Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-09-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Swarig123
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43060

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
al-biruni03: 3 hari yang lalu
Swarig123: 11 hari yang lalu
marul: 14 hari yang lalu
mfy87: 28 hari yang lalu


Cadangan Aktiviti
Topik: Bila sukan


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cadangan Aktiviti
    »» Bila sukan

Please Mendaftar To Post


Oleh Bila sukan

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 23:42


Boleh respon untuk kebaikan ukhwah juga.

Senarai game yang ana tahu:

Teng teng.. galah panjang..... tepuk kad, rounders.

yang lain2 sudah tentu dapat disenaraikan oleh ahli ukhwah sendiri sebagai penjelasan Kenapa kita bermain dan Kenapa kita susah lupakan game tu. Seronok kan???

Hmm, satu lagi permainanan yang ana tak akan lupa: Main tutup botol. Elleh, yang jentik2 tu kan?

Teringat zaman dulu dapat juga mengimbas nostalgia kita di zaman budak-budak dulu kan?

Waktu tu...Wah bukan main hebat kita ya? Tak cukup main kat sekolah, di bawa pulang 'peralatan' untuk main kat rumah dengan berlawan sesama saudara marah atau kawan sekampung.

Game2 tradisonal + pasca sekolah ni ada tempat di hati kita sendiri. Tak payah susah2 nak masukkan dalam paper atau tv untuk dikomersialkan.

Tetapi, tu semua peristiwa dahulu. Sekarang nampak gayanya dah tak berapa diingati.

Muda mudi nampak gayanya lebih terhibur dengan mainan di ALAM MAYA.
Ada yang buang 'masa' sampai ke subuh tapi tak pula solat dll. Mungkin game begini lebih buruk dpd game kita dulu ya?

So, jom kita komersialkan semula game2 berbentuk RAKYAT ni.

-cuma cadangan-


Jangan Lupa.....

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW),Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda yang setia bersama perjuangan dan Para Penjuang ISLAM seluruh zaman.

Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 23:44


insyaallah...ingat zaman mde2 pula hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 00:12


memang nostalgia..

tadi dah taip panjang2 tak boleh post pula :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-01-07 00:36


assalamualaikum...

sedara gezerg umur berapa sekarang?...

pada firasat saya , sedara ni dalam sekitar 27 tahun ke atas...

tak mungkin sedara berusia muda dari itu...

sebab generasi kelahiran 80-an ni tak ramai yang tau main tutup botol tu...

rasa-rasanya lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 00:39


main jentik2 tudung botol..
generasi awal 80-an pun main juga abang imam ...
saya salah seorang :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 12:49


Pada 16-01-07 00:39 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

main jentik2 tudung botol..
generasi awal 80-an pun main juga abang imam ...
saya salah seorang :D


salam..

tutup botol.... ana pun main jugak..
dedulu, ana suka main
baling tin, baling selipar,
polis entry, galah panjang, bola perang...
main getah, batu sremban 7...

ada sau permainan tu, susun tin pepanjang, lepas itu letak papan atas atas tin tu... kami pun duduk beramai2 atas papan tu... then, papan tu pun menggelongsor ikut susun tin tadi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 19:51


Pada 16-01-07 12:49 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-01-07 00:39 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

main jentik2 tudung botol..
generasi awal 80-an pun main juga abang imam ...
saya salah seorang :D


salam..

tutup botol.... ana pun main jugak..
dedulu, ana suka main
baling tin, baling selipar,
polis entry, galah panjang, bola perang...
main getah, batu sremban 7...

ada sau permainan tu, susun tin pepanjang, lepas itu letak papan atas atas tin tu... kami pun duduk beramai2 atas papan tu... then, papan tu pun menggelongsor ikut susun tin tadi...


Sonokkan..dapat masa yang sesuai untuk kita ketengahkan semula. Baru klass budak-budak zaman sekarang.

:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 20:52


Pada 16-01-07 19:51 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!




Sonokkan..dapat masa yang sesuai untuk kita ketengahkan semula. Baru klass budak-budak zaman sekarang.

