Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang-orang yang suka memuji dan mengampu bukan kawan sejati, kerana merosakkan hati kawannya.
-- -- Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 4 hari yang lalu
Martyr: 8 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 12 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: anda ingin bersanding??


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» anda ingin bersanding??

Please Mendaftar To Post


Oleh anda ingin bersanding??

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 18:25


em...lately ni saffa perasan ada seorang forumer yang sangat anti dengan persandingan (melalui posting2 beliau).so, saffa bawakan jawapan dr mufti selangor k... hope so boleh membantu semua:) tapi, saffa rasa saffa memang teringin nak bersanding masa walimah nanti.once in a life time dan sebagai salah satu cara nak kenalkan diri dan suami pada masyarakat.at least mereka xpandang serong bila kami keluar berdua..( tapi ni macam melanggar syarat mufti yang ke-2) forumers yang lain macam mana? tolong beri pandangan..
Soalan :
Adakah dalam Islam dibolehkan bersanding walaupun tanpa bertepung tawar, saya jadi keliru. adakah sekadar untuk mengambil gambar diatas pelamin sememangnya tidak boleh?

    
Jawapan :
1. Persandingan merupakan budaya yang dicedok daripada masyarakat Hindu seperti juga berinai. Di dalam Islam tidak disyariatkan perbuatan tersebut.

2. Namun jika bertujuan sebagai kenang-kenangan, ia diharuskan tetapi perlulah diikuti dengan beberapa syarat.
    
    i) Memastikan pasangan pengantin menutup aurat.
    ii) Tidak mempertontonkan secara terbuka kepada yang bukan mahram.
    iii) Pakaian dan perhiasan selaras dengan kehendak syara'


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 18:32


thanks saffa....:)
tapi mak saya dah pesan tak bagi buat sanding2 kalau kawin nanti....:) mak cakap membazir...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 18:57


Pada 30-01-07 18:25 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!



2. Namun jika bertujuan sebagai kenang-kenangan, ia diharuskan tetapi perlulah diikuti dengan beberapa syarat.
    
    i) Memastikan pasangan pengantin menutup aurat.
    ii) Tidak mempertontonkan secara terbuka kepada yang bukan mahram.
    iii) Pakaian dan perhiasan selaras dengan kehendak syara'



Hmmm...Memang susah nak bersanding dengan cara yang di benarkan Islam...Terutamanya syarat yang kedua...Kalau tak nak orang yang bukan mahram tengok terpaksalah bersanding di dalam bilik...Sesiapa yang bukan mahram tak boleh masuk...Tapi nanti ada yang kecil hati pulak...Tu yang susah tu...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 19:00


Pada 30-01-07 18:32 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

thanks saffa....:)
tapi mak saya dah pesan tak bagi buat sanding2 kalau kawin nanti....:) mak cakap membazir...:)


Bestnya insyirah_hr...Tak perlu nak yakinkan ibubapa tentang bersanding ni...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 19:06


Pada 30-01-07 19:00 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-07 18:32 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

thanks saffa....:)
tapi mak saya dah pesan tak bagi buat sanding2 kalau kawin nanti....:) mak cakap membazir...:)


Bestnya insyirah_hr...Tak perlu nak yakinkan ibubapa tentang bersanding ni...



insyaAllah.....saya pun tak suka nak bersanding.....suka yang simple...:)


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 19:13


erm...(mude agy nak cakap kawen2 nieh)....
tak nak sanding juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 19:21


Pada 30-01-07 19:06 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!


insyaAllah.....saya pun tak suka nak bersanding.....suka yang simple...:)



Saya pun tak bersanding masa kahwin nanti... :-)...Buat yang simple saja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

thariq
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25369
Posting: 43
Dari: GOMBAK, SELANGOR

Selangor  


posticon Posting pada: 30-01-07 19:22


..kalau tak silap saya..saya pernah dengar seorang ustaz bagitahu..kalau nak bersanding ni cukuplah sekadar untuk dilihat oleh keluarga yang terdekat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For thariqProfil   Hantar PM kepada thariq   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 20:17


..nak bersanding...sekali seumur hidup tu...buat yang simple and meriah..bersanding kat bilik saja..hehehe..boleh kan???...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 20:25


bersanding...untuk family saja agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 21:44


saffa nak bersanding dengan sapa tu? :D

saya..
kalau boleh, memang tak nak bersanding..
biarlah sederhana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 21:45


rindunya tengok orang bermain silat tika majlis kawin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 21:49


Takutlah bersanding... baik tak payah...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 21:58


jom, siapa nak sanding, mari sini teman nak berpulut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-01-07 22:03


assalamualaikum...

tumpang tanya,kalau sanding kat galeri boleh tak?maksudnya kat butik pengantin..dan jurufoto pulak lelaki..apa pendapat antum semua?

