerana dimanjakan, pelajar uitm jadi mnanja dan tak tahu berdikari
3.uitm dijadikan medan politik oleh UMNO.bebudak uitm mudah diumnokan dan diputeriumnokan seolah-olah terhutang budi dengan umno. memang itu tujuan itm dinaikkan menjadi uitm bila sokongan kepada PM pada masa itu merosot jauh.
4.islam disekat atau dikurangkan di uitm
5. akhlak pelajar?????
6. banyak main kabel.umno2 suka main kabel masukkan anak, anak sedara, kerabat masukkan uitm walaupun hanya 1A atau tak ada A langsung.jangan nak nafikanlah...... jadi di mana kualitinya??

afina... sambung dan bincang...
[ Telah diedit oleh: 2manis pada 19-03-07 21:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For 2manisProfil   Hantar PM kepada 2manis   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 19-03-07 17:43


Pada 13-03-07 12:48 , sahibul posting:

!!! QUOTE !!!

salam..apa pandangan anta/i semua dengan Uitm..banyak kelebihan..macam-macam ada..yuran murah..,kolej free...tapi..kualiti bagaimana?
pandangan anda semua camn??bagus ke begitu semua free..dan bandingkan dengan kualiti pelajar..


Assalamualaikum wwt...

Uitm dihatiku.. :-)

Pandangan saya..

#YUran memang murah, tapi kolej bukannya free still bayar..
#Kemudahan lain seperti makan dan pengangkutan bukan lagi free seperti dulu..sekarang bayar.
#Student Uitm memang ramai..misi akan datang akan mencecah 200,000 students.
#Bagi saya,walaupun Uitm mempunyai student dalam quantity yang ramai,tapi dalam masa yang sama quality para graduan juga di ambil kira.
#Terpulang lah pada diri individu itu,kalau nak berjaya kena lah berusaha..bagi saya mana-mana university pun ok..tak ada masalah untuk menimba ilmu..


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 20-03-07 02:07


atie82...dah kena bayr ke semua?tapi tetap murah lagi..kemudahan banyak diberi pda Uitm..U lain?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 20-03-07 02:07


Pada 19-03-07 15:31 , 2manis posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-03-07 12:33 , Afina posting:

!!! QUOTE !!!

Mari sama-sama kita berfikir dan renung sejenak....

Cuba banyangkan UiTM di Malaysia TIDAK PERNAH WUJUD?
Apakah perubahan yang belaku pada pelajar dan masyarakat sekeliling?


satu lagi contoh fanatik macamlah tak ada universiti lain di malaysia ini. macamlah comfirm uitm terbaik dan hanya satu saja universiti pembela melayu.
kata peribahasa tong kosong kuat bunyinya. Universiti lain banyak sangat anugerah yang best sampaikan ada yang dapat anugerah atara 100 universiti terbaik dunia (dunia bukan malaysia) seperti Um, ukm tak kecoh2 punn..... Kenapa uitm sentiasa kecoh dengan anugerah yang tak seberapa itu kalau dibandingkan dengan universiti lain???nampak sangat ketinggalan sedfang universiti lain dah lama mengaut anugerah sejak dulukala lagi..........

oklah, kalau bagi Afina Uitm the best, itu hak dia nak pertahankan.boleh tak untuk lebih adil, afina dah senaraikan kebaikan, senaraikanlah pulak keburukan untuk diperbaiki.kita mulakan:
1, itm lebih baik, lebih berkualiti banding Uitm
2, kerana dimanjakan, pelajar uitm jadi mnanja dan tak tahu berdikari
3.uitm dijadikan medan politik oleh UMNO.bebudak uitm mudah diumnokan dan diputeriumnokan seolah-olah terhutang budi dengan umno. memang itu tujuan itm dinaikkan menjadi uitm bila sokongan kepada PM pada masa itu merosot jauh.
4.islam disekat atau dikurangkan di uitm
5. akhlak pelajar?????
6. banyak main kabel.umno2 suka main kabel masukkan anak, anak sedara, kerabat masukkan uitm walaupun hanya 1A atau tak ada A langsung.jangan nak nafikanlah...... jadi di mana kualitinya??

afina... sambung dan bincang...


afina..jawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 03:13


Pada 19-03-07 15:31 , 2manis posting:

!!! QUOTE !!!


