Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: SIKAH WANITA yang LAKI TAK SUKA


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» SIKAH WANITA yang LAKI TAK SUKA

Please Mendaftar To Post


Oleh SIKAH WANITA yang LAKI TAK SUKA

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-02-07 10:38


kawan-kawan khususnya kaum muslimin nak taya apakah SIKAP wanita yang anda tidak suka @ akan bosan @ tidak boleh terima langsung @ membuatkan anda tidak tahan & terfikif untuk mengambil keputusan meninggalkan dia.
Terdapat 3 kategori komen:
1) wanita yang dalam penilaian tapi belum diberitahu @ biasa2 lagi
2) dah ada ikatan tunang
3) isteri

mungkin komen anda membantu membuka minda kami.
Terima kasih. :-) :-) :-)

*maaf baru perasan salah eja tajuk tak tahu bagaimana nak edit


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 15-02-07 12:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 12:43


ana nak komen untuk katagori pertama - girlz yang di'admire',kawan-kawan biasa,masih memendam rasa dan yang sewaktu dengannya..

secara kesimpulan ana buat gini...ana tak suka Kalau dia keras kepala...semua dia nak menang dan betul...
then segan2 dan memalu dengan ana...macam Kalau jumpa dia tak lah macam tunggul...nanti boring pula jadinya...
setakat ni...ni sajalah agaknya...tak terpikir lagi r....hu..hu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 13:29


Kategori Pertama :

> Mengada-ngada / Gedik !

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 17:37


Assalamualaikum......
yang ana tau lah kan....ni bagi adik lelaki ana....dia cakap
perempuan meokok...xdak adab,suka mengumpat,suka marah2,
cakap tipu,dll.....kepada semua mujahidah2 minta kita jauh dr semua ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 18:12


hmmm...perempuan yang gedik tu macam mana nak diklasifikasi kan? banyak type gedik ini..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 18:43


terlalu sosial atau tak jaga adab semasa pergaulan agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 19:05


Kategori Pertama :

1) Perempuan yang gedik...Maksudnya terlalu sosial sehingga hilang sifat malu...Cuit sana cuit sini...Rimas betul kalau ada kawan perempuan macam ni...Semua lelaki dia nak layan...

2) Berubah menjadi sombong setelah mempunyai pakwe...Sebelum ada pakwe ok saja...Siap bagi amaran lagi supaya tak ngorat dia...Perasan betul...Macam dia seorang saja perempuan atas muka bumi ni...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-03-07 21:01


Pada 12-03-07 19:05 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!



2) Berubah menjadi sombong setelah mempunyai pakwe...Sebelum ada pakwe ok saja...Siap bagi amaran lagi supaya tak ngorat dia...Perasan betul...Macam dia seorang saja perempuan atas muka bumi ni...



eiii...tak bestnya! na'uzubillah... :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 23:41


Pada 12-03-07 21:01 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-03-07 19:05 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!



2) Berubah menjadi sombong setelah mempunyai pakwe...Sebelum ada pakwe ok saja...Siap bagi amaran lagi supaya tak ngorat dia...Perasan betul...Macam dia seorang saja perempuan atas muka bumi ni...



eiii...tak bestnya! na'uzubillah... :roll:


ada ke org yang bagi amaran supaya jangan ngorat dia...hehe..lawak betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

al-aziez
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17834
Posting: 26
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 02:41


salam ukhwah...

perempuan baik untuk lelaki baik, lelaki baik untuk perempuan baik...itulah yang dijanjikan Allah... masing-masing jugak ada kelebihan dan kekurangan...
usah bicara kelemahan orang lain tetapi perbaikilah diri sendiri dari semasa ke semasa agar sentiasa mendapat rahmat dan kasih sayang Allah...amin. Maaf andai terkasar bahasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-aziezProfil   Hantar PM kepada al-aziez   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 03:03


Assalamualaikum...
saya pun kalau diberi pilihan... biarlah ada ciri-ciri perempuan yang tahu adab dan malu sebagai muslimah semasa berhadapan dengan bukan muhrimnya... Tak manis pulak kalau terlalu peramah tak kena tempat... sekadar pendapat peribadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 21:07


Pada 12-03-07 23:41 , azrina_zainal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-03-07 21:01 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-03-07 19:05 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!



2) Berubah menjadi sombong setelah mempunyai pakwe...Sebelum ada pakwe ok saja...Siap bagi amaran lagi supaya tak ngorat dia...Perasan betul...Macam dia seorang saja perempuan atas muka bumi ni...



eiii...tak bestnya! na'uzubillah... :roll:


ada ke org yang bagi amaran supaya jangan ngorat dia...hehe..lawak betul


Hahaha...memang kelakar...Rasanya macam kena tikam dengan pisau sampai mati dalam games counter-stike...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-03-07 21:15


jangan terlamapau komen kaum hawa..kaum adam pun lebih kurang sama jugak...

