Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: muslimah bekerjaya bagus untuk family or tidak....


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» muslimah bekerjaya bagus untuk family or tidak....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh muslimah bekerjaya bagus untuk family or tidak....

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 15:09


Pada 29-01-09 17:26 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

macamana kalau wanita yang tak pernah kerja
habis belajar saja, kahwin
dah kahwin tak kerja
anak dah 3-4 orang masih kecil2
tiba-tiba suami meninggal
dapatke isteri tu survive



Macam mana pulak suami isteri yang mempunyai anak yang masih sekolah dan tiba-tiba suami isteri tu meninggal?dapat ke anak-anak tu hidup?adakah anak-anak tu akan mati kelaparan sebab ibubapa mereka meninggal?

Patutkah seorang anak cakap macam ni :"saya ingat nak berhenti sekolah lah...saya nak kerja sebab nak kumpul duit...mana tahu tiba-tiba saja mak ayah saya meninggal..."

Patutkah seorang suami cakap macam ni :"saya ingat nak kahwin lagi satu lah...mana tahu tiba-tiba saja isteri saya meninggal..."


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 16:08


hm...suri rumah sepenuh masa lagi bagus...sehebat mana wanita bekerjaye mampu mendidik anak sekalipun...takkan mampu menandingi suri rumah sepenuh masa...tapi tu lah...kena juga fikir keadaan ekonomi keluarga juga...timbang tare nya perlu lah betul...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 16:21


salam...
ana tak taula nak kata apa kan..
nak halang ana rasa pasti ramai yang tak suka nga pendapat ana...
pasal bagi ana banyak risiko yang arah keburukannya berbanding kebaikannya...

ana lagi suka muslimat duduk rumah..
wallahua'lam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 16:50


bagi saya bekerja atau tidak itu tidak penting bagi seseorang perempuan.... perkara yang lebih penting ialah seseorang itu mesti laksanakan tanggungjawab kepada suami dan anak-anak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 19:20


sailormoon dengan addey ni mesti tak faham
haiiii
saya tak cakap isteri tu akan meninggallah addey
saya tak nak kata apa awak katalah encik sailormoon

Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2008
Ahli No: 34011
Posting: 118
Dari: Bumi Darul Sunnah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 20:28


Bagi saya, muslimah berkerjaya boleh dikira bagus juga untuk keluarga, tapi mereka perlu pandai-pandai bahagi masa untuk kerja & keluarga. Jangan pula disebabkan kerjaya, tanggungjawab untuk suami & anak-anak diabaikan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mazriProfil   Hantar PM kepada mazri   Pergi ke mazri's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 14:57


Pada 01-02-09 19:20 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

sailormoon dengan addey ni mesti tak faham
haiiii
saya tak cakap isteri tu akan meninggallah addey
saya tak nak kata apa awak katalah encik sailormoon


Saya tanya pendapat cik/puan sakinahazzahra saja...Kalau cik/puan sakinahazzahra tak cakap terpulang lah... :welcome:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 15:22


Mestilah muslimah kena kerja jugak baru boleh survive zaman sekarang ini...Mestilah bagus untuk family...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-02-09 09:43


betul 2,memang bagus untuk family,sekarang kan kemelesetan ekonomi,
kewangan keluarga mesti tak tentu,,susah tau...bagus lah kerjaya 2 untuk muslimah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 03-02-09 10:11


Hm .. tapi kadang-kadang suami ni tak faham .. Tuduh isteri macam-macam .. Sedih dan kecewa dengan tuduhan macam tu..

Pada Wawa, suami seharusnya berterima kasih pada isteri kerana sudi membantu meringankan beban mereka .. Bukan membebani perasaan isteri dengan menuduh / berprasangka buruk dan macam-macam lagi .. Muslimah berkerjaya bukan mudah.. Persaingan merata2.. kena strong.. Suami seharusnya memahami dan beri galakan untuk sama-sama meningkatkan ekonomi keluarga .. Hm .. entahlah ..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 03-02-09 10:11


Hm .. tapi kadang-kadang suami ni tak faham .. Tuduh isteri macam-macam .. Sedih dan kecewa dengan tuduhan macam tu..