4.islam disekat atau dikurangkan di uitm


Hmmm...Betul ke ni?...Hampir 5 tahun saya belajar dekat uitm saya tak perasan pulak Islam disekat atau dikurangkan...Tak pernah pulak pak guard halang student lelaki pergi solat jumaat dekat masjid ataupun tak bagi student perempuan tutup aurat...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 03:25


Pada 19-03-07 15:31 , 2manis posting:

!!! QUOTE !!!


5. akhlak pelajar?????


Rasanya kebagusan akhlak pelajar tak bergantung kepada tempat dia belajar kan...Tak kisah lah belajar dekat mana sekalipun...Yang penting pandai bawa diri...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 03:35


Pada 19-03-07 15:31 , 2manis posting:

!!! QUOTE !!!


6. banyak main kabel.umno2 suka main kabel masukkan anak, anak sedara, kerabat masukkan uitm walaupun hanya 1A atau tak ada A langsung.jangan nak nafikanlah...... jadi di mana kualitinya??



Kualiti seseorang pelajar tu bukan bergantung kepada result SPM, tetapi bagaimana dia dapat menyesuaikan diri dengan U...Saya punya result SPM pun tak berapa bagus...Cuma dapat 1A saja...Tapi alhamdulillah saya dapat masuk UiTM dan grade dengan 3 pointer...

p/s: Untuk pengetahuan, cara saya masuk UiTM dengan hantar borang permohonan, bukan nya dengan kable tau... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 13:29


Assalamu'alaikum wbt..
Elo kawan..mana-mana University pun banyak kebaikkan dan keburukkan..
jadi tak payah nak gaduh2..mana-mana u pun ada teruknye..ada tendang pelajar etc..UTM,UM,UKM,UUM,USM,MMU,UNIMAS,UMS.. tak payah nak gadoh2.. 8-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 13:38


UITM DIHATIKU

wujudmu di sini
di tanah anak merdeka
bagai obor ilmu
memayungi putra putrinya
pelopor hidup, budaya, bangsa, agama...negara
pembentuk akhlak manusia agar jadi sempurna

ku yang melangkah ke sini ingin mempelajari
rahsia di muka bumi dengan cara hakiki
tunjukkan aku jalan ilmumu untukku menuju
destinasi cita-cita negara dan bangsaku

majulah bangsa
maju negara
berkat usaha jaya mara
kami berikrar akan berjasa
hingga kita berjaya...demi bangsa

watikah yang kumiliki kan ku semat dihati
janjiku pada pertiwi untuk menabur bakti
ku sempurnakan seikhlas hati membela negara
doa restu ayah bonda ku untuk semua
UiTM...usaha taqqa mulia


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 13:41


Sorry sebab terhantar 3kali...

Wawasan Setia Pelajar

Bersatu kita Pelajar UiTM
Kita Bangsa Perkasa

Taat dan Setia ku Untuk Negara
Penuh Semangat Waja

Kita .....
Jangan muda Terlupa
Pengorbanan, Perjuangan
Anak Bangsa

Kita .....
Jangan muda terleka
Kemajuan, Keamaan
Yang Ada

Kita .....
Berterima kasih
pada Peminpin-peminpim
Negara

kita .....
rasa Penuh Bersyukur
Kerahmatan, Kemuliaan
dariNya

Kami lah .....
Pendokong, Pewaris Bangsa

Kami lah .....
Pendaulat, Bangsa Malaysia

Kami lah .....
Pelajar, Berwawasan
Untuk......
mana..GA..ra..KU...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku
[ Telah diedit oleh: niza_ati pada 20-03-07 13:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 13:52


UiTM pada dasarnya diwujudkan untuk memebela kaum bumiputera...yang terdiri dr agama ISLAM, Iban, Bidayuh etc..
Politik...mana-mana pun ada politik...termasuk Universiti2 lain.. Baik buruk pelajar UiTM bukan terletak pada UiTM semate2..tetapi pada diri mereka sendir..setiap insan itu berakal..tahu berfikir..jadi..mereka yang buat keputusan.. Kami di UiTM...kalau diploma belajar subjek Agama..selama 3 sem termasuklah Falsafah Sains Islam(bagi pelajar Sains). Degree pun belajar lagi beberapa sem..bukan nak bandingkan..tapi U lain ada ke? Selain dr UIAM lah.. UiTM memang jaga pelajarnye...malah "taraf" mereka sendiri...
Seperti ana kata kan pada awal2 lagi...UiTM ini ada baik dan buruknya... Kalau antum semua lah..nak ke keburukkan antum dikabarkan sedangkan banyak lagi yang lebih baik??!!!
apa yang baik kita ikut..mana yang tidak, kita ambil iktibar..
WaAllahualam...
kepada Webmaster/moderator..tolong kunci post ni lau menjadi dan makin teruk..sebab ada yang dah keluar kata-kata kasar..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_insan
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13223
Posting: 7
Dari: dari sini kesana

Perak  


posticon Posting pada: 20-03-07 14:36


Bismillahhirrahmanirrahim..
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih..

