Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 10 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: ALIM TAPI SOSIAL?


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» ALIM TAPI SOSIAL?

Please Mendaftar To Post


Oleh ALIM TAPI SOSIAL?

nur_anNisa
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2006
Ahli No: 27905
Posting: 17
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 10:27


patut ke orang2 yang alim ni sosial? maksud saya sosial dengan yang berlawanan jantina..contohnya kalau lelaki selalu dengan perempuan, tak rasa segan kalau berkumpul dengan ramai-ramai perempuan dia seorang saja lelaki, selalu bermesra dan gurau2 dengan perempuan..dll..

sebab pada pendapat saya orang yang alim dan baik2 dia takkan rapat sangat dengan yang lain jantina dengannya..tu tandanya dia
pandai jaga maruah diri dan juga maruah orang lain..tanda dia pandai jaga batasan lelaki dan perempuan...

kat tempat saya belajar ni memang banyak lelaki yang baik2 dan alim2..cuma sebahagian daripada mereka ni agak sosial...jadi saya pun terfikir, mereka ni betul-betul baik atau hipokrit semata2? saya bukan nak berprasangka buruk kat sesiapa,cuma nak tau sama ada persepsi saya tadi betul atau salah..alim dan sosial ok ke sebenarnya?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_anNisaProfil   Hantar PM kepada nur_anNisa   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 10:37


Pada 10-03-07 10:27 , nur_anNisa posting:

!!! QUOTE !!!

patut ke orang2 yang alim ni sosial? maksud saya sosial dengan yang berlawanan jantina..contohnya kalau lelaki selalu dengan perempuan, tak rasa segan kalau berkumpul dengan ramai-ramai perempuan dia seorang saja lelaki, selalu bermesra dan gurau2 dengan perempuan..dll..

sebab pada pendapat saya orang yang alim dan baik2 dia takkan rapat sangat dengan yang lain jantina dengannya..tu tandanya dia
pandai jaga maruah diri dan juga maruah orang lain..tanda dia pandai jaga batasan lelaki dan perempuan...

kat tempat saya belajar ni memang banyak lelaki yang baik2 dan alim2..cuma sebahagian daripada mereka ni agak sosial...jadi saya pun terfikir, mereka ni betul-betul baik atau hipokrit semata2? saya bukan nak berprasangka buruk kat sesiapa,cuma nak tau sama ada persepsi saya tadi betul atau salah..alim dan sosial ok ke sebenarnya?


hmmm....memang tak elok begitu...Dr zulkifli al-bakri...seorang yang amat alim...mengajar di tempat yang ada laki dan perempuan....tapi bila berhadapan dengan perempuan,matanya tertunduk...agak menjauh,....subhanallah...bukan tak mo cakap dengan perempuan,dan bukan pula dia tak mengajar kat perempuan,or anti perempuan,tapi...jaga maruah...demi cintaNYA


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

  


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 10:39


Pada 10-03-07 10:27 , nur_anNisa posting:

kat tempat saya belajar ni memang banyak lelaki yang baik2 dan alim2..cuma sebahagian daripada mereka ni agak sosial...jadi saya pun terfikir, mereka ni betul-betul baik atau hipokrit semata2? saya bukan nak berprasangka buruk kat sesiapa,cuma nak tau sama ada persepsi saya tadi betul atau salah..alim dan sosial ok ke sebenarnya?

bersangka baik...emm sebenarnya care mereka bergaul tu dah melangkaui batas seorang muslim ke??maksud anis, sentuh2 ke, bertepuk tampar ke??

kalau yang tu memang lah tak patut..



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 10:42


assalamualaikum w.b.t.
erm, pada pendapt saya, kita kenalah lihat pada tempat,
keadaan dan segalanya..
dan ia juga perlulah kena dengn caranya..
sebagaimana Nabi Muhammad s.a.w. baginda juga menyelitkan gurauan dalam majlis ilmunya..
akan tetapi, jika sudah sampai bergelak ketawa,
di mana letaknya aurat perempuan itu?
saya bukan seorang fakiqh, tetapi insya allah..

yang penting, sahsiah itu memang perlu kerana ia menunjukkan siapa kita sebenarnya..
Allahu a3lam..

Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur"- Saidina Umar Ibnul Khattab -

Bookmark and Share

  


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

nur_anNisa
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2006
Ahli No: 27905
Posting: 17
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 11:01


Pada 10-03-07 10:39 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-03-07 10:27 , nur_anNisa posting:

kat tempat saya belajar ni memang banyak lelaki yang baik2 dan alim2..cuma sebahagian daripada mereka ni agak sosial...jadi saya pun terfikir, mereka ni betul-betul baik atau hipokrit semata2? saya bukan nak berprasangka buruk kat sesiapa,cuma nak tau sama ada persepsi saya tadi betul atau salah..alim dan sosial ok ke sebenarnya?

bersangka baik...emm sebenarnya care mereka bergaul tu dah melangkaui batas seorang muslim ke??maksud anis, sentuh2 ke, bertepuk tampar ke??

kalau yang tu memang lah tak patut..



tak sampai bertepuk bertampar tapi boleh menyebabkan orang yang tengok memandang serong..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_anNisaProfil   Hantar PM kepada nur_anNisa   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 11:03


Tak kena lah orang-orang yang alim ni sosial sangat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 11:52


bagi sya ikut tempat dan keadaan juga lah...kalau sj2 tu,macam lepak ke,duduk kat kantin begelak ketawa ke,bekumpul tak tentu hala ke...tu lain lah tu maknanya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 12:05


Pada 10-03-07 11:03 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Tak kena lah orang-orang yang alim ni sosial sangat..


bukan org alim agaknya.........tapi buat-buat macam alim


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

  


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-03-07 12:22


Alim pada ilmu bukan pada amalnya....


