Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 19 hari yang lalu
izdham: 28 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 37 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Kenapa susah sangat nak lupakan seseorang


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Kenapa susah sangat nak lupakan seseorang

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kenapa susah sangat nak lupakan seseorang

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-02-07 07:32


pelik kan,saat perkenalan dan pertemuan hanya memerlukan waktu yang singkat saja tapi kenapa untuk melupakan seseorang tu susah sangat...saat kita cuba lupakan dia,mesti kenangan dengan dia akan datang...bagaimana ye nak cuba lupakan sseorang tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 06-02-07 07:53


formatkan balik fikiran dari virus-virus perosak sistem.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 07:57


Pada 06-02-07 07:32 , nur_anis posting:

!!! QUOTE !!!

pelik kan,saat perkenalan dan pertemuan hanya memerlukan waktu yang singkat saja tapi Kenapa untuk melupakan seseorang tu susah sangat...saat kita cuba lupakan dia,mesti kenangan dengan dia akan datang...bagaimana ye nak cuba lupakan sseorang tu...


/


senang saja nak lupa, sibukkan diri dengan kerja yang lain, jangan biarkan syaitan menguasai pikiran kita... anis pernah rasa macam yang anti rasa, alhamdulillah, berkat solat hajat yang sering dilakukan, bukan saja dapat lupakan, bahkan ALLAH gantikan dengan yang jauh lebih baik...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 08:45


Background cerita ni tak lengkap. siapa dia yang awak nak lupakan tu? kekasih? kawan? sepupu? guru?

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 09:35


setuju dengan anis_zulaikha.
jangan risau lah..dalam masa 6bulan, insyaAllah..dah boleh lupa orang tu punyaa..
unless kalau nur_anis yang saja-saja cuba nak ingat kat orang tu.hehe~

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 10:12


ASSALAMUALAIKUM... M...bagaimana nak lupakan seseorang ye.. actualy, memeang susah bila kita nak lupakan seseorang.. lebih2 lagi,seseorang yang memahami kita, sayang kita dan membantu kita menjadi sesorang yang lebih baik dari hari kehari.. kalau kita nak lupakan orang seperti itu sehabisnya mungkin sukar. Apa kata, mulai hari ini cuba untuk tidak memikirkan tentang orang itu. maksudnya jangan sengaja cuba nak mengingati orang itu. banyakkan berdoa,agar kita dapat melupakan crang itu.
m... adakan banyak aktiviti untuk diri sendiri. sibukkan diri. tapi jangan sampai memudaratkan kesihatan sudah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 10:15


salam..saya tau..cuba nur_anis tak layan perasaan tu..insya Allah boleh lah lupakan orang tu..ataupun buat macam saya .buat tak tahu saja..hehehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 10:19


hhmmm..... semuanya ada pengalaman ni.. :-)
cadangan-cadangan yang diutarakan sungguh bernas... :-)
ana pernah juga lalui....
alhamdulillah.... senang saja nak hilangkan virus-virus tu.
macam yang dikata oleh "Vitamin_Hati" = format balik fikiran...
macam mana??.......hhmmm....... rasa-rasanya semua tahu macam mana nak buat. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 10:44


salam....kalau ikut memang susah kita nak lupakan....tapi pangkal pada hati kita sendiri insyaallah kita akan dapat lupakan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 11:01


Pada 06-02-07 09:35 , futurama posting:

!!! QUOTE !!!

setuju dengan anis_zulaikha.
jangan risau lah..dalam masa 6bulan, insyaAllah..dah boleh lupa orang tu punyaa..
unless kalau nur_anis yang saja-saja cuba nak ingat kat orang tu.hehe~


tol tu, jangan cari penyakit

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 06-02-07 11:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

jue_86
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2007
Ahli No: 27983
Posting: 14
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 11:06


assalamualaikum...
saya pun setuju dengan pendapat antum semua...

semoga nur_anis berjaya melawan perasaan2 yang useless tu...
percayalah...bukan anda seorang yang bermasalah seperti itu..
pokok pangkal pada diri sendiri...ok,anis?:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For jue_86Profil   Hantar PM kepada jue_86   Quote dan BalasQuote

Awadah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28250
Posting: 56
Dari: Kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 11:11


salam....


rasanya bukan senang nak lupakan seseorang. kalau saya m'gambil masa bertahun2.tapi. yang penting, kita kena usaha untuk lupakannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwadahProfil   Hantar PM kepada Awadah   Quote dan BalasQuote

aina_nasuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1488
Posting: 144
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 11:12


PELIK, memang PELIK...KENAL TAK LAMA, TAPI MESRA... NAK lupa pula, MAKAN masa DAN memang SEKSA..
tapi pokok pangkal pada diri sendiri.. format balik fikiran tak semudah format komputer...tapi kena cuba

Bookmark and Share

    


  Member Information For aina_nasuhaProfil   Hantar PM kepada aina_nasuha   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-02-07 13:33


Assalamualaikum,
kita pun tak tahu Kenapa susah sangat nak melupakan sesorang2.kita dah berpisah dengan boy kita tahun lepas tapi sampai sekarang xdpat lupakan dia. hari-hari kita ingat kat dia. Actually, dia sekarang dah ada awek. please tolong kita bagaimana nak lupakan dia? dah xsnggup dah......


-----------------
Salam Ukhwah.
Aymie in myheart


Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 06-02-07 13:40


assalamualaikum...

jangan duduk fikir sangat pasal dia dah lah...
jadi orang gila kerja...
buat apa saja yang boleh kita buat...
basuh pinggan, basuh baju, basuh lantai, basuh tandas...
basuh apa yang boleh kita basuh...
kalau tak boleh juga.... menjerit puas2 kat tepi air terjun...

tapi cara yang paling penting
cari seorang teman untuk beerbicara....
untuk meluahkan segalanya...

tapi cara yang paling mujarat....
sentiasa ingat pada Allah...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 13:46


wa'alaikummussalam...

memang kalau dah kena penangan cinta macam tulah...
saya sebagai sahabat di Ukhwah ni nak bagi panduan...
Pengalaman saya sendiri untuk dicintai tu memang ada...
Waktu saya sek. dulu saya ada jatuh hati kat seseorang namun saya tak luahkan kerana saya fikirkan masa tu tak sesuai & saya nak kejar cita2 dulu...
walaupun ada perempuan yang jatuh hati kat saya namun jawapan saya ialah saya nak kejar cita2 saya masuk u & tak hendak hampakan harapan ibubapa...

Alhamdulillah saya berjaya masuk u.....
Pernah saya hampir bertunang namun tak jodoh....
saya masih ingat dia sampai sekarang...

