Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: usrah,,,


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» usrah,,,

Please Mendaftar To Post


Oleh usrah,,,

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 17:07


apa peranan usrah dalam diri seseorang muslim?



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

aiezzat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20989
Posting: 76
Dari: kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-01-07 19:42


mendidik individu memupuk semangat silaturahim dan berani mengeluarkan pendapat.disamping itu boleh meningkatkan ibadah

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiezzatProfil   Hantar PM kepada aiezzat   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 20:58


antara peranan usrah ialah meningkatkan kefahaman seseorang muslim tentang ilmu agamanya...memperelokkan akhlak,,saling bantu membantu antara muslim...

wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 21:25


mendidik ahlil bait ke arah mencari keredhaan-Nya di dunia & di akhirat...:wink:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-01-07 22:05


betul apa yang sahabat-sahabat katakn tu...

tambahan dr saya, saya rasakan usrah berguna sebagai "pengingat diri".yelah, hari2 sibuk dengan kuliah+macam actvty jadi alhamdulillah usrah mengembalikn fokus kita untuk beribadah kepadanya.dalam institusi usrah pun,anak2 usrah+naqib&naqibah saling ingat mengingati.

saya setuju sangat dengan pendapat sahabat-sahabat tu..

wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 19:22


usrah sangat bagus untuk muslim yang mukmin

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 21:33


betul pndapt antum semua..
usrah ni jugak salah satu medium dakwah...ye lah...nak cari biah solehah sekarang ni payah sangat..
usrah kiranya bagai 1 jalan lah untuk kita hayati gaya kehidupan islamik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-01-07 23:02


assalamualaikum wahai sahabat ukhwah.com

usrah?Kenapa perlunya usrah..?
apakah kepentingan usrah..?

USRAH....amat, teramat dan paling penting dalam menuju matlamat yang lebih besar lagi...dan pastinya usrah adalah penting dalam mebentuk biah solehah dan seterusnya "jemaah"...

Kepentingan USRAH :-
1) dapat tarbiyah hati, mendidik diri, menambah ilmu melalui pengisian yang diberi, nasihat dan sebagai peringatan.

2) Dapat menjalin dan mengeratkan ukhwah kerana adanya keterikatan hati antara ahli2 usrah dengan naqibah, di samping hala tujunyaa yang lebih besar, dapat membentuk JEMAAH = kumpulan/komuniti Islam.

3) USRAH is FOR "UMMAH" umat Islam

4) Bila adanya ukhwah, maka terbntuknya jemaah..dengan ini dapat membina satu organisasi untuk mencapai matlamat tertentu yakni untuk ISLAM

5) Usrah-melahirkan generasi terpimpin yang faham & tahu matlamat agama dalam menyampaikan dan mengembangkan ilmu melalui DAKWAH...

sebenarnya peranan USRAH tersangatlah BESAR kerana daripada usrah=keluarga membentuk "baitul muslim" ..kemudiannya akan membentuk masyarakat=komuniti muslim,
daripada masyarakat akan membentuk rakyat=ummah dan seterusnya..
membentuk negara ISLAM...

wallahua 'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-01-07 23:05


oleh itu, kepada semua sahabat...

JANGAN sesekali TINGGAL / TIDAK HADIR USRAH...

SEKIRANAY anda ketinggalan...maka anda telah mengalami satu KERUGIAN yang amat BESAR....

saya ingatkan sahabat-sahabat..begitu juga sebagai ingatan kepada diri saya sendiri...

salam ukhwah fillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 04:33


USRAH MEMBENTUK PERPADUAN ANTARA SESAMA MUSLIM

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 04:35


USRAH JUGA BOLEH MENDIDIK SESEORANG MENJADI SEORANG PENDAKWAH YANG BERKESAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 04:35


USRAH = SEPERTI SEBUAH KELUARGA ISLAM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-01-07 09:29


usrah memberi kekuatan pada diri kita dan memperingati kita benda-benda yang sering kita lalaikan..juga mengeratkan ukhwah sesama saudara islam yang lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

putericahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27888
Posting: 89
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-01-07 23:13


tempat menimba ilmu dan meningkatkan kefahaman tentang agama dan membenruk ukhwah islamiah yang mantap

Bookmark and Share

    


