Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"A leader is a dealer in hope"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: pelajar agama vs pelajar akademik


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» pelajar agama vs pelajar akademik

Please Mendaftar To Post


Oleh pelajar agama vs pelajar akademik

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 08:03


mengapa org lebih mementingkan d memandang tinggi plaja akademik berbanding plaja agama??????
mengapa fatwa2 yang dikeluarkan pada zaman kini sering kali diendah2kan??????
mengapa org lebih gemar mendengar pendapat d mengikuti gaya orag barat?????????
mengapa bila plaja agama cuba membawa suatu pendekatan gaya hidup islam berlandaskan pemahaman islam dikatakan JUMUT??????????
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 07-04-07 03:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 28-02-07 12:02


bagi ana , pelajar akademik dan pelajar aliran agama ada kelebihan masing-masing...tapi kalau mengamalkan ajaran Islam dikatakan jumut, memang tak patut...


-----------------
-BERJUANGLAH KERANA ALLAH S.W.T.-


Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 04:21


pendapat lain....please....
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 16-03-07 23:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 22:40


Assalamualaikum...
bagi ana mereka yang kata jumud tu sebenarnya org yang jahil... sebab mereka org akademik.. bukan org yang mengaji ilmu agama... so sudah tentu mereka tu jahil bab agama... tapi mereka ni perasan dan berlagak pandai... tu sebab mereka tak malu keluarkan kenyataan begitu sebab mereka tak sedar bahawa merekalah yang jumud sebenarnya... Realiti msyrakat sekarang memang macam ni kalau kita perhatikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 01-03-07 23:02


inilah akibat sekularisme yang ada
org yang belajar agama.. ditakutkan dengan tak ada masa depan yang cerah lah...sukar nak dapat peluang pekerjaan lah
tapi itu semua tak betul...
kebanyakan parent nak anak pandai dalam akademik
tapi tidak kisah pun kalau anak tak cemerlang dalam agama
lihat lah result student dalam subjek pendidikan islam?
masih ramai yang dapat c...gagal pun ada...sedihnya
berapa ramai ibu bapa yang terapkan cita-cita kat anak
nak jadi ustaz/ustazah..alim ulama..
saya pun tak faham Kenapa semua org respek kat student yang ambik course yang kritikal
..tapi jarang lah nak suppot kat student yang ambik agama ni
mereka nak dapat tajaan pun payah

wallahualam
hanya sekadar pendapat

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 23:13


Tu lah pasal...sebenarnya bila da timbulnya rasa riak dan takbur, begitu lah jadinya.Kan ilmu Allah tu luas...Semua ilmu di muka bumi ni hak Allah semuanya...

nak buat macam mana, mereka da jahil...
ana nak berkongsi pengalaman sikit...
Ana ni bukanlah ambil islamic studies, tapi ana cukup bangga dengan mereka ni...
ada lah seorang kawan ana yang mengatakan "kita ni budak pandai lah kan,berbanding dengan budak yang ambil al-quran sunnah, syariah dll(islamic studies)...sebab kitakan dalam bidang sains"...
Begitu sekali katanya...ana amat terkejut dengan kenyataannya...tapi nasib baik tiada yang menyambung bicaranya, kalau tak, apalah yang akan dikecamnya lagi terhadap pelajar agama ni...

ana lebih bangga dengan student islamic studies, sebab bukan mudah nak haflk al-quran dll...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...
[ Telah diedit oleh: zubaidah pada 01-03-07 23:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 00:01


Betul tu zubaidah...
ana pun lagi respek dengan org yang ambil islamic studies ni daripada org yang ambil medic... walaupun ana bukan ambil islamic studies... tapi ana memang ada cite2 nak tambah ilmu agama ni... sebab tanpa ilmu agama walaupun kita hebat macamana pun dalam akademik... kita takkan bahagia... ayah, mak dan akak ana semuanya belajar agama... bila mereka membicarakan pasal agama... kita rasa tersisih sebab tak ada ilmu... nak cakap lebih2 pun tak boleh sebab tak ada hujah.. jadi caranya... kena terus tuntut ilmu... banyak cara sakang ni... pergilah lah join kuliah2 agama kat masjid ataupun surau2... senang saja... cuma nak dengan taknak saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 02-03-07 00:08


Kenapa mesti pelajar agama VS pelajar akademik,
mengapa tidak pelajar agama + Pelajar Akademik = pelajar mukmin

orang belajar akademik boleh jadi ulama' (mind setting rakyat malaysia)
orang belajar agama boleh jadi profesional

kita ke arah itu........

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 00:30


!!! QUOTE !!!

Kenapa mesti pelajar agama VS pelajar akademik,
mengapa tidak pelajar agama + Pelajar Akademik = pelajar mukmin

orang belajar akademik boleh jadi ulama' (mind setting rakyat malaysia)

sebab tu lah ramai yang berani keluarkan pendapat dalam soal agama ikut suka hati, tak serahkan pada yang betul-betul pakar, boleh buat fatwa sendiri dah.

!!! QUOTE !!!

orang belajar agama boleh jadi profesional

kita ke arah itu........

sebab tu juga ramai student pengajian Islam yang lebih menilai market daripada sumbangan kepada agama, ramai sekarang yang seolah-olah memperniagakan ilmu agama, niat dah lari tu.

maaflah kalau ada yang tak suka dengan pendapat saya ni.

dalam bidang agama pun dah berlaku tajazzu' al-ijtihad, ilmu agama dah berkembang terlalu luas sehingga ramai para ulama' sendiri terpaksa ada pengkhususan masing-masing.

mana mungkin orang yang tak belajar bidang agama boleh jadi ulama' pula, melainkan kalau dia dapat ilmu laduni :-D

kalau statement macam ni: orang belajar akademik boleh jadi agamawan/soleh, itu memang yang kita harapkan. ataupun belajar kedua-duanya bidang, pun bagus juga.

jangan jadi macam geng Islam hadhari yang suka-suka keluar fatwa sendiri, itu contoh paling jelas yang boleh kita nampak tentang masalah ni.

apa-apa pun, tafaqquh fil-din & ta`allum al-Quran wa ta`limih adalah yang paling afdhal di sisi Allah s.w.t. sebagaimana disebut oleh Al-Quran & hadith.

WaLlahu A`lam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 02-03-07 13:16


!!! QUOTE !!!

mana mungkin orang yang tak belajar bidang agama boleh jadi ulama' pula, melainkan kalau dia dapat ilmu laduni :-D


nampaknya anda betul-betul orang Malaysia yang tulen...hehehe
ulama' kata jamak bagi orang berilmu.

!!! QUOTE !!!

sebab tu lah ramai yang berani keluarkan pendapat dalam soal agama ikut suka hati, tak serahkan pada yang betul-betul pakar, boleh buat fatwa sendiri dah.


saya terfikir,
mengapa kerajaan kelantan membuat maahad muhammadi dan lain2...
mengapa dalam silibusnya ada tauhid,fiqh, hadith ,sains + math , nahu sorof, 'irab, khat , taabir.

bukankah kita menuju ke arah itu......

!!! QUOTE !!!

mengapa tidak pelajar agama + Pelajar Akademik = pelajar mukmin

adakah anda tidak perhatikan perkataan mukmin itu??
mukmin = orang beriman (belajar bahasa lah pula, tapi tak mengapa khas untuk abang ibnu musa)

memang betul semua ada pengkhususan masing-masing
tapi tidak salah untuk tahu, bukan untuk mahir.....

Wassalam.

p/s: hapuskan jumud!!! :P hehehe

[ Telah diedit oleh: tanpanama pada 02-03-07 14:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 02-03-07 13:22


“Daripada Abu Hurairah ; Sabda RasululLah s.a.w. : “ Sesiapa yang mempelajari sesuatu ilmu yang dengannya dicari redha Allah Azza wa Jalla, tetapi dia tidak mempelajarinya kecuali untuk mendapatkan habuan dunia, maka dia tidak akan mendapat bau syurga pada hari kiamat.” (riwayat Abu Daud dan Ibn Majah. Al-Nawawi mensahihkannya dalam Riyadh al-Solihin – lihat Ibn ‘Allan, Dalil al-Falihin, 4/191 cetakan Dar al-Fikr, Beirut)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 13:50


Pada 02-03-07 00:08 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa mesti pelajar agama VS pelajar akademik,
mengapa tidak pelajar agama + Pelajar Akademik = pelajar mukmin

orang belajar akademik boleh jadi ulama' (mind setting rakyat malaysia)
orang belajar agama boleh jadi profesional

kita ke arah itu........


Sokong. Kita sekarang seperti yang dikatakan oleh zahratunnur, wujudnya perbezaan golongan ni adalah implikasi daripada sekularisme. Tak timbul sebenarnya soal akademik atau agama sebab bukankah agama itu dah lengkap dan Al Quran itulah sumber segala ilmu? Wallahuallam.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

MuzzamMiL1444
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26950
Posting: 90
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 15:59


Assalamualaikum wbk..

!!! QUOTE !!!

mengapa org lebih mementingkan d memandang tinggi plaja akademik berbanding plaja agama??????
mengapa fatwa2 yang dikeluarkan pada zaman kini sering kali diendah2kan??????
mengapa org lebih gemar mendengar pendapat d mengikuti gaya orag barat?????????
mengapa bila plaja agama cuba membawa suatu pendekatan gaya hidup islam berlandaskan pemahaman islam dikatakan JUMUT??????????