Jadi apa yang saya nyatakan sini ialah memang kita tak dapat lupakan dia...
Apa yang petang di sini ialah lupakan perkara yang lepas dan jadikan ia sempadan...
Isikanlah dengan perkara2 bermanafaat & selalulah ingati Allah


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 14:20


many people have the conception that when they get old then they will start practising Islam................probably also have this feeling.....that's the reality.......similarly, we should keep trying our best & not give up...............InsyaAllah, we will be strong enough to obey Allah in every situation.....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-02-07 14:34


FIENDA
sebab anda dah jatuh cinta kat dia,

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-02-07 14:37


BIAR IA MENJADI MEMORI INDAH SEMASA BERSAMANYA, APA BOLEH BUAT , TAK ada JODOH DENGAN DIA, ATAS APA ALASAN SEKALI PUN, AKAN DATANG TAK TAHU LAGI TAWAKKAL KEPADA ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

xyamani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26226
Posting: 77
Dari: tepi dinding

yemen  


posticon Posting pada: 06-02-07 14:57


Kenapa nak lupa?sebab bila ingat akan menyakitkan hati?saya tak boleh lupa setiap masa..tapi ada masa-masa yang saya boleh lupa tentang dia..kalau nak lupa sepanjang masa,terpaksalah 'hilang ingatan' buat selama-lamanya..kan?

pertemuan dan perpisahan tu memberikan kita pengalaman dan pengajaran..bahawa ada seseorang yang selalu mengasihi,menyayangi,mengingati kita..tak kira waktu kita ingat dia atau waktu kita lupa langsung padanya...

tak kan tak tau lagi sapa si Dia tu?.....senyum

Bookmark and Share

    


  Member Information For xyamaniProfil   Hantar PM kepada xyamani   Pergi ke xyamani's Website   Quote dan BalasQuote

rie_boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26704
Posting: 133
Dari: upm bintulu,sarawak

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-02-07 20:45


Baguslah tak lupakan orang yang kita sayang biasala bila anis dah merasakan dia sebahagian daripada hati anis..sejauh mana pun anis buang ia tetap berada disitu..Nasihat ana kat anis, walaupun anis masih tak dapat lupakan si dia jangan sesekali abaikan tanggungjawab anis sebagai muslimah ...Sesungguhnya cinta yang sejati adalah cinta kepada Allah...Wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For rie_boyzProfil   Hantar PM kepada rie_boyz   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-02-07 21:50


orang cakap,buang segala barang yang dia bagi atau yang ada kaitan dengan dia dalam hidup kita..tak pun buat bijak..yang patah kan tumbuh,yang hilang kan berganti,yang bertemu kan berpisah..itulah SUNNAH ALLAH...

..........................

CINTA ITU SUATU ANUGERAH,PELIHARALAH IA dengan SEBAIKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 22:03


tak susah sebenarnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 22:22


nur_anis ada tak buat solat hajat mohon dari ALLAH????? menangis lah ditikar sejadah mohon kekuatan dariNYA.. anis tahu bagaimana sakitne nak lupakan seseorang....

memang berkat solat hajat tu, bukan setakat dapat buang perasaan sayang kat dia, ALLAH ganti yang lebih baik dan dia pula nak berpatah balik dengan anis... tapi, hati dah tertutup rapat kerana doa2 yang sering diulang dalam solat hajat yang memang anis buat berterusan time tu.... percaya lah, ada banyak sangat hikmah ALLAH Buat semua tu...

baru anis terpikir, rupa-rupanya, ada yang lebih baik yang ALLAH dah sediakan untuk kita, sebab tu lah perpisahan terjadi dengan yang lama....

percaya dan yakin lah dengan takdir ALLAH NI... ALLAH tak menjadikan sesuatu keadaan tu sia-sia, pasti ada rahmat disebaliknya, cuma ambil lah pengajaran untuk kita yang tahu berfikir....

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 06-02-07 22:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 22:37


bertuahla anis

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 06:02


Kenapa susah nak lupa??fitrah...jadi yang tak terlibat dengan halusnya perasaan..janganlah cube2...habiskan mengaji.mantapkan dalaman.insya"Allah soal jodoh pertemuan Allah dah atur..bila masa dan sesuai,kita dah bersedia Insya'Allah akan gerakkan keduanya dalam membina baitul muslim yang redhai-Nya dan di atas landasan paling elok kita akan dipertemukan kan?wallahu'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 09:54


Kita memerlukan sedetik untuk tertarik kepada seseorang,seminit untuk mengenali seseorang,sehari untuk menyukai seseorang,seminggu cukup untuk menyintai seseorang tapi kita memerlukan seumur hidup untuk melupakan seseorang sebenarnya kerana memori akan kekal diingatan....

......HaNya TuHaN YaNG TaHu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 10:06


salam....
kalau cakap susah...jadi susah lah....
sebenarnya tak susah....percayalah....
ALLAH kan ada....kembali pada DIA....
banyak2kan solat sunat taubat,hajat dan banyakkan amalah sunat lain....
berdoa pada ALLAH...nangis dan minta sepenuh hat,minta dihilangkan perasaan kat org tu...ALLAH MAHA MENDENGAR....lau prasaan tu dah hilang insyaAllah...tenanglah jiwa....dan percayalah ada yang lagi baik menanti :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 10:08


pengalaman telah mengajar..bahawa cinta manusia takkan kekal..
walaupun kita sayang sangat kat dia..tapi dah bukan ditakdirkan untuk kita..trimala dengan redha..

insyaAllah..pasti ada yang lebih baik dari sebelum ni..
anggapla semua tu sebagai dugaan perasaan untuk kita..
maybe Allah nak tengok bagaimana hati kita disaat kita melawan prasaan tu..
adakah kita serah hati kita padaNya..atau kita terus hanyut dengan prasaan leka..

buka lah hati...
redhala setiap yang terjadi..
sesungguhnya janji Allah itu pasti..
cinta ilahi hanya yang abadi..

jangan bersedih jika kita gagal meraih cinta dari insan..
tapi..
menangislah sepuasnya jika kita terlepas cinta dari Allah..

ingatlah..andai cinta kita pada Allah sempurna..pasti kasih kita pada insan akan bahagia..insyaAllah..:-)


..ya Rabb..tetapkanla hatiku dalam meraih cintaMu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 07-02-07 13:04


moga tak diujji..asyik cinta duniawi..mengharap teguh redha Ilahi....ke na segala kurnia hadirnya hanya pinjaman...sunnguh ku syukuri kesempatan....bahagia.......-suhaimi in team-