"Barangsiapa yang banyak bicaranya, maka banyak pula kesalahannya, Barangsiapa banyak kesalahannya maka berkurang pula rasa malunya, Barangsiapa kurang malunya maka berkurang pula wara'nya dan barangsiapa kurang wara'nya, matilah hatinya.."

Ana pelajar Uitm.. dari diploma sampai lah ke degree.. keputusan SPM 1A1 saja, tapi Alhamdulillah Allah bukakan pintu rezeki ana untuk belajar masuk di Uitm..Dan Alhamdulillah juga Allah bantu ana dapat keputusan yang cemerlang dan pernah mendapat dekan.. Semua U sama saja, tempat untuk kita timba ilmu di bumi Allah. Bukan nak puji Uitm tapi kalau bukan Uitm ambil ana belajar mungkin sampai sekarang ana kurang ilmu terutamanya ilmu agama, walaupun Uitm bukan universiti Islam dan itu semua juga datang dari Allah yang pertama-tamanya, SubhanAllah..Dari Uitm jglah ana berubah dari jahil kepada kebaikan walau sedikit cuma. Ini kerana Allah membuka hati orang-orang di Uitm untuk memasukkan students yang tinggi ilmu agamanya dan membantu sahabat2 yang lain. Ana salah seorang yang dbantu.. Alhamdulillah.. Hanya padaNya lah kita bersyukur. Ilmu Allah ada di mana-mana, setiap org tidak sempurna dan takkan sempurna kecuali Rasulullah S.A.W, Nabi yang kita cintai..Semua Universiti adalah ciptaan manusia dan apa yang dicipta oleh manusia tidak sempurna.

Untuk ingatan semua, janganlah kita membincangkan perkara2 yang hanya menyebabkan pergaduhaN. Banyak lagi perkara yang perlu dibincangkan contohnya bagaimana nak memartabatkan ISLAM kembali di bumi Malaysia. Perkara ini lebih baik bukan?

"Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah." Az-Zumar:53

SubhanAllah, Alhamdulillah, Allahuakhbar!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_insanProfil   Hantar PM kepada ismi_insan   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 20-03-07 22:45


Pada 20-03-07 03:25 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-03-07 15:31 , 2manis posting:

!!! QUOTE !!!


5. akhlak pelajar?????


Rasanya kebagusan akhlak pelajar tak bergantung kepada tempat dia belajar kan...Tak kisah lah belajar dekat mana sekalipun...Yang penting pandai bawa diri...



Kalau persekitaran dah tak bape elok..kuat pengaruhnya..terpengaruh juga kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 21-03-07 00:43


Uitm...universiti Ini Tolong Melayu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 01:08


Pada 20-03-07 22:45 , sahibul posting:

!!! QUOTE !!!


Kalau persekitaran dah tak bape elok..kuat pengaruhnya..terpengaruh juga kan?


Memang lah...Kenapa pulak?Teruk sangat ke suasana dekat UiTM?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 16:04


hidup uitm

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 22-03-07 22:46


??????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

al-nadiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18346
Posting: 44
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-03-07 23:45


UITM d'best..peluang belajar di sana adalah hadiah terindah dalam hidupku..buat sahabat2 yang masih belajar d uitm,jadilah sebutir mutiara di celahan deraian2 kaca..jadilah pelajar melayu yang !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-nadiahProfil   Hantar PM kepada al-nadiah   Pergi ke al-nadiah's Website   Quote dan BalasQuote

al-nadiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18346
Posting: 44
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-03-07 23:48


UITM d'best..peluang belajar di sana adalah hadiah terindah dalam hidupku..buat sahabat2 yang masih belajar d uitm,jadilah sebutir mutiara di celahan deraian2 kaca..jadilah pelajar melayu yang bermaruah&bermartabat..ALLAHUAKBAR !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-nadiahProfil   Hantar PM kepada al-nadiah   Pergi ke al-nadiah's Website   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 23-03-07 13:04


semua U memang bst...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

ianazri
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19355
Posting: 9

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 13:57


uitm di hati ku!usaha takwa mulia...but..if u come 2 certain campus,especially which offers entertainment-based course..it's pathetic 2 say dat most of da students........

