Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Raja yang setia pada dayang2 yang hanya inginkan kerusi empuk di singgahsana bukan sahaja akan meruntuhkan seluruh istana bahkan seluruh takluk jajahannya...
-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Betul ke merokok tu nampak Macho?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Betul ke merokok tu nampak Macho?

Please Mendaftar To Post


Oleh Betul ke merokok tu nampak Macho?

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 26-02-07 03:59


MACHO ke orang-orang yang merokok ni? saya lihat langsung tak nampak macho pun... sebab saya memang benci rokok. bau asapnyee....hmmmm "sangatttt" lah harum... apatah lagi mulut si perokok.

pada saya org yang merokok ni prasan macho. saya tak pernah mrokok, tapi pernah berlakon, gulung kertas buat gaya macam mrokok ketika berlakon, haha gaya memang macam maco (pada diri sendiri) tapi org lain bagaimana??

Antara perokok dan org yang berdamping dengan org yang sedang merokok, mana yang lebih cepat dapat penyakit?

Apa pulak hukum merokok di sisi agama? dan....Kenapa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

nafiz86
Warga Rasmi
Menyertai: 20.01.2007
Ahli No: 28269
Posting: 14
Dari: melaka

Johor  


posticon Posting pada: 26-02-07 07:48


tak agaknya,perasan saja agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafiz86Profil   Hantar PM kepada nafiz86   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 10:15


macho pada pandangan dunia...
pada pandangan Allah tidak, kerana Allah membenci perkara tersebut (makruh)

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 10:31


saya paling tak boleh terima laki yang merokok....
macho? berserabut ada lah...he2...
memang pantang sangat org merokok...
mesti lari jauh kalau ada org mrokok disekeliling saya :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 10:54


macho???

banyak cara lain lagi yang beolh tunjukkan seseorang tu macho...
bukan dengan merokok yang boleh memebhayakan diri sendiri dan org lain...
itu bukan macho namanya...
sayangilah diri kamu wahai perokok...dan ingatlah orang-orang disekelilingmu yang menyayangimu.....

HAPUS KAN ROKOK....
JAUHI PEROKOK....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

amira_najihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22568
Posting: 107
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 10:56


macho lah sangat...kalau tak merokok lagi macho lah...
muka 2 nampak bersih saja..
kepada perokok2 2 kasihanilah diri org lain d sekeliling anda..sygi diri anda..
setahu saya,kalau sesuatu yang memudaratkn 2 amat2lah dilarang keras untuk melakukannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_najihahProfil   Hantar PM kepada amira_najihah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 26-02-07 12:42


apa lah ertinya macho jika merokok tu hanya membawa kepada kematian....malah merosakkan paru2 org di sekelilingnya ittu....hm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 12:47


ntahnye!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-02-07 12:57


macho ke lau merosakkan diri sendiri?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-02-07 14:10


"ANDA PASTI BOLEH MELAKUKANNYA......

Langkah-langkah berikut sedikit sebanyak boleh membantu anda memulakan penghidupan baru sebagai seorang bukan perokok.

Langkah 1 :
Bersih dan buangkan SEMUA rokok yang ADA dalam SIMPANAN anda.SEMBUNYIKAN atau BUANGKAN saja bekas abuk rokok dan pemetik api yang ada pada anda,dalam kereta dan di tempat kerja.

Langkah 2 :
Buat nota peringatan untuk menyatakan bahawa anda sekarang BUKANNYA SEORANG PEROKOK LAGI.Lekatkan nota tersebut di setiap bahagian rumah,kereta atau tempat kerja anda TERUTAMANYA SEKALI disudut dimana anda sentiasa merokok.Buatkan juga nota tersebut dalam bentuk kad kecil yang boleh dimasukkan dalam saku baju atau dompet anda untuk dibuat peringatan.