:)

salam...

betul tu gezerg..
terlupa pula antara permainan peberet ana..
main guli dengan baling getah...

waktu tu, siapa yang balik rumah dengan guli penuh satu plastik ataupun getah penuh sampai ke siku bangga sangat... 'tere'lah kononnya itu... :-D ;-)

permainan dedulu semuanya kena main ramai-ramai... jadi secara tak langsung boleh juga develop communication skill, team working.. kalau takat gaduh sesikit tu beselah.. nama pun tak matang lagi.. huhuhu..

berbanding kanak-kanak yang hanya mengadap ps ataupun komputer saja.. tak ramai yang boleh berkomunikasi dengan baik dengan org ramai..

iskkkk.. sonoknye kenangan lalu.. :-) ;-) :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 20:55


Teng teng anak murai...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 20:56


silat pulut...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 21:07


Pada 16-01-07 20:56 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

silat pulut...



erkk.. sejenis permainan jugak ke..? :roll:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 15:05


Salam..

Senarai game..

1. Kejar-kejar
2. Nyorok-nyorok
3. Nyorok tin
4. Baling selipar
5. Galah panjang (kat jengka dikenali sebagai TOL)
6. Teng teng
7. Polis entri (tapi ada orang kata sebenarnya Police And Thief, tapi dimelayukan)
8. Pecah rahsia (tak tau lah kat tempat lain panggil apa)
9. Konda kondi ( kat jengka panggil KOTI)
10. Main rebut tiang kat sekolah rendah
11. Main tudung botol
12. Main terup ( letak atas tin, lepas tu baling bagi jatuh. Ada juga main tepuk terup)
13. Main getah (sepak getah bagi terburai, baling getah supaya bertindih)
14. Batu seremban
15. Nenek-nenek Si Bongkok Tiga
16. Pukul Berapa Datuk Harimau
17. Tebang-tebang tebu Kuala Sawa
18. Ram ram pisang
19. Pondok-pondok
20. Rounders versi kampung
21. Dan banyak lagi..... tak larat nak menaip..

Macam mana ye nak komersialkan balik? Bebudak sekarang ni tak main dah permainan kita ni... :-( :-( :-(


-----------------
lawati saya di sini


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 15:26


Pada 17-01-07 15:05 , kamalhisyam posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..

Senarai game..

1. Kejar-kejar
2. Nyorok-nyorok
3. Nyorok tin
4. Baling selipar
5. Galah panjang (kat jengka dikenali sebagai TOL)
6. Teng teng
7. Polis entri (tapi ada orang kata sebenarnya Police And Thief, tapi dimelayukan)
8. Pecah rahsia (tak tau lah kat tempat lain panggil apa)
9. Konda kondi ( kat jengka panggil KOTI)
10. Main rebut tiang kat sekolah rendah
11. Main tudung botol
12. Main terup ( letak atas tin, lepas tu baling bagi jatuh. Ada juga main tepuk terup)
13. Main getah (sepak getah bagi terburai, baling getah supaya bertindih)
14. Batu seremban
15. Nenek-nenek Si Bongkok Tiga
16. Pukul Berapa Datuk Harimau
17. Tebang-tebang tebu Kuala Sawa
18. Ram ram pisang
19. Pondok-pondok
20. Rounders versi kampung
21. Dan banyak lagi..... tak larat nak menaip..

Macam mana ye nak komersialkan balik? Bebudak sekarang ni tak main dah permainan kita ni... :-( :-( :-(




Boleh tahan ye awak ni encik kamal. Ana pun tak dapat nak senarai sbnyk tu.

untuk No 5, tempat ana panggil toi.
No 7: Polis sentri one two jaga polis mati pencuri jaga

Hahahaha happy lah dengan suasana begitu. dah nama bebudak kan!!!

Lewat 90an..start dah chatting lah apa lah.. kan ke tak berapa baik untuk bebudak macam umur tu sangat? Pendedahan begitu bukannya salah, tetapi sebab xada kawalan itu yang boleh merosakkan mereka!!!

Err, admin tak ada yang respon ke kat topik ni?

Akhir kata jangan lupa untuk .....

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW),Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda yang setia bersama perjuangan dan Para Penjuang ISLAM seluruh zaman.

Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 15:34


Silat pulut tu adalah permainan orang mudo dulu-dulu. dulu mana ada telebesen, mana ada radio, mana ada komputer. waktu lapang terutamanya waktu petang dan malam depa bermain silat...