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

  


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 12:39


alim pada ilmu....orang yang berilmu....
waro' pada ajaran agama....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 12:47


Pada 10-03-07 12:22 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Alim pada ilmu bukan pada amalnya....


setuju.

alim ni ialah orang yang arif dalam sesuatu bidang ilmu yang diceburi.

wallahualam.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 13:12


Pada 10-03-07 12:47 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-03-07 12:22 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Alim pada ilmu bukan pada amalnya....


setuju.

alim ni ialah orang yang arif dalam sesuatu bidang ilmu yang diceburi.

wallahualam.



salam alaik...

alim pada ilmu yang brmnfaat dunia akhirat dan prktikkn ilmu yang telah dpelajari...dan sebarkn kepada sahabat dan shbiah...
insyaALLAH...semua akan dapat mnfaat dripd ilmu tu...

org yang alim tapi sosial tu...kbyknnye kerana mrka tau tentang baik buruk halal haram sesuatu perkara tapi xamik peduli...xprktikkn dalam khidupn seharian...sebab tu boleh trjdinye alim tapi sosial...ada ilmu tapi ilmu tu tak dsalurkn pada tempat yang sptutnye,..


-----------------
UKHWAH FILLAH LESTARI SELAMANYA


Bookmark and Share

  


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 13:37


Bagaimana anda mendefinisikan SOSIAL?

Samakah social dengan socialization?

Sepatutnya sosial berbataskan Syariat


p/s: terlebih sosial mungkin akan menyebabkan diri menjadi so----sial!

Bookmark and Share

  


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 10-03-07 17:41


ye berdasarkan pada batas syariat...tetapi taukah anda bagaimana berdasarkan syariat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 17:48


llaki yang baik akan jaga batasan pergaulan dengan perempuan...begitu jugak perempuan yang baik akan jaga batas-batas pergaulan dengan llaki.
kalau sampai boleh bertepuk tampar dan lawan pandang mata tu boleh d kira baik dan alim ke??

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 03:11


hmm... pening- pening...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 07:13


bukan tidak bersosial langsung,bersosial ini ada banyak cara boleh ditafsirkan..antaranya bercampur dengan masyarakat setempat dengan tujuan sebarkan dakwah..rendahkanlah pandangan,itulah yang sepatutnya...hidari fitnah,kerana akhir zaman ini ulama dikatakan menyebarkan fiynah dan fitnah itu kembali pada mereka..taubatlah kita

Bookmark and Share

  


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 08:35


apa pandangan sahabat sekalian jika saya katakan salah satu kegagalan dakwah ialah sikap pendakwah yang tak bersosial.........alim tapi sosial???....perlu dibezakan sosial dengan so sial yang sangat sial......pendakwah harus terjun bersama masyarakat...ke lapangan umat!!!....mereka perlu bergaul dengan semua orang tanpa mengira jantina......dengan org baik ke org jahat ke.....yang penting ada prinsip dan istiqamah dalam perjuangan.............saya pada mulanya agak malu berhadapan dengan sahabat2 perempuan tapi akhirnya saya sedar malu tak bertempat hanya akan menggagalkan misi dakwah..............saya harap sylah alim tapi sosial yang dikatakan itu....hihihi..tapi bukan so sial!!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

nur_anNisa
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2006
Ahli No: 27905
Posting: 17
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 01:19


betul juga ye...untuk tujuan berdakwah...asalkan tak melampaui batas..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_anNisaProfil   Hantar PM kepada nur_anNisa   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 01:56


sekarang ni susah juga nak cakap. Kalau senyap sangat,tak bersosial orang cakap sombong lah & macam-macam lah yang buruk2. tapi kena jaga juga di samping bersosial tu. kadang-kadang orang tak faham,tau nak mengata saja. kita ni, yang faham kena sabar saja lah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 01:57


Pada 13-03-07 08:35 , qardhawi_jr posting:

!!! QUOTE !!!

apa pandangan sahabat sekalian jika saya katakan salah satu kegagalan dakwah ialah sikap pendakwah yang tak bersosial.........alim tapi sosial???....perlu dibezakan sosial dengan so sial yang sangat sial......pendakwah harus terjun bersama masyarakat...ke lapangan umat!!!....mereka perlu bergaul dengan semua orang tanpa mengira jantina......dengan org baik ke org jahat ke.....yang penting ada prinsip dan istiqamah dalam perjuangan.............saya pada mulanya agak malu berhadapan dengan sahabat2 perempuan tapi akhirnya saya sedar malu tak bertempat hanya akan menggagalkan misi dakwah..............saya harap sylah alim tapi sosial yang dikatakan itu....hihihi..tapi bukan so sial!!!!!!