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 22:04


mike pandei silat pulut ke Daeng? hehe..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 22:16


sesikit saja meke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 22:37


cakap tentang bersanding... teringat majlis kahwin kakak sepupu saya...:roll:

dalam bulan disember tahun lepas...

tengok gambar... fuh!!! grand habis lah... nak buat macam mana, dah nak jemput segala menteri... kena lah berhabis duit... dengar kata hampir ratus ribu untuk dewan dan makan.. tak kira lagi bunga telur, baju and etc...

lagi2 suami dia 'baby' sebelah lelaki.. dan anak lelaki mereka satu2 nya.. jadi tu yang kena grand habis tu.. he he :-P :-P

masa ayah saya cadang buat khatam quran.. terus melenting.. terdiam ayah saya....dia tanya pendapat... ayah saya bagi saja lah pendapat dia... hmm..

baju jenis "bare back".. sekali tengok macam puteri raja.. he he.. nasib baik saya tak pergi.. exam spm..

kalau tak, mahunya saya terkial2... garpu di tangan kiri lah.. pisau lagi lah.. he he... leceh nya... :-D

janggal pulak rasanya nanti.. kita kat tengah2 bertudung (walaupun hanyalah bertudung biasa) ... orang lain rambut kaler2... tu pun, masa dia datang melawat keluarga saya.. suaminya tengok semacam saja... adik sepupu kata: "pakai tudung nak pergi mana..?" ..hmm....sedih jugak...


-----------------
~ He knows the treachery of the eyes and that which the mind conceals ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 23:23


Pada 30-01-07 19:21 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-07 19:06 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!


insyaAllah.....saya pun tak suka nak bersanding.....suka yang simple...:)



Saya pun tak bersanding masa kahwin nanti... :-)...Buat yang simple saja...



salam...ada juga yang sehati sejiwa ni..tak nak bersanding
Kenapa saffa rasa macam nak bersanding eee?


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 23:27


Pada 30-01-07 22:04 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

mike pandei silat pulut ke Daeng? hehe..




aaa...bukan setakat pandai, siap boleh jadi jurulatih lagi tau meoowww


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 23:33


Pada 30-01-07 22:03 , maya_sakura posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

tumpang tanya,kalau sanding kat galeri boleh tak?maksudnya kat butik pengantin..dan jurufoto pulak lelaki..apa pendapat antum semua?


salam...hm, cadangan ni nampak bernas jugak kan
hehe....mesti sakan betul nanti kan
buat pun dengan family saja
senang juga, tak ada sesiapa yang akan kecik hati


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

masturat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28227
Posting: 32
Dari: taj mahal

india   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 23:42


Erm...tak payahlah sanding...setakat nak buat kenangan ambil gambar saja cukuplah...if saya..tak naklah...maybe setakat ambil gambar banyak-banyak he itupun if dibenarkan....


-----------------
amna mujahidah


Bookmark and Share

    


  Member Information For masturatProfil   Hantar PM kepada masturat   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 23:42


Pada 30-01-07 23:23 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-07 19:21 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-07 19:06 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!


insyaAllah.....saya pun tak suka nak bersanding.....suka yang simple...:)



Saya pun tak bersanding masa kahwin nanti... :-)...Buat yang simple saja...



salam...ada juga yang sehati sejiwa ni..tak nak bersanding
Kenapa saffa rasa macam nak bersanding eee?



tak sabar nak tunggu saffa makan nasi minyak & bersanding....:P
i will wait for it saffa....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

masturat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28227
Posting: 32
Dari: taj mahal

india   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 23:44


me too...walaupun tak kenal if da tibe masa nak kawin jangan lupa jemput eh...


