Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 2 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
muslimin23: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 25 hari yang lalu
syahidatul: 27 hari yang lalu
raudhahasanah: 29 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: UNIVERSITI?...Tempat orang terpelajar, tetapi ramai yang jadi ulat maksiat


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» UNIVERSITI?...Tempat orang terpelajar, tetapi ramai yang jadi ulat maksiat

Please Mendaftar To Post


Oleh UNIVERSITI?...Tempat orang terpelajar, tetapi ramai yang jadi ulat maksiat

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 13:32


Kenapa ek...dah ramai orang yang terpelajar, dan orang yang boleh dikatakan berilmu didada.....sanggup runtuh kerana nafsu yang di puja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-03-07 13:44


sebab iman kurang


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

nisa88
Warga Rasmi
Menyertai: 27.02.2007
Ahli No: 28933
Posting: 2
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 14:06


biasala 2...dah banyak kes macam ni..
tak ada sebab len, even pandai pun kadang-kadang nafsu 2 tak dapat nak dibendung..
mereka lebih mengutamakan nafsu mereka...
kita kena perlu kuatkan iman dan tekad...
banyak berdoa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa88Profil   Hantar PM kepada nisa88   Quote dan BalasQuote

SaaDaH6320
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28834
Posting: 70
Dari: mersing

Johor  


posticon Posting pada: 08-03-07 14:10


betul tu iman kurang
tak peraktikkan ilmu yang dah di belajar

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaaDaH6320Profil   Hantar PM kepada SaaDaH6320   Quote dan BalasQuote

muslimah05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28837
Posting: 37

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-03-07 14:11


easily influent by their friends


-----------------
Hidupkan rasa Bertuhan... Suburkan rasa Kehambaan...
~bersyukur dengan apa yang ada, jujur dengan apa yang dirasa~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah05Profil   Hantar PM kepada muslimah05   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 14:13


ada iman pun tapi tak dihayati,buat dek saja...tau tu berdosa tapi nak buat juga...nafsu menggila...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 14:19


bila dah rasa hidup bebas, macam tu lah jadinya.
pandai akademik saja tak cukup kalau agama kurang.
tak fikir agama lah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 14:26


faktornya mudah sahaja, majoriti yang berada di Universiti adalah remaja. remaja di tahap ini lah mereka nak mencuba dan hormon tengah meningkat. tambahan pula di Universiti adalah bebas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zaidharisah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.03.2004
Ahli No: 8057
Posting: 65
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 08-03-07 15:25


kebanyakan org macam ni, dia sihat dari segi fizikal, mental tetapi dia sakit spiritual. Oleh sebab itu, ubatnya kenalah gunakan cara spiritual dalam tangani kes macam ni. Sakit fizikal boleh jumpa doktor dan dapat ubat. Sakit spiritual, ubatnya kena balik kepada agama lah.. jangan jauhkan diri dari agama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharisahProfil   Hantar PM kepada zaidharisah   Pergi ke zaidharisah's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 15:44


silapnya ialah.......

ADA ILMU TAPI TAK AMAL.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 17:35


:roll: Biasalah...kerana sifat ingin mencuba serta iman yang tipis......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 17:39


eh depa dapat ilmu lah... then depa amalkan, tu lah jadi macam ni...
cuma bergantung sama ada ilmu tu baik atau tak saja lah heh! :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 12:38


sbab mereka cari ilmu untuk dapatkan pekerjaan yang bagus semata-mata bukan untuk diamalkan dan then xkuat iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

rabiatunhannan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.08.2004
Ahli No: 10782
Posting: 30

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-03-07 13:01


mereka tak yakin dengan agama agaknya. lepas itu lagi satu kat ipt asyik nak buat aktiviti kebudayaan saja,tarian lah, fiesta muzika lah,ingat pusat seni ke apa? universiti tu tempat melahirkan insan2 intelek yang boleh berfikir secara kritis dan kreatif. bakal pemimpin negara. hmmm. sampai lecturer sendiri (yang betul-betul lecturer) pun dah naik muak

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiatunhannanProfil   Hantar PM kepada rabiatunhannan   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-03-07 13:49


Pada 08-03-07 15:44 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

silapnya ialah.......

ADA ILMU TAPI TAK AMAL.......

betul tu... :-o :-o :-o :-o :-o :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 14:26


salam...
emm..tentang isu ini,dah memang jadi persoalan zaman sekarang...saya sebagai seorang pelajar pun tak boleh nak komen apa lagi sebab memang kenyataaan universiti tempat org terpljr tapi tempat untuk ulat maksiat juga...kadang-kadang itu terpkr juga Kenapa jadi begini...makan tgg ilmu,makan rsk akhlak..tapi bukan sumerla..spttnyer Allah bagi klbhn untuk membntk diri dan sahsiah yang sesuai dengan diri,tapi diabaikan semata-mata untuk nafsu...auzubillah..mntk2 dijauhkan....