Bookmark and Share

    


  Member Information For ianazriProfil   Hantar PM kepada ianazri   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 23-03-07 17:09


best ke?semua melayu...pesaingan?mudah ke?
lagipun..Uitm nak pelajar 200000 oran..lagi ramai menganggur nanti..kita nak kualiti..bukan kuantiti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-07 22:30


erm.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 09:42


Pada 23-03-07 17:09 , sahibul posting:

!!! QUOTE !!!

best ke?semua melayu...pesaingan?mudah ke?
lagipun..Uitm nak pelajar 200000 oran..lagi ramai menganggur nanti..kita nak kualiti..bukan kuantiti...


Bukan pelajar melayu saja ada tau...kaum bidayuh, iban pun ada tau..yang dr Sabah dan Sarawak...ingat sikit..mereka pun bumiputra tau...

lagipun..pelajar Bumiputra sekarang ada yang setanding dan lebih bagus dari pelajar bukan bumiputra diluar sana...so..persaingan tetapi ada..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 02-04-07 01:00


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 02-04-07 01:04


ok saja!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

rainy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.03.2007
Ahli No: 29286
Posting: 24
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-04-07 18:21


uitm..kasihku tertumpah di sini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rainyProfil   Hantar PM kepada rainy   Quote dan BalasQuote

syahadaiman86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.03.2007
Ahli No: 29321
Posting: 31
Dari: Johor - Selangor

Johor  


posticon Posting pada: 12-04-07 14:37


Salam.

Ana salah seorang produk UiTM. memang ana akui kelebihan uitm macam yuran murah kolej & makan free. tapi mungkin selepas ini uitm akan seperti ipt2 yang lain. mungkin selepas ini tiada lagi mknn free (hanya diberika kepada yang layak terutama yang datang daripada keluarga yang susah). Pengambilan pelajar yang ramai mungkin dilihat kurang kualiti tetapi hakikatnya masih ramai yang masuk dengan kualiti dan dapat teruskan kualiti kecemerlangan sampai grad.

Cuma satu hakikat yang org lain tak tau, kejayaan uitm diluar @ penglibatan uitm diluar negara sering 'disenyapkan'. kalau ipt lain menang apa-apa diluar negara media akan heboh2kan tetapi kalau uitm tak dapat publisiti yang sama macam ipt lain. Ini memang hakikat.

[ Telah diedit oleh: syahadaiman86 pada 12-04-07 14:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadaiman86Profil   Hantar PM kepada syahadaiman86   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 12-04-07 19:32


Pada 12-04-07 14:37 , syahadaiman86 posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.

Ana salah seorang produk UiTM. memang ana akui kelebihan uitm macam yuran murah kolej & makan free. tapi mungkin selepas ini uitm akan seperti ipt2 yang lain. mungkin selepas ini tiada lagi mknn free (hanya diberika kepada yang layak terutama yang datang daripada keluarga yang susah). Pengambilan pelajar yang ramai mungkin dilihat kurang kualiti tetapi hakikatnya masih ramai yang masuk dengan kualiti dan dapat teruskan kualiti kecemerlangan sampai grad.

Cuma satu hakikat yang org lain tak tau, kejayaan uitm diluar @ penglibatan uitm diluar negara sering 'disenyapkan'. kalau ipt lain menang apa-apa diluar negara media akan heboh2kan tetapi kalau uitm tak dapat publisiti yang sama macam ipt lain. Ini memang hakikat.



kenapa pula nak sorok kejayaan Uitm?ingat U lain dengki dengan Uitm ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

azuwin88
Warga Rasmi
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29594
Posting: 8
Dari: uitm segamat / selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 21:48


ana pun sudent uitm juga... cakap pasal uitm, tak tau kenapa first2 yang trlintas kat fikiran prjalanan dakwah dan tarbiyah.... agak2 so far ok ke? nak pandangan semua...kalau pasal facilities rasanya ok... students uitm memang manja, apa nak semua dibagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azuwin88Profil   Hantar PM kepada azuwin88   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 25-04-07 00:37


Pada 15-04-07 21:48 , azuwin88 posting:

!!! QUOTE !!!

ana pun sudent uitm juga... cakap pasal uitm, tak tau Kenapa first2 yang trlintas kat fikiran prjalanan dakwah dan tarbiyah.... agak2 so far ok ke? nak pandangan semua...kalau pasal facilities rasanya ok... students uitm memang manja, apa nak semua dibagi...


