Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Ibnu al-Qayyim al-Jauziyah pernah berkata: Tidak dimungkiri bahawa hati itu dapat berkarat seperti berkaratnya besi dan perak. Alat yang dapat membersihkan hati berkarat adalah zikir. Zikir dapat membersihkan hati berkarat sehingga dapat berubah menjadi bening seperti cermin yang bersih. Apabila seseorang meninggalkan zikir, hatinya akan berkarat. Dan apabila ia berzikir, hatinya akan bersih.
--

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 30 minit yang lalu
Martyr: 4 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 8 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Tunang lama-lama...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Tunang lama-lama...

Please Mendaftar To Post


Oleh Tunang lama-lama...

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 11:27


Assalamualaikum, sahabat2 sekalian..
Apa pandangan antum tentang tunang lama?
Mybe dalam 2 tahun ke..atas kekangan tertentu..
apa komen antum??

Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 11:58


waalaikumussalam...

dah salah parking ni
apa-apa pun, rasanya macam kurang bagus bertunang lama2.. banyak dugaan dan cabaran.. takut nanti salah seorang berubah hati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 12:15


alaikumusalam..

Pendapat saya ...memang kurang bagus bertunang lama-lama ...ikut kata org tua.... banyak perkara tak baik dr yang baik jika tangguh akad nikah.berdoa agar segalanya dipermudahkan walaupun kekangan sebab2 tertentu hadir ...
yakinlah dengan Allah...beriman kepadanya ...then insya Allah, akan hadir rezeki dr sumber yang tidak kita sangka-sangka..dalam masa tempoh masa pertunangan tersebut....

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-02-07 13:54


Assalamualaikum,
kita rasa xelok tunang lama-lama.
takut apa-apa jadi nanti.
maklumla sekarang ini mcmc2 boleh jadi.
takut nanti salah seorang boleh brubah hati boleh dah bertemu dengan yang lain......

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 14:04


Pada 14-02-07 11:27 , RijaludDeen posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum, sahabat2 sekalian..
Apa pandangan antum tentang tunang lama?
Mybe dalam 2 tahun ke..atas kekangan tertentu..
apa komen antum??




FIQH KHITBAH (Fiqih Pertunangan)

Siri 1: Takrifan dan Konsep Meminang (Khitbah)

Meminang bukan bid'ah agama melainkan ia disebut dalam nas. Dalilnya:

1. AQ 2:235 (tidak ada dosa kamu MEMINANG wanita-wanita itu dengan sindiran)

2. alHadith
(sesungguhnyadi antara keberkatan seorang wanita ialah kemudahan dalam meminangnya) hari Ahmad, dihasankan oleh al-Albani dalam Sahih alJami'/2231

Dari dalil ini, maka anda telah memulakan muqaddimah soalan anda dengan cantik sekali. Bahawa adat meminang perempuan dalam budaya Melayu itu sebenarnya bukanlah suatu yang baru, melainkan ada dasarnya dalam AQ dan Sunnah.

Hikmah khitbah:

1/ membuka jalan perkenalan antara yang meminang dengan yang dipinang untuk perkenalan

2/ menumbuhkan bibit cinta kerana perkahwinan hendaklah diasaskan kepada cinta antara satu sama lain

3/ mengujudkan kestabilan jiwa dan emosi pasangan yang bertunang kerana bebas dari gangguan dari pria dan perempuan yang lain. mereka boleh fokus kepada pertunangan itu untuk mengenali hatibudi masing-masing.




apa pun dalam tempoh bertunang bukanlah tiket untuk membuat maksiat...berhati-hati...dan janganlah terlalu lama tempoh bertunang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sitizubaidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13162
Posting: 51
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 14-02-07 18:43


assalamualaikum.. bagi ana, tak payah lah tunang lama2,, xelok.. macam-macam boleh terjadi masa fatrah tunang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitizubaidahProfil   Hantar PM kepada sitizubaidah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 19:01


Pada 14-02-07 18:43 , sitizubaidah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.. bagi ana, tak payah lah tunang lama2,, xelok.. macam-macam boleh terjadi masa fatrah tunang...


memang tol, anis dulu tunang dua bulan saja.. :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-02-07 19:47


kelakar ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 10:28


Pada 14-02-07 19:47 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

kelakar ke???


dia silap parking tu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 02:09


waalaikummussalam....

walaupun salah parking,tapi tak apalah..bagi ana,tunang lama2 ni xelok sangat,sebab banyak dugaan yang akan dilanda..tunang tu biarla sekejap saja,cuma kawin tu biar lama & selamanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 09:52


...bagi ana..tak payah lah tunang lama2..tapi biasa nya yang tunang lama2 ni sesama student..betul tak?...yang seorang jauh nun belajar kat oversea..a'lah kulli hal..bila da bertunang tu,cepat-cepat lah nikah ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 13:53


tunang lama-lama memang berisiko dengan bermacam-macam masalah. org kata tunang ni macam cop dulu.. hehe..supaya org lain tak ganggu gugat selain beri peluang berkenalan sesama kedua2 keluarga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 13:57


ada juga bahayanya...kadang-kadang berubah hati...tu juga yang dirisaukn..tapi harap-harap kuatkn hati lah...tunang tu just ikat supaya org tak ambil ke..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 13:59


tunang sekejap lagi bagus dr tunang lama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-06-07 22:38


tak bagus..nak nikah baru tunang..senang sikit..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 23:05


Hek alahai...aku rasa better tunang lama2 daripada duduk couple lama2, tukar2 couple, REJECT2 couple... dan tak tahu dan tak terarah arah tuju. At least tunang tu nak ke arah perkahwinan. Soal jaga akhlak ke tidak tu, Kalau tak tunang pun, dan dengan dah tunang, still depends on empunya diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

wardatul_sakinah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.06.2007
Ahli No: 30212
Posting: 15
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-06-07 00:12


Tunang lama2,
dari segi positifnya bagi pasangan yang tak kenal lagi boleh kenal hati budi masing-masing dulu.
dari negatifnya pulak, boleh berubah hati, takut jemu pula dengan pasangan ke...

Benda baik, tak payah tunggu lama2, nikah saja.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatul_sakinahProfil   Hantar PM kepada wardatul_sakinah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 00:17


salam..

perkara yang baik, jangan ditangguh-tangguh.

percepatkan saja. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 00:38


dalam Isla sendiri xmgalakkan tunang lme2..
kalau tak silap max 2,3bln saja...
kalau dah nak kahwin...
kahwin saja lah senang

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 25-06-07 08:46


Pada 25-06-07 00:17 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

perkara yang baik, jangan ditangguh-tangguh.

percepatkan saja. :-D


yup...setuju!!!
:)


-----------------
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing


Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 09:29


saya nak bertunang dan nikah pada hari yang sama..


