Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
sarashanee: 2 hari yang lalu
CikIzzah1992: 4 hari yang lalu
Qiamulail: 20 hari yang lalu


Bantuan dan Simpati
Topik: menghilangkan benci


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bantuan dan Simpati
    »» menghilangkan benci

Please Mendaftar To Post


Oleh menghilangkan benci

ainur_armaniz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26187
Posting: 24
Dari: [email protected]

Kedah  


posticon Posting pada: 23-02-07 21:06


assalamualaikum

sekadar inginkan pendapat teman-teman di ukhwah.
saya dah tak tau nak bertanya, semua pun tak punyai jawapannya. bagaimana saya nak hilangkan perasaan benci or marah or geram or yang lain2 yang seumpamanya pada seorang yang saya anggap kawan. saya dah cuba pelbagai cara.. Baru-baru ni saya hadir ke forum bingkisan remaja anjuran KUSTEM bertajuk "destinasi cinta yang ku cari". Menurut ustazah bahiyah, kita perlu pupuk kasih sayang dengan semua org dan caranya ialah dengan 2F - forgive and forget... saya tertanya sendiri sama ada saya yang terlalu ego untuk melupakan kesalahan seorang teman... tapi masalahnya ada org lain yang buat salah lebih teruk dari yang dia buat tapi saya masih mampu maafkan dan bersahabat baik dengan mereka... apa yang saya boleh buat untuk hilangkan perasaan tak senang ni.... kalau ada sesiapa yang sudi, tolong lah bagi pendapat.....


-----------------
"sesungguhnya setiap yang berlaku mempunyai sebab dan hikmahnya sama ada dalam bentuk kebaikan atau keburukan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainur_armanizProfil   Hantar PM kepada ainur_armaniz   Quote dan BalasQuote

silver_wardah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6669
Posting: 12
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-02-07 21:45


banyak-banyak kan solat hajat..

kalau tak boleh jugak..tengok laut..tengok besarnya ciptaan Allah dan betapa kerdilnya kita sebagai hambanya..
try lah..
it works for me..

Bookmark and Share

    


  Member Information For silver_wardahProfil   Hantar PM kepada silver_wardah   Quote dan BalasQuote

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 22:08


Assalamualaikum...

ana setuju dengan cara silver_wardah..
dulu kalau ana ada nak marahkan seseorang, ana akan lepaskan geram @ benci ana kat beg penumbuk..
ana akan tumbuk, sepak dan bermacam3 lagi kat beg penumbuk tu dengan sepuas hati ana..
dengan cara tu ana boleh lepaskan rasa geram ana dan persahabatan ana akan bertambah baik..
tapi ana syorkan gunalah cara silver_wardah..
semoga berjaya...


-----------------
"Ukhwah ibarat sebuah rumah,tak perlu cantik dan tak perlu mewah, yang penting kita bahagia di dalamnya"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-02-07 22:58


Pada 23-02-07 22:08 , side posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

ana setuju dengan cara silver_wardah..
dulu kalau ana ada nak marahkan seseorang, ana akan lepaskan geram @ benci ana kat beg penumbuk..
ana akan tumbuk, sepak dan bermacam3 lagi kat beg penumbuk tu dengan sepuas hati ana..
dengan cara tu ana boleh lepaskan rasa geram ana dan persahabatan ana akan bertambah baik..
tapi ana syorkan gunalah cara silver_wardah..
semoga berjaya...



* Oklah, ainur_armaniz saya tak pandai sangat nak terang, tapi memahami sb pernah merasa. tak tahulah apa pula punca bagi ainur, tapi nak bagi ainur beberapa perkara untuk difikir & diambil ikhtibar selain nasihat sahabat kita di atas:

            1 :-) *tak ingat jalan cerita, ingat sinopsis saja. Pada zaman Rasulullah dahulu ada seorang lelaki yang biasa sahaja perwatakannya. Namun rasulullah m'bertahu bahawa lelaki itu adalah ahli syurga. M'dengar kata rasulullah itu maka seorang sahabat rasul ini ingin selidiki apakah rahsia amalannya sehingga dia diangkat sebagai ahli syurga. Dilihat lelaki ni biasa saja, sebab nak tahu apa sebenar maka sahabat ini telah berjumpa dengan lelaki ini & meminta izin untuk bermlm di rmhnya. Hjatnya untuk mengetahui apakah rahsia amalan laki itu.

         Namun keesokannya didpt laki tersebut tiadalah berlebih dalam ibadat. sebab nak tahu apakh rahsianya, lalu sahabat rasul ambil keputusan taya sendiri pada lelaki itu. Bertanyalh sahabat rasul:
" rasulullah ada memberitahu kami yang kamu adalah ahli syurga, namun tidak pulaku lihat sebarang ibadah istimewa yang kamu lakukan. Bgtaulah aku apakah rahsia shingga kamu diangkat menjadi ahli syurga".