--------------------
SUKA CERMIN DIRI SENDIRI

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 21:23


Salam.ana setuju dengan al-aziez.pada ana,jika nak kan pasangan yang terbaik untuk kita,pertama-tama sekali kita sendiri perlu mendidik diri kita agar jadi yang terbaik.jangan hanya melihat kelemahan org lain.ingat,sekali kita menunding jari pada kesalahan org lain,empat jari lagi sedang menunding ke arah keaiban kita.ana pun minta maaf andai terkasar 'menaip'.kih kih kih :-D jadi,sahabat2,fikir-fikirkanlah ye ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 21:25


Salam.ana setuju dengan al-aziez.pada ana,jika nak kan pasangan yang terbaik untuk kita,pertama-tama sekali kita sendiri perlu mendidik diri kita agar jadi yang terbaik.jangan hanya melihat kelemahan org lain.ingat,sekali kita menunding jari pada kesalahan org lain,empat jari lagi sedang menunding ke arah keaiban kita.ana pun minta maaf andai terkasar 'menaip'.kih kih kih :-D jadi,sahabat2,fikir-fikirkanlah ye ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 21:39


Salam.ana setuju dengan al-aziez.pada ana,jika nak kan pasangan yang terbaik untuk kita,pertama-tama sekali kita sendiri perlu mendidik diri kita agar jadi yang terbaik.jangan hanya melihat kelemahan org lain.ingat,sekali kita menunding jari pada kesalahan org lain,empat jari lagi sedang menunding ke arah keaiban kita.ana pun minta maaf andai terkasar 'menaip'.kih kih kih :-D jadi,sahabat2,fikir-fikirkanlah ye ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 21:46


Salam.MasyaAllah...sampai 3 posting yang sama ana hantar :-D .he he he...tak pelah,glemer sikiiittt tak?hm,harap 3 posting yang sama ni mampu menterbiyah diri ana sendiri dan sahabat2 sekalian,insyaallah.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

al-humairah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6055
Posting: 4
Dari: negeri cik siti wan kembang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 01:51


tapi jangan lupa al-aziez..kekdg ada juga suami yang warak tapi dapat isteri yang kurang berbudi bahasa...di sebalik jodoh yang Allah tetapkan..ada tanggungjawab yang besara yang harus si-suani tu pikul yakni membimbng isteri atau dengan kata lain membentuk peribadi yang mulia pada isterinya...kuasa di tgan suami...pandai2 lah...dan ada ulak sebaliknya...isteri baik..suami masyaallah...kalahkan penyamun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-humairahProfil   Hantar PM kepada al-humairah   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 14-03-07 06:52


Islam tak melarang kita untuk membuat pilihan dalam mencari teman hidup..:)
sebab tu ada amalan Istikharah dan sebagainya..:)
Namun masing-masing masih punyai peluang untuk perbetulkan sikap dan mentarbiyyah diri jadi yang lebih baik..nak ke tak nak tu..tepuk dada, tanyalah iman..kalau tanya selera nanti lapar pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-07 16:24


Terima kasih pada semua yang sudi kosi pandangan, ada sesiapa lagi yang bermurah hati... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-03-07 17:08


Perempuan untuk kategori 2 yang sombong gila bila ber'pakwa' (tak tunang pun lagi)...Macam lah dia dah kahwin...Minta tolong sikit pasai nota2 atau sebagainya memang kedekut atau memberi dengan tak ikhlas...macam kita menyusahkan dia pula...tapi bila dah clash...mula lah gedik balik...mula lah tanam tebu di bibir mulut...padan muka (emosional sikit...hehe).

p/s; pengalaman silam


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...
[ Telah diedit oleh: izzul_islam pada 19-03-07 17:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 17:14


satu saja perempuan..jaga akhlak..jaga aurat....insya'Allah dipandang menawan..ewah!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 18:14


ISH..ISH SUSAH betul NAK KATA.....macam MANA ye....tak ada perempuan yang PERFECT.. terima saja lah...KALAU DIJODOHKAN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-07 18:43


Pada 19-03-07 17:14 , attuffah_humairah posting:

!!! QUOTE !!!

satu saja perempuan..jaga akhlak..jaga aurat....insya'Allah dipandang menawan..ewah!!


Lama , tak terserempak attuffah_humairah :)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 23:23


saya tak suka perempuan garang....tak reti nak bersih....pakai emas banyak-banyak...kedekut....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 00:44


salam...

oleh kerana topik ini bertajuk " sikap wanita yang lelaki tidka suka " saya minta pada pihak akhwat jangan lah marah andai pihak ikhwah memberi pandangan mereka... sebab setiap pandangan amnsuia berbeza2...

topik ini meminta pandangan.. dna yang buka juga seorang akhwat sendiri yang ingin tau apakah sikap wnaita yang tidka disenangi oelh pihak lelaki... so akhwat2 yang lain kena lah baca dan terima segala pandangan dari ikhwah kita... jangan marah ye...

memang benar tidak semua wanita itu perfect.. dan kita sebagai lelaki harus terima seadanya andai wanita itu sudah menjadi isteri kita... namun ana nak bagi sedikit pandangan sebagaimana yang dikehendaki oleh sahabiah kita muslimah_jun....

1) bagi kategori wanita yang baru nak berkenalan (admire) * macam anugerah bintang popular pula.. :D

- wanita yang suka mengongkong... * kalau benda yang baik dimaafkan..
- wanita yang terlalu sosial dan tak tahu menjaga maruah *berpersatuan digalakkan..
- wanita yang pentingkan diri sendiri sahaja...
- wanita yang mudah terpengaruh dan mudah percaya dengan sesuatu perkara tanpa usul periksa kebenarannya dulu...


