Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Mencari lilin lebih baik dari merungut bila kegelapan

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: ...pilihan antara kerjaya di government @ private...???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» ...pilihan antara kerjaya di government @ private...???

Please Mendaftar To Post


Oleh ...pilihan antara kerjaya di government @ private...???

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:35


assalamualaikum...

ana nak tanya pada kalian2 yang ada pengalaman kerjaya atau yang sedang cari kerja atau sesiapa saja yang nak kongsi ceriter...

ana tak lama lagi akan grade on ogos...rasa seram pula bila fikir rupa-rupanya ana dah di hujung alam belajar...rasa macam tak percaya akan melangkah ke alam baru dunia kerjaya...

so...dalam keseraman ni ana jadi confuze...ana terpikir2 antara kerja d jabatan kerajaan atau swasta..mana lebih baik...that mean terjamin...cepat naik pangkat...big salary...mudah...hebat...dan paper saja yang nampak best...

ana baru saja pergi interview spa 2 minggu lalu...nampak macam best...tapi macam tak best...tengok saudara mara bagai terkongkong dengan pelbagai pekeliling kerajaan...walau nampak terjamin tapi juga susah naik pangkat...

Kalau swasta pula nampak best...mudah naik pangkat dan gaji mwah...tapi kerja macam teruk juga..tapi tak seteruk kerajaan....ops..bukan nak kondem tapi ni dr observation ana sendiri...macam ayah ana kerja d swasta dapat pelbagai profit termasuk panel dokter untuk sefamily (telekom malaya ..)

so...sana sini ada lebih dan kurangnya...please...tolong.... :-?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/
[ Telah diedit oleh: syemarly pada 05-03-07 16:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:57


kroje kerajaan biaselah, pasti akan terjamin hidup. maknanya ada pencen. tapi nak susah sikit nak naik dan kena ikut sistem naikan gaji.
Kroje swasta memanglah tiada jaminan. tapi itu bukan alasannya. Dengan kroje dengan swasta, gaji lumayan ada bonus lumayan, dan lain-lain lagi.
Nakkan cabaran, ayuh saut kroje swasta...
Banyak pengalaman boleh dapat...


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 05-03-07 16:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 18:31


Assalamualaikum...

Saya pun akan grade tak lama lagi...Saya pun masih keliru nak kerja dekat swasta ataupun gomen...Kalau perempuan tak payah pening kepala sebab orang lelaki yang akan support lepas kahwin nanti...

Kalau kerja dekat swasta gaji permulaan mahal sikit berbanding dengan kerja dekat gomen...Kawan saya kata kalau ada degree ada syarikat yang offer RM2500...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 22:27


Career and Industrial Relation Expo (CaiREX) 2007


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 23:00


sya sekarang kerja Gov,xlah teruk sangat macam yang diperkatakn oleh awak tu..tak ada terikatnya..kenaikan pangkat pun tak ada lah susah...janji lulus exam...prestasi setiap tahun baik..ok lah....swasta tu tak tau lah...lepas itu gov ni terjamin juga,,semualah....tapi terserah lah dengan diri masing-masing...macam mana itu ini..kelak akan tau juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 23:02


percaya tak syarikat swasta tawarkan gaji rm8000?
biasanya kroje yang terlibat dengan oil and gas. rm 8000 itu kira kecil.
tapi ditegaskan di sini, bahawa bukan jumlah gaji yang penting. yang penting berkat. teman dah tengok kawan-kawan teman kat tempat kroje teman, syarikat oil and gas ni, gaji memang lumayan. tapi keberkatan tiade. ada yang sakit, ada yang duit asyik tiade saja walaupun rm8000 dapat. tapi yang baik juga ada kat tempat teman. Alhamdulillah.
yang penting kita sanggup menghadapi cabaran dan pandai bawa diri. lebih2 lagi dengan swasta ni


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 06-03-07 23:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 23:03


sya_ryn, teman setuju kata-kata meke. memang tidak susah tapi lambat sikit lah. tak apa, asal berkat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 06-03-07 23:26


kedua-duanya ada kebaikan dan keburukan dia...;)
pilih lah yang mana antum lebih selesa


-----------------
[ Telah diedit oleh: khazinatul_asrar47 pada 06-03-07 23:26 ]



