Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-05-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Budak-budak
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43089

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Yang Masuk Ke Sini
Gorodkovie: 6 hari yang lalu
skater: 8 hari yang lalu
muslimin23: 35 hari yang lalu


Sirah dan Tokoh Islam
Topik: Benarkah Laksamana Sunan wujud??


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sirah dan Tokoh Islam
    »» Benarkah Laksamana Sunan wujud??

Please Mendaftar To Post


Oleh Benarkah Laksamana Sunan wujud??

azizah_smai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.07.2004
Ahli No: 10176
Posting: 63
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 08:50


Ana pernah baca satu novel yang bertajuk Bagaikan Puteri by Ramlee awang murshid...terbitn alaf 21....

jalan critanya menarik...dan ana tertarik dengan perwatakan laksamana sunan yang dcritakan dalam buku ni...

tapi, di benak hati dan fikirn ana timbul 1 persoalan....was he really alive in this world long time ago?

it will be a pleasure if someone could tell me anything 'bout this mythos or facts or whatever....

Bookmark and Share

  


  Member Information For azizah_smaiProfil   Hantar PM kepada azizah_smai   Pergi ke azizah_smai's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 09:17


Laksamana Sunan adalah Sheikh Hidayatullah yang mana digelar Sunan Gunung Jati.

Ini adalah pandangan dari hamba

Waallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 09:52


;-) bila baca novel 'bagaikan puteri' dan 'cinta sang ratu' macam admire pula dengan watak laksamana sunan tu...mendidik jiwa..

ana percaya yang laksamana sunan tu wujud suatu masa dulu, tapi ana tak yakin yang laksamana sunan itu adalah saifudin... apa kata tanya ahli sejarah @ En. Ramlee sendiri mana dia dapat sumber tu...

tapi pada ana ini metod dakwah saudara penulis...benar tak benar, jangan terlalu pertikai, yang paling penting kita ambil intipatinya...sebagai muhasabah...sejauh mana pergantungan kita kepada Allah..

subhanallah... ;-)


-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..


Bookmark and Share

  


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 07-03-07 10:20


salam..

ana pun dah baca kedua-dua novel tu..
memang best..
suka sangat watak Laksamana Sunan..
walaupun hanya imaginasi penulis, tapi banyak info yang terdpt dalam tu...

hope, ada lagi novel ke-3 beliau..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

azizah_smai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.07.2004
Ahli No: 10176
Posting: 63
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 10:30


salam...

yup,sesiapa yang baca novel tu, mesti terpikat dengan watak sunan...apatah lagi jika dia yang berada bersama sunan(haryani)...

ana rasa, kalau wujud pemuda Islam seperti sunan di zaman sekarang, mesti dia lebih popular dan menjadi rebutn berbanding juara AF dan One in the Million...huhuhu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azizah_smaiProfil   Hantar PM kepada azizah_smai   Pergi ke azizah_smai's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 11:09


mungkin laksamana sunan dalam novel ni tak same dengan Laksamana Sunan yang sebenar...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

azizah_smai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.07.2004
Ahli No: 10176
Posting: 63
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 11:53


hem...mungkin...

tapi,bukankah bagus jika ada juga yang berusaha untuk menjadi seperti laksamana sunan?...!^_^!...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azizah_smaiProfil   Hantar PM kepada azizah_smai   Pergi ke azizah_smai's Website   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 11:57


Salam.ana memang peminat karya2 ramlee awag murshid.kebanyakan koleksi novel keluarga kami adalah hasil karya beliau.hmm, selepas baca novel 'bagaikan puteri' tu, ana pun tertanya2 laksamana sunan tu betul-betul wujud ke? seperti kata sahabat2 yang lain, mari kita tanya ahli sejarah atau tanya penulis novel itu sendiri! :-D .mari elakkan segala andaian dan misrepresentation, ok! ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

zico
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2006
Ahli No: 22639
Posting: 48
Dari: Bangsar

lebanon  


posticon Posting pada: 07-03-07 12:16


tapi ana daah baca jugak...pada pendapat ana, jalan plot ni ada salah dari segi fakta sejarah..itulah pada pendapat ana...macam mengubah sejarah pulak...lebih2 lagi waktu mereka bertembung dan berlawan dengan hang tuah dengan makhluk jahat...memang benar just cerita..tapi mengubah fakta sejarah
apa-apa pun cerita dia memang chaiayokkkk

Bookmark and Share

  


  Member Information For zicoProfil   Hantar PM kepada zico   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 15:32