  Member Information For putericahayaProfil   Hantar PM kepada putericahaya   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 15:19


usrah adalah sbahagian daripada pmbinaan tarbiyyah.... dan adalah langkah2 kearah tamrin atau latihan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-03-07 16:02


saya bersyukur kerna saya masih boleh menghadiri usrah

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-03-07 18:51


saya belum pernah lagi menghadiri usrah..tak tahu nak p kat mana..kalau org yang anda ilmunya macam saya ni,layak ke pergi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 19:42


kat sekolah ana ikut usrah.Best juga ikut usrah sebab boleh kongsi pengetahuan sesama rakan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 09:33


salamulaik'

usrah memang bagus..

di samping ilmu yang kita dapat semasa usrah tu ukhwah antara anak-anak usrah lebih rapat dan dah jadi macam satu family dah...macam apa yang saya alami..

usrah ni just guideline kita tak boleh harap semua kat usrah kita sendiri yang kena cari ilmu tu...

macam saya sendiri terdedah dengan usrah masa kat matrik...before ni tak ada join usrah pun..just baca2 bahan yang berkaitan agama kat internet dan masa sekolah dulu tazkirah(seperti biasa) dan dengar-dengar ceramah2 atau forum yang berbentuk keagamaan..

bila kat matrik banyak yang saya tau dan rasa bersyukur sangat...usrah pembentuk peribadi ke arah yang lebih baik....d samping ilmu yang kita dapat tu apply kat kehidupan seharian dan jangan lupa kongsi ilmu tu dengan kawan-kawan yang tak berpeluang join usrah..

bila ke usrah betulkan niat ikhlskan hati...jangan kerana dipaksa atau terpaksa..
lapangkan dada dan moga-moga ilmu yang kita dapat itu dapat didik kita jadi insan yang soleh atau solehah..

Wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 12:12


Pada 21-03-07 18:51 , faiq85 posting:

!!! QUOTE !!!

saya belum pernah lagi menghadiri usrah..tak tahu nak p kat mana..kalau org yang anda ilmunya macam saya ni,layak ke pergi?


Saudara...usrah berhak dihadiri oleh siapa2 saja...tak ada isu layak atau tidak...dalam usrah kita akan berkongsi pendapat..malahan setiap kali usrah dijamin kita akan mendapat satu atau banyak ilmu baru..

sedangkan Rasulullah kan pernah bersabda...kita kena kongsi ilmu walaupun sepatah..itu tanggungjawab muslim..

Sahabt2..sebenarnya usrah dimulakan pada zaman Hassan Al-Banna..peranan usrah sebenarnya untuk membentuk para da'i yang lebih manatp dan teguh iman dan penegtahuannya lalu menyampaikan ilmunya pada umat yang lain..itu sebenanrya adalah tugas yang sedia terpikul atas bahu umat Islam seluruhnya,,kita yang harus mecari dan memainkan peranan itu dengan sebaik mungkin..jadi usrah dibentuk bagi melahirkan para da'i yang lebih utut pendiriannya dan banyak ilmunya...

Alhamdulillah...ana kenal apa itu usrah sekak tingkatan 1 dan sekarang ana ikut usrah di USM ini..bergantung pada naqibah nka jalankan usrah tu macam mana...kalau macam ana..kami seusrah ada jadual..kami menganggap ia salah satu subjek yang wajib dihadiri setiap minggu...ada silibus...kami bahagikan setiap kali masa usrah tu akan ada dimulakn dengan solat mghrib berjemaah..tilawah. tazkirah dan sirah, diteruskan dengan hafazan,tauhid (kami guna silibus dari karya Abdul Majid Aziz Az-Zindani-kitab tauhid yang diperakui oleh fakta sains), lagi diteruskan dengan hadith dan berita dunia Islam...bayangkan bertapa ruginya andai terlepas menghadiri satu usrah...