Tahniah kaherah kerana membuka topik yang bagi saya 'berisi'.
Terus-terang saya sendiri berlatar-belakang pendidikan sekular dari sekolah rendah sampai universiti.
Malahan, pengalaman diinterview sampai seorang staf pernah minta saya buang list 'kar****' dalam resume. Sebabnya dia tak mahu ada perkaitan Islam dalam dalam resume.. Hairan juga sebab dia latar belakang hebat sampai ke 'oversea'.
Hmm.

Yang pokoknya, soal agama perlu diberi pada yang ahli. Tapi sayangnya kerajaan semacam menidakkan pada pelajar yang belajar agama..
Tiada hak yang sepatutnya. Setuju??

Bagi saya tak perlu meng'highlight' pelajar agama vs akademik.
Sebab orang bermentaliti sekular akan hanya memandang pada 'marketable job', tapi bukan jangka panjang.. Setuju??


Jazakallah.


-----------------
"Kemenangan abadi adalah kemenangan yang bermaruah"


Bookmark and Share

    


  Member Information For MuzzamMiL1444Profil   Hantar PM kepada MuzzamMiL1444   Pergi ke MuzzamMiL1444's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 19:11


Ana sokong dan amat setuju dengan kata-kata IBNU MUSA...memang benar..mana mungkin org yang bukan profesional tentang agama nak bercakap tentang agama...kalau mereka ni profesional dalam kedua2 bidang (duniawi dan ukhrawi), itu da kira amat bagus dan pakej yang paling istimewa buat mereka.Beruntung lah golongan ini kan?

Tapi,kalau org yang betul-betul tak tahu,jangan lah berlagak pandai.kalau berlagak pandai, macam ni lah jadinya...nanti tak saja2 kena minta maaf pula..dapat pula kemurkaan Allah swt..

Fuh, seksa bangat seksaan kubur...sanggup ke kita nak tahan kesakitan seksaan kubur,alam barzakh dan api neraka nanti...
Jadi, kesimpulannya fikirlah dulu dengan fikiran yang waras sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan..Biar semua manusia membenci, jangan sampai Allah yang benci kita.nanti nak pergi mana kalau Allah benci kita?RENUNGKANLAH...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 22:33


juga setuju dengan Ibnu_musa

perbuatan kita membezakan pelajar agama dan pelajar akademik ni pun dah 'sekular' juga. untuk isu ni, masalahnya berkait dengan mindset dan attitude problem.

ada beza orang yag ahlinya dengan orang yang sekadar tahu. seperti kit a mengetahu tentang bahaya sesuatu penyakit dan doktor yang tahu..sudah tentu lain bukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 22:53


...pelajar akademik mahupun pelajar agama sama-sama hebat jika ilmu itu betul-betul di manfaatkan denagan cara yang betul..saya dari bidang akademik..kurang ilmu dalam bidang agama..tapi kita tak boleh menjadikan ia sebagai alasan..ilmu perlu di terokai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

MuzzamMiL1444
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26950
Posting: 90
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 12:56


!!! QUOTE !!!

...pelajar akademik mahupun pelajar agama sama-sama hebat jika ilmu itu betul-betul di manfaatkan denagan cara yang betul..saya dari bidang akademik..kurang ilmu dalam bidang agama..tapi kita tak boleh menjadikan ia sebagai alasan..ilmu perlu di terokai..


----------------------------------------------------------------


!!! QUOTE !!!

Bagi saya tak perlu meng'highlight' pelajar agama vs akademik.
Sebab orang bermentaliti sekular akan hanya memandang pada 'marketable job', tapi bukan jangka panjang.. Setuju??



Sebenarnya jangka panjang disini merujuk pada kehidupan selepas mati.. Bukannya tangga gaji yang dikejar-kejar..

Apapun azam saya sendiri untuk memperdalam ilmu agama dan sains Insya-ALLAH. Belajar sampai ke liang lahad. Mungkin sebab didikan sekular buat saya rasa kekurangan.. macam 'tikus yang tidak cukup sifat'.
Kadang-kadang rasa bersalah bila lalu depan sekolah..
Sebenarnya ni perasaan peribadi.

Apapun, doakan saya untuk menempuh perjalanan yang cukup jauh, insya-ALLAH!


~Jakallah~


-----------------
"Kemenangan abadi adalah kemenangan yang bermaruah"


Bookmark and Share

    


  Member Information For MuzzamMiL1444Profil   Hantar PM kepada MuzzamMiL1444   Pergi ke MuzzamMiL1444's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 15:01


salam...

ana rasa perkara ni sangat bergantung kepada sistem pemerintahan kita. ana tidak bermaksud untuk menuding kepada sesiapa..

memanglah orang-orang dr bidang2 yang kritikal diperlukan untuk membangunkanteknologi dan sumber pendapatan negara..
tapi pembangunan tanpa kemantapan rohani tidak menjanjikan ketenangan dan kebahagiaan..

apa yang ana perhatikan, kebanyakkan pelajar2 dari bidang agama 'tersepit' bukan kerana bidang mereka tak dipandang oelh masyarakat.. pergi saja memana, pasti org akan memandang mulia golongan ini.. (org berilmu pasti akan dihormati).. cumanya.. terdapat segolongan 'orang-orang besar' yang takut akan bayang2 sendiri..

mereka hanya memikirkan keuntungan & kepentingan diri sendiri yang tentunya akan berkurangan andainya orang-orang yang mempunyai ilmu agama yang tinggi ini bersuara dan bertindak..
jadi, sebelum perkara ini berlaku kepada mereka, adalah lebih baik mereka yang mampu memberi ancaman ini disekat dan dikurangkan...
tapi mereka lupa, mereka juga makhluk yang Allah ciptakan.. Semuanya di bawah aturan dan keizinan Allah... mereka tapis golongan2 ini daripada memperoleh kerja.. tapi, rezeki Allah ada di mana-mana...

p/s: ummi dan ayah ana senyum sampai ke telinga bila dengar ada antara calon menantunya sekolah agama... ---> tu baru sekolah agama saja.. belum lagi ambil bidang agama...) kuhiik kuhik kuhik..


sekadar pandangan..
wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 03-03-07 18:12


sebenarnya pihak pemerintah juga banyak banyak membantu,
kalau mereka buat donno saja, maka tidak terbentuk lah KUIM, UIAM semua itu merupakan kearah gabungan profesional + ulama' (pelajar akademik + pelajar Agama)

Di UM juga ada sarjana muda sains gunaan dengan pengajian Islam,
syariah ekonomi, syariah pengurusan dan syariah law. Serta yang terbaru sarjana muda pengurusan mualamat. bagi saya Itu sudah mencukupi.
kalau pemerintah mengamalkan diskriminasi kepada pelajar Agama,
mengapa mengarahkan senat2 UM memeningkan kepala mereka untuk membuat kursus sarjana muda pengurusan muamalat.
pihak pemerintah sudah nampak kepentingannya sekarang, walaupun sedikit terlewat, tapi tidak menjadi masalah.

menyalahkan pemerintah 100% adalah tidak betul, tapi mind setting masyarakat kita yang tak berapa betul.

tapi bila ada golongan profesional cenderung ke arah bidang Agama, akan ada orang dengki, dengan alasan akan keluar fatwa yang bukan2, walhal kalau belajar dengan cara yang betul, Insya Allah akan selamat.

Sebagai contoh :
dalam kes swiss cash, abbfund ,eaIndex dan seumpamanya...
ramai yang terpedaya termasuk ustaz2, sebabnya kita kekurangan golongan yang tahu sistem syariah dan sistem konvensional.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

ct_aishah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.01.2007
Ahli No: 28056
Posting: 12
Dari: gOLden SanD

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-03-07 18:45


Assalamualaikum..
Ana dr bidang akademik..Cuma satu yang ana nak bagitahu.. org bidang agama tunjukkanlah contoh yang terbaik yerr..praktiskan segala ilmu agama yang anda pelajari dalam khidupan anda..

Bagi org dr bidang akademik, aplikasikanlah ilmu akademik yang anda miliki berpandukan kpada agama..Keduadua ilmu ini (akademik dan agama)penting untuk khidupan di dunia dan juga di akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_aishahProfil   Hantar PM kepada ct_aishah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 18:46


teman agame+akedamik

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-03-07 21:36


Ssungguhnya ilmu itu milik Allah. Jadi apa jua ilmu dipelajari sepatutnya dikaitkan dengan kebesaran Ilahi, semuakan pasti akan berkat, namun ilmu fardu ain, tetapi wajib kita pelajari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 21:36


tuntutlah ilmu sampai ke negeri china....hehehee.....:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

try_mk
Warga Rasmi
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28833
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 21:48


kat negeri mne2 pun boleh tuntut ilmu...hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For try_mkProfil   Hantar PM kepada try_mk   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 03-03-07 22:04


kesimpulanya,
kita memerlukan sarjana akademik dan sarjana Agama (ulama', menurut pemikiran orang malaysia), mereka saling memerlukan antara satu sama lain khususnya dalam melakukan ijtihad dalam hukum yang baru.
Jika sarjana itu kurang layak ( dalam satu -satu aspek, tetapi amat pakar dalam aspek2 yang lain, maka dia boleh mendapatkan kepakaran2 daripada para sarjana lain. Konsep ini dipanggil ijtihad kolektif, yang berasaskan kepada specialist (tajazzu' al-ijtihad). Contoh mudah ialah penentuan hukum dalam euthanasia atau mercy killing. Ketika ini, mungkin para sarjana fiqh dan sarjana perubatan boleh bergabung fikiran untuk melakukan ijtihad secara kolektif. Begitu juga dalam kes-kes seperti GM Food atau Genetically Modified Food, para sarjana fiqh perlu mendapatkan pandangan2 pakar dalam bidang bio-tech and vice verca.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 22:09


Ibnu Hanbal menuntut ilmu sepanjang hayatnya. Beliau mempelajari hadis hingga menjadi seorang imam.

