Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 15 hari yang lalu
wyd1014: 23 hari yang lalu
haykal77: 31 hari yang lalu
Kakngah: 31 hari yang lalu
lidah-penghunus: 33 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: 886 daripada 887 gadis mengaku bersetubuh


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» 886 daripada 887 gadis mengaku bersetubuh

Please Mendaftar To Post


Oleh 886 daripada 887 gadis mengaku bersetubuh

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 08:47


Kajian UKM dedah 886 daripada 887 gadis mengaku bersetubuh


KUALA LUMPUR: Kajian mengenai moral remaja perempuan oleh seorang ahli akademik tempatan menghasilkan penemuan yang mengejutkan apabila 886 daripada 887 pelajar perempuan dalam kategori ‘berisiko tinggi’ yang menuntut di sekolah menengah di sebuah negeri mengaku pernah melakukan hubungan seks.

Kajian tiga bulan berakhir Disember 2006 membabitkan pelajar tingkatan satu hingga lima dengan 20 pelajar berisiko tinggi daripada setiap sekolah yang dipilih kaunselor sebagai responden.

Mereka terdiri daripada pelajar perempuan yang mempunyai masalah disiplin serta berlatarbelakangkan keluarga bermasalah.

Pakar Psikologi Kanak-Kanak dan Remaja, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Dr Khaidzir Ismail, berkata Kajian Profil Remaja Perempuan Risiko Tinggi Terhadap Remaja Perempuan Berisiko Tinggi Atau Bermasalah, berkata penemuan itu menunjukkan kemerosotan mendadak nilai moral remaja perempuan di negara ini.

“Sungguh menyedihkan dan mengejutkan kerana daripada semua responden yang ditemu bual itu hanya seorang mengaku tidak pernah melakukan hubungan seks.

“Keputusan ini amat memeritkan, namun ia realiti yang harus kita terima,” katanya kepada Bernama.

Difahamkan kajian itu dilakukan hasil inisiatif kerajaan negeri berkenaan yang menyedari mengenai kemerosotan moral remaja di negeri itu berdasarkan pendedahan media.

Hasil kajian itu diharap dapat membantu kerajaan negeri terbabit merangka modul latihan khas terancang dan teliti yang sesuai diterapkan kepada golongan itu.

Khaidzir berkata kajian juga mendapati pelajar perempuan berumur lingkungan 15 dan 16 tahun adalah paling berisiko terjerumus dalam pelbagai masalah disiplin termasuk untuk mencuba melakukan hubungan seks buat kali pertama.

Beliau berkata selain terbabit dalam hubungan seks, kajian mendapati 98 peratus daripada mereka mengaku mengambil dadah, terbabit dalam kongsi gelap (98 peratus), bahan lucah (97.3 peratus), berjudi (96.8 peratus), vandalisme (85.4 peratus) dan ponteng sekolah (77.2 peratus).

Katanya, kebanyakan pelajar mempunyai kekurangan dari aspek kemahiran akademik, komunikasi, memiliki kendiri rendah, kawalan diri yang rendah dan kemahiran penyelesaian masalah yang rendah. – Bernama


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 09:43


fikir-fikirkan lah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-07 09:46


Generasi awal ni dah makin longgar.
Parents kena terap nilai agama & cinta Allah, takut api neraka sejak kecil.
Kalau boleh hantar anak-anak tadika agama yang terang azab api neraka, apa itu syaitan.
Bila dah berakar umbi keimanan sebelum jejak kaki ke sekolah..xlah susah guru2 nak terap pendidikan agama, malah insyaAllah akan lebih difahami & dihayati.
Kalau tak, hiburan TV lah yang dulu penuhi hati mereka yang kosong, tegur apa-apa pun dah susah dengar.

anak sedara baru masuk 4 tahun dah 2bln kat rmh import dr sepang, Kalau nakal bila ingatkan tentang Allah, syaitan, api neraka & syurga (perkara asas kanak-kanak kecil) ..terus jadi baik. Kata dia tak hendak jadi kawan syaitan, takut masuk api neraka, takut Allah marah, takut jk Allah tak sayang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

srikandi85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13219
Posting: 54
Dari: kota tinggi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 09:48


astaghfirullah...
sedihnya dengan kenyataan ni...
'pemudi tiang negara..',tapi kalau tak tegak tiangnya bagaimana nak tegak kan negara???.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi85Profil   Hantar PM kepada srikandi85   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-03-07 10:25


dan ingatlah mati.. sesungguhnya mati itu sebagai penasihat, setiap kali nak lakukan perkara2 yang tak elok(harap tahu lah apa yang tak elok dan elok) ingatlah dunia hanya sementara, kenikmatan itu hanya sementara, akhirat itu kekal selamanya.. gadaikanlah kebahagiaan di dunia jikalau dengan itu kita mampu mendapat kebahgiaaan di akhirat.. sesungguhnya, hidup mati kita hanya kerana allah.. peringatan untuk saya juga dan sahabat ukhwah sekalian.. wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-07 11:08


886 daripada 887?
biar betul...Kenapa jumlahnya terlalu kritikal?adakah ini sumber yang boleh dipercayai?any proof?

ya allah...Kenapa begini jadinya dunia hari ini...
kalau benarlah perkara ini, kita tak boleh berlengah lagi dalam hal sebegini...
sekarang kita kaji apa puncanya, kesan dan cara mengatasi cepat-cepat

PUNCA
1.salah ibu bapa-tidak mendidik dengan betul
2.sekolah- terlalu exam-oriented based dalam pengajaran, tidak menerap nilai murni...
3.kerajaan-nilai modal insan tidak cukup dipraktikkan
4.terpengaruh dengan budaya barat;music, video, film dan sebagainya
5.diri sendiri, tidak tahu menilai yang baik dan buruk...


KESAN
1.hilang maruah diri dan keluarga
2.hidup tidak tentu arah, hilang semangat
3.membuatkan semakin berlaluasa perkara sebegini
4.akhlak umat islam dicemari

CARA MENGATASI
1.ibu bapa-menjaga dan mengambil tahu kebajikan anak masing-masing
2.sekolah-terapkan nilai murni dengan kaedah mendidik
3.kerajaan-adakan program2 berfaedah seperti seminar2 camp2 kesedaran


siapa nak tambah lagi tambahlah...this is very important.
Sorry point sikit saja sebab i'm rushing into something...


wasalam


-----------------
Takkan Hidup dengan Pujian Manusia;
Takkan Mati dengan Cacian mereka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 11:10


apapun semuanya kena check bermula dari rumah..kalau mak bapa dah elok, tengok pada kawan-kawan sebayanyer, kalau kawan-kawan dah ok mungkin persekitaran dia..pendek kata pasti ada punca pada permasalahan ni...punca sebenar kalau dapat di kenalpasti di tambah dengan penerapan nilai-nilai Islam yang kita bangunkan ketika mendidik remaja yang telah rosak ni, Insyaallah, pasti sedikit masa lagi kita akan membina generasi Islam yang kuat..Cuma kita orang Islam tak boleh patah semangat dalam mendidik mereka, menarik mereka pada jalan yang benar...

-----------------------------
Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Tuhan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-07 13:58


Pada 01-03-07 11:08 , al-Khwarizmi posting:

!!! QUOTE !!!

886 daripada 887?
biar betul...Kenapa jumlahnya terlalu kritikal?adakah ini sumber yang boleh dipercayai?any proof?

ya allah...Kenapa begini jadinya dunia hari ini...
kalau benarlah perkara ini, kita tak boleh berlengah lagi dalam hal sebegini...
sekarang kita kaji apa puncanya, kesan dan cara mengatasi cepat-cepat

PUNCA
1.salah ibu bapa-tidak mendidik dengan betul
2.sekolah- terlalu exam-oriented based dalam pengajaran, tidak menerap nilai murni...
3.kerajaan-nilai modal insan tidak cukup dipraktikkan
4.terpengaruh dengan budaya barat;music, video, film dan sebagainya
5.diri sendiri, tidak tahu menilai yang baik dan buruk...


KESAN
1.hilang maruah diri dan keluarga
2.hidup tidak tentu arah, hilang semangat
3.membuatkan semakin berlaluasa perkara sebegini
4.akhlak umat islam dicemari

CARA MENGATASI
1.ibu bapa-menjaga dan mengambil tahu kebajikan anak masing-masing
2.sekolah-terapkan nilai murni dengan kaedah mendidik
3.kerajaan-adakan program2 berfaedah seperti seminar2 camp2 kesedaran


siapa nak tambah lagi tambahlah...this is very important.
Sorry point sikit saja sebab i'm rushing into something...


wasalam



1 lagi tertinggal tu...kita sendiri sebagai masyarakat, jk tengok ada perlakuan sumbang jangan pula buat tak tau. Kena amal makruf nahi mungkar. dalam surah ALI-IMRAN Allah ada sebut tak silap 3 kali & surah AL-ASR:

"Demi masa (1). Sessguhnya manusia itu dalam kerugian (2). Kecuali orang-orang yang beriman & beramal soleh & NASIHAT MENASIHATI dengan KEBENARAN & NASIHAT-MENSIHATI dengan KESABARAN (3)."

Kalau kita tahu & nampak tapi buat tak tau, nanti akhirat Allah akan soal kita. Nanti ingatkan akk jua ye :-) :-) :-)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 01-03-07 23:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 14:03


ssalam..
ana tetap juga berpendapat..
punca bagi segala masalah dan kemusnahan yang berlaku...
tak lain tak bukan..
adalah pemilik badan itu sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 14:45


Astaghfirullah...

jagalah pandangan dan kemaluanmu kerana itu lebih baik buatmu...

takutlah pada pembalasan Allah kelak..