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 23:27


khazinatul_asrar47, good luck untuk result SPM

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 23:30


asal ada kerja yang berkat..cukuplah..syukur sangat dah daripada tak ada kerja..dok melepak tak tntu pasal..daripada memilih kerja tak tentu pasal...baik kerja apa-apa saja..cari pengalaman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-03-07 23:31


Pada 06-03-07 18:31 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Saya pun akan grade tak lama lagi...Saya pun masih keliru nak kerja dekat swasta ataupun gomen...Kalau perempuan tak payah pening kepala sebab orang lelaki yang akan support lepas kahwin nanti...

Kalau kerja dekat swasta gaji permulaan mahal sikit berbanding dengan kerja dekat gomen...Kawan saya kata kalau ada degree ada syarikat yang offer RM2500...



mm...betul ke? Kalau begitu lega, tapi lelaki zaman sekarang tak macam dulu, lagi suka wanita bekerja, jk boleh nkharapkan wanita yang sumbang lebih, tu yang pening...dah terbalik...sebab tu ramai juga wanita ambil kpts tak kawin jk kawin bukan lagi perkongsia, tapi tambah bebanan.

buat sesiapa yang dah nak grad rajin2 lah apply dr sekarang, harap-harap sempatla rehat sekejap saja terus krj.
Kerajaan: memang terjamin masa depan, banyak cuti, krj tak banyak seperti swasta.
Swasta: krj memang sibuk, gaji tinggi rendah ikut besar mana & semaju mana company, tak terjamin sebab Kalau asyik cuti sakit @ apa accident terjadi...tak adalah macam nak consider lama2.lepas itu company kecil ada risiko jatuh @ buang pekerja.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 23:35


betul tu, teman sependapat dengan muslimah_jun, kroje swasta bergantung kepada situasi Syarikat.
Macam teman ni, Health, Safety and Environment Engineer, segala aspek HSE teman jaga. reputasi kena jaga. disamping ada pengaruh politik, macam syarikat teman ni, anak mahathir yang punya, Dato Mokhzani...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 06-03-07 23:38


:) man jadda wa jad.. wajiddul ijtihad :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 13:34


Pada 06-03-07 23:31 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-07 18:31 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Saya pun akan grade tak lama lagi...Saya pun masih keliru nak kerja dekat swasta ataupun gomen...Kalau perempuan tak payah pening kepala sebab orang lelaki yang akan support lepas kahwin nanti...

Kalau kerja dekat swasta gaji permulaan mahal sikit berbanding dengan kerja dekat gomen...Kawan saya kata kalau ada degree ada syarikat yang offer RM2500...



mm...betul ke? Kalau begitu lega, tapi lelaki zaman sekarang tak macam dulu, lagi suka wanita bekerja, jk boleh nkharapkan wanita yang sumbang lebih, tu yang pening...dah terbalik...sebab tu ramai juga wanita ambil kpts tak kawin jk kawin bukan lagi perkongsia, tapi tambah bebanan.





Saya kan kalau boleh nak isteri saya nanti duduk dekat rumah saja...Jaga anak-anak...Lagi bagus...Kalau dua-dua kerja anak terbiar dekat rumah...Tapi kalau dah terpaksa nak buat macam mana...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 11:10


memang idea2 tu bagus....budk2 grad ni sbenrnye bukan nak milih tapi confuze...bagi yang suk lompt2 tak rti dok tetapi sure tak sesuai krj krajan...lgi2 yang mudqh boring...kalau nak tukr kj suka hati dia bila2....tapi govrnment tak boleh macam tu...blcklist2 ni selalu ajr ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 00:39


asalkan keberkatan ada...di situ lah kita boleh kerja..
takesah memane pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 04:32


Kebiasaannya mereka yang mula dengan kerja swasta akan cenderung untuk cari kerja lain bila dirasakan pengalaman dah cukup dan tiba masa untuk rasa gaji dan jawatan lebih tinggi ... kalau swasta memang kita takkan rasa cukup kalau kerja tahap tu saja ... kita sentiasa akan rasa mahukan kemajuan terutama bila tengok kawan-2 lain ramai dah maju ...