azuwin...manja bagaimana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

nana_klate
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12131
Posting: 54
Dari: KeLaTe

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 01:04


uitm tetap dihatiku ;-)


-----------------
"Saat kau dilahirkan-Kau menangis dan Orang lain tersenyum-BERJUANGLAH agar disaat kau menghembus nafas terakhir-Kau tersenyum dan orang lain menangis..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For nana_klateProfil   Hantar PM kepada nana_klate   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 27-04-07 03:26


ok..surely Uitm is among the best nowadays..!sebab saya pun bekas produk Uitm dan kini menyambung pengajian degree di Usm..alhamdulilah banyak ilmu yang belajar dulu tu boleh digunakan masa kat sini..

Belajar kat manapn sama selagi nawaitu untuk menuntut ilmu itu tak seleweng bukan..?tak kisah ipta/ipts..semua ada kelebihan masing-masing..Semuanya atas diri sendiri..

Ilmu tu wajib dituntut sesuai dengan kehendak islam..makin dalam ilmu kita..makin lah kita dapat mendekat'dan diri pada Allah...

Jadi sama-sama lah kita majukan diri kita dengan menuntut ilmu demi pembangunan ummah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-07 21:17


sekarang dah name baru untuk UiTM shah alam.. university teknologi mara malaysia :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 15:52


yap...uitm shah alam dah tukar nama baru..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-08-07 17:38


Pada 27-04-07 01:04 , nana_klate posting:

!!! QUOTE !!!

uitm tetap dihatiku ;-)




samalah... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-08-07 18:53


ikatan mahasiswa madani masa zaman ana dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 22:52


assalammualaikum....ana tergerak untuk memberi komen disini...untuk pengetahuan semua,ana bekas pelajar uitm.....buat sesiapa yang yang memandang serong pada uitm harap pandangan antum tu diubahkan...jangan berkata2 kalau antum tak pernah belajar di uitm...kalau kita tak kenal seseorang tu,jangan mudah untuk mengata....selagi kita tak kenal rapat orang tu selagi tu kita tak ada hak untuk mengata org tu...betul tak....kalau sesiapa yang nak mengata pelajar uitm ni...antum2 semua belajar dulu di uitm baru layak untuk mengata kalau tak puas hati....sapa kata student uitm tidak berkualiti.....memang pelajar terdiri dari bumiputera sahaja,tapi tak semestinya bumiputera sesama bumiputera tidak boleh bersaing,asal kita nak berjaya,walau dimana kita tetap akan bersaing...dengan ada uitm banyak pelajar melayu mendapat ilmu.....yang penting ilmu yang kita pelajari....kalau tentang yuran,Kenapa nak ,mempertikaikan yuran,yuran murah tu rezeki,Kenapa nak mempertikaikan rezeki tuhan bagi kepada pelajar uitm....ana tengok ada komen tentang uitm sekat agama....untuk pengetahuan antum semua,persatuan mahasiswa islam masih boleh bergiat di uitm.ana bekas PMI uitm....program2 agama masih boleh dijalankan...usrah masih boleh dijalankan...uitm tak sekat orang untuk solat.....uitm pun ada solat jumaat di pusat islam uitm.....
bagi ana semua U ada kelemahan dan kelebihan masing-masing...tak payah lah kita nak cari kelemahan org.......perbaiki diri dulu....kalau ukhwah.com wujud untuk bagi peluang ahli memperlekehkan Universiti, ana bangkang.....ukhwah.com salah satu cara untuk memperjuangkan agama,bukan untuk memperlekehkan sesuatu....gunalah ruang disini dengan sebaik-baiknya,bukan senang-senang memperlekehkan orang.....uitm macam u lain ada kelemahan dan kebaikannya....graduan uitm berkualiti tidak seperti yang saudara2 berkata....untuk pengetahuan semua,graduan uitm antara graduan yang mengisi ruang kerja di malaysia...uitm bukan setakat belajar teori,malah belajar praktikal...uitm sekarang kemasukan tak sesenang yang antum fikir.....kepada yang berkaitan,kepada pengurusan tertinggi ukhwah,harap forum yang memperlekehkan tanpa sebab2 agama disekat......kita nak berjuang agama, bukannya nak menambah dosa kat sini.....fikir2lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 29-08-07 08:49


Uitm bukankah ditubuhkan untuk bumiputra menimba ilmu supaya tidak ketinggalan dibelakang kaum2 lain yang lebih menonjol dan maju dalam akademik...jadi apalah yang ditelagahkan....cuma kadang-kadang tu pelajar Uitm ni bersikap seperti mereka lebih super dari pelajar IPT lain....tu saja...