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 17:09


Pada 01-03-07 09:46 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Generasi awal ni dah makin longgar.
Parents kena terap nilai agama & cinta Allah, takut api neraka sejak kecil.
Kalau boleh hantar anak-anak tadika agama yang terang azab api neraka, apa itu syaitan.
Bila dah berakar umbi keimanan sebelum jejak kaki ke sekolah..xlah susah guru2 nak terap pendidikan agama, malah insyaAllah akan lebih difahami & dihayati.
Kalau tak, hiburan TV lah yang dulu penuhi hati mereka yang kosong, tegur apa-apa pun dah susah dengar.

anak sedara baru masuk 4 tahun dah 2bln kat rmh import dr sepang, Kalau nakal bila ingatkan tentang Allah, syaitan, api neraka & syurga (perkara asas kanak-kanak kecil) ..terus jadi baik. Kata dia tak hendak jadi kawan syaitan, takut masuk api neraka, takut Allah marah, takut jk Allah tak sayang.


Betul tu...Ini adalah salah satu cara didik anak yang betul...Takutkan anak-anak kita dengan Allah...Bukannya takutkan anak-anak kita dengan hantu...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 17:11


sokong 100 peratus!takbir Allahu Akbar.ana bukan student UKM

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 18:19


"Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertobatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung."
an-nur ayat 31

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 18:50


sedihnya...melayu ISLAM!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:05


apelah nak jadi kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

muslimah22
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20122
Posting: 17
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 22:02


Pada 01-03-07 09:46 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

    Generasi awal ni dah makin longgar.
    Parents kena terap nilai agama & cinta Allah, takut api neraka sejak kecil.
    Kalau boleh hantar anak-anak tadika agama yang terang azab api neraka, apa itu syaitan.
    Bila dah berakar umbi keimanan sebelum jejak kaki ke sekolah..xlah susah guru2 nak terap pendidikan agama, malah insyaAllah akan lebih difahami & dihayati.
    Kalau tak, hiburan TV lah yang dulu penuhi hati mereka yang kosong, tegur apa-apa pun dah susah dengar.

    anak sedara baru masuk 4 tahun dah 2bln kat rmh import dr sepang, Kalau nakal bila ingatkan tentang Allah, syaitan, api neraka & syurga (perkara asas kanak-kanak kecil) ..terus jadi baik. Kata dia tak hendak jadi kawan syaitan, takut masuk api neraka, takut Allah marah, takut jk Allah tak sayang.

assalamualaikum...

memang seseorang insan harus dibajai mengenai ilmu agama semenjak kecil...lagi satu usahe,'follow up' perjalanan hidup mereka...
ilmu dan amal..
latih mereka amalkan ilmu yang mereka ada...
bantu mereka dalam segala segi setakat termampu..jika benar perkara ini, bina lah ukhwah dengan mereka..bantu dengan kesabaran..banak masalah mereka hadapi..
memang tak dinafikan mereka terdedah dengan kehidupan duniawi..
kepade sesiapa yang ada kuasa untuk buat kem kat sekola,usahe buat ye..
"mantapkan yang berpotensi,
kukuhkan yang hampir terlerai dek zaman"..
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah22Profil   Hantar PM kepada muslimah22   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-03-07 22:45


ish3...teruknye

nauzubillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-07 23:11


betul tu....tapi takkan nak harapkan ibubapa saja...
contohnya ibu bapa itu sendiri bermasalah...contohnya hisap dadah(nauzubillah lah kan) takkan kita nak expect parents tu ajar anak2 mereka melakukan kebaikan sedangkan mereka sendiri di lembah kecelakaan...so dalam hal ini sapa nak dipertanggungjawab sedangkan ibu bapa dah totally out....
so macam mana?

fikir-fikirkanlah....kita sebagai masyarakat luar perlu ambil tahu dan play your roles...masalah bukan sepenuhnya terhadap ibu bapa itu sendiri...

secara konklusinya, bolehlah saya katakan disini bahawa menjaga tepi kain orang adalah perlu...betul tak


-----------------
Takkan Hidup dengan Pujian Manusia;
Takkan Mati dengan Cacian mereka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 23:59


erm...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 00:23


nauzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

milanfman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 73
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 02-03-07 00:58


dah akhir zaman daahhhh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milanfmanProfil   Hantar PM kepada milanfman   Quote dan BalasQuote

hayadih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.07.2005
Ahli No: 17007
Posting: 35
Dari: sG PeTaNi, JiTrA, aLoR sEtAr

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 07:22


nauzubillah..

teruknya..
tapi bila difirkirkan balik tidak mustahil..
golongan mahasiswa sendiri yang dikatakan golongan cerdik pandai pun boleh tergolong dalam golongan ni, apatah lagi pelajar2 sekolah yang masih mentah dan mudah terpengaruh dengan keadaan sekitar..

pokok pangkalnya nafsu tu yang perlu dididik dan dilatih agar tak terlampau liar..hanya dengan iman sahaja yang dapat melawan nafsu..

wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hayadihProfil   Hantar PM kepada hayadih   Pergi ke hayadih's Website   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 08:56


Bimbang institusi keluarga makin rapuh

MODAL insan ‘minda kelas pertama’ bermula dengan institusi kekeluargaan kita, kini nampaknya begitu rapuh. Masyarakat kita seolah-olah begitu materialistik, begitu dipengaruhi oleh kebobrokan jati diri akibat barangkali pengaruh media dan budaya pengguna.

Media seolah-olah sudah merasuk mereka. Sebilangan besar khususnya generasi muda-mudi daripada golongan remaja kepada golongan suri rumah mudah dipengaruhi oleh sajian media lalu menjadikan media sebagai kuasa rujukan dan rakan setia mereka.

Mereka memperoleh satu kepuasan, satu keseronokan dan satu macam “katarsis” apabila contohnya, siaran drama mahupun siaran realiti dan iklan menggamit dan mempesonakan mereka.

Idola mereka tentu sekali para selebriti dan ikon media yang saban hari asyik menghiburkan mereka dengan pelbagai peranan dan pesanan yang memukau! Ingat tak program televisyen dari seberang; “Bawang Putih, Bawah Merah.”?

Namun persoalannya, sejauh manakah media kita bertanggungjawab membahagiakan keluarga, dan melestarikan kelangsungan masyarakat yang sihat dan harmonis? Sebagai contoh, betapa perisitiwa yang kejam lagi menyayat hati apabila baru-baru ini bagaimana seorang ibu tergamak membunuh anak kandung sendiri; seorang bapa membunuh diri bersama anak sendiri akibat kehilangan pedoman dan konflik keluarga.

Betapa soal buli dan mendera sering berlaku. Hal ini amat membimbangkan, sementelah kita hanya tinggal 15 tahun lagi untuk mencapai matlamat Wawasan 2020, antaranya melahirkan masyarakat penyayang dan beretika dan bermoral tinggi.

Bahkan, dari soal Dajal Rempit hinggalah kepada gejala anti-sosial seperti penagihan dadah dan soal kelakuan songsang, anak muda kita hanya mampu menjadi pemain mahupun mangsa yang tidak bermaya sedangkan kekuatan modal insan masih boleh digarapi dan dibina dengan jati diri dan daya saing yang kuat.

Betapa nilai moral kita sebenarnya semakin tercabar!

Bagi mengelak kemelut kebobrokan institusi keluarga kita, maka saya merasakan sudah sampai masanya soal integriti, etika, moral masyarakat Malaysia dan tanda aras kejayaan hidup berteraskan nilai kebendaan seperti apa yang kita lihat saban hari dipaparkan di media masa dikaji semula.

Kita harus dan perlu menilai semula setiap program yang disajikan. Kita perlu terbuka dalam ketertiban menongkah arus menghapuskan gejala dan nilai songsang yang dibawa oleh media massa.

Janganlah kerana faktor liberalisasi dan gejala globalisasi menghalalkan yang songsang dan memencilkan lalu meminggirkan program/siaran yang positif lagi bersifat didaktik lagi mempunyai nilai murni yang kini semakin sedikit pemaparan dan liputannya.

Budaya hedonistik dan mengkhayalkan seperti program realiti-pseudo/palsu perlu disemak semula. Kita memerlukan program yang membina modal insan dan memerdekakan jiwa dan akal budi agar kekuatan moral dan jati diri masyarakat dapat dipupuk dan dibajai sepenuhnya.

Sesungguhnya, satu reformasi perlu segera diadakan demi membina tamadun dan menjulang martabat negara.

Barangkali, Dasar Komunikasi Negara perlu digubal dalam alaf baru ini supaya nasi tidak sampai menjadi bubur. Jika kita lalai dan alpa, kita nescaya akan kecundang dan modal insan ‘kelas pertama’ akan menjadi impian yang memakan masa untuk dicapai. Tepuk dada, tanya selera.

– Prof Madya Mohamad

Md Yusoff,

USM, P. Pinang.