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-02-07 13:46


terima kasih kepada rakan-rakan yang bagi nasihat dan pendapat....thanks banyak..semoga kalian semua dirahmati Allah swt selalu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 07-02-07 21:55


mudah-mudahan dengan apa yang sahabat kita utarakna ini dapat membantu anis m'hadai msalah tu ya.....insyaAllah...doa banyak.....doa itu senjata mukmin.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 23:15


take time....sibukkan diri dengan aktiviti harian...
yang paling utama dekatkan diri dengan Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

fauziana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.07.2004
Ahli No: 10117
Posting: 103
Dari: Kuala terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 23:41


Salam...
bukan senang tu nak mlupakn ssorg.tmbh2 kluorg tu slme ni banyak bagi drongn dan sokongn kat kita.saya dapat rsekn apa yang anis lalui sekarang.ad sahabat-sahabat cdgkn spy sbukkn dari tapi kadang-kadang ingatan kita pada ssorg tak smudah yang dsngka untuk dlpekn..mybe sebab ht wanita ni penuh dengan kasih sayang so susah lah nak buang ingatan tu dr pkrn kita.saya pun dalam proses mnyibukkn dari untuk mlpekn ssorg.bulan pertama ingatan tu boleh dlpekntp after that ingat balik.erm...bila lme2 fikir..minta ptunjuk..so saya fikir buat apa nak lpekn org tu.jdkn knngn dan ingatan tu suatu yang indah.d smping mntak petunjuk dr Allah agar dkuatkan semangt, dteguhkn iman...insyaAllah...akan ad kedamaian dan ketengan tanpa perlu nak lupekn ssorg yang memang anugerah Allah untuk membina ukhwah dengan kita walaupun tak sprt yang kita harapkan.insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzianaProfil   Hantar PM kepada fauziana   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 23:42


sebab anda masih lagi mengingati dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 00:30


salam..............'hai semua....
apa khabar????
pasal topik ni saya yakin ada antara kamu ya pernah dapat or baca mesej ni di hp.....sesaat untuk kenal, sejam untuk rindu, sehari untuk sayang tetapi seumur hidup untuk melupakan.....
ada tak????
hehehehehehe...
sebenar nya memang macam tu lah lumrah hidup..........
bila kita tak tahu, kita akan usaha untuk tau.......
tapi bila dah tau, kita takkan usaha untuk tak nak tau.....
faham kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-07 09:29


sebenarnya,makin kita cuba untuk melupakan, makin kuat ingatan itu kembali..so, jangan bersusah payah untuk melupakannya, tapi cubalah bersusah2 untuk menggantikannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 11:39


Pada 06-02-07 11:06 , jue_86 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
saya pun setuju dengan pendapat antum semua...

semoga nur_anis berjaya melawan perasaan2 yang useless tu...
percayalah...bukan anda seorang yang bermasalah seperti itu..
pokok pangkal pada diri sendiri...ok,anis?:-)


terima kasih jue_86..saya pun baru sahaja mengalaminya..memang sukar sekali situasi ini..serba tak kena..hehe..apapun terpulang kepada kekuatan dalaman kita (bukan muscle kita tau..hehe) untuk mengatasinya. 'Lupakan' tu bukan bermaksud mendelete terus daripada ingatan, tetapi sekadar melupakan atau membuat-buat lupa atau dia dilupakan sebagai teman istimewa kita..itu sahaja. Dia tetap sahabat tetapi bukan lagi 'sahabat'..saya masih berusaha lagi sekarang..moga diberi kekuatan dr. Ilahi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 11:46


Kenapa mesti nak lupakan? Biarlah kenangan tu datang.. kenangan tu yang akan jadi guru terbaik untuk mengajar kita tentang masa depan... kita memandang kenangan yang selalu datang itu sebagai negatif, sebab tu lah kita bermasalah dengan perpisahan dsbnya... sebaliknya yang perlu kita buat adalah, jadikan kenangan tu penguat semangat kita... :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 08-02-07 11:51


dekat kan diri dengan Allah...banyak baca buku2 motivasi...dan Kalau boleh..buang atau simpan semua barang2 yang m'ingatkan kita kat dia kat tempat yang kita tak nampak..
lagi bagus kalau minta adik atau kakak tolong sorokkan dr kita..
tak ada lah kita nak selongkar balik nanti barang2 tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

suhaida_2704
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2004
Ahli No: 10433
Posting: 11
Dari: kuala lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-07 12:26


salam...
yakinilah pada ketentuan Dia. andai telah Dia tetapkan jodoh itu sampai di situ, terimalah. memang terasa perit.. tapi cubalah terima dengan positif. cubalah amalkan pada setiap pagi, berdiri di depan cermin, beritahu diri sendiri.. "hidup dan mati ku hanya kerana Allah. bukan kerana 'dia' " beritahu diri untuk jadi lebih tabah. ingatlah masih ada orang lain yang menyayangi kita. terutama ibu bapa. ambillah kebaikan yang terbina dalam memori tu. muhasabah diri..dan cuba untuk perbaiki ketempangan iman..
insya Allah.. percayalah pada diri sendiri. anti boleh lakukan.

...............................................................................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaida_2704Profil   Hantar PM kepada suhaida_2704   Pergi ke suhaida_2704's Website   Quote dan BalasQuote

rifhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15169
Posting: 92
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 12:38


Memang susah nak lupakan seseorang..Lagi2 yang kita sayang sangat kat dia.. Tapi,macam kawan-kawan yang lain cakap, solat hajat banyak-banyak..InsyaAllah,Allah tolong kita..
Dulu,saya pun begini jugak..selalu teringat..kadang-kadang sampai mimpi kat dia.. Lamela jugak,cuma sekarang dah kurang sikit.. Awak fikir macam ni saja..awak selalu ingat kat dia dan tak boleh lupakan dia..tapi,dia ingat kat awak tak?entah2,dah lupa terus kat awak.. Jadi,buat apa nak buang masa ingat kat dia?awak sibukkan diri awak dengan benda-benda lain pun tak mengapa..Saya sekarang ni pun dah tak ingat sangat kat dia..kadang-kadang tu memangla..hehe.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifhanProfil   Hantar PM kepada rifhan   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-07 12:40


ana ada lagi satupendapat...mungkin juga mudah nak melupakkannya bila dah ada pengganti....ana cakap berdasarkan pengalaman lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 19:11


Pada 07-02-07 23:42 , houri posting:

!!! QUOTE !!!

sebab anda masih lagi mengingati dia


yup!!!!
setuju....ya ukhti....

ps: lama ta dengar kbr dik.... ;-)


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 19:19


Setuju dengan pendapat bahawa cinta kepada manusia tidak akan kekal...
yang kekal ialah Allah....
Banyak lagi amanah yang perlu kita laksanakan....
Janganlah mimpi sahaja,.....