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-08-07 09:35


ana pun bekas pelajar uitm (shah alam).uitm sekarang memang lebih open tak macam 2-3 tahun yang lalu...2-3 tahun yang lalu memang betul-betul aktiviti agama banyak yang disekat..pernah seorang lecturer kabo,dr 43 program agama yang diusulkan hanya 17 yang boleh dibawa kepada perbincangan yang lulus tak taula beraper...tapi sekarang dengar kata uitm lebih open dengan kehendak pelajar pasal mereka tau betapa teruknyer keadaan student Kalau tak di bendung dengan agama

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

iman_amal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.01.2005
Ahli No: 13745
Posting: 61
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-08-07 10:13


Pada 19-03-07 15:31 , 2manis posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-03-07 12:33 , Afina posting:

!!! QUOTE !!!

Mari sama-sama kita berfikir dan renung sejenak....

Cuba banyangkan UiTM di Malaysia TIDAK PERNAH WUJUD?
Apakah perubahan yang belaku pada pelajar dan masyarakat sekeliling?


satu lagi contoh fanatik macamlah tak ada universiti lain di malaysia ini. macamlah comfirm uitm terbaik dan hanya satu saja universiti pembela melayu.
kata peribahasa tong kosong kuat bunyinya. Universiti lain banyak sangat anugerah yang best sampaikan ada yang dapat anugerah atara 100 universiti terbaik dunia (dunia bukan malaysia) seperti Um, ukm tak kecoh2 punn..... Kenapa uitm sentiasa kecoh dengan anugerah yang tak seberapa itu kalau dibandingkan dengan universiti lain???nampak sangat ketinggalan sedfang universiti lain dah lama mengaut anugerah sejak dulukala lagi..........

oklah, kalau bagi Afina Uitm the best, itu hak dia nak pertahankan.boleh tak untuk lebih adil, afina dah senaraikan kebaikan, senaraikanlah pulak keburukan untuk diperbaiki.kita mulakan:
1, itm lebih baik, lebih berkualiti banding Uitm
2, kerana dimanjakan, pelajar uitm jadi mnanja dan tak tahu berdikari
3.uitm dijadikan medan politik oleh UMNO.bebudak uitm mudah diumnokan dan diputeriumnokan seolah-olah terhutang budi dengan umno. memang itu tujuan itm dinaikkan menjadi uitm bila sokongan kepada PM pada masa itu merosot jauh.
4.islam disekat atau dikurangkan di uitm
5. akhlak pelajar?????
6. banyak main kabel.umno2 suka main kabel masukkan anak, anak sedara, kerabat masukkan uitm walaupun hanya 1A atau tak ada A langsung.jangan nak nafikanlah...... jadi di mana kualitinya??

afina... sambung dan bincang...


Salam semua...,

Sedih baca topik ini..Saya jrg balas dalam forum ini..kecuali jika saya rasa benar-benar perlu .. Oleh itu, sekiranya saya menjawab dalam forum ni, pastinya ianya benar-benar penting untuk saya..

Menggeletar tangan saya menaip kerana sedih dan terkejut sangat baca pandangan sesetangah forumer yang terlalu tajam mengeluarkan kata-kata (yang negatif)...

Saya jawab soalan diatas;

1. Saya tak nafikan itm baik, uitm pun baik juga. Bagi saya, itm seperti abang dan kakak kepada uitm yang menjadi role model kepada adiknya, uitm

2. Saya tak pasti u lain bagaimana tapi bagi saya, seronok balajar di uitm.. memang banyak kemudahan, lecturer pun baik2.. Waktu diuitm lah, saya belajar travel seorang-seorang memandang saya belajar di kampus yang jauh dr rumah saya.. Time study pula, jika ada asg yang saya tak tahu buat, setiap kali tu lah saya akan ulang alik dr kolej ke bilik lecturer sampai pukul 5 petang discuss bagaimana nak buat.. Lecturer pun memang sangat baik sampai perhub kami sampai saya dah kerja ni pun, masih berhubung...

