Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Apple G5 vs AMD 64 X2


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Apple G5 vs AMD 64 X2

Please Mendaftar To Post


Oleh Apple G5 vs AMD 64 X2

winamp
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12377
Posting: 39
Dari: Bangsar

canada   avatar


posticon Posting pada: 06-01-07 02:31


rasa rasanya kalau AMD 64 x2 Nak lawan dengan G5 sapa lagi hebat ? Mana Lagi stabil ?


-----------------
winamp05 is back


Bookmark and Share

  


  Member Information For winampProfil   Hantar PM kepada winamp   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-01-07 06:16


aaa???nak buat projek apa ni. erm rasanya baik sambar core2duo saja dengan mobo chipset p965(gigabyte ds3,asus p5b bla2).sekarang ni pun saya tengah guna core2duo E6400,kawan kat sebelah meja saya ni guna amd 64x2 +4200.laju pc ni lagi

apple sekarang pun sedang guna core2duo.g5 tu dah model lama

Bookmark and Share

  


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-01-07 08:44


pasang stabilizer baru stabil

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 08-01-07 05:27


Ana lagi suka guna AMD saja.
hurm, dari segi suhu macam mana ye?
jika perbandingan pentium dan AMD, pentium lebih sejuk.
jika jenis buah epal ni bagaimana pula ye..
stabilizer tu untuk kereta bantai koner boleh lah daeng jati...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

TheCondor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13958
Posting: 72
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 01:47


vote for AMD! :-D even saya sendiri guna Intel Pentium 4 2.53GHz. but i am AMD's fan.

* wondering when AMD mobo will accept RDRAM...sigh!



Bookmark and Share

  


  Member Information For TheCondorProfil   Hantar PM kepada TheCondor   Pergi ke TheCondor's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 14-01-07 11:21


apap beza amd dan pentium duo core?

Bookmark and Share

  


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

TheCondor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13958
Posting: 72
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 13:46


Article 1

Article 2

and also, try google it



Bookmark and Share

  


  Member Information For TheCondorProfil   Hantar PM kepada TheCondor   Pergi ke TheCondor's Website   Quote dan BalasQuote

al_mnar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 688
Posting: 82
Dari: kg pasir puteh, PASIR GUDANG

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 14:42


mmmm... untuk 4 - 6 bulan ni.. intel dah merampas takta dari AMD... so intel lebih baik selepas perkenal CORE microarchitecture dia itu..core2duo (C2D)... pada pemerhatian saya, intel telah guna prinsip AMD, kelajuan prosesor bukan lagi yang terpenting.. tapi infrastructur prosesor lebih pentih..setakat ni AMD belum penuh lagi keluarkan prosesor lebih dari 3.0Ghz..

Sebenanrnya jika kita compare antara harga dengan prestasi, Prosesor AMD lebih baik.. tapi intel tetap yang terbaik dari segi prestasi buat masa ni lah..

Nak kata dari penjimatan elektrik, 2-2 pun baik dan tak mudah panas..

masalah kat intel ni, dia makin buka besar2 kilang buat prosesor dengan R&D kat negara yahudi terkutuk itu..ISRAEL..

so saya tetap pilih AMD.. HIJAU macam Islam.. intel BIRU macam....

lagipun AMD ngah buat persiap untuk claim balik dengan INTEL dalam berapa bula pergi...
[ Telah diedit oleh: al_mnar pada 22-01-07 14:44 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For al_mnarProfil   Hantar PM kepada al_mnar   Pergi ke al_mnar's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 10:14


Mac Pro lagi hebat...

Intel Xeon Quad Processor 3.0Ghz
16GB RAM GDDR3
3TB HDD

the fastest Mac ever... jangan lupa, boleh run Win XP dengan Vista juga ni, so buat apa sia2kan masa beli PC?