setuju..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 02:11


bagi saya,seorang laki yang soleh takkan sewenang2nya nak berborak kosong,bergelak ketawa dengan muslimah/wanita.....

mungkin saja tak salah bagi seorang lelaki BIASA...tapi bagi lelaki yang SOLEH tak ada sebab untuk dia kacau2 perempuan,bual2 & gelak ketawa....sebab dia tahu fitnah terbesar bagi dia adalah wanita(hadith nabi tapi tak ingat perawinya)
dan berbual2 kosong,gelak ketawa dengan wanita adalah salah satu dari pintu fitnah......

mungkin saja tak salah bagi seorang laki BIASA....tapi KENA INGAT,lelaki soleh bukannya lelaki biasa!!!

sama juga analoginya antara pelajar BIASA dengan pelajar TERBAIK....
bagi pelajar biasa dia tak kisah dapat C,atau B..asalkan lulus...

tapi bagi pelajar terbaik,dia nak dapatkan A untuk semua matapelajaran,dia kecewa jika dapat walaupun satu B...walaupun sebenarnya dapat A ke; B ke,dia tetap lulus!!!

so,terpulanglah kepada anda,nak jadi BIASA atau TERBAIK......
kalau anda nak jadi biasa2 sahaja...saya tak boleh paksa anda jadi terbaik....
saya hanya offerkan cara2 macam mana nak jadi TERBAIK sahaja.....kalau anda nak jadi BIASA juga,saya tak boleh nak paksa anda.......

kalau dalam pelajaran anda mengejar/struggle/sungguh2 nak dapat A walaupun dapat B pun tetap jugak lulus...makanya saya rasa dalam bab menjaga adab pergaulan laki-wanita pun anda perlu mengejar/stuggle/sungguh2 jadi muslim terbaik/soleh/gred A betul tak????

ke anda masih nak kan gred C itu???terpulanglah pada anda.......
bagi saya,type/golongan yang saya pilih adalah gred A.....itu prinsip saya..
walaupun gred C tetap juga lulus,tapi A tetap selama2nya lebih baik dari C..betul tak???
mudah2han interview saya dengan allah di akhirat nanti berjaya & mudah-mudahan peluang untuk saya diredhaiNya lebih besar....

wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

lukmanulhakim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.12.2005
Ahli No: 21214
Posting: 62
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 03:10


Mantap ulasan dari anti_alasan. Ana sokong.

Bookmark and Share

  


  Member Information For lukmanulhakimProfil   Hantar PM kepada lukmanulhakim   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 06:14


semuanya bergantung pada niat masing-masing...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 06:26


yup...betul tu...
apa yang dizahirkan semuanya tersirat dalam hati masing-masing..

Bookmark and Share

  


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 08:15


erm ana lah tu agaknya :)
memang sosial ana ni :)
dengan semua ana borak tak kira lelaki or perempuan... yang seksi pun ada...
jalan bersama pun ada... belajar sesama pun ada... makan bersama pun ada...

cuma.... hanya segelintir saja yang ana cover2...contoh macam akhawat2 kita, so pandai2 lah jaga akhlak :)

P/S: hanya org yang kenal ana saja faham, kenapa ana tulis ayat seperti perenggan 1-4 heh! :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-03-07 09:49


salam
alim tapi sosial?
apa istilah alim bagi anda?dan apa pulak istilah sosial bagi anda?
alim itu sukar di tafsir,mungkin bagi mata kita,dia alim tapi di mata Allah mungkin belum tahu lagi.banyak cerita2 yang boleh membuktikannya.bagi saya sendirilah,tak salah kalau seorang lelaki dan ramai perempuan berkumpul untuk discuss daripada seorang lelaki dan seorang perempuan berdua2an.mungkin bagi mata org,agak kurang manis tapi bagi saya bila kita berkumpul lelaki dan perempuan untuk tujuan tertentu,selagi niat dan cara kita betul tidak salah bukan.
Bak kata anti_alasan,dia mahukan A untuk segalanya tapi kadangkala A yang diinginkan bukan semuanya boleh tercapai.kadangkala kita pun boleh dapat B+ walaupun kita rasakan kita dah bersungguh2 dan layak dapat A,kita manusia kadangkala tersasar daripada lamdasan.maka bagi masa untuk kita berubah.

bagi saya lebih baik alim dan sosial daripada alim tapi diam-diam berisi.sekurang2nya dia tunjukkan sapa diri di yang sebenarnya daripada alim tapi hipokrit,depan punyailah baik tapi belakang MasyaAllah...buktikan saya dah jumpa ramai macam tu.Depan kumain nasihatkan org sampai berabuk2 tapi belakang bila dengan "org teriSTIMEWA"yang belum ada ikatan dan hanya ada ikatan tunang ke,berabang sayang,sampai beremang bulu roma dengar.
so,which one you should respect?
tepuk dada tanya iman