Seseorang pernah berkata kepadanya: “Sampai bilakah engkau hendak menuntut ilmu? Padahal engkau sudah mencapai darjat paling tinggi dan engkau telah menjadi imam bagi seluruh umat Islam?”

Imam Ibnu Hanbal menjawab: “Aku menuntut ilmu dari hujung dunia hingga ke pintu kubur.”

Memang benar beliau tidak pernah jemu menuntut ilmu sepanjang hayatnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 22:11


erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

melon
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.02.2007
Ahli No: 28719
Posting: 65
Dari: kuala lumpur

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-03-07 23:39


bagi saya...
kita contohilah para ilmuwan pada zaman kegemilangan Islam dahulu contohnya Ibnu Sina,Al-Biruni,Al-khawarizmi.
Kita dah lihat bagaimana mereka dapat menguasai berbagai ilmu tak kira ilmu agama ataupun ilmu akademik.Ilmu dunia dan ilmu akhirat pun ada.
lagipun menuntut ilmu bukankah menunjukkan jalan ke syurga?Kita dah tahu ALLAH meningkatkan darjat org yang menuntut ilmu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For melonProfil   Hantar PM kepada melon   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 01:38


Kenapa ilmu pengetahuan itu mesti dipecahkan kepada dua, pelajar agama+pelajar akademik?
persoalan seperti ini tidak pernah ditimbulkan pada masa terdahulu.
buktinya ramai ilmuan Islam yang bukan sahaja mahir dalam bidang sains, tetapi juga agama, malahan sastera dan kesenian serta falsafah.
sebagai contoh tokoh Ibnu Sina. Di barat beliau dikenali dengan nama Aveccina. Lahir pada tahun 370 H di Afghanistan.
Mendalami semua jenis cabang ilmu dalam usia yang muda hingga dapat menguasai bidang logika, matematik, fizik, politik, kedoktoran dan falsafah di samping ilmu agama.
Pernah dinobatkan sebagai Fathers of Doctors.
Mengarang lebih 276 buah buku yang meliputi pelbagai bidang ilmu seperti falsafah, geometri, kedoktoran, astronomi, muzik, syair, teologi, politik, matematik, fizik, kimia, sastera, kosmologi,etc.
Antara karya terbesar beliau ialah Al-Qanun fi al-Tibb himpunan segala disiplin ilmu yang pelbagai dan akhirnya diterjemahkan dalam bahasa Inggeris berjudul Canon of Medicine teks rujukan utama dalam bidang perubatan.

Seorang lagi tokoh ulama terkenal dalam bidang perubatan ialah Abu al Walid Muhammad bin Ahmad bin Muhammad Ibnu Rushd
Terkenal di Barat dengan gelaran Averroce.
Beliau seorang ulama, ahli falsafah ulung dan pakar dalam bidang fizik, kedoktoran, biologi dan astronomi.
Beliau banyak membuat kajian astronomi dan pernah berkhidmat sebagai doktor dan kadi besar di Cordoba.


tidak ada sebab mengapa perlu adanya pelajar agama versus pelajar akademik.
seharusnya pelajar agama+pelajar akademik= ummah mukmin yang cemerlang.
Agama itu perlu seiring dengan pencapaian akademik yang lain bukannya terpisah antara satu sama lain.

wallahu'alam.


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.
[ Telah diedit oleh: houri pada 04-03-07 02:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 12:45


Pada 03-03-07 18:12 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya pihak pemerintah juga banyak banyak membantu,
kalau mereka buat donno saja, maka tidak terbentuk lah KUIM, UIAM semua itu merupakan kearah gabungan profesional + ulama' (pelajar akademik + pelajar Agama)

Di UM juga ada sarjana muda sains gunaan dengan pengajian Islam,
syariah ekonomi, syariah pengurusan dan syariah law. Serta yang terbaru sarjana muda pengurusan mualamat. bagi saya Itu sudah mencukupi.
kalau pemerintah mengamalkan diskriminasi kepada pelajar Agama,
mengapa mengarahkan senat2 UM memeningkan kepala mereka untuk membuat kursus sarjana muda pengurusan muamalat.
pihak pemerintah sudah nampak kepentingannya sekarang, walaupun sedikit terlewat, tapi tidak menjadi masalah.

tanpanama ni budak um ke? budak api?

tahu tak yang kewujudan apium dalam um sama macam wujudnya Kelantan dalam Malaysia? tahu tak yang pihak umno dah pernah minta supaya apium ni ditutup?

kalau ada perkembangan positif dalam apium percayalah ia bukanlah atas intensif pemerintah tapi usaha dari pihak apium itu sendiri, sebab kami selama ni macam dianaktirikan.

mereka takut sangat dengan budak api ni sebab bagi mereka, budak-budak api ni bahaya, lagipun sebelum ni pun budak api yang selalu pegang mpmum sampai tahun 2004.

!!! QUOTE !!!

kita memerlukan sarjana akademik dan sarjana Agama (ulama', menurut pemikiran orang malaysia),

tak tahu pulak pasal ni, tanpanama dapat maklumat ni dari mana? sebutan ulama' tu bukan dari bahasa arab ke? orang melayu saja ke yang sebut ulama'? kena sebut sarjana agama ke baru betul?

`alima (fi`l madhi) - ya`lamu (fi`l mudhari`) - al-`ilmu (ism masdar) - `alim (ism fail) - maklum (ism maf`ul) - i`lam (fi`l amr) - lah ta`lam (fi`l nahy)

ulama' itu pula adalah kata jama` kepada `alim, yang bermaksud orang2 yang berilmu, dan perkataan ni selalunya digunakan bagi menunjukkan para ilmuan2 Islam khususnya dalam bidang agama.

lagi satu, tanpanama ada sebut pasal maahad muhammadi ye, saya pun pernah belajar kat sekolah tu, dan pernah ambil jurusan sains tulen.

aliran sains diwujudkan dalam sekolah agama supaya dapat melahirkan pakar2 dalam bidang keduniaan seperti saintis, engineer, arkitek, doktor dan sebagainya yang berpegang teguh dengan agama Islam, supaya bidang2 keduniaan ni tidak hanya dipegang oleh orang yang tak belajar agama.

juga supaya mereka dapat kaitkan ilmu keduniaan yang mereka belajar dengan ilmu agama supaya dapat diselarikan.

tapi bukannya untuk keluarkan saintis atau engineer yang boleh berlagak sebagai ulama' dan suka-suka keluarkan fatwa sesuka hati sampai memecahbelahkan masyarakat.

melainkan kalau mereka tukar bidang dan berjaya capai taraf yang tinggi dan sepatutnya dalam bidang agama, barulah mereka boleh berfatwa, bukan sebagai golongan profesional tapi sebagai ulama'. sebab hanya ulama'/mufti yang boleh keluarkan hukum.

dah ada dah orang yang macam tu, bekerja dalam bidang lain tapi cakap pasal agama bukan main mengalahkan ulama', itu bid`ah ini bid`ah walaupun dalam perkara khilaf yang ulama' dahulu pun boleh berlapang dada tak bising2, kita ni lebih hebat barangkali :lol:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 04-03-07 12:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-03-07 13:08


pendek kata,tak lengkap hanya dengan mendalami ilmu akademik sahaja..ilmu akhirat juga perlu dibawa bersama.dunia dan akhirat seimbang,baru berkat..tak ada lah org yang nak keluarkan fatwa sesuka hati..tak ada lah org yang tertipu dengan pelbagai propaganda..kan?(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 14:31


Pada 28-02-07 08:03 , kaherah posting:

!!! QUOTE !!!

mengapa org lebih mementingkan d memandang tinggi plaja akademik berbanding plaja agama??????
mengapa fatwa2 yang dikeluarkan pada zaman kini sering kali diendah2kan??????
mengapa org lebih gemar mendengar pendapat d mengikuti gaya orag barat?????????
mengapa bila plaja agama cuba membawa suatu pendekatan gaya hidup islam berlandaskan pemahaman islam dikatakan JUMUT??????????


merujuk kepada posting pertama dari pemula topik, pada pendapat saya hanya orang yang mementingkan kehidupan duniawi melebihi ukhrawi akan memandang rendah terhadap bidang agama ni.

walau setinggi mana pun seseorang itu belajar dalam bidang akademik walaupun mencapai taraf profesor ameritus atau profesor diraja sekalipun, dia tak terlepas dari kewajipan mempelajari ilmu agama terutama perkara2 yang berkaitan dengan fardhu `ain.