Kalau orang kawin tu lain lah...dulu..bila bersanding saja pengantin tak payah panggil orang untuk bersilat. ada saja orang masuk...kekadang bersilih ganti....meriah! sekarang kena tempah atau panggil orang untuk bersilat

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 16:37


Pada 17-01-07 15:26 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-01-07 15:05 , kamalhisyam posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..

Senarai game..

1. Kejar-kejar
2. Nyorok-nyorok
3. Nyorok tin
4. Baling selipar
5. Galah panjang (kat jengka dikenali sebagai TOL)
6. Teng teng
7. Polis entri (tapi ada orang kata sebenarnya Police And Thief, tapi dimelayukan)
8. Pecah rahsia (tak tau lah kat tempat lain panggil apa)
9. Konda kondi ( kat jengka panggil KOTI)
10. Main rebut tiang kat sekolah rendah
11. Main tudung botol
12. Main terup ( letak atas tin, lepas tu baling bagi jatuh. Ada juga main tepuk terup)
13. Main getah (sepak getah bagi terburai, baling getah supaya bertindih)
14. Batu seremban
15. Nenek-nenek Si Bongkok Tiga
16. Pukul Berapa Datuk Harimau
17. Tebang-tebang tebu Kuala Sawa
18. Ram ram pisang
19. Pondok-pondok
20. Rounders versi kampung
21. Dan banyak lagi..... tak larat nak menaip..

Macam mana ye nak komersialkan balik? Bebudak sekarang ni tak main dah permainan kita ni... :-( :-( :-(




Boleh tahan ye awak ni encik kamal. Ana pun tak dapat nak senarai sbnyk tu.

untuk No 5, tempat ana panggil toi.
No 7: Polis sentri one two jaga polis mati pencuri jaga

Hahahaha happy lah dengan suasana begitu. dah nama bebudak kan!!!

Lewat 90an..start dah chatting lah apa lah.. kan ke tak berapa baik untuk bebudak macam umur tu sangat? Pendedahan begitu bukannya salah, tetapi sebab xada kawalan itu yang boleh merosakkan mereka!!!

Err, admin tak ada yang respon ke kat topik ni?

Akhir kata jangan lupa untuk .....

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW),Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda yang setia bersama perjuangan dan Para Penjuang ISLAM seluruh zaman.


pasal polis sentri tu, selalu bertekak dengan kawan-kawan masa kecik.. patu main ejek2 sebabnya ada ke patut polis yang mati pecuri jaga.. kalau pencuri tu cerdik dia lari lah...

permainan-permainan ni merapatkan hubungan di zaman kanak-kanak..

teringat lagi bila time petang saja berkumpul ramai-ramai depan rumah saya kat halaman.. halaman depan rumah memang luas.. kat situlah lokasi bermain.. tunggu saja waktu petang, pakat ramai-ramai datang..

ha lagi satu.. permainan tu ikut musim...kalau musim main getah, seluruh kawasan rancangan jegka main permainan getah.. siap ada pertandingan antara kawasan..

time main layang2 pakat ramai-ramai buat layang-layang.. tak main lah beli2 ni...

waktu jalan diletak tanah merah baru.. berkumpul main lumba lari... bunga-bunga kat rumah jadi mangsa dijadikan sebagai hadiah..
:-D


-----------------
lawati saya di sini


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 17:14


:-D ada 1 lagi tertinggal........main tarik2 upih pinang.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 18:03


salam...

ana teringat main rebut tiang masa kat sekolah..

hrmm.. ana pernah retak pergelangan tangan masa main galah panjang, taupun tol (mengikut kamalhisham)..

hrmm.. tapi, sakit2 pun pulun jugak main...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 11:15


Pada 17-01-07 17:14 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:-D ada 1 lagi tertinggal........main tarik2 upih pinang.....



ye betul!! main tarik upih pinang..

dan permainan yang tiba-tiba muncul masa kecik dulu ialah MAIN GAYUT-GAYUT MACAM TARZAN...