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 15-03-07 09:58


alim tu maksudnya berilmu dalam bahasa arab...kita saja yang salah guna maksdunya...bagi kita alim tu macam baik gila....tapi tak apa...ana paham maksud alim lam konteks kat sini...


bagi ana...kalau lelaki o perempuan ada rasa malu...tak kira dia alim ke tak...dia tahu lah cemana nak bersosial...ada lah caranay yang betul....mungkin hanya bercakap benda yang perlu...dengan org yang perlu saja..kalau rasa tak ada ebnda nak cakap dengan org yang berlainan jantina...better tak ya cakap...kecuali kalau ada keperluan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-03-07 10:52


Mungkin seseorang tu terleka, jadi rakan-rakan yang sedar tu kena ingatkan lah...
Dalam berkomunikasi ni kadang-kadang kalau terlalu skema jadi janggal juga..mesej pun tak sampai...let it be as natural as it is... kalau alim2 (solat tak tinggai, program agama pergi) lepas itu dok bawa awek sana sini tu...susah tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 11:58


banyak yang alim2 kucing...tetap jugak kena berbaoik sangka..no body perfect...nak dapat yang soleh atau solehah..kenalah buai piawaian pada diri sendiri...insya'Allah Allah dah janji toyyibat untuk yang toiyyibun...tapi ana pun kurang gema lelaki yang terlalu sosial yang boleh duduk semeja dengan bukan mahram sambil ketawe bersuke rie tapi bila berdakwah bukan main...betullah hipokrit namanyakan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 00:47


Berhati-hati dengan tipu muslihat syaitan yang sentiasa ingin melihat anak adam tergelincir dari landasan yang benar...Sedangkan para Nabi pun tak terlepas dari gangguan iblis/syaitan inikan pula manusia biasa macam kita...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 07:55


orang kita ni terlalu cepat meletakkan hukuman... :roll: :roll:



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 10:35


boleh bersosial tapi ada batasannya...
ada +ve and -ve nya.. pndai2 lah pilih mana yang terbaik tok diri s'diri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2912
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 11:42


Pada 10-03-07 10:27 , nur_anNisa posting:

!!! QUOTE !!!

patut ke orang2 yang alim ni sosial? maksud saya sosial dengan yang berlawanan jantina..contohnya kalau lelaki selalu dengan perempuan, tak rasa segan kalau berkumpul dengan ramai-ramai perempuan dia seorang saja lelaki, selalu bermesra dan gurau2 dengan perempuan..dll..

sebab pada pendapat saya orang yang alim dan baik2 dia takkan rapat sangat dengan yang lain jantina dengannya..tu tandanya dia
pandai jaga maruah diri dan juga maruah orang lain..tanda dia pandai jaga batasan lelaki dan perempuan...

kat tempat saya belajar ni memang banyak lelaki yang baik2 dan alim2..cuma sebahagian daripada mereka ni agak sosial...jadi saya pun terfikir, mereka ni betul-betul baik atau hipokrit semata2? saya bukan nak berprasangka buruk kat sesiapa,cuma nak tau sama ada persepsi saya tadi betul atau salah..alim dan sosial ok ke sebenarnya?


tak patut....


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 13:30


cacat/ tempang peribadi.. buat orang dah tak percaya. salah siapa kalau org dah tak percaya? entahlah...

macam mana nak didik generasi akan datang kalau ada sikap begini dalam diri? kalau nak jadi pejuang Islam, biar jadi pejuang Islam yang sejati


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 21-03-07 13:33 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 14:38


terpulang pada individu itu sendiri lah......

Bookmark and Share

  


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

wardatuljannah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23334
Posting: 55
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 15:59


salam ukhwah....
misi dakwah...apabila kita nak laksanakan misi dakwah, kita kena consider banyak perkara..esp. cara nak berdakwah...bagi ana, tak salah orang yang alim bersosial...sosial yang mengikut syariat.. bukan saja-saja create perkara yang boleh mendatangkan fitnah... contoh, makan berdua, jalan berdua...kalau macam tu, misi dakwah mustahil akan berjaya...sebab hati makin gelap.. MATLAMAT TAK MENGHALALKAN CARA'...remember dis..
tak payahlah ramah sangat dengan perempuan...tu yang buat orang lain salah faham..cukup sekdar hubungan atas dasar kerja atau pekara2 yang mustahak..moga yang terbaik itu adalah milik kita...
ameen ya rabb...

