Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kita berasa diri kita tinggi, pandanglah ke atas; jika kita berasa diri kita rendah, pandanglah ke bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
syahidatul: 6 hari yang lalu
raudhahasanah: 7 hari yang lalu
drzul-f: 12 hari yang lalu
hafiz_along_83: 13 hari yang lalu
halawatuliman: 29 hari yang lalu
nabilah: 29 hari yang lalu
aye: 31 hari yang lalu


Cuti-Cuti Malaysia
Topik: JOM pergi MELANCONG RAH SARAWAK!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cuti-Cuti Malaysia
    »» JOM pergi MELANCONG RAH SARAWAK!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh JOM pergi MELANCONG RAH SARAWAK!!!

milenia_muslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.01.2007
Ahli No: 28234
Posting: 67
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 18-01-07 19:46


assalammualaikum....

Jom lah ramai-ramai datang melancong kat sarawak...
macam-macam ada....
fuh......
laut ada....
hutan ada...
gua ada...
tasik ada...
taman ada...
taman budaya ada....
uhhhhhh............

macam-macam lah ada rah citok....
klak dapat lah kelakar sarawak....
mun sik pandei kelakar....
klak kamek mengajar kitak....
huhuhuhuhu......

SARAWAKIAN.....
GIVE SUPPORT TI SARAWAK!!!!!
VISIT SARAWAK!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For milenia_muslimProfil   Hantar PM kepada milenia_muslim   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 21:34


bena apa yang dipada ktak tek...kat sarawak best, boleh makan ikan terubuk masin..sedap gilak oo..boleh jalan-jalan kat waterfrontt nangga buaya darat...hgehehheh ..jom ramai-ramai datang ke saarawak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 22:24


kitak nangga buaya darat kat waterfront...ada ka?...
kamek sik pandei kelakar sarawak sebenarnya..ada kawan sarawak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 21:11


bena lah ya, kamek pun dolok sik pandei kelakar sarawak tok walhal kamek org sarawak tapi kamek melayu brunei jadi bahasa kamek pun melayu brunei.best juaklah dapat belajar kelakar sarawak tok, ada bah buaya darat ya, atas tebingan ya, buaya tembaga darat..sik lah nya ngaco...heheheh

hidup sarawak..mun p kuching kat waterfront agik lah best gilak, kamek suka makan kat tun jugah ya, makanan di sia pelbagai rasa..sedap2 gilak..paling best makan mee kolok sarawak dan mee jawa sarawak..sedap sangat-sangat.... jomj lah try....kelak kamek mbak jalan-jalan cari makan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 22:31


fuh...lailasuhaila ni da expert gilak cakap srwk ya..kamek paham sikit-sikit saja..hehe..
nanti bolehlah cerita lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 23:50


Pada 28-09-08 21:11 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!



kamek suka makan kat tun jugah ya, makanan di sia pelbagai rasa..sedap2 gilak..paling best makan mee kolok sarawak dan mee jawa sarawak..sedap sangat-sangat.... jomj lah try....kelak kamek mbak jalan-jalan cari makan...


Assalamualaikum...
Pernah juak makan di tun jugah ya..kawan-kawan mbak..sedap mee sizzling di cya..mun di waterfront, ada laksa sarawak yang sedap...
then, mun maok membeli belah, di sariken banyak barang nak? murah gik..kmk xsik pernah sampe gik di cya..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 10:57


salam...kamek pena pergi tebedu ajak, sariken xpena gik, tapi tebedu dengan sariken lebih kurang juak, barang ya murah2..sempadan indon..kmek suka beli sutera indon, murah dan bagus gilak..cubalah p tebedu..macam-macam ada di sia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 13-10-08 16:23


berapa tambang pergi sarawak dengan fligt termasuk tax dan insurans?memang teringin ke sana...bagus nya kalau aku ambil kerja pergi sana..huhu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 10:32


sarawak nak p kat mana? sarawak banyak tempat.. kuching, sibu, sri aman , bintulu, miri , limbang, lawas..masing-masing ada keistimewaan sendiri..datanglah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 21:30


sarawak memang best gilak....
kamek org semenanjung...
di hantar bertugas kat sitok..di miri....


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 22:13


kamek pun kerja di serawak..huhuhu..sik pandai lagi cakap sitok..huhuhu

nasi lalapan dan teh si peng special....best!!!!!


-----------------
>


Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-10 05:07


Pada 18-01-07 19:46 , milenia_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum....

Jom lah ramai-ramai datang melancong kat sarawak...
macam-macam ada....
fuh......
laut ada....
hutan ada...
gua ada...
tasik ada...
taman ada...
taman budaya ada....
uhhhhhh............

macam-macam lah ada rah citok....
klak dapat lah kelakar sarawak....
mun sik pandei kelakar....
klak kamek mengajar kitak....
huhuhuhuhu......



