Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 6 hari yang lalu
wyd1014: 14 hari yang lalu
haykal77: 23 hari yang lalu
Kakngah: 23 hari yang lalu
lidah-penghunus: 24 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: pregnant tanpa malalui hubungan sex..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» pregnant tanpa malalui hubungan sex..

Please Mendaftar To Post


Oleh pregnant tanpa malalui hubungan sex..

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 08-03-07 11:49


saya nak tanya anda semua..pernah tak dengar kisah...seorang wanita hamil tanpa mengadakan hubungn sex dengan lelaki??ada beberapa kisah yang diceritakan oleh Doktor yang mengajar di fakulti saya...seorang wanita datang berjmpa dengan dia sebab lambat period.. pstu setelah di cek..dia pregnant...tapi dia menafikan yang dia pernha lakukan hubngn sex dengan lelaki...setelah di soal siast..dia mengatakan pernah berkongsi tuala mandi dengan bf dia masa mereka berdua pergi mandi kat pantai....

persoalannya....
1) apakah hukumnya bila terjadi kes seperti ini??wajarkah wanita itu menggugurkan kandungannye..atau pun..tetap melahirkan anak itu...??

komen please...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 13-03-07 13:52


tak ada siapa pun nak jawab pertanyaan saya..huhukk....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

shafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27190
Posting: 29
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 14:05


salam..saya tak tahu hukumnya..tapi kalau mengikut fahaman saya sekiranya wanita itu sudah mengandung selama hampir 4 miggu atau lebih...dia tidak seharusnya gugurkan anak itu kerana anak tersebut seolah-olah sudah menjadi bayi..dan gugurkan kandungan adalah haram.. itu saja saya dapat komen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiyahProfil   Hantar PM kepada shafiyah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 14:07


:roll: Pernah berkongsi tuala mandi pun boleh hamil, saya berasa was-was dengan cerita perempuan itu, memang perkara berkenaan boleh berlaku, tetapi dengan kadar yang amat tipis....amat2 tipis, mungkin tak sampai pun 5% kadar kehamilan boleh berlaku dengan cara berkongsi tuala mandi......

:roll: Pada pendapat saya, kalau si suami tu sakit atau mempunyai kemudhratan, mungkin cara untuk mendapatkan anak melalui tanpa hubungan badan di bolehkan, tetapi kalau saja2, saya rasa tidak boleh lah.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 13-03-07 14:19


memanglah..sukar nak percaya..tapi Allah Maha Kuasa..'kun fayakun'...lagi-lagi nak akhir zaman ni...entahlah..tak tahu lah sejauh mana kebenaran cerita ni..tapi cerita ni memang di ceritakan sendiri oleh doktor yang merwata patient tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 13-03-07 14:52


skadr berkongsi....kes ni jarang berlaku.ada satu kes yang berlaku,ada seorang perempuan dengan kawan dia naik kereta tah bagaimana tiba-tiba kereta dia masuk gaung .alhamdulillah berjaya diselamatkan.tak lama lepas itu dia check kat doc sah dia pregnant.org ramai marah kat dia sebab buat perbuatan tkutuk 2 tapi dia menafikan.bila dia check bayi 2 ada dna ayah perempuan 2.maknanya ayah bayi 2jugak adalah atuk bayi 2.proses fertilisation 2 berlaku masa dia terjatuh kat gaung dan sperm 2 sebenarnya adalah ayah dia masa dia masih lagi zygote

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 16:00


Pada 13-03-07 14:19 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

memanglah..sukar nak percaya..tapi Allah Maha Kuasa..'kun fayakun'...lagi-lagi nak akhir zaman ni...entahlah..tak tahu lah sejauh mana kebenaran cerita ni..tapi cerita ni memang di ceritakan sendiri oleh doktor yang merwata patient tu....


benar..zat Allah yang maha kuasa asbab segala kejadian..


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 18:22


Ha3...

masa mandi dalam pantai atau sebelumnya tak disebut ya?

dibaGi tau kongsi kain tuala sahaja?

aneh.