2) bagi kategori tunang pulak....
- wanita yang suka ajak keluar memanjang berdua2an...
- wanita yang suka bandingkan kita dengan orang lain...
- wanita yang kuat cemburu...

3) bagi kategori isteri.....
- isteri yang tidak pandai emnjaga maruah diri dan keluarga...
- isteri yang mengabaikan didikan dna kasih sayang pada anak...
- isteri yang tidak memahami tanggung jawab suami andainya suami ada tugasan diluar...
- isteri yang tidak pernah mengambil berat dan bertanyakan @ berkongsi masalah dengan suami.....

diatas adalah ciri-ciri @ sikap wanita yang saya tidka berapa berkenan....

namun andainya sifat2 tersebut ada pada isteri saya.. maka dengan hati yang terbuka dan penuh redha saya akan terima dia seadanya....

kerana isteri saidina abu bakar @ omar (ana tak berapa pasti)... yang sentiasa membebel dan memarahi abu bakar @ omar setiap hari... namun abu bakar @ omar tidak pernah marah.. bahkan berkata " dia telah banyak membantuku dlama urusan rumah tangga... membasuh,mendidik anak,memasak dan menjaga makan dan pakai ku.. jasanya cukup besar bagiku.."

andainya ada kesalahan dalam tulisan ana ini... pohon kritikan dan betulkan yang mana salah...

salam ukhwah dna perjuangan...

wassalam ... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 02:00


Pada 15-02-07 13:29 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Kategori Pertama :

> Mengada-ngada / Gedik !


ni bukan setakat laki...perempuan pun nyampah tengok..


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 10:06


Pada 20-03-07 00:44 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!


1) - wanita yang mudah terpengaruh dan mudah percaya dengan sesuatu perkara tanpa usul periksa kebenarannya dulu...

3)- isteri yang tidak pernah mengambil berat dan bertanyakan @ berkongsi masalah dengan suami.....

kerana isteri saidina abu bakar @ omar (ana tak berapa pasti)... yang sentiasa membebel dan memarahi abu bakar @ omar setiap hari... namun abu bakar @ omar tidak pernah marah.. bahkan berkata " dia telah banyak membantuku dlama urusan rumah tangga... membasuh,mendidik anak,memasak dan menjaga makan dan pakai ku.. jasanya cukup besar bagiku.."

andainya ada kesalahan dalam tulisan ana ini... pohon kritikan dan betulkan yang mana salah...

:D


Terima kasih semua kerana sudi bagi komen, memang saya baca setiap komen. untuk jadi perfect memang tak ada siapa tapi boleh cuba betulkan mana mampu. Cuma tak faham No 1 & 3 rasanya apa maksud saudara khalifah_85?

Bila baca yang tulis tentang isteri abu bakar memang saya pernah baca tapi saya pun lupa, bagus juga jk setiap kata wanita lelaki angp positif sebab wanita ni bersifat ibu..pengasuh...jadi memang kadang-kadang tak lari dr berkata, dengan tak ada niat lain untuk kebaikan org dia sayang. Apapn masih dalam beljr ni takut berkata, nanti tersalah.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 10:46


Pada 19-03-07 17:08 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Perempuan untuk kategori 2 yang sombong gila bila ber'pakwa' (tak tunang pun lagi)...Macam lah dia dah kahwin...Minta tolong sikit pasai nota2 atau sebagainya memang kedekut atau memberi dengan tak ikhlas...macam kita menyusahkan dia pula...tapi bila dah clash...mula lah gedik balik...mula lah tanam tebu di bibir mulut...padan muka (emosional sikit...hehe).

p/s; pengalaman silam



:-o :-o :-o :D

ini pandangan saya ye:

1) Menjaga auratnya
2) Menjaga agamanya
3) Hormat ibu ayah
4) Lemah lembut bahasa dan budi pekerti
5) Rajin buat kerja rumah :D

So, jawab kepada soalan muslimah_jun pada topik ni adalah anything against those criterias adalah yang tak disukai lelaki.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 13:23


Pada 20-03-07 00:44 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

kerana isteri saidina abu bakar @ omar (ana tak berapa pasti)... yang sentiasa membebel dan memarahi abu bakar @ omar setiap hari... namun abu bakar @ omar tidak pernah marah.. bahkan berkata " dia telah banyak membantuku dlama urusan rumah tangga... membasuh,mendidik anak,memasak dan menjaga makan dan pakai ku.. jasanya cukup besar bagiku.."

wassalam ... :D


saidina 'Umar...


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 02:31


salam ... :D

!!! QUOTE !!!

1) - wanita yang mudah terpengaruh dan mudah percaya dengan sesuatu perkara tanpa usul periksa kebenarannya dulu...


yang ana maksudkan disini... seorang wanita yang terlalu mudah mendengar percakapan orang lain... tanpa menyelidiki perkhabaran tersebut benar atau tidak... ini juga antara punca berlakunya pertelingkahan didalam sesebuah perhubungan... contoh : seorang tunang @ isteri mendengar cerita tentang tunang @ suaminya dari orang lain... kemudian dia terus menghukum dan memarahi tunang @ suaminya... tanpa menyelidiki @ bertanya terlebih dahulu pada tunang @ suami...