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 23:47


so, bagaimana nur anis??

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 19-02-07 17:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 09:33


Pada 08-02-07 11:46 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa mesti nak lupakan? Biarlah kenangan tu datang.. kenangan tu yang akan jadi guru terbaik untuk mengajar kita tentang masa depan... kita memandang kenangan yang selalu datang itu sebagai negatif, sebab tu lah kita bermasalah dengan perpisahan dsbnya... sebaliknya yang perlu kita buat adalah, jadikan kenangan tu penguat semangat kita... :-)



salam..
betul tu meow..
ana juga merasakan tak perlu melupakan..
cuma berdoalah semoga 'perasaan itu' tidak sama dengan yang sebelum ini...
jangan menyakiti hati dengan hanya memikirkan benda yang cenggini..

ana rasa pengalaman merupakan guru yang baik..
kenangan sebahagian dari pengalaman..
jadi,simpan kenangan untuk dijadikan peringatan...

wallahu'alam..
sekadar pengalaman...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-02-07 13:42


assalamualaikum...
jangan ada benci...
terus doakan kebahgiaan untuk dia...
semoga kita menemui kebahgiaan yang dicari...
insya allah...
shah pernah merasa kehilangan seseorang...
alhamdulillah...
allah telah gantikan dengan seorang insan yang mulia yang bernama wan zakiah wan latif...
tapi shah tak mengharapkan apa-apa...
hanya ketentuan Allah yang akan menetukan...
jangan mengharap terlalu tinggi...
ingat Allah akan tentukan segalanya...
kita wajib terima...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 16:15


Kenapa di benci pada sebuah kenangan.......
kerana itu adalah ketentuan ...
bukannya ia satu kebetulan ....

usah terhukum kerana kenangan....
tenggelam dalam bayang-bayang yang mengejar hati sendiri...

redhalah dengan ketentuan ....
kerana ia punya rahmat dalam kesamaran.........


-Kenapa mesti melupakan ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 16:46


assalamualaikum buat antum semua..

insyaAllah kalau kita benar-benar ikhlas nak lupakan sseorang tu Allah akan bantu kita..yang penting kita kena sungguh2 nak lupakannya dan mulakan hidup baru..tapi kalau tiba-tiba datang mungkin satu ujian buat kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

aishgurlz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2007
Ahli No: 28659
Posting: 99
Dari: skudai

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 16:49


kenapa susah nak lupakan seseorang?pada ana,mungkin kita dah selalu berhubung dengan dia dan kita dah terlalu rapat engannya.walau apa pun,InsyaAllah lama kelamaan kita akan dapat melupakannya.Ada hikmah disebalik setiap kejadian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishgurlzProfil   Hantar PM kepada aishgurlz   Quote dan BalasQuote

syuhada_islamic
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20310
Posting: 93
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-02-07 17:22


ana setuju denagan anis_zulaikha..
kita kena mujahadah..kuatkan diri untuk selalu mengingati NYA..
ingatlah DIA tika senangmu..pasti dia ingatimu waktu dalam kesulitan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syuhada_islamicProfil   Hantar PM kepada syuhada_islamic   Quote dan BalasQuote

syuhada_islamic
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20310
Posting: 93
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-02-07 17:23


Pada 07-02-07 10:06 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

salam....
kalau cakap susah...jadi susah lah....
sebenarnya tak susah....percayalah....
ALLAH kan ada....kembali pada DIA....
banyak2kan solat sunat taubat,hajat dan banyakkan amalah sunat lain....
berdoa pada ALLAH...nangis dan minta sepenuh hat,minta dihilangkan perasaan kat org tu...ALLAH MAHA MENDENGAR....lau prasaan tu dah hilang insyaAllah...tenanglah jiwa....dan percayalah ada yang lagi baik menanti :)


setuju...


-----------------
cintailah ILAHI...cinta hakiki dan abadi ...ku dambakan redha dan kasih hakiki dr NYA...


Bookmark and Share

    


  Member Information For syuhada_islamicProfil   Hantar PM kepada syuhada_islamic   Quote dan BalasQuote

melon
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.02.2007
Ahli No: 28719
Posting: 65
Dari: kuala lumpur

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-02-07 12:02


ana pernah rasa pengalaman macam ni.sekarang Alhamdulillah ana dapat lupakan dia sikit-sikit.nak lupakan seseorang memang susah,tapi dengan kesabaran yang tinggi dan tawakal pada ALLAH insya-ALLAH kita dapat lupakan dia sedikit demi sedikit.cukuplah kita jadikannya sebagai pengajaran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For melonProfil   Hantar PM kepada melon   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-07 15:02


pejam mata lepas itu tidur...mungkin dapat lupa kejap agaknya...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

silver_wardah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6669
Posting: 12
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-02-07 13:14


normal bagi seseorang untuk susah melupakan isan yang pernah berada di dalam hati mereka..

tapi harus kita ingat,
mengapa manusia selalu sedih pasal manusia lain tetapi tak sedih atas macam-macam dosa yang kita buat pada Allah..

fokuskan matlamat (walaupun hati pedih) dan selalu minta agar diri dilindungi oleh Allah..
kepadaNya kita berharap dan hanya kepadaNya kita berserah..

hanya Allah sahaja yang tak pernah memungkiri janji2Nya..sumthing yang manusia tak boleh buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For silver_wardahProfil   Hantar PM kepada silver_wardah   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-02-07 13:51


Dalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa. Kecewa sekali. Sesuatu yang
luput dari genggaman, keinginan yang tidak tercapai, kenyataan yang tidak sesuai
harapan. Akhirnya angan ini lelah berandai-andai r.a. Ahhhh…sungguh semua itu telah
menghadirkan ketidakpuasan yang begitu menggelora dalam jiwa.

Dan sungguh sangat beruntung andai dalam saat-saat tergoncangnya jiwa masih ada setitik
cahaya dalam kalbu untuk merenungi kebenaran. Masih ada kekuatan untuk melangkahkan
kaki menuju majlis-majlis ilmu, majlis-majlis zikir yang akan membawa kepada
ketenteraman jiwa.

Hidup ini ibarat belantara. Tempat kita mengejar berbagai keinginan. Dan memang manusia
diciptakan mempunyai kehendak, mempunyai keinginan. Tetapi tidak setiap yang kita
inginkan boleh terbukti, tidak setiap yang kita inginkan dapat tercapai. Dan tidak mudah
menyedari bahawa apa yang bukan menjadi hak kita tidak perlu kita tangisi. Ramai orang
yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak semestinya : harus berjaya, harus bahagia atau
harus-harus yang lain.