:kelip: :kelip:
em..bila lah agaknya nak pergi sana....
asyik pergi tempat lain saja....hehe


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 30-11-10 16:41


kamek up kan lagi...cuti2 malaysia...untuk sesiapa yang sik pernah pergi sarawak, untuk lah masa nak p sarwak...bahasa kamek pun tunggang langgang untuk...lama sik kelaka sarawak..hahhaa


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-10 00:18


Pada 30-11-10 16:41 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!

kamek up kan lagi...cuti2 malaysia...untuk sesiapa yang sik pernah pergi sarawak, untuk lah masa nak p sarwak...bahasa kamek pun tunggang langgang untuk...lama sik kelaka sarawak..hahhaa



:-D baitlah cik kak sue sayang...kamek memang mok gik swak tok....bla dengar org kelakar pasal swak, terasa macam nyaman gelak...so jumpa d cnun lah kak...tapi kemek mok pergi Lawas dulok lah....nangga kampung kitak ya... :-D


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-10 01:56


~AirAsia to Kuching rm270 (2way)

~Menginap kat Laila Inn (tak tahu berapa rege dia)
..kalau yang nearest dengan waterfront, ambil Hilton lah

~Visit Kampung Budaya (1day).... (+- rm60)

~shopping @Pasar Satok dan pasar apa entah

~Night time, dine kat seberang waterfront, nail boat panjang

~Makanan yang best - tea C beng (correct me), ambal, umai, mee kolok..nyummmm :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

tinta_kudus
Warga Rasmi
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13146
Posting: 16

Perak  


posticon Posting pada: 28-01-11 14:28


Saya juga baru saja pergi Sarawak, bertugas mengadakan bengkel untuk Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Sarawak.

Bagi sesiapa yang bercadang bercuti ke Sarawak, berikut adalah sugesstion tempat-tempat menaraik untuk di lawati :

1. Penginapan di Hotel Riverside Majestic masa saya pergi RM95 1 malam, bilik twin sharing super single.

2. Naik lah Sarawak River Cruise , cruise ni park kat Waterfront , yang ni memang menarik -Sunset Cruise. Anda akan dibawa pusing2 Sungai Sarawak sambil dihidangkan segelas jus oren dan beberapa potong kek lapis Sarawak.

3. Sarawak Cultural Village (Kampung Budaya Sarawak) yang terletak di kaki Gunung Santubong.

4. Borneo Highland anda akan dibawa ek atas dengan menaiki trem, singgah lunch di restoran yang menyediakan hidangan daripada sayur-sayuran dan telur dengan pelbagai citarasa masakan (tiada ikan, daging dan ayam). Anda juga dapat melihat pemandangan serta menjejakkan sebelah kaki di bumi Kalimantan dari Borneo Highland.

5. Pasar Sariken, berdekatan sempadan

6. Restoran seberang Waterfront yang menyediakan masakan khas Sarawak (yang special : umai dan ayam pansuh yang dimasak didalam buluh)

7. Rumah panjang tertua di Sarawak iaitu Rumah Panjang Annah Rais.

Itu saja serba sedikit pengalaman jalan-jalan di bumi Kenyalah setelah selesai bertugas.



~Galleri Muslim~

Bookmark and Share

    


  Member Information For tinta_kudusProfil   Hantar PM kepada tinta_kudus   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-11 23:03


mai rami2 p sarawak...kmek rasa sarawak best juaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-04-11 09:18


Assalamualaikum
kamik kerja kat sini lama sudah (2 taun lebih)...
sik pandei chakap sarawak lagi...
huhuhu...

kamek susah mahu belajar cakap srwk..
selalu pagi sibu bila balik ke smnanjung.

2009 pergi kuching - kampung budaya srwk, taman budaya srwk,
                         beli belah di bndar kuching, pergi pavilion dll.

2010 pergi miri - flite dr mukah- miri
                 jalan-jalan melawat kawan di sana. Best sebab tepi pantai.
                
2011? ingat nak pagi brunei tapi international passport belum siap.
huhhuhu

Hope dapat sampai ke sabah. Satu-satunya neg yang belum sampai dalam Malaysia.

                    
:-D
:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-11 14:50


assalamualaikum...

beshnyer.....insyallah,awal bulan 5 ini nak pergi..teringin nak shopping terubuk,pasu dan macam-macam lagi..teringin nak makan mee kolok,umai dan macam-macam lagi makanan tradisional..tolong bagitau tempat yang wajib pergi.tempat yang banyak makanan tradisional dan yang paling penting tempat shopping yang paling murah..he..he..he..


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-04-11 10:55


Antara tempat saya dan isteri saya honeymoon dulu kat Sarawaklah. First time pergi sana. Seronok. harap-harap lepas ni boleh pergi ke Sabah pula.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 13-04-11 11:24


Assalamualaikum

info

Di Mukah terdiri dari kaum Melanau

tiap-tiap tahun ada pesta kaul diadakan di tepi pantai

dua tahun sekali ada karnival balau

Di Mukah makanan yang best ialah umai. Sejak datang dulu hingga sekarang minat makan umai dan laksa sarawak. Air yang diminati Teh C Pandan. sedapnya....



    :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12135 saat. Lajunya....