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

buu_wa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2005
Ahli No: 19603
Posting: 30
Dari: sabah

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-07 14:53


senang saja...ada ilmu tapi tak ada amal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For buu_waProfil   Hantar PM kepada buu_wa   Quote dan BalasQuote

Faris_Ahlamiyy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2004
Ahli No: 12439
Posting: 45
Dari: Taman Setiawangsa, Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 15:24


Diri jauh dari Allah, lantaran mengundang cinta yang salah hingga diri di mamah syaitan.

Ingat Allah hati akan tenang

Anak-anak KL, sila daftar di sini:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faris_AhlamiyyProfil   Hantar PM kepada Faris_Ahlamiyy   Pergi ke Faris_Ahlamiyy's Website   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 16:44


Zaman belajar di u ni adalah tempoh di mana proses adjustment sedang berjalan dengan rancak. Perubahan2 yang berlaku baik dr segi dalaman (emosi, fizikal, hormon) dan disulami dengan aktiivti persekitaran banyak membentuk dan mempengaruhi identiti dan attitude kita. Bukan mudah untuk mengharungi semua itu tanpa diri kita diuji dengan pelbagai godaan. Peer pressures banyak memainkan peranan penting. Kena tengok siapa kawan-kawan kita. salah berkawan, kita boleh jadi lemas dan hanyut dan lupa pada apa yang kita diajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 17:55


Pada 08-03-07 13:32 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ek...dah ramai orang yang terpelajar, dan orang yang boleh dikatakan berilmu didada.....sanggup runtuh kerana nafsu yang di puja...


sebab ilmu letak hanya di dada,

Bukan di kepala otak untuk diguna

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 18:12


Firman Allah:

"Dan aku (Yusuf) tidak membebaskan diriku (dari kesalahan), karena sesungguhnya nafsu itu selalu menyuruh kepada kejahatan, kecuali nafsu yang diberi rahmat oleh Tuhanku. Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun lagi Maha Penyanyang."
Surah Yusuf ayat 53


Sedangkan Nabi Yusuf sendiri mengaku hebatnya godaan nafsu itu, inikan pula manusia biasa... sebab itulah Nabi Muhammad mengajar kita untuk kawal nafsu... bukan ilmu yang menjaga nafsu, tetapi iman dan taqwa... kerana iman dan taqwalah yang akan menarik rahmat Allah kepada kita... yang akan menjadikan nafsu kita nafsu yang dirahmati seperti dalam ayat di atas...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

iErA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 942
Posting: 36
Dari: kulim,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 19:28


ada ilmu tapi xamal dan hayati...
iman kurang...
Islam hanya pada nama sahaja...
pngruh kawan...
dan banyak lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iErAProfil   Hantar PM kepada iErA   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 21:25


salam...

mungkin kerana mereka ingat mereka pandai dan tak perlu diajar untuk hidup.
tu yang jadi terlalu hebat tu. macam-macam benda mereka buat.
dan yang paling nyata, pengaruh kawan-kawan dan IMAN tak kuat.

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 16-03-07 21:30


jauh dari parents....terasa diri dah cukup besar dan pandai menilai..baik dan buruk setiap tindakan...terasa diri bebas lakukan apa ynag terlarang sebelum ni...nak cuba segala nikmat dunia sementara masih muda....universiti life is so short, enjoy it...
macam macam lagi sebab....nak seribu daya...tak nak seribu dalih

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 23:03


bukan tak yakin dengan islam..tapi mereka tak tau islam................

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

putri_syiffa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16476
Posting: 67
Dari: Malaysia

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 13:22


itulah cabaran dalam menuntut ilmu.......
niat kerana Allah.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_syiffaProfil   Hantar PM kepada putri_syiffa   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 15:17


faktor-faktornya ialah..

ingin mencuba + bebas + kawan-kawan + cinta + nafsu + syaitan..=neraka

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 15:41


Pada 23-03-07 15:17 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

faktor-faktornya ialah..

ingin mencuba + bebas + kawan-kawan + cinta + nafsu + syaitan..=neraka


hm... saya setuju dengan pendapat di atas... semoga kita semua dilindungi Allah dan dikuatkan iman dan dijauhkan daripada menuruti hawa nafsu ini...


-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 16:02


Assalamualaikum

actually most masalah kat dunia ni berpunca dari satu saja, iaitu didikan ibu [email protected] upbringing jugak lah , because kalau dah dibina benteng +didikan+ latihan+persekitaran yang islamik yang bermoral, beradat dan agama, takkan jadilah perkara seperti ini

kalau nak melentur buluh biarlah dari rebungnya.........
tapi kadang- kadang, bluh tu boleh juga dilentur pada ruasnya bergantung lah kepada keadaan @ senang cerita pelentur nya

mengubah sebuah gunung memang ternyata susah, tetapi ingatlah mengubah seseorang menjadi "MANUSIA" teramat lagi payahnya
maka "PENGUBAH MANUSIA" lebih hebat daripada pengubah yang lain,,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-07 15:20


hmmmmmmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-07 15:21


ish ish ishhh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 15:26


inilah cabaran orang yang menuntut ilmu... banyak sangat godaan .. peluang depan mata..tapi nampak yang lain..maksud saya nampak pakwe makwe..tak nampak jalan ke arah memperbaiki diri.. iman yang tidak kuat dan prinsip diri yang tidak nyata dikalangan pelajar universiti.. dekat universiti banyak benda berfaedah yang diajurkan..tapi malangnya ada segelintir yang memasukkkan unsur2 yang kurang disenangi..datang sini pakai tudung.. sopan..tapi bila dah terpengaruh semua bukak...dah pandai pergi tempat2 yang tak elok...