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardatuljannahProfil   Hantar PM kepada wardatuljannah   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 07:09


eleh .. kalau jaga batas pergaulan pun belum tentu org akan respect ...

saya dulu macam tu jugak, konon nak jaga pergaulan tapi perempuan-2 tu cakap "susah untuk berkomunikasi dengan saya" , "saya kasar" dan lain-2 lagi ... yang cakap tu bukan perempuan biasa .. kakak-2 akademi islam jugak, yang tudung labuh-2, alim-2 ...

yang kakak-2 dan bebudak perempuan tudung labuh ni suka ialah ustaz-2 atau mereka-2 yang "bijak berkomunikasi" , "memahami muslimat" dan entah apa-2 lagi ... tu yang siap boleh ada adik angkat lah, kakak angkat lah, abang angkat lah, pembantu dari kalangan siswi yang jadi tukang buatkan assignment lah ... posmen di kalangan adik-2lah ... tu jaga pergaulan ke tu ... hipok-kerit saja semua tu ...

jadi lantak lah .. peduli apa org nak kata .. yang penting aku tau apa aku buat ... kalau saya ni kasar ke apa ke lantak lah ... who cares... beresss ...

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 26-03-07 08:07 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 10:35


Pada 21-03-07 14:38 , eyla05 posting:

!!! QUOTE !!!

terpulang pada individu itu sendiri lah......


assalamualaikum

cik adik...
kalau terpulang pada individu, maknanya hidup ni tak ada peraturan.



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 10:40


teman punya perangai, nak kata alim, tak juga...nak kata sosial tak juga, nak kata skema, erm ada juga...
tapi teman lebih ramai dan rapat dengan kawan-kawan perempuan. dan minat activiti ganas dan mencabar...tapi pakai kopiah...

dah mutasi agaknya teman ni....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 10:52


mutasi? apa maksud daeng_jati?

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 10:56


alim tapi sosial.....

sekarang macam dah jadi lumrah saja kalau di universiti begitu.
apa-apa pun kena lah menjadi batas-batas yang ada

Bookmark and Share

  


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 11:00


Pada 23-03-07 10:52 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

mutasi? apa maksud daeng_jati?


maksudnya, dah bercampuk aduk lalu menerbitkan genetik perangai yang baru...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 11:16


tidak salah. Cuma jangan terlibat dengan gejala sosial. Nabi pun bersosial. bercampur dengan para sahabat dan kaum wanita. Tapi adab dan tertib sangat di jaga oleh Nabi SAW

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 11:17


Pada 23-03-07 11:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-07 10:52 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

mutasi? apa maksud daeng_jati?


maksudnya, dah bercampuk aduk lalu menerbitkan genetik perangai yang baru...



:roll:


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

rainy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.03.2007
Ahli No: 29286
Posting: 24
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 11:48


hmm..

Bookmark and Share

  


  Member Information For rainyProfil   Hantar PM kepada rainy   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 13:14


Pada 13-03-07 08:35 , qardhawi_jr posting:

!!! QUOTE !!!

apa pandangan sahabat sekalian jika saya katakan salah satu kegagalan dakwah ialah sikap pendakwah yang tak bersosial.........alim tapi sosial???....perlu dibezakan sosial dengan so sial yang sangat sial......pendakwah harus terjun bersama masyarakat...ke lapangan umat!!!....mereka perlu bergaul dengan semua orang tanpa mengira jantina......dengan org baik ke org jahat ke.....yang penting ada prinsip dan istiqamah dalam perjuangan.............saya pada mulanya agak malu berhadapan dengan sahabat2 perempuan tapi akhirnya saya sedar malu tak bertempat hanya akan menggagalkan misi dakwah..............saya harap sylah alim tapi sosial yang dikatakan itu....hihihi..tapi bukan so sial!!!!!!


yup..ana setuju sesangat..jadi dai'e/payah kena terjun ke lapangan umat..kena bersosial dan mengikut perbatasan syariat tu memang semestinya..DAN BERSERTA NIAT APA ANDA BERSOSIAL TU>>kalau SETAKAT NAK BERCAMPURGAUL BAIK DUDUK RUMAH saja lah>>APAPUNJ POKOK SETIAP SATU PEKERJAAN ADALAH NIATTT..


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~


Bookmark and Share

  


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 14:14


:roll: Hhmmmm.......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 15:08


salam...
bagi sayala kan,org alim ini patut juga batas-batas pergaulan yang telah ditetapkan oleh syarak..takkan dia tak tahu batas-batas yang telah ditetapkan?ilmu yang diperolehi patut diamalkan...yang penting niat dan akhlak sentiasalah dijaga supaya jangan dipandang serong oleh masyarakat yang selama ini menghormati orang-orang alim...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 20:40


apa salahnye budak alim ni sosial...kan tu skill yang bagus nak berdepan dengan masyarakat...takkan nak jadi kere sumbang...tak tau bergaul...
ala..setakat clubbing dan main bowling ke...apa masalhnya...?atau bercouple...?ala..kan dia tu manusia juga...jangan kerana salah dia yang belajar agama siap nyalahkan ajaran agama yang diblajar pula...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 06-04-07 20:46


sosial lah bagusss. mantap!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 01:15


aiwaa...u right..hu..hu..hu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 19:48


Alim tu ada maksudnya..kalau sosial itu juga ada maksudnya..

Jangan menilai tanpa kita tahu sebenarnya akhlak orang itu..mungkin sesetengah orang ada cara dan pendekatan sendiri..

tapi kenala jaga adat pergaulan..Islam dah bagi panduan kan? jangan menilai dari luaran saja..kita kena belajar memahami orang lain juga..