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

suka-suka
Warga Rasmi
Menyertai: 13.06.2007
Ahli No: 30244
Posting: 11
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 09:34


salam..erm pendapat ana macam org lain juga...
benda yang elok tak payah tunggu lme2..hehe,moga berbhagia hingga akhir hyat. :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For suka-sukaProfil   Hantar PM kepada suka-suka   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 10:45


assalamualaikum..
kalau tak nak tunang tak mengapa tak?
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 11:28


waalaikumusalam wbt...

tak apa, tak salah pun tak tunang...

tunang tu adat saja.
tapi teman nak bertunang, tak kisah lah bertunang 24 jam saja...esok akad nikah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-06-07 11:29


apakah maksud tunang tu dalam islam?

kalau tak salah ana tunang tu maknanya mengenali pasangan..contoh dalam islam kita hanya boleh lihat wajah serta dua belah tapak tangan tunang kita saja....

lepas itu dalam islam tunang seeloknya hari ni esok kawin..tu yang paling lewat..kalau boleh pagi tunang petang dah boleh nikah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 11:31


assalamualaikum

bagi pendapat ana pula, tunang lama2 lebih baik dari berBm lama sangat, sekurang-kurangnya ada ikatan yang rasmi dan menunjukkan persetujuan dari kedua-dua belah pihak. untuk tempoh lama atau sekejap terpulang pada pasangan tersebut, contohnya sebab masih dalam belajar. seeloknya nikah terus..TAPI nikah bukan sebarang mainan..banyak benda kena fikir dan terutamanya pada lelaki, perlu cari banyak sumber kewangan untuk sediakn hal-hal selepas berkahwin terutamanya rumah kediaman. Kalau dapat bantuan dari keluarga dana saudara mara lagi bagus..

soal ikhtilat still sama, masih perlu menjaga kerana masing-masing tidak ada ikatan sah..sekadar pandangan dari hamba yang serba dhaif dan miskin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 11:33


oh ya satu lagi sebelum terlupa, dalam perspektif islam..tunang telah terpatri apabila si muslimah menerima lamaran cinta dari muslimin. sebab tunang tak perlu wali. tuang yang berlaku zaman sekarang hanya adat kita orang melayu semata-mata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 11:33


Khitbah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 11:45


kalau kita meluaskan skop kita dalam adat istiadat melayu tunang adalah berasai dari kehendak syariat iaitu 'khitbah'.
Sesungguhnya Allah menjadikan khitbah sebagai salah satu dari syariat-syariat ugame Islam. Kerana khitbah memberi peluang kepada kita semua untuk at-ta'arruf atopun berkenalan dengan pasangan memasing dari segi zahir dan batin sebelum kita bernikah atau berkahwin.
sebab tu kata orang dedulu, adat bersendikan syarak, syarak bersendikan kitabullah.

Adat bersendikan syarak
Syarak bersendikan Kitabullah
Syarak mengata, adat memakai
Cermin yang tidak kabur
Pelita yang tidak padam

Begitu lah hendaknye pendapat teman yang daif dan kolot kekampungan ni....


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 25-06-07 11:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

cahaya_airterjun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30322
Posting: 41
Dari: Bumi Allah..

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 13:51


pada pendapat ana..memang tak sesuai lah tunang lelame neh..
perkara yang baik..elok dpercepatkan..
bertunang 2 3 bulan pun kiranya dah ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_airterjunProfil   Hantar PM kepada cahaya_airterjun   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 15:41


salam...
setuju sesangat dengan pendapat rakan-rakan disini..kalau nak sangat rasa bertunang seelok-eloknyer kuranglah dr setahun...yealah..kalau dah merancang untuk mendirikan masjid itu kenapa pula nak bertunang lama-lama.....kan elok percepatkan saja pernikahan...boleh elak kan zina hati,zina mata,zina perasaan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 19:26


Ya...Memang tak elok tunang lama-lama...Tapi kena ingat hantaran kahwin sekarang ni bukannya RM1...Kena ambil masa yang lama nak kumpul duit...Duit bukannya boleh di kutip tepi jalan macam daun ye...Hantaran juga salah satu sebab Kenapa tunang lama sangat...Orang lelaki kena kumpul duit nak bayar hantaran walaupun hantaran tu tak wajib...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 19:39


memang banyak dugaan tunang lama-lama ni
perkara baik dipercepatkan lagi bagus,....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-06-07 19:43


siannya kaum lelaki ini...nak sempurnakan fitrah pun susah....sengaja disusah-susahkan oleh pihak2 tertentu.

anda kaum hawa...family kaum hawa....tak rasa kasihan ke dengan kaum lelaki???....sudahlah hantaran tinggi (walhal hantaran ini bukan wajib, sengaja diwajibkan oleh pihak perempuan)....gaji pulak rendah...so...boleh jadi lama bertunang itu sebab hantaran yang tinggi.

jom berkempen....say NO to Hantaran.....hantaran tak ada dalam Islam....hantaran = smoking.....dua-dua sama....dua-dua menyusahkan umat Islam plus menggalakkan perlakuan sumbang, zina sebelum kahwin.

NO to smoking....NO to hantaran
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 25-06-07 19:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 20:24


Tu lah pasal...Nak buat benda baik pun susah...Jangan lah jadi mata duitan...Nanti yang susah keluarga sendiri juga...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-06-07 20:44


kaum muslimin bagi hantaran yang termampu lah..bukan semua perempuan nak hanataran yang tinggi tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 20:54


Memang lah nak bagi setakat yang mampu tapi kan biasanya pihak perempuan yang tetapkan hantaran ni...Kalau tak dapat memenuhi hantaran yang ditetapkan tak boleh kahwin dengan anak dia...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-06-07 21:02


Pada 25-06-07 20:54 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Memang lah nak bagi setakat yang mampu tapi kan biasanya pihak perempuan yang tetapkan hantaran ni...Kalau tak dapat memenuhi hantaran yang ditetapkan tak boleh kahwin dengan anak dia...