Langkah 3 :
Lakukan sahaja,untuk kebanyakkan orang cara yang paling berkesan ialah dengan berhenti secara MENGEJUT atau cara "COLD TURKEY".Pada hari yang telah anda tetapkan untuk berhenti merokok,anda terus tidak merokok.Sebaiknya,beberapa minggu sebelum tiba hari yang ditetapkan,anda telah mula mengurangkan sedikit demi sedikit bilangan rokok yang dihisap.

Langkah 4:
TUMPUKAN PERHATIAN anda pada hari yang sedang anda lalui tanpa merokok.BERDIRI DIHADAPAN CERMIN,berikan pujian dan ucapan tanhiah untuk diri sendiri setiap kali berjaya mengatasi keinginan untuk merokok.

Langkah 5:
BERFIKIRAN SECARA POSITIF........
Fikirkan diri anda sebagai seorang BUKAN PEROKOK,sebaik sahaja anda mula berhenti merokok dan sentiasa memperingatkan diri anda sedemikian.Sekiranya ada orang mempelawa anda rokok,katakanlah
"TERIMA KASIH.....SAYA TIDAK MEROKOK".Ingatlah bahawa anda telah membuat pilihan positif untuk tidak merokok.

Langkah 6 :
DAPATKANLAH SOKONGAN......
Berikanlah peringatan kepada keluarga,kawan rapat dan rakan sekerja bahawa anda telah berhenti merokok dan memerlukan kerjasama serta sokongan daripada mereka.Mintalah rakan-rakan anda yang merokok supaya tidak mempelawa anda atau merokok berhampiran anda.

Langkah 7 :
MELAWAN KEINGINAN MEROKOK.......
Keinginan untuk merokok akan kembali sebaik sahaja anda mula berhenti merokok.Ini sememangnya biasa berlaku,terutamanya pada masa dan situasi yang lazimnya anda merokok.Ingatlah bahawa setiap kali anda berjaya melawan keinginan untuk merokok,anda telah maju ke hadapan untuk mencapai status bukan perokok.Katakan pada diri anda,setiap kali anda berjaya mengatasi keinginan untuk merokok,anda akan merasa lebih yakin dan lebih berupaya untuk melawan keinginan untuk merokok pada hari-hari yang berikutnya.Lama kelamaan keinginan untuk merokok akan hilang buat selama-lamanya...........
"

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah1301
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23607
Posting: 20
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 16:20


MACHO!!!!! ishk3..nak tau tak..siapa yang merokok 2 tak ubah macam jin..bukan nak cakap kasar..tapi itu lah hakikat nya..makana jin adalah asap salah satu nya..kalau manusia merokok..tak ke sama macam jin..
merokok tu kita sedut asap kan..so,tepuk dada tanya iman..
adakah anda ingin jadi jin???

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah1301Profil   Hantar PM kepada muslimah1301   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-07 16:48


tak ada maknernya macho... tersangat menyampah tengok kaki smoking....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-07 16:52


passive smoker more rone to get penyakit... those yang berdampingann

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 26-02-07 19:58


Memang tak maco langsung tu kan... heheh. apa kata suruh si perokok tu cari fatwa berkenaan rokok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 20:48


macho ke orang yang isap rokok? Ana yang tak isap rokok org kata ana macho..hehe..gurau Tu..

macho biasenya pada penampilan or ciri2 semula jadi yang seseorang tu ada bukan pada rokok yang ada pada tangan dia.. :) rokok ni buat busuk tangan adalah..

kalau ada yang berkata diri dia macho bila merokok, nak sangat saya jumpa orang tu..
nak tengok jugak dari mana datangnya macho..hehe

member ana kalau ada yang kata diri dia macho bila merokok confirm ana gelak depan dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 23:22


apa yang macho tu.....kalau dah boleh bawa kesihatan teruk... buat apa...lebih baik mencegah daripada mengubat


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 23:48


Dulu masa dekat asrama rokok punya pasal 1 level kena rotan dengan warden...Saya yang tak merokok pun kena sekali....