Keruntuhan institusi keluarga menyebab isu ini berlaku...kajian yang dilakukan terhadap pelajar yang bermasalah.dalam satu seminar tentang cabaran family today diperhatikan budaya seperti makan bersama dan solat berjemaah perlu ditekankan..kita lihat berapa ramai remaja hari ini yang tidak mengutamakan solat dan lebih meyedihkan apabila bacaan solat dan al fatihah juga tidak betul..memetik kata-kata seorang ilmuwan iaitu jk kita nak tengok masa depan lihatlah generasi muda pada hari ini...penerapan sahsiah diri dan nilai moral perlu diberi perhatian.jk diperhatikan, kurikulum kini hanya menekankan pencapaian akademik semata.realiti ini memang berlaku di kebanyakan sekolah. ini berdasarkan pengalaman mengajar di salah sebuah sekolah. pendangan shahrizat tentang jangan salahkan remaja adalah tidak relevan. ini kerana pelajar kls depan sekalipun terjeak dalam perkara yang sama lantaran tekanan hidup.pelajar kini berbeza dengan dulu..ibu bapa juga tidak boleh dipersalahkan 100% kerana niat mereka untuk memberikan kesenangan kepada anak-anak...tetapi anak-anak juga perlu mempunyai kesdrn tentang hal ini...jk ia dibiarkan berterusan mampukan kita untuk mencapai untuk emmbentuk masyarakat yang mempunyai penampilan dan beretika...renung2kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-03-07 10:28


Assalamualaikum....

Hm...sedihnya melihat kepada keadaan anak muda pada hari ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

abu_hamzah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28949
Posting: 8
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 11:36


assalamualaikum...

Alhamdullillah...banyak pandangan yang bernas telah diutarakan dan akan disuarakan lagi..

Sedih memang sedih...dah lah melayu...cemarkan islam pulak...fitnah agama makin hebat...rakan rakan sedar akan hal ini...dunia makin tua...

wahai saudara/i ku,

saya ingin berkongsi pandangan tentang permasalahan ini. setelah membaca dan meneliti karangan rakan rakan , pada saya belum lagi jumpa PUNCA sebenar timbul masalah ini.

Saya fikir PUNCA sebenarnya adalah pada MAKANAN. Kenapa?

Junjungan mulia Muhammad SAW ada memberi ingat dari sabdaan baginda yang mafhum nya...ada dalam diri manusia, kalau ia baik maka baiklah dia, kalau ia jahat maka jahatlah dia...itu HATI.

HATI...adalah ketulan darah. Pernah tengok hati ayam, umpamakan demikian. Untuk menjadi darah yang demikian perlulah MAKAN. Makanan yang baik akan membentuk hati yang baik.

Hari ini ibubapa dan kita sendiri boleh mencari pendapatan yang halal tapi...makanan?

Rakan rakan ku,

Halal itu jelas, haram itu jelas, antara keduanya ada SUBAHAT.

Baik...makanan yang halal yang boleh sediakan oleh mereka yang beragama Islam termasuklah pengusaha makanan tersebut. Hari ini, kita hanya berpandukan kepada logo dan menyerahkan tanggungjawab ini kepada pemerintah. Ini TIDAK BOLEH! Sepatutnya tanggungjawab ini perlu kita tanggung bersama. Jadi, apa perlu kita buat? Maklumkan kepada awam perihal info makanan yang ada padanya keraguan.

Penjelasan lebih baik tentang pemakanan ini..rakan rakan lawat lah www.halaalan.com, di sana ada seorang ustaz ada menjelaskan lebih detail.

Pendapatan halal + makan subahat = anak2?????$^(*&(%$*^#$

pendapatan halal + makan halal thoyiba (+doa) = anak2 soleh

Semoga dapat menbantu.

wallahu`alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_hamzahProfil   Hantar PM kepada abu_hamzah   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 12:29


keluarga sekarang menjadi semakin porak peranda mungkin kerana rezeki yang diterima itu tak BERKAT....
ialah,mana nak BERKAT jika ketika keluar mencari rezeki,tidak kerana ALLAH.
sepatutnya niat kita mencari rezeki itu kerana allah...bukan kerana lain....bukan kerana nak mengejar kemewahan,mencari dunia,nak dapatkan kereta besar & rumah besar......bukan sebab nak bermewah membeli perabot yang mahal2,tukar sport rim kereta.....nak manjakan anak2 dengan game2 yang melekakan...bukan juga sebab nak beli tv 29 inci,pasang Astro......kekadang kita niat lari....itu sebab walaupun kita mencari kerja yang halal,namun rezeki yang dapat 'tercemar' sebab niat kita bukan kerana ALLAH....
kadang-kadang, ada yang sanggup melambat2kan solat,bahkan meninggalkan terus solat pun ada semata2 nak mencari rezeki...langsung tak ada agenda solat berjemaah bersama keluarga...apatah lagi membaca quran bersama keluarga...anak2 tak diajar akhlak2 islam..tak diajar solat...asyik kerja...kerja..kerja...apakah kita expect rezeki kita diberkahi allah dengan perangai kita semacam ini???? apabila kita melupakan,nah..allah pun melupakan kita..tidak lagi mengawasi kita & jaga kita...lantas kita dibiarkan allah untuk terus bermaksiat kepadanya....wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 12:36


Nisa' Games tamparan hebat kepada Azalina



Saidah Hairan
itu | Feb 27, 07 | 02:44:38 AM
KUALA LUMPUR, 27 Feb (Hrkh) - Kejayaan Nisa' Games 2007 di Stadium Sultan Muhammad ke-1V, Kelantan yang julung kali diadakan di negara ini, memberi cabaran hebat kepada Ketua Puteri Umno, Dato' Noraini Ahmad dan Menteri Belia dan Sukan, Dato' Azalina Othman Said untuk mewujudkan kejohanan antarabangsa yang kondusif untuk wanita Islam.


Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Pusat, Dr Mariah Mahmood berkata, sambutan daripada golongan remaja pelbagai bangsa terhadap Nisa' Games yang hampir menyerupai sukan berprestij itu menyebabkan Noraini dan Azalina tercabar berikutan kenyataan mereka yang dilaporkan akhbar New Straits Times (NST), baru-baru ini.


Merujuk kenyataan dua pemimpin Umno itu, beliau berkata, ternyata mereka mengada-ngadakan cerita kerana selama ini PAS tidak pernah melarang ahli wanitanya keluar rumah dan bekerja asalkan tidak melanggar syariat Islam.


"Kita tidak kata wanita tidak boleh bersukan cuma dalam keadaan negara kita sekarang, sukan yang bercampur-aduk lelaki perempuan dengan atlet berpakaian tidak menutup aurat menyebabkan kita tidak boleh bersama," katanya ketika ditemui pada dialog bersama wanita di Sabak Bernam.


Menurut beliau, Nisa' Games merupakan alternatif kepada wanita yang mahu bersukan tetapi pada masa yang sama tetap menjaga batas pergaulan dan aurat.


Beliau berkata, negara banyak stadium tertutup, jika Azalina boleh mencadangkan kepada pemimpin tertinggi negara membuka pintu kepada wanita untuk sukan secara bebas dan Islamik maka ia tidak menjadi masalah.


Katanya, Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat pada Nisa' Games hanya datang untuk merasmikan sukan dan bukan menjadi penonton dan jika ada jurugambar lelaki mereka hanya mengambil gambar dan tidak menyaksikan sukan tersebut.


"Kita ucap syabas kepada Nisa' kerana berjaya memulakan 'trend' yang akan disambut baik oleh wanita yang mahu mempraktikkan Islam secara syumul," jelasnya.


Beliau berpandangan ada jenis sukan apabila pesertanya menutup aurat ia boleh disaksikan umum tetapi buat masa sekarang oleh kerana Nisa' Games adalah pada peringkat permulaan, ia tidak terbuka kepada umum.


Bagaimanapun, katanya, tetap ada sukan wanita yang tidak boleh dipertontonkan kepada lelaki dan ia perlu difahami oleh semua golongan.


Menurut beliau, tidak dinafikan bahawa wanita yang aktif dalam sukan telah dieksploitasikan oleh organisasi dan pihak tertentu untuk memperagakan golongan wanita.


"Kita tidak nampak lojiknya kalau wanita nak bersukan mesti berpakaian seperti baju mandi jadi Kementerian Belia dan Sukan serta kementerian yang menjaga kebajikan wanita diharap membaiki keadaan itu," katanya. - lanh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 12:40


Seks bebas di kalangan pelajar, bukti kerajaan tidak peka

Johari Jaafar
itu | Feb 27, 07 | 08:11:04 AM
IPOH, 27 Feb (Hrkh) - Kajian yang dibuat oleh Universiti Kebangsaan (UKM) yang mendedahkan 886 daripada 887 gadis mengaku bersetubuh memperlihatkan betapa seriusnya gejala sosial yang melanda remaja masa kini.


"PAS sudah lama bercakap menyatakan kebimbangan tentang gejala sosial, begitu juga dengan Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang lain, tetapi nampaknya kerajaan tidak peka, malah dalam masa yang sama `menyuburkan' lagi gejala sosial dengan pelbagai aktiviti yang menjurus ke arah itu," demikian ditegaskan oleh Setiausaha Lujnah Penerangan PAS Pusat, merangkap Ketua Penerangan PAS Negeri Perak, Misbahul Munir Haji Masduki, apabila mengulas kajian yang dibuat oleh pihak UKM tersebut.


"Selama ini kita bercakap tentang gejala sosial yang membimbangkan, kita minta kerajaan menutup `pintu pintu' ke arah mengembang-biakkan lagi gejala tersebut, tetapi kerajaan `tidak endah', sekarang ini ternyata apa yang merisaukan PAS itu berlaku", katanya.


Menurut beliau, statistik yang dikeluarkan oleh UKM itu hasil kajian pihak responden amat mengejutkan dan menakutkan, sekiranya gejala ini tidak dibanteras segera, masa depan negara akan hancur akibat perlakuan remaja masa kini yang tidak bermoral.


Hasil kajian itu juga mendedahkan 98 peratus pelajar mengaku mengambil dadah, 98 peratus juga terlibat dengan kongsi gelap dan 97.3 peratus terdedah dengan bahan lucah.