Kalau kerajaan pulak biasanya akan ada kenaikan pangkat .. saya tak pasti tentang ni tapi biasanya kenaikan pangkat berdasarkan senioriti dan juga pencapaian .. sebab tu ada perikasa PTK lah, SSM lah ... siapa yang kerja di sektor awam dah tentu lebih arif tentang ni ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 10:12


betul bila dah ada pengalaman lebih, boleh demand gaji lebih kat tempat lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-07 11:51


bina pengalaman di gov..then ke private....ok tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 12:58


boleh bine pengalaman di goven, tapi biasanya orang kroje gomen ni susah nak keluo dari gomen sebab dah duduk kat gomen. susah oo nak dapat kroje gomen ni...
jikalaulah teman pun teman maleh nak tuko lagi...
tapi kalau nak cari pendapatan lebih dan cabaran boleh lah cuba


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 09-03-07 13:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 13:26


pendapat peribadi sahaja:

ikut pengalaman org sekeliling ramai yang suka kerja kerajaan, lebih 'selamat'... maksud saya, kalau kerja swasta... apabila company ada masalah, pekerja ni berhadapan risiko gaji lambat, potong elaun, gaji dan mungkin dibuang kerja. kalau kerajaan memang susah nak dibuang kerja. walaupun pendapatan kerja kerajaan lebih rendah berbanding kerja swasta, tapi ada wang pencen.

tapi siapa yang suka cabaran dan gaji lebih sikit, kerja swasta memang sesuai. lagipun naik bangun company ni atas usaha pekerja juga.

jangan lupa kerja kerajaan ni, kita pegang amanah oang ramai (public accountibility) dan syarikat punya objektif pula adalah berdasarkan keuntungan atau financial achievement.

walau apa pun saya tabik sapa yang suka dan berjaya kerja sendiri. jadi usahawan, tak kira bidang apa, perniagaan, penternakan, pertanian, kemahiran dan sebagainya. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 14:07


Pada 09-03-07 11:51 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

bina pengalaman di gov..then ke private....ok tak?


ok juga tapi kalau ikut pengalaman ana, sebagai contoh macam tempat kerja ana..ramai yang tukar kerja dari private ke gment. starting gaji memanglah rendah dari tempat kerja lama dulu tapi dalam tempoh 3 tahun permulaan, boleh memohon pelarasan gaji masuk..maksudnya memohon starting gaji yang lebih tinggi dari yang ditawarkan mengikut syarat2 tertentu. lepas itu kalau nak gaji lebih tinggi lagi,dan telah disahkan dalam jawatan, bolehlah ambil exam PTK untuk naik pangkat atau anjakan gaji.


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 16:05


tapi teman memang berharap juga dapat kroje gomen ni. ada pulang sambung belajar lagi...
tapi sejak teman dah kroje kat sini teman rasa seronok pulak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 16:57


Do we have power to choose nowadays? sekarang ni kerja payah nak dapat. Depends on whatever is available di depan mata kita. Mana peluang yang terhidang depan mata kita sapu sahaja. Kalau bercakap mengenai long term career, majoriti prefer govt services. Ada skim pencen, kemudahan pinjaman di institusi kewangan, golden handshake (Ganti cuti rehat dengan wang tunai), cuti tahunan yang banyak, kerja terjamin, kenaikan pangkat berdasarkan prestasi, kemudahan rawatan dihospital kerajaan, biasiswa sambung belajar (kumpulan A), rumah kuarters kerajaan, elaun COLA, kerja 5 hari seminggu dan macam-macam lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-07 21:07


Pada 09-03-07 12:58 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

boleh bine pengalaman di goven, tapi biasanya orang kroje gomen ni susah nak keluo dari gomen sebab dah duduk kat gomen. susah oo nak dapat kroje gomen ni...
jikalaulah teman pun teman maleh nak tuko lagi...
tapi kalau nak cari pendapatan lebih dan cabaran boleh lah cuba



o begitu ya..betul juga itu... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 21:08


terpulang kepada miledi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 01:01


kerja gomen ni..orang cakap rilek sikit..tapi secure insyaAllah
gaji mungkin tak setinggi kerja swasta...tapi banyak elaun2 dan faedah lain..
kerja swasta pula..
selalunya nak cepat...nak tepat...nak untung
boleh tension juga sebab kerja banyak dan kerja lebih masa..
tapi gaji tinggilah sikit..ada risiko untuk dibuang kerja juga..
tambah2 pula sekarang ni banyak kerja status kontrak saja..
sebab senang mereka nak buang bila dah tak nak atau pun dah habis projek...
apa-apa pun..rezeki datang dari Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 02:29


saya pilih gov.. saya ada sikit pengalaman kerja di private sector, lebih banyak pahit, masam & masinnya berbanding yang manis..