belajar dalam bidang2 tertentu seperti kedoktoran, sains, kejuruteraan dan sebagainya adalah fardhu kifayah, manakala mempelajari ilmu agama Islam adalah fardhu `ain.

manakala mendalami bidang2 tertentu dalam bidang agama seperti fiqh, tafsir, Al-Quran, hadith dan sebagainya secara mendalam adalah fardhu kifayah, iaitu jika tiada seorang pun yang mendalaminya dalam sesebuah masyarakat maka seluruh masyarakat itu akan berdosa.

jadi kesimpulannya, setiap pelajar akademik juga wajib belajar agama, dan mempelajari agama itu adalah fardhu ke atas setiap umat Islam.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 14:36


ok satu perbahasan yang sihat, tiada pertelingkahan lidah. teruskan bio orang lebih senang nak berbicara dalam bicang agama ni,

syabas


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 04-03-07 15:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 04-03-07 19:26


mengenai istilah ulama',
sebab itu saya kata mind setting rakyat malaysia ada sikit error, bak kata mufti ,bila sebut ulama' sahaja terus di kaitkan dengan sarjana fiqh, hadith dan seumpama dengannya. tapi kita pencilkan sarjana sains dan tekno,
mengapa kita pinggirkan mereka??sedangkan mereka ulama' dalam bidang mereka, dan ulama' fiqh memerlukan mereka untuk melakukan ijtihad kolektif.

mengenai usaha UMNO nak tutup APIUM suatu ketika dulu mungkin ada mungkin tiada,
tetapi perkembangan terbaru memang tiada pun usaha penutupan itu.
lebih2 lagi banyak kursus2 baru di tawarkan dan peruntukan banyak di berikan untuk melakukan kajian2.

ramai pensyarah sekarang di hantar ke Oversea untuk melanjutkan pelajaran. ini suatu yang positif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 20:12


saya tak tahulah apa masalahnya dengan saudara tanpanama ni berkaitan dengan istilah ulama'. betul ke mindset kami ni yang salah, atau anda yang salah.

anda ni pengikut setia Dr. Asri/ahkam.net/qayyim.net kan, ni kat bawah ni saya bawa artikel dari qayyim:

http://www.al-qayyim.net/home/print.php?sid=376

Ulama Umat Menggerakkan Pertolongan Untuk Palestine

Articles /
Posted by abdul_kadir on May 12, 2006 - 12:24 PM
--------------------------------------------------------------------------------

"Sesungguhnya (musuh-musuh Islam) bersungguh-sungguh menjadikan bangsa Palestine lapar, agar mereka mengaku kalah. Akan tetapi bangsa Palestine menerima kelaparan dan menolak kekalahan."

Inilah ibarat yang dilakukan oleh pendakwah Dr. Yusuf al-Qaradhawi ketika pembukaannya dalam Mu'tamar al-Fuqaha' wa al-'Ulama al-Muslimin Li Nasr al-Palastine (Perhimpunan Fuqaha' dan Ulama Umat Islam Bagi Membantu Palastine) di Doha. Para pemuka ulama berkumpul untuk mengumpul kekuatan melemahkan percubaan (musuh-musuh Islam), dan mencari jalan untuk membantu bangsa Palestine.

--------------------

saya tak tahulah kalau orang arab termasuk al-Qaradhawi sendiri tak faham bahasa sendiri, nanti mereka kena belajar bahasa Arab dengan ustaz tanpanama agaknya... :lol:

ada hadith yang menyebut: al-`ulama' warathatu al-anbiya' yang bermaksud: ulama' itu adalah pewaris para Nabi.

bila disebut `ulama' dah tentu yang dimaksudkan adalah ilmuan Islam dalam bidang agama Islam, bukalah kitab mana-mana pun tak kira kitab dari tanah Arab ke atau dari nusantara, semua bila disebut ulama' yang dimaksudkan adalah ilmuan Islam dalam bidang agama.

begitu juga kalau kita sebut orang alim, dah tentu kita merujuk kepada alimnya dia dalam bidang agama, bukan doktor atau engineer.

selain tu, lebih khusus lagi kalau disebut sebagai fuqaha' iaitu pakar2 dalam bidang fiqh, dan kalau disebut usuliyyun adalah pakar2 dalam bidang usul al-fiqh.

dalam kamus dewan: ulama orang yang ahli (pakar) dalam pengetahuan agama Islam: Imam Abu Hanafiah ialah seorang ~ Islam yang terkenal; —> alim I;

yang salahnya dalam mindset orang2 Malaysia sekarang adalah menjamakkan lagi perkataan ulama' dan fuqaha', seperti: para ulama', para fuqaha', yang ni memang sah ada error dalam mind setting.

memang pakar2 dalam bidang2 lain seperti sains dan teknologi adalah ulama' (pakar) dalam bidang mereka (dari segi bahasa), tapi mereka tidak dipanggil ulama'. Kenapa?

jangan hanya menilai sesuatu itu dari segi pengertian bahasa semata2, tapi tengok juga penggunaannya. kalau begitu, pakar mencuri juga adalah ulama' kerana mereka berilmu dan pakar dalam bidang tu. :lol:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 04-03-07 20:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 20:44


Siapa ulama pewaris Nabi?

Definisi ulama adalah orang-orang yang berilmu, secara khususnya ilmu berkenaan Islam. Ulama pewaris Nabi bererti bukan sahaja golongan manusia yang mempunyai ilmu agama dan mengajar ilmu tersebut kepada orang ramai, tetapi perlu memiliki ciri-ciri tertentu yang melayakkannya bergelar pewaris para Nabi.


Ciri utama yang perlu ada pada diri seorang ulama adalah ketaqwaan. Inilah yang membezakan seorang ulama dan seorang orientalis kerana kedua-duanya memiliki ilmu dalam bidang agama. Firman Allah s.w.t.:
"Hanya semata-mata yang takut kepada Allah daripada kalangan hamba-Nya ialah Ulama." (Al-Fathir: 28)


Ciri kedua seorang ulama ialah beliau mestilah mempunyai ilmu yang mendalam tentang Islam dan pengetahuan umum dalam cabang-cabang ilmu yang lain. Hanya dengan ilmulah seseorang boleh memimpin ummah dan dengannya jualah seorang ulama dapat mendampingi masyarakat. Apabila dikatakan ulama sebagai pewaris Nabi, maka ilmu yang ditinggalkan para Nabi dan Rasul, iaitu al-Qur'an dan as-Sunnah, harus menjadi teras dalam kehidupannya. Ini amat penting kerana seorang ulama mestilah boleh berijtihad dalam hal-hal yang berkaitan kehidupan seharian manusia.

Ciri ketiga ulama adalah menyampaikan da'wah Islam. Bersesuaian sebagai waris Nabi, peranan ulama adalah menyampaikan ajaran Islam sebagaimana peranan yang dimainkan oleh Nabi Muhammad s.a.w. Seorang yang berilmu dan bertaqwa tetapi mengasingkan diri di pejabat-pejabat atau di tempat-tempat ibadat lebih sesuai dinamakan sebagai ahli sufi sahaja. Dari sudut keutamaan di sisi Allah s.w.t., seorang yang terjun berjihad di tengah-tengah masyarakat untuk berda'wah dan berhadapan dengan ancaman dan kecaman, lebih mulia berbanding seorang ahli sufi yang menyendiri. Ini telah ditegaskan oleh Imam Hassan al-Banna dengan katanya orang yang berjihad lebih sufi daripada ahli sufi kerana mujahadahnya lebih. Kiyai Haji Irfan Zidni (salah seorang pimpinan Nahdatul Ulama Indonesia) menyatakan bahawa jika ulama hanya bertahan di institusi pengajian tinggi untuk mengajar ilmu tetapi tidak memimpin umat, maka beliau belum boleh digolongkan sebagai ulama pewaris Nabi. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:
"Perumpamaan para ulama di muka bumi seperti bintang-bintang di langit yang memberi petunjuk kepada musafir dan pelayar di waktu malam, apabila terlindungnya bintang tersebut mereka akan terpinga-pinga kehilangan petunjuk." (Hadith Riwayat Imam Ahmad).