!!! QUOTE !!!

isteri yang tidak pernah mengambil berat dan bertanyakan @ berkongsi masalah dengan suami.....


maksud ana disini : isteri yang tidak mengambil berat tentang suaminya.. tak caring lah.. dia tak pernah bertanya bagaimana tugas suaminya ditempat kerja dan sebagainya... andai suami ada masalah dia buat tak kisah mana... tu yang dimaksudkan kurang ambil perhatian @ berat tentang suami.. kerana setiap insan pasti suka orang yang disayangi mengambil berat tentang dirinya.. dan dalam rumah tangga juga perlu ada perkongsian masalah dan perbinangan... (mungkin jarang jumpa isteri yang macam ni... hanya ana highlight kan biar pihak akhwat mengambil berat tentangnya :D )

rasanya tu saja agaknya sedikit penerangan dari ana... :D harap muslimah jun boleh memahaminya... :D :)

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

salam...

kerana isteri saidina abu bakar @ omar (ana tak berapa pasti)... yang sentiasa membebel dan memarahi abu bakar @ omar setiap hari... namun abu bakar @ omar tidak pernah marah.. bahkan berkata " dia telah banyak membantuku dlama urusan rumah tangga... membasuh,mendidik anak,memasak dan menjaga makan dan pakai ku.. jasanya cukup besar bagiku.."

wassalam ... :D


!!! QUOTE !!!

saidina 'Umar...


terima kasih kepada sahabat raudhah84 diatas pembetulannya nya... :D :)

salam ukhwah dan perjuangan...


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 07:32


Pada 20-03-07 00:44 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!



kerana isteri saidina abu bakar @ omar (ana tak berapa pasti)... yang sentiasa membebel dan memarahi abu bakar @ omar setiap hari... namun abu bakar @ omar tidak pernah marah.. bahkan berkata " dia telah banyak membantuku dlama urusan rumah tangga... membasuh,mendidik anak,memasak dan menjaga makan dan pakai ku.. jasanya cukup besar bagiku.."

andainya ada kesalahan dalam tulisan ana ini... pohon kritikan dan betulkan yang mana salah...

salam ukhwah dna perjuangan...

wassalam ... :D


isteri saidina UMAR :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-03-07 09:15


Pada 19-03-07 17:08 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Perempuan untuk kategori 2 yang sombong gila bila ber'pakwa' (tak tunang pun lagi)...Macam lah dia dah kahwin...Minta tolong sikit pasai nota2 atau sebagainya memang kedekut atau memberi dengan tak ikhlas...macam kita menyusahkan dia pula...tapi bila dah clash...mula lah gedik balik...mula lah tanam tebu di bibir mulut...padan muka (emosional sikit...hehe).

p/s; pengalaman silam



luahan perasaan ke ni :-D
sabar ye izzul_islam :-D
pengalaman itu lah sebenarnya yang mencorakkan pemikiran kita
how kita adopt dengan keadaan sekeliling
how kita control ourselves
moga-moga kalau terjumpa lagi situasi yang sama
kita dah ada persediaan mental :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-03-07 11:14


Khalifah_85,
tapi macam mana pula Kalau perempuan yang jenis bila sayang, sayang sangat & Kalau caring memang caring sangat ibarat ibu pada anak. tak ke rimas lelaki dengan wanita bgini


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 21-03-07 11:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 23:41


Pada 21-03-07 11:14 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Khalifah_85,
tapi macam mana pula Kalau perempuan yang jenis bila sayang, sayang sangat & Kalau caring memang caring sangat ibarat ibu pada anak. tak ke rimas lelaki dengan wanita bgini



salam :D

hehe :D dalam islam pun digalakkan untuk wasatiah (pertengahan)... setiap perkara andainya dibuat secara keterlaluan maka ianya sudah pasti akan membawa kepada keburukan... :D

so.. besederhanalah dalam semua perkara yang kita lakukan... :D


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 01:54


Pada 21-03-07 11:14 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Khalifah_85,
tapi macam mana pula Kalau perempuan yang jenis bila sayang, sayang sangat & Kalau caring memang caring sangat ibarat ibu pada anak. tak ke rimas lelaki dengan wanita bgini



rimas ke?...tak salah pun ana rasa...taktaula pula kalau ada lelaki yang tak suka..hehe...rasanya lagi suka agaknya...sebagai seorang isteri lah kan..bukan awek ke sapa ke yang tak ada kaitan mahram dengannya...

ala...lelaki ni manjanya kadang-kadang nak melebih2 jugak...kui3 :lol: :lol: :lol:


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-03-07 09:11


Pada 22-03-07 01:54 , annissa_zulfa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-03-07 11:14 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Khalifah_85,
tapi macam mana pula Kalau perempuan yang jenis bila sayang, sayang sangat & Kalau caring memang caring sangat ibarat ibu pada anak. tak ke rimas lelaki dengan wanita bgini



rimas ke?...tak salah pun ana rasa...taktaula pula kalau ada lelaki yang tak suka..hehe...rasanya lagi suka agaknya...sebagai seorang isteri lah kan..bukan awek ke sapa ke yang tak ada kaitan mahram dengannya...

