Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Raja yang setia pada dayang2 yang hanya inginkan kerusi empuk di singgahsana bukan sahaja akan meruntuhkan seluruh istana bahkan seluruh takluk jajahannya...
-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 20 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: jodoh


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» jodoh

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh jodoh

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-02-07 07:32


soal jodoh ni,anda rasa baik cari sendiri calonnya,org lain yang kenalkan ataupun ibubapa yang carikan...kadang-kadang yang org lain tolong kenalkan bagus,tapi ada juga yang tak bagus kan..jadi,apa pendapat anda sekalian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 08:12


kalau anis lah, cari calon... kemdian kalau mak kata ok... jalan saja lah... yang penting keserasian antara kita dan restu ibu bapa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Awadah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28250
Posting: 56
Dari: Kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 09:26


Setuju dengan saudari anis.kalaukita suka, ibu bapa berkenan dan restu, teruskan sajalah. brulah aman rumahtangga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwadahProfil   Hantar PM kepada Awadah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 09:28


anis dah kawin...kiteorang tak kawin lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-02-07 09:35


Nak cari sendiri..nak cari sendiri..!!! huhuuhuuu
Tapi sampai sekarang tak jumpa yang sesuai lagi....ish2...
Tengok lah pula macam mana yang parents carikan..heheee
Tunggu Dan Lihat!!! Wait and See..!!
Minta saja pandanggan dari yang pakar.. *macam kak anis. kuikuikuii

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 27-02-07 10:30


saya dah penat mencari...dah give up pun ada...minta saja lah ibu dan ayah atau makcik2 yang tolong carikan..tapi saya nak kena senaraikan ciri2 yang saya nak lah...heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 10:40


kalau difikirkan memang nak cari sendiri,tapi kalau tak jumpa juga yang sesuai,tak salah suruh mak bapak atau org lain yang carikan asalkan serasi.
Pendek kata 'tepuk dada tanya diri sendiri'.

....HaNya TuHaN YaNg TaHu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 11:40


bagi saya lebih baik kita cari sendiri.....tapi kalau tidak ada jugak apa salahnya kita terima dari pilihan keluarga ataupun dari kenalan kawan-kawan kita sendiri.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 12:01


cari sendiri r...tapi kadang-kadang gerun dan seram...atok ana kat kg selalu nyakat ana dengan sumone yang dia berkenan.....boring betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

princess_izny88
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2006
Ahli No: 25547
Posting: 19
Dari: Sg Petani, Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 27-02-07 12:10


bagi ana ,lebih baik kita cari sendiri...yang penting dapat restu dari our parents...restu ibu bapa tu penting dalam kehidupan kita sebagai anak2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_izny88Profil   Hantar PM kepada princess_izny88   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 12:35


Assalamualaikum...
bagi ana... tak kisah... sebab jodoh tu dah ditentukan untuk semua org kan... cuma kita kenalah usaha sikit nak mencari... tak kisah macam mana pun nak cari... nak suruh family ke... kawan ke... pakcik dengan makcik ke... atau nak cari sendiri... asalkan serasi.... hahaha... cakap pandailah... diri sendiri pun tak ada lagi... hehe... mungkin tak sampai lagi agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 14:22


tak pernah cari, tapi alhamdulillah jodoh itu semakin hampir.
:) (senyum bahagia)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 14:46


Pada 27-02-07 14:22 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

tak pernah cari, tapi alhamdulillah jodoh itu semakin hampir.
:) (senyum bahagia)


alhamdulillah... tak lama dah tu Nilam... lagi 3 bulan lebih saja kan... :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 14:50


:) seronok tengok org lain bahagia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

kestari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2006
Ahli No: 27622
Posting: 90
Dari: e_poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 21:37


assalamualaikum

kalau boleh biarlah cari sendiri, hanya kita yang mengenali pasangan kita. tapi sekiranya tiada yang berkenan di hati, biarlah yang lebih tua menentukannya. walauapapun, carilah sendiri.
semoga semua berbahagia sentiasa... :-P


-----------------
$eNyumAn Itu PengUbat LukA di HAtI..


Bookmark and Share

    


  Member Information For kestariProfil   Hantar PM kepada kestari   Pergi ke kestari's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 21:42


insyaALLAH, untuk kita semua dah ditetapkan kebahagiaan dengan jodoh masing.... anis doakan untuk semua akan mecapai kebahagiaan... :-) :-)

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 27-02-07 21:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 21:46


Pada 27-02-07 09:28 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

anis dah kawin...kiteorang tak kawin lagi...


tak mengapa, dah nak kearah tu kan?? bila kita niatkan yang baik2, insyaALLAH jalan akan dipermudahkan... percaya lah :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 21:48


insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 21:52


Pada 27-02-07 09:35 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Nak cari sendiri..nak cari sendiri..!!! huhuuhuuu
Tapi sampai sekarang tak jumpa yang sesuai lagi....ish2...
Tengok lah pula macam mana yang parents carikan..heheee
Tunggu Dan Lihat!!! Wait and See..!!
Minta saja pandanggan dari yang pakar.. *macam kak anis. kuikuikuii


emm mechel, kak anis pun baru setahun jagung :-D :-D

tapi boleh saja nak minta tolong carikan... anak buah kak anis ramai anak dara :-D :-D ..

kalau sanggup tunggu lah sebab semua sekolah dan still merangkak :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:14


cari sendiri atau parents carikan?

bagi situasi ibu saya, awal2 lagi dah pesan, "sesiapa pilihan you all (talking to her kids) ikut suka you all lah..."

baik bagi kami, baik juga bagi dia.

myself pula, biar lah ia datang sendiri. bagi saya, saya nak Allah yang carikan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-02-07 22:30


Pada 27-02-07 21:52 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



emm mechel, kak anis pun baru setahun jagung :-D :-D

tapi boleh saja nak minta tolong carikan... anak buah kak anis ramai anak dara :-D :-D ..

kalau sanggup tunggu lah sebab semua sekolah dan still merangkak :lol: :lol: :lol:




:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Lalalalalaalalaallalaaaaaaaaaaaaaaaaaaa................
Apa daaaahhhhhhh....
Kak Anis ni... main-main pula..orang serius ni :lol: :lol: :lol:


:-P moga-moga semua selamat jumpa jodoh masing-masing... :-P :-P :-P


-----------------
Hiasi Peribadi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:35


Pada 27-02-07 22:30 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-02-07 21:52 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



emm mechel, kak anis pun baru setahun jagung :-D :-D

tapi boleh saja nak minta tolong carikan... anak buah kak anis ramai anak dara :-D :-D ..

kalau sanggup tunggu lah sebab semua sekolah dan still merangkak :lol: :lol: :lol:




:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Lalalalalaalalaallalaaaaaaaaaaaaaaaaaaa................
Apa daaaahhhhhhh....
Kak Anis ni... main-main pula..orang serius ni :lol: :lol: :lol:


:-P moga-moga semua selamat jumpa jodoh masing-masing... :-P :-P :-P



jangan risau mechel... insyaALLAH, bila kita niatkan yang baik2, insyaALLAH memang mudah sangat jalan... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:37


nak kawin....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-02-07 22:45


Terima kasih.... terutama pada yang "pakar" tu...hehehee: lol: :lol:

Malas lah nak fikir pasal jodoh ni, banyak lagi assingment yang kena buat...lab report pun ada dua lagi yang tak siap...lepas itu ada quiz pula tu...minggu depan ada test pula...
Jodoh tak nampak lagi, tapi test dah nampak dah miggu depan...hahaaa:lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 00:35


bagi ana,baik kita sendiri yang cari sendiri sapa pasangan kita...kita kena kenal hati budi si dia dulu,background dia,dok mana,dll...lepas itu kalau dah sama-sama suka kita bagitau kat mak ayah masing-masing...kalau depa dah setuju dan bagi lampu hijau....apa lagi...

tapi ikutlah ada sesetengah mak ayah depa yang cari sendiri jodoh kat anak depa...kalau macam tu kita kena ikut saja lah...tapi kena tengok juga pasangan kita tu macamna k.....semoga berbahagia selamanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 08:46


Pada 27-02-07 22:37 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

nak kawin....



berdoa lah manyak2 disamping usaha. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-03-07 10:56


Pada 27-02-07 22:45 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Terima kasih.... terutama pada yang "pakar" tu...hehehee: lol: :lol:

Malas lah nak fikir pasal jodoh ni, banyak lagi assingment yang kena buat...lab report pun ada dua lagi yang tak siap...lepas itu ada quiz pula tu...minggu depan ada test pula...
Jodoh tak nampak lagi, tapi test dah nampak dah miggu depan...hahaaa:lol: :lol:


setuju.. setuju..jodoh pun tak menjelma lagi.. harap-harap kalau menjelma pun biarlah time yang betul-betul sesuai.. hehhe, insyaallah..


-----------------
'tuhan ganjarkan upaya untukku menyusuri jalan Mu agar tak tersasar haluan kiblatku oh, tuhan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-07 11:01


ada kosong tak
boleh mask
hehe
I'm just kidding

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-07 14:03


kadangkala tak mudah yang disangka..
kadangkala kita harapkan mimpi yang indah tapi belum tentu mimpi itu menjadi milik kita.
Berdoa..usaha da tawakal...
I.Allah ada jugak nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 14:08


JODOH ???..

:-) :-) :-)...
insyaALLAH ada. (^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

nur_takwa88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28942
Posting: 91
Dari: bumi anbiya'

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 18:46


Jodoh?? nak dapatkan yang trbaik,kenalah jadi yang terbaik juga.alaisa kazalik??:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_takwa88Profil   Hantar PM kepada nur_takwa88   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:11


jodoh? erm ana suruh family yang tolong cari kan...
- yang baik2 :)
- yang aktif dakwah
- xmiss usrah
- faham basic agama
- yang kurus macam ana juga heh! :P
- lepas itu gelap or cerah, ana xkesah heh! :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:39


salam...
soronok tengok kawan-kawan bahagia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 21:52


Assalamualaikum...
salamukhwah fillah..
jodoh.....Kalau an insyaAllah an lebih suka cari sendiri....
lepas tu tya famili....Kalau dah mereka setuju..alhamdulillah...
pahtu tunggu famili sebelah bakal suami pula...Kalau mereka setuju...
insyaAllah khawin lah...tunggu ap lagi....Kalau tunggu lama2 tak boleh jugak sebab takut nanti bya buat dosa....Kalau nak cari yang terbaik...KITA lah dulu kena jadi yang terBAIK....semoga kita semua dipertemukan JODOH dengan yang baik2.........aminnnnn

pahtu satu lagi kalau nak cari ni kenalah ikut ap yang di SYARA'kan..jangan main hentam saja....
baru ad KEBERKATAN....insyaAllah...wallahua'lam...


-----------------
jadikan diri Anda seorang yang banyak BAIKnya...sanggup menghadapi KESUSAHAN,berlaku JUJUR...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 21:53


yang boleh jadi imam dan memahami diri..alhamdulillah,dah berjumpa dengan insan yang di cari itu..doakan kami bahagia..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 22:05


Biarlah kedua ibu bapa merestuinya...baru diberi keberkatan dari Allah swt...

tak kisahlah cari sendiri atau org lain yang carikan, yang penting jangan sampai mendatangkan kemurkaan Allah swt da lah...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-07 22:24


Pada 01-03-07 19:11 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

- yang kurus macam ana juga heh! :P
- lepas itu gelap or cerah, ana xkesah heh! :P


berat pun nak yang sama juga ke? :-D :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-05-07 18:25


hmmm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-07 18:36


pada pendapat ana, tak salah kalau kita cari sendiri jika betul caranya. selagi menepati hukum syara'. kemudian minta pendapat ibu bapa. insya Allah, jika benar caranya. lurus mukadimmahnya maka mudahlah jalannya.

waalllahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-05-07 22:56


Pada 01-03-07 19:11 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

jodoh? erm ana suruh family yang tolong cari kan...
- yang baik2 :)
- yang aktif dakwah
- xmiss usrah
- faham basic agama
- yang kurus macam ana juga heh! :P
- lepas itu gelap or cerah, ana xkesah heh! :P


Firdaus, tak payah sembunyi lagilah, Immad dah sesuai dah dengan meke tu.. :)

Bak pinang dibelah due..