-----------------
amna mujahidah


Bookmark and Share

    


  Member Information For masturatProfil   Hantar PM kepada masturat   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 30-01-07 23:51


tak hendak bersanding..cukup lah makan beradab nagn keluarga pengantin lelaki..itupun org kerumun juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 23:53


Pada 30-01-07 23:27 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-07 22:04 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

mike pandei silat pulut ke Daeng? hehe..




aaa...bukan setakat pandai, siap boleh jadi jurulatih lagi tau meoowww



ye ke? hebat jugak ye Panglima Daeng Jati Merah Silu kita ini... :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 23:54


tak ada...sikit saja meke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 00:20


Pada 30-01-07 23:44 , masturat posting:

!!! QUOTE !!!

me too...walaupun tak kenal if da tibe masa nak kawin jangan lupa jemput eh...



masturat dan insyirah ni
saffa ni nudak kecik lagilaa
hhehe~saja saja saffa buka topik ni
sebab tdi saffa buka laman web mufti selangor
dan pasal topik ni, saffa saja2 saja giving my own opinion:)

hehe...doakanlah saffa bertemu jodoh dengan insan yang boleh bersama-sama saffa ke jalan lurusNya

aminn


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 00:26


Pada 31-01-07 00:20 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-07 23:44 , masturat posting:

!!! QUOTE !!!

me too...walaupun tak kenal if da tibe masa nak kawin jangan lupa jemput eh...



masturat dan insyirah ni
saffa ni nudak kecik lagilaa
hhehe~saja saja saffa buka topik ni
sebab tdi saffa buka laman web mufti selangor
dan pasal topik ni, saffa saja2 saja giving my own opinion:)

hehe...doakanlah saffa bertemu jodoh dengan insan yang boleh bersama-sama saffa ke jalan lurusNya

aminn



amin...sama-sama kita berdoa dipetemukan jodoh dengan insan yang soleh....:)

p/s tak kira tetap nak tunggu saffa kawin...:P


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

mzaidi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21549
Posting: 28
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 00:46


pandangan saya seorang fotografer perkahwinan tak payah lah nak bersanding sebab selalunya pengantin terlalu over,malahan saya pun tak buat bersanding ni membazir


-----------------
dapat<br /><div class=[ Telah diedit oleh: mzaidi pada 31-01-07 08:22 ]



    


  Member Information For mzaidiProfil   Hantar PM kepada mzaidi   Pergi ke mzaidi's Website   Quote dan BalasQuote

Awadah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28250
Posting: 56
Dari: Kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 09:36


tak nak ah bersanding, malu ah. Semua org tengok kita. hu6x. Bersanding dalam blikik pun ok juga. lagipun, membazir tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwadahProfil   Hantar PM kepada Awadah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 13:46


:-) Macam tak jee.......bukan ke bersanding itu tak elok..?? :roll:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 31-01-07 13:50


tak penting pun sanding...............
biar simple tapi meriah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 31-01-07 13:57


Pada 30-01-07 21:49 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Takutlah bersanding... baik tak payah...



ha ah, lah..seram saja org semua pandang.pulak buatnya tersadung ke apa ke..isk..takmolah...huhuhu...

tapi nak tangkap gambar banyak-banyak dekat studio..hehehe... :-P

:-D

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-01-07 14:02


nak bersanding ????
nak buat apa....bukan nya elok pun....banyak dosa lagi ada lah.....
membazir duit saja....
yang d tuntut walimatul urus yang sederhana.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 14:55


emm..kalau ikutkan hati...
cukup bersederhana..tak payah sanding...
lagipun bagi orang yang pemalu macam ana...eeii...
tak dapat bayangkan....maluuu.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 31-01-07 18:25


macam nak tapi macam tak nak
fifty fifty(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 31-01-07 19:43


erm...
saya memang tak minat dan tak prefer sanding2 ni...
tapi kalau wife saya minta, maybe saya buat dalam bilik saja agaknya...hihihihi :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

fisabilillah85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27180
Posting: 41

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 20:40


walimatul urus cukup Sekadar yang sederhana...walaupn dengan seekor kambing kan..?saya pun malu nak brsanding..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fisabilillah85Profil   Hantar PM kepada fisabilillah85   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 31-01-07 20:57


tak nak.
masa walimah ramai sahabat dan saudara mara datang. rugilah kalau asyik bertapa dalam rumah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 16:25