Pada Wawa, suami seharusnya berterima kasih pada isteri kerana sudi membantu meringankan beban mereka .. Bukan membebani perasaan isteri dengan menuduh / berprasangka buruk dan macam-macam lagi .. Muslimah berkerjaya bukan mudah.. Persaingan merata2.. kena strong.. Suami seharusnya memahami dan beri galakan untuk sama-sama meningkatkan ekonomi keluarga .. Hm .. entahlah ..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 03-02-09 10:11


Hm .. tapi kadang-kadang suami ni tak faham .. Tuduh isteri macam-macam .. Sedih dan kecewa dengan tuduhan macam tu..

Pada Wawa, suami seharusnya berterima kasih pada isteri kerana sudi membantu meringankan beban mereka .. Bukan membebani perasaan isteri dengan menuduh / berprasangka buruk dan macam-macam lagi .. Muslimah berkerjaya bukan mudah.. Persaingan merata2.. kena strong.. Suami seharusnya memahami dan beri galakan untuk sama-sama meningkatkan ekonomi keluarga .. Hm .. entahlah ..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 10:11


alangkah indahnya suasana dalam berjemaah... semuanya bekerja dalam keredhaan ILAHI tanpa rasa ada keluhan atau ketidakpuasan hati... sambil berbakti sambil bekerja dengan ALLAH... hati pun rasa gembira... bilalah masanya akan sampai?

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 15:51


Alhamdulillah.........
Kalau dalam islam ...seorang isteri tanggungjawabnya hanya melayan suami...........
suami kena bagi nafkah kat isteri dan anak-anak..
isteri merupakan penyedap mata memandang bagi lelaki..
itu sebabnya bila suami pulang dari kerja, isteri kena sambut suami dengan muka yang ceria dan berseri..
baru dapat pahala..
Kalau isteri bekerja macam mana nak sambut suami pulang dr kerja.
Kalau dalam keadaan kegawatan, isteri di haruskan bekerja bagi meringankan beban kewangan keluarga...
isteri boleh bantu suami..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-09 00:20


Alhamdulillah.........
Kalau dalam islam ...seorang isteri tanggungjawabnya hanya melayan suami...........
suami kena bagi nafkah kat isteri dan anak-anak..
isteri merupakan penyedap mata memandang bagi lelaki..
itu sebabnya bila suami pulang dari kerja, isteri kena sambut suami dengan muka yang ceria dan berseri..
baru dapat pahala..
Kalau isteri bekerja macam mana nak sambut suami pulang dr kerja.
Kalau dalam keadaan kegawatan, isteri di haruskan bekerja bagi meringankan beban kewangan keluarga...
isteri boleh bantu suami..
bagi pihak suami...

dan bagi pihak isteri..
alangkah indahnya suasana dalam berjemaah...
setuju2....
yang penting paham keadaan masing-masing...
biarlah, asalkan pandai jaga diri...
yang paling penting masing-masing tahu tanggungjawab suami...
kerja lah sebagai persiapan jika suami berubah atau sebaliknya...
kita ada perisai untuk anak-anak...
sediala untuk masa akan datang...
manusia cepat berubah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

raihan85
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35246
Posting: 6
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-10 12:12


Alhamdulillah.....seperti yang kita lihat sekarang muslimah yang berkerjaya stabil ramai tak terkira.....ekonomi sekarang memerlukan kedua-dua belah pihak berkongsi dan sama-sama mencari rezeki untuk keluarga....tetapi ramai antara muslimah kita leka bila sudah berkerjaya mulalah nak naik kepala ke atas suami sendiri....nauzubillah minta dijauhkan.....kita kena pandai untuk mengimbangi antara kerjaya di luar dan tanggungjawab kita di rumah.....yang penting segala yang dilakukan hendaklah diredhai oleh Allah S.W.T dan mendapat keizinan dari suami tercinta....Wasalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For raihan85Profil   Hantar PM kepada raihan85   Quote dan BalasQuote

silent_reader
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2010
Ahli No: 39139
Posting: 10
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-10 12:49


yes..i setuju kalau muslimah tu berkerjaya...atleast boleh tanggung keluarga...

but, kalau husband tak bagi..rela kan lah..mesti ada sebabnya dia tak bagi kan..
itu kalau suami yang betul-betul nak kita berhenti kerja kerana kebaikan..bukan kerana others reason yang tak masuk akal..

like me..i try to survive sendiri dahulu sebelum kawin takut kalau-kalau da kawin nanti husband tak bagi kerja..hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For silent_readerProfil   Hantar PM kepada silent_reader   Quote dan BalasQuote

cikgu_ayu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2012
Ahli No: 42086
Posting: 35