Pakar Psikologi Kanak-Kanak dan Remaja UKM, Dr Khaidzir Islam, turut mendedahkan didapati pelajar perempuan berumur dalam lingkungan 15 dan 16 tahun adalah paling berisiko terjerumas dalam pelbagai masalah disiplin termasuk untuk mencuba melakukan hubungan seks buat pertama kali.


"Kerajaan sebenarnya tidak serius membanteras gejala sosial kerana `pintu-pintu' ke arah kemaksiatan terbuka luas, macam mana gejala sosial dapat dibanteras."


"Jika kerajaan serius untuk mengekang gejala sosial daripada berlaku, ianya tidak sekadar mengadakan program yang berfaedah kepada remaja-remaja, tetapi dalam masa yang sama membiarkan unsur-unsur negatif berkembang ," tambahnya.


Menurutnya, program `amar makruf nahi mungkar' perlu diadakan selalu, di samping mengadakan kursus dan latihan yang menjurus kepada kebaikan memang digalakkan, tetapi program berbentuk mungkar tidak sepatutnya dibiarkan, konsert-konsert hiburan yang melalaikan yang menggalakkan pergaulan bebas lelaki dan perempuan mesti dihentikan segera dan pusat-pusat hiburan yang menyuburkan maksiat mesti ditutup.


Sehubungan itu, jika Kerajaan BN tidak mampu membanteras gejala sosial, rakyat perlu bertindak dengan menggunakan kuasa yang ada pada mereka pada pilihan raya umum ke-12 nanti untuk menukar kerajaan yang mampu berbuat demikian dengan memilih PAS dan parti-parti pembangkang yang lain menerajui negara, tegasnya. - mks.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 12:45


harap-harap lepas ni SS Mufti perlis akan bangun secara lantang myatakan pendirian beliau tentang ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

AzmilMustapha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24880
Posting: 238
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 14:48


Anak-anak Selangor terus rebah dalam kemungkaran

Satu keputusan kajian yang dibuat oleh UKM diterima dengan begitu membimbangkan. Pakar Kanak-kanak dan Psikologi Remaja Dr Khaidzir Ismail telah membuat kajian terhadap anak-anak sekolah menengah yang bermasalah.

Seramai 887 murid perempuan sekolah menengah di sekitar Selangor telah diambil sebagai bahan kajian.


Dari 887 itu menurut Dr Khaidzir hanya 1 orang sahaja yang mengaku tidak pernah mengadakan hubungan seks! Ini bermakna 886 murid yang diambil secara rambang dari kalangan murid sekolah yang bermasalah iaitu yang berumur sekitar 13 ke 17 tahun telah ada pengalaman mengadakan hubungan seks secara haram.

Selian hubungan seks haram murid-murid ini turut mengakaui ada terlibat dalam kegiatan dadah, kongsi gelap, pornografi, vandalisma dan ponteng.

Mungkinkah sampling ini mencerminkan suasana remaja diseluruh negara?

Jika inilah keadaan remaja kita, saya kira masadepan negara begitu kelam dan gelap sekali. Jika pada umur belasan tahun anak-anak ini sudah terjerumus dalam aktiviti maksiat dan mungkar ini bayangkan apa akan berlaku sekiranya mereka meninggalkan bangku sekolah nanti.

Saya difahamkan kajian ini diminta dilakukan oleh kerajaan negeri Selangor kerana kerajaan negeri berhasrat membentuk formula bagi menangani masalah ini, masalahnya apakah baru hari ini kerajaan negeri menyedari masalah ini?

Sesungguhnya masalah keruntuhan moral dan akhlak dikalangan remaja disekitar Lembah Kelang bukanlah sesuatu yang baru. MB Selangor sendiri di dalam bukunya Dasar Selangor Menuju Wawasan Syumul 2005 yang diterbitkan oleh Pejabat Menteri Besar Selangor (2001) ada menyebut di bawah tajuk Permasalah Sosial (muka 41):

Seramai 24% remaja 13-19 tahun pernah melakukan hubungan seks (1995). Lebih 80% remaja 13-18 tahun telah mula bercumbu-cumbuan
Terdapat 202,233 kes remaja lari rumah 1990-1994

Nampaknya sejak tarikh buku di atas diterbitkan iaitu 2001 sehingga kini 2007, iaitu hampir 6 tahun kerajaan negeri kelihatan masih buntu dan gagal mengatasi masalah besar ini berdasarkan kajian terbaru Dr Khaidzir.


Jelas apabila kita membelakangkan kepentingan agama, apabila para pemimpin lebih asyik memberi kepentingan terhadap mengkayakan diri dan anak-beranak serta para kroni, ketika itu nasib dan kebajikan rakyat tidak diambil peduli, lalu jadilah rakyat rosak dan punah sedangkan para pembesar dan pemimpin kaya, senang dan mewah.

Di Selangor pada hari ini institusi Masjid dan Surau sudah bukan lagi beroperasi sebagai pusat dakwah dan gerakan Islam tetapi pusat yang dikuasai oleh pemimpin Umno untuk meneruskan agenda politik mereka. Sekolah-sekolah Agama Rakyat dipinggirkan, pusat-pusat masiat dan aktiviti mungkar bercambah-cambah dan ada diantaranya dilesen dan disokong pula oleh pihak kerajaan negeri. Lalu bagaimanakah kita mahu mengatasi masalah yang semakin meruncing dan bakal meruntuhkan peradaban bangsa dan agam kita?

Sama-samalah kita tunggu MB Negeri Maju ini mengemukakan formulanya untuk menyelesaikan maslah ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzmilMustaphaProfil   Hantar PM kepada AzmilMustapha   Pergi ke AzmilMustapha's Website   Quote dan BalasQuote

AzmilMustapha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24880
Posting: 238
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 14:50


Ayuh, sama-sama kita mengekalkan pemerintahan yang menolak ISlam sebagai Sistem tertinggi.

Ayuh kita hancurkan agama ini dengan mengekalkan pemerintahan yang menolak Al-Quran Haditth sebagai rujukan utama.

Ayuh, kekalkan kepimpinan Rasuah...

Dan ingatlah tangan-tangan yang mengekalkan pemerintah yang jahat, kelak kamu juga akan diazab Allah kerana berleluasanya maksiat, dan hancurnya masyarakat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzmilMustaphaProfil   Hantar PM kepada AzmilMustapha   Pergi ke AzmilMustapha's Website   Quote dan BalasQuote

AzmilMustapha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24880
Posting: 238
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 14:52


Rais Yatim pertikai penemuan pakar

Sejak akhir-akhir ini Rais Yatim bagi saya lebih merupakan seorang penglipur lara lebih dari seorang intelek yang bertaraf menteri. Barangkali beliau benar-benar menjiwai porfolio kebudayaan, kesenian dan warisan yang dijawatnya.

Sedangkan beliau merupakan seorang intelek dengan Phd dalam bidang undang-undang, tetapi kenyataan dan reaksi beliau terhadap satu-satu isu kebelakangan ini sungguh lucu dan kadangkala dangkal tidak langsung mencerminkan ilmu dan statusnya.


Dr Kahidzir Ismail

Akhbar Utusan muka 7 hari ini membawa tajuk:

Rais persoal kaedah penyelidikan seks

Semalam kita semua dikejutkan dengan hasil kajian seorang Pakar Psikologi Kanak-kanak dan Remaja Dr Khaidzir Ismail dari UKM yang menyatakan bahawa dari 887 pelajar perempuan sekolah menengah yang bermasalah (20 dari setiap sekolah di Selangor) (bermakna lebih kurang 44 sekolah), 886 membuat pengakuan bahawa mereka pernah terlibat dalam kegiatan seks.

Hasil kajian ini sepatutnya memberikan amaran kepada semua pihak agar segera bertindak, suluh dan kenal-pasti kelemahan yang perlu diperbaiki kerana angka-angkanya sungguh parah dan membimbangkan lantas ia melibatkan murid di antara 13-18 tahun.

Tiba-tiba Rais berkata:

Agak pelik bagi saya apabila seramai itu yang disoal semuanya mengaku ya saya buat. Ini (menimbulkan) satu tanda tanya amat berat. Oleh itu bolehlah dikatakan saya mempersoal atau mempertikaikan kaedah penyelidikan itu.

Kita yang membaca laporan akhbar semalam dimaklumkan bahawa Dr Khaidzir hanya memilih pelajar-pelajar yang bermasalah dan jumlahnya 20 dari setiap sekolah. Dan mereka yang bermaslah ini dikategorikan sebagai pelajar yang kerap ponteng sekolah, melawan cakap dan sering melakukan salah laku lain serta berlatarbelakangkan keluarga bermasalah.

Mengapa Rais mempertikaikannya? Sudahkah Rais sendiri melihat hasil kajian ini? Malah saya kira permasalahn ini sebenarnya tidak pun berkaitand engan portfolio Rais sehingga mendesak beliau untuk membuat kenyataan, biarlah Hishamuddin, biarlah Sharizat atau Radzi yang membuat kenyataan, itu lebih relevan lagi berbanding beliau.

Beliau menambah:

Kalau orang yang membuat penyelidikan itu hanya mencari jawapan, anda sudah membuat hubungans eksual ke, kalau orang itu jawab belum, dia tak pakai orang itu, tapi akan mencari orang lain untuk menjawab ya. Ini satu hal yang kita kena tengok.

Saya kira Rais membuat satu pertuduhan yang amat tidak bertanggungjawab terhadap seorang pakar yang memang ahli dibidangnya.