Pada 07-03-07 10:30 , azizah_smai posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

yup,sesiapa yang baca novel tu, mesti terpikat dengan watak sunan...apatah lagi jika dia yang berada bersama sunan(haryani)...

ana rasa, kalau wujud pemuda Islam seperti sunan di zaman sekarang, mesti dia lebih popular dan menjadi rebutn berbanding juara AF dan One in the Million...huhuhu...



ana ada bukak web alaf21...ada peminat yang sampai da jatuh "cinta" dengan laksamana sunan tu...bila ending bagaikan puteri tu pasal laksamana sunan hampir mati sebab kena panah dengan ratu sulaman...peminat tu sampai menurkilkan sebuah sajak tentang kesedihan dan kebimbanganya yang teramat sangat pada laksamana sunan.....sungguh hebat watak laksama sunan...banyak buat ana terkedu tentang hubungan diri dengan Allah....sambungan bagaikan puteri 2(cinta sang ratu)...memang best...tapi sedih sikit....

novel ramlee memang bagus...kisah tombiruo pun di lihat mampu memgugah hati kita agar lebih banyak bergantung dan yakin pada kuasa dan pertolongan Allah......

novel ayat2 cinta pun best juga tau...hehehe(luar tajuk pula)


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

  


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-03-07 15:45


ye, ayat2 cinta pun best.. try lah ..apa2pun saya pun terpikat kat laksamana sunan..kan bagus kalau ramai org macam laksamana sunan.. betul tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

azizah_smai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.07.2004
Ahli No: 10176
Posting: 63
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 01:24


"ana ada bukak web alaf21...ada peminat yang sampai da jatuh "cinta" dengan laksamana sunan tu...bila ending bagaikan puteri tu pasal laksamana sunan hampir mati sebab kena panah dengan ratu sulaman...peminat tu sampai menurkilkan sebuah sajak tentang kesedihan dan kebimbanganya yang teramat sangat pada laksamana sunan.....sungguh hebat watak laksama sunan...banyak buat ana terkedu tentang hubungan diri dengan Allah....sambungan bagaikan puteri 2(cinta sang ratu)...memang best...tapi sedih sikit...."

truly, ana pun hampir2 jatuh 'cinta' jugak pada lksamana sunan..bila teringat yang dia mungkin xwujud, jadi ok balik...huhuhu...
memang ana sedih bila dia kena panahan itu...rasa macam dia patut hidup lebih lma untuk menjadi khalifah bumi yang sejati...huhuhu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azizah_smaiProfil   Hantar PM kepada azizah_smai   Pergi ke azizah_smai's Website   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 16:12


Pada 09-03-07 01:24 , azizah_smai posting:

!!! QUOTE !!!

"ana ada bukak web alaf21...ada peminat yang sampai da jatuh "cinta" dengan laksamana sunan tu...bila ending bagaikan puteri tu pasal laksamana sunan hampir mati sebab kena panah dengan ratu sulaman...peminat tu sampai menurkilkan sebuah sajak tentang kesedihan dan kebimbanganya yang teramat sangat pada laksamana sunan.....sungguh hebat watak laksama sunan...banyak buat ana terkedu tentang hubungan diri dengan Allah....sambungan bagaikan puteri 2(cinta sang ratu)...memang best...tapi sedih sikit...."

truly, ana pun hampir2 jatuh 'cinta' jugak pada lksamana sunan..bila teringat yang dia mungkin xwujud, jadi ok balik...huhuhu...
memang ana sedih bila dia kena panahan itu...rasa macam dia patut hidup lebih lma untuk menjadi khalifah bumi yang sejati...huhuhu...


sambungan bagaikan puteri2(cinta sang ratu)...laksamana sunan hidup lagi.....
enti pun jatuh cinta ek dengan watak laksamana sunan...sunbhanallah....siapa yang tak nak laki soleh sebagai peneman hidup...betul tak....kena lah sentiasa doa....


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

  


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 16:12


Pada 09-03-07 01:24 , azizah_smai posting:

!!! QUOTE !!!

"ana ada bukak web alaf21...ada peminat yang sampai da jatuh "cinta" dengan laksamana sunan tu...bila ending bagaikan puteri tu pasal laksamana sunan hampir mati sebab kena panah dengan ratu sulaman...peminat tu sampai menurkilkan sebuah sajak tentang kesedihan dan kebimbanganya yang teramat sangat pada laksamana sunan.....sungguh hebat watak laksama sunan...banyak buat ana terkedu tentang hubungan diri dengan Allah....sambungan bagaikan puteri 2(cinta sang ratu)...memang best...tapi sedih sikit...."

truly, ana pun hampir2 jatuh 'cinta' jugak pada lksamana sunan..bila teringat yang dia mungkin xwujud, jadi ok balik...huhuhu...
memang ana sedih bila dia kena panahan itu...rasa macam dia patut hidup lebih lma untuk menjadi khalifah bumi yang sejati...huhuhu...


sambungan bagaikan puteri2(cinta sang ratu)...laksamana sunan hidup lagi.....
enti pun jatuh cinta ek dengan watak laksamana sunan...sunbhanallah....siapa yang tak nak laki soleh sebagai peneman hidup...betul tak....kena lah sentiasa doa....