kesimpulannnya berhati-hati bila berkawan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 07-04-07 15:33


Pada 08-03-07 14:26 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

faktornya mudah sahaja, majoriti yang berada di Universiti adalah remaja. remaja di tahap ini lah mereka nak mencuba dan hormon tengah meningkat. tambahan pula di Universiti adalah bebas...


tepat sekali...saya bersetuju..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

naja_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2007
Ahli No: 29196
Posting: 73
Dari: Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 00:02


Assalamualaikum..
saya sangat setuju dengan pendapat antum..
kat universiti memang bebas..tak ada sesiapa yang dapat betulkan diri kita selain diri kita sendiri..maka, iman yang teguh amat diperlukan..peliharalah jati diri.jangan mudah terpedaya dengan hawa nafsu..ingatlah!perjalanan kita masih panjang.masih ingatkah antum dengan janji2 antum sebelum masuk universiti dulu?bersama2lah kita renungkan kembali...:smile:

Bookmark and Share

    


  Member Information For naja_muslimahProfil   Hantar PM kepada naja_muslimah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 00:58


Kalau tempat org tpelajar pun banyak maksiat.. apa lagi tempat biasa umum.. malah gelombang megamaksiat ni dah melanda sampai ke masjid pun.. :-(


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-04-07 01:37


nafsu itu musuh utama...."allahumma inni 'auzubika min nafsi lah tashba' "

aku berlindung kepadaMu YaALLAH daripada keinginan nafsu yang melampau-lampau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 07:47


masuk universiti bukan sebab ilmu. tapi sebab nak dapat ijazah. senang nak dapat kerja. gaji mahal. boleh beli banglo mewah. kereta sport. tu yang jadi begitu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 12:19


ummi ana selalu pesan...
jaga diri bebaik, blalalalalaaa...

akhir ayatnya....
manusia ni, lagi tinggi ngaji... lagi banyak akalnya..
gunakan ilmu yang dipelajari dan iman sebagai benteng dari akal yang tak betul...

jadi, ulat2 yang ada sebenarnya tengah mencari di mana kemanisan ilmu dan iman untuk membentengi diri..

wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 12:52


alamak rindunye dengan tempat belajo teman........rindunyer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 13:57


ramai ke org buat maksiat...u mana ye? sekadar ingin tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 14:04


baanyaaakkkkk....tak percaya,try pergi jalan-jalan dalam universiti...
mana-mana pun sama...

lepas itu kalau ternampak ada 2 jantina yang berlainan,
anda silap....cuba tengok betl2..
sebenarnya ada 3....

kerna yang ketiga itu adalah "syaitan laknatullah" :-D
hhehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 14:32


ALLAHU AKHBAr..
tak kira anda ada di mana..
yang penting jaga diri..ingat ALLAH sokmo..
berkawan dengan yang baik budi pekerti..
yang suka ke library.. yang suka pergi majlis ilmu..
jangan dok kawan yang suka merayau saja.. malam buta..

!!! QUOTE !!!

ramai ke org buat maksiat...u mana ye? sekadar ingin tahu...


tak kira di mana-mana ipt pun..
tak perlu digembar-gemburkan nama IPTA/IPTS..

mohon isu ini dibincangkan dengan langkah mengatasi..
cadangan.. serta unsur nasihat sahaja..



wallahua'alam....


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 08-04-07 14:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-04-07 18:56


COnclusionnya..

TAK payah MASUK UNIVERSITI.. SEBAB DARIPADANYA ASAL2 ELOK.. tiba-tiba KELUAR UNIVERSITI JADI TAK ELOK..

NANTI ANAK2 KITA.. KITA LATIH mereka TERJUN DALAM BIDANG BISNES.. LENGKAPKAN DIRI DENGAN ILM BISNES.. BILA EKONOMI UMAT ISLAM MANTAP.. BANYAK PERKARA SYARIAT DAPAT TERTEGAK.. RIBA YANG BERLELUASA BOLEH KITA HAPURKAN.. UMAT ISLAM PERLU TUBUHKAN BANK SENDIRI..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 19:50


Pada 09-04-07 18:56 , Ibnu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

COnclusionnya..

TAK payah MASUK UNIVERSITI..



Kalau macam tu siapa pulak nak jadi doktor, arkitek, engineer, guru dan lain-lain?