Kalau beginilah rupa seorang menteri negara kita yang bakal menjadi sebuah negara maju dalam masa 13 tahun, maka wajarlah kita menimbang-nimbang untuksegera membuat perubahan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzmilMustaphaProfil   Hantar PM kepada AzmilMustapha   Pergi ke AzmilMustapha's Website   Quote dan BalasQuote

2manis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1909
Posting: 139
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-03-07 15:22


Khir Toyo kata "Rubbish!". sebenarnya dia yang rubbish

Bookmark and Share

    


  Member Information For 2manisProfil   Hantar PM kepada 2manis   Quote dan BalasQuote

mechaboyz87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27308
Posting: 94
Dari: -ump->> kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 02-03-07 16:08


apa dah jadi dengan dunia sekarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechaboyz87Profil   Hantar PM kepada mechaboyz87   Pergi ke mechaboyz87's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-03-07 17:46


Pada 02-03-07 15:22 , 2manis posting:

!!! QUOTE !!!

Khir Toyo kata "Rubbish!". sebenarnya dia yang rubbish


orang-orang seperti khir toyo semmgnya rubbish....mereka tak pernah ambik serious tentang masalah sosial di malaysia ini...yang mereka ambik berat ialah jaga periuk nasi mereka, jaga kerusi empuk kat pejabat menteri besar...jaga kroni, jaga adik beradik saja.....rakyat malaysia mereka tak peduli.

apa nak buat....siapa suruh undi and lantik mereka2 ini jadi wakil rakyat and menteri besar....siapa suruh undi orang-orang yang mengamalkan rasuah, amalkan salahguna kuasa.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 17:47


dimana keris yang sering kali dihunus untuk membela bangsa melayu????
Jawab lah wahai UMNO.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-03-07 19:28


Pada 02-03-07 17:47 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

dimana keris yang sering kali dihunus untuk membela bangsa melayu????
Jawab lah wahai UMNO.......


haha....
sekali orang guna machine gun...lebur


-----------------
Takkan Hidup dengan Pujian Manusia;
Takkan Mati dengan Cacian mereka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 20:49


Pada 02-03-07 17:47 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

dimana keris yang sering kali dihunus untuk membela bangsa melayu????
Jawab lah wahai UMNO.......


`keris` terkapai2 kerana dek sang `rembulan` tidak memancarkan cahayanya


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 21:05


Sebenarnya saya terkejut melihat hasil kajian itu..mungkin ini petanda umat akhir zaman..Sebenarnya kerajaan tak perlulah membuat dasar BI dalam Math lah,sains lah..yang penting sekarang menitikberatkan aspek agama dalam pendidikan.adakah dengan hasil kajian yang dilakukan,pihak yang terbaik masih buat masih tidak endah lagi...Saya pun dah pening melihat keadaan semasa ini.apa yang boleh buat,doakan agar masyarakat kita kembali ke jalan yang diredhaiNya...Aminnnnnn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-03-07 00:47


susah nak percaya...?886 dr 887.... tapi perlu di ingatkan 887 pelajar tersebut dr 44 buah sekolah berlainan dan mereka dari kelompok yang paling bermasalah disekolah tersebut... pakar tersebut mungkin telah meminta guru mengenal pasti pelajar yang paling berisiko untuk menepati kehendak kajian beliau... apa pun ini satu peringatan pada pihak pemerintah khususnya dan masyarakat amnya....
[ Telah diedit oleh: tasbih_30 pada 03-03-07 00:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 03-03-07 09:19


Assalammualaikum...........
Hmmmmmm....risau sangat.........
Pengkaji hanya melakukan kajian melalui kaedah ilmiah, janganlah salahkan pengkaji, salahkanlah diri sendiri kerana segala yang berlaku adalah hasil dari diri sendiri.
Jika pengkaji tidak melakukan kajian, tentu kita takkan tahu pun segala kepincangan yang berlaku......jangan nanti BILA SEMUA GADIS DAH TIADA DARA barulah kita sedar. Walaupun masih ada SEORANG YANG MASIH BERDARA, belum terlambat lagi untuk membetulkan keadaan...kan..kan.


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-03-07 13:04


Pada 02-03-07 17:47 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

dimana keris yang sering kali dihunus untuk membela bangsa melayu????
Jawab lah wahai UMNO.......


ini ke hasil islam hadhari yang diperjuangkan oleh kepimpinan UMNO??????

Bookmark and Share

    


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 03-03-07 13:50


Pada 03-03-07 13:04 , daei_fi_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-07 17:47 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

dimana keris yang sering kali dihunus untuk membela bangsa melayu????
Jawab lah wahai UMNO.......


ini ke hasil islam hadhari yang diperjuangkan oleh kepimpinan UMNO??????



salam...
dari dulu sampai sekarang, saya agak terkilan. sifat menuding jari dan menyalahkan pihak lain itu terlalu membuak2... bila baru kita belajar untuk sedar bahawa setiap perkara yang berlaku itu adalah dari diri kita sendiri?

kalau sesorang perempuan hilang dara, mestikah umno yang dipersalahkan? takkanlah umno yang bertanggungjawab terhadap dara si perempuan itu?

kalau memang anda menyalahkan umno dalam perkara yang dianggap sebagai merugikan, dan mungkin juga anda penyokong parti pembangkang, sekarang kita main peranan dalam hal ini. katakanlah anda Perdana Menteri, atau salah seorang pemimpin negara, soalannya "APAKAH YANG ANDA BOLEH LAKUKAN UNTUK MENGURANGKAN ATAUPUN MENGHAPUS SAMA SEKALI KADAR KEJADIAN SEKS LUAR NIKAH DI NEGARA INI?" -sila jawab-

mungkin anda akan berkata lagi, "mereka sebagai pemimpin negara, itu tanggungjawab mereka dalam menjaga hal negara, agar semuanya bejalan dengan baik berlandaskan hukum2 Islam"
tapi sedar atau tidak sekiranya anda berfikir begitu, anda cuba lari dari tanggungjawab anda, anda juga punya tanggungjawab dalam hal ini...
anda boleh mula daripada perkara yang paling kecil, contohnya kalau merujuk kepada "Topic :886 daripada 887 gadis mengaku bersetubuh", kerana menurut kajian tersebut banyak hantar mereka punya masalah keluarga/sosial/ dsbnya, dan anda sebagai rakan sebaya bertanggungjawab untuk menasihatkan. takkanlah kita perlu tunggu umno buat rombongan ke sekolah untuk menasihati mereka yang bermasalah ini agar tidak terjebak dengan seks sebelum nikah?

kita memang cukup senang untuk mengatakan sesuatu perkara yang terjadi itu salah si itu atau si ini...
apa hukumnya kalau kita dengan mudah menuding jari kearah org lain menyatakan itu salah mereka walhal belum terbukti, atau kita juga sebenarnya punya bahagian dalam kesalahan tersebut?

berminat saya memetik satu kata hikmah
"kalau ingin melihat/mencari kesalahan, gunakanlah cermin, bukannya teleskop..."

sekiranya anda bercita-cita untuk mengubah dunia, bermulalah dari diri sendiri dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 14:01


kesimpulan dari pendapat budakbesar, tak ada sesiapa yang salah... :lol:

!!! QUOTE !!!

apa hukumnya kalau kita dengan mudah menuding jari kearah org lain menyatakan itu salah mereka walhal belum terbukti, atau kita juga sebenarnya punya bahagian dalam kesalahan tersebut?

dah terbukti mereka membelakangkan hukum Allah, apa lagi nak dikata... :-?

Allah dah tetapkan undang2 dan peraturan2 yang cukup sempurna untuk menjamin keamanan dan keharmonian kehidupan manusia di muka bumi ini, setiap yang diciptakan oleh Allah tidak sia-sia, walaupun seekor semut.

apakah akibatnya jika membelakangkan hukum Allah? bukankah antara akibatnya adalah apa yang kita nampak hari ni...?

------------------------
katakanlah anda Perdana Menteri, atau salah seorang pemimpin negara, soalannya "APAKAH YANG ANDA BOLEH LAKUKAN UNTUK MENGURANGKAN ATAUPUN MENGHAPUS SAMA SEKALI KADAR KEJADIAN SEKS LUAR NIKAH DI NEGARA INI?" -sila jawab-
------------------------
laksanakan syariat Islam 100%! insyaAllah semua akan berfikir 1000 kali sebelum nak buat kesalahan, betul tak? bukannya dah buat salah dapat penginapan dan makanan percuma, atau bayar sekian2 kira dah lepas.

fikirkan... wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 03-03-07 14:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 14:02


teman riso juga


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 03-03-07 14:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 14:18


Salah kera-jaan lah ni.... huhuhu kerajaan negara lain pun pandai mentadbir. Tidak reti mentadbir, nak mentadbir.

Opps... Jangan Lupa Selawat dan Salam ke atas Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan para Pejuang ISLAM seluruh zaman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 15:27


Fikir-fikirkan lah.. Ada kah ahli keluarga kita ada di dalam 886 gadis itu?
Nasihati lah mereka sebelum terlambat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 15:33


tadi tengok tv3, khir toyo suruh tarik balik kenyataan tu sebab dia kata kenyataan tu adalah rubbish... sebab katanya 54 yang ditanya mengaku still virgin...emmm, bukan nak kata apa, kalau perlakuan bercumbu2an, ringan2 yang tak melibatkan penetrasi tu tak dikira halal dikalangan remaja, tak tau lah...tapi, betul cakap doc harlina siraj(rasanya lah), sebagai ibu, takkan nak biarkan semua tu berlaku....

takkan nak tunggu hilang dara baru nak ngelak??
tu lah ummat kita hari ini, dicop salah marah, ditunjukkan bukti kesalahan, tak ngaku,
lepas itu sibuk dok cari alasan nak mempertahan kan diri... mula lah keluar macam-macam kenyataan....

agaknya terkena ahli keluarga sendiri baru tau rubbish ke tak..