Pada 31-01-07 19:43 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

erm...
saya memang tak minat dan tak prefer sanding2 ni...
tapi kalau wife saya minta, maybe saya buat dalam bilik saja agaknya...hihihihi :lol:




aaaa....bunyi macam takut wife jee


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 18:59


Pada 01-02-07 16:25 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-01-07 19:43 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

erm...
saya memang tak minat dan tak prefer sanding2 ni...
tapi kalau wife saya minta, maybe saya buat dalam bilik saja agaknya...hihihihi :lol:




aaaa....bunyi macam takut wife jee




Bukan takut bini lah cik saussan_saffanah oii...Tapi bertimbang rasa dan bertolak ansur...Tak begitu En ibnutuki?...Kalau isteri saya nanti nak sangat bersanding saya pun mungkin buat macam yang En. ibnutuki cakap tu...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 21:35


Pada 01-02-07 18:59 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-02-07 16:25 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-01-07 19:43 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

erm...
saya memang tak minat dan tak prefer sanding2 ni...
tapi kalau wife saya minta, maybe saya buat dalam bilik saja agaknya...hihihihi :lol:




aaaa....bunyi macam takut wife jee




Bukan takut bini lah cik saussan_saffanah oii...Tapi bertimbang rasa dan bertolak ansur...Tak begitu En ibnutuki?...Kalau isteri saya nanti nak sangat bersanding saya pun mungkin buat macam yang En. ibnutuki cakap tu...



ooo...macam tu ye...:)


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 15:37


Pada 01-02-07 21:35 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-02-07 18:59 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-02-07 16:25 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-01-07 19:43 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

erm...
saya memang tak minat dan tak prefer sanding2 ni...
tapi kalau wife saya minta, maybe saya buat dalam bilik saja agaknya...hihihihi :lol:




aaaa....bunyi macam takut wife jee




Bukan takut bini lah cik saussan_saffanah oii...Tapi bertimbang rasa dan bertolak ansur...Tak begitu En ibnutuki?...Kalau isteri saya nanti nak sangat bersanding saya pun mungkin buat macam yang En. ibnutuki cakap tu...



ooo...macam tu ye...:)



aaa....saffa main-main sajalah
sory 4 that
hm...it's good to know tht there are still hv org yang sangat btimbang rasa begini:)


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 16:00


sanding?.
tak payah lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 16:11


sanding?..emmm..insyaALLAH, kalau hari bahagia tu tiba, taknak lah sanding2 ni, cukup dengan kenduri yang sederhana tapi meriah...INSYAALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

rie_boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26704
Posting: 133
Dari: upm bintulu,sarawak

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-02-07 16:49


Pasal sanding tu...memangla ana nak boleh rasa bagaimana duduk kat tempat pelamin best ke tak...takpun bolehlah rasa jadi bakal raja sehari.apapun kena tanya pendapat bakal pasangan ana terlebih dulu Kalau dia taknak ana tak bolehlah buat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rie_boyzProfil   Hantar PM kepada rie_boyz   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 18:24


anda ingin bersanding..??



tak mo...
8-) 8-) :-) ;-) :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 18:26


Pada 03-02-07 18:24 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

anda ingin bersanding..??



tak mo...
8-) 8-) :-) ;-) :-D



macam mana kalau kena paksa?? :D hihi


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 18:55


Pada 03-02-07 18:26 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!



macam mana kalau kena paksa?? :D hihi



salam..
kena paksa..? :roll: :-o

hmmm...
nampaknya ana pun terpaksa...
biakan zauj ana tu nanti bersanding sensorang... 8-) 8-)

sapa suruh main paksa2... :-P :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 19:05


aaaa~
biakan dia sanding sengsorang
apa pun, bacalah novel 'ayat-ayat cinta'
kat situ, dia ada cerita macamana cara bersanding+suasana bersanding yang disyariatkan:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 19:30


Pada 03-02-07 19:05 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

aaaa~
biakan dia sanding sengsorang
apa pun, bacalah novel 'ayat-ayat cinta'
kat situ, dia ada cerita macamana cara bersanding+suasana bersanding yang disyariatkan:)