hmm...nthala..bagi saya tak bpe setuju perempuan letak hntaran tinggi..ikut kemampuan bakal suami dah lah..kahwin ni perkongsian hidup..kalau hantaran tinggi lepas itu bercerai berai tak ke haru jadinya..huhu...pihak perempuan boleh lah pujuk mak ayah supaya tak mitak hntaran tinggi..pujuk elok-elok mesti mak ayah ok punya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 25-06-07 21:13


Assalamualaikum....pada pandangan ana, memang elok dipercepatkan...jangan tunang lama2....sepupu2 ana paling lama pun setahun saja...jodoh ditangan tuhan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 01:18


Pada 25-06-07 20:54 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Memang lah nak bagi setakat yang mampu tapi kan biasanya pihak perempuan yang tetapkan hantaran ni...Kalau tak dapat memenuhi hantaran yang ditetapkan tak boleh kahwin dengan anak dia...


salam.....

tulah masalahnyerr...
macam mana ni.

hhmm...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-06-07 05:54


Pada 26-06-07 01:18 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-06-07 20:54 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Memang lah nak bagi setakat yang mampu tapi kan biasanya pihak perempuan yang tetapkan hantaran ni...Kalau tak dapat memenuhi hantaran yang ditetapkan tak boleh kahwin dengan anak dia...


salam.....

tulah masalahnyerr...
macam mana ni.

hhmm...



hmm..topik tunang boleh berubah jadi topik bincang hantaran tinggi lagi ni..hehe..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 09:05


Pada 25-06-07 19:39 , aiz posting:

!!! QUOTE !!!

memang banyak dugaan tunang lama-lama ni
perkara baik dipercepatkan lagi bagus,....



assalamualaikum...

erm betul tu...
perkara baik tak perlulah tunggu lama2...
jika tak mampu dr segi kewangan...
kawallah diri untuk elak dr..
perkara2 maksiat..
banyak cara boleh kita buat..

tapi jika tak mampu untuk melawan nafsu..
lebih baik kawin jeq...
itu yang terbaik..
moga keluarga yang terbina nanti..
adalah keluarga sakinah..insyaAllah


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-06-07 11:55


Assalamualaikum...
Taknak bertunang...tapi mak suruh...
Macam mana ye...bukan wajib pun...
Kalau berkahwin kan saja lebih mudah, jimat dan cepat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 11:59


Pada 26-06-07 11:55 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Taknak bertunang...tapi mak suruh...
Macam mana ye...bukan wajib pun...
Kalau berkahwin kan saja lebih mudah, jimat dan cepat...


assalamualaikum..sokong..
tapi umi abah tak ada pula sbut pasal tunang..
ehehe...
susah bertunang ikut melayu ni..
baik nikah saja terus..
tunang ikut islam mudah..
tak payah cincin2 hantaran2...
wassalam

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 26-06-07 11:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-06-07 12:13


Pada 26-06-07 11:59 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-06-07 11:55 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Taknak bertunang...tapi mak suruh...
Macam mana ye...bukan wajib pun...
Kalau berkahwin kan saja lebih mudah, jimat dan cepat...


assalamualaikum..sokong..
tapi umi abah tak ada pula sbut pasal tunang..
ehehe...
susah bertunang ikut melayu ni..
baik nikah saja terus..
tunang ikut islam mudah..
tak payah cincin2 hantaran2...
wassalam



Assalamualaikum...
Dah tanya pun...kata emak, nak mengelakkan orang mengata...
Apa yang nak dikata...mungkin betul...tapi, biasalah tu...nak menegakkan perkara yang benar memanglah begitu fitrahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 12:24


Pada 26-06-07 11:55 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Taknak bertunang...tapi mak suruh...
Macam mana ye...bukan wajib pun...
Kalau berkahwin kan saja lebih mudah, jimat dan cepat...



assalamualaikum..

dah mak suruh kan..
so ikut jeqlah..
jadi anak yang soleh..
asalkan mengikut syariat Islam..
walaupun hati kita tak nak..
tapi tak sanggup nak kecilkan hati mak sendiri...
entahlah berbelah bagi jugak..
tapi kalau itu yang telah ditetapkan..
ikut jeqlah..mungkin ada hikmah di sebaliknya..
hanya Allah saja yang tahu..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-06-07 13:01


Mesti ke...hmm..
[ Telah diedit oleh: sayatetapsaya pada 26-06-07 13:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-06-07 13:02


Pada 26-06-07 12:24 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-06-07 11:55 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Taknak bertunang...tapi mak suruh...
Macam mana ye...bukan wajib pun...
Kalau berkahwin kan saja lebih mudah, jimat dan cepat...



assalamualaikum..

dah mak suruh kan..
so ikut jeqlah..
jadi anak yang soleh..
asalkan mengikut syariat Islam..
walaupun hati kita tak nak..
tapi tak sanggup nak kecilkan hati mak sendiri...
entahlah berbelah bagi jugak..
tapi kalau itu yang telah ditetapkan..
ikut jeqlah..mungkin ada hikmah di sebaliknya..
hanya Allah saja yang tahu..



Tapi, boleh saja jika kita berunding kan...macam mana pula jika perkara yang kita kena buat tu boleh mendatangkan ketidakmanfaatan/keburukan/maksiat...boleh saja tak ikut kata ibubapa kan...macam mana ye...
[ Telah diedit oleh: sayatetapsaya pada 26-06-07 13:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 13:08


Pada 26-06-07 13:02 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-06-07 12:24 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-06-07 11:55 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Taknak bertunang...tapi mak suruh...
Macam mana ye...bukan wajib pun...
Kalau berkahwin kan saja lebih mudah, jimat dan cepat...



assalamualaikum..

dah mak suruh kan..
so ikut jeqlah..
jadi anak yang soleh..
asalkan mengikut syariat Islam..
walaupun hati kita tak nak..
tapi tak sanggup nak kecilkan hati mak sendiri...
entahlah berbelah bagi jugak..
tapi kalau itu yang telah ditetapkan..
ikut jeqlah..mungkin ada hikmah di sebaliknya..
hanya Allah saja yang tahu..