        Lalu laki tersebut memberitahu ada 3perkara dia amalkan & salah satunya sebelum TIDUR DIA PASTI akan MEMAAFKAN SEMUA org. :-)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 23-02-07 23:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 23:07


Assalamualikum...

maafkan ana ainur_armaniz, ana tak bacapun nama anti tadi...
maaf eee...
solatlah hajat banyak3...
insyaALLAH pasti akan mendengar rintihan hambanya...
ana doakan moga rasa benci anti akan hilang...
Amiin.....


-----------------
"Ukhwah ibarat sebuah rumah,tak perlu cantik dan tak perlu mewah, yang penting kita bahagia di dalamnya"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-02-07 23:15


2* Kita pelu ingat, walaupun kita tiada kesalahan pada org lain, tetapi jk kita tak mampu memaafkan kesalahan org pada kita..kita tetap terpaksa menghadiri perbicaran mahkamah di akhirt. (itu yang saya tau, wallahua'lam)

     3* Benci, geram & marah adalah pykit hati & ianya mampu mengotori hati kita. Cuba ainur renung sejenak, jk org yang hatinya mulia..adakah hatinya dihinggap penyakit hati ini? Jk kita biarkan lama ianya kan membuatkan hati kita sendiri sakit kerana berpenyakit, malah ianya akan merebak parah. jadi ainur renung2kanlah mana yang terbaik harus ainur pilih untuk diri ainur sendiri di dunia & di akhirat. Tentu kita ingin menemui Allah dengan wajah bersinar, tapi adakah layak seandainya mempunyai hati yang terdapat titik hitam ini? itu yang saya muhasabah pada diri..

     4* bila kita berjaya memaafkan org, tmbh2 org itu kita rasakan telah melakukan kesalahan berat sehingga pengaruhi hidup kita, percayalah, jk ainur memaafkan insan tersebut ainur akan rasa perbezaannya. Antara memiliki hati yang marah, geram VS hati yang bersifat pemaaf.
*memiliki hati yang tak dapat memaafkan, hudup kita sendiri tak tenteram
*tapi jk memiliki hati yang memaafkan, hidup dirasakan ceria & bahagia, apalg jk kita kasihkan org yang pernah meyakiti (kerana Allah tanpa dia mengetahui)

P/S: insyaAllah ainur mampu, saya pun ambil masa untuk ubat sendiri hati ini, tapi jangan lama sb tak tau bila ajal kita.
walahua'lam.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 23-02-07 23:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 23-02-07 23:30


baca bismillah sebanyak 40x ...baca secara ikhlas dan fokuskan pada orang tu....insyaAllah, wujudnya muhabbah antara kalian....

(sebenarnya, petua ni untuk orang yang dalam kerinduan....tapi boleh pakai lah...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 09:03


banyak-banyak lah tawaddhuk(merendah diri)

rasa diri ni sgtlaaa kurang dpd org lain..

trmasuklaa org yang kita benci tu, insyaAllah akan trhindar rasa benci lebih2

kalaulah org tu jelas2 jahat tu tak apalah dibenci pun..tapi benci dengan sikap dia saja lah.

dalam masa yang sama doakan dia dia diberi petunjuk ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

ainur_armaniz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26187
Posting: 24
Dari: ke[email protected]

Kedah  


posticon Posting pada: 26-02-07 22:12


assalamualaikum

sekadar inginkan pendapat teman-teman di ukhwah.
saya dah tak tau nak bertanya, semua pun tak punyai jawapannya. bagaimana saya nak hilangkan perasaan benci or marah or geram or yang lain2 yang seumpamanya pada seorang yang saya anggap kawan. saya dah cuba pelbagai cara.. Baru-baru ni saya hadir ke forum bingkisan remaja anjuran KUSTEM bertajuk "destinasi cinta yang ku cari". Menurut ustazah bahiyah, kita perlu pupuk kasih sayang dengan semua org dan caranya ialah dengan 2F - forgive and forget... saya tertanya sendiri sama ada saya yang terlalu ego untuk melupakan kesalahan seorang teman... tapi masalahnya ada org lain yang buat salah lebih teruk dari yang dia buat tapi saya masih mampu maafkan dan bersahabat baik dengan mereka... apa yang saya boleh buat untuk hilangkan perasaan tak senang ni.... kalau ada sesiapa yang sudi, tolong lah bagi pendapat.....

-beberapa hari lepas saya posting kan pertanyaan di atas dan hari ni baru saya berkesempatan untuk tengok balasan dari sahabat2. murah terasa airmata hari ni membaca pendapat2 tu semua. sememangnya saya dah maafkan kesalahan kawan saya tu, cuma apa yang tak kena saya tak pasti... setiap kali saya dah mula lupakan kesalahan dia, mesti akan timbul sesuatu cerita lain bersangkutan diri dia... saya cuba terima itu sebagai kelemahan diri dia... insyaAllah saya akan cuba buat macam yang sahabat2 sarankan... terima kasih sekali lagi... saya bertanya sebab saya tau dendam tu datang nya dari syaitan dan akan terus menyakitkan hati selagi tidak dibuang... terima kasih sangat untuk semua yang sudi memberi pendapat.. =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainur_armanizProfil   Hantar PM kepada ainur_armaniz   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-09-07 12:39