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-05-07 23:09


salam...
bab jodoh ini...
mak ana dah bagi green light dulu..siap dengan ciri-ciri lagi hehhe
lepas itu ana pun carilah...
then, perkenalkan kat femeli...alhamdulilah mereka semua suka...restu..
cuma sekarang, tunggu green light dr femeli dia pula...cuaknye hehe
insyaAllah...

dan ana rasa tak salah lau kita cari sendiri...cari yang serasi dengan kat..tapi restu org tua itu penting...lau mereka tak suka..perasaan itu macam on-off saja..:)
tapi yang paling penting...keredhaaNya...DIA yang menentukan segalanya...kita hanya merancang, DIA yang menentukan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 01:24


Allah carikan.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-06-07 07:38


member saya sekarang ni pun bertunang dengan jodoh yang dicarikan oleh family..sekarang dia dengan tunangnya saling mengenali..insyaallah,bulan 11 ni mereka akan kawin..semoga bahagia hingga ke akhir hayat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

raihanninie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30313
Posting: 49
Dari: Kota Bharu, KLate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 08:42


tak tau nak kata apa... yang penting kita boleh terima seadanya bakal pasangan kita tak kira lah dari pilihan sendiri atau pilihan family...
sya ada 3 abang.. abang long kahwin my parent carikan, abang kdua pilihan sendiri & abang ke-3 pilihan sendiri juga.... alhamdulillah semua ok.. yang penting restu dari family... kalau ada restu dari mereka insyaAllah semua akan berjalan lancar dan medapat berkatNYA. :-) .. saya? tak tau lah akan kahwin dengan pilihan sendiri @ kluarga.. biar lah masa menentukan... doakan yang terbaik untuk ana k...:-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket<



    


  Member Information For raihanninieProfil   Hantar PM kepada raihanninie   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:04


assalamualaikum..

kadang-kadang nak fikir..kadang tak nak..
tak nak cari pun ada..
hanya doa pada Allah moga ketemu yang sekufu dengan ana..
yang serasi..yang paling penting cinta dia pada ana kerana Allah..
hormat mak ayah ana..
padaMu jua hamba meminta..
aku berserah padaMu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:09


Waalaikumusalam wbt..

Moh dereh kita bercakap tang merisek ni dulu....

Masyarakat Melayu begitu berpegang teguh dengan adat resam kerana ia dipercayai mempunyai kesan dalam kehidupan. Bagi masyarakat Melayu, adat resam perkahwinan begitu dititikberatkan. Sesuatu upacara dalam peringkat perkahwinan itu akan dijalankan dengan meriah dan penuh adat istiadat. Dalam adat perkahwinan masyarakat Melayu, terdapat beberapa peringkat penting.

Adat ini juga dipanggil meninjau atau menengok. Tujuan adat ini dilakukan adalah untuk memastikan bahawa gadis yang dihajati oleh seorang lelaki itu masih belum berpunya. Ini penting, kerana dalam Islam seseorang itu dilarang meminang tunangan orang. Di samping itu, adat ini juga bertujuan untuk menyelidik latar belakang si gadis berkaitan kemahiran rumahtangga, adab sopan, tingkah laku, paras rupa serta pengetahuan agamanya. Lazimnya adat ini akan dijalankan oleh saudara mara terdekat pihak lelaki seperti ibu atau bapa saudaranya.

Bagi pihak si gadis pula, terdapat beberapa kriteria yang perlu dipertimbangkan sebelum menerima lamaran pihak lelaki antaranya ialah lelaki tersebut perlulah mempunyai latar belakang agama serta mempunyai pekerjaan yang baik.

Cincin belah rotan

Adakalanya semasa merisik, wakil lelaki tersebut akan memberikan sebentuk cincin tanya berupa cincin belah rotan dan jika pihak gadis bersetuju mereka akan menetapkan tarikh untuk peminangan. Walau bagaimanapun adat merisik jarang dilakukan lagi kerana pasangan tersebut telah berkenalan terlebih dahulu, justeru itu mereka akan terus menjalankan adat meminang untuk menjimatkan kos dan masa.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:11


lepaih tu, bila dah setuju boleh lah antor rombongan meminang...

Setelah diketahui bahawa gadis tersebut belum berpunya, pihak keluarga lelaki akan menetapkan hari untuk menghantar satu rombongan peminangan. Urusan peminangan akan dilakukan oleh kaum keluarga terdekat pihak lelaki. Adat ini dilakukan bagi menyatakan tujuan mereka yang sebenarnya secara rasmi. Saudara-mara kedua-dua belah pihak akan berunding untuk menetapkan tarikh dan masa yang sesuai untuk adat bertunang pula. Di samping itu, perbincangan juga akan diadakan berkenaan dengan hantaran dan jumlah rombongan yang akan datang untuk upacara bertunang untuk memudahkan pihak perempuan menyediakan persiapan semasa majlis pertunangan kelak.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:14


Hari yang kedua besornye, adalah bertunang...
memasing dengan hantaran balas...

Selepas perbincangan diadakan, majlis pertunangan akan dilangsungkan. Pihak lelaki akan diwakili oleh ahli keluarga dan saudara mara terdekatnya untuk upacara bertunang. Pada hari tersebut, majlis kenduri akan diadakan bersempena pertunangan tersebut di rumah pihak perempuan. Hantaran yang terdiri daripada tepak sirih atau sirih junjung sebagai bingkisan utama, sebentuk cincin beserta hantaran lain seperti bunga rampai, buah-buahan, kuih-muih, pakaian dan lain-lain yang telah digubah akan diberi kepada pihak perempuan.

Mengikut adatnya juga, sekiranya pihak perempuan mempunyai kakak yang masih belum berkahwin, hantaran untuknya juga turut diberikan. Adat ini dipanggil langkah bendul. Bilangan hantaran agak unik kerana jumlahnya ganjil iaitu sama ada lima, tujuh, sembilan, sebelas atau tiga belas, kerana jumlah genap dikatakan memberi implikasi yang tidak baik. Jumlah hantaran yang diberi oleh pihak perempuan pula akan melebihi jumlah hantaran pihak lelaki. Adat menghantar belanja turut diadakan semasa adat bertunang ini dijalankan. Namun begitu ada juga yang menjalankannya secara berasingan daripada adat bertunang iaitu mengadakannya beberapa minggu sebelum majlis persandingan dijalankan.