:) saffa dah jatuh cinta dengan novel ayat2 cinta....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 19:35


salam..
novel ayat2 cinta memang best...
berkesan juga di hati...

tapi ana tetap tak mo sanding... 8-)
;-) :-D


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 03-02-07 19:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

solehah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2006
Ahli No: 27962
Posting: 90
Dari: egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 20:03


salam...
tak salah bersanding...
so far,kalau kita dah buat majlis kenduri,bukan ke dengan cara 2 masyarakat dah tau kita dah berkahwin?
persandingan tak berapa penting.
tapi...ramai wanita yang berkata"apa salahnya bersanding sekali seumur hidup"?
jadi...boleh bersanding dihadapan mahram sahaja..

------------------------------------------------------------------
saya sokong jawapan mufti selangor

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah86Profil   Hantar PM kepada solehah86   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 20:07


Bersanding depan mak ayah dan mertua dah lah... ambil kerusi kat meja makan tu, letak kat dalam bilik.. lepas itu suruhlah mak ayah dan mertua tepung tawarkan... hehehe.. lepas tu keluar bilik cakap kat org ramai istiadat tepung tawar dah selesai.. :-D semua boleh balik..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 20:48


Pada 03-02-07 20:07 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Bersanding depan mak ayah dan mertua dah lah... ambil kerusi kat meja makan tu, letak kat dalam bilik.. lepas itu suruhlah mak ayah dan mertua tepung tawarkan... hehehe.. lepas tu keluar bilik cakap kat org ramai istiadat tepung tawar dah selesai.. :-D semua boleh balik..



betul jugak tu..
kalau yang begitu caranya, tak payah paksa tak apa..
silap hari bulan, ana yang bagi cadangan kat mereka...
huhuhu... ;-) :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-02-07 22:10


saya rasa,tak nak buat agaknya...tak minat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-02-07 12:28


kawin koboi pun dah cukup...
relex saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

misZwhiTE
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.02.2007
Ahli No: 28548
Posting: 27
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 04-02-07 12:52


em~
best jugak dapat bersanding neh,hehe :-P
tapi depends on stuation juga..
banyak hal nak kena fikir 2..hmm..

novel 'ayat2 cinta'???dah lama cari novel tu,tapi tak dpt2.
macam best saja dengar antum cerita..org ni memang 'hantu' nOvel pun.sedihnya~ tak dapat baca. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For misZwhiTEProfil   Hantar PM kepada misZwhiTE   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 16:02


Pada 04-02-07 12:52 , misZwhiTE posting:

!!! QUOTE !!!

em~
best jugak dapat bersanding neh,hehe :-P
tapi depends on stuation juga..
banyak hal nak kena fikir 2..hmm..

novel 'ayat2 cinta'???dah lama cari novel tu,tapi tak dpt2.
macam best saja dengar antum cerita..org ni memang 'hantu' nOvel pun.sedihnya~ tak dapat baca. :-(



saffa pun pinjam novel insyirah:)
sebab haritu saffa keluar, semua kedai buku kat sini dah kehabisan stock
sedih betul..
i must have one of it 4 my collection
memang benar-benar perlukannya....


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 16:05


Pada 03-02-07 19:30 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-02-07 19:05 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

aaaa~
biakan dia sanding sengsorang
apa pun, bacalah novel 'ayat-ayat cinta'
kat situ, dia ada cerita macamana cara bersanding+suasana bersanding yang disyariatkan:)


:) saffa dah jatuh cinta dengan novel ayat2 cinta....



huhu~thanks for let me spend (a lot) of times 4 your book ea


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 16:27


assalamualaikum wbt

walaupun buat depan mahram sahaja,

masalah tepung tawar juga timbul..dr mana asalnya amalan2 ini,.. dr kafir Hindu,

maka jangan buat, haram meniru perbuatan org kapir

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 18:06


Pada 05-02-07 16:05 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-02-07 19:30 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-02-07 19:05 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

aaaa~
biakan dia sanding sengsorang
apa pun, bacalah novel 'ayat-ayat cinta'
kat situ, dia ada cerita macamana cara bersanding+suasana bersanding yang disyariatkan:)


:) saffa dah jatuh cinta dengan novel ayat2 cinta....



huhu~thanks for let me spend (a lot) of times 4 your book ea



welcome....:)


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 19:56


ohh nonono!malu banget!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 18:59


Pada 05-02-07 19:56 , attuffah_humairah posting:

!!! QUOTE !!!

ohh nonono!malu banget!!



haram.....tak payahlah rasanya.
cuba untuk mengelak daripadaNya....