3. uitm di jadikan medan umno? saya tak pasti hal ini..tapi so far, saya tak pernah berhadapan dengan situasi politik sepanjag menyertai mana-mana aktiviti di uitm...(dah hampir 7 tahun belajar di uitm)

4. islam disekat? Saya juga tak pasti mengenai hal ini..Pernah juga dengar hal ini..tapi..so far, saya belajar banyak tentang agama semasa study di uitm.. Saya dilahirkan dan dibesarkan di bandar, KL..di sek ren dan men, majoriti student bukan stu melayu.. Bila masuk uitm, barulah saya belajar usrah, aktiviti2 agama dan sebagai..Sesungguhnya hidayah Allah itu..di mana-mana..insyaAllah...

5.akhlak pelajar? erm..bila jupe kawan-kawan pada masa ini..ramai yang beranggapan saya dulu belajar di sek agama...

6. banyak main kabel? erm, alhamdulillah..saya dapat agregat 10 masa spm..dan uitm first choice saya sebab makcik cakap kat situ yuran murah..rm200 lebih semester.. Bila dah habis degree, kawan-kawan seuitm dapat kerja di sykt terkemuka..gaji pun besar...Malah boleh dikatakan ahli keluarga saya , sedara 2 hampir semua produk uitm...Pakcik saya lecturer uitm, dan sekarang ada firm sendiri, dan masih dipanggil untuk beri talk kat uitm, dan boleh dikatakan businessman yang berjaya...Makcik juga yang menggalakkan saya masuk uitm dulu, dan anaknya juga belajar di uitm..sekarang adalah salah seorang pengarah di sebuah kementerian..

Kesimpulannya, saya harap kita sama-sama muhasabh diri..adakah kita ni terlalu baik untuk mengatakan keburukan org...Maaf andai tersinggung kerana saya juga telah telah tersinggung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman_amalProfil   Hantar PM kepada iman_amal   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-08-07 10:30


apa lah nak kutuk-kutuk universiti orang..universiti anda best sangat ke sampai nak perlekehkan universiti orang lain.. tak patut betul..admin..kuncilah topik ni..kalau tak lagi banyak fitnah yang disebarkan..baguslah itu..buku baru dah cacat dengan kata-kata maki hamun..


-----------------
streamyx


Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

teratai89
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30838
Posting: 13
Dari: marang terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 12:07


Saya pun budak uitm Shah Alam juga.Memang ada org yang memperkecil-kecilkan saya apabila saya mendapat tawaran uitm,Tapi demi untuk mengenggam ijazah law saya ikutkan kata hati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai89Profil   Hantar PM kepada teratai89   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 29-08-07 12:38


salam...i'm from uitm...and i am proud to be one....i know thre's a lot of stories involving uitm's students but i dnt think becoz of those uitm need to be labelled for some sort unquality universities...as far as i concern it is not about the "brand"...it is about you....i dont think that uitm not qualifying in producing qualities students...most of my seniors turn out to be gd students and more....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

nur_mustafa
Warga Rasmi
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29137
Posting: 2
Dari: shah alam,selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 13:17


assalamualaikum w.b.t
saya pun salah seorang dr pelajar uitm malaysia..
saya amat sedih bila membaca pelbagai kutukan2 yang diberikan kepada uitm oleh hamba2 Allah yang masih mempunyai hati yang kotor..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mustafaProfil   Hantar PM kepada nur_mustafa   Quote dan BalasQuote

cik_nor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30856
Posting: 28
Dari: kl

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 13:46


uitm tetap dihatiku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_norProfil   Hantar PM kepada cik_nor   Quote dan BalasQuote

nur_mustafa
Warga Rasmi
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29137
Posting: 2
Dari: shah alam,selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 13:57