Tutur ada akadnye, cakap ada alasnye...

ianye bermula dengan:

Upacara ini akan dimulakan dengan wakil pihak lelaki menyerahkan tepak sirih kepada wakil pihak perempuan dan menyatakan lamaran mereka secara rasmi. Pantun sering digunakan dalam upacara ini bertujuan untuk memeriahkan majlis. Setelah pertunangan diterima secara rasmi, wakil kedua belah pihak akan berbincang tentang belanja perkahwinan, tempoh pertunangan dan lain-lain hal yang berkaitan. Tempoh bertunang lazimnya dalam masa setahun ataupun mengikut persetujuan kedua belah pihak. Satu perkara yang turut dititikberatkan ialah berkenaan putus tunang. Sekiranya pihak lelaki yang memutuskan pertunangan tersebut, semua wang hantaran dan belanja yang diberi kepada pihak perempuan dikira hangus, sebaliknya jika pihak perempuan yang berbuat demikian, semua hantaran harus dikembalikan sebanyak dua kali ganda.

kemudian....

Acara kemuncak majlis pertunangan adalah adat sarung cincin di mana wakil pihak lelaki yang terdiri dari ibu atau saudara perempuannya akan menyarungkan cincin pertunangan atau cincin tanda ke jari manis gadis yang dilamar. Setelah itu rasmilah sudah pertunangan tersebut.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:19


Nak jadi suami isteri kena lah bernikah...berakad.

Akad nikah merupakan satu acara paling penting dalam perkahwinan masyarakat Melayu yang rata-ratanya beragama Islam. Ia bukan suatu adat tetapi kewajipan agama dan merupakan kemuncak kesahihan sesuatu perkahwinan. Upacara ini dijalankan selepas segala perjanjian yang dikenakan kepada pihak lelaki telah dilaksanakan seperti wang belanja, mas kahwin dan barangan lain sepertimana yang dipersetujui oleh kedua belah pihak. Akad nikah boleh dilakukan di masjid, di pejabat kadi atau pun di rumah pengantin perempuan dan dijalankan oleh tok kadi atau imam. Di dalam upacara akad nikah, bapa pengantin perempuan perlu menjadi wali untuk menikahkan anaknya. Walau bagaimanapun, dia juga boleh mewakilkannya kepada tok kadi atau imam.

mejelis ni dibuat kat rumah pengantin perempuan.

Pada hari tersebut, pengantin lelaki akan mengenakan baju melayu berwarna cerah dan majlis diadakan menyerupai majlis pertunangan. Lazimnya sementara menanti kedatangan rombongan pengantin lelaki, majlis berzanji atau pukulan kompang diadakan. Sebelum upacara dijalankan, wang belanja, mas kahwin dan lain-lain hantaran akan diperiksa oleh tuan kadi dan dua orang saksi bagi pihak perempuan. Seterusnya pengantin lelaki akan duduk di atas sebidang tikar di tengah-tengah majlis. Tok imam atau tok kadi akan menemui pengantin perempuan di dalam bilik untuk bertanyakan sama ada dia bersetuju atau tidak dengan pernikahan itu. Tok kadi juga akan membacakan khutbah nikah dan menerangkan secara umum akan tanggung jawab suami isteri dan lain-lain hal berkaitan rumahtangga dari sudut agama. Selepas itu, tok kadi atau imam akan membacakan lafaz nikah sambil berjabat tangan dengan pengantin lelaki dan pengantin lelaki dikehendaki mengulangnya sebaik sahaja tok imam menggoncangkan tangannya. Lafaz nikah berbunyi "Aku nikahkan dikau?.(nama pengantin perempuan) dengan mas kahwin sebanyak ?..(mengikut negeri) tunai" dan disambut oleh pengantin lelaki dengan lafaz berbunyi "Aku terima nikahnya..(sama seperti yang dilafazkan oleh tok kadi). Saksi akan mengesahkan sama ada lafaz tersebut jelas didengar atau tidak, sekiranya tidak jelas, pengantin lelaki tersebut akan mengulangnya sehingga saksi tersebut berpuas hati. Doa selamat akan dibaca sejurus selepas itu sebagai tanda kesyukuran kerana kedua-dua mempelai telah selamat diijabkabul.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:21


Lepas dah sah jadi suami isteri, upacare batal ayo sembayang pun dibuat...

Selepas akad nikah, pengantin lelaki akan melakukan upacara membatalkan air sembahyang. Si suami akan menyarungkan cincin atau memakaikan rantai kepada isterinya yang menanti di dalam bilik yang dihias indah sambil keduanya bersalaman. Adat ini dilakukan sebagai satu simbol bahawa pasangan tersebut telah sah diijabkabulkan. Selepas itu adat berinai akan dijalankan di mana kedua mempelai ditepung tawar. Peralatan yang digunakan untuk upacara ini ialah semangkuk bertih, semangkuk beras kunyit, sepiring inai, beberapa tangkai daun seribu yang diikat dan semangkuk air tepung tawar. Wakil kedua-dua pihak akan menjalankan adat tepung tawar ini dengan cara mencalitkan sedikit inai dan air tepung tawar ke tapak tangan pengantin. Beras kunyit dan bertih tadi pula ditabur di hadapan pengantin dan juga kepada para hadirin. Bunga telur akan diberi kepada mereka yang menepung tawar. Jumlah orang yang menepung tawar lazimnya dalam bilangan ganjil.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:26


Adat Berinai

Majlis berinai biasanya diadakan secara berperingkat-peringkat.

Berinai curi - diadakan tiga malam sebelum hari langsung untuk saudara mara terdekat sahaja.

Berinai kecil - diadakan dua malam sebelum hari langsung untuk saudara mara, jiran tetangga dan sahabat handai.

Berinai besar - diadakan satu malam sebelum hari langsung atau selepas akad nikah untuk para jemputan khas daripada pihak lelaki dan pihak perempuan.