Tak lama lepas tu berpeluang join UPM, 6 bulan pertama waktu yang penuh cabaran, tapi sekarang alhamdulillah, dah ok sikit... rasa lebih selamat sebab dah tak payah nak risau pasal company nak bankrap @ tamat kontrak.. & yang paling penting, banyak kemudahan.. kemudahan loan, medical untuk parents & anak2, peluang kenaikan dan macam-macam lagi...

apa-apa pun kawan-kawan, tepuk dada tanya selera... kalau rasa lebih selesa dengan private sector, teruskan sahaja... untuk memulakan sahaja yang susah, lama2 nanti ok lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 13:10


rata-rata kata ambil pengalaman d private then pergi govern...tapi bagaimana pula kakitgan govern nak keluar private...? biasanya susah nak buat macam tu kan..?Kalau boleh keluar pun sure kena patuhi syarat2 ketat...ye lah...macam nyusahkan govern saja..ngada2 kerja nak keluar...

lagi satu nak buat kerja part time pun dilarang bagi goven worker...kan? so nampak macam susah ..leceh pun ada juga...tapi tak dinafi ia terjamin masa depan...

ana confuze ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 13:14


asalkan halal dan berkat...sudahlah...
tapi kalau dapat kerja gomen lagi bagus..heheehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 13:20


Pada 10-03-07 13:10 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

rata-rata kata ambil pengalaman d private then pergi govern...tapi bagaimana pula kakitgan govern nak keluar private...? biasanya susah nak buat macam tu kan..?Kalau boleh keluar pun sure kena patuhi syarat2 ketat...ye lah...macam nyusahkan govern saja..ngada2 kerja nak keluar...

lagi satu nak buat kerja part time pun dilarang bagi goven worker...kan? so nampak macam susah ..leceh pun ada juga...tapi tak dinafi ia terjamin masa depan...

ana confuze ...



rasanya kalau nak keluar dari gment rasanya taklah susah sangat. cuma kena hantar surat permohonan dan isi borang kepada ketua perkhidmatan, notis lebih awal untuk memudahkan pemberhentian gaji. yang selebihnya human resources yang uruskan. nak buat part time, kalau tak silaplah kena ada kebenaran daripada ketua jabatan dan kerja part time tu tak mempengaruhi tumpuan kerja yang asal.


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 19:39


ye ke...? good!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 15:24


tapi ingat peluang di kerajaan amatlah sedikit... akan datang lagi lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 15:40


Yang ghase sukakan cabaran, sukakan hidup yang aktif, silalah cuba bekerja di sektor swasta..banyak benda kita akan belajar..bayaran pun not bad...tapi kalau rasa nak duduk zon selesa, silalah khoje government....pada ana, ana lebih suka kerja government sebab ana fikir besok2 dah berumahtangga, masa untuk keluarga ada...kerja swasta ni biasalah, kadang-kadang masa untuk keluarga kena korban..hujung minggu pun ada saja program..belum kira malam lagi...dinner lah, meeting lah..perjumpaan tu, ini...macam-macam lagilah...sekejap kena terbang ke sana sini sinun..kalau berkeluarga, problem juga tu..ni bagi perempuan lah...lelaki mungkin tak ada masalah sangat agaknya...;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 17:30


u right ulfah_wildad..memang siapa nak cabaran kerja d swasta...nak d zon slesa di govern...entahla..tak tau yang mana satu...whtever pun tepuk dada tanya hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 19:10


sya kerja gov ni baru setahun lebih,..kiranya belum sah dalam perkhidmatan lagi lah...tapi itulah,banyak yang kita perolehi...pengalaman,suasana baru ,elaun2...walaupun sya starting gaji rendah,tapi insyaAllah lama2 akan naik juga ...tak pun cuba buat yang terbaik dalam kerjaya ke..naik pngkat...ikut exam...boleh saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 11-03-07 20:00