YAALLAH, selamatkan lah umat RASULULLAH dari maksiat yang terlampau HARI INI....

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 03-03-07 15:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 15:45


kajian ni sebenarnya dibuat ke atas gadis-gadis yang sememangnya kaki clubbing and selalu keluar malam and yang sewaktu dengannya da sebuah bandar besar dan metropolitan..memangla hasilnya mcam ini...cuba pergi buat kajian dekat gadis-gadis yang hari-hari pergi masjid dan kaki majlis agama...comfem semuanya Insyaallah suci murni dan baik..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 15:48


Pada 03-03-07 15:45 , annissa_zulfa posting:

!!! QUOTE !!!

kajian ni sebenarnya dibuat ke atas gadis-gadis yang sememangnya kaki clubbing and selalu keluar malam and yang sewaktu dengannya da sebuah bandar besar dan metropolitan..memangla hasilnya mcam ini...cuba pergi buat kajian dekat gadis-gadis yang hari-hari pergi masjid dan kaki majlis agama...comfem semuanya Insyaallah suci murni dan baik..hehe


yang baik kita perlu kekalkan, yang buruk perlu kita perbaiki, jangan sampai jadi barah yang merosakkan masyarakat...terutama imej umat ISLAM....

dan yang penting, kerajaan!!! bila dah ada kes serupa ini, bukan sorokkan kenyataan, tapi ambil tindakan untuk perbaiki keadaan....



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 15:49


Gejala seks: JIM cadang kajian menyeluruh
KUALA LUMPUR 2 Mac – Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) mencadangkan kepada kerajaan agar melaksanakan kajian menyeluruh mengenai gejala seks daripada kalangan remaja perempuan di sekolah.

Ketua Wanita Pusat JIM, Dr. Harlina Halizah Siraj berkata, kajian menyeluruh mengenainya perlu diadakan melibatkan semua negeri bagi memberikan gambaran yang lebih jelas tentang gejala tersebut.

Menurutnya, kerajaan terutama Kementerian Pembangunan Wanita dan Keluarga perlu bersedia dengan pelan tindakan yang strategik bagi menangani masalah itu sebelum ia menjadi serius pada masa depan.

‘‘Perkara ini tidak harus dilihat sebagai isu remeh dan tidak boleh berbuat sesuatu mengenai hal ini walaupun hasil kajian diambil daripada satu negeri sahaja.

‘‘Bayangkan, jika kajian tersebut diambil daripada satu negeri, bagaimana pula hasilnya jika kajian itu diperluaskan dengan semua negeri lain?,’’ katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan akhbar berbahasa Inggeris kelmarin yang melaporkan kajian Pakar Psikologi Kanak-Kanak dan Remaja daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Khaidzir Ismail melalui ‘Kajian Profail Remaja Perempuan Berisiko Tinggi’.

Hasil kajian tersebut mendedahkan pengakuan 886 daripada 887 remaja perempuan di sebuah negeri yang mendakwa pernah melakukan hubungan seks ketika di sekolah menengah.

Pada masa yang sama, menteri terbabit, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menyifatkan hasil kajian tersebut tidak adil kerana membabitkan sejumlah kecil pelajar bermasalah dan di satu negeri sahaja.

Menurut Shahrizat, kajian itu telah tersasar jauh daripada situasi sebenar dan tidak adil kepada remaja lain yang tidak terlibat dengan masalah tersebut.

Mengulas lanjut, kata Dr. Harlina, satu usaha penyelidikan yang menyeluruh perlu dijalankan segera dan pihak yang terlibat tidak seharusnya menuding jari menyalahkan sesama sendiri berhubung perkara itu.

‘‘Kita harus faham, golongan akademik hanya menjalankan kajian dan melaporkan, ini bukan soal untuk mendedahkan kelemahan mana-mana pihak.

‘‘Kajian UKM ini perlu dilihat sebagai penanda aras untuk menangani gejala sosial di kalangan remaja pada masa depan,’’ katanya.

Menurut beliau, JIM mengakui gejala seks bebas di kalangan remaja perempuan bukan masalah baru dan harus ditangani segera sebelum menjadi lebih serius pada masa depan.

Misalnya, kata beliau, kemudahan rumah perlindungan wanita kelolaan JIM iaitu Raudhatus Sakinah menunjukkan 173 daripada 230 orang yang berusia 14 hingga 20 tahun pernah mengandung luar nikah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-03-07 16:46


memang betul yang kajian ini dijalankan dalam jumlah yang kecil tetapi Kenapa pula dikatakan tidak adil sedangkan ia adalah kenyataan dan hasil kajian dijalankan dalam bentuk bilangan dan bukan peratus. ini adalan supaya semua orang ramai sedar bahawa nilai tersebut adalah asli dan kukuh tanpa penyelwengan .

seperkara lagi, Kenapa ia dikatakan tidak adil sedangkan telah diberitahu bahawa kajian ini adalah dari kumpulan yang bermasalah atau dengan kata lain adalah kumpulan sasar untuk langkah pencegahan yang selanjutnya...

ini adalah suatu kenyataan dan Kenapa ingin ditutup seperti bangkai gajah walau ditutup dapat dihidu juga...jadi Kenapa kita bertelagah tentang adakah kajian ini wajar dilakukan.sekarang adalah masa untuk berfikir bagaimana untuk menangani masalah ini dan tidak kiralah masalah ini sebesar mana, jika cara pencegahan yang efektif dan disegerakan saya yakin dan percaya masalah ini dapat dihilangkan...

tentang siapa yang akan bertanggungjawab terhadap hal ini sebenarnya tidak wajar dijadikan isu sekiranya semua pihak memainkan peranan masing-masing...
sebagai contoh, jika kerajaan tidak melakukan apa-apa sebelum ataupun sudah tetapi masih tidak bejaya, apa kata ubah cara pandangan...ambil tindakan secara menyeluruh...bermula daripada kecil2 lagi, ni dah terhantuk baru nak terngadah...

contoh lain, ibu bapa jangan pula sentiasa menyalahkan sekolah dan sebaliknya tetapi apa kata duduk semeja berbincang masalah ini(kan ada pibg, ni mesyuarat pibg asyik bincang msalah nak mencantikkan sekolah saja, lepas itu makan2).

selain itu, jais jawi jaip dan yang seangkatan denganya, buat kerja masing-masing.....dan bagi masyarakat umum, jaga tepi kain orang adalah perlu...(jika dilakukan dengan betul lah kan)

secara tuntasnya, Kenapa perlu salahkan pihak tertentu....sedangkan kita sendiri ada tugas yang perlu dilakukan...perjuangan kita masih belum berakhir, kata nak lawan america, nak lawan israel tapi masalah dalam negara masih belum disudahkan....

oklah saya pun dah letih menaip ni... harap-harap dengan ini dapat menyedarkan semua orang termasuk diri sendiri walaupun saya rasa perkara ini akan terus berulang dan berulang...

*sigh*


-----------------
Takkan Hidup dengan Pujian Manusia;
Takkan Mati dengan Cacian mereka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 18:11


Pada 03-03-07 16:46 , al-Khwarizmi posting:

!!! QUOTE !!!



contoh lain, ibu bapa jangan pula sentiasa menyalahkan sekolah dan sebaliknya tetapi apa kata duduk semeja berbincang masalah ini(kan ada pibg, ni mesyuarat pibg asyik bincang msalah nak mencantikkan sekolah saja, lepas itu makan2).



*sigh*




memang betul lah sesangat...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 15:50


saya sokong pandangan muslimah_jun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:13


memang bnarlh apa yang nabi cakap.perempuan lebih RAMAI dalam NERAKA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-03-07 16:35


!!! QUOTE !!!

Salah kera-jaan lah ni.... huhuhu kerajaan negara lain pun pandai mentadbir. Tidak reti mentadbir, nak mentadbir.


Kenapa nak salahkan kerajaan? mengapa anda mengeluarkan statement yang begitu?..

kalau kerajaan dah bina padang permainan, mini stadium, dataran dan lain2 tetapi remaja2 telah menyalah gunakan tempat2 sedemikian untuk melakukan projek. salah kerajaan jugakah?

anda pernah alami?

kelau pernah, mungkin ia adalah sebahagian daripada pengalaman anda tetapi kalau tak pernah adalah lebih baik anda senyap.

pejabat agama islam daerah rembau terletak di belakang padang majlis daerah rembau. di padang itu ada astaka dan ada dataran. walaupun pejabat agama sangat-sangat berhampiran tetapi kami terpaksa berlari hampir setiap hari untuk mencegah mereka melakukan perkara tak senonoh. kerajaan dah buat padang dan diletakkan pula pejabat agama islam bersebelahan padang, tetapi kegiatan maksiat masih boleh berlaku. apakah itu masih salah kerajaan?


-----------------
streamyx


Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-07 18:13


haha...adakah ini adalah analogi atau perkara benar?kalau sekadar analogi, boleh diterima tetapi jika kenyataan, ia agak kelakar...
adakah tugas kerajaan hanya membina padang permainan?
kalau macam tu semua orang boleh jadi kerajaan...
kerajaan adalah suatu pentadbiran yang khusus untuk mentadbir negara dalam semua aspek...
bukan setakat bina padang, lepas tu lepas tangan, baik tak payah...
ini bukan kerajaan yang kita mahu...


-----------------
Takkan Hidup dengan Pujian Manusia;
Takkan Mati dengan Cacian mereka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-07 18:31


Pada 05-03-07 16:35 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Salah kera-jaan lah ni.... huhuhu kerajaan negara lain pun pandai mentadbir. Tidak reti mentadbir, nak mentadbir.


