Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap awal tahun Allah SWT menghadiahkan 8760 hadiah amat berharga untuk setahun. Bagaimana anda menggunakan 8760 jam itulah yang menentukan kemajuan atau kemunduran hidup
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 28 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: format komputer


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» format komputer

Please Mendaftar To Post


Oleh format komputer

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-07 00:56


assalamualaikum, sesiapa yang ada ilmu nak memformat pc ni, boleh tak ajar anis...

thank you



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-02-07 01:31


A'ah... sesiapa tahu tolong lah ya... saya pun nak tahu jugak ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-07 01:36


salam..
benda pertama ana rasa kena ada windows installer..
lepas tu masukkan cd, restart komputer...
lepas itu nanti ikut saja instruction dia...
lepas tu boleh lah buat kerja lain...
dah lama2 habis lah formatnya nanti...

lepas tu bolehlah install software2 yang berkenan di hati...

wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-07 02:00


Pada 04-02-07 01:36 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
benda pertama ana rasa kena ada windows installer..
lepas tu masukkan cd, restart komputer...
lepas itu nanti ikut saja instruction dia...
lepas tu boleh lah buat kerja lain...
dah lama2 habis lah formatnya nanti...

lepas tu bolehlah install software2 yang berkenan di hati...

wallahu'alam..



windows xp mudah saja..

tapi kalau nak format harddisk, & nak buat recovery...
leceh sikit lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-07 02:00


Pada 04-02-07 01:36 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
benda pertama ana rasa kena ada windows installer..
lepas tu masukkan cd, restart komputer...
lepas itu nanti ikut saja instruction dia...
lepas tu boleh lah buat kerja lain...
dah lama2 habis lah formatnya nanti...

lepas tu bolehlah install software2 yang berkenan di hati...

wallahu'alam..



windows xp mudah saja..

tapi kalau nak format harddisk, & nak buat recovery...
leceh sikit lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-07 02:00


Pada 04-02-07 01:36 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
benda pertama ana rasa kena ada windows installer..
lepas tu masukkan cd, restart komputer...
lepas itu nanti ikut saja instruction dia...
lepas tu boleh lah buat kerja lain...
dah lama2 habis lah formatnya nanti...

lepas tu bolehlah install software2 yang berkenan di hati...

wallahu'alam..



windows xp mudah saja..

tapi kalau nak format harddisk, & nak buat recovery...
leceh sikit lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-07 02:01


Pada 04-02-07 01:36 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
benda pertama ana rasa kena ada windows installer..
lepas tu masukkan cd, restart komputer...
lepas itu nanti ikut saja instruction dia...
lepas tu boleh lah buat kerja lain...
dah lama2 habis lah formatnya nanti...

lepas tu bolehlah install software2 yang berkenan di hati...

wallahu'alam..



windows xp mudah saja..

tapi kalau nak format harddisk, & nak buat recovery...
leceh sikit lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-07 02:08


Pada 04-02-07 01:36 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
benda pertama ana rasa kena ada windows installer..
lepas tu masukkan cd, restart komputer...
lepas itu nanti ikut saja instruction dia...
lepas tu boleh lah buat kerja lain...
dah lama2 habis lah formatnya nanti...

lepas tu bolehlah install software2 yang berkenan di hati...

wallahu'alam..



windows xp mudah saja..

tapi kalau nak format harddisk, & nak buat recovery...
leceh sikit lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-07 02:10


Pada 04-02-07 01:36 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
benda pertama ana rasa kena ada windows installer..
lepas tu masukkan cd, restart komputer...
lepas itu nanti ikut saja instruction dia...
lepas tu boleh lah buat kerja lain...
dah lama2 habis lah formatnya nanti...

lepas tu bolehlah install software2 yang berkenan di hati...

wallahu'alam..



windows xp mudah saja..

tapi kalau nak format harddisk, & nak buat recovery...
leceh sikit lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-07 16:43


Pada 04-02-07 01:36 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
benda pertama ana rasa kena ada windows installer..
lepas tu masukkan cd, restart komputer...
lepas itu nanti ikut saja instruction dia...
lepas tu boleh lah buat kerja lain...
dah lama2 habis lah formatnya nanti...

lepas tu bolehlah install software2 yang berkenan di hati...

wallahu'alam..


bukan yang ini, ni senang saja, masalah yang main DOS tu

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 06-02-07 07:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 09:49


Bergantung juga samaada anda menggunakan PC branded atau klon.
PC branded biasanya datang dengan recovery disk. Mudah saja. masukkan disk, restart dan anda boleh recover pc anda seperti anda mula-mula beli pc itu.

yang payah ni kalau pc anda adalah pc klon yang mana kebanyakan pc2 anda adalah jenis ini.