Betapa ramai orang yang berjaya tetapi lupa bahawa sejatinya itu semua pemberian Allah
hingga membuatnya sombong dan bertindak sewenang-wenangnya. Begitu juga kegagalan
sering tidak dihadapi dengan benar. Padahal dimensi tauhid dari kegagalan adalah tidak
tercapainya apa yang memang bukan hak kita. Padahal hakikat kegagalan adalah tidak
keupayaannya apa yang memang bukan hak kita.

Apa yang memang menjadi jatah kita di dunia, entah itu Rezeki, jawatan, kedudukan, pasti
akan Allah sampaikan. Tetapi apa yang memang bukan milik kita, ia tidak akan dapat kita
miliki, meski ia nyaris menghampiri kita, meski kita bermati-matian mengusahakannya.

" Tidak ada sesuatu kesusahan (atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi dan tidak
juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di dalam Kitab (pengetahuan
Kami) sebelum Kami menjadikannya; sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah
mudah bagi Allah.
(Kamu diberitahu tentang itu) supaya kamu tidak bersedih hati akan apa yang telah luput
daripada kamu dan tidak pula bergembira (secara sombong dan bangga) dengan apa yang
diberikan kepada kamu dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang
sombong takbur, lagi membanggakan diri. "
QS Al-Hadiid : 22 - 23

Demikian juga bagi yang sedang galau terhadap jodoh. Kadang kita tidak sedar kita
mengarah Allah tentang jodoh kita, bukanya meminta yang terbaik dalam istikharah kita
tetapi benar-benar mengarah Allah : Pokoknya harus dia Ya Allah… harus dia, kerana aku
sangat mencintainya. Seakan kita jadi yang penentu segalanya, kita meminta dengan paksa.
Dan akhirnya walaupun Allah memberikannya maka tidak semestinya itu yang terbaik.
Boleh jadi Allah tidak menghulurkannya dengan kelembutan, tetapi melemparkannya
dengan marah kerana niat kita yang tercemar.

Maka wahai jiwa yang sedang gundah, dengarkan ini dari Allah :
"...... dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi
kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang
mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. "
QS. Al-Baqarah 216

Maka setelah ini wahai jiwa, jangan kau hanyut dalam nestapa jiwa berpanjangan
terhadap apa yang luput darimu. Setelah ini harus benar-benar difikirkan bahawa apa
yang kita rasa perlu didunia ini harus benar-benar perlu bila ada relevansinya dengan
harapan kita akan bahagia di akhirat. Kerana seorang mukmin tidak hidup untuk dunia
tetapi menjadikan dunia untuk mencari hidup yang sesungguhnya : hidup di akhirat kelak!

Maka sudahlah, jangan kau tangisi apa yang bukan milikmu!

biarkan yang berlalu itu berlalu..
kita harus kuat untuk mendepani masa-masa akan datang

;-) ;-) ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

nur88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27875
Posting: 98
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 22-02-07 09:57


Pada 06-02-07 08:45 , salmanfarees posting:

!!! QUOTE !!!

Background cerita ni tak lengkap. siapa dia yang awak nak lupakan tu? kekasih? kawan? sepupu? guru?
..betul 2,golongan mana yang kita nak lupakan?semua insan2 tu adalah memang sukar nak dilupakan lebih2 lagi kalau org tu pernah berjasa kepada kita..


-----------------
Cinta Hakiki Hanya Cinta Illahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur88Profil   Hantar PM kepada nur88   Quote dan BalasQuote

azri86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.07.2005
Ahli No: 17683
Posting: 50
Dari: Tumpat kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-07 11:07


haha...senang saja...
saya dah try...dan Di jamin..
banyak ingat kan ALLAH swt..
insyaAllah dapat lupa si dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azri86Profil   Hantar PM kepada azri86   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 22-02-07 13:39


perkara normal dalam hidup saja tu..semua orang pernah rasa bezanya..kuat dengan tak saja..


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-07 14:00


bagi ana,ingat saja perkara2 yang m`buatkn kita benci kat dia...
insyaAllah,lama2 ingatan kita kat dia pun akan hilang sedikit demi sedikit..
cubalah.. :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28837
Posting: 37

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-07 20:33


salam..

ana fikir, kita takkan mampu lupakan seseorang, selagi kita tak hilang ingatan..hehe

cuma yang mampu kita lakukan ialah meneruskan kehidupan kita tanpa insan tersebut..

ana pun sekarang dalam proses meneruskan kehidupan tanpa kasih sayang seseorang yang ana pernah sayang dulu..

tapi, alhamdulilah...ana dah jumpa siapa yang patut ana cinta sekarang...ana cinta padaNYA..Ya ALLAH, terimalah cintaku..


-----------------
Hidupkan rasa Bertuhan... Suburkan rasa Kehambaan...
~bersyukur dengan apa yang ada, jujur dengan apa yang dirasa~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah05Profil   Hantar PM kepada muslimah05   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 00:25


Salam,,ana tak pandai sangat bab ni,,tapi,,ada org cakap..jagn membenci,,tapi doakan untuk si dia,,kata org lagi membenci lagi ingat,,

kalau ada surat ke apa-apa barang yang dia beri masa dulu,,ada baiknya buangkan semua,,supaaya ita tak ingat lagi..

dan paling penting ingatlah allah selalu,,Allah uji kita tanda kita mendapat kasih sayangNya..sebab manusia akan ingat Allah bila susah,,,



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-02-07 00:41


Pada 25-02-07 00:25 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!


dan paling penting ingatlah allah selalu,,Allah uji kita tanda kita mendapat kasih sayangNya..sebab manusia akan ingat Allah bila susah,,,



jangan pernah dihitung setiap kesedihan kerana di situ ada rahmat dan kasih sayang tuhan

:-) :-) :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

pemuda_berduka
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28909
Posting: 16

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 13:49


betul tu...ana baru sahaja alami semua tu minggu lepas..ana tak kisah kalau dia memang bukan jodoh ana,tapi ana sedih tengok dia,demi seorang pemuda yang handsome,baru berkenalan sebulan dah sanggup buat keputusan putus dengan saya yang dah mengenali dia hampir 3 tahun...apapun,ana berharap semoga si dia sentiasa bahagia dengan pilihan hati.ana tetap berusaha supaya dapat teruskan hidup dengan tenang.memang pada tahap ni,kita perlu mengadu pada Allah.hanya allah yang dapat bantu berikan ketenangan.tak perlu sampai nak membenci dah lupakan dia.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemuda_berdukaProfil   Hantar PM kepada pemuda_berduka   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 26-02-07 13:52


dugaan...dugaan...sabar ya akhi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 13:59


Pada 25-02-07 00:25 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,,ana tak pandai sangat bab ni,,tapi,,ada org cakap..jagn membenci,,tapi doakan untuk si dia,,kata org lagi membenci lagi ingat,,

kalau ada surat ke apa-apa barang yang dia beri masa dulu,,ada baiknya buangkan semua,,supaaya ita tak ingat lagi..

dan paling penting ingatlah allah selalu,,Allah uji kita tanda kita mendapat kasih sayangNya..sebab manusia akan ingat Allah bila susah,,,



betul cakap awak...itu...kalau benci lagi ingat kat dia...dan bila tengok brg2 dia teringat balik kat dia......