Government?
Tak pernah fikir pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 20:10


saya ada minta gov., tapi sampai sekarang tak dapat2.

sekarang ni kerja dengan syarikat swasta, lama2 rasa best pulak, bebas sikit, lebih2 lagi orang kata kerja gov. ni leceh sikit, banyak sangat peraturan/prosedur yang kena ikut, banyak sekatan dan banyak kerahsiaan.

betul ke?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 11:07


Kerja swasta gaji besar dan cepat naik pangkat tapi tak berapa selamatlah sebab potensi nak kena buang pun besar juga..
Kerja kerajaan gaji biasa-biasa saja nak naik pangkat pun lambat..tapi selamat and terjamin...

....HaNya TuHaN YaNG TaHu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 12:51


nampaknye andaian negatif terhadap syarikat swasta ni ebih kepada potensi kena buang kerja...memang diakui pun...tapi sejauhmana keadaannya..? maybe Kalau dr syarikt swasta yang kecil-kecil tu memang baise a agaknya..tapi bgmana pula swasta yang besar2...? macam telekom..tnb...perbankan...dan elain lagi..? adakah masa sama keadaaannya..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 14:15


kroje dengan swasta memang berisiko, tapi berbaloi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 18:26


kerja di goverment ke private ke, ada baik dan ada buruknya.

kalau goverment ni hidup senanglah sikit. nak buat loan senang. loan rumah ke, kereta ke, semuanya ditanggung beres. bila masa tua dapat pencen dan macam-macam lagi.

kalau kat private pula, gaji masyuk tapi nak buat loan payah especially yang baru masuk dunia kerjaya. masa tua pula, dapat duit kwsp sajalah.

yang penting kita kena pandai rancang masa depan. Kalau di goverment tak perlu risaulah tapr Kalau kat private kenalah rancang apa nak buat untuk masa tua nanti.

that's all from me...............(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 14-03-07 12:13


daripada pemerhatian ana terhadap posting antum semua...ramai yang prefer gov..bagi ana untuk wanita gov lagi mudah...banyak masa terluang untuk famly...tapi tak semudah itu..depend on jawatan kita juga..if jawatan tgi banyak juga kerja d kadang-kadang masa kerja macam kerja kat private pun ada juga lah( from my observartion lah)..untuk laki tak ada masalah memana pun...ikut kehendak masing-masing lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 12:21


salam~
oleh kerana saya perempuan dan jadi bakal ibu dan bakal isteri(insyaAllah)..saya prefer kerajaan..sekian..
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 20:48


Pada 14-03-07 12:21 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

salam~
oleh kerana saya perempuan dan jadi bakal ibu dan bakal isteri(insyaAllah)..saya prefer kerajaan..sekian..
wassalam~


amboi..senang cerita... :-)
tapi lagi satu..Kalau kerja dengan kerajaan pun kadangkala bertaraf kontrak...so apa beza dan baik buruknya dengan yang taraf tetap dalam govern tu? :-?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

fauziana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.07.2004
Ahli No: 10117
Posting: 103
Dari: Kuala terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 22:03


erm...
why not kerja sendiri?buat bisnes ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzianaProfil   Hantar PM kepada fauziana   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 08:14


Pada 13-03-07 12:51 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

nampaknye andaian negatif terhadap syarikat swasta ni ebih kepada potensi kena buang kerja...memang diakui pun...tapi sejauhmana keadaannya..? maybe Kalau dr syarikt swasta yang kecil-kecil tu memang baise a agaknya..tapi bgmana pula swasta yang besar2...? macam telekom..tnb...perbankan...dan elain lagi..? adakah masa sama keadaaannya..?


risikonya sentiasa ada ... contohnya apabila satu syarikat "makan" sebuah syarikat lain ... macam penggabungan bank ... bila dua bank bergabung tak dapat tidak pasti ada akan yang di VSS kan ... ni pernah berlaku masa kegawatan ekonomi lewat 90-an dahulu ...

begitu juga dengan syarikat-2 Telco .. seperti TimeCell yang diambil oleh Maxis dan line 013 yang diambil oleh Celcom ... bila ada pertindihan tugas , dua org yang pegang post yang sama pasti akan ada seorang kena VSS ... contoh kalsik yang lain ialah Media Prima .. bila ntv7 diambil alih oleh media prima ramai yang secara sukarela ambil VSS ...