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-07 22:18


perbincangan ni panjang sebenarnya..bagaimana kalau masyarakat di belah lelaki tak nak bersanding, tetapi perempuan yang beria-r.a nak?..takkan kita tak nak pula?.apa pula kata keluarga perempuan?..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 02-07-07 08:58


Pada 05-02-07 16:27 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

masalah tepung tawar juga timbul..dr mana asalnya amalan2 ini,.. dr kafir Hindu,

maka jangan buat, haram meniru perbuatan org kapir


kalau anda dapat sabahan masalah tepung tawar tak timbul sebab tak ada adat tepung tawar kat sabah.....
tapi masalah yang ke2 tu susah sikit..selalunya majlis persandingan akan blangsung start pas magrib till 11 mlm macam tu



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 12:02


ana pun tak nak bersanding-sanding ni.....
tak penting.

wallahu'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 02-07-07 13:20


tak nak bersanding... buat yang wajib saja... 8-)
[ Telah diedit oleh: syira_qistina pada 02-07-07 13:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 13:25


Pada 30-01-07 18:25 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

em...lately ni saffa perasan ada seorang forumer yang sangat anti dengan persandingan (melalui posting2 beliau).so, saffa bawakan jawapan dr mufti selangor k... hope so boleh membantu semua:) tapi, saffa rasa saffa memang teringin nak bersanding masa walimah nanti.once in a life time dan sebagai salah satu cara nak kenalkan diri dan suami pada masyarakat.at least mereka xpandang serong bila kami keluar berdua..( tapi ni macam melanggar syarat mufti yang ke-2) forumers yang lain macam mana? tolong beri pandangan..
Soalan :
Adakah dalam Islam dibolehkan bersanding walaupun tanpa bertepung tawar, saya jadi keliru. adakah sekadar untuk mengambil gambar diatas pelamin sememangnya tidak boleh?

    
Jawapan :
1. Persandingan merupakan budaya yang dicedok daripada masyarakat Hindu seperti juga berinai. Di dalam Islam tidak disyariatkan perbuatan tersebut.

2. Namun jika bertujuan sebagai kenang-kenangan, ia diharuskan tetapi perlulah diikuti dengan beberapa syarat.
    
    i) Memastikan pasangan pengantin menutup aurat.
    ii) Tidak mempertontonkan secara terbuka kepada yang bukan mahram.
    iii) Pakaian dan perhiasan selaras dengan kehendak syara'



Ana planing nak buat Sekadar walimah saja... sanding2 ni ni tak penting.... buat malu saja... lagi pun abang2 dan kakak2 semua pun tak bsanding....
minta2 kluarga bakal isteri nanti pun 'faham' lah sama...kalau mereka bkeras, jenuhlaa...agaknya first day nak derhaka....???


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-07-07 14:16


Pada 02-07-07 13:25 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-07 18:25 , saussan_saffanah posting:

!!! QUOTE !!!

em...lately ni saffa perasan ada seorang forumer yang sangat anti dengan persandingan (melalui posting2 beliau).so, saffa bawakan jawapan dr mufti selangor k... hope so boleh membantu semua:) tapi, saffa rasa saffa memang teringin nak bersanding masa walimah nanti.once in a life time dan sebagai salah satu cara nak kenalkan diri dan suami pada masyarakat.at least mereka xpandang serong bila kami keluar berdua..( tapi ni macam melanggar syarat mufti yang ke-2) forumers yang lain macam mana? tolong beri pandangan..
Soalan :
Adakah dalam Islam dibolehkan bersanding walaupun tanpa bertepung tawar, saya jadi keliru. adakah sekadar untuk mengambil gambar diatas pelamin sememangnya tidak boleh?