Ini cerita orang SASAU.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-03-07 18:40


boleh ke sperm hidup kat luar badan manusia??....rasanya macam tak boleh saja....keadaan suhu dan etc yang tidak mengizinkan - bukan sunnah alam (melainkan kalau Allah SWT menghendakinya berlaku)

kalau boleh....confirm ramai perempuan pregnant tanpa suami selepas swimming kat public swimming pool.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 13-03-07 19:49


ish.. ish...sekarang ni sahabat2 kita kena tolong. ini juga masalah dalam agama, kita nak tau kena gugur ke tak...dah perempuan tu dakwa dia tak pernah berhubungan sex. So takbley lah nak tetap sangka apa-apa dah. Kena jawap soalan ni secara ilmiah bagi mereka yang tau. saya juga tak tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 19:53


!!! QUOTE !!!

saya nak tanya anda semua..pernah tak dengar kisah...seorang wanita hamil tanpa mengadakan hubungn sex dengan lelaki??ada beberapa kisah yang diceritakan oleh Doktor yang mengajar di fakulti saya...seorang wanita datang berjmpa dengan dia sebab lambat period.. pstu setelah di cek..dia pregnant...tapi dia menafikan yang dia pernha lakukan hubngn sex dengan lelaki...setelah di soal siast..dia mengatakan pernah berkongsi tuala mandi dengan bf dia masa mereka berdua pergi mandi kat pantai....

persoalannya....
1) apakah hukumnya bila terjadi kes seperti ini??wajarkah wanita itu menggugurkan kandungannye..atau pun..tetap melahirkan anak itu...??

komen please...

satu cerita yang agak sukar dipercayai, kongsi tuala kat pantai boleh jadi pragnant, bila masa pula benih tu masuk dalam badan perempuan tu? cuba fikir... :-?

ye, memang kehendak Allah mengatasi segalanya, tak payah tukar tuala pun boleh jadi, contohnya Maryam ibu Nabi Isa as., hamil tanpa perlukan lelaki pun.

tapi cerita2 begini kita perlukan pembuktian untuk percaya, nama pun cerita yang tak masuk akal (luar biasa). lagi satu, nak buktikan perempuan tu dah pernah lakukan hubungan seks atau tidak, boleh dibuat pemeriksaan dari segi perubatan kan? yang tu ada buat tak, try tanya doktor tu.

yang saya tau lah kan, memang boleh berlaku kes wanita hamil tanpa melalui hubungan seks, contohnya wanita tu sendiri masukkan benih lelaki ke dalam badannya, ada kemungkinan juga berlaku kehamilan.

kalau betul kes ni betul-betul berlaku, ulama' Islam kena pertimbangkan pula apa hukumnya lelaki & perempuan berkongsi tuala mandi kat pantai :-D

kalau senang cakapnya: buat apa hang buat macam tu, tidak ada kerja ka? :lol:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 19:56


wanita yang diperkosa, bolehkan dia gugurkan kandungannya? situasinya agak sama, iaitu benih tu masuk tanpa kerelaannya, dan anak tu anak luar nikah, malah lagi teruknya dia dianiaya orang.

cuba kaitkan. wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

missy_86
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2007
Ahli No: 28789
Posting: 10
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 20:00


hehe..yeah betul tu..agaknya bf dia lupa nak bawa tuala lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For missy_86Profil   Hantar PM kepada missy_86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 20:23


beberapa sumber yang berkaitan dengan masalah ini:

1- Fatwa MUIS
--------------------------
http://www.muis.gov.sg/websites/rservices/opendocall.asp?type=I&sno=269
Pengguguran Anak

PENGGUGURAN ANAK

Apakah pandangan Islam tentang pengguguran anak?

Jawapan :

Para ulama bersependapat bahawa pengguguran anak selepas 4 bulan hukumnya adalah haram, bahkan ia merupakan satu perbuatan jenayah. Perbuatan ini merupakan suatu pembunuhan ke atas makhluk hidup yang telah cukup sifat dan nyata hidupnya. Oleh itu umat Islam sama sekali ditegah dari melakukannya. Kecuali pengguguran itu terpaksa dilakukan untuk menyelamatkan nyawa si ibu tersebut.