Tapi rezeki siapa tahu .. bila kena VSS mungkin ada rezeki lain .. mungkin ada tawaran dari syarikat lain memandangkan pengalaman yang dimiliki .. atau mungkin dengan duit VSS tu boleh mulakan perniagaan yang sukses .. jadi kena VSS bukan penamat ...

masa zaman saya keluar dulu telekom memang tak ambil org baru .. tapi sekarang ramai pulak rekrut baru ... macam TNB pulak nak jadi eksekutif dalam tu bukannya senang ... student Uniten pun belum tentu dapat .. kemudian offer untuk eksekutif ni hanya buka 3-4 tahun sekali bila ada banyak kekosongan dan bila mereka rasa mereka memerlukan org ... jadi untuk pengambilan org baru bukannya sepanjang masa ..

Tapi jangan khuatir .. apa-2 kerja yang dapat pun ambik saja dulu ... bnykkan pengalaman ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Norazwan
Warga Rasmi
Menyertai: 13.03.2007
Ahli No: 29147
Posting: 10
Dari: TM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 00:01


Buat bisness sendiri tapi hati kena teguh,ada minat....trust yourselves......kalau pandai IT buat perniagaan melalui internet...
9/10 rezeki adalah daripada perniagaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorazwanProfil   Hantar PM kepada Norazwan   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 14:26


Pada 18-03-07 00:01 , Norazwan posting:

!!! QUOTE !!!

Buat bisness sendiri tapi hati kena teguh,ada minat....trust yourselves......kalau pandai IT buat perniagaan melalui internet...
9/10 rezeki adalah daripada perniagaan...


susah nak pcaya bisnes via internet or scara maya..sana sini dengar banyak kekelentongan... :roll:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 10:12


Pengalaman kerja yang lebih penting.Untuk permulaan tak perlu memilih sangat.Bila ada pengalaman dalam bidang tersebut,tidak jadi masalah dimana kita bekerja,cuma kerja dengan kerajaan lebih terjamin terutama sejak akhir pelbagai kemudahan diberi kepada mereka.Apa pun yang penting keberkatan daripada rezeki tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 14:13


entahlah..ada yang mengatakan mula-mula ni elok kerja dengan private dulu..lepas itu baru kerja dengan government..tapi bagi saya...mana-mana pun ok..cuma antaranya ada perbezaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-07 19:38


hmm... ramai yang kata baik kerja private dulu, dapat pengalaman then baru masuk govt...

tapi, senior saya yang kerja di sykt swasta cakap lebih baik kerja govt dulu baru keluar.... sebabnya, kalau dari private kemudian masuk govt, nanti kena start dari bawah semula. gaji rendah. sedangkan masa kerja kat private gaji lebih besar dan pangkat lagi hebat.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 11-08-07 20:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-08-07 23:41


pada saya..better kerja private dulu or cari pengalaman sendiri before ke govern...tapi sesiapa yang bernasib baik dia akan dapat terus govern lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 00:39


erm.. betul juga. lagipun, fresh grads takkan dapat senang-senang masuk terus kerja goven... masuk pulak terus gred 41.. melainkan betul-betul dah rezeki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 17-08-07 07:59


Pada 17-08-07 00:39 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

erm.. betul juga. lagipun, fresh grads takkan dapat senang-senang masuk terus kerja goven... masuk pulak terus gred 41.. melainkan betul-betul dah rezeki...


Assalamualaikum

ada sahabat baik ana,lepas dia grad..dia kerja kat private 6 months saja.then dia dapat kerja gov gred 41.alhamdulilah...memang dah rezeki dia.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 11:23


tak kisah lah kerja di private atau goverment. yang penting kita kerja dengan ikhlas Kalau tidak makan gaji buta sajalah.