Ciri terakhir seorang ulama adalah dia mesti berani mempertahankan yang benar, amar ma'aruf dan nahi munkar. Ciri terakhir inilah yang membezakan ulama sebenar daripada ulama as-su' atau ulama jahat, seperti yang dicatat oleh Imam al-Ghazali dalam Ihya Ulumuddin. Melalui sifat ini jugalah seorang ulama memperolehi wibawanya. Keberanian sebegini adalah syarat bagi seorang ulama menjawat jawatan penasihat pemerintah atau menjadi wakil dalam Parlimen agar tidak dijadikan boneka oleh mana-mana pihak yang berkepentingan.
Tanggungjawab ulama dalam urusan pentadbiran


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 22:29


syukran saudara Daeng_Jati untuk artikel tu.

berbalik kepada topik, jelas bahawa sepatutnya tak wujud pertentangan antara kedua2 bidang ni, kedua-duanya diperlukan dalam masyarakat kita hari ini iaitu pakar dalam bidang duniawi dan juga pakar dalam bidang ukhrawi.

tapi, macam mana pula dengan pandangan masyarakat kita hari ini yang menganggap bidang agama ni tidak menjanjikan peluang pekerjaan yang cerah, iaitu tiada market value. sehingga ramai di kalangan ibu bapa yang tak mahu anak mereka mengambil jurusan agama kerana takut susah mendapat pekerjaan.

ada seorang kawan saya, dia budak akaun, ayah dia seorang pensyarah dalam bidang agama di sebuah IPTA. tapi yang buat saya pelik adalah bila dia cakap bahawa ayah dia sendiri taknak anak2nya ambil jurusan agama sebab takut nanti susah dapat kerja.

boleh ke macam tu? :-?

p/s: hairan bin ajaib...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 23:31


ada seorang kawan saya, dia budak akaun, ayah dia seorang pensyarah dalam bidang agama di sebuah IPTA. tapi yang buat saya pelik adalah bila dia cakap bahawa ayah dia sendiri taknak anak2nya ambil jurusan agama sebab takut nanti susah dapat kerja.

boleh ke macam tu? :-?

p/s: hairan bin ajaib...


salam...

hhmm...memang hairan bin ajaib. :-)
kedua-duanya memang saling bergantung.
kedua-duanya juga penting.
seimbangkan...baru berkesan...........


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 23:33


sebab itulah wujudnya golongan protaz (professional + ustaz)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:53


Assalamualaikum...
di sini saya ingin beri pendapat... mungkin tanpanama sudah tersalah tafsir tentang maksud sbnar ulamak... Kalau dr bahasa memang maksudnya orang-orang yang berilmu... tapi maksud dr segi syarak nya, ulamak ni hanya org yang memiliki ilmu2 agama Islam yang khusus dan bertanggungjwb untuk teruskan usaha dakwah Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:56


saya rasa orang-orang yang mengatakan ulamak itu orang-orang yang berilmu dalam mana-mana bidang termasuk akademik itu berfahaman sekular...
sebabnya mereka ingin menyamakan taraf ulamak sebenar dengan orang-orang akademik... Nanti sampai satu masa org yang jahil ilmu agama tapi pandai akademik juga dianggap ulamak... Nauzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 05-03-07 17:33


Pada 02-03-07 13:22 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

“Daripada Abu Hurairah ; Sabda RasululLah s.a.w. : “ Sesiapa yang mempelajari sesuatu ilmu yang dengannya dicari redha Allah Azza wa Jalla, tetapi dia tidak mempelajarinya kecuali untuk mendapatkan habuan dunia, maka dia tidak akan mendapat bau syurga pada hari kiamat.” (riwayat Abu Daud dan Ibn Majah. Al-Nawawi mensahihkannya dalam Riyadh al-Solihin – lihat Ibn ‘Allan, Dalil al-Falihin, 4/191 cetakan Dar al-Fikr, Beirut)


Rumusan yang sangat bagus.
Al Ghazali sendiri berbicara tentang tajuk ini dalam Ihya' Ulumuddin.

Ana tidak suka bila perbandingan diketengahkan, kerana ia mewujudkan situasi "aku lebih baik daripada mereka kerana aku belajar ******!"

Kerana situasi sebenar tidak begitu.
Kita saling memerlukan antara satu sama lain dalam menunaikan fardhu kifayah.
Kita sama-sama bertanggunggungjawab terhadap ilmu yang kita pelajari.
Walau apa pun bidang anda, yang utama ialah tanggungjawab kita terhadap agama, masyarakat dan ilmu itu sendiri.

Soal pelajar agama sukar mendapat kerja tidak penting, kerana pelajar aliran lain pun ramai yang mengganggur.
Cuma persoalan yang patut ditimbulkan ialah prestasi anda sebagai pelajar agama.
Kalaulah title pelajar agama, tapi rambut panjang, berpakaian selekeh, dan perangai hanuman, memang sukar mendapat kerja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-07 19:03


alhamdulillah....


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 19:08


bagi saya itu tak penting sama ada pelajar sek. agama atau akademik.. sb pada pemerhatian saya pelajar sek. agama pun ada yang teruk2....
walau bagaimana pun saya sokong adanya sek. agama...
Apa yang petang ialah agama itu perlu dipraktikkan dalam kehidupan sehari2 walaupun tahu sedikit....


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 05-03-07 21:53


hmm..
ikutkan kedua-duanya penting..seimbangkanlah
tapi lebih baik beratkan ke pendidikan agama
tak salah kalau org yang belajar agama tmbahkan ilmu akademik
tapi tersangat lah salah kalau org akademik tak ada ilmu agama

"agama(islam) tanpa sains tempang.. tapi sains tanpa islam..mati"

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 05-03-07 23:39


Pada 05-03-07 16:56 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasa orang-orang yang mengatakan ulamak itu orang-orang yang berilmu dalam mana-mana bidang termasuk akademik itu berfahaman sekular...
sebabnya mereka ingin menyamakan taraf ulamak sebenar dengan orang-orang akademik... Nanti sampai satu masa org yang jahil ilmu agama tapi pandai akademik juga dianggap ulamak... Nauzubillah...


Beginilah orang kita, terlalu sempitkan definisi ulama',
ulama' ialah orang berilmu, tak kisah ilmu apa, dan tidak di khususkan fiqh dah hadith, tapi ilmu pengurusan, kejuruteraan, perubatan dan sebagainya.
kita memerlukan kan kedua-dua ulama' ini,
sebagai contoh: alkohol.

semua orang tahu dalam arak ada alkohol,
tapi adakah kita nak haramkan alkohol secara mutlak.
sudah tentu tidak, ulama' fiqh pun tidak tergesa-gesa mengharamkan alkohol,
sebab itu diperlukan ulama' kimia (orang mukmin) sebagai gabungan untuk mengeluarkan hukum.

mereka muslim, mereka orang berilmu tak kisah orang akademik atau aliran Agama tulin, apa salahnya di gelar ulama'.

sesiapa yang duduk sekitar KL baru-baru ni tentu akan dengar istilah ulama' sains dan ulama' fiqh hadith dalam khutbah jumaat.

begitulah kesimpulan saya tentan istilah ulama'. nak terima atau tidak, terpulang.

kembali pada topik asal.



Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 00:43


Pada 05-03-07 23:39 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!


Beginilah orang kita, terlalu sempitkan definisi ulama',
ulama' ialah orang berilmu, tak kisah ilmu apa, dan tidak di khususkan fiqh dah hadith, tapi ilmu pengurusan, kejuruteraan, perubatan dan sebagainya.
kita memerlukan kan kedua-dua ulama' ini,
sebagai contoh: alkohol.

semua orang tahu dalam arak ada alkohol,
tapi adakah kita nak haramkan alkohol secara mutlak.

haramnya arak adalah berdasarkan ayat dan hadith yang jelas, dan lebih ia luas lagi dengan menggunakan kaedah qiyas ke atas perkara2 yang mempunyai illah yang sama dengannya.

alkohol tidak diharamkan kerana ia tidak mempunyai illah pengharaman arak iaitu sifat memabukkan, perkara ini tidak dirujuk pun kepada pakar kimia pun sebenarnya, ahli fiqh & usul fiqh dah lama tetapkan.

ulama' kalau diertikan dari segi bahasanya memang merangkumi semua ilmuan tak kira bidang apa pun, sebab ulama' bermaksud "orang2 yang berilmu". itu pun kalau anda nak bercakap dari segi bahasa yang umum.

tapi bila disebut ulama' terutama bila bincang tentang bidang agama, tentunya yang dimaksudkan adalah ilmuan yang khusus dalam bidang agama, ini bukan mentaliti rakyat Malaysia tapi satu dunia Islam.

kalau anda nak cakap pasal istilah bahasa saja, solat itu adalah doa (pengertian bahasa), tapi adakah dengan berdoa saja sudah tertunai solat kita? tidak, kita kena tengok pula apa pengertian solat itu dari segi istilah para fuqaha'.

kalau nak ikutkan kaedah anda bahawa semua yang berilmu itu boleh digelar ulama', Tun Dr. Mahathir pun bertaraf ulama' juga iaitu dalam bidang perubatan dan juga pemerintahan negara, taraf pendidikannya sampai ke peringkat doktor, tinggi tu...

tapi wajarkah kita gelarkan dia sebagai ulama' sedangkan dia sangat anti kepada hukum hakam Islam? sedangkan dalam hadith disebut bahawa ulama' itu pewaris Nabi...?

saya pun taknak panjangkan perbincangan tentang ulama' ni, saya rasa dah jelas sangat-sangat. lagipun anda juga yang bangkitkan bahawa ia sebagai "mentaliti rakyat Malaysia" yang ada error.

maybe petikan di bawah ni pun ada error juga pada pandangan anda:

http://www.e-ulama.org/Tanya/Default.asp?mode=0&id=1407

------------------------------

Ulama' Pewaris Nabi Tarikh: 4/24/2003

Salam,

Nabi Mustapha Muhammad saw pernah bersabda;
1. Ulamak Pewaris Nabi
2. Yang paling aku takuti adalah ulamak yang memesong-mesongkan.

Pertanyaan saya adalah;
1. Macammanakah yang dikatakan ulamak pewaris nabi
2. dan ulamak yang macamana yang memesong-mesongkan

sekian, terima kasih.