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~
[ Telah diedit oleh: Meow pada 09-04-07 19:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 21:24


sama-sama berdakwah, mulakan dengan kawan sekeliling. cakap saja tanpa usaha sukar nak berjaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 21:50


yup jum kita sesama menyebarkn tugas memasing....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 23:44


i understand the situation very well.....

capaian internet yang mudah cukup memberi peluang untuk mereka mencuci mata tengok benda-benda tak elok sepanjang masa...

kena pulak ada sifat cemburu melihat kawan berkapel... dia pun sibuk nak berkapel jugakkkk... aduhhhh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-07 00:09


hendak seribu daya,mahu seribu cara...
Allah Maha Adil..Pemurah dan Penyayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 00:58


redha allah lagi penting dari redha manusia

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 08:32


Pada 08-04-07 14:32 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

ALLAHU AKHBAr..
tak kira anda ada di mana..
yang penting jaga diri..ingat ALLAH sokmo..
berkawan dengan yang baik budi pekerti..
yang suka ke library.. yang suka pergi majlis ilmu..
jangan dok kawan yang suka merayau saja.. malam buta..

!!! QUOTE !!!

ramai ke org buat maksiat...u mana ye? sekadar ingin tahu...


tak kira di mana-mana ipt pun..
tak perlu digembar-gemburkan nama IPTA/IPTS..

mohon isu ini dibincangkan dengan langkah mengatasi..
cadangan.. serta unsur nasihat sahaja..



wallahua'alam....



saya minta maaf moderator..... terlanjur cakap....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 09:41


Pada 08-03-07 13:32 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ek...dah ramai orang yang terpelajar, dan orang yang boleh dikatakan berilmu didada.....sanggup runtuh kerana nafsu yang di puja...


Sebab tak amalkan apa yang dipelajari terutama dalam islam


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-04-07 10:52


salam
U tempat belajar untuk dunia bukan akhirat

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 11:29


Salah satu budaya dekat universiti adalah bercouple..itu adalah hakikat yang semua student akui.semua bila jejak saja kaki ke universiti berlumba2 nak cari pasangan,malah yang lebih teruk lagi,jika yang tak ada pasangan akan di tuduh anti lelaki @anti perempuan.yang lebih teruk lagi dikatakan tak laku..
budaya macam ni seolah-olah dah jadi tradisi,sebab tu sesetengah org tu rasa tertekan jika tak ada pasangan lagi kalau dah masuk tahun 2 kat universiti.
yang teruknya,bila dah masing-masing ada pasangan,macam-macam lah perkara yang tak elok berlaku,kadang-kadang terfikir juga yang buat tu bukannya org yang bodoh,tapi terpelajar.mungkin kerana terlalu terpelajar tu yang menyebabkan mereka rasa apa yang dibuat semuanya betul,dan org yang tak bercouple ni dikatakan kolot pula.

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 11:36


dah nak masuk tahun ke 3 kat ipt, still tak ada couple.hati kena kuat,iman kena sahih. ISLAM ways of life.redha ALLAH yang utama

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

rina_qistina
Warga Rasmi
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 29360
Posting: 8
Dari: UTM Skudai,johor

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 12:04


mungkin sebab terlalu ikut darah muda dan nafsu tanpa menggunakan akal sewajarnya..

------------
kadang-kadang malu juga..org akan sebut mahasiswa - mahasiswi padahal hanya segelintir yang terlibat..
bak kata pepatah 'kerana
nila setitik,habis susu sebelanga"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rina_qistinaProfil   Hantar PM kepada rina_qistina   Pergi ke rina_qistina's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 10-04-07 15:00


Sebab apabila di universiti, manusia menjadi bebas; sebebas-bebasnya.
Berdikari; berdiri di atas kaki sendiri.

Awal semester, duit loan atau biasiswa masuk. Cukup bulan duit tajaan FAMA menyusul.
Masalah apabila ibubapa percaya pada prestasi anak-anak (sebab yang masuk universiti biasanya tak bangang) dan hanya bertanya pasal kedudukan kewangan serta biskut meri dan kacang kuda dalam asrama atau rumah sewa anak-anak.

Bebas, bagi kebanyakan manusia, ertinya boleh berbuat apa sahaja yang diingini.
Kalau di sekolah menengah hidup terkongkong: merokok kena gantung sekolah, ponteng kelas kena mengadap guru disiplin...
Jika tidak di sekolah, ibubapa di rumah yang mengongkong: tak boleh mengadap internet terlalu lama, PS2 dan Xbox hanya seminggu sekali, balik tak boleh lambat...

Di Universiti, kecuali warden dan pak guard yang jaga pintu pagar, kongkongan lain tidak lagi serius.

Bagi yang kurang pegangan etika, serta dengan PRS (Pengaruh rakan sebaya), kebebasan sebegini banyak disalahgunakan.

Kalau di alam profesional, salah guna sebegini dipanggil jenayah kolar putih.
Di universiti, tidak berapa salah, kerana terlalu ramai yang terlibat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 15:14


Assalamualaikum.....