ala...lelaki ni manjanya kadang-kadang nak melebih2 jugak...kui3 :lol: :lol: :lol:



tahu tak apa..:-D


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 13:43


Hehe...tapi kan ada pakar motivasi yang kata lelaki ni kalau dia rapat sangat dengan pasangannya dia rasa rimas...Terutamanya dengan perempuan yang terlalu mengambil berat sampai semua benda nak tahu...Sebab tu ada pepatah "sayang isteri tinggal-tinggalkan"

betul ke?saya pun kurang pasti...:-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 14:58


Pada 22-03-07 13:43 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hehe...tapi kan ada pakar motivasi yang kata lelaki ni kalau dia rapat sangat dengan pasangannya dia rasa rimas...Terutamanya dengan perempuan yang terlalu mengambil berat sampai semua benda nak tahu...Sebab tu ada pepatah "sayang isteri tinggal-tinggalkan"

betul ke?saya pun kurang pasti...:-D


Rasanya betul juga pepatah tu sebab yang saya tengok,kebanyakan lelaki belum kawin bukan main romantis lagi,tak pernah marah pun kalau makwe buat salah,tapi kalau sudah kawin memang dia selalu tinggal-tinggalkan,marah jangan cakap lah,buat silap sikit pun dah naik angin..

....HaNya TuHaN YaNg TaHu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 16:27


Pada 21-03-07 02:31 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

salam ... :D

!!! QUOTE !!!

1) - wanita yang mudah terpengaruh dan mudah percaya dengan sesuatu perkara tanpa usul periksa kebenarannya dulu...


yang ana maksudkan disini... seorang wanita yang terlalu mudah mendengar percakapan orang lain... tanpa menyelidiki perkhabaran tersebut benar atau tidak... ini juga antara punca berlakunya pertelingkahan didalam sesebuah perhubungan... contoh : seorang tunang @ isteri mendengar cerita tentang tunang @ suaminya dari orang lain... kemudian dia terus menghukum dan memarahi tunang @ suaminya... tanpa menyelidiki @ bertanya terlebih dahulu pada tunang @ suami...

!!! QUOTE !!!

isteri yang tidak pernah mengambil berat dan bertanyakan @ berkongsi masalah dengan suami.....


maksud ana disini : isteri yang tidak mengambil berat tentang suaminya.. tak caring lah.. dia tak pernah bertanya bagaimana tugas suaminya ditempat kerja dan sebagainya... andai suami ada masalah dia buat tak kisah mana... tu yang dimaksudkan kurang ambil perhatian @ berat tentang suami.. kerana setiap insan pasti suka orang yang disayangi mengambil berat tentang dirinya.. dan dalam rumah tangga juga perlu ada perkongsian masalah dan perbinangan... (mungkin jarang jumpa isteri yang macam ni... hanya ana highlight kan biar pihak akhwat mengambil berat tentangnya :D )

rasanya tu saja agaknya sedikit penerangan dari ana... :D harap muslimah jun boleh memahaminya... :D :)

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

salam...

kerana isteri saidina abu bakar @ omar (ana tak berapa pasti)... yang sentiasa membebel dan memarahi abu bakar @ omar setiap hari... namun abu bakar @ omar tidak pernah marah.. bahkan berkata " dia telah banyak membantuku dlama urusan rumah tangga... membasuh,mendidik anak,memasak dan menjaga makan dan pakai ku.. jasanya cukup besar bagiku.."

wassalam ... :D


!!! QUOTE !!!

saidina 'Umar...


terima kasih kepada sahabat raudhah84 diatas pembetulannya nya... :D :)

salam ukhwah dan perjuangan...



sama-sama mencari, menambah dan berkongsi ilmu di ukhwah.com..
:-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 16:30


Pada 21-03-07 02:31 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

salam ... :D

!!! QUOTE !!!

1) - wanita yang mudah terpengaruh dan mudah percaya dengan sesuatu perkara tanpa usul periksa kebenarannya dulu...


yang ana maksudkan disini... seorang wanita yang terlalu mudah mendengar percakapan orang lain... tanpa menyelidiki perkhabaran tersebut benar atau tidak... ini juga antara punca berlakunya pertelingkahan didalam sesebuah perhubungan... contoh : seorang tunang @ isteri mendengar cerita tentang tunang @ suaminya dari orang lain... kemudian dia terus menghukum dan memarahi tunang @ suaminya... tanpa menyelidiki @ bertanya terlebih dahulu pada tunang @ suami...