Sosial itu bagus, itu maksudnya kita boleh mendekati orang lain..boleh menyampaikan apa yang mahu kita sampaikan, tetapi jangan sampai tersilap arah tujuan..

so, fikir-fikirkanlah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 21:18


ahh~tersalah masuk pulak...ohh ada hikmahnya disebalik semua ini...teringat kat bro2 g7 ana yang suka usik kawan-kawan dan main-main...lama dah tak jumpa mereka semua...entah2 ada kat dalam ini agaknya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 12-04-07 21:19


Pada 10-03-07 17:48 , sufeyna posting:

!!! QUOTE !!!

llaki yang baik akan jaga batasan pergaulan dengan perempuan...begitu jugak perempuan yang baik akan jaga batas-batas pergaulan dengan llaki.
kalau sampai boleh bertepuk tampar dan lawan pandang mata tu boleh d kira baik dan alim ke??



A'A..betul TU AWAK.. :roll:

8-) Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas


-----------------
"..::peliharalah mata, kata dan hati kerana semuanya kan ditanya::.."


Bookmark and Share

  


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 21:27


kena bezakan antara sosial mengikut syariat dengan sosial yang tidak ikut syariat.

susah juga kalau seorang yang berilmu tak mampu nak sebarkan ilmunya kepada masyarakat, hanya boleh guna sendiri2 saja. maksudnya di sini ilmu itu tak mampu dikembangkan sebab tak ada communication skill.

tapi lagi bermasalah kalau alim tapi bersosial tak tentu arah, contohnya asyik lekat saja dengan perempuan, tak kiralah nak anggap kakak ke, apa ke, ustazah ke, alasan nak belajar ke, persatuan ke, projek ke, tapi berpada2 lah...

jangan atas nama Islam atau atas nama perjuangan maka yang tak harus diharuskan sebab dah nampak Islamik. banyak berlaku aktiviti yang asalnya Islamik dianjurkan tapi pergaulan agak bebas, bercampur aduk laki puan...

bersosial tu bersosial juga, tapi pandangan & pergaulan tetap kena jaga... wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 21:40


bila sebut sosial asyik2 fikir pasal keruntuhan akhlak...bukan ...sosial punya pengertian yang luas...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 22:28


Pada 12-04-07 21:40 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

bila sebut sosial asyik2 fikir pasal keruntuhan akhlak...bukan ...sosial punya pengertian yang luas...

ni apa kes? :-?

kan dah sebut kat atas, pembuka bicara lagi tu: "kena bezakan antara sosial mengikut syariat dengan sosial yang tidak ikut syariat."

sosial yang ikut syariat termasuk dalam keruntuhan akhlak juga ke? :roll:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 12-04-07 22:29 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 16:46


Pada 12-04-07 22:28 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-04-07 21:40 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

bila sebut sosial asyik2 fikir pasal keruntuhan akhlak...bukan ...sosial punya pengertian yang luas...

ni apa kes? :-?

kan dah sebut kat atas, pembuka bicara lagi tu: "kena bezakan antara sosial mengikut syariat dengan sosial yang tidak ikut syariat."

sosial yang ikut syariat termasuk dalam keruntuhan akhlak juga ke? :roll:

wassalam.




hei...anta salah paham ...ana pun spendapat enta...kita memang patut paham dengan jelas term 'sosial' tu...bukan anggap bila sebut 'sosial' saja refer pada gejala salahlaku sosial..

nway..maaf andai tulisan ana tu buat enta salah paham yang tak spatutnya jadi salah paham...k..huhuhu...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 18:47


hehe, last2 "faham" juga yang salah :lol:

bukan salah faham, tapi konfius saja... apa-apa pun maaf ye bagi pihak faham :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 13-04-07 19:04


Pada 10-03-07 10:27 , nur_anNisa posting:

!!! QUOTE !!!

patut ke orang2 yang alim ni sosial? maksud saya sosial dengan yang berlawanan jantina..contohnya kalau lelaki selalu dengan perempuan, tak rasa segan kalau berkumpul dengan ramai-ramai perempuan dia seorang saja lelaki, selalu bermesra dan gurau2 dengan perempuan..dll..

sebab pada pendapat saya orang yang alim dan baik2 dia takkan rapat sangat dengan yang lain jantina dengannya..tu tandanya dia
pandai jaga maruah diri dan juga maruah orang lain..tanda dia pandai jaga batasan lelaki dan perempuan...

kat tempat saya belajar ni memang banyak lelaki yang baik2 dan alim2..cuma sebahagian daripada mereka ni agak sosial...jadi saya pun terfikir, mereka ni betul-betul baik atau hipokrit semata-mata? saya bukan nak berprasangka buruk kat sesiapa,cuma nak tau sama ada persepsi saya tadi betul atau salah..alim dan sosial ok ke sebenarnya?