Andai tubuh memerlukan makanan sebagai sumber tenaga,maka samalah rohaniah dan batiniah kita..ia memerlukan ilmu agama supaya ia hidup subur mewangi dan mekar mengharum...jika dibiarkan maka akan lemahla ia...

p/s:Selamat menghadiri usrah...percayalah anda akan bertemu sesuatu yang sangat bermakna..seperti betemunya permata yang hilang..ditambah dengan bertemunya saudara seagama yang sefikrah denganmu dan Isyaallah hubungan ukhwah fillah yang amat dirasai kasih sayangnya... ;-) ;-)


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 12:21


Assalamualaikum. Pembetulan sedikit di sini, usrah bermula sejak zaman Rasulullah s.a.w, di rumah Al-Arqam. Tapi keseluruhannya, saya bersetuju dengan saudari annissa_zulfa, usrah itu sesuatu yang amat manis. Ia ibarat sebuah keluarga yang sentisa menjaga kita, mengingatkan kita di kala kita terleka, mengajak kita mengenali betapa indah kasih-Nya dan ukhwah sesama muslim. Wallahuallam.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"
[ Telah diedit oleh: SHAMR pada 22-03-07 12:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 22-03-07 13:02


SAPA TAU kalau kat SHAH ALAM USRAH BUAT kat mana???NAK pergi LAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 13:24


Pada 22-03-07 12:21 , SHAMR posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum. Pembetulan sedikit di sini, usrah bermula sejak zaman Rasulullah s.a.w, di rumah Al-Arqam. Tapi keseluruhannya, saya bersetuju dengan saudari annissa_zulfa, usrah itu sesuatu yang amat manis. Ia ibarat sebuah keluarga yang sentisa menjaga kita, mengingatkan kita di kala kita terleka, mengajak kita mengenali betapa indah kasih-Nya dan ukhwah sesama muslim. Wallahuallam.



syukran atas pembetulan...itu fungsinya usrah kan...ukhwah.com ni pun boleh dikira usrah..hehe.. :-D :-D


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 13:45


usrah itu halaqah ilmu.
tidak akan seimbang pencapaian manusia kalau hanya mencari ilmu dunia sahaja dan menjauhkan diri dari ilmu ukhrawi.
sertailah usrah kerana usrah adalah salah satu daripada taman-taman di Syurga.
dalam usrah kita dapat berkongsi, belajar ilmu-ilmu yang mungkin kita tidak dapat kutip semasa di dewan kuliah, di tempat kerja dan sebagainya.
dan usrah juga dapat meningkatkan keimanan kita kepada Allah. kita bersama-sama dengan mereka yang sentiasa berpesan-pesan kepada kebaikan. iman tidak boleh diharap datang kepada kita dengan sendirinya tetapi kitalah yang kena berusaha untuk mencarinya dan untuk mengisi hati kita.
carilah ilmu-ilmu agama, ilmu Allah dengan seikhlas hati..
dan paling penting, bukan hanya setakat mencari tetapi mengamalkan setiap ilmu yang dipelajari.
kerana ibarat kata-kata Saidina Ali
'nilai ilmu yang paling tinggi terzahir pada lidah dan anggota,
nilai ilmu yang peling rendah terzahir pada lidah sahaja'


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-03-07 16:14


Usrah tu pun banyak jenis dan peringkat. Bergantung kepada hadaf jemaah itu sendiri.

Naqib dan nuqaba' akan mentu dan pembentuk firkah anak-anak buahnya. nak jadi buah jambu ka, buah limau ka, buah cempedak ka(balaghoh).

Nak masuk usrah tu pun kena tengok usrah yang macam mana. Silap-silap usrah pengikut syiah ka, usrah 'tabligh' ka, usrah ar-qam ka dan sebagainya. Jangan main rembat saja atas nama usrah.

p/s :

Hmm...Lupa pula lima perkara yang penting yang perlu diambil kira untuk menyertai satu usrah oleh sesuatu Jamaah yang diterangkan oleh Ustaz Yahya Othman. Nanti ingat post lagi kat sini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 17:05


ana pun da lama tak join usrah ni..time zaman sekolah dulu,banyak juga...tapi sekarang boleh da masuk universiti ni,payah ckt lah nak cari org yang kendalikan usrah ni...kalau nak bentukkan sendiri,rasa tak yakin pula.. takut tak ada yang menerima.. he2

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 11:50


salam...
Usrah?Dapat tarbiyah hati, mendidik diri, menambah ilmu melalui pengisian yang diberi, nasihat dan sebagai peringatan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 14:13


salam...

alhamdulillah. ramai yang bergiat aktif untuk usrah.

usrah yang ana join ni, baru ditubuhkan.
lebih kurang 2 bulan yang lepas.
sesama sahabat2 dan sahabiah2 yang agak senang untuk belajar bersama.
selalunya dikendalikan oleh sahabat ana yang lebih sikit ilmu agamanya.
:-) :-)
hasil yang baik bila join usrah ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 14:16


Pada 22-03-07 12:12 , annissa_zulfa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-03-07 18:51 , faiq85 posting:

!!! QUOTE !!!

saya belum pernah lagi menghadiri usrah..tak tahu nak p kat mana..kalau org yang anda ilmunya macam saya ni,layak ke pergi?