Format pc dan reinstall windows adalah 2 perkara berbeza.

Format pc bermaksud anda mahu mengosongkan hard disk anda dan install windows. semua maklumat yang anda simpan akan hilang.

Pastikn anda tahu command untuk formatting seperti Fdisk untuk partition dan "format c" untuk kosongkan hard disk anda.

cara formatting bergantung kepada jenis computer dan sistem operasi yang anda guna.

moral of the story, belilah pc branded seperti dell, HP dan sebagainya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 11:05


Pada 06-02-07 09:49 , salmanfarees posting:

!!! QUOTE !!!


moral of the story, belilah pc branded seperti dell, HP dan sebagainya.


zaman student dapat komputer dah cukup bagus...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 06-02-07 13:51


assalamualaikum...

masukakan cd..
kalau komp tak boot cd secara auto atau tak ada tertulis "press any key to boot from cd" so maknanya awak kena check kat "boot sequence". pastikan untuk "first boot device" @ "boot 1" adalah cd tapi bukan floopy atau hdd 0.
lepas tu just ikut cara yang dia tunjuk saja...

masa keluar partition tu... dia akan tanya awak nak pilih...
formatte ....FAT32
formatte ... NTFS
........
awak pilih saja
"leave current file dan program"
jangan pilih yang formatte nanti dua kali dia install program file dalam satu windom file...

itu sajalah...
takkan lah nak tulis semua..

selamat mencuba...

wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 06-02-07 13:56


Pada 04-02-07 00:56 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum, sesiapa yang ada ilmu nak memformat pc ni, boleh tak ajar anis...

thank you




assalamualaikum...
memang lah ramai yang pandai formatte komp tapi cari lah sesiapa yang ada dekat dengan anis...
mungin aada ahli ukhwah yang dekat2 dengan anis...
shah syorkan anis pakai window XP sp2 ptotection and security advanced sebab mudah nak formatte.window dah tak payah nak upgrade dah...
wassalam


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 06-02-07 14:00


Pada 04-02-07 16:43 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-02-07 01:36 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
benda pertama ana rasa kena ada windows installer..
lepas tu masukkan cd, restart komputer...
lepas itu nanti ikut saja instruction dia...
lepas tu boleh lah buat kerja lain...
dah lama2 habis lah formatnya nanti...

lepas tu bolehlah install software2 yang berkenan di hati...

wallahu'alam..


bukan yang ini, ni senang saja, masalah yang main DOS tu




assalamualaikm...
ni yang susah kalau komp tak ada depan mata...
kalau ada depan mata terus buat saja...
takkan lah tak ada yang tahu main komp kat tempat anis...
bukan yang jenis main game tapi main programing lah...
wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 06-02-07 14:03


Pada 04-02-07 01:31 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

A'ah... sesiapa tahu tolong lah ya... saya pun nak tahu jugak ni....



assalamualaikum...
awak kelantan duduk kat mana???
awak hanatar pm saja lah kat shah...
kalau nak belajar shahh boleh ajar...
tapi tunggu cuti dulu lah...
belajar kat rumah shah...
shah belajar lagi..
ambil komp. kat kl ni..
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 10:05


ana guna Macintosh...tak perlu nak risau2 pasal format ni :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 10:41


Pada 06-02-07 14:00 , shah_sobriyanie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-02-07 16:43 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-02-07 01:36 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
benda pertama ana rasa kena ada windows installer..
lepas tu masukkan cd, restart komputer...
lepas itu nanti ikut saja instruction dia...
lepas tu boleh lah buat kerja lain...
dah lama2 habis lah formatnya nanti...

lepas tu bolehlah install software2 yang berkenan di hati...

wallahu'alam..


bukan yang ini, ni senang saja, masalah yang main DOS tu




assalamualaikm...
ni yang susah kalau komp tak ada depan mata...
kalau ada depan mata terus buat saja...
takkan lah tak ada yang tahu main komp kat tempat anis...
bukan yang jenis main game tapi main programing lah...
wassalam..



bukan tak ada, dulu ada kawan ajar, tapi anis tak ingat lah



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

helmi_techno
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3955
Posting: 228
Dari: Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak

Johor  


posticon Posting pada: 28-02-07 14:49


anis , cuba pm kat saya , location awak berada ... if kat n9 , saya akan ajar awak ,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmi_technoProfil   Hantar PM kepada helmi_techno   Pergi ke helmi_techno's Website   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 17:26


formatkan itu apa dan macam mana ye?
maklumlah....budak baru belajar.....he2

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-09-07 00:29


98/2000/xp/vista?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12303 saat. Lajunya....