Tapi, boleh saja jika kita berunding kan...macam mana pula jika perkara yang kita kena buat tu boleh mendatangkan ketidakmanfaatan/keburukan/maksiat...boleh saja tak ikut kata ibubapa kan...macam mana ye...


salam'alaik...

memanglah kalau perkara yang makayh kita suruh buat..
tu terlarang dalam Islam memang boleh tak ikut...
tapi benda ni bukanlah terlarang...
andai tak nak buat kita bincanglah elok-elok...
yang penting kena ada reason why kita tak nak..
kadang-kadang tak sampai hati...
nak kecewakan mereka..
walaupun hati sendiri ditolak tepi..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-06-07 13:14


Assalamualaikum...
Harapnya dapat kelonggaran...mudah sikit...hmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 15:04


salam...
Kalau dah sama-sama berkenang (laki-perempuan)..cepat-cepat lah bertunang.....
than bila dah btunang cepat-cepat lah buat psiapan untuk kahwin..... time ni keluarga perempuan perlulah mgalah sikit dr segi hantaran dan demand2 lain... beri klongaran kepada si lelaki untuk angkat nikah cepat-cepat....
Yakinlah, bila kita btunang...kita tlah mlangkah satu kaki dalam rumahtangga.... syaitan dah mnagis, sebab kita tlah mhalang fitnah... insya'Allah akan membantu pmudahkan perkahwinan kita slagi kita menjaga syariatNya.....

Sebenarnya tak ramai dikalangan kita yang sgaja melenggahkan pekahwinan stelah ptunangan, melainkan, mereka bhadapan masalah yang tidak di ingini yang tpaksa di atasi tlebih dahulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 19:40


Pada 26-06-07 15:04 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

time ni keluarga perempuan perlulah mgalah sikit dr segi hantaran dan demand2 lain... beri klongaran kepada si lelaki untuk angkat nikah cepat-cepat....


Betul tu...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 19:41


Pernikahan paling diberkati yang paling sedikit mas kahwinnya

Antara calon isteri yang baik ialah yang murah mas kahwinnya. Hal ini termasuklah wang hantarannya, tidaklah terlalu mengada-ngada seperti orang sekarang, hendakkan RM11,111.11 atau RM22,222.22 atau RM33,333.33 atau RM44,444.44. Hidup biarlah berpada-pada, janganlah nak riak, nak menunjuk-nunjuk. Semuanya akan membawa kehancuran. Sia-sia saja amal perbuatan sedangkan kita hendakkan keredaan Allah SWT. "

Apa yang ditulis pada keluaran lalu, benar-benar berlaku sekarang ini. Sebagai seorang Muslim dan bapa kepada beberapa orang anak remaja yang akan berkahwin suatu masa nanti, eloklah penulis menyentuh hal ini supaya masyarakat Islam dapat bersama-sama membanteras gaya hidup baru yang tidak Islamik ini.

Kebetulan kelas pengajian kuliah Subuh yang penulis ikuti di masjid sekarang ini membiacara soal nikah. Ustaz terbabit tidak terlepas daripada memberitahu jemaah bahawa perkahwinan dengan hantaran wang sebegitu banyak bukan daripada ajaran Islam.

Beliau memberitahu dua sebab mengapa amalan berkenaan mesti ditentang selain daripada membazir dan menunjuk-nunjuk. Pertamanya ia dikhuatiri akan menjadi contoh kepada masyarakat dan yang kedua perkahwinan gah begini akan mengecilkan hati orang miskin dan tidak mampu.

Jika orang berada dan berpangkat berbangga dan menghebahkan seluruh negara akan hantaran dan pemberian hadiah yang sebegitu besar, dikhuatiri ia akan menjadi panduan masyarakat. Tidak menghairankan jika bakal keluarga pengantin perempuan akan menuntut wang hantaran sekurang-kurangnya RM10,000, RM15,000 dan RM20,000.

Ada akan jadi dengan masyarakat jika keadaan ini berlaku? Mampukah anak-anak muda yang baru bekerja atau keluar dari universiti menyediakan jumlah wang sebegini besar sedangkan keinginan mereka untuk kahwin sudah memuncak.

Seorang anak muda lulusan universiti (untuk ijazah pertama) ketika mula bekerja sudah berusia 23 tahun. Gaji permulaannya mungkin RM1,300 sebulan. Ditolak dengan bayaran pinjaman pendidikan, pinjaman kereta, sewa bilik, pemberian kepada keluarga dan pelbagai perbelanjaan lain, mungkin dia dapat menyimpan RM200 sebulan.

Jika dihitung setahun, dia baru mampu mengumpul RM2,400. Kalau 10 tahun menghimpun, dia baru mengumpulkan RM24,000. Ketika itu pun umurnya sudah terlajak ke 33 tahun.

Bagi kebanyakan anak muda, pada usia 25-30 tahun, mereka sudah 'gatal' untuk kahwin. Tapi wang tiada. Disebabkan oleh 'segolongan manusia' yang gila glamour dan sebagainya, ibu bapa 'buah hati' mereka akan tetapkan wang hantaran melampau seperti RM10,000, RM20,000 atau RM30,000. Cuba bayangkan bagaimana anak muda kita hendak 'cekau' duit sebegitu banyak bagi membolehkan mereka kahwin?

Bukankah ini akan menimbulkan masalah besar dalam masyarakat. Bukankah akan berlaku fitnah paling hebat dalam masyarakat? Anak-anak muda yang kemaruk untuk kahwin tetapi tidak dapat kahwin akan menerbitkan rangkaian masalah yang bukan saja menjejaskan masyarakat tetapi juga negara, bangsa dan agama.

Ustaz itu bertanya betapa banyak bakal pengantin dan keluarga pengantin cuba mendalami pengajian agama. Katanya, tidak ramai sebab kebanyakan manusia hari ini mengejar dunia dan segala perhiasannya. Jika mereka tahu ilmu agama tidaklah mereka berbuat seperti hari ini. Rasulullah s.a.w. bersabda yang maksudnya: "Sebesar-besar berkat penikahan ialah yang sedikit mas kahwinnya."

Apa sebenarnya yang sedang berlaku kepada masyarakat kita? Nampaknya, masyarakat sedang menuju ke arah fitnah terbesar sedangkan sebahagian besar anggotanya tidak menyedarinya. Mereka yang mengaku beragama Islam tidak lagi hidup berpandukan ajaran Rasul tetapi mengikut hawa nafsu yang berdasarkan logik akal masing-masing.

Dalam bab perkahwinan ini pun, orang Islam tidak mengikut contoh yang ditunjukkan Rasulullah s.a.w. tetapi membiarkan diri mereka terjerumus ke dalam lembah yang ditunjuki oleh orang Yahudi dan Nasara.

Misalnya, dalam bab berpakaian, orang Islam yang berkahwin pun mengikut telunjuk Yahudi dan Nasara. Sedangkan sudah jelas dinyatakan salah satu perkara yang membezakan antara orang Islam dengan orang Islam ialah dari segi berpakaian.