Iman boleh berkurang dan bertambah....
Berusahalah agar iman di dalam diri kita sentiasa bertambah....
Manusia merupakan insan yang lemah, namun itu bukan alasan untuk kita jauh menyimpang dr ajaran-Nya....
Penuhi diri dengan iman, ilmu yang berguna, dan beramallah...
Ilmu tanpa amal ibarat pokok yang tidak berbuah....
Semoga kita semua dilindungi Allah dari maksiat dan kesesatan...

Amin........

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-04-07 09:04


adus...susah betul dok universiti ni ye...ana tak masuk lagi...
nampaknye memerluka persediaan yang cukup dr segi rohani.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 09:08


Pada 09-04-07 21:24 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

sama-sama berdakwah, mulakan dengan kawan sekeliling. cakap saja tanpa usaha sukar nak berjaya.

salam...

ana setuju.
kita mulakan satu operasi....
di kolej kami perkara ini baru nak mula.
insyaALLAH kami akan buat satu "rushing couple".
mana-mana pasangan yang ditangkap, akan dibasuh,diambil nama dan IC, dihalau balik.

insyaALLAH..... dalam proses persetujuan org atasan kolej.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

melon
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.02.2007
Ahli No: 28719
Posting: 65
Dari: kuala lumpur

saudiarabia  


posticon Posting pada: 14-04-07 15:09


oo....
macam ni ke rupa suasana universiti.
nampaknya sistem pertahanan rohani saya kena kuatlah sebelum masuk universiti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For melonProfil   Hantar PM kepada melon   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 16:10


Alhamdulillah...tempat belajar saya memang islamik...mementingkan ciri-ciri islam dalam setiap apa yang dilakukan....lagipun kebanyakan student yang ambil arab dan PAI..bakal2 ustaz/ustazah...kalau ada pun berlaku perkara yang tak elok cuma segelintir saja yang terlibat...apapun semua masih terkawal...yang bagusnya di sini bila ada kesalahan masing-masing tak segan menegur...menegur dengan cara yang berhemah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 09:09


habis dah nc suka macam tu... terpaksalah semua staff dan student ikut... kalau tak ikut... susah lah naik pangkat... bodek..bodek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 09:33


Pada 23-03-07 16:02 , Individu posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

actually most masalah kat dunia ni berpunca dari satu saja, iaitu didikan ibu [email protected] upbringing jugak lah , because kalau dah dibina benteng +didikan+ latihan+persekitaran yang islamik yang bermoral, beradat dan agama, takkan jadilah perkara seperti ini

kalau nak melentur buluh biarlah dari rebungnya.........
tapi kadang- kadang, bluh tu boleh juga dilentur pada ruasnya bergantung lah kepada keadaan @ senang cerita pelentur nya

mengubah sebuah gunung memang ternyata susah, tetapi ingatlah mengubah seseorang menjadi "MANUSIA" teramat lagi payahnya
maka "PENGUBAH MANUSIA" lebih hebat daripada pengubah yang lain,,,,


hmmm... mak ayah sangat main peranan penting... segala-galanya bermula dr rumah... jangan ingat bila anak dah dapat masuk universiti, anak tu dah jadi mulia sangat sampai taraf wali... missconception... sampai nak tegur anak kalau buat salah pun tak berani dah... sebab anak kita masuk u... mak ayah sekolah pun tak habis... so...tegurlah anak kita kalau nyata dia buat kesalahan atau kesilapan... peringatan untuk diri ni and sahabat semua... tingkatkan iman... pelihara diri... hiasi peribadi... bukan gadaikan maruah diri dan agama...


-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 11:57


biasalah tu...nama saja pelajar IPT,tahap persekolahan tinggi pun tak tahu nak fikir lagi.bukan nak belajar pun,belajar bermaksiat adalah.family bangga anak masuk IPT,tapi anak di IPT ni bangga ada pakwe makwe..lepas itu bangga bermaksiat agaknya..asyik2 kita cakap, BUKAN SEMUA LAH..SEBILANGAN saja.... :-|


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-04-07 12:19


inilah kesan daripada sistem pendidikan sekular yang diamalkan di negara kita....
[ Telah diedit oleh: daei_fi_islam pada 15-04-07 12:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-04-07 12:55


Pada 09-04-07 18:56 , Ibnu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

COnclusionnya..

TAK payah MASUK UNIVERSITI.. SEBAB DARIPADANYA ASAL2 ELOK.. tiba-tiba KELUAR UNIVERSITI JADI TAK ELOK..