;-) ;-) ;-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-02-07 23:51


Pada 26-02-07 23:48 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Dulu masa dekat asrama rokok punya pasal 1 level kena rotan dengan warden...Saya yang tak merokok pun kena sekali....

;-) ;-) ;-)



kasihan...itulah pengajaran. "jangan merokok! merokok bukan sahaja membahayakan kesihatan anda, tapi org sekeliling juga."

P/S: saya rasa warden tu nak buktikan kata-kata ni kut.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 23:53


macho?????????

lawak sangat eh kalau da orang kata macho....sapala yang rekan kata-kata tu..silap besarla...

ana paling anti lelaki yang :
1) merokok
2) pakai seluar pendek
3) warna rambut

yang ada ciri-ciri automatik kena reject...sebab tanggugjwab agama yang sekecil tu pun tak tak boleh tanggung bagaimana nak tanggong taggjwab yang lae besar..

Nauzubillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 00:41


ye ke..?
:roll: :roll: :-? :-?

nak kena inbestiget ni...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 08:22


macho....????mungkin agaknya....maklumlah..dah merokok nampak matang..hehehe.. memandai saja ini buat stament.... tak ada lah..merokok membahayakan kesihatan perokok dan kawsan yang sekitar dengannya...bukannya macho.... satu cerita dimana dalam satu bilik ada dua org sahabat baik... seorang perokok.. seorang lagi tidak merokok... dia bengang dengan sahabatnya yang asyik merokok dan merokok pula dalam bilik...oleh kerana tak tahan dengan sahabatnya yang merokok, dengan marah dia mengatakan bahawa kau itu kalau nak merokok pergi lah dalam tandas...bagi jin makan asap rokok kau...baru boleh..kau ingat aku ini jin ke nak makan asap rokok kau...aku nak hidup lama lagi lah...kat dunia ini...kau macam nak aku mati cepat saja.......(asap rokok membhayakan kesihatan...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

alinsyirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2007
Ahli No: 28870
Posting: 72
Dari: depan komputer

Perak  


posticon Posting pada: 27-02-07 09:59


macho???tak macho pun tengok orang merokok.lagi benci ada lah..ana tak tahan dengan bau asap,sesak nafas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alinsyirahProfil   Hantar PM kepada alinsyirah   Quote dan BalasQuote

muslimah1301
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23607
Posting: 20
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 10:00


Pada 26-02-07 20:48 , harddisk posting:

!!! QUOTE !!!

macho ke orang yang isap rokok? Ana yang tak isap rokok org kata ana macho..hehe..gurau Tu..

macho biasenya pada penampilan or ciri2 semula jadi yang seseorang tu ada bukan pada rokok yang ada pada tangan dia.. :) rokok ni buat busuk tangan adalah..

kalau ada yang berkata diri dia macho bila merokok, nak sangat saya jumpa orang tu..
nak tengok jugak dari mana datangnya macho..hehe

member ana kalau ada yang kata diri dia macho bila merokok confirm ana gelak depan dia...


kih3..awak ni lawak lah harddisk..tapi betul lah 2..macho tak terletak pada rokok..ayah saya tak merokok pun macho apa..ramai juga perempuan dok gila kat dia..sampai pening kepala mak saya..mujur ayah saya kuat iman..hehehe...so,kepada yang merokok..tak semestinya merokok 2 buat anda macho tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah1301Profil   Hantar PM kepada muslimah1301   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 10:42


pada ana...org yang "kurang pandai" saja yang kata begitu...
lau nak macho..dihormati...personali penting..akidah dan akhlak..insyaAllah bukan macho saja..semua yang baik...but..nobody perfect right! 8-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

naz1986
Warga Rasmi
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28509
Posting: 1
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-02-07 11:11