Kalau kat private ni kita gaji tinggi lah bila kita kerja betul-betul.Kalau di gov ni bergantung pada gred kita lah, Kalau gred tinggi gaji tinggi walaupun kita tak buat kerja. tak gitu.

the bottomline is, kerja apa-apa pun ada baik dan buruknya. yang penting kita kerja dengan ikhlas. betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 22:42


ana sekarang kerja kerajaan sebagai cikgu.bagi ana baik kerajaan atau swasta masing-masing ada kelebihan dan kekurangannyer.yang penting apa kita lakukan atau kerja halal dan mendapat keredhaan Ilahi.kerja kerajaan saya gred dg41,walaupun gaji degree 2 ribu lebih saja,tapi kerajaan ada elaun2nyer,kerja swasta tak semestinya semua syarikat gaji besar,ada juga kerja yang gaji kecik dan tak berbaloi dengan kerja yang kita lakukan.kerja kerajaan atau swasta itu adalah rezeki yang patut kita syukuri.zaman sekarang agak sukar mendapat pekerjaan yang sesuai dengan kita,yang penting usaha melakukan kerja dengan bersungguh2

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-09-07 22:49


Saya rasa better kerja swasta dulu, interm of knowledge & skills, lebih banyak dapat kat company swasta. Then kita move ke gov. Cuma masalahnya gov ada tak term yang benarkan sesiapa yang pernah kerja swasta & mempunyai pengalaman kerja, then boleh terus masuk gov level tinggi? ada sesiapa tau tak? Kalau ada kan best :-) Dalam industri IT, saya perhatikan staf IT gov agak ketinggalan dari segi knowledge, compare to staf kerja kat private sector...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 19-10-07 10:53


betul tu terpulang pada individu

saya kerja government sekang tapi masih sambilan. adalah dapat offer dari swasta tapi kakak2 kat pejabat suruh saya stay saja kat govern dan tunggu dapat offer yang lain dari gov

so, pandai2la pada individu tu sendiri k

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 10:57


ala janganlah risau...rezeki ada d mana-mana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 19-10-07 11:01


mana-mana pun boleh~~
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 11:19


teman rasa nak tuko kroje lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 11:40


Pada 19-10-07 11:19 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman rasa nak tuko kroje lah...



apa pasal pula rasa nak tukar kerja..??? senang sangat ke nak cari kerja sampai mudah nak tukar kerja...??? 8-)


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 19-10-07 11:44


Assalamualaikum wwt...

Sekarang ni private..best jugak..
but still searching job kat goverment..
mana lah tau rezeki ada :-D

Wassalam


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 11:45


sebab dah lama dah kat sni... nak tuko pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 11:55


Pada 22-09-07 22:49 , dr_nik posting:

!!! QUOTE !!!

Saya rasa better kerja swasta dulu, interm of knowledge & skills, lebih banyak dapat kat company swasta. Then kita move ke gov. Cuma masalahnya gov ada tak term yang benarkan sesiapa yang pernah kerja swasta & mempunyai pengalaman kerja, then boleh terus masuk gov level tinggi? ada sesiapa tau tak? Kalau ada kan best :-) Dalam industri IT, saya perhatikan staf IT gov agak ketinggalan dari segi knowledge, compare to staf kerja kat private sector...


Assalamualaikum

erm betul tu..
banyak experience before go to goverment..
and staff private lebih mahir dr staff goverment..
sebab staff private selalu banyak explore and..
guna latest technology kat company..
apa-apa pun it's up to u


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 12:07


Pada 19-10-07 11:40 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-10-07 11:19 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman rasa nak tuko kroje lah...



apa pasal pula rasa nak tukar kerja..??? senang sangat ke nak cari kerja sampai mudah nak tukar kerja...??? 8-)



syemarly, memang sekarang susah cari kroje... tapi depend on type of industry lah, kalau macam teman, memang berebut orang nak hire orang dalam bidang HSE ni, bidang Oil and Gas sentiasa mementingkan HSE. orang2 HSE ni macam pisang panas saja...
lebih-lebih lagi yang dah banyak xperien dan kemahiran. Lagipun dah menjadi budaye dalam bidang oil and gas ni, sentiasa berpindah randah, tujuannya nak menambah kemahiran dan income yang lebih, contohnya kat syarikat lama dapat banyak ni, kat syarikat baru kita minta 2 hingge 5 kali gande, biasanya syarikat itu akan terime saja, insyaAllah