Selepas adat berinai besar dilakukan, pengantin lelaki tidak akan bermalam di rumah pengantin perempuan, sebaliknya akan terus pulang ke rumah atau pun sekiranya rombongan tersebut datang dari jauh, pengantin lelaki akan bermalam di rumah penanggak, iaitu rumah yang berhampiran dengan rumah pengantin perempuan.

* Malam berinei ni lah yang meriah, rebane akan dipalukan...sanak saudara berkumpui membuktikan masyarakat melayu mengamaikan konsep bulat ayo dek pembetung, bulat manusia dek muafakat. Bersatu kita teguh, bercerai sama-sama lah roboh. Berjinjang naik, bertangge turun...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-06-07 09:26


Berserah ke kat Allah, tak hendak fikir...buang masa saja. Kalau dah tiba waktu terbaik yang ditetapkan untuk bertemu jodoh & panjang umur Kalau Allah nak, tak ada siapa dapat halang. tapi buat masa ni doa2 moga jodoh yang diotetapkan tu baik benar-benar cinta & utamakan Allah, sabar, penyejuk, lembut hati, tahu jaga batas mesra lelaki perempuan & tahu beza keutamaan pada isteri, tunang(yang dipilih) dengan org sekeliling, hormat org tua,


P/S: habih doh..habih doh..adat pepatih mari doh. Panjang lebar penerangan.
saja saja daeng pagi pekena daeng, ambil mood pagi. jangan marah ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:34


Hari yang dinanti telah tibe...

Sebelum majlis perkahwinan dijalankan, berbagai persiapan akan dijalankan termasuklah mendirikan bangsal penanggah, khemah tetamu, menyiapkan pelamin dan bilik pengantin serta menyediakan bunga telur.

Majlis perkahwinan juga dikenali sebagai hari langsung atau hari bersanding. Ia merupakan kemuncak istiadat perkahwinan dan pada hari inilah pengantin digelar raja sehari.

Pada hari tersebut, majlis diadakan secara meriah dengan dihadiri oleh sanak saudara, jiran tetangga dan sahabat handai. Kedua-dua mempelai akan memakai dengan pakaian pengantin, lazimnya baju songket dan dihias indah dengan perhiasannya sekali. Pengantin perempuan akan diandam oleh mak andam sebelum majlis persandingan bermula. Adat mengasah gigi juga dilakukan bertujuan untuk meratakan gigi. Namun adat ini sudah tidak lagi diamalkan oleh masyarakat Melayu hari ini.


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 21-06-07 09:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:36


Kemudian tibe masa untuk mempelai...

Buah pauh si bunga rampai
Kilauan bintang sungguh mengasyikkan
Orang jauh sudahlah sampai
Selamat datang kami ucapkan

Di malam hari terang se negeri
Bulan purnama di hujung Julai
Majlis gahari bertambah seri
Menyambut kedatangan kedua mempelai

Rimbun semalu di jambu batu
Bangkit pelanduk terus berlalu
Kompang dipalu menyahut restu
Pengantin duduk tersenyum malu

Doa berkat penutupnya amin
Jari lentik memukul gendang
Mempelai berangkat di atas pelamin
Sama cantik sama padan

Pengantin lelaki akan diarak dengan paluan kompang dan diiringi dengan bunga manggar dari rumah penanggak menuju ke rumah pengantin perempuan. Kedatangan rombongan pengantin lelaki akan disambut dengan taburan beras kunyit. Pengantin perempuan akan menyambut kedatangan pengantin lelaki dan kemudiannya pasangan pengantin akan dibawa ke halaman rumah dan duduk di tempat khas yang sediakan. Pada kebiasaannya, persembahan pencak silat atau juga dipanggil menyembah pengantin akan diadakan. Selepas itu, pengantin akan akan dibawa naik ke rumah untuk adat bersanding pula. Di sesetengah tempat, pengantin lelaki terpaksa melalui beberapa halangan di hadapan tangga, di muka pintu atau di atas pelamin untuk mendapatkan pengantin perempuan. Oleh itu wakil pengantin lelaki perlu membayar tebus pintu atau tebus pelamin. Pengantin akan bersanding di atas pelamin yang dihias indah dan antara yang terdapat di atas pelamin ialah bunga pahar. Semasa adat bersanding diadakan, adat menepung tawar turut dilakukan. Para tetamu dan jemputan yang hadir juga akan diberi bunga telur pada hari tersebut.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:38


Semerbak narum bunga seroja
Dibelai dara tiga pingitan
Lauk pauk penuh semeja
Jemput mempelai menikmati hidangan

Seterusnya, majlis makan berdamai atau dipanggil juga makan beradab dijalankan. Majlis ini hanya dihadiri oleh keluarga terdekat kedua-dua pihak. Selepas majlis selesai, kedua-dua pengantin akan bersalaman dengan kedua ibu bapa dan sanak saudara serta hadirin yang datang.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:40


Pokok pulai tidak berduri
Di buat bumbung luas melebar
Dua mempelai berseri-seri
Dua jantung berdebar-debar

Di sesetengah tempat, dua atau tiga hari selepas majlis perkahwinan, pasangan pengantin tersebut akan menjalani upacara mandi sampat atau mandi berlimau. Upacara ini dilakukan sebagai simbol kedua pengantin telah selamat bersatu sebagai pasangan suami isteri yang sah. Dalam upacara ini, kedua pengantin baru akan dimandikan dengan air mayang pinang, air kelapa atau air limau. Adat ini hanya dilakukan di kalangan ahli keluarga terdekat sahaja.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:44


Sempurna sudah majlis walimatul urus. Seminggu lepas itu rumah pengantin lelaki pula..

Seminggu selepas itu, adat menyambut menantu atau mengundang menantu akan diadakan. Di sesetengah tempat ia dipanggil majlis bertandang. Majlis perkahwinan akan diadakan pula di rumah pengantin lelaki tetapi sambutannya tidaklah semeriah majlis di rumah pengantin perempuan. Ada juga yang menjalankan majlis bertandang ini dengan hanya mengadakan doa selamat yang dihadiri oleh saudara mara dan jiran sekampung tanpa mengadakan majlis persandingan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:44


Tuan puteri tersenyum-senyum
Melihat laksamana bermain rodat
Senyum-senyum jangan tak senyum
Sudah sempurna segala adat

Sempurnelah sudah majlis yang gilang gemilang raje sehari. Namun bagi pengantin baru, pengalaman ni akan terus terpahat pada mahkota perkahwinan mereka.