Jawapan:

salam..

yang dikatakan ulama pewaris nabi ialah mereka mempusakai ilmu dan ajaran yang dibawa oleh Nabi lalu menyampaikannya kepada masyarakat sebagaimana tugas para nabi as.

ulamak yang memesong lebih berbahaya kerana mereka menampilkan sosok seorang yang alim dan berilmu, tetapi tidak beramal sesuai dengan ajaran agama. ini boleh merosakkan dan mengelirukan orang awam.

wallahua'alam
Oleh: my
Tarikh Dijawab: 5/27/2005 5:57:30 PM

----------------------------

p/s: silalah sahabat2 teruskan perbincangan, tak ramai yang beri respons tentang soalan saya sebelum ni. wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 06-03-07 00:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 00:53


!!! QUOTE !!!

bagi saya itu tak penting sama ada pelajar sek. agama atau akademik.. sb pada pemerhatian saya pelajar sek. agama pun ada yang teruk2....
walau bagaimana pun saya sokong adanya sek. agama...
Apa yang petang ialah agama itu perlu dipraktikkan dalam kehidupan sehari2 walaupun tahu sedikit....


bagi saya, tak boleh samakan antara bidang agama dengan bidang akademik hanya kerana sebahagian pelajar agama bersikap dengan sikap yang tidak mencerminkan apa yang mereka pelajari.

sepatutnya semua sekolah kat Malaysia ni kena jadi sekolah agama, kena buat macam maahad muhammadi di Kelantan yang merupakan sekolah agama tapi juga menawarkan bidang akademik, iaitu sains tulen.

sebab, belajar agama ni wajib, begitu juga belajar bahasa Arab, dalam kita belajar akademik kena juga dalami ilmu2 asas tentang fiqh, tafsir, hadith, akhlaq dan sebagainya walaupun nak jadi doktor ke, arkitek ke, engineer ke, ilmu agama itu bukan pilihan tapi kewajipan!

itulah sasaran sekolah2 agama di Kelantan yang sudah menawarkan jurusan2 akademik seperti sains tulen, teknik, perdagangan dan sebagainya untuk membekalkan tenaga pakar dalam bidang keduniaan yang selari dengan kehendak agama Islam.

kalau setakat satu subjek saja iaitu pendidikan Islam, lepas itu nak suruh rakyat ikut Islam 100%, tak heranlah gejala maksiat berleluasa, habis tu masyarakat tak dibekalkan dengan pengetahuan agama yang sepatutnya mereka belajar, inilah kelemahan utama dalam sistem pemerintahan negara kita.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 17:03


bagaimana pula dengan sikap segelintir ibubapa yang lebih mmentingkan pmbelajaran akademik anak2nya?
ramai yang mgatakan pelajar akademik lebih berjaya dan maju daripada plaja agama,betulkah???

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 17:06


dari Usulufiqh apa maksud Ulama'?

Istilah bahasa =

Istilah syara' =


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 09-03-07 17:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 17:32


masyallah,ramai lagi plaja malaysia yang mmpu mmbahas isu seperti ni.cuma ana nak bagi pandangan cikitlah,ana lihat golongan PROTAZ(akademik+agama)kononnya mudah sangat mmfatwakan hukum.ana lihat ulamak islam serta plaja agama tu sendiri yang tumpu sepenuhnya terhadap ilmu islam pun masih tak mmpu mmahami sepenuhnya dengan ilmu islam,macam mana ye plaja akademik yang menyambil mmpu memahaminya dengan mudah mmberi hukum.nasihat ana pula sebagai plaja agama kepada plaja akademik,jangan anggap ilmu agama sama susah dengan akademik kerana ilmu agama perbahasannya shingga berkaitan ilmu akhirat.ingat.terjun dulu bidg agama baru tahu keperitan kami.maaf ye
bagi lagi buah fikiran,please!!!!!!!!!!!!! :-D :-(
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 11-03-07 04:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 17:42


pernah sekali kawan yang belajar medic terlepas cakap...
belajar shariah ni people view nya adalah dari kelas ke dua...

p/s:betul ke begitu..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 17:50


itu pengaruh dari barat...zilzal

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 23:17


BAGAIMANA pendapat yang LAIN :-(
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 16-03-07 04:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

ridz07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11876
Posting: 102
Dari: Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Dato' Razali Ismail (IPGM-KDRI), Kuala Terengganu...

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 18:53


Kenapa nak beza2kan pelajar kelas akademik dengan pelajar agama? kat tempat ana pun macam tu juga. kalau ada pelajar akademik yang nampak macam ustaz dengan ustazah mulalah....

Islam tu kan cara hidup...... fitrah manusia..... sunnatullah.....
Jadilah seorang muslim yang berjaya dalam semua bidang asalkan tidak lari dari landasan syariat.... seperti ulama' yang terdahlu dapat berjaya dalam bidang masing-masing....... Matematik, Kimia, Astronomi, Perubatan.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridz07Profil   Hantar PM kepada ridz07   Pergi ke ridz07's Website   Quote dan BalasQuote

ridz07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11876
Posting: 102
Dari: Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Dato' Razali Ismail (IPGM-KDRI), Kuala Terengganu...

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 18:56


Pada 05-03-07 23:39 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-07 16:56 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasa orang-orang yang mengatakan ulamak itu orang-orang yang berilmu dalam mana-mana bidang termasuk akademik itu berfahaman sekular...
sebabnya mereka ingin menyamakan taraf ulamak sebenar dengan orang-orang akademik... Nanti sampai satu masa org yang jahil ilmu agama tapi pandai akademik juga dianggap ulamak... Nauzubillah...


Beginilah orang kita, terlalu sempitkan definisi ulama',
ulama' ialah orang berilmu, tak kisah ilmu apa, dan tidak di khususkan fiqh dah hadith, tapi ilmu pengurusan, kejuruteraan, perubatan dan sebagainya.
kita memerlukan kan kedua-dua ulama' ini,
sebagai contoh: alkohol.

semua orang tahu dalam arak ada alkohol,
tapi adakah kita nak haramkan alkohol secara mutlak.
sudah tentu tidak, ulama' fiqh pun tidak tergesa-gesa mengharamkan alkohol,
sebab itu diperlukan ulama' kimia (orang mukmin) sebagai gabungan untuk mengeluarkan hukum.

mereka muslim, mereka orang berilmu tak kisah orang akademik atau aliran Agama tulin, apa salahnya di gelar ulama'.

sesiapa yang duduk sekitar KL baru-baru ni tentu akan dengar istilah ulama' sains dan ulama' fiqh hadith dalam khutbah jumaat.

begitulah kesimpulan saya tentan istilah ulama'. nak terima atau tidak, terpulang.

kembali pada topik asal.



Sebab tu lah al-Kindy telah namakan al-qul (alkohol) bukan al-khamar (arak) kerana arak adalah sebahagian daripada alkohol. kalau kita belajar kimia, alkohol adalah sejenis sebatian karbon..... arak adalah sebahagian kecil darinya...


-----------------
العمل لله شعارنا , العمل لله شعارنا


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridz07Profil   Hantar PM kepada ridz07   Pergi ke ridz07's Website   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 11-03-07 06:29


Pada 09-03-07 17:32 , kaherah posting:

!!! QUOTE !!!

masyallah,ramai lagi plaja malaysia yang mmpu mmbahas isu seperti ni.cuma ana nak bagi pandangan cikitlah,ana lihat golongan PROTAZ(akademik+agama)kononnya mudah sangat mmfatwakan hukum.ana lihat ulamak islam serta plaja agama tu sendiri yang tumpu sepenuhnya terhadap ilmu islam pun masih tak mmpu mmahami sepenuhnya dengan ilmu islam,macam mana ye plaja akademik yang menyambil mmpu memahaminya dengan mudah mmberi hukum.nasihat ana pula sebagai plaja agama kepada plaja akademik,jangan anggap ilmu agama sama susah dengan akademik kerana ilmu agama perbahasannya shingga berkaitan ilmu akhirat.ingat.terjun dulu bidg agama baru tahu keperitan kami.maaf ye
bagi lagi buah fikiran,please!!!!!!!!!!!!! :-D :-(




mungkin sebab golongan islamic studies ni kurang menyampaikan dakwah walhal itu adalah kerja mereka..dan golongan akademik pulak yang terlalu ambil ihtimam dari permasalahan agama ambil alih tempat..mungkin salah pelajar agama..
balik malaysia nak kerja makan gaji sampai lupa tujuan asal yang sepatutnya mereka buat..

dek kerana harta dan pangkat..manusia mudah alpa..