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 14:28


Pada 26-02-07 13:49 , pemuda_berduka posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu...ana baru sahaja alami semua tu minggu lepas..ana tak kisah kalau dia memang bukan jodoh ana,tapi ana sedih tengok dia,demi seorang pemuda yang handsome,baru berkenalan sebulan dah sanggup buat keputusan putus dengan saya yang dah mengenali dia hampir 3 tahun...apapun,ana berharap semoga si dia sentiasa bahagia dengan pilihan hati.ana tetap berusaha supaya dapat teruskan hidup dengan tenang.memang pada tahap ni,kita perlu mengadu pada Allah.hanya allah yang dapat bantu berikan ketenangan.tak perlu sampai nak membenci dah lupakan dia.....


baru paham...Kenapa nick begitu...
tapi sabar banyak-banyak ek...ini salah satu warna kehidupan kita...
banyak lagi warna warni kehidupan yang akan kita lalui...
lagipun dunia ni kan sekejap saja...akhirat jua destinas abadi kita....
insyaAllah akan dapat Muslimah yang jauh lagi baik dan solehah....yang pastinya...terbaik untuk saudara,ameen! :)



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-02-07 15:24


Pada 26-02-07 13:49 , pemuda_berduka posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu...ana baru sahaja alami semua tu minggu lepas..ana tak kisah kalau dia memang bukan jodoh ana,tapi ana sedih tengok dia,demi seorang pemuda yang handsome,baru berkenalan sebulan dah sanggup buat keputusan putus dengan saya yang dah mengenali dia hampir 3 tahun...apapun,ana berharap semoga si dia sentiasa bahagia dengan pilihan hati.ana tetap berusaha supaya dapat teruskan hidup dengan tenang.memang pada tahap ni,kita perlu mengadu pada Allah.hanya allah yang dapat bantu berikan ketenangan.tak perlu sampai nak membenci dah lupakan dia.....


itu maknanya kita belum mengenali diri dia sepenuhnya..
nothing impossible dalam dunia ini
bila allah berkata 'qun' saja..maka jadilah segala sesuatu itu
apa yang penting life must go on
jangan pernah kita hitung setiap kesedihan kerana di situ ada rahmat dan kasih sayang tuhan
belajar untuk meletakkan harapan pada allah
kerana Dia lah sebaik-sebaik sandaran dan penolong


p/s: semakin kita berharap pada sesuatu yang tak pasti..semakin sesuatu itu menguasai kita ... ;-) ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah1301
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23607
Posting: 20
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 15:44


Pada 22-02-07 11:07 , azri86 posting:

!!! QUOTE !!!

haha...senang saja...
saya dah try...dan Di jamin..
banyak ingat kan ALLAH swt..
insyaAllah dapat lupa si dia..



betul tu..saya pun buat macam awak..
banyak kan brdoa dan mohon petunjuk dr Allah s.w.t..
dan jangan terlalupikir kebaikan yang dia buat.tapi,selalu fikir keburukan yang dia dah buat kat awak..
bila geram..mudah nak lupa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah1301Profil   Hantar PM kepada muslimah1301   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 16:00


jika kita cintakan Allah mengatasi segala2nya...insya-Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

crystal_gurl
Warga Rasmi
Menyertai: 29.01.2007
Ahli No: 28427
Posting: 3

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 16:08


erm...memang susah nak lupakan org yang pernah hadir dalam hidup kita.. banyakkan sabar dan tabahkan hati...sibukanla dr or jumpa kenkwn lama buat aktiviti yang berfaedah dan jangan terlalu fikirkan dia... insyaAllah boleh saja lupakan dia... huhuhu....in da future akan ada orang yang boleh buat kita lupakan dia =)boleh...insYaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For crystal_gurlProfil   Hantar PM kepada crystal_gurl   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-07 17:18


Ya Allah, jika aku jatuh cinta..berikan ia pada mereka yang melabuhkan cintanya padaMu, agar aku mendapat kekuatan untuk turut mencintaiMu....pis

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 18:20


permanently delete dari hidup....
jangan membenci..jangan mengeji..

sebab itu akan buat kita lagi parah..

doakan kebahagiaan dia..
jadi kita akan dapat merelakan dia pergi dengan aman..
di situlah bezanya rela dan terpaksa..

betul..tak percaya cuba try ....he he

Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 18:40


nampaknya kat sini ramai yang membangkang cakap ana...
yela,tak payah bencikan dia....
apa-apa pun tu cuma pandangan ana saja...
jika ia tak berkesan,kita cuba cara lain.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

pemuda_berduka
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28909
Posting: 16

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 23:50


Pada 26-02-07 18:40 , nur_nasyid posting:

!!! QUOTE !!!

nampaknya kat sini ramai yang membangkang cakap ana...
yela,tak payah bencikan dia....
apa-apa pun tu cuma pandangan ana saja...
jika ia tak berkesan,kita cuba cara lain.... :-D


ana cuba buat macam tu jugak.tapi tak kadang-kadang kan terlepas jugak perasaan marah tu kat dia.dulu awal awal,saya selalu salah kan dia.marah kat dia ,Kenapa sanggup buat macam tu.tapi sekarang,alhamdulilah.bagi saya ada hikmahnyer disebalik apa yang berlaku.sekarang solat saya makin khusyuk, suka bangun malam,mengadu pada Allah....oleh itu,apa yang berlaku sama ada suka atau duka,terimalah dengan tabah.percaya janji Allah, semua itu ada hikmahnya.....


-----------------
"Keredhaan Allah lebih indah daripada permata,lebih terang daripada sinaran matahari dan lebih jernih daripada serpihan kaca."


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemuda_berdukaProfil   Hantar PM kepada pemuda_berduka   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 27-02-07 05:02


salam..

ana pun alami perkara yang sama..betul itu, jangan bencikan org yang pernah buat kita bahagia..semakin kita benci dan marah kat dia..semakin susah nak buang dia dr fikiran kita..sebab dendam itu dah menguasai diri..caranya, doa kat Allah banyak-banyak..walaupun dah 2/3 bulan ana berusaha melupakan dia..ingatan padaNya masih bersisa..namun, ana bersyukur..kini, masa ana lebih banyak ditumpukan pada hal-hal yang lebih berfaedah..hati ini lebih tenang..tidak lagi berasa gundah gulana seperti dahulu apabila mengingati dirinya..percayalah..setiap yang berlaku itu ada hikmah di sebaliknya..yakin dengan perancangan Allah kerana itulah sebaik2 perancangan..jangan ditangisi pemergiannya kerana pasti ada yang lebih baik sedang menanti kalian..