Pengguguran sebelum 4 bulan pula, para ulama tidak bersependapat. Ini disebabkan terdapat perselisihan sama ada kandungan itu telah hidup atau sebaliknya. Sebahagian besar ulama cenderung kepada menyatakan bahawa kandungan itu sudah hidup bersandarkan kepada ilmu perubatan. Berasaskan hal ini mereka menghukumkan pengguguran benih itu sebagai haram.

Memandangkan kepada kenyataan ilmu perubatan bahawa janin itu sudah hidup sejak pencantuman benih lelaki dan perempuan, maka Jawatankuasa Fatwa telah memutuskan bahawa hukum pengguguran anak dalam kandungan adalah haram, tidak kira umur benih dalam kandungan.
--------------------------


2- Suara Persatuan Ulama'
--------------------------
http://www.e-ulama.org/Artikel/?mode=0&ID=173

Disediakan Oleh :
ustaz. Zaharuddin Abd Rahman Abu Husna
( Jabatan Fiqh & Usul Fiqh )
Universiti Al-Yarmouk, Jordan
[email protected]

HUKUM MENGGUGURKAN JANIN

Sebagai tambahan dan lebih faedah untuk pembaca disertakan hukum Menggugurkan Janin dalam keadaannya yang berbeza :
1. JANIN mengidap Penyakit yang ringan (tidak mengakibatkan kematian) yang boleh diubati.
Hukumnya : HARAM sebelum 4 bulan dan selepas

2. JANIN mengidap kecacatan ringan yang tidak boleh diubati tetapi ia boleh hidup. Seperti Buta, Cacat sebelah tangan, atau kedua-duanya, cata kaki, kurang jari dan sebagainya
Hukumnya : HARAM jika umur janin melebihi 4 bulan, HARUS kiranya umur bayi di bawah 4 bulan.

3. JANIN mengidap Kecacatan yang Serius yang membawa kematian . seperti tiada kepala, tiada paru2 dan sebagainya
Hukumnya : Biasanya janin akan gugur dengan sendirinya. Tiada hukum.

4. JANIN mengalami kecacatan anggota yang membawa akan membawa kematian sejurus selepas dilahirkan.
Hukumnya : Terdapat perbezaan pandangan ulama’
a) HARUS sebelum 4 bulan, Haram selepas 4 Bulan.
b) HARUS walaupun selepas 4 bulan, dengan syarat, Keyakinan tinggi hasil analisa Doktor2 pakar.

5. JANIN menghidapi penyakit AIDS.
Hukumnya : HARUS sebelum 4 bulan , Haram selepas 4 Bulan.

6. JANIN yang terhasil akibat dirogol
Hukumnya : HARUS digugurkan hanya sebelum 4 Bulan.

7. JANIN yang sihat @ sakit @ cacat tetapi nyawa Ibu terancam kiranya janin dilahirkan.
Hukumnya : HARUS gugur janin sama ada sebelum atau selepas 4 bulan, kerana nyawa Ibu diutamakan dalam hal ini.


PERSOALAN : Mengapa umur Janin SEBELUM DAN SELEPAS 4 bulan membawa perbezaan hukum ?

Jawapan : Berdasarkan hadith Riwayat Muslim, titik hidup manusia bermula sebagai manusia dengan mempunyai hak2 kemanusian yang dikitiraf dalam Islam adalah dari umur 4 bulan dalam kandungan. Kerana berdasarkan hadith Nabi SAW, MANUSIA DITIUPKAN RUHNYA KETIKA SEKITAR UMUR 120 HARI. DEMIKIAN PANDAGAN MAZHAB YANG EMPAT DAN MAJORITI FUQAHA.