NANTI ANAK2 KITA.. KITA LATIH mereka TERJUN DALAM BIDANG BISNES.. LENGKAPKAN DIRI DENGAN ILM BISNES.. BILA EKONOMI UMAT ISLAM MANTAP.. BANYAK PERKARA SYARIAT DAPAT TERTEGAK.. RIBA YANG BERLELUASA BOLEH KITA HAPURKAN.. UMAT ISLAM PERLU TUBUHKAN BANK SENDIRI..


assalamualaikum..erm kalau begitu boleh tak kita tubuhkan UNIVERSITI PERNIAGAAN ISLAM MALAYSIA..setuju? di samping kita terapkan ilmu2 dan teknik2 perniagaan ISLAM,sekurang-kurangnya kiat boleh kurangkan pergantungan negra2 islam pada bank dunia @IMF..(BARAT)..Negara islam lemah dan takut sekarang ni sebab banyak sangat bergantung pada Barat,terutama dr segi aspek ekonomi..kenapa kita tak boleh jadi macam zaman kegemilangan islam dulu?zaman uthmaniyah dan pada zaman RASULULLAH SAW sendiri..
mungkin banyak sangat maksiat di ipt ni disebabkan sistem peraturan yang lemah, kalau pelajar nak berpolitik ada AUKU dan macam-macam lagi, ni bila berkaitan dengan moral dan agama islam.macam-macam alasan yang dibuat..katanya kita ni berbilang bangsa lah,integrasilah macam-macam ado..kenapa tak ditegakkan saja peraturan islam..kan dah ada dan jelas berlandas pada ALQURAN dan as sunnah..
sebab-sebab berlaku mksiat mungkin terpengaruh dan benteng pertahanan iman yang rapuh..universiti adalah gedung menuntut ilmu, dan sebagai platform yang paling baik untuk membentuk sahsiah diri menjadi insan yang berhemah tinggi..slagi ada daya dan nyawa di badan,kutiplah sebanyak mungkin ilmu yang bersepah di universiti..bukan sekadar nak dapat anugerah dekan atau pointer tinggi..4.0 tapi biarlah kita dapat menyumbangkan sesuatu kepada diri kita,kluarga,bangsa dan agama kita yang tercinta..kata orang ada pakej cukup lgkap..akademik ada,rohani pun ado..setingkan niat betul-betul..bukan untuk nak dapatkan kerja semata-mata..
wallahualam..
sekadar pendapat sahaja..untuk mengingatkan diri jua..


-----------------
Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku,sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya,aku akan terus berbicara,sekalipun pedangmu itu akan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

nick_sieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24044
Posting: 94

Kedah  


posticon Posting pada: 15-04-07 22:11


salam..
sbelum masuk uni,kena betulkan niat dulu... baru tak terpesong.. ini tidak, nak masuk uni sebab nak cari bakal isteri... apa punya bangang punya niat... sebab tulah kes couple bertambah.... yang penting, betulkan niat...
dan ingatlah, satu perhubungan yang dimulai dangan kemurkaan Allah sudah pasti tidak mendapat keberkatan Allah..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nick_sieqProfil   Hantar PM kepada nick_sieq   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 15-04-07 22:35


betul ni nick_sieq...apa-apa 'nawaitu' itu dulu,tubuhlah u macam mana hatta universiti islamik pun belum tentu orang boleh berubah dan selamat dari godaan maksiat..aku pun pernah belajar kat U islam kat negara kita..bagi aku mungkin kaedah mereka dah ok..tapi pelaksanaan saja yang "hang" sikit.
     Bagi aku menuntut ilmu 2 biarlah dimana-mana,cendekiawan arab terdahulu pun perlu belajar daripada ilmu dari tamadun-tamadun zaman dulu..Konsep silang 2 yang banyak memanjukan tamadun umaiyyah dan abbasiah yang sangat gah ketika pada zaman dulu..
     kalau anda nak belajar.kat mana-mana pun boleh..lagi banyak lagi lah bagus..bukan apa kehendak cari ilmu ni bukan saja sekadar akademik saja tapi kalau anda nak tau tu makanan roh kita...belajar lah yang elok-elok..tapi jangan lah belajar yang tak tentu hala..macam belajar menurun nombor ekor,judi dan sebagainya..
     Peranan universiti perlu ada,sejak zaman khalifah abbasiah pun universiti dah ada...macam mana nak belajar medic,lawyer,dan bisnes kalau institusi tu tak ada..kan tu namanya Fardhu Kifayah..Jadi sahabat-sahabatku, belajarlah menuntut ilmu selagi nyawa dikandung badan..kosongnya ilmu di dada boleh merendahnya martabat kita disisi Allah dan menjadi penyuluh di saat kita di dalam kegelapan..fikir-fikirkanlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 13:08


baru dapat kebebasan lah tu...biasa kat sekolah,kawal gila-gila....kat u bebas...dah besar panjang lah katakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 15:21


kena fikir mana baik dan buruknya....universiti tempat menimba ilmu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 16:56


tak semestinya org terpelajar tu bagus..
bab nak buat maksiat ni berkaitan dengan pegangan agama seseorang..
bukan sebab orang tu terpelajar ke tak..
tepuk dada tanya iman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

nasyithoh
Warga Rasmi
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9406
Posting: 2
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 16-04-07 17:15


bagi saya,belajar kat mana pun sama...yang lain tu terletak pada diri mereka sendiri..jalan yang baik ada,tapi tak nak ikut.pandai2la fikir sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasyithohProfil   Hantar PM kepada nasyithoh   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 23:10


biasa da fikir bebas sangat...cmtue lah...
pergaulan itu...adab!!...kena jaga betul-betul...
insya4JJ1 diberi petunjuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-04-07 02:49


assalamualaikum...