Malam hari memasang damar
Menangkap ikan di tepi titi
Suami isteri mesti bersabar
Kekal rukun damai dihati

Kemudian, pasangan merparti sejoli ni akan memulekan sesi taaruf sesama sanak saudara memasing...

Setelah beberapa hari di rumah pengantin lelaki, pasangan suami-isteri tersebut akan dibawa melawat ke rumah kaum keluarga dan sanak saudara. Tujuannya adalah untuk merapatkan hubungan silaturrahim di samping kedua pengantin dapat berkenal-kenalan dengan keluarga kedua belah pihak.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:49


Begitulah indahnye adat dan istiadat masyarakat melayu....

Namun intipati berkahwin amatlah besonye ertinya yang perlu difahami oleh suami dan isteri. Orang tua ada berpesan:

Dengarlah ini ayah berpesan
Anak menantu, ayah ingatkan
Berkasih sayang sesama insan
Jangan cepat menjadi bosan

Ikan todak si ikan pari
Ikan linang di dalam peti
Adapun adat bersuami isteri
Senang dan susah sampai kemati

Dalam gelap durian gugur
Dikumpul dapat berpikul-pikul
Kalau tersilap boleh ditegur
Jangan pula dipukul-pukul

Pergi berzanji di pekan pagoh
Beli sekati ikan senohong
Sudah berjanji bersetia tegoh
Jangan dimungkiri bercakap bohong

Feringgi melanggar Inderagiri
Lalu dibedil oleh laksamana
Suami ibarat kepala negeri
Hendaklah adil lagi saksama

Keris dan sundang lambang diraja
Itulah tanda raja yang makbul
Tanah ladang diletak baja
Makin dibaja semakin subur

Bahtera rumah tangge perlu dikelola bersama, Suami sebagai nakhodanye, isteri sebagai pengemudinye....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-06-07 12:10


wah..daeng..nampaknya macam dah boleh kahwin ni..banyaknya knowledge..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 12:14


Pada 21-06-07 12:10 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

wah..daeng..nampaknya macam dah boleh kahwin ni..banyaknya knowledge..hehe..


banyak lagi ilmu lain yang perlu dituntut....
tapi dari gayanya...nampak da boleh sangat da tu..... :-)

maaf...bgurau saja...


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 12:33


daeng jati boleh jadi pakat perunding perkahwinan pasni...:) hik hik...banyak ilmu2 adat melayu ni...sejarah malaysia mesti dapat A ni...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 21-06-07 12:38


kalau kita dah cari sendir..then ibubapa xrestu macam mana ye??nak teruskan ke or nak ucapkn goodbye ye??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 13:40


erm, teman biasa saja...

adat bangse teman juga, tak lapuk dek ujan, tak lekang dek paneh, tak mamah dek zaman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 14:21


kalau ibu bapa tak restu? slow talk lah...mungkin mereka akan faham...:) selalu ibu bapa akan restu punya lah..melain kan dia tahu yang calon menantu dia tu memang something wrong..:) dont wory...dah jodoh tak kemana kan daeng jati....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 21-06-07 14:35


tapi kalau ibubapa dia yang sumthing wrong bagaimana??uhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 14:59


Pada 21-06-07 14:35 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau ibubapa dia yang sumthing wrong bagaimana??uhuhu


assalamualaikum...

berdoalah..
kerana doa itu adalah senjata org mukmin...
doakan moga terbuka pintu hati mereka..
insyaAllah niat yang baik tidak akan dipersiakan...
yakin dan jangan putus asa,..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 15:32


kalau ibu bapa dia yang sumthing wrong smwhere...carik mak dan pak mentua lain lah..:) huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 16:58


tapi daeng..jangan sampai membazir or banyak berbelanje... Buat saja lah mana-mana yang wajib dan perlu saja... ;-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 17:04


Pada 21-06-07 16:58 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

tapi daeng..jangan sampai membazir or banyak berbelanje... Buat saja lah mana-mana yang wajib dan perlu saja... ;-)



assalamualaiakum..
betul tu kak niza_ati..
membazir saja..
akad nikah..kenduri untuk hebahkan perkahwinan da cukup..
mahar tak payah mahal2..:-)
wassalam

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 21-06-07 17:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 17:14


Niza_ati dan Lina Mursyidah,

berdasarkan penerangan teman yang panjang lebo tu, nampak membazior ke?

apa yang teman terangkan tu adalah adat istiadat masyarakat melayu. bukan Budaya Melayu sekarang...

orang dulu berjinjang naik, bertangge turun, bersatu kita teguh, bercerei kita sesama roboh, bulat ayo dek pembetung, bulat manusie dek muafakat. semua ni dilakukan bersama....
Tak ada yang membazior...
kenduri meriah...
perhiasan pengantin yang sepatutnya...

ni penjelasan teman yang kolot tentang adat istiadat melayu. jadi siapa tak nak buat tak apa lah....

Teman pemegang adat..


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 21-06-07 17:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 22:40


Tu semua daeng tulis dan explain sendiri ke? memang banyak pengetahuan daeng tentang adat-adat ni ye.... hebat ni.... family daeng kuat memegang adat ke?

tapi, memang ada bunyi macam membazir... dan ada nampak ciri-ciri budaya masyarakat India juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-06-07 22:55


rasanya kalau cari sendiri tak jumpa refer to parents for me =D

Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-06-07 00:28


Pada 21-06-07 22:40 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Tu semua daeng tulis dan explain sendiri ke? memang banyak pengetahuan daeng tentang adat-adat ni ye.... hebat ni.... family daeng kuat memegang adat ke?

tapi, memang ada bunyi macam membazir... dan ada nampak ciri-ciri budaya masyarakat India juga.


cuba cari mana dia adat india?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

azyan
Warga Rasmi
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30280
Posting: 4