Maka apabila telah ditiup Ruh, janin tersebut dianggap sebagai seorang manusia yang mempunyai hak seperti manusia sempurna. Justeru, penggugurannya adalah dikira membunuh manusia atau nyawa. Ia diharamkan oleh Allah sbgmn FirmanNya : Ertinnya : “Dan janganlah kamu membunuh nyawa manusia yang diharamkan oleh Allah kecuali dengan alasan yang benar (di sisi syarak).” (Surah Al-An’am : 151)

Walaupun majority fuqaha memfatwakan boleh menggugurakn janin sebelum 4 bulan dengan sebab2 yang konkrit, bagaimanapun terdapat sekumpulan kecil ulama yang mengharamkannya dalam semua peringkat umur janin, ia adalah pandangan Imam Abu Hamid Al-Ghazali (wafat 505 H), serta sebahagian Fuqaha’ Mazhab Maliki.

Sekadar itu dahulu, semoga ianya dapat memberikan manfaat kepada semua, sebarang teguran membina amatlah dialu-alukan.

Sekian,

Irbid, Jordan
20 Jun 2003

Rujukan :
1. Qarar Majma’ Fiqh Islam Sedunia
2. Al-Mawqif Al-Fiqhi wal Akhlaqi min qadhiyah Zar’u al-A’dho’ , Dr Muhd Ali Al-Barr, Dar Al-Qalam, Dimasqh, cet 1, 1994 m
3. Qadhaya Tibbiyyah Mu’asiroh, Prof. Dr Muhd Na’im Yasin, Dar an-Nafais, Cet 3, 2000 m
4. Nizam Al-Usrah fil Islam, Prof Dr Muhd Uqlah Al-Ibrahim, Muassasah Ar-Risalah, cet 2, 1992 m
5. Gharasul a’dho’, Dr Mustafa Al-Qudoh, Abhath Al-Yarmouk
6. Bahath Ijhad al-Janin Al-Musawwah, Prof Dr Misfar al-Qahtoni
7. Batath Ijhad al-Janin Al-Musawwah, Prof Dr Mahmud Abu Layl, Univ. UAE
8. Fatawa al-Muasiroh, Syeikh Dr Yusoff al-Qaradhawi, Muassasah ar-risalah, Beirut, cet 3, 1994 M.
-------------------------


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 13-03-07 20:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 20:32


tanya yang lebih arif......

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 08-04-07 01:51


thank you ibnu musa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 10:27


topik yang sangat bagus untuk di bincangkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 10:46


Scientifically there's no way for the sperm to be fertilized unless it is inside the womb.. sangatlah tidak logik untuk diterima sains jika berkongsi tuala sahaja menyebabkan pregnancy.. saya juga tak nafikan kuasa Allah dan kehendakNya.. tapi kebanyakan perkara yang berlaku di dunia ini menurut sunnah Allah.. melainkan special cases sahaja yang melawan sunnahNya atas kehendakNya.. pada saya, there must be more than sharing towel happened.. bukan berburuk sangka, tapi this is fact..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-04-07 11:22


yang pergi share tower apa hal
kang tengok siapa susah
perempuan jugak
lelaki tak ada hal
...perempuan akhir zaman

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 13:10


hal ini sama juga dengan kisah seorang wanita disahkan pregnant..
wanita terbabit berkata, dia hanya mandi di public swimming pool dan tak pernah melakukan huhbungan sex..

kompius betul.. sedangkan organisma pun boleh mati dalam klorin.. nikan pula sperm (miccroorganisma)... (andainya dia berenang dalam air tu lah..)

iskk.. iskk... andai benar bersalah, tak perlulah putar angin.. adess..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 00:31


jika benar kata-kata wanita tu, dengan sebab berkongsi tuala saja menyebabkannya mengandung, maknanya tuala tu ada air mani bf dia lah...

pehh 1st time dengar kes begini.

yang saya pernah baca, jika berkongsi seluar dalam boleh menyebabkan mengandung juga.

btw, ada pasangan yang susah nak hamilkan isteri. yang ni terlampau mudah pula.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104135 saat. Lajunya....