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

  


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

azizah_smai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.07.2004
Ahli No: 10176
Posting: 63
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 14:53


insyaAllah....huhuhu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For azizah_smaiProfil   Hantar PM kepada azizah_smai   Pergi ke azizah_smai's Website   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 15:28


Pada 09-03-07 16:12 , kulidakwah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-07 01:24 , azizah_smai posting:

!!! QUOTE !!!

"ana ada bukak web alaf21...ada peminat yang sampai da jatuh "cinta" dengan laksamana sunan tu...bila ending bagaikan puteri tu pasal laksamana sunan hampir mati sebab kena panah dengan ratu sulaman...peminat tu sampai menurkilkan sebuah sajak tentang kesedihan dan kebimbanganya yang teramat sangat pada laksamana sunan.....sungguh hebat watak laksama sunan...banyak buat ana terkedu tentang hubungan diri dengan Allah....sambungan bagaikan puteri 2(cinta sang ratu)...memang best...tapi sedih sikit...."

truly, ana pun hampir2 jatuh 'cinta' jugak pada lksamana sunan..bila teringat yang dia mungkin xwujud, jadi ok balik...huhuhu...
memang ana sedih bila dia kena panahan itu...rasa macam dia patut hidup lebih lma untuk menjadi khalifah bumi yang sejati...huhuhu...


sambungan bagaikan puteri2(cinta sang ratu)...laksamana sunan hidup lagi.....
enti pun jatuh cinta ek dengan watak laksamana sunan...sunbhanallah....siapa yang tak nak laki soleh sebagai peneman hidup...betul tak....kena lah sentiasa doa....



betul tu...moga-moga kita dapat pasangan yang terbaik untuk kita...yang dapat bantu kita untuk taqarrub pada Allah...amien..


-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..


Bookmark and Share

  


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 11-03-07 15:46


entahlaa wallahu alam..sekali baca novel tu macam wujudje laksmana sunan.tambahan pula sekarang ni ada sambungan cerita novel tu...cinta sang ratu..tapi pernah terdengar yang Allah s.w.t ada menurunkan golongan sunan yang berjumlah 9 orang kalau tak silap..untuk membezakan antara mukjizat dan sihir...

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 02-04-07 12:55


Tak pasti pulak.. Kalau lah, laksamana sunan tu, benar-benar wujud, memang ana admire dengan perwatakkannya.. Ana baru baca bagaikan puteri.. pinjam dari library

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 05:08


alahai

nak baca novel no 2 !!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 23:01


menarik ni,,ana pun nak cari lah,,novel2 ni,,

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 23:44


tak minat novel...laksamana sunan..siapa tu???
tak tau pun..

Bookmark and Share

  


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 01:03


Salaam

kalau kalian ada membuka laman web alaf21, disitu ramlee ada memberitahu yang Laksamana Sunan dalam karyanya adalah palsu semata-mata.. semuanya sekadar rekaan.. namun ceritanya, mungkin ada sedikit adunan sejarah lampau.. itu sahaja..

Dan sambungan kepada cinta sang ratu, akan diterbitkan selepas ungu karmila iaitu buah tangah ramlee juga.. sekian

Bookmark and Share

  


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

habidaiya
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2009
Ahli No: 37727
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 10:38


assalamualaikum,

love to know about Laksmana Sunan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For habidaiyaProfil   Hantar PM kepada habidaiya   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 10:51


Hm,tak sangka ada topik pasal Laksamana Sunan.rata-ratanye memang ramai yang 'jatuh cinta' dengan sunan termasuk lah diri saya dan teman baik saya ni.hehe.lepas baca novel tu kami memang sungguh-sungguh nak cari mklumat pasal sunan,nak pastikan sama ada sunan betul-betul wujud atau tak.tu lah penangan sunan.memang salute dekat RAM sebab dapat hasilkan novel terbaik seperti bagaikan puteri.betul-betul bagi effect dekat pembaca.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 14:08


saya pun peminat setia laksamana sunan...
sambungan cinta sang ratu pun dah baca...
Hijab Sang Pencinta...