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-03-12 19:25


Pada 23-01-07 00:34 , masturat posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya kat anda semua....pandangan terhadap muslimah bekerjaya.....



assalamualaikum

memang sebaik baiknya wanita ni tempatnya di rumah, jaga anak anak, didik anak anak. Kalau suami kita berkemampuan sara kita dan anak anak maka duduk lah di rumah tapi kalau suami kita kurang berkemampuan maka kerja lah tapi kita kena pandai pandai jaga diri. Wanita yang bekerjaya ni banyak lompang lompang syaitan nak masuk. So kena pandai bawa diri lah.

Macam saya, encik suami izin saya kerja tapi hanya kerja guru saja. Lain tak boleh katanya. Kalau kerja opis kena dinner sna dinner sini, bergaul dengan staff lelaki. Kalau guru ni kurang lah sikit pergaulannya. macam saya kat sekolah ni saya 'sombong' dengan cikgu2 lelaki. Cakap bila ada keperluan saja.

WA

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_ayuProfil   Hantar PM kepada cikgu_ayu   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-03-12 18:08


Assalamualaikum,

Pada saya, tak salah kalau wanita yang sudah berkeluarga itu bekerjaya asalkan tidak lupa tanggungjawab dia sebagai isteri dan ibu.     Kalau payah, ada baiknya dia tumpukan perhatian kepada keluarga dengan syarat si suami itu berkemampuan menyara keluarga tanpa bantuan isteri DAN juga menjalankan tanggungjawab dia sebagai ketua keluarga untuk menyara isteri dan anak-anak. Ada suami mampu tapi tak bertanggungjawab ... ye tak?

Tapi sebenarnya nak kata baik atau tidak is not a straightforward issue. Ada wanita bekerjaya ini kena support mak ayah adik beradik lain ... walaupun dah ada suami, takkan semua nak harapkan suami kan?

So, buatlah yang sebaik-baiknya mengikut kemampuan dan realiti kehidupan - especially yang tinggal di bandar2 besar :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

cikgu_ayu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2012
Ahli No: 42086
Posting: 35

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-03-12 23:00


assalamualaikum

tapi isteri yang bekerjaya ni memang mujahadah sikit lah. ya lah kan, kita dah letih berperang kat sekolah (saya guru jadi cerita pengalaman sebagai guru), balik rumah dalam pukul 2 petang. Nak buat kerja-kerja rumah pulak. Tak buat kang huru hara rumah. Time malam saja terus terjelepok... Tu tak masuk lagi bab kena pergi sekolah petang sebab ada latihan rumah sukan ke apa ke. Selalu jugak minta maaf kat en suami jika tak dapat layan dia tip top. kadang-kadang cemburu juga dengan kawan-kawan yang tak kerja. Selalu masak grand grand. Saya ni tunggu hari cuti lah baru boleh masak grand grand. tapi saya ni kena bantu mak dan adik-adik. Tak kan nak harap suami semua kan :) maka redha saja lah

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_ayuProfil   Hantar PM kepada cikgu_ayu   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-03-12 16:11


salam,

im speechless..sebab kerjaya dan workload saya sekarang, saya pun takut, kalau dah kawin, boleh ke kerja macam ini?huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-08-12 17:46


Pada 23-01-07 00:34 , masturat posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya kat anda semua....pandangan terhadap muslimah bekerjaya.....



Assalamualaikum

Bagi saya sebaiknya wanita ni tak perlu kerja, jadi surirumah saja. Jaga anak, didik anak dan layan suami. Tapi kalau wanita itu perlu kerja demi nak bantu suami boleh, carilah kerja yang kurang pergaulan dengan lelaki seperti guru. Guru ni masa banyak kat rumah, banyak cuti. Dulu pernah saya nak apply kerja ofis di jabatan kerajaan tapi suami tak bagi, dia kata hanya jafi guru saja baru dia izinkan. Alhamdulillah dapat jadi guru.

Memang adakalanya wanita bekerja ni tak mampu layan suami sangat. Sometimes rasa bersalah bila kita tak mampu layan suami tip top asbab letih bekerja tapi nak buat macam mana kena kerja untuk bayar ptptn dan bantu mak serta adik :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» muslimah bekerjaya bagus untuk family or tidak....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117325 saat. Lajunya....