ini bukan cerita baru...sejak dari zaman ana di IPTA era 90-an lagi dah ada budaya macam ini....cuma mungkin sebab masa tu tak ada internet,webcam,kamera digital,hp dengan MMS dan GPRS jadi fenomena ni tak meluas pendedahannya dalam masyarakat...

apapun, kita perlu ada budaya amar ma'ruf nahi mungkar insya-Allah terkawal perkara ini...
[ Telah diedit oleh: ABg_IMaM pada 17-04-07 02:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 18-04-07 00:25


Carilah sahabat yang menjadi cermin ke atas diri kita..Sertai jemaah Islam...Apa yang penting, doa ke hadrat Ilahi...


-----------------
-BERJUANGLAH KERANA ALLAH S.W.T.-


Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

zinnieyrah5667
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9959
Posting: 37
Dari: AL-MUNAWWARAH

iran   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 18:09


SEBAB ADA ILMU TAPI TAK AMALKAN..

IMAN pula KURANG.. entahlah, DUNIA DAH AKHIR ZAMAN.. BERTAUBATLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnieyrah5667Profil   Hantar PM kepada zinnieyrah5667   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 19-04-07 12:44


jadikan punca-punca yang ditimbulkan sebagai renungan...mengapa tidak kita berpakat mencadangkan langkah-langkah sepatutnya untuk mengatasi punca-punca yang begitu banyak disenaraikan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 12:15


erm..bila dah jejak IPT..semuanya terletak pada diri sendiri untuk mengawal diri bagaimana..jangan salahkan org lain jika tak dapat bimbingan..tak dapat kawan yang baik2..

sebab segala yang berlaku bermula dr niat dan keinginan untuk mencuba..kalau org nak couple,aku pun nak jugak..tapi, akhirnya..banyak kegagalan berlaku..extend study..resit paper..repeat subjek..dosa dapat..lupa mak ayah dan sebagai masalah sebagai pelajar..

tapi..ianya takkan terjadi sendiri jika kita tau diri dan kenal siapa diri kita..maksudnya, jika kita inginkan kebaikan dan keberkatan..jaga ibadah dan kawal nafsu..tak siapa nak kawal diri kita dah..yelah: freedom is my lifestyle..kan?

jangan salah gunakan peluang yang ada..sekali peluang terlepas, ianya takkan kembali..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-07 12:40


muslim perlu cari sahabat yang baik/taqwa, baru ada kekuatan nak jadi muslim baik. Luqman Hakim menasihati anaknya supaya mencari sahabat yang baik dalam pergaulan, kesilapan pergaualan dengan orang fasik dikhuatiri akan menyebabkan kita turut lalai.

sahabat yang baik boleh kita kenal, pertama kita check dia mengerjakan solat atau tidak, bila bulan puasa dia puasa atau tidak. kalau jumpa yang rajin baca al quran lagi baik, atau yang rajin menolong sesama muslim. tanda-tada /ciri muslim baik ini kita boleh kenal kalau kita buat sedikit kajian sebelum memilih sahabat /kawan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-07 12:42


Pada 20-04-07 12:15 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

erm..bila dah jejak IPT..semuanya terletak pada diri sendiri untuk mengawal diri bagaimana..jangan salahkan org lain jika tak dapat bimbingan..tak dapat kawan yang baik2..

sebab segala yang berlaku bermula dr niat dan keinginan untuk mencuba..kalau org nak couple,aku pun nak jugak..tapi, akhirnya..banyak kegagalan berlaku..extend study..resit paper..repeat subjek..dosa dapat..lupa mak ayah dan sebagai masalah sebagai pelajar..

tapi..ianya takkan terjadi sendiri jika kita tau diri dan kenal siapa diri kita..maksudnya, jika kita inginkan kebaikan dan keberkatan..jaga ibadah dan kawal nafsu..tak siapa nak kawal diri kita dah..yelah: freedom is my lifestyle..kan?

jangan salah gunakan peluang yang ada..sekali peluang terlepas, ianya takkan kembali..:)



ana setuju sangat!!!
hendak seribu daya, mahu seribu cara...
terpulang pada niat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 01:10


entah..maybe kurang majlis kerohanian kat IPTA anda...
pihak tertentu perlu WAjid kan mahasiswa sertai majik keagamaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 02:51


Pada 08-03-07 13:32 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ek...dah ramai orang yang terpelajar, dan orang yang boleh dikatakan berilmu didada.....sanggup runtuh kerana nafsu yang di puja...



-->runtuh sebab tak ada benteng yang kukuh untuk menyokong atau menahannya

-->tidak berpegang pada ajaran yang disuruh oleh agama yakni Islam

8-) 8-)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 02:51


Pada 08-03-07 13:32 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ek...dah ramai orang yang terpelajar, dan orang yang boleh dikatakan berilmu didada.....sanggup runtuh kerana nafsu yang di puja...