/

Sinopsis : HIJAB SANG PENCINTA

rasa rindu terhadap keluarga menggamit hati Saifudin merentasi Tanah Sumatera untuk pulang ke Punggor, Tanah Melayu. Namun, kejahatan seolah-olah memburunya. Setiap langkahnya dibayangi halangan yang tak berkesudahan.

Berita kepulangannya di Tanah Melayu sampai ke pengetahuan Sultan Melaka. Kemarahan baginda kerana tidak dapat mengahwini Haryani menyebabkan dia mula menjadi buruan orang istana.

Saifudin lari ke gua. Di situlah bermulanya satu lagi keajaiban. Jasadnya berpindah merentasi hijab masa untuk sampai ke abad 21. Sekali lagi Saifudin bertemu dengan Haryani dan kisah cinta yang melangkaui masa mekar semula.

Namun, kejahatan yang senantiasa mengiringi setiap injak kakinya masih mengekori. Kali ini tebakan musuh durjana mengakibatkan sengketa yang tercetus di langit berlaku lagi.

HIJAB SANG PENCINTA - pelengkap trilogi Bagaikan Puteri dan Cinta Sang Ratu ini sarat dengan konflik hingga ke akhir. Lagenda minda, Saifudin atau Laksamana Sunan ciptaan Ramlee Awang Murshid sekali lagi menggentar perasaan dan menggetar naluri anda yang menghayatinya. Ikutilah epik thriller ini...


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-11 06:04


Ana pencinta novel Ramlee..novel2 beliau sangat informatif dan mendidik minda serta jiwa..

Laksamana sunan..ana akui sampi terbawa mimpi watak laksamana sunan ni.sampai rasa macam dah jauh cinta pada peribadi sunan.. sangat tenang..!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-11 07:08


untuk novel ni ana dah baca ke empat-empat novel tersebut...tapi novel tersebut dari pandangan peribadi ana bagus..banyak ibrah(pengajaran) boleh di ambil..tapi apa ana nampak novel merupakan satu platform bagaimana satu peribadi dan akhlak yang baik untuk di apply dalam kehidupan...

novel ini mengambarkan daya khayalan penulis yang hebat + nilai2 islamic setiap watak..

kalau dibandingkan ayat2 cinta,bumi cinta,KCB..penulis mghuraikankan bagaimana setiap watak novel2 tersebut diterbitkan..dengan ambil sepotong ayat Al-Quran lalu menerbitkan watak secara tidak langsung bergambarkan watak 'Al-quran bergerak'...

dan novel tautan hati boleh diapply kan dalam suasana alam campus...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-04-11 14:37


Laksamana Hang Tuah 5 bersaudara pun tak pasti benar-benar wujud ke atau sekadar hikayat sahaja...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

alamin313
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2010
Ahli No: 39521
Posting: 55
Dari: ajil,terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-04-11 04:10


menunggu sutera bidadari pulak...yang lain dah selesai membacanya... laksamana sunan wujud @ tak..tidak menjadi masalah agaknya..yang penting intipati dalam Novel tersebut penuh dengan ilmu dan pengajaran...Apa pun karya yang ditulis oleh Ramlee Awang Mursid memang terbaik...setiap karya ada satu sisi kelainan yang ditunjukkn..........


-----------------
Travelog Satu Perjalanan (masih banyak yang perlu ku cari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For alamin313Profil   Hantar PM kepada alamin313   Pergi ke alamin313's Website   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-04-11 22:13


selain kewujudan laksamana sunan, kewujudan hang tuah dan tak ketinggalan, haryani bagaimana...?yang pasti,kapten jack sparrow memang wujud.

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-04-11 21:47


haryani tu mungkin satu penambahan watak untuk mengaitkan dengan dunia hadapan.

Macam cerita titanic, memang nenek tu adalah org sebenar tapi peristiwa bercinta atas kapal itu mungkin satu penambahan cerita.

hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-11 15:39


baru saja adik saya bagi mesej cakap RAM dah terbitkan SUTERA BIDADARI. InsyaAllah saya akan dapatkan nanti.


-----------------
wanita hiasan dunia...seindah hiasan adalah Wanita Solehah...


Bookmark and Share

  


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

azam_pejuang_tErAkHiR
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2010
Ahli No: 40479
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-04-11 14:23


laksamana DO RE MI.....kelas jugak itu.ada barang2 hikmat.hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For azam_pejuang_tErAkHiRProfil   Hantar PM kepada azam_pejuang_tErAkHiR   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118752 saat. Lajunya....