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 11:40


fact about Mac Pro

1) Dual-Core Intel Xeon up to 3GHz

Every Mac Pro offers the incredible power of two 64-bit Dual-Core Intel Xeon “Woodcrest” microprocessors. You choose the processor speed — 2GHz, 2.66GHz, or 3GHz.

2) Up to 3TB storage

Install up to four 750GB hard drives in four independent, 3Gb-apa-second Serial ATA drive bays using a new cable-free, direct-attach system.

3) Up to 16GB RAM

Add up to 16GB of 667MHz DDR2 fully buffered ECC memory — a new memory architecture that’s up to 256 bits wide and allows for greater memory capacity, faster speeds, and better reliability.

4) PCI Express expansion

Install additional PCI Express cards into the three full-length PCI Express expansion slots, which feature a newly designed bracket for tool-less installation and removal of cards.

5) High-performance graphics

Every Mac Pro graphics card supports dual displays and at least one 30-inch display. For added graphics performance, you can choose upgraded, workstation-class graphics cards that can power two 30-inch Apple Cinema HD displays.

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 11:41


siapa minat Mac... sila bagitahu ana, boleh share2 sekali heh!

masuk sini sekali -> http://www.mymug.org/

Even though Malaysians have been using Macs for years, it was only recently that a small group of Mac users decided to officially form a Malaysia Mac User Group (myMUG). The first step was the setting up of the myMUG Forum in 2003 which has steadily been growing in terms of members and posts.

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

winamp
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12377
Posting: 39
Dari: Bangsar

canada   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 03:34


benchmark terbaru saya tengok kat satu forum lain, mengatakan AMD X2 mengatasi Intel Core Dua dengan senang senang saja. macam tak percaya pulak. tapi bila tengok dan kaji bebetul balik, memang betul pun AMD ada kelebihan tersendiri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For winampProfil   Hantar PM kepada winamp   Quote dan BalasQuote

winamp
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12377
Posting: 39
Dari: Bangsar

canada   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 03:36


sedikit rumusan :

AMD : Build proseccor berdasarkan cara kerja proseccor
Intel : Build proseccor berdasarkan speed proseccor

so kalau kita tengok kat sini AMD its much better.


-----------------
winamp05 is back
[ Telah diedit oleh: winamp pada 11-03-07 03:37 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For winampProfil   Hantar PM kepada winamp   Quote dan BalasQuote

al_mnar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 688
Posting: 82
Dari: kg pasir puteh, PASIR GUDANG

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-07 19:31


TOL 2 WINAMP, TU zaman INTEL PENTIUM, BUKAN ZAMAN INTEL CORE 2 DUO..

time zaman pentium, memang intel letak kelajuan adalah segalanya, sekarang tidak, dia dah ikut cara AMD.. setakat ini C2DNYE kelajuan pada 1.6-2.8ghz..

Ini maybe disebakan oleh AMD juga, pernah dengar ta intel nak keluar prosesor kelajuaan 4.0ghz? time intel umum nak kuarkan, AMD perkenalkan DUAL CORE, intel tak jadi nak kuarkan sehingga sekarang..

kat C2D ni, intel meletakkan faktor kelajuan pada tangga ketiga selepas, instruction dan cahce..

sekarang ni mereka berdua ni sibuk nak buat banyak core dalan satu prosesor..dual, quad, eight.....

AMD agak ketinggalan dari segi teknoliogi, tapi mereka dah siapkankn K10 yang mungkin akhir tahun ni keluar..mereka menjanjikan AMD OPTERON quad core codename BARCELONA, 50% lebih laju dari intel xeon 5300 dari apa-apa frekuensi kelajuan prosesor.. so ana tak nak cakap banyak..banyak sangat pembahruan AMD buat...

setakat NI yang ana dapat tahu, intel dah ada 80 core, tapi just untuk &D saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For al_mnarProfil   Hantar PM kepada al_mnar   Pergi ke al_mnar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101588 saat. Lajunya....