!!! QUOTE !!!

isteri yang tidak pernah mengambil berat dan bertanyakan @ berkongsi masalah dengan suami.....


maksud ana disini : isteri yang tidak mengambil berat tentang suaminya.. tak caring lah.. dia tak pernah bertanya bagaimana tugas suaminya ditempat kerja dan sebagainya... andai suami ada masalah dia buat tak kisah mana... tu yang dimaksudkan kurang ambil perhatian @ berat tentang suami.. kerana setiap insan pasti suka orang yang disayangi mengambil berat tentang dirinya.. dan dalam rumah tangga juga perlu ada perkongsian masalah dan perbinangan... (mungkin jarang jumpa isteri yang macam ni... hanya ana highlight kan biar pihak akhwat mengambil berat tentangnya :D )

rasanya tu saja agaknya sedikit penerangan dari ana... :D harap muslimah jun boleh memahaminya... :D :)

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

salam...

kerana isteri saidina abu bakar @ omar (ana tak berapa pasti)... yang sentiasa membebel dan memarahi abu bakar @ omar setiap hari... namun abu bakar @ omar tidak pernah marah.. bahkan berkata " dia telah banyak membantuku dlama urusan rumah tangga... membasuh,mendidik anak,memasak dan menjaga makan dan pakai ku.. jasanya cukup besar bagiku.."

wassalam ... :D


!!! QUOTE !!!

saidina 'Umar...


terima kasih kepada sahabat raudhah84 diatas pembetulannya nya... :D :)

salam ukhwah dan perjuangan...



sama-sama mencari, menambah dan berkongsi ilmu di ukhwah.com..
:-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

JilulQuran
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.04.2007
Ahli No: 29611
Posting: 22
Dari: Gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 22:07


Pada 20-03-07 02:00 , sufeyna posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-07 13:29 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Kategori Pertama :

> Mengada-ngada / Gedik !


ni bukan setakat laki...perempuan pun nyampah tengok..



So, jangan lah ngada-ngada dan gedik, nak termuntah tengok. kalau kat suami sendiri tak apa lah. Hendaklah kita menunduk pandangan. Surah An-Nur 30-31

Bookmark and Share

    


  Member Information For JilulQuranProfil   Hantar PM kepada JilulQuran   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-04-07 22:16


ada lagi tak sikap wanita yang lelaki tak suka..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-07 22:19


wanita SOLEHAH..
AMIN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

al-faateh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2005
Ahli No: 20250
Posting: 58
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 22:20


masing-masing kenalah berpada-pada..
tirulah cara Rasulullah saw bergaul dengan isteri2 baginda..mesti seronok bila baca..kadang-kadang jeles pun ada...:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faatehProfil   Hantar PM kepada al-faateh   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 22:28


Pada 16-04-07 22:20 , al-faateh posting:

!!! QUOTE !!!

masing-masing kenalah berpada-pada..
tirulah cara Rasulullah saw bergaul dengan isteri2 baginda..mesti seronok bila baca..kadang-kadang jeles pun ada...:D


alhamdulillah..bahagia bila baca Rasulullah s.a.w melayani isteri2nya..
ada satu ketika Baginda pulang pada lewat malam, ketika itu saidatina Aisyah dah tidur..Baginda memanggil saidatina Aisyah tapi saidatina Aisyah tidak bangun2..lantas Baginda tidur sahaja di depan pintu rumahnya...
SubhanAllah...mulianya akhlak Baginda...
bagaimana ya kaum muslimin...?
;-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 18:29


kuat cemburu tak tentu pasal

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-04-07 19:46


berlagak...macam bagus sangatttt...
eeeee....bencinyerrrr

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 19:49


hehehe....beTREEEEEP

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 20:51


Pada 15-02-07 13:29 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Kategori Pertama :

> Mengada-ngada / Gedik !


mengada-ngada / gedik lah best.....
SEKSI.....
huhu....

tapi nak ngada2 / gedik biar bertempat.....


-----------------
h!dup mest! !khlas dan jujur!!!
baru aman makmur sentiasa.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 18:49


Pada 24-04-07 19:46 , bayti_jannati posting:

!!! QUOTE !!!

berlagak...macam bagus sangatttt...
eeeee....bencinyerrrr


ha'ah.. sabor saja lah perempuan cenggini... tambah pula yang daripada golongan berada....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 18:51


Pada 22-03-07 01:54 , annissa_zulfa posting:

!!! QUOTE !!!



ala...lelaki ni manjanya kadang-kadang nak melebih2 jugak...kui3 :lol: :lol: :lol:



betullah! tapi hanya dengan isterinya saja. sikapnya yang sebenar hanya terserlah, tak pun mula belajar2 nak manja, dengan isteri nya saja.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 21:41


:-D..dunia...dunia...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 01-06-07 15:16


1 saja....yang hipokrit!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 08:17


Pada 15-02-07 12:43 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak komen untuk katagori pertama - girlz yang di'admire',kawan-kawan biasa,masih memendam rasa dan yang sewaktu dengannya..

secara kesimpulan ana buat gini...ana tak suka Kalau dia keras kepala...semua dia nak menang dan betul...
then segan2 dan memalu dengan ana...macam Kalau jumpa dia tak lah macam tunggul...nanti boring pula jadinya...
setakat ni...ni sajalah agaknya...tak terpikir lagi ....hu..hu..


huhh nak perempuan yang tak malu ke? (baca dengan intonasi terkejut dan sedih)

Pada 15-02-07 13:29 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Kategori Pertama :

> Mengada-ngada / Gedik !


