Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"A leader is a dealer in hope"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
syahidatul: 6 hari yang lalu
raudhahasanah: 7 hari yang lalu
drzul-f: 12 hari yang lalu
hafiz_along_83: 13 hari yang lalu
halawatuliman: 29 hari yang lalu
nabilah: 29 hari yang lalu
aye: 31 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: muslimah bertudung labuh bercouple...apa komen anda??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» muslimah bertudung labuh bercouple...apa komen anda??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh muslimah bertudung labuh bercouple...apa komen anda??

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 12-09-03 18:18


assalamualaikum..
sejak akhir-akhir ni kita selalu disaji dengan student bercouple...apa kebaikan dan keburukannya??sekarang ana ingin meminta pandangan sahabat semua...bagaimana kalau muslimah bertudung labuh yang bercouple??
tempat study ana...ramai juga yang bercouple...muslimah bertudung labuh maksud ana...tapi memang berlandaskan islam...

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

airzat
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.08.2003
Ahli No: 3047
Posting: 58
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-09-03 19:20


fikirlah sebelum melakukan sesuatu ........berkaitan dengan hal nie saya tak nak komen apa2x,semua manusia dikurniakan akal fikiran....fikirlah apa yang terbaik untuk kamu.............jangan sampai syaitan menguasai fikiran.......


-----------------
Duduk dan senyum dengan seikhlas hati anda akan rasa tenang...bersabarlah menanti kerana penantian itu satu harapan yang akan membawa satu pembaharuan yang mungkin menjadikan ia satu realiti hidup yang mungkin tidak dapat dilupakan..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For airzatProfil   Hantar PM kepada airzat   Quote dan BalasQuote

munawwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1582
Posting: 52

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-09-03 21:15


assalamu'alaikum
ehmmm pasal isu tu cam best ..
bg ana lak ... sepatutnya Istilah berCOUPLE tu x de
dlm Islam.... yg ader bila 2 hati dah minat ... walaupun x de aper2 ikatan ..
tu dah dikatakan berTUNANG (tunang kecil)
tp jika muslimah berjilbab labuh bercouple di klcc , midvalley , KL sentral @ yg seumpama ngannya
bengang dah pelik tu !!!
kalu nak jgk berjumpa , jumpa depan2 parents
selalu kita dengar pasangan2 ni kata "kami hanya Kawan " tetp sejauh maner kawan nya tu...
ader yg keTIGA...
conclusion nya .. berlandaskan niat masing2 tetp masih perlu m'UTMAkan redha Allah drpd redha dan kata2 manusia walau apa pun reason kita sendiri.Kalu dah rasa cukup syarat ... IKAT terus je laaa...

Sekian ... moga mendapat yg terBAIK ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For munawwarProfil   Hantar PM kepada munawwar   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-03 23:15


bagi analaa...nak kawan atau lebih senang lagi dikatakan bercouple tu tak der masalah...tapi yang penting jangan sesekali keluar berdua2an.memanglaa...benda gini berkaitan hati kan....lelaki perlukan perempuan dan perempuan perlukan lelaki....tu dah lumrah...dalam isu wanita bertudung labuh bercouple ni...insyalah semuanya dapat jaga batasannya...tapi susah gak nak tackle perempuan tudung labuh ni....eee...segan...tak der pengalaman dalam bab ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-03 08:07


assalamualikum
bagi ana wanita or lelaki tak dihalang drp menjadi couple
tetapi masing2 per lu menjaga hak masing2
]jgn ler buat bende tak senonoh
seperti belai membelai , peluk pelukan n cumbu-cumbuan
itu yang merosakkan imej diri sendiri sbnrnya
betul tak semua
tetapi setakat nak bercoouple apalah salahnya
sbb itu adalah naluri
tapi biarlah berlandaskan Islam
ape pendapat org lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

masako
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2416
Posting: 54
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-09-03 11:51


emm..ada jugak yang bertudung labuh couple kat sini..lepas tu tak de lagi tudung labuhnya.. org bertudung labuh ni sentiasa diperhati sebenarnya..bila dah buat something yang tak elok..semua org dok tengok..pastu sebarkan cerita..dah timbul fitnah. beberapa orang kawan saya pernah cakap..."hari tu aku nampak budak tudung labuh tu dgn pak we dia..aku dah tak respect lagi la budak tudung labuh ni,ingat baik rupanya sama jgk"..betapa saya sebagai seorang bertudung labuh juga terasa..bukan nak suruh org respect cuma jangan sampai begitu..saya cukup terkilan dgn yang bertudung labuh tersebut..kerana nila setitik rosak susu sebelanga..fikirlah kita ni bertudung labuh..bukan perfect cuma malulah dengan tudung labuh yang kita pakai ni...emm..saya cuma nak tanya pada yang tahu..adakah wujud istilah couple dalam islam?...saya memang kurang arif ...sesiapa yang tahu boleh lah tolong jelaskan..syukran....wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For masakoProfil   Hantar PM kepada masako   Pergi ke masako's Website   Quote dan BalasQuote

shiFa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 107
Posting: 113
Dari: PASIR RIS - SINGAPORE

singapore   avatar


posticon Posting pada: 13-09-03 12:17


so moral of the story, don't judge a book by its cover... jangan menilai seseorang itu dari luarannya sahaja... we didn't know whats their intentions... so fikir-fikirkanlah...

-----------------
aKu TiDak GenTar aKaN MaTi, TeTaPi aKu BimBangKan NasiBku SeSuDaH Mati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shiFaProfil   Hantar PM kepada shiFa   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 13-09-03 13:14


ana pernah rasa seperti yang masako rasa...ana ada seorang kawan...dia bertudung labuh dan dia bercouple..alhamdulillah...ana lihat dia mampu menjaga dirinya dari apa yang tak sepatutnya...nama je bercouple....tapi dia boleh dikatakan tak berjumpa langsung pun dengan kawannya tu..bergayut tu adalah...tapi kawan-kawan yang lain ada yang berfikiran negatif...anggap dia itu lah...inilah...sampai ada yang kata...ala...bertudung labuh tapi bercouple...
tak guna jugak...ana yang bertudung labuh ni terasa jugak..
lainlah kalau yang bertudung labuh..tapi berjumpa kat mid valley..klcc...bintang walk..tu lain lah jawabnya...

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

nurinsani
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 3537
Posting: 9
Dari: maner2

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-09-03 13:35


sesekali rasa nak menyampuk gak....begitulah...bila kita sempurna di pandangan org...org akan cuba contohi..ingatlah itu.....

so bila kita sedar kita diperhatikan jagalah sebaiknya kepercayan yg telah diberikan....maruah mereka yg bertudung labuh juga terletak pd anda....memang mujahadah itu sukar...manis dihujungnya.....

ceq suka gadis bertudung labuh....tp ceq tahu ceq belum layak lg......so yg dah bertudung labuh tu teruskan tudungnya dan akhlaknya sekali....pakaian yg baik itu melambangkan diri anda yg baik......



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurinsaniProfil   Hantar PM kepada nurinsani   Quote dan BalasQuote

jundiyyah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.06.2003
Ahli No: 1592
Posting: 14
Dari: Bumi Hijau

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-09-03 14:03


assalamualaikum..
menarik juga isu ni.. sebab ana juga bertudung labuh..

kasih sayang dan rasa cinta mencintai tu adalah fitrah hidup kita sebagai manusia. Allah menjadikan kita juga berpasang-pasang, jadi tak salah la ana rasa kalau masing2 ada pasangan masing2. cuma mestilah kena dengan caranya. kalau kebiasaan orang bercouple ni duduk berdua-duaan, tak sepatutnya orang bertudung labuh pun begitu juga. kenalah jaga batas2 pergaulan. sbab orang bertudung labuh ni membawa imej Islam. Janganlah sebab kita sorang buat perkara tak elok, orang nampak keseluruhan Islam tu tak elok. jadi pandai2 lah kemudi diri...

Islam dijunjung bukan dikunjung!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundiyyahProfil   Hantar PM kepada jundiyyah   Quote dan BalasQuote

ucop
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1457
Posting: 56

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-09-03 15:26


Assalamualaikum.....

pada pendapat ana, itu terpulanglah pada iman masing2... kalau iman seseorang itu teguh,dia akan berfikir dahulu sebelum bertindak.....

kita sebagai manusia hanya dapat menasihatkan sahaja yang bertindak adalah diri mereka sendiri....

wassalam

-----------------
BUAT SELAGI BOLEH ,USAHA SELAGI MAMPU
AGI IDUP AGI NGELABAN.
ONLY THE STRONG WILL SURVIVE

Bookmark and Share

    


  Member Information For ucopProfil   Hantar PM kepada ucop   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 13-09-03 15:59


emm ana pun rasa tertarik pd topik nie..emm bg ana lahkan..bercouple2 nie mmg x baik...ana x setujulah..emm kalau bercouple nie kena taulah batas2 syariat ag....ingatlah bila kita berdua2an akan timbul org yg ke 3 iaitu syaitan..wslm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 13-09-03 16:24


assalamualaikum..
hmm...bagi saya laa...takde salahnya selagi tak bertentangan dgn syariat islam..jaga batas2 antara lelaki dan perempuan..sbbnya,org pakai tudung labuh pun manusia jugak..tetap ada hati dan perasaan..naluri..
tapi sebaik2nya, ikatlah dengan ikatan yang sah terus..supaya perkara yg sumbang tak berlaku...
tapi kalau sebagai student mungkin ada yg masih tak mampu...tapi apa salahnya kalau at least tunang ke..lagipun tu kan menunjukkan keikhlasan kita nak berpasangan..kerana Allah..
pastu kalau nak jumpa..biarlah ditemani oleh muhrim..untuk elak fitnah dan kehadiran 'makhluk' ketiga...