tak suka betul orang yang merokok
sesak nafas dibuatnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For naz1986Profil   Hantar PM kepada naz1986   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 11:33


bagi saya memang tidak setuju.....saya memang tidak suka pada org yang hisap rokok...tapi terpulang pada individu itu sendiri sama ada baik & tidak baik hisap rokok.......fikir-fikirkan laaaaaa..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

princess_izny88
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2006
Ahli No: 25547
Posting: 19
Dari: Sg Petani, Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 27-02-07 12:05


macho????100% salah tanggapan org yang kata perokok2 ni macho... cikgu ana waktu sek men dulu pernah kata...org yang merokok ni sebenarnya manusia yang paling bodoh...sebab sanggup abiskan duit untuk beli sesuatu yang tak berniali...& mereka sanggup bakar duit mereka begitu saja...dah tu,tak ada penyakit cari penyakit... tu namanya buat kerja yang sia-sia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_izny88Profil   Hantar PM kepada princess_izny88   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 12:30


macho abisssss!!! silap2 boleh masuk hospital dapat lung cancer..tak pun NPC...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 15:20


bukan macho tapi HANCUR!!
hancur reput paru-paru.


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.
[ Telah diedit oleh: houri pada 04-03-07 03:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 15:21


org yang merokok dah tentu rasa diri dia macho...kalau tak dia takkan merokok...betul tak??

syeikh qaradhawi dah kuarkan fatwa merokok tu haram...
tapi hukum merokok ada khilaf pendapat...apapun tak ada fatwa yang kata merokok tu harus.. hukumnya sama ada makruh/makruh tahrim or haram terus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 27-02-07 22:28


Pada 27-02-07 15:21 , sufeyna posting:

!!! QUOTE !!!

org yang merokok dah tentu rasa diri dia macho...kalau tak dia takkan merokok...betul tak??

syeikh qaradhawi dah kuarkan fatwa merokok tu haram...
tapi hukum merokok ada khilaf pendapat...apapun tak ada fatwa yang kata merokok tu harus.. hukumnya sama ada makruh/makruh tahrim or haram terus..


.... rokok memudaratkan diri anda....katakan Tak Nak pada rokok....


-----------------
-BERJUANGLAH KERANA ALLAH S.W.T.-


Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 00:39


depa ingat macho lah kalau hisap rokok...blahla...tapi ana cukup geram tengok budak-budak sekolah yang tak cukup umur lagi merokok...depa ingat dah besar dah agaknya,dah macho agaknya...duit nak beli rokok pun mak ayah bagi...xpayahlaa...nak buat macho,nak buat samseng ok buat depa tu macam dah besar macam orang lain agaknya...geram betul....

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

sayyidah_nafisah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2004
Ahli No: 9433
Posting: 90

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-02-07 01:33


salam.......
betul-betul
org yang merokok memang menyesakkan nafas org lain
saya paling tak suka naik bas dengan budak-budak sekolah biasa (sebahagian sahaja), asal naik bas saja pasang rokok, asal naik bas saja pasang rokok. tak kira awal pagi, tambah2 petang-petang
bila org tutup hidung dengan tudung, mereka sengaja hembuskan asap rokok tu betul-betul kat tepi muka kita.
ya Allah hanya tuhan saja yang tahu betapa geramnya ana kat mamat2 ini.
nasib baik rumah dekat, kalau tidak dah mati sebab sesak nafas dengan asap rokok.
nasib baik jugak dah habis sekolah.
dan ana rasa syukur sangat-sangat abang dan adik ana TAK MEROKOK walaupun sangat-sangat terdedah dengan persekitaran budaya merokok
Alhamdulillah....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayyidah_nafisahProfil   Hantar PM kepada sayyidah_nafisah   Quote dan BalasQuote

syahid_utamaku
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28941
Posting: 10
Dari: Malaysia

ivorycoast  


posticon Posting pada: 28-02-07 07:25


salam
bagi ana tidak tepat sama sekali..
nampak macam orang tak belajar adab aderla..