macama mana tu? kat rumah jiran ada pokok kelapa, dan ada pelepahnya yang ke bawah dan dapat di gapai dengan tnagan apabila melompat.. kebetulan pokok ni di kawasan agak tinggi.. bila bergayut rasa seronok... terpaksa beratur tunggu giliran... lebih sepuluh orang beratur.. :lol: :lol:


-----------------
lawati saya di sini


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 11:20


Pada 17-01-07 18:03 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

ana teringat main rebut tiang masa kat sekolah..

hrmm.. ana pernah retak pergelangan tangan masa main galah panjang, taupun tol (mengikut kamalhisham)..

hrmm.. tapi, sakit2 pun pulun jugak main...


biasa lah tu... zaman kecik-kecik... semangat membara!!!


-----------------
lawati saya di sini


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-01-07 12:28


Sabung Ayam pun antara salah satu sukan rakyat... boleh ke kita komersialkan sukan ni..? Jawab sikit...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 12:40


Sabung ayam? Ana tak setuju.. tapi kalau peragaan Ayam Serama ana setuju..


-----------------
lawati saya di sini


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

amirahni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24839
Posting: 134
Dari: SHAH ALAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 12:44


Salam..

Ana dulu suka main batu seremban, tutup tin, zero fine...ala yang lompat getah tu..budak lelaki tak main rasanya...satu lagi jan jala itik...best.Indahnya zaman kanak-kanak!


-----------------
BUAT YANG BETUL, BUAT DENGAN BETUL, BUAT BETUL-BETUL
[ Telah diedit oleh: amirahni pada 18-01-07 12:46 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For amirahniProfil   Hantar PM kepada amirahni   Pergi ke amirahni's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-01-07 12:47


Sabung Ayam...Masa aku belajar kat kelantan dulu. Aku selalu tengok orang kelantan main benda ni... Jadi, sukan rakyat jugaklah benda ni... Belalang pun dia orang main.... entahlah... apa yang pelik sangat dia orang ni pun aku tak tahu...
[ Telah diedit oleh: mizie_hafiz80 pada 18-01-07 12:48 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 12:55


rindu permainan dulu-dulu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 21:54


Pada 17-01-07 15:34 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Silat pulut tu adalah permainan orang mudo dulu-dulu. dulu mana ada telebesen, mana ada radio, mana ada komputer. waktu lapang terutamanya waktu petang dan malam depa bermain silat...

Kalau orang kawin tu lain lah...dulu..bila bersanding saja pengantin tak payah panggil orang untuk bersilat. ada saja orang masuk...kekadang bersilih ganti....meriah! sekarang kena tempah atau panggil orang untuk bersilat


oo begitu ya. Menarik dan rasa2 silat pulut ni akan menjadi 'artifak' satu masa lagi?


Kempen bersama ana?:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 21:58


Pada 18-01-07 12:44 , amirahni posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..

Ana dulu suka main batu seremban, tutup tin, zero fine...ala yang lompat getah tu..budak lelaki tak main rasanya...satu lagi jan jala itik...best.Indahnya zaman kanak-kanak!



Haah, nanti dah ingatkan ana tentang zero poin (eja ikut suka kita lah ye). Fuuh lama woo dah lupa sukan tu. Aisehh..rasa2 nanti kan, budak sekarang ni tau tak tentang zero poin aka fine?

Jom kita korek rahsia budak-budak zaman sekarang...


Kempen bersama ana?:
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 22:00


Pada 18-01-07 12:47 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Sabung Ayam...Masa aku belajar kat kelantan dulu. Aku selalu tengok orang kelantan main benda ni... Jadi, sukan rakyat jugaklah benda ni... Belalang pun dia orang main.... entahlah... apa yang pelik sangat dia orang ni pun aku tak tahu...


hehehe, kena tanya kat org Kelantan lah hal ini. apa betul kat negeri kelate masih ada sabung menyabung ni?

Cungkil lagi sukan rakyat untuk tujuan membangunkan ukhwah.com

insya-ALLAH.


Kempen bersama ana?:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 10:06


Pada 18-01-07 21:58 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-01-07 12:44 , amirahni posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..

Ana dulu suka main batu seremban, tutup tin, zero fine...ala yang lompat getah tu..budak lelaki tak main rasanya...satu lagi jan jala itik...best.Indahnya zaman kanak-kanak!