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-09-03 16:45


ermmmmmm..
salahkah muslimah yg bertudung labuh bercinta..
erm......
hehehe..
tak salah....
perasaan cinta itu ada disetiap hati anak2 adam...
tdk kira cinta kepada sesiapa pun..
kepada ALLAH
kepada rasul
kepada agama
kepada keluarga
dan tak terkecuali cinta kepada sesama makhluk..

tapi cinta sesama makhluk ini perlulah berlandaskan islam...
bagi saya tak salah...
selagi kita mengikut lunas2 dlm islam...

p/s..cinta ibarat kain putih..
jika dicorakkan dengan noda pasti hitam warnanya..
jika sentiada dibersihkan dengan iman pasti segar warnanya...
kerna itu cinta itu harus ada.....

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-03 18:12


assalamualaikum
bagi mira ..bercouple tu tak salah...memang Allah jadikan wanita itu untuk lelaki dan lelaki untuk wanita....mereka saling memerlukan antara satu sama lain..tipulah kalau org kata saya tak akan bercouple...yg penting pandai menjaga diri,adat dan syariat,muslimah bertudung labuh juga insan, tak bermakna pakai tudung labuh tak boleh bercouple..boleh cuma pandai2lah jaga adab...jangan kerana sorang yg buat , yg lain dapat nama buruk seperti kata org tua kerana nila setitik rosak susu sebelanga
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 14-09-03 00:26


cinta tu kan fitrah manusia...... bertudung labuh ke atau tak, tak bermakna diorg takde perasaan cinta lain lah kes abnormal... tapi yg penting dalam cinta macam mana kita nak mengawal perasaan dari hanyut ke arah yg kurang baik........

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

hanzaalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2622
Posting: 85
Dari: Darr Al-Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 01:10


Perempuan bertudung labuh bercouple ? ish !!! memalukan saja imej islam. Sepatutnya wanita yang bertudung labuh menunjukkan contoh terbaik dalam nak mengajak org lain sebagai pembantu kepada amal maaruf dan nahi mungkar bukan ,menjadi sebahagian dari golongan yang melaksanakan mungkar !!! soal couple ni bahaya nih !! mana ada hukum yang membolehkan couple dalam islam ? kalau nak ikut islam yg sebenar ,maka kenalah belajar ilmu islam yang sebenarnya.

-----------------
" Islam Is The Way Of Life "

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanzaalahProfil   Hantar PM kepada hanzaalah   Pergi ke hanzaalah's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-09-03 01:24


Assalammualaikum..

ana rasa tak salah jika seseorang itu bercinta...atau terasa menyukai seseorang...

kerana itu adalah naluri setiap insan...sukar untuk ditepis..

tapi bila timbulnya bab apabila muslimah bertudung labuh bercinta menjadi satu masalahkah???

ana rasa dan fikir ia tidak menjadi masalah tapi mereka tak bolehlah berjumpa sesama sendiri...

maksud ana berlandaskan Syarak...itu ygpenting kalau tak jatuhla..air muka dan apa nilainya tudung labuh tu...

tapi itu bagi yg terasa nak bercinta...tapi kalau dapat dibendung perasaan tu lagi baik..

bak nasihat ustaz saya...

apabila bercinta sebelum kahwin tidak akan rasa manisnya lagi apabila dah berkahwin...

dan katanya lagi..

ada satu kabilah a'rab yg memegang satu tradisi..jika si ayah dan si ibu tahu bahawa anaknya bercinta mereka tidak akan kahwinkan pasangan itu...

mereka akan dipisahkan untuk dikahwinkan degn orag lain..

katanya mungkin mereka hendak menjaga nama baik..

so??bercinta itu tidak salah tapi pembawa cinta itu akan bersalah jika tersilap langkah..

jadi...it depend...

wallahhua'lam...

-----------------
Sesungguhnya ingatan hamba kepada Tuhannya itu adalah lebih besar daripada segala-galanya.Dan Allah itu mengetahui apa yang kamu kerjakan.(Surah al-Ankabut:45)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 01:36


erm... ye ker

isk...

tak salah kot. kalau caranya betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 14-09-03 11:58


ha...yelah tak salah...bagi saya salah, kenapa? dia tak tegas dengan diri sendiri. dan dia mencacatkan penampilan insan lain yang bertudung labuh...lagi pula kalau dia x-sek agama, ALLAH bagi double ganjaran untuk dia.

Tiba-tiba terlintas satu soalan di minda saya...adakah kisah para anbiya' @ para sahabat @ para tabiin bercouple? kalau jumpa beritahu saya ya. PM ke, email ke, chat dengan saya ke...anything...pasal setahu saya, tidak ada.

kita berkata ikutan kita adalah Nabi Muhammad s.a.w., tapi kita duk buat jugak apa yang Baginda tak ajar...katanya berakhlak dengan Al-Qur'an, larangan dia antum buat juga...macam mana tue? cam ni, cakap tak serupa bikin la....!

betul lah fitrah, tak siapa pun nafikan...tapi biarlah dengan cara yang betul, lepas 'aqad...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 14-09-03 12:06


lagi satu, macam mana couple anda lain, kawen dengan orang lain, tak ke isteri atau suami anda dapat yang 2nd hand? 1st hand takkan sama dengan 2nd hand...ini saya dapat dari pelajar yang berusia 16 tahun.

tambah pula, budaya couple ni dibawa oleh mereka yang mahu memusnahkan islam berabad lamanya. tak usahlah kata couple islamic way...takkan ada dan takkan wujud. antum tetap mencuri budaya orang lain yang songsang dgn ajaran ISLAM.

labuhla tudung sampai lutut pun, couple tu tetap jelik di mata orang MUKMIN..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

firman83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2003
Ahli No: 3160
Posting: 35
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 14-09-03 14:22


bila nafsu mengawal diri segalanya akan tergadai tak kira yang bertudung labuh atau pun tak...dont judge the book by its cover....

kes zina di bawah tangga hari tu pun pakai tudung gak...tp kat bawah terbukak.

so... ape yg nak dikatakan disini ialah jagalah hati jangan kau kotori jagalah hati lentera hidup ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For firman83Profil   Hantar PM kepada firman83   Quote dan BalasQuote

mardiah65
Warga Rasmi
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3004
Posting: 11
Dari: kl

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-09-03 15:29


Don't judge a book by it's cover. Segala terpulang pada yang empunya diri. Kerana setiap amal perbuatan sentiasa ada balasannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardiah65Profil   Hantar PM kepada mardiah65   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 18:01


nak cerita sikit ni. Dulu ada la sorang makhluk Allah ni yang bertudung labuh ajak saya keluar dia ni bukan sekolah agama tapi bertudung labuh. Katanya sebab dah biasa dari kecik

Ceritanya macam ni. Dia minta tolong saya ambikkan satu borang. Lepas ambik borang tu saya ingatkan nak pos je tapi tetiba je dia cakap nak borang tu 'by hand'. terkejut beruk saya. Sebab sebelum ni tak pernah berjumpa pun. Tetiba nak ajak jumpa padahal borang tu boleh diposkan saje....
Last-last jumpa juga tapi bukan berdua. Bertiga. Yang ketiganya member saya. Bukan member dia. Kalau saya tak ajak member ntah-ntah jumpa berdua je
Ni bertudung labuh ape kenama ni???

adeh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 18:49


assalammualaikum...

pada pandangan ana la kan...memang takda istilah bercouple dlm islam..tu hanya rekaan semater...

tidak salah nak bercinta2 ni.. tapi lebih baik bercinta lepas kawin..tapi pulak bukan senang nak bercinta lepas kawin ni...susah nak cari..sebap tak tau lagi pasangan kt ni adalah pilihan yg tepat..

yg penting kat sini... tak yah la nak bercinta lagi.. buat hubngan dulu gan ALLAH
balas dulu cinta ALLAH yg kt duk tangguh2 ni..

lepas tu..nescaya ALLAH akan temukan kt gan pilihan yg paling baik...

mengenai isu tudung laboh bercinta dan bercintun ni.. memang la ada.. tak bole nak dinafikan..

semakin kuat seseorg tu nak buat baik..semakin kuat juga la syaitan nak goda kt.ni ALLAH dah berfirman didlm al-quran semakin kamu mahu hampir kepada ku..semakin kuat ujian yg kamu akan tempuhi.. begitu la keadaan org2 yg soleh

oky laa
ana nak bertolak dulu laa
nak balik uia la
hihihih
baii


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 18:51


hmm....menarik jugak tajuk ni...ana rasa terpanggil untuk menyelitkan buah fikiran ana di sini...hehe...

usahlah disalah mereka yang bertudung...memang laa mereka tu sebagai contoh tapi mereka juga manusia seperti kita....tidak perfect...takde manusia yang perfect di dunia ni, hanya nabi yang bersifat maksum sahaja...mereka juga mempunyai perasaan, nak buat mcmana, dah mereka ter'bercouple..tapi bak kata sahabat2 yang lain, xder istilah bercouple dlm Islam...

Tapi...ana pernah bertanya pada seorang sahabat ana tentang couple pada pendapat dia...dan dia berkata Imam Al-Ghazali pernah berkata kepada anak2 muridnya, "cintailah sesiapa sahaja yang engkau kehendaki tapi ingatlah bahawa kamu akan mati.."...tapi, tak salah ana laa....nanti ana rujuk pada dia semula dan tanyakan pasal hal ini sekali lagi...maaf kalau tersalah...



erm...couple dalam telefon boleh tak??? musykil ni...

wallahuallam....

p/s:-nanti ana posting semula kalau ada kesalahan...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 19:55


Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Dari Rasulullah s.a.w: Sesungguhnya pernah seekor semut menggigit salah seorang Nabi lalu Nabi tersebut menyuruh supaya membakar sarang semut tersebut, tetapi Allah menurunkan wahyu kepadanya: Apakah hanya gara-gara seekor semut menggigitmu lantas kamu akan binasakan satu umat yang selalu membaca tasbih?

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 20:04


usahlah disalah mereka yang bertudung...memang laa mereka tu sebagai contoh tapi mereka juga manusia seperti kita....tidak perfect...takde manusia yang perfect di dunia ni, hanya nabi yang bersifat maksum sahaja...mereka juga mempunyai perasaan, nak buat mcmana, dah mereka ter'bercouple..tapi bak kata sahabat2 yang lain, xder istilah bercouple dlm Islam...