Jika pengantin wanita Islam memakai pakaian yang mendedahkan tubuh badan mereka, apakah yang membezakan antara diri mereka dengan orang bukan Islam? Jika mereka memakai gaun menunjukkan sebahagian buah dada atau telanjang belakang (bare back), apa bezanya mereka dengan orang bukan Islam.

Jika Allah SWT mengancam menghumbankan si kufur ke lembah azabnya, apakah jaminan untuk orang Islam yang hidup mengikut telunjuk Yahudi dan Nasara tidak sama dicampakkan ke sana.

Alangkah peliknya sesetengah anggota masyarakat kita hari ini. Ramai daripada kita hidup bagai 'sumpah-sumpah' yang boleh bertukar 'color' (warna). Jika nikah di masjid, boleh pakai tudung litup, majlis bersanding boleh pakai gaun dedah sana dedah sini. Jika khatam Quran, begitu manis bersopan bertudung litup tetapi pada majlis jamuan, tudung ke mana, pakaian seksi juga jadi kebanggaan.

Yang dibimbangi, golongan ini akan menjadi ikutan, 'set trend' dalam masyarakat. Akan timbullah kata-kata seperti, 'si dia tu boleh buat begitu, Kenapa kita tidak boleh?' 'Si dia tu, boleh bikin pelamin dalam masjid, Kenapa kita tidak boleh?' 'Anak dia dapat hantaran RM22,222.22, Kenapa anak kita tidak boleh dapat RM33,333.33 kerana anak dia lulus SPM saja sedangkan anak kita lulusan universiti luar negara?'

Ustaz kuliah Subuh itu cukup bimbang, perkembangan hal ehwal kahwin di negara kita sedang menuju apa yang berlaku di sesetengah negara Arab. Katanya, di negara berkenaan, adalah sukar seorang bujang berkahwin kerana tuntutan keluarga pengantin perempuan terlalu banyak dan tinggi. Misalnya, menyediakan rumah, kereta dan pembantu rumah.

Mampukah si bujang menyediakan kemewahan ini sedangkan mereka 'baru nak kenal hidup'. Ramailah anak bujang Arab, jadi bujang terlajak. Ramai yang kahwin warga asing dan tak kurang juga yang hanyut di kota-kota maksiat seperti Bangkok, London dan Paris.

Jadi kepada mereka yang prihatin kepada kesucian Islam, marilah sama-sama membanteras amalan kurang sihat yang mula menular dalam masyarakat kini. Tidak kiralah sama ada anda ustaz, jurutera, tukang masak, pekedai, atau orang kaya raya atau berpangkat, marilah bersama-sama kita melawan golongan yang hidup tidak berpandukan agama ini.

Antara langkahnya boleh dimulai dengan keluarga sendiri. Janganlah kita mengada-ngada meletakkan hantaran anak-anak kita RM1/2 juta, RM222,222.22, RM77,777.77 atau RM22,222.22. Ingatlah pernikahan paling diberkati adalah yang paling sedikit mas kahwinnya seperti disabdakan oleh junjungan besar kita.


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 21:17


teman sependapat dengan sailormoon..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-06-07 22:32


Pada 27-06-07 21:17 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman sependapat dengan sailormoon..


setuju juga..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-06-07 01:01


ramai org melayu salah faham...mereka fikir.....hantaran adalah berbeza dengan maskahwin...mereka ingat bila mereka menetapkan maskahwin yang rendah, bawah seratus ringgit.....mereka ingat mereka dah dapat keberkatan yang dijanjikan Allah SWT, dah ikut apa yang disabdakan Rasulullah SAW.....tapi sebenarnya mereka dah salah ....mereka terlupa hantaran tinggi yang mereka tetapkan kepada bakal suami jugak diambil kira sebagai "pemberian yang dipaksa" oleh bakal suami.

come on lah....jangan nak main-main & perlekeh agama Islam....jangan try nak tipu Allah SWT....maskahwin rendah + hantaran yang tinggi = still dianggap tinggi dalam Islam...tak kira namanya maskahwin atau hantaran...ianya tetap sama iaitu tinggi....dan tinggi itu tak termasuk dalam kumpulan mendapat keberkatan yang disebut dalam hadis Rasulullah SAW.

setuju dengan sailormoon.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

aman_23
Warga Rasmi
Menyertai: 29.06.2007
Ahli No: 30403
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 01:00


tak baik tunang lama2 tu banyak yang tak baik dari yang baiknya.Zaman sekarang macam-macam....boleh jadi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aman_23Profil   Hantar PM kepada aman_23   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 03:00


ana tak setuju sangat tentang tunang lama-lama. perkara baik tak perlu dilambatkan. tentang kekangan, tengoklah sama ada kekangan tu boleh diterima akal atau tidak...

wallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 01-07-07 10:59


kalau dah jodoh2 ditetapkan untuk kita..xkemana insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 11:54


aiseh man,
banyak betul tajuk begini lah,
pusing banyak mana pun last sekali mesti balik pada soal jodoh yang telah ditentukan oleh Yang Maha Esa,
seeloknya tunang ni jangan lama-lama, nanti ada yang melepas,
pras menonggeng pun tak boleh buat apa-apa dah,
so kalau nak kawin tu pastikan lah line tu clear dulu (tak clear, betul ariel, huhu),
jangan lah tak pasal2 menonong tak tentu arah dan bekalan yang cukup....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 01-07-07 13:48


Salam

kawan ana bertanya:

Macam mana kalau kita tak hendak tunang lama2 tetapi orang tua suruh tunang lama. Dengan alasan ekonomi diri perlu stabil, perlu ada keperluan rumah,kereta dan dll..Bagi mereka kahwin tidak begitu mudah. Mungkin mereka tidak faham Kenapa tunang perlu dipercepatkan. Antara mengikut kata mereka atau mengikut kata agama?Pasti agama adalah no 1. tapi menolak kata mereka pasti mereka akan kecewa kerana anak derhaka melawan kata ibubapa. Untuk diajak berbincang? sudah acap kali diperkatakan dan dibincangkan tapi paham saja kehendak org tua pasti diikuti dan berasa mereka tetap berasa mereka adalah benar. Pasti ada yang bertanya perlu usaha lagi meyakinkan mereka tapi sudah 2 tahun diajak berbincang masalah tetap sama. Kata mereka biar sampai 5 tahun asalkan ekonomi stabil dahulu.

Jadi persoalannya adakah baik bertunang lama jika situasi begini??