Kenapa nak salahkan kerajaan? mengapa anda mengeluarkan statement yang begitu?..

kalau kerajaan dah bina padang permainan, mini stadium, dataran dan lain2 tetapi remaja2 telah menyalah gunakan tempat2 sedemikian untuk melakukan projek. salah kerajaan jugakah?

anda pernah alami?

kelau pernah, mungkin ia adalah sebahagian daripada pengalaman anda tetapi kalau tak pernah adalah lebih baik anda senyap.

pejabat agama islam daerah rembau terletak di belakang padang majlis daerah rembau. di padang itu ada astaka dan ada dataran. walaupun pejabat agama sangat-sangat berhampiran tetapi kami terpaksa berlari hampir setiap hari untuk mencegah mereka melakukan perkara tak senonoh. kerajaan dah buat padang dan diletakkan pula pejabat agama islam bersebelahan padang, tetapi kegiatan maksiat masih boleh berlaku. apakah itu masih salah kerajaan?


kerajaan pun salah juga..
Kalau setakat bina padang tak mengapa lah..
ni benarkan pula terbinanya disko lah ,itu lah ,ini lah
makan banyak pusat maksiat adalah...
tak boleh buat sure heboh ,jom heboh pula ad
Kalau jadi macam ni baru semua heboh...
actually masyarakat dan kita sendiri pun kena d persalahkan juga



koto bharu bandaraya ISLAM

peace

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-03-07 19:25


makin berat hukuman court pun,rating masalah sosial makan tinggi,malah makin menjadi-jadi..mungkin cara lain : hukum ALLAH perlu ditegakkan,hudud & qisas.mybe sudah sampai masanya..minta pendapat..


-----------------
Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku,sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya,aku akan terus berbicara,sekalipun pedangmu itu akan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

palapesutm
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.12.2006
Ahli No: 27852
Posting: 59
Dari: skudai, johor

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 20:30


ana setuju dengan mujahidah_dungun... mungkin dah tiba masa kerajaan membenarkan hukum Islam bertapak di bumi Malaysia.. jangan sampai dah terhantuk baru nak terngadah.. tepuk dada, tanya diri sendiri.. adakah amanah yang diberikan sebagai 'kerajaan' telah dijalankan sebaik mungkin.. wallahualam..


-----------------

affiliate.enter4money.com Your<br />&#<br /><div class=[ Telah diedit oleh: palapesutm pada 05-03-07 20:31 ]




    


  Member Information For palapesutmProfil   Hantar PM kepada palapesutm   Pergi ke palapesutm's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 21:28


ilitizam dngan ajaranNya..
itu kuncinya...
praktikalnya??bagaimana caranya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 21:50


perempuan....oh...perempuan

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 23:40


dunia akhir zaman..perlakuan sumbang menjadi perkara biasa..na'uzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-03-07 14:54


kira banyak tu yang terlanjur lakukan zina, apa yang patut kerajaan buat ?

responden yang digunakan memang di ambil dari kumpulan remaja yang berisiko tinggi, kurang didikan Islam.itulah puncanya, cuba ambil responden dari sekolah maahad muhammadi, atau tahfiz al quran, maka kuranglah atau mungkin tiada langsung kes zina ni. walLahu 'alam, apa pun kerajaan perlu ambil berat hal ini sebab ianya melibatkan keturunan manusia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

villadesa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17367
Posting: 26

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 15:21


MasyaAllah betul ke ni....
Makin teruk sosial budak sekarang..
Tapi banyak pihak yang bersalah dalam hal ni
kita tak boleh nak salahkan remaja saja..
kadang-kadang kita tak tau maybe mereka ni ada masalah sendiri yang boleh terjebak macam ni
TAPI!!!!!
Wahai PEREMPUAN MUSLIM...
Jagalah Dirimu...
Hiasi peribadi...
Jangan Mudah Terperangkap dengan jerat SYAITAN!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For villadesaProfil   Hantar PM kepada villadesa   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 18:19


Pada 06-03-07 14:54 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!



responden yang digunakan memang di ambil dari kumpulan remaja yang berisiko tinggi, kurang didikan Islam.itulah puncanya, cuba ambil responden dari sekolah maahad muhammadi, atau tahfiz al quran, maka kuranglah atau mungkin tiada langsung kes zina ni. walLahu 'alam, apa pun kerajaan perlu ambil berat hal ini sebab ianya melibatkan keturunan manusia.


setuju dengan anda

bayangkan remaja yang bermasalah bukan sahaja dalam kes ini, apa jua masalah... suatu hari nanti akan berumah tangga dan berkembang menjadi masyarakat yang lebih dasyat.



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 18:22


Dilema

Lihatlah panorama dunia
Wanita bagaikan hilang rasa malunya
Maruah yang menjadi maharnya
Tergadai sia bagai tiada berharga

Di manakah budinya di manakah akhlaknya
Sungguh pilu dan sayu mengenangkannya
Santun tiada lagi nafsu memimpin hati
Kehormatan diri tidak dipeduli

c/o
Oh wanita kembali menginsafi
Kepada asal fitrah kejadianmu
Diciptakan untuk dihormati
Sentiasa diredhai Tuhan Pencipta
Kembali kepadanya juga pada Rasulnya
Pasti dihadirkan taufik dan hidayahnya
Wanita...

Kembalilah ke arah kemuliaan
Contohi peribadi Ummul Mukminin
Rasulullah dijadikan suami
Tertawan kerna keluhuran pekerti
Bukan kerana harta bukan kerana nama
Tapi kerana budi yang disanjungi
Kembalilah...

Wanita perhiasan dunia
Bagai kilau permata di antara kaca
Sayangnya makin pudar cahaya
Hingga tiada lagi beza di antaranya



-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-03-07 22:05


macam lama saja tak terserempak dengan sailormoon, ingatkan pergi belayar. tu nasyid kumpulan apa ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 22:17


Lagu ni kumpulan Hijjaz yang nyanyi...Album Petila Hidup 4 - Perjalanan...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nur88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27875
Posting: 98
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-03-07 15:35


di mana letaknye harga diri seorang gadis itu?begitu mudah merelakan diri menggadai mahkota suci wanita..ingatlah,jadilah seperti 'mawar' berduri yang indah di pandang tetapi sukar didekati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur88Profil   Hantar PM kepada nur88   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 16:45


sedihnya baca...
em...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-03-07 17:04


saya ada satu cerita...khas buat pompuan2...

ada satu kapel..bercinta...dipendekkan cerita..perempuan ni pun putus sama kekasih dia..perempuan tu pun kawin lain..bekas kekasih dia ni punya lah frust..last2 bekas kekasih dia nekad..dia mesti jumpa suami perempuan tu..dipendekkan cerita lagi...sewaktu dia jumpa suami perempuan itu dia pun cakap..."apa yang kau pegang waktu malam pertama. Aku dah pegang..apa yang kau tengok malam pertama. Aku dah tengok..cuma aku tak sempat saja nak masukkan *******(ditapis atas sebab keselamatan)"..akhirnya perempuan itu dan suaminya pun bercerai kerana suaminya telah tertipu..owh tipah tertipu...jawab suaminya sambil tersipu-sipu...ehh apada aku mengarut...

demikianlah adik-adik cerita yang ingin abang samapaikan..terpulanglah pada adik-adik untuk mempercayainya atau tidak..kita berjumpa lagi pada masa waktu dan hari yang sama di tv19....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-03-07 22:40


nak tanya adakah ini sama ada satu kisah benar, khayalan, dongeng, rekaan, imaginasi, penglipurlara atau apa-apa lagilah...

kalau kisah benar===alangkah bodohnya si suami
kalau rekaan===boleh dijadikan teladan dan sempadan


apa-apa pun, semua itu kehendak ilahi, apa yang kita boleh buat,kecuali berdoa minta petunjuk darinya dan semoga dijauhkan dari apa-apa malapetaka...amin


-----------------
Takkan Hidup dengan Pujian Manusia;
Takkan Mati dengan Cacian mereka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 22:47


satu berita kat tv pukul 8 tadi,seorang pelajar tingkatan 2 melahirkn anak dalam kelas...........ni apa lagi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-03-07 12:18


dalam surat khabar seorang budak tingkatan 4 melahirkan anak..last2 dia jadi pembunuh pula..dia sorok anka dia dalam beeg lepas itu mati..sian2..

nauzubillah..aku berlindung dengan nama mu Ya Allah supaya janganlah perkara ini terjadi pada keturunanku..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 15:56


Pada 01-03-07 14:45 , zubaidah posting:

!!! QUOTE !!!

Astaghfirullah...

jagalah pandangan dan kemaluanmu kerana itu lebih baik buatmu...

takutlah pada pembalasan Allah kelak..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 16-03-07 18:26


nak tunjukkan teruknye remaja zaman sekarang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-03-07 18:51


takutnye....ini zaman kita.macammana agaknya zaman anak2 kita nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

alSubhi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28403
Posting: 137
Dari: KL, melbourne, australia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 20:14


salam

masa kita dah besar nanti, dah kahwin nanti, carilah tempat yang 'selamat' untuk anak2 anda sekalian... didik mereka dari awal... kalau boleh jangan tinggal kat bandar2 besar macam kl, penang, ipoh..takut mereka mudah terikut-ikut... kalau duduk kat tempat yang terpencil, senang lah sikit nak didik anak2 tentang agama dan lain2... saya dah sedar perkara ni dah lama... macam nak besarkan anak2 saya nanti... pengaruh luaran sangat kuat... hiburan sana sini.. ibu bapa susah nak kawal... oleh itu, salah satu option terbaik saya ialah didik anak dr awal, cari tempat yang selamat... itu pendapat saya dan cara yang akan saya amalkan nanti.. untuk anak2 saya.. Insyaallah... salam semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alSubhiProfil   Hantar PM kepada alSubhi   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 20:38


Pada 08-03-07 12:18 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

dalam surat khabar seorang budak tingkatan 4 melahirkan anak..last2 dia jadi pembunuh pula..dia sorok anka dia dalam beeg lepas itu mati..sian2..

nauzubillah..aku berlindung dengan nama mu Ya Allah supaya janganlah perkara ini terjadi pada keturunanku..


mereka ni tak rasa sakit ke nak beranak eh?? sebab yang anis tahu lah... iskkkk memang teruknye lah nak bersalin, silap2 boleh rabak... sebab tu kena gunting.. tapi mereka ni selamba saja...