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-10-07 12:13


kalau boleh nak kerja gomen sebab lebih terjamin walaupun gaji tak berapa tinggi..
kerja swasta pun ada juga gaji rendah..sebab tu kena pandai pilih..
Apa pun ana nak kerja gomen..semoga dapat KPLI untuk intake Januari 2008 ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-10-07 14:13


rasanya lebih baik kerja di private dulu..rasa dulu cabaran yang ada..dr pengalama saya sendiri..kerja private, mementingkan kualiti, masa..memang nak kerja gome,tapi paham saja lah zaman sekarang, bukan senang nak dapat kerja gomen..tak boleh pilih2 lagi..apa yang dapat, kerja saja dulu..but, be careful dengan kerja yang ditawarkan...selidik dulu comp,bidang tugas....memang banyak sekarang ni private yang pilih fresh graduate..tapi kejenye, kredit kad, sales, marketing..bila saya da puas cari kerja, baru lah saya paham dan tahu yang dunia pekerjaan sekarang memang betul-betul mencabar...for those yang sedang mencari kerja,jangan memilih kerja..1st come 1st serve..unless you have a choice between gomen dan private..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 13:31


Fi sekarang ni kerja di private comp..memang betul kerja dengan swasta ni memang m'cabar,..tension pun ada juga..tapi semua tu banyak beri pengalaman buat kita..paling tak tahan bila kena stay back sampai mlm...dah lah rumah jauh,,,memang tension..

kerja di gov. pun m'cabar juga..sekarang ni kerajaan pun dah efisyen dan pro aktif...

pada fi kedua-duanya pun ada cabarannye..insyaAllah lepas ni akan mula berkhidmat dengan k'jaan pulak..new things to explore..mudah-mudahan dipermudahkn..


-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar
[ Telah diedit oleh: fi_amaanillah pada 20-10-07 13:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 11:34


Mengikut orang yang berpengalaman, kalau nak senang dapat kerja dekat gov kena ada kabel yang besar...Contohnya multimode fiber optic ataupun kabel TNB yang boleh support 132 kv...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 16:49


Pada 21-10-07 11:34 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Mengikut orang yang berpengalaman, kalau nak senang dapat kerja dekat gov kena ada kabel yang besar...Contohnya multimode fiber optic ataupun kabel TNB yang boleh support 132 kv...



selalu juga dengar macam tu...


-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar


Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 21:04


kabel sling wire, 2000Tonne lagi kuat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 22:27


Pada 06-03-07 23:02 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

percaya tak syarikat swasta tawarkan gaji rm8000?
biasanya kroje yang terlibat dengan oil and gas. rm 8000 itu kira kecil.
tapi ditegaskan di sini, bahawa bukan jumlah gaji yang penting. yang penting berkat. teman dah tengok kawan-kawan teman kat tempat kroje teman, syarikat oil and gas ni, gaji memang lumayan. tapi keberkatan tiade. ada yang sakit, ada yang duit asyik tiade saja walaupun rm8000 dapat. tapi yang baik juga ada kat tempat teman. Alhamdulillah.
yang penting kita sanggup menghadapi cabaran dan pandai bawa diri. lebih-lebih lagi dengan swasta ni



rm8000 tu ramai dah boleh capai.....

sebab rm30000 sebulan pun ada yang dah dapat antara kawan-kawan....

asalkan boleh kerja dengan bagus...


** kerja gomen..... tak ada pula susah nak dapat even tak ada kabel. kena ingat.. rezeki ALLAH yang bagi.. jangan asyik cari silap manusia semata...


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 21-10-07 22:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-10-07 10:01


so, syemarly kerja kat mana sekarang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 15:26


Actually ia depend kepada kepada seseorng itu ....kalau suka challenging kejela kat swasta...
Dia ada pros dan kontra
contoh kalau swasta kena sacrifies e.pergi masa balik lewat even weekend pun kerja...
Krj ::: walaupun gaji kerja ia ada pencen dan secure

Tepuk dada tanya selera masing-masing


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-10-07 15:58


Assalamualaikum
dah kerja pun....swasta...
mana² pun ada pro dan kontra...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.197092 saat. Lajunya....