saya pun tak suka lelaki gatal


Pada 15-02-07 17:37 , sara_mujahidah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum......
yang ana tau lah kan....ni bagi adik lelaki ana....dia cakap
perempuan meokok...tidak ada adab,suka mengumpat,suka marah2,
cakap tipu,dll.....kepada semua mujahidah2 minta kita jauh dr semua ni


ini tak dapat disangkal lagi..orang-orang begini tak kira lelaki ke perempuan, tak disenangi dalam masyarakat


Pada 13-03-07 02:41 , al-aziez posting:

!!! QUOTE !!!

salam ukhwah...

perempuan baik untuk lelaki baik, lelaki baik untuk perempuan baik...itulah yang dijanjikan Allah... masing-masing jugak ada kelebihan dan kekurangan...
usah bicara kelemahan orang lain tetapi perbaikilah diri sendiri dari semasa ke semasa agar sentiasa mendapat rahmat dan kasih sayang Allah...amin. Maaf andai terkasar bahasa.


mereka tak berbicara tentang kelemahan orang lain tapi kelemahan umum..ok juga cakap pasal ni..boleh buka mata hati kita..mana tahu termasuk dalam kategori yang tak disukai..huhu bolehlah ambil panduan..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 08:22


Pada 14-03-07 01:51 , al-humairah posting:

!!! QUOTE !!!

tapi jangan lupa al-aziez..kadang-kadang ada juga suami yang warak tapi dapat isteri yang kurang berbudi bahasa...di sebalik jodoh yang Allah tetapkan..ada tanggungjawab yang besara yang harus si-suani tu pikul yakni membimbng isteri atau dengan kata lain membentuk peribadi yang mulia pada isterinya...kuasa di tgan suami...pandai2 lah...dan ada ulak sebaliknya...isteri baik..suami masyaallah...kalahkan penyamun...



betul-betul-betul..

tapi saya pasti dapat suami yang baik (insyaAllah, amin)

kuasa ditangan suami?
ya tapi cuma selagi tidak bertentangan dengan agama..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 08:28


Pada 22-03-07 13:43 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hehe...tapi kan ada pakar motivasi yang kata lelaki ni kalau dia rapat sangat dengan pasangannya dia rasa rimas...Terutamanya dengan perempuan yang terlalu mengambil berat sampai semua benda nak tahu...Sebab tu ada pepatah "sayang isteri tinggal-tinggalkan"

betul ke?saya pun kurang pasti...:-D



saya pernah dengar kat mana ye?? lupalah..

saya tak faham sebenarnya maksud "sayang isteri tinggal-tinggalkan" tapi yang saya dengar tu kata pepatah tu dah EXPIRE..

sayang isteri tinggal2kan? macam sedih saja bunyi...

ada tak orang boleh bagitahu maksud?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 08:44


Pada 20-03-07 00:44 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

oleh kerana topik ini bertajuk " sikap wanita yang lelaki tidka suka " saya minta pada pihak akhwat jangan lah marah andai pihak ikhwah memberi pandangan mereka... sebab setiap pandangan amnsuia berbeza2...

topik ini meminta pandangan.. dna yang buka juga seorang akhwat sendiri yang ingin tau apakah sikap wnaita yang tidka disenangi oelh pihak lelaki... so akhwat2 yang lain kena lah baca dan terima segala pandangan dari ikhwah kita... jangan marah ye...

memang benar tidak semua wanita itu perfect.. dan kita sebagai lelaki harus terima seadanya andai wanita itu sudah menjadi isteri kita... namun ana nak bagi sedikit pandangan sebagaimana yang dikehendaki oleh sahabiah kita muslimah_jun....

1) bagi kategori wanita yang baru nak berkenalan (admire) * macam anugerah bintang popular pula.. :D

- wanita yang suka mengongkong... * kalau benda yang baik dimaafkan..
- wanita yang terlalu sosial dan tak tahu menjaga maruah *berpersatuan digalakkan..
- wanita yang pentingkan diri sendiri sahaja...
- wanita yang mudah terpengaruh dan mudah percaya dengan sesuatu perkara tanpa usul periksa kebenarannya dulu...


2) bagi kategori tunang pulak....
- wanita yang suka ajak keluar memanjang berdua2an...
- wanita yang suka bandingkan kita dengan orang lain...
- wanita yang kuat cemburu...

3) bagi kategori isteri.....
- isteri yang tidak pandai emnjaga maruah diri dan keluarga...
- isteri yang mengabaikan didikan dna kasih sayang pada anak...
- isteri yang tidak memahami tanggung jawab suami andainya suami ada tugasan diluar...
- isteri yang tidak pernah mengambil berat dan bertanyakan @ berkongsi masalah dengan suami.....

diatas adalah ciri-ciri @ sikap wanita yang saya tidka berapa berkenan....

namun andainya sifat2 tersebut ada pada isteri saya.. maka dengan hati yang terbuka dan penuh redha saya akan terima dia seadanya....

kerana isteri saidina abu bakar @ omar (ana tak berapa pasti)... yang sentiasa membebel dan memarahi abu bakar @ omar setiap hari... namun abu bakar @ omar tidak pernah marah.. bahkan berkata " dia telah banyak membantuku dlama urusan rumah tangga... membasuh,mendidik anak,memasak dan menjaga makan dan pakai ku.. jasanya cukup besar bagiku.."

andainya ada kesalahan dalam tulisan ana ini... pohon kritikan dan betulkan yang mana salah...

salam ukhwah dna perjuangan...

wassalam ... :D


betul tu ana setuju... terharu ana baca... ana pun macam tu,setiap insan inginkan pasngan yang terbaik untuk nya,tapi jika ana jumpa yang kurang sempurna dari pandangan ana, ana REDHA.... itulah hakikatnya yang terbaik untuk kita... tiada siapa yang sempurna..
termasuk diri kita.