    
Jawapan :
1. Persandingan merupakan budaya yang dicedok daripada masyarakat Hindu seperti juga berinai. Di dalam Islam tidak disyariatkan perbuatan tersebut.

2. Namun jika bertujuan sebagai kenang-kenangan, ia diharuskan tetapi perlulah diikuti dengan beberapa syarat.
    
    i) Memastikan pasangan pengantin menutup aurat.
    ii) Tidak mempertontonkan secara terbuka kepada yang bukan mahram.
    iii) Pakaian dan perhiasan selaras dengan kehendak syara'



Ana planing nak buat Sekadar walimah saja... sanding2 ni ni tak penting.... buat malu saja... lagi pun abang2 dan kakak2 semua pun tak bsanding....
minta2 kluarga bakal isteri nanti pun 'faham' lah sama...kalau mereka bkeras, jenuhlaa...agaknya first day nak derhaka....???



Assalamualaikum....
Garangnya aye.... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 14:25


buang duit..dan membazir saja...
apapun terpulang pada diri sendiri...nak 1000 daya, tak nak 1000 dalih..:)
islam tu mudah, tak menyusahkn umatnye...
keberkatan lebih utama...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 14:36


seronok tengok orang bersanding..siap buat kat hotel lagi...meriah habis...

tapi ana takla buat agaknya..bersanding ini

cukuplah sekadar bergambar bersama keluarga, layan tetamu...

yang penting sederhana...

berkenaan dengan tepung tawar..ana pun tak setuju...buat apela dok baling beras yang org boleh makan....

satu lagi..meraikan pengantin dan tetamu haruslah dengan landasan syariat islamiyah...

biarlah diiringi dengan selawat dan ayat2 suci alquran..supaya pasangan dan keluarganya diberkati Allah hidupnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-07-07 16:37


sian si lelaki itu.....baru saja dilantik jadi suami, belum lagi malam pertama.....dah berduyun-duyun dosa hinggap kat atas bahu....kalau si isteri itu tak bertudung waktu persandingan, pakai kebaya kahwin yang ketat2, terbelah sana terbelah sini, mekap sana mekap sini waktu persandingan....ditambah pulak ada lelaki2 yang datang kenduri menjadi berkenan, terangsang dan berahi disebabkan pemakaian si isteri tersebut .....bertimpa-timpalah dosa atas bahu si suami itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 02-07-07 18:11


ikut syarak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 20:45


Pada 30-01-07 19:21 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-07 19:06 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!


insyaAllah.....saya pun tak suka nak bersanding.....suka yang simple...:)


Saya pun tak bersanding masa kahwin nanti... :-)...Buat yang simple saja...


insyaAllah...sama lah...simple is better....tapi takut pula nanti kena paksa bersanding...maklumla kalau dah berkumpul semua sedara..macam-macam akan jadi...



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 02-07-07 21:42


Assalamualaikum...terpulang pada masing-masing kalau ana tengok keadaan...kalau buat pun di depan ahli keluarga saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 22:20


amalan kebiasaan keluarga saya belah mak atau ayah, tak bersanding pun. oleh itu saya pun tak perlu lah nanti.

malu + takut + membazir lah sanding2 ni. tammo lah....

makan beradab tu saja lah yang wajib biasanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-07-07 03:09


tengok keadaan..tapi rasa macam tak nak..huu..malu lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-07-07 11:20


Pada 02-07-07 22:20 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

amalan kebiasaan keluarga saya belah mak atau ayah, tak bersanding pun. oleh itu saya pun tak perlu lah nanti.

malu + takut + membazir lah sanding2 ni. tammo lah....

makan beradab tu saja lah yang wajib biasanya...


Assalamualaikum...
Makan beradab wajib...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 11:33


kembalilah kepada al-quran dan sunnah jika ada pertikaian antara kamu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 11:58


Pada 03-07-07 11:20 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-07-07 22:20 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

amalan kebiasaan keluarga saya belah mak atau ayah, tak bersanding pun. oleh itu saya pun tak perlu lah nanti.

malu + takut + membazir lah sanding2 ni. tammo lah....

makan beradab tu saja lah yang wajib biasanya...