Tapi...ana pernah bertanya pada seorang sahabat ana tentang couple pada pendapat dia...dan dia berkata Imam Al-Ghazali pernah berkata kepada anak2 muridnya, "cintailah sesiapa sahaja yang engkau kehendaki tapi ingatlah bahawa kamu akan mati.."...tapi, tak salah ana laa....nanti ana rujuk pada dia semula dan tanyakan pasal hal ini sekali lagi...maaf kalau tersalah...



erm...couple dalam telefon boleh tak??? musykil ni...

wallahuallam....

a'kum...haii...tadi cakap takda couple dlm islam..ni lak nak kater couple dalam telefon boleh tak??? musykil ni...

pada ana la...tak salah bercinta didlam aper keadaan pun...tapi jngan la bercinta hanya kerana nafsu tapi bercinta la hanya kerana ALLAH..klu kt sayangkan dia(org yg kt sayang)....maknernya diri kt ni makin hampir yg ALLAH.tu la kasih sayang yg sebenar..

ni takk..makin kt sayang gan dia...makin kt luper akan ALLAH..tu yg salah tu...

sebelum nak bercinta tu...pasang niat yg betul...buat solat istihara,hajat dan sebagainya laa...

dah dapat petunjukk...baru la diri semua tenang...

insyaALLAH..klu kite ni kearah ALLAH nescaya ALLAH akan bantu laa..

takkan la ALLAH nak biarkan hambanya terkapai2...

ALLAH sayangkan kite ni lebih dari 9 kali ganda ibu kite sayangkan kite

wallahuallam....




Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 20:55


assalamualaikum...
bagus laa isu nie, bukan memuji tetapi sekadar menyatakan ia juga adalah antara isu yg tidak sepatutnya dipandang ringan oleh kita semua.
bertudung labuh ta[pi bercouple...nampak mcm ringan tapi hakikat yg sebenarnya ia adalah berat kerana ia melibatkan maruah islam keseluruhannya.
pada akak, kita manusia nie dianugerahkan dgn perasaan kasih sayang hadiah daripada Ilahi buat adam dan hawa diperturunkan kepada kita...berkasih sayang nie tak salah anda bertudung labuh atau sebaliknya kerana islam kan syumul setiap dlm kehidupan kita ini telah mempunyai aturan adab yg teristimewa...batasan syariat telah menyatakan bagaimana seharusnya pergaulan dlm islam, jadi kiranya kita telah diperjelaskan dgn segalanya ia tidak akan menjadi masalah.
setiap yg halal jgn kita haramkan begitu juga yg haram seringkali kita halalkan...
berkasih sayanglah kita semua tapi hendaklah mengikut syariat yg ditetapkan, insyaAllah berdoalah semoga hubungan itu sentiasa diredhai dgn syarat perlulah kita memastikan agama di atas. amin

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 14-09-03 21:05


tak silap saya, bukan pasal couple...tetapi dari segi nak cintai isteri, anak-anak dan kaum keluarga...mereka mahu tahu priority memilih...seperti yang kita tahu, ramai orang yang tak dapat melaksanakan dakwah disebabkan kecintaan terhadap keluarga lebih dari segala-galanya walhal dakwah itu perlu dilaksanakan oleh semua orang. tak ingat dah kumpulan nasyid mana yang dendangkan nasyid apakah engkau ingin berjuang yang mengkritik para da'ie. selidik lah betul-betul . jangan main hentam keromo saja!!!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-03 10:31


ana dpanggil skali lg utk berhujjah
sbb ana rs rasa kita tak boleh halang sesapa nak bercouple
sbb itu hak masing2
sbb ana pun bercouple jugak berminat bercouple dgn gol. ini.
tetapi jika di halang bile ana nak dapat peluang itu
sbb isteri solehaah impian setiap suami
betul tak

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

wawa_san
Warga Rasmi
Menyertai: 23.08.2003
Ahli No: 3058
Posting: 15
Dari: Setapak

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-09-03 11:58


assalamualaikum.
setahu saya,dlm Islam pertemuan antara
lelaki dan perempuan adalah semasa pernikahan
yang sah.
Hmmm....

-----------------
If you lost all hope & excuses
And the cheapskates and the losers
nothing's left to cling onto
you gotta hold on to yourself...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wawa_sanProfil   Hantar PM kepada wawa_san   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 15-09-03 12:17


ana rasa terpanggil untuk meluahkan pendapat ana dalam hal ini...satu soalan ana...adakah berdosa bagi seorang muslimah bertudung labuh bercouple??memang benar budaya couple itu datang dari barat..malah banyak membawa keburukan dari kebaikan..tapi bila difikirkan balik...
salah satu fitrah manusia adalah ingin mencintai dan dicintai...Rasulullah sendiri mempunyai naluri yang sama...bezanya baginda berkahwin dahulu kemudian bercinta..itu nilai yang patut diikuti remaja zaman sekarang..tapi kalau bercouple mengikut batas-batas islam bagaimana??
Allah swt berfirman...cintailah sesiapa yang kamu ingin cintai.......maksudnya...kita berhak menyayangi sesiapa jua..asalkan satu yang paling penting... tidak melupakan ALLAH...lagipun manusia tidak sempurna...hanya nabi yang bersifat maksum sahaja yang sempurna....

fikirkanlah....

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-03 12:28


assalamualaikum.

saya pernah jugak tengok wanita bertudung labuh ni dengan pasangan mereka. tapi rasanya mereka tu pasangan suami isteri kot.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

rebana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 149
Posting: 123
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 15-09-03 12:57


erm.byk sgt pendapat korang ye.k..bg aku dan yg sependapat dgn aku..mengatakan dan menyatakan sebenarnya cinta tu lepas kawin je...xde nyer cinte sblm kawin tuh lain tuh bukan cinta namenya....jgn permainkn istilah cinta tuh..kang terbakar naya korang! aku pun couple gak...tp berpada2la... bg aku lagi,xde istilah bercinta berlandaskn islam..atau berlandaskn agama...tuh saje alasan je tu,xpecaya ? terpulang....aku couple..tp xtaula..camna nk cakap..aku xhalang couple..tapi fikirla..jgn sampai lebih2..dah suka..terus kawin je kalau boleh...itupun kalau yg kt sana tuh setuju.. yg tudung labuh ??? hah..tuh lg satu...fitrah..manusia ,faham kn?xperlu diputarbelitalamkn....semua dh faham.so..kenapa mahu dihalang perasaan tuh..contoh..klau dah lapar..makan je..dh kantuk...tido jelah...dah suka sgt2...kawin jelah...tpi satu...berpada2 dan ikut keadaan..jgn main booo je......faham...ok...kalau xsuka apa aku cakap fine,..but fikirla sejenak..tak..fikirla 2,3 saat....betul sgt ke kita kt dunia ni....penah tak korang rase masa jalan tuh...badan tuh senget sebelah...nape jaddi camtu...kawan aku cakap sbb berat sgt dosa tertanggung..klu camtu...aku sll jalan senget sblh..habihla aku....so...tepuk dada..(slow2 je,kuat karang , aku disalahkn) tanya selera,.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebanaProfil   Hantar PM kepada rebana   Pergi ke rebana's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 15-09-03 13:28


Quote:

On 2003-09-15 12:17, Qudwah_hasanah wrote:
ana rasa terpanggil untuk meluahkan pendapat ana dalam hal ini...satu soalan ana...adakah berdosa bagi seorang muslimah bertudung labuh bercouple??memang benar budaya couple itu datang dari barat..malah banyak membawa keburukan dari kebaikan..tapi bila difikirkan balik...
salah satu fitrah manusia adalah ingin mencintai dan dicintai...Rasulullah sendiri mempunyai naluri yang sama...bezanya baginda berkahwin dahulu kemudian bercinta..itu nilai yang patut diikuti remaja zaman sekarang..tapi kalau bercouple mengikut batas-batas islam bagaimana??
Allah swt berfirman...cintailah sesiapa yang kamu ingin cintai.......maksudnya...kita berhak menyayangi sesiapa jua..asalkan satu yang paling penting... tidak melupakan ALLAH...lagipun manusia tidak sempurna...hanya nabi yang bersifat maksum sahaja yang sempurna....

fikirkanlah....



then, no couple before marriage!!! dah fitrah nak bercinta, kawin lah cepat-cepat...tak ada islamic way dalam bercouple ni...kalau para sahabat mampu prentend themselves from doing anything that Nabi Muhammad tak buat, kita ni bermodelkan siapa? siapa nak kembalikan cara hidup ISLAM? anda melaungkan ISLAM ADALAH SATU CARA HIDUP, tapi anda tak rasa izzah dalam melaksanakannya. ambillah cara Rasul Kesayangan kita dalam menjawab segala persoalan. sepatutnya, apabila berhadapan dgn perasaan, kita kembalilah pada Allah. Qiam di malam hari...bukannya menerima pelawaan bercouple.