8-) 1st of all, syukur kehadrat Illahi atas nikmat2Nya yang begitu banyak smpy tak terhitung..
:-) assalamualaikum wbt..
saya berasa amat sedih dengan topik yang didiscus sekarang ni atas pelbagai kutukan2 yang diberikan kepada uitm oleh hamba2 Allah yang masih mempunyai penyakit hati..
saya merupakan salah seorang pelajar uitm malaysia kat shah alam..
uitm bukan semuanya buruk tetapi biasalah manusia suka melihat keburukan org walaupun kecik sdgkan keburukan sendiri tak pernah dinilai...
terus-terang saya katakan saya masuk uitm 1stly saya tengok yurannya yang murah kerana saya bukanlah org senang, duit susuh dapat,so bagi mengurangkan beban keluarga, alhamdulillah saya diterima masuk ke uitm selapas tamat matrikulasi dengan last pointer kat matrix 3.84 dan uitm adalah 1st choice. ini membuktikan uitm bukan ambil calang2 org untuk belajar kat sini..
ia adalah medium untuk tolong orang-orang melayu,bumiputera..
alhamdulillah sekarang saya boleh belajar dengan selesa dengan kemudahan2nya..
kat uitm juga saya pelbagai aktiviti keagamaan boleh dilakukan, tak ada sedikit pun yang disekat asalkan kita nak..saya ikuti usrah2, ceramah2 agama...            
saya berpegang kepada prinsip selagi apa yang kita buat tak melanggar hukum AllahSWT tak siapa yang boleh menghalangnya..
;-) buktinya:pada petang 2 seorang lecturer india,miss dia nak gantikan kuliah untuk kami sb nak cover syllabus yang tertinggal dan dia suggest buat pukul enam smpy lapan mlm sb time 2 semua free dari kelas,so saya fikir maghrib akan lewat dan masa tengah lecture,bila dah masuk waktu maghrib ktorag cakap dengan lecturer suruh dia awlkan habis sb nak solat dan dia faham so kami dapat solat magrib awal..
8-) so, nasihat saya di mana pun kita berada jangan lupa kepada Allah so akan membuatkan diri kita takut untuk berbuat jahat..
;-) selalulh merasakan Allah berada dekat dengan kita
;-) muhasabahlah diri sentiasa dan jangan asyik mencari kesalahan org..



    -----------------
    what u giv u get back


    Bookmark and Share

        


      Member Information For nur_mustafaProfil   Hantar PM kepada nur_mustafa   Quote dan BalasQuote

    masz
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 09.07.2005
    Ahli No: 17165
    Posting: 96
    Dari: kuala lumpur

    Melaka   avatar


    posticon Posting pada: 29-08-07 15:19


    UiTM di hatiku...
    belajar mana-mana pun sama, yang penting niat kita..nawaitu kena betul, nak menimba ilmu yang bermanfaat..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

    nurul_huda3110
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 18.05.2005
    Ahli No: 16604
    Posting: 171
    Dari: klang

    Selangor   avatar


    posticon Posting pada: 29-08-07 16:16


    ana tak sempat nak baca semua mesej dalam topik ni.
    apapun,uitm yang terbaik.. :-)

    tentang masalah yang berlaku di uitm,semua U pun ada maslh yang sama..
    terpulang pada individu tu sendiri..kalau pandai pilih kawan taklah terjebak dengan benda yang bukan2.. :-D :-D

    uitm adalah salah satu medium untuk mempertahankan hak org melayu.. :-)

    bukan tak ada mjls2 ilmu,kat pusat islam,persatuan dan surau2 pun banyak anjurkan program ilmiah.

    hargailah keistimewaan yang kita ada sekarang..jangan sampai govt tarik balik keistimewaan untuk anak melayu.

    lecturer kami bukan hanya mengajar tentang academic semata-mata..ada juga diselitkan tentang ilmu2 luar silibus..

    masa sem 1 di uitm arau, lecturer math tak bagi masuk kelas kalau student tak solat subuh.lambat tak apa aslkan solat dulu.:-D
    itu menunjukkkan,masih ada lecturer yang mengambil berat tentang rohani students.

    jangan asyik nak cari salah org lain saja..muhasabah diri..ALLAH yang berhak menilai hamba2Nya.. :-D :-D

    :-D :-D pRoud tO bE mUkmInah :-) :-)

    Bookmark and Share

        


      Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

    mohd
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 17.05.2003
    Ahli No: 401
    Posting: 283
    Dari: kl

    ireland  


    posticon Posting pada: 29-08-07 17:10


    as a uitm student..buat can isay..???try comment sikit pasal
    1.pilihanraya camous kat uitm
    2nape uit. tak ada fakulti pengajian islam
    3.kenapa uitm banyak saja konsert2 hiburan dari program agama..kalau ada pun student tak ramai..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

    najah_musla
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 05.09.2006
    Ahli No: 26198
    Posting: 319
    Dari: Gunung Semanggol

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 29-08-07 21:31


    pihak pengurusan...tolong kunci topik ini....ukhwah.com untuk memperjuangkan islam bukan untuk menambahkan dosa.....

    Bookmark and Share

        


      Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

    Member Messages

    Forum Search & Navigation

     

    Log in to check your private messages

    Silakan Login atau Mendaftar





      


     

    [ Carian Advance ]

    Jum ke Forum 




    Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

    Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
    yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
    Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
    dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


    Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
    atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
    hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
    kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

    Portal Ukhwah
    Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
    Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
    Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
    Dibina oleh Team Walasri




    Loading: 0.226832 saat. Lajunya....