Waallahu'alam


-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH
[ Telah diedit oleh: hafeezzul pada 01-07-07 13:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

zueliea
Warga Rasmi
Menyertai: 26.11.2006
Ahli No: 27499
Posting: 11
Dari: kedah

egypt  


posticon Posting pada: 01-07-07 19:05


assalammualaikum

saya begitu tertarik dengan topik kali ini.saya merupakan salah seorang yang menghadapi situasi begini.saya bertunanh seawal usia 20 tahun iaitu pada tahun lepas.tempoh pertunagn saya dijangkakan [email protected] tahun.ini berikutan tunang saya merupakan penuntut tahun pertma di mesir.kami mengambil keputusan untuk bertung dhulu.usia pertungan saya akan mencecah setahun pada bulan ogos nanti dan bermakna saya perlu menanti hampir 4 tahun berikutnya.pada mulanya saya tidak merasa apa-apa atas pertunagan tersebut tetapi setelah hampir setahun saya bertunang saya mula terfikir kan hal ini.adakah betul keputusan yang dibuat memandangkan kami sama-sama menuntut?adakah saya perlu meneruskan hidup saya selama 5 tahun dengan ikatan pertunagn ini.terlalu banyak dugaan yang saya hadapi selama saya ditinggalkan di sini sebagai tunangan org..saya hampir mengambil satu keputusan yang boleh mengecewakan semua pihak apabila ingin memutuskan pertungan saya.tetapi wajarkan ia nya diteruskan?ini membuatkan saya masih dalam tandatanya.
jadi bagi saya,bertunag seeloknya biarlah kurang dari terlalu lama.dugaan bertunang tidak sama dengan dugaan berkasih..dugaan bertunang ini lebih menakutkan dari dugaan berkasih...sekian.wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zuelieaProfil   Hantar PM kepada zueliea   Quote dan BalasQuote

zueliea
Warga Rasmi
Menyertai: 26.11.2006
Ahli No: 27499
Posting: 11
Dari: kedah

egypt  


posticon Posting pada: 01-07-07 19:05


assalammualaikum

saya begitu tertarik dengan topik kali ini.saya merupakan salah seorang yang menghadapi situasi begini.saya bertunanh seawal usia 20 tahun iaitu pada tahun lepas.tempoh pertunagn saya dijangkakan [email protected] tahun.ini berikutan tunang saya merupakan penuntut tahun pertma di mesir.kami mengambil keputusan untuk bertung dhulu.usia pertungan saya akan mencecah setahun pada bulan ogos nanti dan bermakna saya perlu menanti hampir 4 tahun berikutnya.pada mulanya saya tidak merasa apa-apa atas pertunagan tersebut tetapi setelah hampir setahun saya bertunang saya mula terfikir kan hal ini.adakah betul keputusan yang dibuat memandangkan kami sama-sama menuntut?adakah saya perlu meneruskan hidup saya selama 5 tahun dengan ikatan pertunagn ini.terlalu banyak dugaan yang saya hadapi selama saya ditinggalkan di sini sebagai tunangan org..saya hampir mengambil satu keputusan yang boleh mengecewakan semua pihak apabila ingin memutuskan pertungan saya.tetapi wajarkan ia nya diteruskan?ini membuatkan saya masih dalam tandatanya.
jadi bagi saya,bertunag seeloknya biarlah kurang dari terlalu lama.dugaan bertunang tidak sama dengan dugaan berkasih..dugaan bertunang ini lebih menakutkan dari dugaan berkasih...sekian.wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zuelieaProfil   Hantar PM kepada zueliea   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 01-07-07 23:23


Pada 01-07-07 19:05 , zueliea posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

saya begitu tertarik dengan topik kali ini.saya merupakan salah seorang yang menghadapi situasi begini.saya bertunanh seawal usia 20 tahun iaitu pada tahun lepas.tempoh pertunagn saya dijangkakan [email protected] tahun.ini berikutan tunang saya merupakan penuntut tahun pertma di mesir.kami mengambil keputusan untuk bertung dhulu.usia pertungan saya akan mencecah setahun pada bulan ogos nanti dan bermakna saya perlu menanti hampir 4 tahun berikutnya.pada mulanya saya tidak merasa apa-apa atas pertunagan tersebut tetapi setelah hampir setahun saya bertunang saya mula terfikir kan hal ini.adakah betul keputusan yang dibuat memandangkan kami sama-sama menuntut?adakah saya perlu meneruskan hidup saya selama 5 tahun dengan ikatan pertunagn ini.terlalu banyak dugaan yang saya hadapi selama saya ditinggalkan di sini sebagai tunangan org..saya hampir mengambil satu keputusan yang boleh mengecewakan semua pihak apabila ingin memutuskan pertungan saya.tetapi wajarkan ia nya diteruskan?ini membuatkan saya masih dalam tandatanya.
jadi bagi saya,bertunag seeloknya biarlah kurang dari terlalu lama.dugaan bertunang tidak sama dengan dugaan berkasih..dugaan bertunang ini lebih menakutkan dari dugaan berkasih...sekian.wasalam


Tapi kes ni lain. Tak macam kes kawan saya. patut kah dia teruskan bertunang lama atau quit saja cari org lain??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 23:49


anda bertunang lama untuk apa? saja-saja tunang ke untuk kahwin?

Dan kalau boleh kontrol hubungan, tapi tak boleh kontrol dugaan..lepas itu dugaan hebatlah datang katakan, macam-macam jadi, gaduh lah apalah. lepas itu boleh jadi dua outcome, terus kekal ke jinjang pelamin atau putus.

Kalau kekal? alhamdulillah

kalau putus? juga syukur, kerana Allah nak tunjukkan awal-awal yang si dia atau si anu tu tak NGAM dengan kita!

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-07-07 11:17


Oooo

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 13:22


kalau dah bercinta bagai nak rak.....

tak tunang pun tak apa.

nak kenal apa lagi ye?

**nurkamar tunang 2thn sebab kena pinang mengejut(arrangment)
habis grad baru nikah. bcinta lah lepas kawin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-09-07 12:18


tapi dari bercouple lama-lama..dengan bertunang lama..mana lagi elok?..sebab boleh kita kata kat yang couple tu suruh tunang mereka jawab tak baik tunang lme2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

serbanmerah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22522
Posting: 40
Dari: UiTM Shah Alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 13:04


Topik ni menarik juga.. saya mempunyai pendapat berbeza dari majoriti yang bagi pendapat di sini. Rata-ratanya menggunakan pendapat konservatif...