Islam itu datang dalam keadaan GHARIB dan ia akan kembali GHARIB

~Save our community!!! Feel free to give RM1...~



[ Posting ini telah di edit oleh: Maryam pada 2003-09-15 13:33 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: Maryam pada 2003-09-15 13:34 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

SuFiE
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2307
Posting: 55
Dari: taman ilmu dan budi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-03 13:29


bagi ana la kan, istilah bercouple ni tak wujud sebabnya tak manis dan tak elok dipandang orang bila berdua2an tanpa sebarang ikatan yang sah iaitu pernikahan.
walaupun tak berdua2an seperti menelefon, ingatlah kaum hawa suara itu adalah aurat!
buat apa bercinta sebelum kahwin kerana tak semestinya orang yang bercinta itu akan berkahwin.
ana rasa lah lebih baik kahwin terus daripada bercouple2 ni terutamanya buat muslimah yang bertudung labuh.
ana juga bertudung labuh dan rasa pelik dengan fenomena bertudung labuh tapi bercouple. walaupun berkasih sayang itu naluri setiap insan tapi kasih sayang itu hendaklah diberikan kepada yang hak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SuFiEProfil   Hantar PM kepada SuFiE   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-03 17:34


salam alaik...

erm..tergerak rasa di hati utk turut sama berada di sini..mungkin hanya pandangan biasa...Keseluruhannya..memberikan pandangan yg baik..ttp ada jugak memberikan dgn kata-kata yg agak tajam..tp..SETIAP NASIHAT ITU ADALAH TAJAM,MELAINKAN NASIHAT YG TAK ADA MANFAAT.DAN BG MEREKA YG TERHIRIS DGN KATA-KATA NASIHAT..ITU BERMAKNA..MEREKA SUDAH TERMASUK DLM GOLONGAN YG TERNASIHAT.. panjanglah pulak mukaddimahnya..

isu Bercouple..bukan isu baru..Tetapi ianya hanya akan jadi baru bagi mereka yg baru mengenali dunia CINTA SESAMA MANUSIA...DI sini takde salahnya muslimah bertudung labuh..singkat..pintal..atau muslimin berketayap..botak..berserban...berkasih-sayang..tetapi ada cara dan kaedahnya..>>Ramai yg katakan..berlunaskan ISLAM<
So..persoalannya..boleh atau tidak??

Bergantung dgn keadaan..

>>bersambung kemudian...

-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

aDiB_SaaT
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2513
Posting: 137
Dari: MaiN CaMPuS UIA, GomBaK.

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-03 18:49


COUPLE LAA MENGIKUT CARA ISLAM...
TAK GITU...

TAPI YANG TERBAIKNYER... BAIK KAHWIN TERUS... LEBIH SELAMAT DAN TERJAMIN...

ALLAH PUN SUKA, NABI PUN SUKA, DAN TERUTAMA SEKALI HATI PUN SUKA... HE HE

Bookmark and Share

    


  Member Information For aDiB_SaaTProfil   Hantar PM kepada aDiB_SaaT   Quote dan BalasQuote

nurhani_dieana
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2003
Ahli No: 2128
Posting: 6
Dari: Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 15-09-03 18:57


Bagi saya, rasanya isu couple nie dah sebati dengan jiwa remaja hari ini... Tak kisah lah macam mana pun pakaiakn mereka (tudung labuh ker, tudung pendek ker, atau tak bertudung langsung), tapi naluri ingin disayangi dan menyayangi tue still ader dalam diri setiap insan...
So, selagi mereka tak melanggar syariat yang telah ditetapkan, saya rasa tak salah kalau merka nak bercouple....
Apa yang penting, INGAT! DIMANA BUMI DIPIJAK DISITU AGAMA DIJUNJUNG...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhani_dieanaProfil   Hantar PM kepada nurhani_dieana   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-03 23:09


hmmm.....

ana dah mula musykil...mana satu ni???

boleh couple atau tidak???

sebelah hati ana kata boleh asalkan tidak keluar berdua2an or melakukan perkara2 yg haram...

sebelah lagi hati ana kata tak boleh...sebab dah kahwin jer baru boleh cinta...

wallahuallam...

p/s:-ana akan cuba dapatkan fakta tentang hal ni...

wassalam...

"SaLaM UkHwAh TaNdA PeRsAhAbAtAn MeNgErAtKaN LaGi TaLi sIlAtUrRaHiM SeSaMa KiTa SeBaGaI UmAt IsLaM...hAmBa ALLAH YaNg MaHa EsA..."

[ Posting ini telah di edit oleh: UsTaZaH_CuTe pada 2003-09-15 23:13 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

ujex
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2003
Ahli No: 3577
Posting: 29
Dari: uk

uk  


posticon Posting pada: 16-09-03 08:25


assalamualaikum..

kenaper perlu bercouple?.. tak buley ke sekadar kawan jer... i mean.. kawan rapat... treat him/her macam org lain... biler dah berkenan.. dah mampu zahir batin.. cakap jerr... so takde laa istilah putus cinta or anything...

selalu nya biler bercinta/couple nie... sumer yang baik jerr nak ditunjuk.. everything yang buruk disuppress.. so tak nampak.. biler dah kawin baru tau yang buruk buruk tuh... maser tuh laa sibuk nak bercerai laks... kalu kiter sekadar kawan.. sumer nampak.. baik buruk... perlukah bercerai kalu kiter dah sanggup terima seadanya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ujexProfil   Hantar PM kepada ujex   Quote dan BalasQuote

abgchik
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1294
Posting: 23
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-03 09:26


assalamualaikum wbr wbt.. ana sendiri pun dah pening memikirkan bab ini.. tetapi.. mengikut gerak hati ingin juga mendapat pasangan.. ana tidak akan menggunakan istilah ini.. ini kerana istilah couple bagi ana tidak ada makna di sebalik suratan.. ana juga inginkan pasangan hidup.. bagaimana kita tak sunyi tanpa wanita , bahkan Adam a.s pun kesunyian tanpa hadirnya Hawa.. ana saling suka menyukai kerana ALLAH.. bahkan kata orang tidak hilang agama dan ingatan kepada ALLAH yg mengurniakan nikmat kepada kita.. apa yg penting.. kita harus mengikut undang2 agama.. walaupun ana ada pasangan.. ana hanya berhubung melalui email.. tidak pernah sama sekali bercakap secara berdepan, bak kata orang 'face to face' .. ana kalau boleh mahu semua orang yg beriman meninggalkan istilah couple.. renungkanlah.. wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For abgchikProfil   Hantar PM kepada abgchik   Quote dan BalasQuote

Kirin_uniten7
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2003
Ahli No: 2775
Posting: 11
Dari: gombak,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-09-03 12:19


saya sebenarnya tak berani komen lebih2 pasal hal nih pasal ini satu topik yg bersifat peribadi tapi saya ckp secara umum shj.bg saya bercouple nih ada baiknya dan ada buruknya.tapi yg buruknya lebih byk dari yg baiknya.mmg sifat semulajadi lelaki memerlukan perempuan dan perempuan memerlukan lelaki tapi dgn keadaan kita sekarang yg masih muda dan mentah,pada saya jgn dibuat dulu kerana ia memerlukan kematangan fikiran dan keikhlasan dan yg paling penting tujuannya ialah utk perkahwinan.bukan saya menolak amalan ini,tapi kalau kita dah tumpukan 100% pd pelajaran,saya yakin kita takkan mudah terpengaruh dgn gejala spt ini.mmg mudah kita kata yg kita boleh menjaga maruah diri dan keluarga,tapi kita tengok sekarang ini berapa byk kes zina melibatkan pelajar bertudung labuh yg bercouple di IPT.mintak maaf saya terlalu lantang berkata2 tapi ingin saya katakan inilah yg berlaku dlm masyarakat kita pd hari ini.so,bg saya lebih baik mengelak sebelum terkena

*ingatlah perjalanan kita masih jauh kerana masa depan belum tentu menjanjikan syurga*

Bookmark and Share

    


  Member Information For Kirin_uniten7Profil   Hantar PM kepada Kirin_uniten7   Pergi ke Kirin_uniten7's Website   Quote dan BalasQuote

sayapberdarah
Warga Rasmi
Menyertai: 27.08.2003
Ahli No: 3122
Posting: 8

Johor  


posticon Posting pada: 16-09-03 13:09


don't kill your brain!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayapberdarahProfil   Hantar PM kepada sayapberdarah   Quote dan BalasQuote

bahtera_penyelamat
Warga Rasmi
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2510
Posting: 2
Dari: johor

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-03 13:18


akm, nak couple ee? ni nak habaq pi.. dalam Islam mana ada istilah couple... apabila kita bercouple, maka akan ada satu hijab antara kita dan Allah. takkan kita nak ada hijab ngan pencipta kita? satu lagi, hidayah Allah takkan jatuh pada hati yang melazim maksiat kpdNya. jauhilah couple... dekatkan diri dengan Allah. yakin dgn Qadha' dan qadhar Allah. jodoh Allah yang tentukan. lastly, peringatan dari bahtera_penyelamat... JAGA H.D.A (Hubungan Dengan Allah) wasalam.

-----------------
islam tertegak di atas runtuhan jahiliyyah dan bukan di atas bangunan jahiliyyah. so ya ma'sharal muslimin! our task now is to distroy the jailiyyah!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For bahtera_penyelamatProfil   Hantar PM kepada bahtera_penyelamat   Quote dan BalasQuote

dina_best
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 3532
Posting: 7
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-09-03 13:30


couple?..huh?kiter pikir pn normallah kan bagi manusia ni..bagi dina lah ,dina x kisah sgt pasal couple ni..lagi2 wanita bertudung lbuh kan..mereka ni pn samer macam wanita lain...so,yang nk jadi cerita nyer..tepuk dada tanya selera..allah dh kurnia akal so,gunakan lahhh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dina_bestProfil   Hantar PM kepada dina_best   Quote dan BalasQuote

kemboja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2003
Ahli No: 3596
Posting: 65
Dari: k trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-09-03 14:22


couple?
saya xberani nak ckp samada couple ni boleh @ tak dlm islam..
dan konfuse gak ade ke istilah "cinta yg berlandaskan syariat"..

tp, saya pun ade kapel gak..kami dulu member chat, pas sethn kwn br jumpa...
penah kuar ber2..tu 1st time kami jumpa...sbb adik dia kena g skolah pd hari yg kami janji, so xde teman la..nak janji ari lain, saya pun dah berada kat negeri dia, dan xtau bila lg bole jumpa..

kami jln pun jarak semeter...

tp ape2pun, mmg rasa bersalah yg amat..
dan kami dah buat keputusan, xnak jumpa lgi..
baru2 ni dia melamar saya, utk dijadikan suri hidupnya..katanya xmau rindu yg ditanggungnya membuahkan dosa...saya faham...tp sy terpaksa menolak sbb blom abis study..lg pun, dia terpaksa bali ke egypt utk abiskan thn akhir kat sana..dia balik thn depan, insyaallah kami akan kawen..itulah perancangan kami..tp semuanya Allah yg akan tentukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembojaProfil   Hantar PM kepada kemboja   Quote dan BalasQuote

aenna
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3141
Posting: 2
Dari: perak..