ASSALAMMUALAIKUM...........
Hmmmmmm....dalam hal ni sukar betul nak cakap, sebabnya ramai kaum wanita yang keluar rumah dalam semua perkara sama ada menuntut ilmu dan juga bersiar2 serta bekerja. Nak suruh kaum lelaki tutup mata pun tentu juga sukar kerana faktor yang disebutkan tadi. Dan jangan lupa juga wanita keluar bukan dalam keadaan semuanya menutup aurat...malah ada yang membuka aurat seluas2nya.....sekali dua mungkin lelaki boleh tunduk...tapi kalau sepanjang perjalanan ramai wanita begitu keadaannya...tentu sukar juga walaupun mungkin lelaki tu memang alim....jika dibandingkan jumlah antara lelaki dan wanita keluar rumah tanpa menutup aurat...tentu wanita besar jumlahnya....cubalah lihat dunia sekeliling....sekarang ni kemana saja lelaki pergi disitu tentu terdapat ramai wanita...di kelas, di pasar, tempat rekreasi, dan sebagainya....
Tak adil menyalahkan lelaki......tak adil juga anda mempunyai persepsi sebegitu.....
Katakan anda pelajar di universiti, sekolah dan sebagainya....tidakkah pelajar wanita akan bergaul dengan pelajar lelaki semasa belajar, berbincang dan sebagainya......jika berlaku, wajarkah lelaki saja di beri persepsi sebegitu....rasa macam anda tidak adil dalam hal ini...


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 798
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 21:19


sendiri mahu ingatlah... apa pertikai orang lain... kita macamana???

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 23:50


Betul kata En dmz tu...Kita selalunya keluar rumah sebab ada benda yang nak di lakukan...Pergi kuliah, keluar makan, bersiar-siar dan sebagainya...tak ada niat langsung nak cuci mata tengok tubuh badan perempuan yang tak reti tutup aurat...Tapi nak buat macam mana...Dia orang sendiri yang secara sukarela dedahkan aurat...tak ada orang yang paksa pun...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

deronyz
Warga Rasmi
Menyertai: 01.06.2007
Ahli No: 30133
Posting: 1
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 12:22


kat tak tahu adakah dia seurg yang alim o tidak...dan xth juga apa yang di lakukan sewaktu mereka bersosial.serahlah semuanya pada tuhan dan kat sebgai saudaranya nasihat jk mereka melampaui btas dan syariat

Bookmark and Share

  


  Member Information For deronyzProfil   Hantar PM kepada deronyz   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 12:34


Pada 23-03-07 07:09 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

eleh .. kalau jaga batas pergaulan pun belum tentu org akan respect ...

saya dulu macam tu jugak, konon nak jaga pergaulan tapi perempuan-2 tu cakap "susah untuk berkomunikasi dengan saya" , "saya kasar" dan lain-2 lagi ... yang cakap tu bukan perempuan biasa .. kakak-2 akademi islam jugak, yang tudung labuh-2, alim-2 ...

yang kakak-2 dan bebudak perempuan tudung labuh ni suka ialah ustaz-2 atau mereka-2 yang "bijak berkomunikasi" , "memahami muslimat" dan entah apa-2 lagi ... tu yang siap boleh ada adik angkat lah, kakak angkat lah, abang angkat lah, pembantu dari kalangan siswi yang jadi tukang buatkan assignment lah ... posmen di kalangan adik-2lah ... tu jaga pergaulan ke tu ... hipok-kerit saja semua tu ...

jadi lantak lah .. peduli apa org nak kata .. yang penting aku tau apa aku buat ... kalau saya ni kasar ke apa ke lantak lah ... who cares... beresss ...



salam,

abang angkatlah, akak angkatlah, entah apa-apa lagi yang nak di angkat.

macam tak cukup kakak kat rumah, atau adik kat rumah atau abang kat rumah sampai nak cari yang berangkat-angkat.


siap pergi siapkan assignment angkat2 ni buat apa,.

kita pun toksahle layan org yang nak kita berangkat2 ni, nak bermanja2 ni, nak ber romantik2 ni,.


dalam masa yang sama kita bukan juga suruh bila bercakap dengan lain jantina macam anjing pergi menyalak kat kucing.

dan bukan juga suruh jadi macam anak kucing yang dok menggesel-gesel kat kaki org.

jangan jadi macam anjing dengan kucing, dan jangan jadi macam anak kucing.

jdlah manusia normal yang ikut syariat.

wasalam wbt


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

  


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 22:57


yang penting niat Lillahitaala,
dan jaga adab dan batas pergaulan,
bergaul tu tak salah tapi melampaui batas-batas yang ditetapkan syarak tu salah

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 04:48


apa pun yang penting sekali lepas dah kawin pandai-2 lah jaga adab pergaulan .. kena tau mana boleh mana tak boleh dan mana yang patut sekadar "berpada-pada" ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 11:53


alim tapi sosial? saya tak alim dan tak sosial... org Islam biasa sahaja

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 12:24


alim pada ilmu, wara' pada agama..
kalau dia soooosial, tak dinamakan wara',
kalau ikut bahasa kita, alimkah kalau jadi pecinta wanita yang soooosial?
wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 02-07-07 12:33


banyak kes macam ni..malas nak komen..tepuk dada tanya iman

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 13:35


xslh pun bsosial yang penting kena tau mana yang boleh dwat dan mana tak boleh dwat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 14:01


....