:roll: :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 16-03-07 21:23


tanda-tanda kiamat

Zina bermaharajalela.
"Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan
persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah
kiamat akan datang."
- Sahih Muslim

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 21:29


pandangan ana memang topik ni berguna untuk menyedarkan sahabat2,tapi dalam aspek lain ia memburuk2kan nilai islam tu sendiri.ni hanya komen ana.kita sebagai sesama umat perlu menjaga aib sesma muslim.kasihan mereka yang berkenaan.
bukan maksud ana kesiankan mereka,tapi biarlah aib ni di tunjukkan di khalayak ramai mengikut cara islam.
rasulullah sendiri dalam kisah para sahabat,cuba bersgka baik dan cuba mencari alasan walaupun sahabat itu sudah mengaku dengan tgisan spy minta dikenakan hukuman.
atas sifat mulia rasullullah akhirnya menghukum sahabatnya itu dengan tggisan atas pengakuannya itu. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 16-03-07 21:40


Pada 16-03-07 21:29 , kaherah posting:

!!! QUOTE !!!

pandangan ana memang topik ni berguna untuk menyedarkan sahabat2,tapi dalam aspek lain ia memburuk2kan nilai islam tu sendiri.ni hanya komen ana.kita sebagai sesama umat perlu menjaga aib sesma muslim.kasihan mereka yang berkenaan.
bukan maksud ana kesiankan mereka,tapi biarlah aib ni di tunjukkan di khalayak ramai mengikut cara islam.
rasulullah sendiri dalam kisah para sahabat,cuba bersgka baik dan cuba mencari alasan walaupun sahabat itu sudah mengaku dengan tgisan spy minta dikenakan hukuman.
atas sifat mulia rasullullah akhirnya menghukum sahabatnya itu dengan tggisan atas pengakuannya itu. :-(


Kalau yang insaf tu...alhamdulillah..
tapi masalahnya, yang tak insaf2 ni...betul sakit hati...


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 16-03-07 21:42


keruntuhan akhlak remaja kian meruncing sekarang...kat mana-mana pun ada saja kes2 buang bayi...sian baby tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

eyu_extra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27251
Posting: 65
Dari: johor

Melaka  


posticon Posting pada: 16-03-07 22:57


saya pernah buat survey pasal masalah remaja...survey tu di beri kepada budak-budak sek menengah kat tempat saya...result memang mengejutkan..ramai sangat yang runtuh akhlaknyer...macam tak percaya sebab zahirnye nampak innocent dan naif..

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyu_extraProfil   Hantar PM kepada eyu_extra   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 16-03-07 23:07


Pada 16-03-07 20:38 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-07 12:18 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

dalam surat khabar seorang budak tingkatan 4 melahirkan anak..last2 dia jadi pembunuh pula..dia sorok anka dia dalam beeg lepas itu mati..sian2..

nauzubillah..aku berlindung dengan nama mu Ya Allah supaya janganlah perkara ini terjadi pada keturunanku..


mereka ni tak rasa sakit ke nak beranak eh?? sebab yang anis tahu lah... iskkkk memang teruknye lah nak bersalin, silap2 boleh rabak... sebab tu kena gunting.. tapi mereka ni selamba saja...

:roll: :roll:



rabak....boleh tahan juga soalan dia ni... dah takut lupa sakit..tak kisah rabak ke tak..janji tak terkantoi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 16-03-07 23:07


Pada 16-03-07 20:38 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-07 12:18 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

dalam surat khabar seorang budak tingkatan 4 melahirkan anak..last2 dia jadi pembunuh pula..dia sorok anka dia dalam beeg lepas itu mati..sian2..

nauzubillah..aku berlindung dengan nama mu Ya Allah supaya janganlah perkara ini terjadi pada keturunanku..


mereka ni tak rasa sakit ke nak beranak eh?? sebab yang anis tahu lah... iskkkk memang teruknye lah nak bersalin, silap2 boleh rabak... sebab tu kena gunting.. tapi mereka ni selamba saja...

:roll: :roll:



rabak....boleh tahan juga soalan dia ni... dah takut lupa sakit..tak kisah rabak ke tak..janji tak terkantoi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 12:22


Pelajar lahirkan anak, bukti kajian UKM bukan 'sampah' Johari Jaafar

IPOH, 10 Mac (Hrkh) - Kejadian seorang pelajar tingkatan empat melahirkan anak di bilik rawatan sekolah di sebuah sekolah menengah di Daerah Manjong membuktikan kajian yang dibuat oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berhubung gejala seks bebas di kalangan pelajar adalah benar.


Ini sekaligus menafikan dakwaan Menteri Besar Selangor, Dato' Seri Mohd Khir Toyo, yang menganggap kajian itu sebagai `sampah'.


Demikian ditegaskan oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Perak, Ustaz Nur Azli Musa, ketika mengulas kejadian pelajar yang melahirkan anak di sekolah seperti yang disiarkan oleh sebuah akhbar arus perdana baru-baru ini.


"Pemimpin-pemimpin Umno jangan cepat mempertikaikan kajian yang dibuat oleh pihak UKM kerana kejadian pelajar sekolah menengah mengadakan hubungan seks haram sehingga melahirkan anak bukan menjadi rahsia lagi, tetapi sudah banyak kes seumpama itu terjadi," katanya.


Beliau meminta pemimpin atasan Umno prihatin dengan gejala yang sedang melanda remaja masa kini dan jangan mudah mempertikaikan dan memperlecehkan kajian yang telah dibuat.


Beliau kemudiannya memetik laporan sebuah akhbar sebuah akhbar Indonesia `Republika' seperti yang disiarkan oleh sebuah akhbar tempatan, memetik kajian yang dibuat agensi Perancang Keluarga Indonesia, mendedahkan hampir 50 peratus remaja perempuan melakukan seks di luar nikah.


Menurut akhbar itu lagi, kajian tersebut dilakukan di lima buah kota besar termasuk Jakarta, Bandong dan Yogyakarta pada tahun 2003 dan bertambah dari tahun ke setahun. "Kajian yang dibuat oleh pihak UKM itu bukan bertujuan untuk menyalahkan remaja semata-mata, tetapi ianya bertujuan mendedahkan betapa seriusnya gejala seks bebas di kalangan remaja", ujarnya . Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat, Dato' Shahrizat Abdul Jalil baru-baru ini, turut mempertikaikan hasil kajian itu yang disifatkannya tersasar dan tidak menggambarkan keadaan sebenar.


"Lagi lama gejala seks bebas di kalangan pelajar sekolah tidak dibanteras, lagi ramai pelajar melahirkan anak di sekolah nanti', kata Ustaz Nur Azli.


"Kita tidak dengar ada menteri di Indinesia yang menganggap kajian itu sebagai `sampah' tetapi Kenapa Menteri Besar dari Umno boleh bercakap seperti itu?" tanya beliau. - mks.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 15:10


siasah malaysia perlu di tajdidkan...
tapi ana hairan Kenapa mufti baru kita tak ukitkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 00:31


Assalamualaikum...
kalau kita mampu buat perubahan... buatlah sekadar yang kita mampu... kuasa ada di tangan anda... jadi pilihanraya kali ni, apa kata kita buat satu perubahan yang dapat membantu kita membanteras gejala2 sosial ni... itu satu tanggungjawab juga... jadi sebelum pangkah fikir dahulu dengan iman, bukan dengan akal sahaja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 31-03-07 00:50


astaghfirullah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 31-03-07 01:01


assalamualaikum...

!!! QUOTE !!!

siasah malaysia perlu di tajdidkan...
tapi ana hairan Kenapa mufti baru kita tak ukitkan...

abang mufti kita takut dengan 'godfather' dia... :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

aniq_1703
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2007
Ahli No: 29220
Posting: 28
Dari: PULAU PINANG

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 19:30


ASSALAMUALAIKUM.....
saya nak MNCELAH sikit boleh kan?SEKADAR PENDAPAT....kalau ada yang SILAP DIHARAP ada TEGURAN.....KITA semua MUDAH TERIKUT kawan-kawan yang dah memang LIAR...tak kira sekarang NI MAK dan AYH kat rumah XBGITU KUAT...tapi kalau KWAN....sekali cakap saja KIAT akan IKUT kan????jadi KITA PERLU fikir dulu BAIK BURUK semua TU DI HARI MNDATANG untuk dari KIAT ERK....
WASSALAM....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniq_1703Profil   Hantar PM kepada aniq_1703   Quote dan BalasQuote

fizizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2009
Ahli No: 37209
Posting: 40

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 11:25


ASSALAMUALAIKU...
KALAU DAH HUKUM SYARIAT DITOLAK KETEP..INILAH JADINYA.BERSIAP SEDIALAH BALA DARIPADA ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizizzuddinProfil   Hantar PM kepada fizizzuddin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.249105 saat. Lajunya....