Haah, nanti dah ingatkan ana tentang zero poin (eja ikut suka kita lah ye). Fuuh lama woo dah lupa sukan tu. Aisehh..rasa2 nanti kan, budak sekarang ni tau tak tentang zero poin aka fine?

Jom kita korek rahsia budak-budak zaman sekarang...


Kempen bersama ana?:
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.


zero poin ataupun fine pun main jugak... kalau kat sekolah main masa rehat...

dan tak lupa juga BLUE BLACK IKAM KASAM SI LI O LI O WAS DAM DAM BESI... bla bla bla..

ingat lagi lagu ni tak ?

RUMAH TERBAKAR PANGGIL BOMBA, BOMBA DATANG BERLUMBA-LUMBA...

ANAK KAMBING PATAH KAKI
ANAK KAMBING MAKAN RUMPUT,
ANAK KAMBING PUSIN KELILING
ANAK KAMBING MASUK TIDUR....


Nampaknya ada satu permainan rakyat lagi iaitu gasing... bebudak sekarang main beyblade..


-----------------
lawati saya di sini


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 08:16


Pada 19-01-07 10:06 , kamalhisyam posting:

!!! QUOTE !!!



Nampaknya ada satu permainan rakyat lagi iaitu gasing... bebudak sekarang main beyblade..




Beyblade tak silap ana ada kartunnya. tak ingat hari mana.
Kiranya budak-budak sekarang lebih mudah terikut dengan pengaruh TV lah ya?

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 08:39


rindu zaman kecil-kecil...

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-01-07 10:25


seronok nya lah semua org nak cita zaman kanak-kanak masing-masing..heh..
saya dulu suka main rounders(eh betul ke eja ni?(^_^) whatever lah kan..suka main pakai kayu saja..dengan bola tenis..haha.. best sangat
Kalau dapat pukol jauh2 lagi best.boleh lari banyak round..orang-orang hebat saja ni boleh buat cani ni..
kadang-kadang main guli..ni permainan favourite ni..best sangat Kalau dapat kumpul sampai 2 3 tong guli..haha
saya dulu dok kampung,ptg2 pergi ronda kat sawah naik basikal..best....berangin pula 2...tapi sekarang nak ronda tak naik basikal dah...rasa segan pula...dah besar ni kan...hehe
tapi memang rindu laaaa

Bookmark and Share

  


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 10:49


dok kampung lagi best..
main saja kerja ..

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 22:40


Pada 17-01-07 15:05 , kamalhisyam posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..

Senarai game..

1. Kejar-kejar
2. Nyorok-nyorok
3. Nyorok tin
4. Baling selipar
5. Galah panjang (kat jengka dikenali sebagai TOL)
6. Teng teng
7. Polis entri (tapi ada orang kata sebenarnya Police And Thief, tapi dimelayukan)
8. Pecah rahsia (tak tau lah kat tempat lain panggil apa)
9. Konda kondi ( kat jengka panggil KOTI)
10. Main rebut tiang kat sekolah rendah
11. Main tudung botol
12. Main terup ( letak atas tin, lepas tu baling bagi jatuh. Ada juga main tepuk terup)
13. Main getah (sepak getah bagi terburai, baling getah supaya bertindih)
14. Batu seremban
15. Nenek-nenek Si Bongkok Tiga
16. Pukul Berapa Datuk Harimau
17. Tebang-tebang tebu Kuala Sawa
18. Ram ram pisang
19. Pondok-pondok
20. Rounders versi kampung
21. Dan banyak lagi..... tak larat nak menaip..

Macam mana ye nak komersialkan balik? Bebudak sekarang ni tak main dah permainan kita ni... :-( :-( :-(



semua yang disenaraikan selalu main masa zaman kanak-kanak....
tapi sekarang still main lagi...sebab nak jadi cikgu pj ni kena tau lah permainan kanak-kanak...jadi guna permainan tu dan adjust sikit-sikit....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 08:33


Pada 21-01-07 22:40 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-01-07 15:05 , kamalhisyam posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..

Senarai game..