"Utamakan kesihatan"

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_utamakuProfil   Hantar PM kepada syahid_utamaku   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 08:27


idak lah teman suka merokok ni...


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 28-02-07 21:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nur88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27875
Posting: 98
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-02-07 15:34


salam..merokok ni sebenarnya tak boleh dalam islam..sebabnya hanya memendekkan umur .secara tak langsung ia dikira sebagai membunuh diri.bunuh diri tu kan berdosa..selain tu,akan berlaku pembaziran wang..duit untuk beli rokok boleh diperuntukkan beli benda lain macam buku2 ilmiah.atau lebih baik sedekahkan saja..kemachoan seseorang itu bukan terletak pada berapa banyak dia mengeluarkan asap rokok tu, tapi berapa banyak ilmu yang diturunkan kepada org lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur88Profil   Hantar PM kepada nur88   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 28-02-07 21:51


HMMM...jadi lah kan, kalau dengan perokok ni, buat tak layan saja...jangan pandang, nanti mereka perasan macho...malah buatlahwajah kurang selesa di hadapan meeka sec beramai2 heheh..
Mcammana pula dengan....org belajar agama....tapi merokok, bagaimana nak nasihat mereka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 22:49


salam...
apalah yang nak dibanggakan dengan merokok ni..hanya sia-sia saja..kerajaan brunei mengeluarkan fatwa bahawa rokok itu HARAM kerana kandungannya yang boleh memudaratkan(dengan zat Allah) kesihatan..apabila dikaji bahan dalam rokok itu sendiri,dititiskan diatas tangan nescaya bahan dalam rokok itu boleh menembusi tangan..bayangkanlah tuan yang mulia,kesannya pada organ dalaman kita yang sensitif sifatnya..jangan bunuh diri dan jangan campakkan diri dalam kebinasaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 22:55


sedangkan mufti selangor sendiri sudah menyatakan bahawa merokok itu HARAM,tapi kita tetap hisap juga..ini bermakna kita tak dengar nasihat ulama dan menentang usul ulama dan secara otomatiknya kita benci ulama..nabi pernah bersabda kepada para sahabat "tahukah tuan2,ada golongan yang masuk neraka percuma?" kemudian sahabat bertanya "siapakah itu ya Rasulallah?" nabi menjawab"iaitu golongan yang dalam hatinya ada sedikit bencikan ulama"...renunglah tuan yang mulia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 01:39


Kalau fikir guna akal sahaja, Rokok itu kesihatan.
kalau dari perspektif agama, lagilah tak boleh.
Apa kelebihan yang ada pada rokok?....
mana ada. kalau ada pun..........................memang tak ada.
tak payah nak fikir tentang kelebihan rokok tu. (^_^)
habiskan duit saja......
banyak lagi benda lain yang boleh buat untuk nampak MACHO. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 02-03-07 12:16


Pada 26-02-07 14:10 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

"ANDA PASTI BOLEH MELAKUKANNYA......

Langkah-langkah berikut sedikit sebanyak boleh membantu anda memulakan penghidupan baru sebagai seorang bukan perokok.

Langkah 1 :
Bersih dan buangkan SEMUA rokok yang ADA dalam SIMPANAN anda.SEMBUNYIKAN atau BUANGKAN saja bekas abuk rokok dan pemetik api yang ada pada anda,dalam kereta dan di tempat kerja.

Langkah 2 :
Buat nota peringatan untuk menyatakan bahawa anda sekarang BUKANNYA SEORANG PEROKOK LAGI.Lekatkan nota tersebut di setiap bahagian rumah,kereta atau tempat kerja anda TERUTAMANYA SEKALI disudut dimana anda sentiasa merokok.Buatkan juga nota tersebut dalam bentuk kad kecil yang boleh dimasukkan dalam saku baju atau dompet anda untuk dibuat peringatan.