-salam ukhwah penuh mahabbah-

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 14:40


Pada 26-02-07 23:50 , pemuda_berduka posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-02-07 18:40 , nur_nasyid posting:

!!! QUOTE !!!

nampaknya kat sini ramai yang membangkang cakap ana...
yela,tak payah bencikan dia....
apa-apa pun tu cuma pandangan ana saja...
jika ia tak berkesan,kita cuba cara lain.... :-D


ana cuba buat macam tu jugak.tapi tak kadang-kadang kan terlepas jugak perasaan marah tu kat dia.dulu awal awal,saya selalu salah kan dia.marah kat dia ,Kenapa sanggup buat macam tu.tapi sekarang,alhamdulilah.bagi saya ada hikmahnyer disebalik apa yang berlaku.sekarang solat saya makin khusyuk, suka bangun malam,mengadu pada Allah....oleh itu,apa yang berlaku sama ada suka atau duka,terimalah dengan tabah.percaya janji Allah, semua itu ada hikmahnya.....



alhamdulillah,ini lah hikmahnya :)
sangat bernilai kan...syukur sangat-sangat....



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 14:42


Sebab kita susah nak suka kat orang....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 15:43


Tak perlulah nak paksa diri nak lupakan seseorang..lagi nak lupa lagi teringat kat dia..buat biasa saja..kalau kenangan tu nak datang, biarkan ia datang tetapi jangan kita pulak jadi negatif..jadikan segala kesakitan kita bila teringat dia sebagai satu kekuatan untuk kejayaan kita di masa hadapan..biar lah masa akan menjadikan kita matang..kenangan pada sesorang takkan boleh lupa punya cuma cara kita nak handle masalah tu..ingat!! bukan kita seorang alami masalah tu, ramai lagi tapi kita yang mencorakkan hidup kita..kalau pilih nak bersedih teringat pada seseorang, sedihlah hidup kita..kalau kita pilih untuk bergembira, bahagia..maka bahagia dan kegembiraanlah yang menghampiri kita...

------------------
Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Tuhan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

wandafarhana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24187
Posting: 35
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-02-07 16:04


em.....first sekali kita kena tekadkan hati untuk lupakan nya...lepas itu isi masa2 terluang dengan buat perkara yang menggembirakan supaya kita tak teringat kat dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For wandafarhanaProfil   Hantar PM kepada wandafarhana   Quote dan BalasQuote

normazni
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28346
Posting: 4
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 18:28


untuk melupakan seseorang adalah sukar....
tapi kita mungkin memerlukan masa untuk berbuat demikin...
tambah pulak jika terlalu banyak memori antara kita dan orang berkenaan....
tapi tak mustahil untuk kita lupakannya....
melupakan tak bermaksud kita membenci....

Bookmark and Share

    


  Member Information For normazniProfil   Hantar PM kepada normazni   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-07 18:55


assalamualaikum..

banyak kan berdoa kepada Allah..hanya dia tempat kita mengadu...banyak kan solat hajat, pinta dari nya, supaya dijauhi dari sebarang godaan syaitan..tanpa banyak beristighfar, kita mudah di dampingi nya..


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 19:11


hahahaha_ kelakar bila saya fikir balik benda ini sebab saya pun ada pengalaman... kes ini selalunya berkaitan dengan org yang kita dah jatuh hati ini..heheh..tak mengapa..biasalah... nak ceritakan pengalaman saya..
saya tak dapat lupakan org itu lama sangat!...

BILA FIKIR saja NANGIS,BILA KENANG saja NAGIS LAGI...SEDIH sangat...
semua org nasihat macam-macam dah..kena sabar, buat apa ingat kat org yang macam itu...ingat pada Allah , mengadu pada yang BERHAK!!..

tapi kes ni ambil masa, say try fikir benda-benda lain...selalu buat keje2 .study....sibuk kan diri..

ingat! jangan dok sorng2 layan perasaan...bersama kawan-kawan sentiasa kerana merekalah pemberi semangat supaya kita tak fikir org tu...

lama2 bila saya fikir balik, betul! especially perempuan, bila dia dah sayang, dia akan ingat sampai bila2..kan? lelaki lain....

kesimpulannya, buat lah sesuatu kerana Allah..perpisahan itu kena ingat! Allah jadikan ada sebab..selepas kejadian itu..
baru saya tahu, ada hikmah...LELAKI itu bukan yang terbaik untuk SAYA!..

` wallahualm~
p/s ; kepada yang berkenan, nak reply PM lah saya..kita boleh berkongsi cerita.ok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-07 21:27


fazleena...
saya paham apa yang awak alami sebab pun mengalaminya..sedih sangat...kekadang masih lagi tringat terhadap apa yang telah berlaku...tapi nak buat macam mana dah nasib..huhu...sedihla pulak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 22:35


sebenarnya ana pun pernah alami macam ni juga... tapi yang peliknya,ana tak rasa sedih sangat pun bila perpisahan ni berlaku.. tapi ana rasa gembira..... dan makin lama,perasaan ni ada rasa makin menyampah,rasa benci pun ada dekat dia..
mungkin sebab masa dengan dia tu adalah satu kesilapan bagi ana.... tapi ana pun nak buangkan perasaan benci ni dekat dia.. sebab lagipn tak elok kan bencikn seseorang........
bagi ana,tak perlu rasanya bercinta sebelum berkahwin... mungkin jika tak dijaga,ia akan menjadikannya satu dosa?...em,ni ana ingatkan bagi diri ana ya... minta maaf lah bagi yang terasa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 00:45


nak minta pendapat antum semua tentang kata-kata ana di atas... jika ada kesilapan or keraguan.. minta tunjuk ajarkn ye...
wallahu`alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-03-07 09:27


bagi saya betul kata saudari nur_nasyid..seeloknya kahwin dulu baru bercinta..waktu yang kita ada ni,gunalah sebaiknya bagi mencari cinta yang satu..cinta yang kekal abadi..setiap org dah maklum bahawa ALLAH cipta manusia tu berpasangn..sebenarnya tak ada istilah couple dalam islam,kan?semua 2 hanya nafsu semata2..cukuplah sekadar bersahabat ikhlas kerana ALLAH..nak lupakan seseorang yang dah rapat dengan kita memang susah..tapi xke kita risau xpedulikan oleh yang maha esa?cinta manusia hanya didunia..cinta ALLAH kekal selamanya..sahabat2,termasuk diri saya sendiri,sama-sama lah kita mendekati ALLAH..menagih cintaNYA..xrugi..insya'ALLAH.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 13:50


syukran faiq85....