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-06-07 01:05


part besanding tu..tu memang adat india kx.kalau tak silap,besanding tu rukun nikah mereka.kalau salah tolong betulkan ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azyanProfil   Hantar PM kepada azyan   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-06-07 01:17


bersanding tu banyak ugame ada...

kita kaitkan dengan hindu sebab kita rapat dengan hindu.
dan dalam sejarah kita juga ugame hindu pernah menjadi anutan orang dedulu sebelum islam.
tapi upacare bersanding bukan dari hindu..

dan kalau kita lihat upacare orang hindu memang ada yang hampir serupe. tapi banyak sangat yang tak same...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nagibphg
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.04.2007
Ahli No: 29753
Posting: 104
Dari: Pantai_Timur_Tengah

Pahang  


posticon Posting pada: 22-06-07 02:28


assalamualaikum....

majlis persandingan yang dilakukan oleh org melayu memang haram disis islam....

antara sebab nya majlis itu menyerupai agama hindu....

diharus kan bagi perempuan untuk berinai dan makruh bagi lelaki...

sekiranya berniat untuk berubat diharuskan bagi lelaki mahupun perempuan....

bagi perempuan yang sudah berkahwin perlulah mendapat keizinan dari suami....!!!!

wallahua'lam...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For nagibphgProfil   Hantar PM kepada nagibphg   Pergi ke nagibphg's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-06-07 07:34


assalamualaikum..buat hafeezul,kalau parents tak restu,cuba cakap dan tanya elok-elok kenapa mereka tak restu..mungkin alasan yang diberi oleh mereka tu dapat awak ubah..insyaallah,kalau awak dapat menyakinkn dapat membahagiakan jodoh pilihan awak tu,insyaallah mereka setuju..banyakkan berdoa minta petunjuk dari Allah supaya dekatkn jodoh awak dengan pilihan awak tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-06-07 08:26


Waalaikumusalam wbt...

Walau apa orang cakap,
Sanding bukan dari ugame hindu...

tapi teman tetap bersetuju, tak boleh sanding depan orang lain.

walaupun teman kena hukuman bunuh sekalipun.

teman pemegang adat.


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 22-06-07 08:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-06-07 17:22


deang jati ni...sampai nak kena hukuman bunuh..tak payah sanding..nak buat apa pun bersanding2 ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

raihanninie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30313
Posting: 49
Dari: Kota Bharu, KLate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-07-07 17:59


Pada 27-02-07 08:12 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

kalau anis lah, cari calon... kemdian kalau mak kata ok... jalan saja lah... yang penting keserasian antara kita dan restu ibu bapa...


saya setuju :-)
yang penting restu family dan yang kita bkenan kan.. insyaAllah bahagia


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket<



    


  Member Information For raihanninieProfil   Hantar PM kepada raihanninie   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 31-07-07 19:23


Assalamualaikum

ana tak kisah parents yang cari ataupun ana cari sendiri. yang penting family kedua2 belah pihak merestui hubungan yang bakal dibina. tapi sekarang ni bukan ana cari sendiri...ianya datang tanpa disedari.. hehe... :-P
alhamdulilah...dan mudah-mudahan ia dirahmati dan diredhaiNya...insyaALLAH.. 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 31-07-07 22:09


Assalamualaikum...yang penting direstui keluarga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-08-07 00:26


Assalamualaium...........
apa yang berlaku kat saudara haffeezul memang tepat2 sama seperti keadaan an sekarang........tak tahu lah....an ad berkawan dengan seorang ustaz ni....pahtu ing nak kahwin kat sini.(mesir) keluarga tak bagi..bukan xrestu...tak bagi kawin lagi buat masa sekarang.....ap yang harus an lakukan sekarang...........an dah nak habis malysia dah tahun ni .tapi ustaz an ni belum lagi..........masa yang lama juga Kalau nak ikutkan .......6tahun berpisah...rs2ny boleh lagi ke kami putus saja.....sebb semua ni nak jaga hati.....tak nak lalaikan dia...an pun sama...tak tahu lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-08-07 16:10


dah ada plihan hati....dah dapat restu keluarga tapi......tak yakin dengan plihan hati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

insan232
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18097
Posting: 72
Dari: malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 15-08-07 08:52


Pada 14-08-07 16:10 , e_yahan posting:

!!! QUOTE !!!

dah ada plihan hati....dah dapat restu keluarga tapi......tak yakin dengan plihan hati....


hmm... macam sama saja.. kurang yakin dengan pilihan hati...


-----------------
biar hilang kabus diwajahku, biar tenang resah didadaku,
terimalah serta kabulkan harapan ini oh tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan232Profil   Hantar PM kepada insan232   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 15-08-07 11:09


bagi ana pula, perbaiki diri, ikhlaskan diri bila nak kahwin...
bukan hanya untuk nafsu atau sebagainya tapi ingat untuk mencari kerezdaan allah dan ikut sunnah nabi s.a.w...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 15-08-07 11:09


mudah-mudahan dipermudahan allah segala urusannnnnnnn..
aminnnnnnnnnn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 00:06


bagi ana, ana tak kisah cari sendiri ke famili carikan. yang penting pasangan atau calon mesti orang yang dapat membimbing isteri dan anak2. tapi dalam masa yang sama ana masih berusaha mencari. kebahagiaan bukan terletak pada cari sendiri atau orang carikan, tapi terletak pada sifat individu tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 17:56


bagi ana terpulang pada pertemuan itu sendiri.....
qadar dan qadar yang telah ditentukan oleh allah s.w.t......