Bookmark and Share

  


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 15:02


Salam. Marilah sama-sama kita renungkan kata-kata di bawah ini:

"Barangsiapa yang menempatkan dirinya di tempat yang dapat menimbulkan persangkaan, maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk kepadanya" -Saidina Umar Al Khattab-

"Janganlah kamu memandang kecilnya kesalahan, tetapi pandanglah siapa yang kamu derhakai" - Bilal bin Sa'ad-

Wallahuallam.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

  


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 15:02


susah nak cakap kat u ana pun same juga keadaanya..

walaupun di organisasi pelajar jurusan agamanya..

ana takut sebenarnya dengan keadaan begini... ana takut terjebak same sehingga mnjatuhkan maruah wanita lebih2 lagi jurusan agama...

mungkin kerana urusan kerja tapi jagn sampai mjadikan alasan kerja untuk bergelak tawa dan bergurau dengan bukan mahram..

ya Allah peliharalah kami wan'uzubillahimin zalik...


-----------------
Always think positive
husnuzzan
[ Telah diedit oleh: Lubnaa pada 02-07-07 15:07 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-07-07 16:31


bersosial tu boleh........tapi ada batasan...
kalau lelaki or perempuan yang alim tu tak reti bersosial..nanti banyak kerja tak jadi.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

edm_gurlz87
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2006
Ahli No: 27483
Posting: 19
Dari: Bumi ku MALAYSIA

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 16:51


bersosial2 juga.....tapi pada pendapat saya ikut care islam.semua 2 xslhkan asalkan mengikut batasnyer...... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For edm_gurlz87Profil   Hantar PM kepada edm_gurlz87   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 09:35


Pada 02-07-07 16:31 , ainul_tapah posting:

!!! QUOTE !!!

bersosial tu boleh........tapi ada batasan...
kalau lelaki or perempuan yang alim tu tak reti bersosial..nanti banyak kerja tak jadi.....





memang betul,saya selalu mlhat ustz2 mak saya walaupun alim tapi mereka banyak mlbatkn dari dengan keje2 sosial macam pmbnaan mdrasah dan etc

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-11 23:45


Assalamualaikum


Fitrahnya sesuai dengan jantina yang ditetapkan Allah. Bagaimana tahap iman seseorang terletak pada rasa 'takut' & 'cinta' kepada Allah. Ada 2 perkara ini; iaitu sedar akan Allah melihat tindakan dan Allah mengetahui hati dan pemikiranmu... maka dorongan itu yang mencegah dari kemungkaran. Jika pegangan itu yang kukuh, datang arah bagaimana cabaran dan ujian.. InsyaAllah akan membuatkan diri individu itu kembali bermuhasabah juga mujahadah.

Wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-04-11 06:25


Assalamualaikum

macam mana tau dia alim? tetapi sosial?

peliknya :berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-11 12:27


Pada 19-04-11 06:25 , fardina posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

macam mana tau dia alim? tetapi sosial?

peliknya :berfikir: :berfikir: :berfikir:


alim-alim kucing agaknya..personaliti alim dan warak..tapi inside sosial agaknya...itu lah maksudnya agaknya..heheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

adikwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2011
Ahli No: 41016
Posting: 47

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-11 12:44


Pada 09-04-11 23:45 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


Fitrahnya sesuai dengan jantina yang ditetapkan Allah. Bagaimana tahap iman seseorang terletak pada rasa 'takut' & 'cinta' kepada Allah. Ada 2 perkara ini; iaitu sedar akan Allah melihat tindakan dan Allah mengetahui hati dan pemikiranmu... maka dorongan itu yang mencegah dari kemungkaran. Jika pegangan itu yang kukuh, datang arah bagaimana cabaran dan ujian.. InsyaAllah akan membuatkan diri individu itu kembali bermuhasabah juga mujahadah.

Wallahua'lam



yup kata org..org yang kuat iman nya akan lebih diuji tahap keimanan nya dr yang lain2x..disitulah letak ujiannya adakah ia mampu mngharungi nya atau tidak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adikwaProfil   Hantar PM kepada adikwa   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-11 21:01


Assalamualaikum,

Mungkin disebabkan di zaman ini perkataan sosial lebih membawa maksud yang negatif ... jadi kalau dikatakan alim, janganlah bersosial. Begituke? Tapi kena tau jugaklah apa sebenarnya yang dimaksudkan sosial dan alim. Dari segi mana yang dikatakan alim dan dari segi mana yang dikatakan sosial.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

anazalil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39780
Posting: 68
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-07-11 13:16


Tak ramai orang alim dan wara'. Ramai orang yang alim tapi tak wara'. Lagi membimbangkan zaman sekarang ni orang hanya setakat alim sahaja tapi tak amal dengan ilmunya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For anazalilProfil   Hantar PM kepada anazalil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.216848 saat. Lajunya....