-->runtuh sebab tak ada benteng yang kukuh untuk menyokong atau menahannya

-->tidak berpegang pada ajaran yang disuruh oleh agama yakni Islam

8-) 8-)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 02:51


Pada 08-03-07 13:32 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ek...dah ramai orang yang terpelajar, dan orang yang boleh dikatakan berilmu didada.....sanggup runtuh kerana nafsu yang di puja...



-->runtuh sebab tak ada benteng yang kukuh untuk menyokong atau menahannya

-->tidak berpegang pada ajaran yang disuruh oleh agama yakni Islam

8-) 8-)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 03:19


memang kat mana-mana u pun banyak ulat mksiat. tak tau nak buat bagaimana dah. ni semua pasal budaya "da masuk u da boleh couple"...tengok member ada awek or balak, terigin juga nak jadi macam tu..bila da couple tu apa lagi, duduk berkepit lah kerja. sedar tak sedar, tu semua adalah maksiat. Hakikatnya bergantung pada pendirian dan prinsip diri sendiri. jalan yang dipilih itulah jalan yang akan kita lalui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

JilulQuran
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.04.2007
Ahli No: 29611
Posting: 22
Dari: Gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 10:24


Biasa lah tu. Orang yang masuk universiti memang lah pandai, tapi tak semua bijaksana dan adil. Mereka umpama meletakkan akal dan pengetahuan yang berguna pada tempat yang salah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JilulQuranProfil   Hantar PM kepada JilulQuran   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 10:55


ana sokong...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

salsabiila05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18768
Posting: 31
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 11:44


ASSALAMUALAIKUM WRT kepada SEMUA PEMBACA....sebenarnya di ipta ni, kita terdedah kepada suasana yang lain...maksudnya, kita lebih terdedah kepada kawan-kawan kerana kita tinggal berjauhan dengan keluarga, tak dinafikan semua ini boleh berlaku melainkan faktor pemilihan sahabat dan kita juga perlu menjadi sahabat yang baik kepada org lain di ipta sana....selagi kita sentiasa berniat untuk belajar di ipta kerana Allah, kerana amanah kita, bukan benda lain, insya-Allah, Allah akan pelihara kita dan bersabar bila menempuh dugaan kerana dunia ini penjara bagi org mukmin yang mana dalam penjara bukanlah ada 1001 kenikmatan, tetapi bermukim di dlmnya lebih selamat dr di luar sana, untungnya kita yang dikurniakan Allah dengan sifat iman, islam dan ihsan ini sentiasa mendapat keredhaan dan ganjaran dr Allah...bagi sesiapa yang mnjadikan dunia ini penjara bgnya...WALLAHU TA'ALA A'LAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsabiila05Profil   Hantar PM kepada salsabiila05   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 21-09-07 09:56


Anak2 remaja kita sekarang ni..kebanyakkanya bila brjauhan dengan ibubapa agak lama..mudah terpengaruh dengan suasana baru..moden lah konon..2 yang kadang-kadang langgar segala larangan allah selamba saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 21-09-07 11:28


melalui penilaian ana daripada program yang ana join, ana rasa kita kena mulakan usaha dakwah, kat kawan-kawan yang terdekat dulu..atau kalau susah kat kawan, kita dakwah kat adik2 yang baru nak berjinak2 dengan maksiat tu...insyaallah mereka dapat terima, malah mereka akan rasa bersalah...kalau mereka tak berenti pada masa tu pun, hari2 yang akan dilalui tu mereka akan fikir apa yang kita cakap...tapi kita kena follow up mereka lah...jangan lepas begitu saja..tanpa bimbingan mereka terawang2 sebab di kelilingi dengan maksiat juga...

lagi 1, masa sesi pendaftaran tu, kita bertugas lah ramai-ramai, cari adik2 yang berpotensi untuk join group kita, terus kita lamar dia..jadi group kita semakin berkembang justeru usaha dakwah berkembang, dalam masa yang sama juga, adik2 ni telah kita selamat kan dari terjebak ke arah maksiat....cuba kalau kita tak lamar dia tadi, lama kelamaan dia pun akan terpengaruh....oleh itu, sama-sama lah kita berjuang..sekadar pandangan yang perlukan tindakan...insyaallah..

Allahhuakhbar!!!


-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_
[ Telah diedit oleh: aku_hambamu pada 21-09-07 11:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 12:24


pilihan ada di tangan mahasiswa/wi.
tanya diri sendiri.
kenal pasti:
APA TUJUAN UNTUK HIDUP?
APA MATLAMAT YANG INGIN DICAPAI?
agar hidup tidak tersasar dari landasan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-09-07 12:36


Pada 08-03-07 13:32 , angkabut posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ek...dah ramai orang yang terpelajar, dan orang yang boleh dikatakan berilmu didada.....sanggup runtuh kerana nafsu yang di puja...



kurang ilmu agama...ada ilmu pun tak semestinya beramal dan berakhlak...lupa dunia hanya sementara, akhirat yang kekal... :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.249862 saat. Lajunya....