Saudara...usrah berhak dihadiri oleh siapa2 saja...tak ada isu layak atau tidak...dalam usrah kita akan berkongsi pendapat..malahan setiap kali usrah dijamin kita akan mendapat satu atau banyak ilmu baru..

sedangkan Rasulullah kan pernah bersabda...kita kena kongsi ilmu walaupun sepatah..itu tanggungjawab muslim..

Sahabt2..sebenarnya usrah dimulakan pada zaman Hassan Al-Banna..peranan usrah sebenarnya untuk membentuk para da'i yang lebih manatp dan teguh iman dan penegtahuannya lalu menyampaikan ilmunya pada umat yang lain..itu sebenanrya adalah tugas yang sedia terpikul atas bahu umat Islam seluruhnya,,kita yang harus mecari dan memainkan peranan itu dengan sebaik mungkin..jadi usrah dibentuk bagi melahirkan para da'i yang lebih utut pendiriannya dan banyak ilmunya...

Alhamdulillah...ana kenal apa itu usrah sekak tingkatan 1 dan sekarang ana ikut usrah di USM ini..bergantung pada naqibah nka jalankan usrah tu macam mana...kalau macam ana..kami seusrah ada jadual..kami menganggap ia salah satu subjek yang wajib dihadiri setiap minggu...ada silibus...kami bahagikan setiap kali masa usrah tu akan ada dimulakn dengan solat mghrib berjemaah..tilawah. tazkirah dan sirah, diteruskan dengan hafazan,tauhid (kami guna silibus dari karya Abdul Majid Aziz Az-Zindani-kitab tauhid yang diperakui oleh fakta sains), lagi diteruskan dengan hadith dan berita dunia Islam...bayangkan bertapa ruginya andai terlepas menghadiri satu usrah...

Andai tubuh memerlukan makanan sebagai sumber tenaga,maka samalah rohaniah dan batiniah kita..ia memerlukan ilmu agama supaya ia hidup subur mewangi dan mekar mengharum...jika dibiarkan maka akan lemahla ia...

p/s:Selamat menghadiri usrah...percayalah anda akan bertemu sesuatu yang sangat bermakna..seperti betemunya permata yang hilang..ditambah dengan bertemunya saudara seagama yang sefikrah denganmu dan Isyaallah hubungan ukhwah fillah yang amat dirasai kasih sayangnya... ;-) ;-)


SALAM...
ana bersetuju dengan annisa_zulfa ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-07 14:41


ikut usrah kat upm..bersama sahibah dari uni lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

melon
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.02.2007
Ahli No: 28719
Posting: 65
Dari: kuala lumpur

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-03-07 17:22


saya dulu pun ada join usrah kat sekolah.
memang best dapat kongsi pengerahuan,kitorang bagaikan adik-beradik,saling mengambil berat.
usrah juga sebagai satu jalan untuk merapatkan ukhwah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For melonProfil   Hantar PM kepada melon   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 08:09


semua layak ke usrah..jangan jadikan alasan cetek ilmu untuk kita tak menghadiri usrah..ingat!usrah is just a guideline for us...kita yang kena cari ilmu selebihnya...jangan bergantung kat usrah.....

ilmu Allah itu luas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 10:06


Rindunya nak join usrah..tak pernah lepas dari sekolah sampai U..usrah ni satu ketenangan bila kita berada dalam nya..macam-macam boleh dikongsikan...umpama halaqah ilmu..banyak manfaatnya...tapi hairan..tu pun ramai tak nak join usrah yang percuma..bukan kena bayar pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 31-03-07 00:38


usrah. banyak membantu. seperti kemahiran berkomunikasi, sikap tolong menolong

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.148531 saat. Lajunya....