1. Kejar-kejar
2. Nyorok-nyorok
3. Nyorok tin
4. Baling selipar
5. Galah panjang (kat jengka dikenali sebagai TOL)
6. Teng teng
7. Polis entri (tapi ada orang kata sebenarnya Police And Thief, tapi dimelayukan)
8. Pecah rahsia (tak tau lah kat tempat lain panggil apa)
9. Konda kondi ( kat jengka panggil KOTI)
10. Main rebut tiang kat sekolah rendah
11. Main tudung botol
12. Main terup ( letak atas tin, lepas tu baling bagi jatuh. Ada juga main tepuk terup)
13. Main getah (sepak getah bagi terburai, baling getah supaya bertindih)
14. Batu seremban
15. Nenek-nenek Si Bongkok Tiga
16. Pukul Berapa Datuk Harimau
17. Tebang-tebang tebu Kuala Sawa
18. Ram ram pisang
19. Pondok-pondok
20. Rounders versi kampung
21. Dan banyak lagi..... tak larat nak menaip..

Macam mana ye nak komersialkan balik? Bebudak sekarang ni tak main dah permainan kita ni... :-( :-( :-(



semua yang disenaraikan selalu main masa zaman kanak-kanak....
tapi sekarang still main lagi...sebab nak jadi cikgu pj ni kena tau lah permainan kanak-kanak...jadi guna permainan tu dan adjust sikit-sikit....



bagus lah... jangan sampai permainan tradisional kita tenggelam .. bila balik kampung jarang tengok bebudak berkumpul main sukan rakyat ni... sedih rasanya... kalau ikutkan hati nak saja ajak mereka main walauoun saya dah tua...


-----------------
lawati saya di sini


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 08:44


salam...
rindu zaman kanak bila ana baca posting-posting yang ditulis antum semua...
seronok sangat....(^_^)
sekarang dah besar, tinggal lah semua permainan tu menjadi kenangan...
kawan-kawan semua dah buat haluan sendiri, entah2 kenal pun tidak...
begitulah hidup seorang yang bergelar manusia...
"bertemu dan berpisah kerana ALLAH"....
"lumrah hidup insan yang beriman"...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 11:25


emm..seronok betul zaman kanak-kanak dulu..
ana suka main pondok-pondok..
hehe..main pondok-pondok tu kira game tak? hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 12:21


Main lastik...perang

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 12:24


salam...
wah, best tu...main perang2...
bila lagi nak main perang2...?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 14:39


Pada 22-01-07 12:21 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Main lastik...perang


baru teringat permainan ni... pernah main dengan abang.. kitorang guna senapang kayu.. entah macam mana abang terguna batu satu hari tu, lepas itu dia tembak kena dahi saya... darah mengalir tak berhenti-henti.. mula-mula tak perasan tapi rasa macam ada benda mengalir kat dahi.. bila sentuh saja, darah dah start mengalir.. keluarga tak tau pun.. lepas tu menyorok dengan abang dalam bilik air dan cuba cuci sendiri...

kesan daripada tembakan tu, ada lah alam 3, 4 kali tiba-tiba darah keluar kat tempat tu... tangah sembang2 dengan kawan, kawan tegur..
Kenapa dahi anda keluar darah?


:-?


-----------------
lawati saya di sini


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 15:07


teman pun pernah kena tembak...sakit ooo

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 23:39


Pada 22-01-07 12:24 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
wah, best tu...main perang2...
bila lagi nak main perang2...?


Boleh lagi ke nak main? kng bergduh brtumbk pula ye?? Hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 01:01


Dulu hebat main galah panjang,baling selipar & tutup botol !!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 08:11


main congkak guna biji getah...


-----------------
lawati saya di sini


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 09:22


Pada 22-01-07 15:07 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman pun pernah kena tembak...sakit ooo

heheh...

kata main perang, mesti kena tembak lah
itupun kalau nak jadi hero... :-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 09:23


Pada 22-01-07 23:39 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-01-07 12:24 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
wah, best tu...main perang2...
bila lagi nak main perang2...?


Boleh lagi ke nak main? kng bergduh brtumbk pula ye?? Hehe

eehh...boleh.
janganlah sampai gaduh.
kalau kena tembak tu, memang adat permainan lah.
heheh... :-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.144391 saat. Lajunya....