salam
sis,we shared the same problem.saya pun tak boleh memaafkan seorang sahabat saya yang memang saya anggap sebagai saudara saya sendiri.saya korbankan segala-galanya kepada dia tapi dia balas saya dengan tuba.saya cb memaafkan dia,walaupun mulut berkata memaafkan tapi hati tidak begitu.saya cb berkali2 setiap kali terjumpa dengan nya,saya akan teringat apa yang dia lakukan kepada saya,......mungkin saya juga ada silap tapi tidak perlulah dia kondemnkan saya.menegur saya tapi dalam masa yang sama melakukan juga dan memalukan saya dihadapan sahabat lain terutama brothers.this is her approach to da'wah people.she used a wrong approach.......
walaupun peristiwa ini dah berlaku setahun lebih tapi saya tetapi tak boleh lupakan perbuatan dia pada saya.saya cb mengukur diri,ketika kami bersms untuk menjelaskan keadaan,dia tetapi merasakan dirinya betul dan saya yang salah kerana merasakan dirinya lebih baik daripada saya daripada segala-galanya.
sahabat saya berkata saya akan menjadi menghalang dia masuk syurga kerana saya tidak memaafkan dirinya.saya sb berdoa kepada Allah supaya saya dapat memaafkan dirinya.kedegillan saya mengatasi segalanya.semoga Allah memberikan saya hidayah...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

ainur_armaniz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26187
Posting: 24
Dari: [email protected]

Kedah  


posticon Posting pada: 10-12-08 03:21


dah lama tak update website ni... dah hampir setahun lebih post yang terakhir untuk tajuk ni... agk2 nya cik amilyn dah maafkan ke belum sahabat dia tu??

tak kisah lah dah atau belum, just something to share dengan sesiapa yang mungkin tersinggah ke sini... Kenapa dikatakan tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima? kerana bukan mudah untuk mmberi berbanding menerima... macam tu juga kemaafan... kadang-kadang kita rasa susah untuk maafkan seseorang sebab sebagai manusia biasa yang sememangnya lemah, kita tak boleh lari dari rasa sakit hati, dendam dan seumpanya... tapi ingat lah, entah bila kita mungkin pernah sakitkan hati sesiapa tanpa sengaja... mudah-mudahan dengan kita memaafkan org lain, org yang pernah terasa hati dengan kita tu juga akan turut terbuka hati untuk maafkan kesalahan kita... dosa dengan Allah boleh diampun dengan taubat, tapi dosa sesama manusia dibawa sampai ke mati selagi org tu tak memaafkan kita... wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainur_armanizProfil   Hantar PM kepada ainur_armaniz   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 10-12-08 04:14


Pada 23-02-07 23:30 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

baca bismillah sebanyak 40x ...baca secara ikhlas dan fokuskan pada orang tu....insyaAllah, wujudnya muhabbah antara kalian....

(sebenarnya, petua ni untuk orang yang dalam kerinduan....tapi boleh pakai lah...)


Salam..ukhti farah_hanan..betul ke ni petua untuk menghilangkan kerinduan? boleh lah praktis lepas ni..hihi~ :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

ainur_armaniz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26187
Posting: 24
Dari: [email protected]

Kedah  


posticon Posting pada: 12-12-08 11:53


srikandi_86 rindu kat sapa ni..?? hehehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainur_armanizProfil   Hantar PM kepada ainur_armaniz   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 12-12-08 13:16


Ha.. ainur_armaniz, Just fikir balik .. Apa yang awak akan dapat kalau awak benci org? Sakit hati right?? So .. 4give dan 4Got is better :-)

Berbaloi ke hati awak sakit sebab org yang awak benci?? Rugikn diri sendiri saja .. kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 13:27


Pada 12-12-08 13:16 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Ha.. ainur_armaniz, Just fikir balik .. Apa yang awak akan dapat kalau awak benci org? Sakit hati right?? So .. 4give dan 4Got is better :-)

Berbaloi ke hati awak sakit sebab org yang awak benci?? Rugikn diri sendiri saja .. kan?


betul tu kak wawa..kadang-kadang terfikir juga buat apa nak membenci orang lain sedangkan yang sakit hati kita bukan dia....
kalau terlalu marah pun dengan seseorang tu, maafkan saja lah atau jangan pedulikan dia tapi jangan sampai ketahap membenci sesama makhluk apatah lagi sesama kita umat manusia, insyaALLAH hati kita akan tenang..... :bunga:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 16:48


Pada 23-02-07 23:30 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!



(sebenarnya, petua ni untuk orang yang dalam kerinduan....tapi boleh pakai lah...)


:sopan: insya allah petua tu takkan jadi antara dua yang bukan mahram tanpa ikatan(melainkan ada syaitan yang jadi pengantaranya)...


wallahua'lam


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 18:04


saya pernah membenci seseorang yang pernah memfitnah saya semasa saya menuntut di universiti dulu.... :-|

fitnahnye sangat hebat...dugaan yang saya terima masa tu rasa tak tertanggung...tapi alhamdulillah...saya berjaya melaluinye.. :-)

saya telah pun memaafkan dia tapi sampai saat ini masih tidak boleh melupakan fitnah dia terhadap saya. :-(


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109491 saat. Lajunya....