Assalamualaikum...
Makan beradab wajib...?


maksud wajib tu bukannya wajib (hukum fiqh) tu.. tapi mesti dibuat atau selalu tak pernah tinggal..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

teratai_putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27690
Posting: 77
Dari: J0hor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 12:27


hurm..saya pun ada juga terfikir nak besanding
sebab seumur hidup sekali insyaAllah
tapi yang hang pergi pakai kebaya ketat,belah sana sini
tak pakai tudung siapa suruh?
tak ada sapa kan?kalau nak pakai macam tu baik tak payah lah
huhu...biasanya time besanding ni family saja yang tengok
ada pula tradisi baling duit+gula2
memang kadang-kadang rasa seronok tengok adik2 berebut gula

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_putihProfil   Hantar PM kepada teratai_putih   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-07-07 12:37


sesiapa yang teringin sangat nak bersanding ini...tak kasihan ke kat suami???...tak pasal2 suami itu kena angkut dosa atas bahu....belum lagi mlm pertama dah ada dosa bertimbun2 atas bahu....semuanya kerana isteri tak menutup aurat, pakaian terbelah sana sani...orang-orang lelaki yang datang tengok pengantin perempuan tetiba rasa ghairah dan berahi...semuanya ini suami kena tanggung dosa (disamping si isteri pun tanggung jugak).

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

edwina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9873
Posting: 72
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 03-07-07 12:37


bersanding depan famili jah...

bertunang ada bersanding jugak ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For edwinaProfil   Hantar PM kepada edwina   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 12:38


Pada 03-07-07 12:27 , teratai_putih posting:

!!! QUOTE !!!

hurm..saya pun ada juga terfikir nak besanding
sebab seumur hidup sekali insyaAllah
tapi yang hang pergi pakai kebaya ketat,belah sana sini
tak pakai tudung siapa suruh?
tak ada sapa kan?kalau nak pakai macam tu baik tak payah lah
huhu...biasanya time besanding ni family saja yang tengok
ada pula tradisi baling duit+gula2
memang kadang-kadang rasa seronok tengok adik2 berebut gula


assalamualaikum wbt

kena make sure xd bukan mahram wkt2, kalau sepupu-sepupu tu still bukan mahram. begit juga dengan pakcik dan makcik yang xd kaitan darah dengan kita, still bukan mahram. banyak benda kena jaga,

lepas itu jangan main renjis2 yang macam selalu melayu buat sebab adat tu ada kaitan dengan Hindu.

lpas2 waktu salam2 tu make sure xd bukan mahram, kalau tak, tak boleh salam


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

me_muslimin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2007
Ahli No: 30425
Posting: 23
Dari: bumi kita...

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-07-07 15:26


bersanding? makan beradab?
noooo.......
entah..tak wajib lah..
fikir-fikirkanlah..

"ana nak tengok saja"

Bookmark and Share

    


  Member Information For me_musliminProfil   Hantar PM kepada me_muslimin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-07-07 11:55


bersanding....?
mmm...boleh juga...kih!kih!kih!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zm_80
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2004
Ahli No: 7268
Posting: 2
Dari: pasir mas,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-07-07 12:08


Assalamualaikum..
Hmm..bagi saya xpyhlah bersanding-sanding.Cukuplah sekadar ambil gambar kenangan bersama keluarga saja..buat yang simple2.tak membazir..ikut sunnah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zm_80Profil   Hantar PM kepada zm_80   Pergi ke zm_80's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 26-07-07 16:30


Bersanding.. :-) ;-) :-) ;-) :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

zaliaku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.04.2007
Ahli No: 29527
Posting: 34

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-07-07 17:07


BERDOSA KE???

http://amylela.blogspot.com/ menyingkap rahsia diri anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaliakuProfil   Hantar PM kepada zaliaku   Pergi ke zaliaku's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-07-07 16:01


mana ustaz and ustazah, tolong jawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-07 16:20


tidak perlu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-07 15:42


tak nak bersanding :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 04-08-07 16:46


entahlah ye.....
bukankah bersanding tu adat org india.....
ustazah pernah bagi tahu...boleh kalau nak bersanding...tapi di hadapan ahli keluarga sahaja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-07 22:27


lah org tengok lepas itu mulala komen itu ini tak kena..trjdi mengumpat pula..lagipun saya ni pemalu...hihihi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.232363 saat. Lajunya....