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

secerahpawarna
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 16384
Posting: 34
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 13:13


Pada 27-02-07 12:35 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
bagi ana... tak kisah... sebab jodoh tu dah ditentukan untuk semua org kan... cuma kita kenalah usaha sikit nak mencari... tak kisah macam mana pun nak cari... nak suruh family ke... kawan ke... pakcik dengan makcik ke... atau nak cari sendiri... asalkan serasi.... hahaha... cakap pandailah... diri sendiri pun tak ada lagi... hehe... mungkin tak sampai lagi agaknya...


ana setuju sangat..tapi realiti zaman sekarang ni, semua lebih suka cari jodoh sendiri, dah jarang adat merisik anak dara zaman lah ni :-) bagi ana, tak kisahla cari sendiri atau pilihan keluarga, sebab kakak2 ana pun kebanyakannya pilihan keluarga sebab mereka 'pemalu' sikit agaknya,hehe.Alhamdulillah, mereka bahagia dan serasi saja..ana pun nak ikut jejak kakak2 ana lah :-D Ibu bapa mesti carikan yang terbaik untuk anak mereka kan, so kita tak payah risau sangat, lagipun berkat bercinta lepas kawin ni kan,InsyaAllah:-P


-----------------
"Kita ingin segalanya indah..sebersih pasir pantai memutih,seindah dan secerah pawarna...bersemi ukhwah dipupuk kasih.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For secerahpawarnaProfil   Hantar PM kepada secerahpawarna   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 13:25


emm laris lagi topik ni...

emmm pokok pangkalnye, doa banyak-banyak...
dan jangan terlalu mengharap kesempurnaan,
yang kurang boleh ditambah,
yang tak ada boleh diwujudkan,
yang baik boleh diperelokkan,
bukan ke perkahwinan satu ikatan untuk saling melengkapi
Kenapa ALLAH tak ciptakan kita sempurna, walaupun sebaik-baik kejadian??
sebab sebahagian kesempurnaan tu, milik pasangan kita,
yang juga punya kekurangan untuk kita saling perbaiki...

emm tengok sekarang ni ramai yang dah tetapkan kriteria untuk pilih calon suami/ atau isteri...

boleh...

memang hak kita memilih,
cuma, yang baiknya balik pada cadangan yang telah diusulkan oleh HABIBULLAH,
cari lah yang beragama... insyaALLAH semuanya akan terjamin...

~~~~:-) :-) :-) :-) :-) ~~~~




Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-08-07 14:43


Pada 27-02-07 09:35 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Nak cari sendiri..nak cari sendiri..!!! huhuuhuuu
Tapi sampai sekarang tak jumpa yang sesuai lagi....ish2...
Tengok lah pula macam mana yang parents carikan..heheee
Tunggu Dan Lihat!!! Wait and See..!!
Minta saja pandanggan dari yang pakar.. *macam kak anis. kuikuikuii

stujuuuu....
hehehehe....
:-P :-P :-P :-) 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 14:58


Pada 24-08-07 14:43 , adibahazrah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-02-07 09:35 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Nak cari sendiri..nak cari sendiri..!!! huhuuhuuu
Tapi sampai sekarang tak jumpa yang sesuai lagi....ish2...
Tengok lah pula macam mana yang parents carikan..heheee
Tunggu Dan Lihat!!! Wait and See..!!
Minta saja pandanggan dari yang pakar.. *macam kak anis. kuikuikuii

stujuuuu....
hehehehe....
:-P :-P :-P :-) 8-)


apelah sangat pengalaman seciput, dibandang dengan tanggungjawab yang membukit.... :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-08-07 11:48


pada pendapat saya, tak kisahlah siapa yang cari..kita serahkan pada ibubapa pun ada yang kata carilah sendiri sebab ibubapa pun ada pendapat sendiri soal jodoh anak-anak..

yang penting, siapapun yang cari, buatlah solat istikharah, doa banyak-banyak dan tawakal...sebab penilaian manusia biasanya salah..Allah juga yang maha mengetahui...


dan terimalah seadanya siapa jua jodoh kita...jangan terlalu mengharap kesempurnaan, kerana tiada manusia yang sempurna dan kita kawin pun untuk saling melengkapi...

yang penting juga jangan terlalu mengharap pasangan buat yang terbaik untuk kita tapi usahalah sentiasa buat yang terbaik untuk pasangan kita...

jadilah soleh atau solehah maka automatik akan dapat yang soleh atau solehah...insyaAllah..kerana janji Allah orang baik untuk orang baik...kalau sebaliknya, ujianlah tu...

promote..bacalah buku Tentang Cinta...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
[ Telah diedit oleh: sakinahazzahra pada 25-08-07 12:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 25-08-07 11:50


Pada 25-08-07 11:48 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

pada pendapat saya, tak kisahlah siapa yang cari..kita serahkan pada ibubapa pun ada yang kata carilah sendirilah sebab ibubapa pun ada pendapat sendiri soal jodoh anak-anak..

yang penting, siapapun yang cari, buatlah solat istikharah...sebab penilaian manusia biasanya salah..Allah juga yang maha mengetahui...



solat istikharah
cadangan yang baik


-----------------
www.myspace.com/mmas_forever


Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-07 14:34


Pada 27-02-07 22:45 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Terima kasih.... terutama pada yang "pakar" tu...hehehee: lol: :lol:

Malas lah nak fikir pasal jodoh ni, banyak lagi assingment yang kena buat...lab report pun ada dua lagi yang tak siap...lepas itu ada quiz pula tu...minggu depan ada test pula...
Jodoh tak nampak lagi, tapi test dah nampak dah miggu depan...hahaaa:lol: :lol:



Salam.....
Ana setuju dengan kata-kata mechelmine.....
lah ni tidak ada masa nak pikiq mengenai jodoh......bagi pendapat ana lah ni kita fokus pada perkara yang betul-betul kita nak buat dulu.....kemudian baru pikiq mengenai jodoh......
Mama ana selalu pesan time belajaq ni kita pulun sungguh2....insyaAllah jodoh ada jodoh tak kemana......
setuju atau tidak kalau ana katakan kebanyakkan pelajar yang masih belajar ni jadikan tempat belajar ni sebagai landasan untuk mencari jodoh????

Wassalam.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

NurAihana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31065
Posting: 91
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 14-09-07 15:53


famili suruh cari sendiri.. memang tak do lah... sekarang suruh kawan-kawan carikan pun takdo...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurAihanaProfil   Hantar PM kepada NurAihana   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-07 15:55


insyallah bertemu juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

NurAihana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31065
Posting: 91
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 14-09-07 15:56


Pada 14-09-07 15:55 , hanif posting:

!!! QUOTE !!!

insyallah bertemu juga...


mudah2 an.. doa2kanlah ye :-D


-----------------
"Wanita Yang Baik Adalah Untuk Lelaki Yang Baik"


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurAihanaProfil   Hantar PM kepada NurAihana   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» jodoh

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.199413 saat. Lajunya....