Bertunang lama = Tak elok, mudah terjebak maksiat

kalau begitu apa beza berkasih lama?

Cadangan mudah. Kawin saja. Banyak juga saya lihat kawan-kawan saya yang hadapi masalah tekanan hidup bila berkahwin muda. Tekanan ekonomi dan juga keluarga.

Bagi saya tunang lama bergantung pada keadaan. Jika kita khitbah lama-lama bertujuan untuk elak makiat adalah lebih baik dari berkasih lama.
Bila bertunang sekurang-kurangnya kita rasa selamat dan tidak risau pad gangguan org lain.

Tapi mereka yang bercinta lama..terpaka call selalu2, berjumpa untuk pastikan keselamatan kekasih hatinya. Tapi kalau tunang awal lepas tu janganlah call, jumpa sebab kita dah tau jika tunang kita muslimat.. muslimin lain haram untuk pinang..

Ianya subjektif.. bergantung pada individu untuk kawal dirinya dari maksia sama ada sebelum tunang atau lepas bertunang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For serbanmerahProfil   Hantar PM kepada serbanmerah   Quote dan BalasQuote

sephia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.07.2004
Ahli No: 9843
Posting: 70
Dari: kota bharu.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 13:17


assalamualaikum wbt

saya dah bertunang 5 bulan. hajatnya nak buat November ni. kira 6 bulan sajalah bertunang. tapi,ibubapa pihak lelaki pulak dapat peluang kerjakan haji. jadi,pernikahan kena tangguh dul. so far,tak apalah..pentingkan hajat orang tua.
cuma,tang bertunang lama2 ni,memang tak elok. apa-apa hal memang kita pergi berdua. orang pun tahu kita dah bertunang. jadi,kadang-kadang takut juga perlakuan tu menjangkaui batas. memang patutlah bertunang ni jangan lama-lama.
lagi satu kalau ikut adat betul,merisik,bertunang..belanja pun jadi banyak..padahal Islam dah memudahkan cara...betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sephiaProfil   Hantar PM kepada sephia   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 16-09-07 13:17


Assalamualaikum wwt...

Secara peribadi,ana tak setuju tunang lama-lama ini..
kalau boleh selepas bertemu bakal suami and keluarganya..maksud ana,kita dah kenal dan tahu mereka ini baik dari sedut agama,keturunan,paras rupa dab sebagainya...better lansungkan perkahwinan secepat mugkin..tak payah tunang-tunang ini..segala-galanya jimat..insyaALLAH :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

permata_ayah_bonda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2005
Ahli No: 19302
Posting: 78
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 14:14


assalamualaikum

saya dulu tunang 3 bulan saja lepas tu terus kahwin.lepas tu ikut suami balik UK.saya rasa kalau tak ada aral tu,baik cepat langsungkan majlis.janagn tangguh lama2.bukan apa tunang ni banyak cabaran.sekadar pendapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_ayah_bondaProfil   Hantar PM kepada permata_ayah_bonda   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-09-07 14:33


Pada 08-09-07 13:22 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah bercinta bagai nak rak.....

tak tunang pun tak apa.

nak kenal apa lagi ye?

**nurkamar tunang 2thn sebab kena pinang mengejut(arrangment)
habis grad baru nikah. bcinta lah lepas kawin....


ye ke....erm... :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 16-09-07 15:25


assalammualaikum....
Hmmmm...entahlah....tak terbabas ke..????

http://studiouniversiti.blogspot.com/


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

IrisS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2004
Ahli No: 7866
Posting: 57
Dari: PuLaU MuTiaRa

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-10-07 00:42


saya ni maybe dikategorikan bertunang lama agaknya.. bercadang nak langsung bulan jun tahun depan.. InsyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrisSProfil   Hantar PM kepada IrisS   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 05:08


Pada 16-09-07 14:14 , permata_ayah_bonda posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

saya dulu tunang 3 bulan saja lepas tu terus kahwin.lepas tu ikut suami balik UK.saya rasa kalau tak ada aral tu,baik cepat langsungkan majlis.janagn tangguh lama2.bukan apa tunang ni banyak cabaran.sekadar pendapat.


anis pula tunang dua bulan saja, ngam2 dua bulan terus langsung... memang masa bertunang banyak ujian.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 05-10-07 05:17


Pada 14-02-07 11:58 , Linn posting:

!!! QUOTE !!!

waalaikumussalam...

dah salah parking ni
apa-apa pun, rasanya macam kurang bagus bertunang lama2.. banyak dugaan dan cabaran.. takut nanti salah seorang berubah hati..


Ana setuju..
sebab bila lama2 bertunag,mudah terdedah dengan pelbagai fitnah..

Sekadar memberi pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 09:05


kalau boleh tak payah tunang, terus saja..
kan senang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 11:38


Pada 05-10-07 09:05 , mie05 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau boleh tak payah tunang, terus saja..
kan senang...


dolu2 pun nak buat begitu, tapi mak mertua cakap jangan gelojoh :lol: :lol: :lol:

org tua nak juga ada adat...lagipun dalam islam pun menganjurkan pertunangan...cuma banyak etika dalam pertunangan yang disalahguna zaman sekarang ini



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-07 11:50


Pada 16-09-07 14:33 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-07 13:22 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah bercinta bagai nak rak.....

tak tunang pun tak apa.

nak kenal apa lagi ye?

**nurkamar tunang 2thn sebab kena pinang mengejut(arrangment)
habis grad baru nikah. bcinta lah lepas kawin....


ye ke....erm... :-)



kalau terus kawin macam pelik.... dah lah tak kenal...memang bebetul tak kenal. kang takut2 yang masuk tu spesies otromen ke.... ssatria baju hitam ke... naye.... :-D :-D

even dah kawin dekat 2 tahun ni pun still blur... siapa ek nama ayah? (mertua )lupa :lol: :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ain_sakinah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2007
Ahli No: 29263
Posting: 67
Dari: Atas kerusi..Depan k0mputer...(~,-)

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-07 23:37


Hehe...ada betul juga tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_sakinahProfil   Hantar PM kepada ain_sakinah   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 19-10-07 15:32


Pada 24-06-07 22:38 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

tak bagus..nak nikah baru tunang..senang sikit..hehe..



saya setuju


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 19-10-07 17:14


Pada 08-09-07 13:22 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah bercinta bagai nak rak.....

tak tunang pun tak apa.

nak kenal apa lagi ye?