Perak  


posticon Posting pada: 19-09-03 09:58


assalamualaikum..
erm..macam best topik nih utk dibincangkan..bg pendpt anna,lumrah ler kita manusia nak mencari someone yg mencintai dan dicintai...tp bile topik wajarkah org tuduh labuh bercouple ditanya..erm susah nak jwb..sbb die jugak manusia..ader perasaan,ade hati sbagaimana kita yg lain..boleh atau tidak tanyalah pd iman sendiri...cume aper yg mampu sy katakan..bila kita bertuduh labuh kita perlu bersedia melakukan pengorbanan...demi menjaga nama baik muslimah sejati..."tepuk dada tanya iman..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For aennaProfil   Hantar PM kepada aenna   Quote dan BalasQuote

murnie_cikgu84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1747
Posting: 60
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-03 14:09


Assalammualaikum. couple? emm...nak komen ape yerk? ana rasa...tak salah kalau nak bercouple...cuma kena lah pandai pilih pasangan... kalau wanita itu pilih lelaki yang teguh imannya... insyallah hubungan itu suci dari perjumpaan berdua-duaan, pegang-pegangan dan sebagainya. naluri manusia mmg berkehendak kpd kasih sayang. letakkan kepentingan agama nombor satu. dihati harus ditanamkan..tujuan bercouple itu adalah utk berkahwin..bkn tuk suka2....tak perlu ucapan kasih2 yg blh melalaikan....lg pun pakwe itu blm tentu jd suami... tak perlulah kata2 love.. cukup sekadar tanya kabar @ bual2 perkara yg mendtgkan faedah bersama....pilihlah lelaki yg mahu berusaha utk sama2 meluruskan kita yg diibarat rusuk yg bengkok ni.....moga dimakbulkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For murnie_cikgu84Profil   Hantar PM kepada murnie_cikgu84   Quote dan BalasQuote

malique
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3212
Posting: 36
Dari: putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-09-03 15:44


well, tak salah nak bercouple..tapi, mesti ade batas2 nya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maliqueProfil   Hantar PM kepada malique   Pergi ke malique's Website   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 27-09-03 10:13


ok lah...secara jujurnya...ana sendiri tak menyokong couple nie...cuma yang membuatkan ana terfikir adalah....fitrah manusia itu sendiri..itu sahaja....

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

aisyah_sofiyyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3690
Posting: 34
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 27-09-03 23:49


Assalamualaikum

Nice topic.... nak join jugak la.... couple??? topic biasa la kan?? tp bila kena pada wanita bertudung labuh ni.... nmpk pelik kan?? well, bg ana la kan... manusia ni naluri dia sama je... nak disayangi dan menyayangi ye tak...?? cuma nasihat ana la kan... pandai2 la bwk diri... bkn nak halang tapi boleh ke kita praktikkan apa yg kita plajari bila commit couple ni?? boleh ke kita hindari dr melakukan sesuatu yg melanggar syariat?? so pd semua sahabat dan diri ana sendiri pandai2lah bawak diri...pilih mana yg betul.... tepuk dada tanya iman..bkn tanya selera ye... sesungguhnya cinta yg hakiki ialah cinta Ilahi.... wassalam

-----------------
Manfaat masa yang ada dengan ilmu berguna, amalkan setiap ilmu yang kita perolehi moga kita mendapat keredhaan Ilahi... Mantapkan pemikiran seiring de

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_sofiyyahProfil   Hantar PM kepada aisyah_sofiyyah   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 05-10-03 02:42


emmm...cmbest je isu nii.
bg ana laaa..x jd masalah kott...
yg penting every muslimah yg nak couple ni..kenela pandai jage diri..
elakkan jumpe berdua2an..
elakkan kuar berdua2an...
bile pandai jg diri...
insyaAllah...x der aper2

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 01:52


assalamualaikum..

ana berpendapat, x eloklah bercouple ni..kalau soal jodoh tu serahkan saje pada Allah..hanya Allah yg tahu siapa yg terbaik utk kita..kalau nak suami yg soleh tu, diri kita kenalah solehah dulu dan begitulah sebaliknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

jundullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2003
Ahli No: 3276
Posting: 105
Dari: kelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 02:12


pada pendapat ana la kan... muslimat yg pkai tudung labuh ni bercople... boleh tapi kita kena pikir sebab kita adalah golongan yang sentiasa diperhatikan umum... kalau tersilap langkah habis semua ..

sama juga kerana nila setitik rosak susu sebelanga

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullahProfil   Hantar PM kepada jundullah   Pergi ke jundullah's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 02:19


"Berkawan biar sejuta,berkasih mesti setia"


Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-10-03 11:41


assalammualaikum
iman terletak dihati, digambarkan dengan perlakuan baik. jika dah bertudung, tak kiralah bertudung labuh atau bertudung biasa, maka perlulah jaga akhlak, kita yang mengawalnya.kalau boleh jarangkan berjumpa pasangan, jika berjumpa , bawalah teman, bila cukup belanja berkahwinlah.tak perlu selalu jumpa, cuma masalahnya bila dah cinta asyik nak jumpa aje.kawal diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 13:16


assalamualaikum

tidak salah bagi seseorang itu untuk bercouple @ tidak, kerana itu adalah sunnatullah. mana boleh kita paksa seseorang, kerana itu adalah melawan fitrah semulajadi manusia. yang pentingnya kenalah jaga syariat yang ditentukan olehNya, jangan ikutkan hawa nafsu semata-mata, kerana ikutkan hati badan binasa, ikutkan iman nescaya akan sejahteralah untuk selama-lamanya.
sekian, wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-10-03 14:31


Assalammualaikum
Tidak semua lelaki atau perempuan dapat mengawal dirinya bila bersama dengan pasangan, jadi jika anda rasa anda tidak dapat mengawal diri dari perkara maksiat bila bersama pasangan, maka hindarilah bercouple. itu sebab perlukan teman lain bersama supaya tidak timbul fitnah.Hnaya bawa untuk belanja makan di khalayak ramai, dan berteman perempuan lain,itu pu sekali sekala untuk kenal peribadi pasangan.
janganlah bawa pergi ke tempat yang boleh bawa fitnah.tempat sunyi dan duduk berdua-dua. waktu pula, baiklah siang hari supaya mengurangkan fitnah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

casper_id
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 20.07.2003
Ahli No: 2471
Posting: 8
Dari: bumi waqafan

iraq  


posticon Posting pada: 08-10-03 14:36


assalamualaikum...
erm...sy kat cni bkan nak komen ape2
tp nak minta shbat2 sume termasuk diri sy sendiri utk cuba renung2kan ayat Allah ni...
la taqrabu AZ-ZINA
(JGN KAMU HAMPIRI ZINA)
ustz sy pernah sentuh bab ni kat skolah dulu..
katanya...
dlm ayat ni ,Allah melarang kita dr hampiri zina tu sendiri..dan BKANNYA membuat zina...
hampiri atau dlm maksud yg lain-JGN DEKAT NGAN ZINA...
konklusinya..
sy rasa shabat2 sume tentu bleh fikir apa yg boleh membawa kita dekat dgn zina ...
jadi renungkan dan ambillah pengajaran dr ayat di atas...
waallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For casper_idProfil   Hantar PM kepada casper_id   Quote dan BalasQuote

Sudirman
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2575
Posting: 15
Dari: Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 08-10-03 21:29


assalamualaikum...
sy cukup geram bila terdengar 2 kes yang berbeza ni...sama2 kita hayati sama ada kita terasa atau tidak ngan kata2ni..dlm kes 1..ada sorang pelajar ni(xpakai tudung lgsg!) maybe dia terserempak ngan sorang plajar yg b`tudng labuh yg bercouple...sy pun xtau apa yg terjd pas2.tp drp apa yg kwn sy ckp dia b`couple kt cafe(tmpt terbuka)...pastu bdk yg xbertudg ni ckp "alah ape bezanya aku ngan bdk 2,pakai jer tudung labuh,tapi couple jugak!,bila kwn sy ni bidas(aderla ayatnya2),bdkni jwb balik,"akupun couple gak,sembahyang jgk!"...bagi syla w`pun [email protected] kita biarlah kita menutup aurat..ni tak kutuk orang tapi x sedar dah ludah kemuka sendiri...1 lgkes..dlmhalni melibatkan 'bakal'..... sy yang blajar kat UKM..utk pengetahuan sahabat dan sahabiah,bakal sy pun bertudung labuh jugak& amik jurusan agama...tiba2(baru lg pristiwa ni dlm 1bln lepas) dia dipanggil oleh pengetua kolej(sy rahsiakan nama kolej)...ingatkan ada urusan apa2 sebaliknya dia diberi amaran,lebih kurang begini bunyinya,"BOLEH TAK AWAK SINGKATKAN TUDUNG AWAKTU..!,TUDUNG LABUHNI DAH TAK SESUAI DENGAN ZAMAN SEKARANGNI!"..ASTAGHFIRULLAH...hanya itu saja yg mampu diucapkan selepas dia &beberapa orang kwn di'sound' oleh pengetua(yg memang dh tua pun!)...terus dia call sy(sy kt UTM)..sy hanya mampu suruh dia bersabar...itujer yg termampu...cuba kita lihat...orang sekarang lebih rela menggadaikanmaruah agama drp maruah kepentingan peribadinya....sy harap jgnlah kita b`baik sangka ngan orang camni wpun b`baik sangka 2 adlh yg spatutnya kita buat...jgnlah ada orang yg mcm pengetua tu..suruh org yg dh b`tudunglabuh buat cam2...nanti ingatla susah kita nak jawab disana....yg dh b`tudunglabuh,kekalkanlah sifat peribadi anda itu walaupun pelbagai cacian yg diterima...ingatla 'SETIAP PERJUANGAN YANG PAHIT ITU PASTI ADA MANIS DIPENGHUJUNGNYA'....bagi kita umat ISLAM, fikir2kanlah perkara ini......maaf kalau terkasar bahasa,sekadar peringatan bagi yang lupa...wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SudirmanProfil   Hantar PM kepada Sudirman   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 22:48


hmmm....banyak betul buah fikiran....si sudirman pun sempat meluahkan ketidakpuasan hatinya juga....