:-D


-----------------
layari www.stormreaders.net/kaseh88 untuk mendapatkan buku2 islam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 18:24


CINTA:

Jika kamu memancing ikan.... setelah
ikan itu
terlekat dimata kail hendaklah kamu
mengambil
terus ikan itu.... janganlah sesekali
kamu lepaskan
ia semula ke dalam air begitu
sahaja.... kerana ia
akan sakit oleh kerana bisanya
ketajaman mata
kailmu dan mungkin akan menderita
selagi ia
masih hidup. Begitulah juga setelah
kamu
memberi banyak pengharapan kepada
seseorang... setelah ia mula
menyayangimu
hendaklah kamu menjaga
hatinya....janganlah
sesekali kamu terus meninggalkannya
begitu
sahaja.... kerana dia akan terluka
oleh kenangan
bersamamu dan mungkin tidak dapat
melupakan
segalanya selagi dia mengingatimu....
[ Telah diedit oleh: fazleena pada 01-03-07 18:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 18:32


Kenapa susah?..

sebab.............
"lupakan saja. tak payah nak fikir2 lagi".
kalau tak fikir, insyaALLAH boleh lupa.

(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 12:48


Pada 01-03-07 18:32 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa susah?..

sebab.............
"lupakan saja. tak payah nak fikir2 lagi".
kalau tak fikir, insyaALLAH boleh lupa.

(^_^)


setuju!!!
tapi nak praktik....walllahu'alam.... :-)


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

nurun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14200
Posting: 97
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 02-03-07 13:56


ana rasa tak susah agaknya....heheh..tak tau lah kalau kena kat diri ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurunProfil   Hantar PM kepada nurun   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 14:05


sahabat....jangan bersedih....masa akan tetap berjalan,berdetik dan berlalu pergi....yang berlalu biarkan ia pergi,,,mohon petunjuk Ilahi kita dapat melupakan seeorg...itulah kekuatan diri kita.

Apabila 1 pintu kebahgiaan tertutup pintu kebahagian lain akan terbuka....sememang fitrah manusia sebgitu,dianugerahkn hti dan perasan,sedih dan kecewa....cuma...seandainya kita telah jatuh tersungkur,,ambillah masa untuk bangkitlah kembali ttapi usahlah kita terlalu lama dalam kejatuhan......bangkitlah bersama2 Tuhan disisi kita...kekecewaan adalah 1 permulaan menuju bahagia,
pohonlah kekuatan pada Ilahi...

seandainya...kita masih tidak dapat bangkit dr kekecewaan itu..
pohonlah HATI YANG BARU kepada ALLAH..hati yang brsih dan tenang dr rasa gelisah,kerana hati yang kita gunakan itu,,sudah tidak dapat digunakan lagi.

itulah pesanan dr kisah Rasullullah.....untuk umatnya yang di uji dengan kekecewaan dan kesedihan...walau dalam apa jua perkara.insyaAllah...kita boleh melupakan segalanya..sedikit demi sedikit bersama masa yang berlalu datang dnpergi...dengan petunjuk dr Tuhan...
amien.

p/s-peringatan untuk diri ana jua...moga ada mnfaatnya.

http://cahayakuiman.blogdrive.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 14:08


Pada 01-03-07 18:24 , fazleena posting:

!!! QUOTE !!!

CINTA:

Jika kamu memancing ikan.... setelah
ikan itu
terlekat dimata kail hendaklah kamu
mengambil
terus ikan itu.... janganlah sesekali
kamu lepaskan
ia semula ke dalam air begitu
sahaja.... kerana ia
akan sakit oleh kerana bisanya
ketajaman mata
kailmu dan mungkin akan menderita
selagi ia
masih hidup. Begitulah juga setelah
kamu
memberi banyak pengharapan kepada
seseorang... setelah ia mula
menyayangimu
hendaklah kamu menjaga
hatinya....janganlah
sesekali kamu terus meninggalkannya
begitu
sahaja.... kerana dia akan terluka
oleh kenangan
bersamamu dan mungkin tidak dapat
melupakan
segalanya selagi dia mengingatimu....



macam perli saja? ;-) tapi bagi ana,kalau ana terasa da buat something yang salah buat apa nak diingatkan lagi kan... biarlah ianya berlalu... dan kita jadikan ia sebagai satu pengajaran..


-----------------
layari www.stormreaders.net/kaseh88 untuk mendapatkan buku2 islam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

wardatul_shuhada
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27283
Posting: 43
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 08-03-07 19:37


nak lupakn seseorang memang susah kalau kita tak kuat smgt.... saya pun tengah dalam proses 'pembuangan virus' hehe... semoga Allah meguat kan hati ini....



------------------------------------------
ada hal-hal yang tidak ingn kita lpskn, orang-orang yang tidak ingn kita tgglkn,
Namun ingtlah, mlpskn tidak brerti brakhr sgalany, melainkan awal kepada sebuah khdpn baru....
[ Telah diedit oleh: wardatul_shuhada pada 12-03-07 19:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatul_shuhadaProfil   Hantar PM kepada wardatul_shuhada   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 19:00


sakit..
sakit..
sakit..
tu saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

nur_takwa88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28942
Posting: 91
Dari: bumi anbiya'

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 19:35


salamun alaikum.emh,sebab u,tu,sygilah dia seadanya dan apabila kita mmbnci seseorang tu,bncilah seadanya(lebih baik jangan ada bnci dalam diri.) bila kita dah sayang sangat kat seseorang tu,bila kita terpaksa berpisah dengan dia samaada rela atau tak,susah u kita mnghadapinya.wabizalik ,janganlah pegang sesuatu tu terlalu erat susah u kita suatu hari nanti u melepaskannya.apa pun,bila kita mnjalin sesuatu ukhwah dengan sesiapa pun,tetpkn niat kerana Allah.InsyaAllah kita akan sentiasa redha dengan apa yang berku.



Ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_takwa88Profil   Hantar PM kepada nur_takwa88   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 17-03-07 19:53


didik hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 07:42


terima kasih...walaupun cuba melupaka dia,tapi dia makin dekat juga dengan kita,mungkin ada hikmah di semua ni..apapun,terima kasih atas pendapat dan nasihat yang diberi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Kenapa susah sangat nak lupakan seseorang

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.237066 saat. Lajunya....