Langkah 3 :
Lakukan sahaja,untuk kebanyakkan orang cara yang paling berkesan ialah dengan berhenti secara MENGEJUT atau cara "COLD TURKEY".Pada hari yang telah anda tetapkan untuk berhenti merokok,anda terus tidak merokok.Sebaiknya,beberapa minggu sebelum tiba hari yang ditetapkan,anda telah mula mengurangkan sedikit demi sedikit bilangan rokok yang dihisap.

Langkah 4:
TUMPUKAN PERHATIAN anda pada hari yang sedang anda lalui tanpa merokok.BERDIRI DIHADAPAN CERMIN,berikan pujian dan ucapan tanhiah untuk diri sendiri setiap kali berjaya mengatasi keinginan untuk merokok.

Langkah 5:
BERFIKIRAN SECARA POSITIF........
Fikirkan diri anda sebagai seorang BUKAN PEROKOK,sebaik sahaja anda mula berhenti merokok dan sentiasa memperingatkan diri anda sedemikian.Sekiranya ada orang mempelawa anda rokok,katakanlah
"TERIMA KASIH.....SAYA TIDAK MEROKOK".Ingatlah bahawa anda telah membuat pilihan positif untuk tidak merokok.

Langkah 6 :
DAPATKANLAH SOKONGAN......
Berikanlah peringatan kepada keluarga,kawan rapat dan rakan sekerja bahawa anda telah berhenti merokok dan memerlukan kerjasama serta sokongan daripada mereka.Mintalah rakan-rakan anda yang merokok supaya tidak mempelawa anda atau merokok berhampiran anda.

Langkah 7 :
MELAWAN KEINGINAN MEROKOK.......
Keinginan untuk merokok akan kembali sebaik sahaja anda mula berhenti merokok.Ini sememangnya biasa berlaku,terutamanya pada masa dan situasi yang lazimnya anda merokok.Ingatlah bahawa setiap kali anda berjaya melawan keinginan untuk merokok,anda telah maju ke hadapan untuk mencapai status bukan perokok.Katakan pada diri anda,setiap kali anda berjaya mengatasi keinginan untuk merokok,anda akan merasa lebih yakin dan lebih berupaya untuk melawan keinginan untuk merokok pada hari-hari yang berikutnya.Lama kelamaan keinginan untuk merokok akan hilang buat selama-lamanya...........
"



anda mampu mengubahnya...pastikan ini lah pilihan yang lebih bijak...segalanya di tangan anda..pilih mana yang baik untuk anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 12:26


Pada 26-02-07 23:53 , annissa_zulfa posting:

!!! QUOTE !!!

macho?????????

lawak sangat eh kalau da orang kata macho....sapala yang rekan kata-kata tu..silap besarla...

ana paling anti lelaki yang :
1) merokok
2) pakai seluar pendek
3) warna rambut

yang ada ciri-ciri automatik kena reject...sebab tanggugjwab agama yang sekecil tu pun tak tak boleh tanggung bagaimana nak tanggong taggjwab yang lae besar..

Nauzubillah..


pendapat saya dengan nisa memang sama...
sama-sama anti lelaki macam tu
dan sebagai tambahan :-
4)lelaki yang pakai gelang dan rantai,
5)simpan kuku panjang,
6)berambut panjang


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 04-03-07 10:15


Lansung tak macho

Merokok ni langsung tak memberikan kebaikan malah memberikkan banyak penyakit dan kesan negatif di kemudian hari.Penyakit jantung dan hati semuanya adalah berpunca daripada rokok

ana paling tak suka lelaki yang merokok...kan elok simpan duit beli rokok tu lagi banyak faedahnya...betul tak wahai kaum adam??

MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

nafiz86
Warga Rasmi
Menyertai: 20.01.2007
Ahli No: 28269
Posting: 14
Dari: melaka

Johor  


posticon Posting pada: 04-03-07 10:15


mana ada macho dah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafiz86Profil   Hantar PM kepada nafiz86   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 12:28


sapa pula cakap macho?..ke posting ni saja yang cakap...macho apa bendanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 07-03-07 16:38


Jadi, sesunguhnye2...(sedih) sangat berjayalah musuh2 islam....huk huk huk....rokok. bahaya sungguh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 08-03-07 05:38


...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 12-03-07 04:21


apa lagi respon antum? bagi tau.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

nurshuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28282
Posting: 77
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 12-03-07 04:24


xmacho lnsung..
buat seksa badan saja..
minta dijauhkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurshuhadaProfil   Hantar PM kepada nurshuhada   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 27-05-07 16:52


tak elok bah merokok tu...banyak mendatangkan penyakit saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-05-07 16:59


minta maafla bagi saya perokok ni ibarat pengotor bagi saya, kotor bermula dr mulut hingga peparu. Jk merokok dr muda pasti peparu & pernafasan berbau ala2 kahak. kasihan peparu terpaksa hasilkan kahak untuk protection, tapi menyusahkan sidiri sendiri juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 19:17


anti smoking............
tak tau lah apa yang dapat dengan smoking.....
bakar duit,and memudaratkan diri sendiri.....kalau diri sendiri saja yang terancam tak mengapa,ini org sekeliling dia pun terancam kshtan nya....
pasif smoker lagi teruk kena banding dengan active smoker.....
stop lah 'bunuh' diri sendiri dan org lain.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 22:42


macho?tidak...tidak...
berserabut lagi ada lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-05-07 22:59


huh..macho ???
amat2 tak sesuai..tak betul lah..minta maafla wahai perokok..anda nampak macam pgotor, penuh asap..tak bertimbang rasa..yela..anda isap rokok..tapi org yang hidu lagi tinggi risiko..huhu..hmm..merokok tu boleh kira macam bunuh diri tak?? since doirang dah tau bahaya tapi buat juga??

p/s: katakan tak nak pada rokok..peace=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 00:39


............buat tempah penyakit saja............daripada buang duit beli rokok, baik kumpul2........skurang2nyer boleh juga buat tambang pergi haji ke, umrah ke, bayar duit ptptn & mara ke......kan banyak benda boleh buat

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 01:08


Pada 27-05-07 16:59 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

minta maafla bagi saya perokok ni ibarat pengotor bagi saya, kotor bermula dr mulut hingga peparu. Jk merokok dr muda pasti peparu & pernafasan berbau ala2 kahak. kasihan peparu terpaksa hasilkan kahak untuk protection, tapi menyusahkan sidiri sendiri juga.


betul tu kak muslimah_jun, setahu saya bagi mereka yang mengalami kepatahan tulang, merokok juga menyebabkan tahap penyembuhan lambat berbanding mereka yang tidak merokok


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 12:42


nampak macho apa kebendanya..nampak bodoo...tahap maximum lagi ada ..uwekk..nympah..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-09-07 12:46


tak suka.. tak suka... berpenyakit org tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 12:48


tak suka tengok orang merokok..orang merokok ni selalu batuk2


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 18-09-07 13:07


Assalamualaikum

macho?? org yang merokok ni sendiri cari penyakit. time muda2 memang lah tak nampak kesannya.. bila dah berumur.. barulah tahu azabnya bagaimana.. mula lah sakit macam-macam.. yang kesiannya,kadang-kadang org sekeliling yang terhidu asap rokok pun terkena sekali. ingatlah org tersayang.. apa dapat makan asap banyak-banyak tu? cari penyakit saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 14:02


merokok ala-ala jin

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

cik_dira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31080
Posting: 46
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-09-07 14:02


macho? boleh blah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_diraProfil   Hantar PM kepada cik_dira   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 15:37


entah lah.....tak suka org yang merokok.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.206276 saat. Lajunya....