bab2 couple ni, tak tau ana nak bagi hukum...baik senyap and baca jer pendapat sahabat semua...

wallahuallam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

wadah_ummah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1729
Posting: 80
Dari: negeri tuan guru

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 23:00


jaga diri hiasi peribadi
tilik-tiliklah diri sebelum nak wat sst
jaga batasan agama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wadah_ummahProfil   Hantar PM kepada wadah_ummah   Quote dan BalasQuote

Akh_Muhammad
Warga Rasmi
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4125
Posting: 12
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-03 23:19


Assalamualaikum....
In my opinion,1st tegakkan daulah....second...baru senang nak cegah natang natang gejala sosial nih......herm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akh_MuhammadProfil   Hantar PM kepada Akh_Muhammad   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-10-03 10:31


saya sokong pendapat akhi Muhammad, bentuk daulah,.. senang nak hapuskan ornag seperti pengetua tersebut,..bengong apa pengetua tu, dah tua tak sedar diri lagi, kubur kata mari, rumah kata pergi.
maaf terkasar bahasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

kemboja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2003
Ahli No: 3596
Posting: 65
Dari: k trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-10-03 11:06


Quote:

On 2003-10-08 21:29, Sudirman wrote:
assalamualaikum...
sy cukup geram bila terdengar 2 kes yang berbeza ni...sama2 kita hayati sama ada kita terasa atau tidak ngan kata2ni..dlm kes 1..ada sorang pelajar ni(xpakai tudung lgsg!) maybe dia terserempak ngan sorang plajar yg b`tudng labuh yg bercouple...sy pun xtau apa yg terjd pas2.tp drp apa yg kwn sy ckp dia b`couple kt cafe(tmpt terbuka)...pastu bdk yg xbertudg ni ckp "alah ape bezanya aku ngan bdk 2,pakai jer tudung labuh,tapi couple jugak!,bila kwn sy ni bidas(aderla ayatnya2),bdkni jwb balik,"akupun couple gak,sembahyang jgk!"...bagi syla w`pun [email protected] kita biarlah kita menutup aurat..ni tak kutuk orang tapi x sedar dah ludah kemuka sendiri...1 lgkes..dlmhalni melibatkan 'bakal'..... sy yang blajar kat UKM..utk pengetahuan sahabat dan sahabiah,bakal sy pun bertudung labuh jugak& amik jurusan agama...tiba2(baru lg pristiwa ni dlm 1bln lepas) dia dipanggil oleh pengetua kolej(sy rahsiakan nama kolej)...ingatkan ada urusan apa2 sebaliknya dia diberi amaran,lebih kurang begini bunyinya,"BOLEH TAK AWAK SINGKATKAN TUDUNG AWAKTU..!,TUDUNG LABUHNI DAH TAK SESUAI DENGAN ZAMAN SEKARANGNI!"..ASTAGHFIRULLAH...hanya itu saja yg mampu diucapkan selepas dia &beberapa orang kwn di'sound' oleh pengetua(yg memang dh tua pun!)...terus dia call sy(sy kt UTM)..sy hanya mampu suruh dia bersabar...itujer yg termampu...cuba kita lihat...orang sekarang lebih rela menggadaikanmaruah agama drp maruah kepentingan peribadinya....sy harap jgnlah kita b`baik sangka ngan orang camni wpun b`baik sangka 2 adlh yg spatutnya kita buat...jgnlah ada orang yg mcm pengetua tu..suruh org yg dh b`tudunglabuh buat cam2...nanti ingatla susah kita nak jawab disana....yg dh b`tudunglabuh,kekalkanlah sifat peribadi anda itu walaupun pelbagai cacian yg diterima...ingatla 'SETIAP PERJUANGAN YANG PAHIT ITU PASTI ADA MANIS DIPENGHUJUNGNYA'....bagi kita umat ISLAM, fikir2kanlah perkara ini......maaf kalau terkasar bahasa,sekadar peringatan bagi yang lupa...wassalam.



hihi..ni dia student ukm..erm, mmg xdapt dinafikan kat ukm mmg ade kejadian mcm nih..kat kolej saya pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembojaProfil   Hantar PM kepada kemboja   Quote dan BalasQuote

fairudz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3322
Posting: 40
Dari: Timur Semenanjung Malaysia

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 08:01


assalamualaikum.....

Sabda Rasulullah s.a.w........
"Sesiapa yang tidak mengasihi manusia lain nescaya ALLAH jua tidak akan mengasihinya....."
(H.R Bukhari dan Muslim)

Betulkan niat menyintai seseorang itu kerana ALLAH.....
Jaga batas dan syariatnya...
Maka, insya-ALLAH suci dan terpeliharalah cinta itu daripada sebarang fitnah dan dosa..



Bookmark and Share

    


  Member Information For fairudzProfil   Hantar PM kepada fairudz   Quote dan BalasQuote

salsabila2003
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4161
Posting: 36
Dari: Lenggong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 18:04


Wanita bertudung labuh bercouple?.....Tak sesuai

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsabila2003Profil   Hantar PM kepada salsabila2003   Quote dan BalasQuote

poqya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3840
Posting: 208
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 05:26


haha...topik best gak..bg poqya laa...memasing ade hati nak dicintai dan menyintai..so takde salahnye bercouple..couple tak salah...yg menjadi salah sbb masing2 tak nak jaga diri memasing..rasenya kat komuniti ukhwah ni ramai gak yg bercouple,kan??tak tau laa betul ke tak..rase2 nya aaa!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For poqyaProfil   Hantar PM kepada poqya   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 12:20


a'kum...
em.. me t'panggil utk same2 bg pndpt tntg topik ni..
x salah laa.. b'couple.. b'tudung labuh sekalipun..
* eventough me x b'tudung labuh..
but.. kena jage batas2 p'gaulan laa..
ape laa salah nye nak b'cinta.. cz dah mmg lumrah alam.. all humans ade perasaan tu..

em.. so far.. me x de laa pglmn dlm bab ni..cz ntah laa.. blum mase nye utk b'couple n b'fair2 ni..
he...he.. okla..

cume.. x salah b'couple.. n kalu dah t'desak.. jalinkan sje ikatan tu.. eventough sms study..
for exmple.. my teacher.. * kaunselor..
she story about herself..in campus..
ade senior tu minat kat dia.. kwn2.. n ajak kahwin..
em.. well.. hasilnye.. not bad.. cz my teacher antara the bestt students.. tgh dlm pantang pun b'smgt utk amik exm final..fuh.. result power tu.. A's...
next.. anak2 nye pun bukan calang2.. yg sulung bestt student pmr.. 9A's.. gitu gak anak kedua nye..9A's jugak.. ikut jejak langkah kakaknye..n so on.. cite skit2 dah laa..

em.. okla.. that's my opinion..
wsslm..

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 14:57


assalamualaikum...

emm..byk btl pndpt shbt semua..mmgla org akan memandang serong bila t'nmpk muslimah b'tudung labuh b'couple...dgr p'kataan couple tu sendiri pun org dh anggap x berapa elok..ana sendiri pun x berapa sedap nak memandang bila t'nmpk shbt2 yg b'tudung labuh keluar berdua dgn psgnnya..bukanpe..kita kan m'bawa imej yg baik..biarlah akhlak dan kelakuan pun seiring baik...

pd ana..kl dh b'jumpe..b'dating tu x elokla..lainla kl dh ade ikatan yg sah...itu lain cerita la kan..

nk b'couple..maksud ana utk tujuan m'jadi teman hidup tu x salah..tp jaga adab dan p'gaulan..jgn keluar b'dua2an...biarlah ade mahram..

mmg naluri utk disayangi dan menyayangi tu fitrah manusia yg Allah kurniakan kpd kita...tp ikutlah syariat islam..jgn sampai menjatuhkan maruah islam...

tepuk dada..tnylah iman...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

rebana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 149
Posting: 123
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-03 11:21


pkla sendiri...semua dh dewasa kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebanaProfil   Hantar PM kepada rebana   Pergi ke rebana's Website   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 23-10-03 11:32


macam-macam pendapat...tapi ingatlah yang pertama sekali...cinta yang diredhai ALLAH SWT adalah cinta yang berlandaskan syariat...so..buat muslimah bertudung labuh yang bercouple ni.....kahwinlah....tak ada cinta yang berlandaskan syariat melainkan cinta selepas kahwin....

salah satu tanda kemanisan iman...bila kita menyintai seseorang kerana ALLAH SWT...

waallahu'alam....

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 12:48


assalamualaikum.....

cintailah dia hanya kerana Allah....

jangan cintai dia hanya krn dirinya.....



-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Jaydie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2450
Posting: 122
Dari: Wangsa Maju

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-10-03 13:34


Salam ukhwah.

Muslimah bertudung labuh juga manusia biasa yang mempunyai nafsu , naluri dan perasaan. Biasa lah tu. naluri manusia yang normal ingin menyayangi dan disayangi. memang tak salah nak bercouple, tapi biarlah bercouple dengan cara yang betul yang berlandaskan syariat.

kalau nak jumpa teman lelaki tu bawalah kawan ke, adik ke, buat teman. jangan sampai tibul fitnah di mata masyarakat. janganlah berjumpa berdua-duaan, nanti ada yang ke-3 iaitu syaitan yang sentiasa menghasut mendorong manusia membuat perkara keji dan munkar.

Berkahwin bukannya perkara yangmudah, kena buat persediaan betul-betul. kalau belum bersedia untuk berkahwin, tak payahlah. kecuali kalau dah terdesak sangat, kalau dah sampai ahap wajib berkahwin, tu lain cerita lah.