**nurkamar tunang 2thn sebab kena pinang mengejut(arrangment)
habis grad baru nikah. bcinta lah lepas kawin....


hmm.. lama jugak tu...tapi oklah sebab tengah study

saya pun dikenalkan dengan tunang sekitar april07
3 bulan selepas tu di risik
1 bulan kemudian ditunangkan
4 bulan seterusnya iaitu 1februari08 akad nikah,insyaAllah (ditangguh ke februari sebab abah dan mak ke mekah dari nov sampai awal januari 08)

maksudnya tak sampai setahun perkenalan.. :-)
[ Telah diedit oleh: eniliana pada 20-10-07 09:20 ]


Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-10-07 22:52


Pada 06-10-07 11:38 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



dolu2 pun nak buat begitu, tapi mak mertua cakap jangan gelojoh :lol: :lol: :lol:

org tua nak juga ada adat...lagipun dalam islam pun menganjurkan pertunangan...cuma banyak etika dalam pertunangan yang disalahguna zaman sekarang ini



betul tu..setuju!! lagi pun t cincin kurang dr org lain..hehe :D :D :D


-----------------
2 love some1 is NOTHING...2b love by some1 is SOMETHING...2b love by some1 u love is EXCITING...but 2b loved by ALLAH is EVERYTHING


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 09:22


teman teringin nak tunang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 20-10-07 10:51


Pada 20-10-07 09:22 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman teringin nak tunang...


huhu.. kasihan daeng.. mudah2ann cepat bertemu jodohnya ye.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 20-10-07 10:53


Pada 01-07-07 19:05 , zueliea posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

saya begitu tertarik dengan topik kali ini.saya merupakan salah seorang yang menghadapi situasi begini.saya bertunanh seawal usia 20 tahun iaitu pada tahun lepas.tempoh pertunagn saya dijangkakan [email protected] tahun.ini berikutan tunang saya merupakan penuntut tahun pertma di mesir.kami mengambil keputusan untuk bertung dhulu.usia pertungan saya akan mencecah setahun pada bulan ogos nanti dan bermakna saya perlu menanti hampir 4 tahun berikutnya.pada mulanya saya tidak merasa apa-apa atas pertunagan tersebut tetapi setelah hampir setahun saya bertunang saya mula terfikir kan hal ini.adakah betul keputusan yang dibuat memandangkan kami sama-sama menuntut?adakah saya perlu meneruskan hidup saya selama 5 tahun dengan ikatan pertunagn ini.terlalu banyak dugaan yang saya hadapi selama saya ditinggalkan di sini sebagai tunangan org..saya hampir mengambil satu keputusan yang boleh mengecewakan semua pihak apabila ingin memutuskan pertungan saya.tetapi wajarkan ia nya diteruskan?ini membuatkan saya masih dalam tandatanya.
jadi bagi saya,bertunag seeloknya biarlah kurang dari terlalu lama.dugaan bertunang tidak sama dengan dugaan berkasih..dugaan bertunang ini lebih menakutkan dari dugaan berkasih...sekian.wasalam


thankz ye... pendapat awak buat saya berfirkir 2 kali before buat keputusan... :)
[ Telah diedit oleh: Putri_Cahaya pada 20-10-07 10:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-07 13:35


p'tunangan kami terpksa dilanjutkn sebab tunang terikat dengan training comp dia..sukar m'cari masa untuk buat majlis nikah..insyaAllah tahun depan baru berkesempatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-10-07 12:32


betul tu..tak elok tunang lama2..banyak dugaan..saya pun tak hendak tunang lama..bulan 3 tunang, bulan 5 insyaAllah nak kawin..aminn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-10-07 12:42


Assalamualaikum
tunang....kahwin....dan sewaktu dengannya....
kelabu kelabi didalam api....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-10-07 12:52


alhamdulillah...ana baru bertunang raya ke-6 baru ini.dah melangkah selangkah ke gerbang perkahwinan..kena persiapkan diri lah pulak sekarang ni.kena kumpul ilmu dan duit.tapi apa yang membuatkan ana terharu adalah perbincangan kedua-dua belah pihak adalah terlalu ringkas dan senang.tak ada syarat yang pelik-pelik dan sebagainya.bila alik ana tanya hantaran,alik perempuan serah pada kemampuan pihak lelaki kerana itu adalah pemberian pihak lelaki dan bukan wajib.tempoh pun same,serah pada pasangan untuk bincang...memang ringkas betullah.alhamdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-10-07 08:34


tak digalakkan tunang lama2..Kalau boleh tmpoh paling lama dalam 6 bulan lah kita tunang sb betul banyak sangat dugaan dalam bertunang,mungkin isu hantaran akan jadi punca perbalahan,dalam waktu ni kedua2 pasangan kena banyak bersabar supaya ikatan yang terjalin itu akan berkekaln sehingga ke jinjang pelamin dan akhir hayat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 02-12-07 11:41


bismillahhirrahmanirrahim

insyaAllah ana tunang kejap saja..kalau ikut ana,ana nak kami kawin awal 2009 sebab insyaAllah tahun depan baru ana habis study..tapi tunang ana tak nak tunang lama..jadi dia minta kalau boleh dicepatkan sebab katanya dia dah ikut kehendak ana untuk tunang dulu..kalau ikut tunang ana tu,dia nak kawin terus..tak nak tunang..tapi ana kata ana nak tunang dulu..ana nak rasa orang pergi pinang ana..ana nak rasa jadi tunang dia dulu..so,dia ikutkan.. dari merisik,dan bertunang semua dia turutkan kata ana..jadi katanya kalau boleh kawin dia minta cepatkan..lagipun dulu ana pernah gurau dengan dia kata ana kalau tunang ana nak tunang 3 bulan saja lepas tu kawin..so,dia guna kata-kata tu untuk 'attack' ana balik..terkena ana balik..huhu...........

ana : tak sangka ana,segalanya diawalkan..maksud ana,dulu kami sepatutnya tunang raya haji ni tapi sebab hari tu ada masalah antara kami sebab 'orang lain' tu,jadi tunang ana minta izin cepatkan rombongan meminang pada 27/11 diawalkan pulak pada 17/11 sebab 27hb tu mak sedara dia buat kenduri doa selamat untuk ke Mekah..nasib baik segala persiapan dah siap.. kalau tak naya saja..ini kawin pun dia nak cepatkan jugak..hai.. nasiblah..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.183427 saat. Lajunya....