-----------------
"..::peliharalah mata, kata dan hati kerana semuanya kan ditanya::.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 02:41


Pada 11-03-07 06:29 , graduanislam22 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-07 17:32 , kaherah posting:

!!! QUOTE !!!

masyallah,ramai lagi plaja malaysia yang mmpu mmbahas isu seperti ni.cuma ana nak bagi pandangan cikitlah,ana lihat golongan PROTAZ(akademik+agama)kononnya mudah sangat mmfatwakan hukum.ana lihat ulamak islam serta plaja agama tu sendiri yang tumpu sepenuhnya terhadap ilmu islam pun masih tak mmpu mmahami sepenuhnya dengan ilmu islam,macam mana ye plaja akademik yang menyambil mmpu memahaminya dengan mudah mmberi hukum.nasihat ana pula sebagai plaja agama kepada plaja akademik,jangan anggap ilmu agama sama susah dengan akademik kerana ilmu agama perbahasannya shingga berkaitan ilmu akhirat.ingat.terjun dulu bidg agama baru tahu keperitan kami.maaf ye
bagi lagi buah fikiran,please!!!!!!!!!!!!! :-D :-(




mungkin sebab golongan islamic studies ni kurang menyampaikan dakwah walhal itu adalah kerja mereka..dan golongan akademik pulak yang terlalu ambil ihtimam dari permasalahan agama ambil alih tempat..mungkin salah pelajar agama..
balik malaysia nak kerja makan gaji sampai lupa tujuan asal yang sepatutnya mereka buat..

dek kerana harta dan pangkat..manusia mudah alpa..


ana setuju sangat dengan pendapat ni... untuk situasi di negara kita ni... ramai yang menganggap ulamak itu adalah org yang berilmu dalam agama Islam lebih2 lagi yang layak memberi hukum dalam sebarang masalah... kalau kita gelar orang yang hanya semata mempunyai ilmu akademik sahaja sebagai ulamak juga, nanti mereka akan senang-senang mengeluarkan hukum atau fatwa yang akan menambahkan kekeliruan di kalangan umat Islam... tak begitu??? Apa pendapat shabat2 lain???


-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 09:25


kalau setiap org tatbiq (praktikkan) apa yang mereka belajar..takkan ada masalah contohnya pandangan yang buruk terhadap apa yang mereka lakukan atau belajar...

yang jadi masalah bila org tu tak belajar tapi pandai2 nak bising macam dia yang paling tahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 20:46


memang benar plaja akademik sama penting dengan plaja agama,masalahnya masyarakat kini seng2 saja menabur keburukan plaja agama dengan mengatakan plaja agama kejar akhirat tinggal dunia,jumut,dakwah tak ikut keadaan.ana sendiri sakit telinga kerana org selalu membggakan plaja agama yang dikatakan maju,berpikiran terbuka,lebih berjasa.macam kami ni hina sangat.
itu masalahnya...mana adil :-|
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 18-03-07 22:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 21:14


salam...

bagi ana, kedua-duanya sama penting.
boleh bertukar2 ilmu untuk seimbangkan dunia dan akhirat. insyaALLAH....
kepada akhi kaherah, biarlah orang nak kata apa pun janji kita tahu apa yang kita buat. belajara ilmu akhirat sambil tak tinggalkan ilmu dunia. :-)

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-07 21:40


Pada 03-03-07 18:45 , ct_aishah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..
Ana dr bidang akademik..Cuma satu yang ana nak bagitahu.. org bidang agama tunjukkanlah contoh yang terbaik yerr..praktiskan segala ilmu agama yang anda pelajari dalam khidupan anda..

Bagi org dr bidang akademik, aplikasikanlah ilmu akademik yang anda miliki berpandukan kpada agama..Keduadua ilmu ini (akademik dan agama)penting untuk khidupan di dunia dan juga di akhirat.


Islam is the way of life..apa saja ilmu yang kita ada..akademik mahupun agama..patutnya mendektkn diri kepada Allah yang menciptakan kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 16-03-07 22:03


pandangan saya, keduanya perlu seimbang.
ilmu Allah swt itu luas...ilmu sains pun ilmu Allah swt..Kenapa nak bezakan...
mereka yang mendalami ilmusains akan dapati banyak bukti keagungan dan kekuasan serta kebenaran Islam..dan seterusnya meningkatkan ilmu agamanya...
ada beberapa org doctor yang amat saya kagumi...doktor perubatan dan phD...ilmu sains dan agama mereka sangat mantap.
dalam kuliah...mereka bagi lecture macam biasa, kat surau mereka boleh bagi ceramah...
dan ada seorang doctor (phD genetic), chinese convert masa belajar..
jangan pisah2 kan ilmu tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 17-03-07 17:19


Pada 16-03-07 22:03 , nuraisha posting:

!!! QUOTE !!!

pandangan saya, keduanya perlu seimbang.
ilmu Allah swt itu luas...ilmu sains pun ilmu Allah swt..Kenapa nak bezakan...
mereka yang mendalami ilmusains akan dapati banyak bukti keagungan dan kekuasan serta kebenaran Islam..dan seterusnya meningkatkan ilmu agamanya...
ada beberapa org doctor yang amat saya kagumi...doktor perubatan dan phD...ilmu sains dan agama mereka sangat mantap.
dalam kuliah...mereka bagi lecture macam biasa, kat surau mereka boleh bagi ceramah...
dan ada seorang doctor (phD genetic), chinese convert masa belajar..
jangan pisah2 kan ilmu tu


PROTAZ :-D


-----------------
www.mujahidin07.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 19:08


Being knowledgeable and being wise is a two different story.

Think about it

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 17-03-07 20:50


pelajar akedemik lebih menonjol dari pelajar agama.tapi akhlak pelajar agama lebih baik dari kebanyakan pelajar akedemik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 19-03-07 13:22


Pada 17-03-07 19:08 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Being knowledgeable and being wise is a two different story.

Think about it


ya...kita ada 4 stage..ini dari apa yang ana belajar ya..ana cuba terankn sebaik mugkin..

bermula dari data...information, knowledge then last one...wisdom.

begini..data adalah raw material...eg: A 10, #..ini semua cth2 data..
information pulak adalah stage kedua..infi ni dah jadi bahn yang bermakna..contoh : UKHWAH... ALI, 10 25%...ini semua dikira information..
knolwegde pula ialah valuable info..dari info...kita develop knowledge, daripada knoledge (ilmu ) ni lah kita berusaha untuk ke the last stage..which is wisdom( wise)...ini tahap tertinggi..wisdom ni maksudnya hikmah...tak semua org boleh sampai ke tahap ni...insyAllah kalau ada masa dan ana ingat lagi info tambahan ana akan tambah..harap semua berpuas hati dengan pjelasn ni...

lagi satu..wisdom ni boleh juga didefinisikan sebagai bagaimana kita gunakan or cara paling baik kita gunkan ilmu yang kita ada...kalau setakat banyak ilmu tapi guna ke jalan yang salah..bukan ke jalan yang diredhai Allah atau membangukan agama ISlam..bukan wisdom namanya itu...

sekian dulu maaf kalau ada yang tak paham atau tak jelas...sesiapa nak tambh lagi amatlah dialu2kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 10:59


Pada 02-03-07 13:50 , SHAMR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-07 00:08 , tanpanama posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa mesti pelajar agama VS pelajar akademik,
mengapa tidak pelajar agama + Pelajar Akademik = pelajar mukmin

orang belajar akademik boleh jadi ulama' (mind setting rakyat malaysia)
orang belajar agama boleh jadi profesional

kita ke arah itu........


Sokong. Kita sekarang seperti yang dikatakan oleh zahratunnur, wujudnya perbezaan golongan ni adalah implikasi daripada sekularisme. Tak timbul sebenarnya soal akademik atau agama sebab bukankah agama itu dah lengkap dan Al Quran itulah sumber segala ilmu? Wallahuallam.



sokong..setuju...tamadun manusia semakin merosot kerana sikap manusia sendiri..


-----------------
~~im the test from God,for a humble being to endure~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 02:21


ada ustaz2 yang cemerlang dalam bab akademik & cemerlang bab agama... orang macam ni yang kita nak.... orang macam ni selalunya mengkaji al-Quran dan sunnah untuk menjawab kemusykilan kehidupan dizaman ini... tapi yang menjadi masalah apabila hujah yang diutarakan sering dipandang rendah dan diperbahaskan oleh 'golongan cerdik agama' yang tidak pernah melakukan rujukan sebaliknya hanya amalkan bulat-bulat apa yang diajar oleh tok guru mereka..

kelemahan org yang hanya mahir dalam akademik, mereka tidak mementingkan soal agama... tak ambil berat... hanya mahu memperbaiki diri dalam urusan dunia... sering mengetepikan aspek agama dalam segala hal tetapi mengagungkan budaya dan cara org luar...

kelemahan org yang hanya mahir dalam bab agama, fikiran mereka tidak terbuka... hanya mengaplikasikan ilmu yang diterima tanpa membuat research untuk kesesuain hidup kita hari ini agar berlandas dengan hukum ALLAH... kebanyakan orang-orang yang berfikiran tertutup ini datangnya dari sekolah2 pondok...

insan yang kita perlukan dizaman moden ini dimana ISLAMnya semakin lemah dan ditindas adalah golongan akademik yang berpengetahuan luas dalam agama dan sering membuka minda untuk menerima, meneliti dan menyuarakan sesuatu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 20:10


Pada 23-03-07 02:21 , darkeye_mania posting:

!!! QUOTE !!!


kelemahan org yang hanya mahir dalam bab agama, fikiran mereka tidak terbuka... hanya mengaplikasikan ilmu yang diterima tanpa membuat research untuk kesesuain hidup kita hari ini agar berlandas dengan hukum ALLAH... kebanyakan orang-orang yang berfikiran tertutup ini datangnya dari sekolah2 pondok...


saya anggap saudara/i darkeye_mania ni lebih hebat dari "kebanyakan" pelajar2 pondok dari segi ilmu agamanya, betul tak? :-D

!!! QUOTE !!!

kelemahan org yang hanya mahir dalam bab agama, fikiran mereka tidak terbuka...


jangan pukul rata macam tu saudara, ulama' silam juga ramai yang mengabdikan diri mereka khusus dalam bidang agama, sampai ada yang tak kahwin sebab tak cukup masa untuk dibahagikan kepada keluarga.

siapa kata orang yang hanya mahir dalam ilmu agama tak buat research? research dalam bidang agama dikira research juga kan, ke tidak?