Yang penting juga minta doa restu kedua orang tua/penjaga. kerana keredhaan Allah bergantung kepada keredhaan kedua ibu bapa, dan kemurkaan Allah juga bergantung kepada kemarahan ibu bapa. jangan buat ibu bapa marah.

Cinta suci menjadi berkat dan indah dengan adanya restu kedua ibu bapa.

Cintalah seseorang itu kerana nak mendapatkan keredhaan Allah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For JaydieProfil   Hantar PM kepada Jaydie   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-10-03 17:25


assalamulaikum...
saya ingin memberi sedikit pandangan mengenai fenomena ini dan pengalaman saya sendiri.biar saya berterus terang,saya tidak begitu menghormati mereka yg bertudung labuh walaupun dulu saya memang suka melihat wanita bertudung labuh kerana mereka nampak ayu dan islamic dan saya pernah berhasrat utk memakai tudung labuh.sahabat saya yg bertudung labuh ade juga yg bercouple,sesetengah2 mereka seperti culture shock dlm bercinta.masa mula2 bercinta berteman kemana sahaja,ttp sekarang keluar berdua bagi mereka sesuatu yg biasa.bila bercakap pasal agama merekala hero dan heroinnya,.taknak kalah semua org salah terutama org yg tidak begitu arif pasal agama macam saya ni ttp mereka sendiri tidak mempraktikan ilmu yg ade dlm diri mereka.mereka hanya pandai berhujah,ttp bila berlaku pada diri mereka,mereka diam membisu.don't say anything.bila terkena batang hidung sendiri,mulala menegakkan benang yg basah dengan hukum2 agama,dgn hadis2.klu org pandang serong kat diri kite,kite jgn mudah menuding jari kat org lain ttp tgk dulu diri kite,sama ade kite ade buat silap ataupun tidak.klu nak cite pasal pengalaman ni tak abis...lagi satu adakah iman kite ni diukur melalui berapa labuh tudung yg dipakai?saya sentiasa ingat tentang satu kisah antara anjing dan pelacur dan seorg abid dgn kucing.walaupun pelacur itu melakukan dosa2 besar ttp dia akhirnya masuk syurga kerana menolong anjing yg dlm kehausan.jadi,jgnla kite mudah menghukum kesalahan org lain,yg berhak hanyalah Allah sahaja kerana Dia Maha mengetahui aapa yg tersirat dan tersurat,kerana kite manusia pun bukanla perfect sangat.Dan akhir sekali klu ade salah cakap harap dimaafi.yg baik dtg dari Allah dan yg buruk dtg dari diri sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-10-03 01:47


ermm.. berpasangan itu tidak salah.. kerana sudah menjadi lumrah dan resam alam.. manusia memerlukan pasangan.. berpasanganlah anda sebaik mungkin.. jaga batasan yg diperbataskan oleh Islam terhadap hubungan tersebut..

-----------------
" we support anti zionist movement "

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

poqya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3840
Posting: 208
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-10-03 02:21


assalamualaikum..sebenarnya tak salah bercouple sbb tu mmg fitrah manusia...yg salah apabila batas2nya telah dilampaui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For poqyaProfil   Hantar PM kepada poqya   Quote dan BalasQuote

kim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3965
Posting: 243
Dari: bawah kerajaan Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 25-10-03 09:38


assalamualaikum....
bagi ana bercouple tu tak salah..tapi jika 2 hati dah tertarik...ikat ajelah ...supaya tidak menimbulkan fitnah... lagi satu kalau wanita yang bertudung labuh tapi bercouple cam tak sopan jer... tak malu ke kalau orang nampak.. dan tak menyusahkan ke kalau sedang belajar bercouple .... disini ana nak nasihatkan kepada yang bercouple tu jagalah adab sebagai seorang muslim dan muslimah... di sekolah ana pun ramai yang bercouple termasuk kawan ana sendiri...tetapi kawan ana selalu menjaga adab seorang muslim.... hai ana pun tak tahu nak komen ... pening kepala dibuatnya memikirkan hal pelajar bercouple.....

-----------------
"kita ingin segalanya indah,
semurni pantai yang putih bersih,
indahnya bagai tersusun madah,
BERSEMI UKHWAH DIPUPUK KASIH"

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimProfil   Hantar PM kepada kim   Quote dan BalasQuote

haninuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 166
Posting: 148
Dari: UIA GoMBaK

Kedah  


posticon Posting pada: 28-10-03 12:31



hai manusia,...manusia,... tak henti-henti nak mencipta dosa dengan cara baru.. kekadang cuba nak menghalalkan sesuatu yang haram.. ketahuilah bahawasanya hukum Allah itu jelas dan neraka Allah itu sesungguhnya wujud untuk mereka yang mahu merasainya..

Allah kata "la takrobu zina" bukannya Allah kata "bercouplelah kamu tapi pastikan kamu memakai tudung labuh jadi kamu tidak akan berdosa.." rasanya takde ayat quran macam nie..

cuba tengok kisah ini dan tafsirkan: (Ada 3 orang)
1. orang tudung labuh /tahu hukum/ bercouple di tempat terbuka

2.orang tudung biasa/tahu hukum/ bercouple di tempat terbuka

3.orang tak bertudung/ tak tahu hukum langsung/ bercouple di tempat terbuka

kalau mendekati zina atau melakukan zina mana satu yang terjahil antara yang jahil.. sudah tentu mereka yang mengetahui hukum lebih banyak dosanya dan lebih special nerakanya kerana dia terang-terang dah tahu dah belajar hukum Allah namun tidak dipraktikan.. berbanding dengan yg jahil tadi yang tak tahu hukum tadi bukan yang buat tak tahu.. kalau yg buat tak tahu itu lebih senang kerana Allah itu maha mengetahui.. dan sesungguhnya Allah tidak akan rugi apa-apa.. nak bercouple ke tak nak bercouple ke.. terpulang kepada anda semua.. sesungguhnya neraka tue memang banyak divisionnya.. dan cukup untuk mereka YANG BUAT-BUAT TAK TAHU DAN YANG ENGKAR KEPADA ALLAH..
Assalamualaikum...



-----------------
Tuhan..Syukur kehadratMu Kerna masih mengurniakan Setitis semangat..Untuk menghadapi..
Kehidupan untuk esok hari..Demi perjuangan hakiki..Kan kugenggam keazaman ini..Takkan kubiarkan ..
Terlerai lagi..



Bookmark and Share

    


  Member Information For haninuhaProfil   Hantar PM kepada haninuha   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-10-03 14:51


Apa salahnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 28-10-03 16:38


assalamualaikum... nak bagi pendapat bolehh???
subhanaAllah hebat betul topik ni kan....ana dgn ikhlas bgtau anabaru lepas clash dgn kawan ana... Alhamdulillah Allah telah memimpi kami ke jalan yg benar,.. biasalah dulu time skolah semua nak ade couple.tp setelah meningkat dewasa ni,, dah matang sikit barulah Allah bg faham...persahabatan itu kan lebih suci,, serah kansegalanya kpd Allah jgn ssekali keruh kan perhubungan persahatan kita keikhlasan, dan kejujuran paling penting....... doakan saya yer......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

sastera_ikhtisas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4608
Posting: 37
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-10-03 17:19


assalamualaikum...

soalan itu berbentuk umum....
jadi kalau bercouple sesama perempuan takpe...

kalau bercouple dngn jantan bukan muhrim ditempat sunyi dan boleh timbulkan fitnah... itu bahaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sastera_ikhtisasProfil   Hantar PM kepada sastera_ikhtisas   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 20-11-03 11:38



pada ana nak couple tak salah...yg tudung labuh pun tak kisah laa...tuu hak depa...allah jadikan manusia itu berpasang pasangan...jgn lah kita anggap couple satu benda negatif...nak couple pun ada batasan gak...kalo nak jumpa pun biaq laa beramai-ramai baru tak timbul fitnah.lagi senang kalo takyah jumpak...ckp kot tepon kan snang ...tak pun on net ke..

-----------------
Visit My Site 4 unlimitied free downloads http://fiztanax.multiply.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-11-03 12:15


Tak mustahil yang bertudung labuh bercouple dan tak salah asalkan pandai jaga maruah dan ahlak sudah dan tahu batasannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

liss
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 3923
Posting: 85
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 20-11-03 12:26



bagi ana lah seseorang tu harus pandailah jaga diri......tak salah klu bercouple...tak kira yg pakai tudung tau tak...janji jaga diri dan maruah kita sebagai seorang muslim

Bookmark and Share

    


  Member Information For lissProfil   Hantar PM kepada liss   Quote dan BalasQuote

cool_gurlz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2003
Ahli No: 5126
Posting: 61
Dari: jay bee

Johor  


posticon Posting pada: 20-11-03 12:35




bagi saya ianya biasa saja asalkan mereka-merela ni tau batas-batas pergaulan yang telah ditetapkan islam......

Bookmark and Share

    


  Member Information For cool_gurlzProfil   Hantar PM kepada cool_gurlz   Pergi ke cool_gurlz's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 20-11-03 12:59


, jgnlah kita nak gaduh gaduh dlm hal ni, yg penting sekali buat apa yg di suruh dan tinggal apa yg di larang, muslimat tudung labuh nak couple, couplelah... jgn tersalah pilih. kita kena ingat kita muslimat dan muslimin saling melengkapi antara satu sama lain, lelaki ada 9 akal dan 1 nafsu, perempuan atas 1 akal dan 9 nafsu. kalau kita teliti adakah lelaki ni kurang malu... jawapannya tidak sebab mereka ada akal yg lebih di kurniakan utk berfikir... jadi mereka tahu apa yg mereka buat itu mendatangkan fitnah atau tidak... jadi dlam hal ini pasangan masing masing harus mainkan peranan... kalau dulu dah tersilap dgn keluar berdua... so lepas ni takyah kuar berdua dan kalau boleh kgn keluar berdua... lagi... nak tipon .. tipon lah... tapi jgn disertai hawa nafsu... tipon sekdar mendengar khabar sudah la.. ni kalau yg bergayut berjam tu yg melencong tu....jadi kalau nampak pasangan tudung labuh tu kuar... kita sangka baik dgn mereka.. mungkin mereka dah kahwin.. kahwin muda.. mcm hazamin inteam tu...