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 08:55


Pada 21-03-07 07:32 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-07 00:44 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!



kerana isteri saidina abu bakar @ omar (ana tak berapa pasti)... yang sentiasa membebel dan memarahi abu bakar @ omar setiap hari... namun abu bakar @ omar tidak pernah marah.. bahkan berkata " dia telah banyak membantuku dlama urusan rumah tangga... membasuh,mendidik anak,memasak dan menjaga makan dan pakai ku.. jasanya cukup besar bagiku.."

andainya ada kesalahan dalam tulisan ana ini... pohon kritikan dan betulkan yang mana salah...

salam ukhwah dna perjuangan...

wassalam ... :D


isteri saidina UMAR :-D



oh ini baru saya dengar minggu lepas..
membebel dan berleter sama ke??

ustaz tu cerita,
ada lelaki tu tak tahan dengan isteri dia yang suka berleter..
dia pun pergilah jumpa dengan saidina umar nak minta pendapat..

tapi dari luar rumah, dia dengar isteri umar pun tengah berleter
jadi dia tak jadi masuk..

cakap pasal isteri berleter, ustaz tu yang dah berumahtangga kata,
sebenarnya memang perlu sangatlah isteri ni berleter kalau tak, tak jalanlah lelaki..
contohnya kalau pasal bayar bil letrik, isteri takkan berhenti bertanya selagi suami tak bayar,
suami pula selalu kata esok lah bayar..
hehe kaum ibu yang ada kat dewan tu mengiyakan saja kata-kata ustaz tu

ustaz kata hidup lelaki sepi kalau isteri tak berleter..dia cakap teruskanlah berleter..hehe ya kah?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

annur_ayuni
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.07.2007
Ahli No: 30434
Posting: 37
Dari: shah alam

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-11-07 10:46


setiap insan ada pendapat masing-masing kan...
tapi yang paling penting hati yang baik lagi bersih...
terimalah seada nya jodoh kita.. tapi kalau kat nampak yang tak berapa menyenangkan pada pasangan kat itu.. cubalah perbaiki benda itu... dalam masa yang same... apa yang paling penting adalah... kat sentiasa perbaiki dr kat... tak seorang pun manusia yang sempurna dalam dunia ini kan...
sentiasa lah selagi melengkapi antra satu sama lain.... insyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur_ayuniProfil   Hantar PM kepada annur_ayuni   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 11:38


Assalamualaikum
entah....cuma saya tak suka orang yang tak menjaga hati sendiri dan orang lain, noktah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:09


tak suka perempuan yang keluar sampai lewat malam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 09:31


kalau adik lelaki ana..dia tak suka perempuan gedik2..em..yang pakai ketat2...selalu jugak dengar dia duduk kutuk-kutuk kalau jumpa perempuan macam tu...aiseh...tak elok kutuk-kutuk.. :jangan: pergi saja sound direct..hehe.. :-P


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 09:39


kategori pertama... hmmmm....tokse kapel2 lah agaknya...kahwin saja terus
kalau dah ok agamanya...
jangan tunggu lama2...nanti lama2...dia diambil org...
melepas eh jang..
:lucu: :-) ;-p :berfikir: :lucu: :-) :lucu: :-) ;-p :berfikir: :lucu: :-)

:-) kategori 2....jangan tunang lama2 sangat...murah rezeki kalau kahwin cepat...

:berfikir: kategori 3...sentiasalah bersifat terbuka...moga bahagia dalam redhanya...

lari tajuk tak??? hehe :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 10:08


Pada 25-11-07 09:39 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

kategori pertama... hmmmm....tokse kapel2 lah agaknya...kahwin saja terus
kalau dah ok agamanya...
jangan tunggu lama2...nanti lama2...dia diambil org...
melepas eh jang..
:lucu: :-) ;-p :berfikir: :lucu: :-) :lucu: :-) ;-p :berfikir: :lucu: :-)

:-) kategori 2....jangan tunang lama2 sangat...murah rezeki kalau kahwin cepat...

:berfikir: kategori 3...sentiasalah bersifat terbuka...moga bahagia dalam redhanya...

lari tajuk tak??? hehe :-D


MENEPATI! :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-11-07 13:29


1.tak reti nak hargai org
2."tak ada perasaan"..if sukekan seorang tu.luahkanla dengan kata selalu..komunikasikan penting
3. menipu
4.tak reti jaga diri sendiri
5.suka ambil kesempatan
6.berkira dalam pelbagai aspek
7.pemalas
8.mudah putus asa
9.tak berfikiran terbuka
10.tak supportive
11.suka membebel
12.tak banyak cakap
13.tak ceria
14.suka merajuk tak bertempat

maaf..kena stop kat sini..tak baik letak banyak sangat..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.197972 saat. Lajunya....