Pada 16-03-07 21:14 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

bagi ana, kedua-duanya sama penting.
boleh bertukar2 ilmu untuk seimbangkan dunia dan akhirat.

betul ke? kalau ditanya: antara kehidupan di dunia dengan kehidupan di akhirat, mana lebih penting? apa jawapannya ek...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 30-03-07 20:19


Pada 23-03-07 02:21 , darkeye_mania posting:

!!! QUOTE !!!

ada ustaz2 yang cemerlang dalam bab akademik & cemerlang bab agama... orang macam ni yang kita nak.... orang macam ni selalunya mengkaji al-Quran dan sunnah untuk menjawab kemusykilan kehidupan dizaman ini... tapi yang menjadi masalah apabila hujah yang diutarakan sering dipandang rendah dan diperbahaskan oleh 'golongan cerdik agama' yang tidak pernah melakukan rujukan sebaliknya hanya amalkan bulat-bulat apa yang diajar oleh tok guru mereka..

kelemahan org yang hanya mahir dalam akademik, mereka tidak mementingkan soal agama... tak ambil berat... hanya mahu memperbaiki diri dalam urusan dunia... sering mengetepikan aspek agama dalam segala hal tetapi mengagungkan budaya dan cara org luar...

kelemahan org yang hanya mahir dalam bab agama, fikiran mereka tidak terbuka... hanya mengaplikasikan ilmu yang diterima tanpa membuat research untuk kesesuain hidup kita hari ini agar berlandas dengan hukum ALLAH... kebanyakan orang-orang yang berfikiran tertutup ini datangnya dari sekolah2 pondok...

insan yang kita perlukan dizaman moden ini dimana ISLAMnya semakin lemah dan ditindas adalah golongan akademik yang berpengetahuan luas dalam agama dan sering membuka minda untuk menerima, meneliti dan menyuarakan sesuatu...


tepat sekali

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 31-03-07 16:56


hakikatnya ke2-2 penting dalam islam...
cuma masing-masing janganlah saling mmbgga diri yee,ana nasihatkan diriku ini jugak.....
cuma plaja akademik tu janganlah terlalu memndg rendah pada plaja agama yee.kerana glogan inilah penyelamat umat islam bagi menjaga hukum allah...
memang ramai juga plaja agama yang bermslh,tapi kami selalu dnshtkan bahawa plaja agama ujiannya lebih kuat kerana ia memplajari risalah2 allah d rasullullah...
d kalau dia ni gagal menjaganya,akan menjadi lebih teruk dr yang lain.. :roll: :-) ;-)
[ Telah diedit oleh: kaherah pada 31-03-07 21:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

islam-me
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2006
Ahli No: 24095
Posting: 110
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-03-07 17:20


salam...
saya juga ingin galakkan pelajar-pelajar yang belajar bab akademik sahaja perlulah belajar bab-bab agama juga. kalau boleh lepas graduate boleh sambung belajar ambil course agama,begitu juga pelajar -pelajar agama.sebab pelajar-pelajar akademik apabila dia dah mendalami ilmu agam insya-Allah mereka akan aplikasikan ilmu agama dalam pekerjaan mereka.Begitu juga pelajar-pelajar agama.Sebab kalau tak pelajari ilmu-ilmu semasa, agak sukar kita nak berdakwah dengan masyarakat zaman sekarang.Kalau kita ada basic atau tahu ilmu tentang bab-bab sejarah dunia/psikologi/sains boleh kita jadikan bukti kepada kebenaran agama Islam.Lagipun sains dan teknologi sebenarnya sudah ada dalam Al-Quran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For islam-meProfil   Hantar PM kepada islam-me   Pergi ke islam-me's Website   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 18:54


betul tu..
ana sokong......
pendapat lain macam mana////????

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 19:35


best tajuk ni, bagi ana memang betul kedua-duanya penting, pengalaman hidup ana pun sama, dari kecil sampai ke peringkat menengah ana belajar dalam aliran agama, alhamdulillah sampai hafiz al-quran, kemudian tak berkemampuan ke luar negeri ana sambung dalam bidang pengurusan perniagaan, first kerja dalam bidang IT, sekarang dalam bidang pengurusan di agensi kerajaan, terus terang ana cakap, pengalaman semasa berada dalam suasana belajar agam jauh lebih baik dan tenang berbanding sekarang, ana rindu sangat nak kembali kepada saat lalu, tapi ana sentiasa fikir positif, setiap yang kita lalui kita perlu hargai, sebab itulah kehidupan kita, kita yang tentukan kita nak kearah mana, saban hari ana cuba usaha kembali ke suasana kehidupan 10 tahun lalu, tapi ana belum mampu, mungkin faktor keadaan sekeliling. cuma siapa yang belajar bidang agam, teruskan, ketenangan yang entum lalui susah untuk entum jumpa jika bertukar aliran, percayalah. sampai hari ni ana selalu nasihatkan adik2 ana, teruskan dalam bidang agama, insyaAllah rezeki Allah tu lebih murah, yang belajar dalam bidang akademik, jangan kecewa pulak, kita ada peluang lagi, hayatilah ilmu agama dan amalkan dalam tatacara kehidupan seharian kita, sama-samalah kita doakan kita semua berada dalam keredhaan Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 20:38


setiap insan ada kelebihan & kekurangan masing-masing..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-04-07 21:45


Saya suka perempuan yang ambil jurusan sains, math...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 21:55


ana pun kalau boleh nak belajar islamic studies.terlalu lalu bayk faedahnya...insya'Allah kalau bukan ayah mak ana yang mula..mudah-mudahan start generasi analah untuk membina anak2 yang tinggi ilmu agamanya.insya'Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-04-07 03:09


jika dilihat dalam sejarah ramai antara sarjana muslim pada zaman kegemilangannya tlah m'amalkan KESEPADUAN ilmu. kebanyakan bmula dengan pngajian agama sebagai sebagai asas dan kmudiannya menambah ilmu mereka dengan m'pelajari ilmu sains. mereka menguasai ilmu keagamaan dan juga keduniaan. contohnya ibn sina...so, dalam mcari ilmu duniawi, ilmu agama tak boleh dipinggirkan sebab ia pentg sebagai bekln sebelum menemui Rabb...seseorang pemimpin perlulah mnyiapkan diri dengan ilmu yang bsepadu (ilmu agama+ilmu lain) spy layak mmgg traju kepimpinan islam...agama+akedemik=kemajuan & kemakmuran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 04-04-07 06:52


so kesimpulannya... kita kena gabungkan semua jentera2 kita ni.. pelajar akedemik dan pelajar agama... jadi seperti batu bata yang akan menguatkan satu sama len untuk jadikan satu bangunan yang kukuh... agar tertegak juga daulah islamiah yang diimpikan tak lama lagi... insyaAllah...

tak boleh lah nak kata kebaikan dan keburukan mana-mana kumpulan... yang buat istilah pelajar akedemik dan pelajar agama tu lah yang bagaikan nak membezakan antara keduanye...

kalau dah ambil sains.. tu lah rezekinye... kalau dah ambil agama... tu lah rezekinye... tu memang Allah dah tetapkan rezeki kita dimana kita hidup dan mati... tapi asas kita tetap same... kalimah Allah mesti disanjungkan... Fitnah mesti dihapuskan... insyaALlah.. semua akan berjalan dengan lancar...

panduan dah same... alquran dan alhadis.... tak kira dia budak sains ke au budak agama... same saja pnduan hidupnya.... so gunakan kelebihan masing-masing untuk berjuang mengembalikan kegemilangan islam zaman sahabat ra..

yang tau agama... gunakan ilmu untuk fahamkan org pasal islam... budak akedemik... gunakan pengaruh yang ada untuk naikkan islam.. kita bersatu atas dasar ukhwah fillah... berjalan dan bergerak di jalannye mengikut kesahihan yang murni terhadap dakwah Rasul SAW....

:-) insyaALlah semuanya akan berjalan dengan lancar.... insyaAllah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 04-04-07 15:03


ana sokong al-basayuv..memang tepat sekali pendapat anta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 04-04-07 15:55


sebab itu tajuk topik ni pun sudah tidak relevan...
hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

Naqeeb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 29367
Posting: 82
Dari: Nusantara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-07 15:58


Akademik itu Islam


-----------------
Siapa yang memperbanyakkan teman maka dia memperbanyakkan saingan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For NaqeebProfil   Hantar PM kepada Naqeeb   Quote dan BalasQuote

kaherah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28943
Posting: 230
Dari: bumi ambia'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 20:22


tapi awas bila diri manusia tu berasa sudah lengkap dengan ilmu pengetahuan (agama + akademik),ia mudah memperlekehkan pandgan org lain...........
dan banyak kekeliruan yang berlaku........

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaherahProfil   Hantar PM kepada kaherah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.223832 saat. Lajunya....