-----------------



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

azrina
Warga Rasmi
Menyertai: 04.04.2004
Ahli No: 8206
Posting: 5
Dari: bandar tasik puteri , kundang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-04 10:25



pada pendapat ana, bercinta atau berkasih tiada salahnya di dalam islam. seperti juga ADAM dan HAWA diturunkan kebumi, lalu wujudnya perasan kasih dan sayang di dalam naluri masing-masing.Begitu juga manusia lain di muka bumi ini tidak akan terlepas dari keadaan sebegini. sudah menjadi lumrah perempuan dijadikan untuk lelaki dan begitulah sebaliknya.
tetapi ana rasa kita haruslah mengambil berat akan lunas-lunas agama islam. Dalam islam banyak larangannya dalam pergaulan dan perhubungan antara kaum adam dan hawa. jadi ana nasihatkan biarlah pergaulan kita sehari-harian berlandaskan agama islam. ingatlah 5 perkara sebelum 5 perkara.

TEMAN...
KEHIDUPAN INI HANYA SEMENTARA,
KEMATIAN MENANTI DI HUJUNGNYA,
JADI AWASILAH JEJAK MASA,
JANGAN BIARKAN HATI MATI,
LALU TERJERUMUS KE LEMBAH DOSA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrinaProfil   Hantar PM kepada azrina   Quote dan BalasQuote

nuriffahnajihah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8270
Posting: 1
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 08-04-04 11:07


...
Setiap manusia sejak ajali lagi sudah tertulis berpasangan.
Jadi tak salah kalau mereka bercouple..
yang penting jangan melanggar hukum....
kita sebagai seorang islam seharusnya sedar bahawa setiap perbuatan kita Allah Maha mlihat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriffahnajihahProfil   Hantar PM kepada nuriffahnajihah   Quote dan BalasQuote

sidek
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9069
Posting: 10
Dari: uia gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 21-06-04 15:49


aslamualaikum..
saye ni baru je masuk2 ukhwah ni..
bagus gak topik ni..
panjang kalau nak dibincangkan..
pertama..pasal couple..
entah la..sepanjang saye belajar,ade dua pendapat dari ustaz2 ngan ustazah2..
pertama..tak leh langsung..pasal takde istilah couple dalam islam..hanye kahwin!
keduanye..boleh..tapi kene lah jage adab2 ngan batas2 nye..
kalau ikut pendapat saye..saye ambik yang tak rigid sangat..tapi, tak boleh gak diringan2kan lagi..
dating memang tak leh..keluar berdua2 je mmg tak dibenarkan..syariat islam diturunkan bukan untuk menyusahkan..tapi nak jage kite kan..jadi..saye rase baik kite tumpu mencari cinte Allah dulu..dan, InsyaAllah pastu cinte hambaNya akan datang jugak..ade orang kate..jangan diharap wanita semurni Khadijah r.a atau Siti Fatimah r.a. jika diri kite tak sebaik Ali r.a ..
isu kedua..pasal wanita bertudung labuh..
saye tak nak komen panjang2..
saye suke je pompuan pakai tudung labuh..nampak lagi solehah kan..entah la..mereka dah tunaikan suruhan Allah untuk tutup aurat..kalau ade couple pun,diorang mesti jage punye..InsyaAllah..don't judge a book by its cover...tapi kalau dah tak bertudung..nak kate baik pun mane boleh..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sidekProfil   Hantar PM kepada sidek   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 30-06-04 01:59




Hmmmm... ana pun rasa tertarik dgn isu ni.. Bab2 bertudung labuh ni rasa sensitif jgk.
begitulah pandangan manusia..kdg2 kerana nila setitik rosak susu sebelanga! Macam ana dan zauj ana, kami berkahwin dlm usia muda.. sama2 masih student... kadang2 bila ana keluar berdua dgn zauj rasa naik segan pun ada jgk bila ada mata2 yang memandang serong ke arah kami.. Mungkin orang akan kata "bertudung labuh pun berkepit2 jgk!" sedangkan ana dan zauj dah berkawin..ha,cmne nk buat tu..????



Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 30-06-04 07:47


Quote:

On 2004-04-08 11:07, nuriffahnajihah wrote:
...
Setiap manusia sejak ajali lagi sudah tertulis berpasangan.
Jadi tak salah kalau mereka bercouple..
yang penting jangan melanggar hukum....
kita sebagai seorang islam seharusnya sedar bahawa setiap perbuatan kita Allah Maha mlihat....




yeerr..saya setuju. u speak my word

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-09-04 17:05


ASSALAMUALAIKUM
ana adalah seorang muslimah tudung labuh juga.
bagi ana ,semua ini bergantung kepada sejauh mana kita mengawal hubungan itu agar tidak sekali kali malanggar syariat islam.
bagi ana maksud couple tu bermaksud jalin hubungan dengan lelaki bukan atas niat perkahwinan, maksudny atas dAsar nafsu @ sebab2 yang lain yang bukan bertujuan perkahwinan
sebenarnya, ana pun ber"ikat'dengan seorang al-akh.mungkin orang akan kata kami couple tapi bukan couple.kami jarang berjumpe.nak jumpe pun mesti berteman dan ikut2 perintah Allah. Hubungan kami memang bertujuan perkahwinan tapi x de pun jiwang2.Hubungan kami berkisar soal dakwah, jaga menjaga antara satu sama lain dalam perkara agama.Ana nak tegaskan hubungan sebegini ada baiknya.sebab niat kita bertujuan perkahwinan.tapi dapat merasai hikmah perkahwinan dianjurkan seperti dapat maejaga pandangan mata yang liar-senang la nak hafaz Al-qur'an.selain itu dapat menenangkan jiwa sememangnya lelaki dan wanita ada tarikan antara satu sama lain-kita mesti salurkan hubungan dengan cara yang Allah redai.Lgi dapat teguhkan iman dan tingkatkan ketaqwaan..Alhamdulilah,tak demasalah, kami saling mengingatkan syarat ikat kami-qiam, baca al-mathurat dan sebagainya. tolong menolong dalam studi-pimjamkan nota dan sebagainya yang patut.So,kami daapt tumpukan perhatian pada atudi juga.Apepun yang penting niat kita dalam hubungan itu-mesti berlandsakan cinta Pencipta..keredaanNya dalam setiap berbuatan...Semoga hubungan sebegini dapat emndekatkan lagi kami kepada cinta Agung dan membuka jalan untuk mengenaliNya..sekiranya kita menjaga cinta kita PadaNya,insyaAllah DIa AKAN MENJAGA CINTA KITA KERANA CINTA KITA TERHADAP MAKHLUK ADALAH DI BAWAH KEKUASNNYA.
ini pendapat ana dari satu sudut.Anrumbole komen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

syamin_raw85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 285
Posting: 46
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 17:22


Kalo yang bertudung pendek pun dah bersepah coupling, mana taknya golongan bertudung labuh ni nak ikut. Tambahan lg, enviroment juga merupakan faktor yg menyumbang kpd masalah ini.
Kadang kala kebanyakan mereka yang bercoupling ni, tak pikir bebetul dahulu seblm membuat keputusan. Bagi mereka cinta mengatasi segala2nya.

-----------------
"Idea yang bernas dan akal fikiran yang matang datang dari ketenangan. Kesilapan itu datangnya daripada kegopohan dan emosi."

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamin_raw85Profil   Hantar PM kepada syamin_raw85   Pergi ke syamin_raw85's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_hayati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3625
Posting: 182
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 19:01


assalamualaikum...

ana rasa yang timbul kes tudung labuh bercouple nie sebab tersalah tgk kot... ntah ntah dah berkahwin pun... sebab manusia ni suka membuat assumptions... tapi sebagai umat Islam... sudah terang lagi bersuluh yang nabi mahukan kita untuk sentiasa berpandangan positif..

anda rasa anda umat Rasulullah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_hayatiProfil   Hantar PM kepada najwa_hayati   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 19:10


ana penah jumpe..memang adernye..ana memang sakit hati sesangat kalau bdak tudung labuh bercouple..just show your islamic identity ok..berhentilah buat camtu..kan yang ketiga tu syaitan..kalau nak sangat suruh pakwe awk masuk minang pastu kawin..selamat dunia akhirat..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-04 01:49


ana bersependapat dengan islamic_princess....

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

putera_bongsu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2003
Ahli No: 5875
Posting: 37
Dari: seberang laut

australia   avatar


posticon Posting pada: 13-09-04 03:14


Assalamulaikum w.b.t,

saye tertarik ngn isu ni dan saye x setuju ngn certain pendapat yg diutarakn oleh kalian,maaf.

!st skali, apsal kite nak attack muslimat bertudung labuh sajer?? x semestinyer yg bertudung labuh tu baek thus kite xleh espect diorg ni follow islam perfectly.labuhnya tudung x penting,yg pentingnye LABUHNYA IMAN.

islam mnsyariatkn wanita tutup aurat dan bertudung yg menutup bahagian dada, tidak semestinyer brtudung labuh.saye tgk ramai jer muslimat kite yg x brtudung labuh tp still bleh ikut syariat ni, menutup hngga ke pergelangan tgn,kaki dan tak ketat smpai menamkan bntuk badan.jadi, jgnlah kite mengkategorikn org mengikut betapa labuh tudungnyer.kpd muslimat yg bertudung labuh,tahniah dan teruskanlah,ikhlaskn hati krn perintah ALLah bkn sbb dibiasakn dr kecik or sbb masuk sek agame.sesungguhnye hanya Allah yg berhak menilai iman kite sume.


Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_bongsuProfil   Hantar PM kepada putera_bongsu   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» muslimah bertudung labuh bercouple...apa komen anda??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.257862 saat. Lajunya....