Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Mencari lilin lebih baik dari merungut bila kegelapan

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 104
Ahli: 0
Jumlah: 104




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 7 jam, 48 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: Mari Kongsi Resepi Sarapan


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» Mari Kongsi Resepi Sarapan

Please Mendaftar To Post


Oleh Mari Kongsi Resepi Sarapan

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 03-01-07 21:33


assalamualaikum..

ok rakan-rakan, haraplah ada yang sudi sumbang menyumbang resepi sarapan,
resepi yang mudah, sekejap di masak, serte mudah didapati bahan2nye.

iyelah, ramai rakan-rakan kita ni ada yang duduk rumah sewe, lepas itu baru kerja, gaji belum dapat, ekonomi tak stabil, tapi walau apapun, kesihatan mesti diutamekan.
kan. ?

so sini saya kongsi resepi saya. sandwich coklat.
bahan2:
roti sandwich
mentega
rice chocolate - ganti dengan milo pun boleh
peti sejuk

mula-mula sapukan mentega di atas roti, kendian taburkan serbuk coklat, lepas itu letak dalam peti sejuk.
esok pagi dah boleh makan.
makan mentega sejuk memang asyik, saya suka.

resepi ni ada gule dari serbuk coklat, gule sumber tenage segere, coklat membekalkan habe, karbohidrat daripade roti, pun sumber tenage.
memang sesuai untuk sarapan.

ok !!!


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 21:56


Telor mentah bercampur madu...

pecahkan telor
masukkan ke dalam cawan, kacau
kemudian masukkan madu...
selawat dan minum...
kemudian minum air suam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

solehah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2006
Ahli No: 27962
Posting: 90
Dari: egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 22:00


salam..
siapa yang nak awet muda...
syaratnya sebelum tidur mesti gosok gigi..
bangun tidor terus minum air putih tanpa gosok gigi
diiringi selawat..
amalkan selalu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For solehah86Profil   Hantar PM kepada solehah86   Quote dan BalasQuote

Ad-deen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15199
Posting: 75
Dari: Wara' Syabrawi

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 02:09


Pada 03-01-07 22:00 , solehah86 posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
siapa yang nak awet muda...
syaratnya sebelum tidur mesti gosok gigi..
bangun tidor terus minum air putih tanpa gosok gigi
diiringi selawat..
amalkan selalu..


Salam..
ehh..ini sarapan ke..?

(macam sedap, makanan di celah gigi diproses semula untuk sarapan pagi,....boleh cuba) ;-)
[ Telah diedit oleh: Ad-deen pada 15-01-07 02:10 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Ad-deenProfil   Hantar PM kepada Ad-deen   Pergi ke Ad-deen's Website   Quote dan BalasQuote

Ad-deen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15199
Posting: 75
Dari: Wara' Syabrawi

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 02:18


sambung..

hrmm..Kalau pagi, makanan tak perlu berat-berat..
sekadar isi perut agar tidak kosong, untuk mengelakkan gestrik..kemudian makan semula pada waktu tengahari..waktu ini baru lah makan yang berat2 sikit..nasi ka..

setakat roti dengan air tu dah mencukupi.. ;-)
Nabi makan kurma saja dan roti saja.. Kalau tak ada dia puasa..
kasihan baginda..

k, kepada sahabat2 nyatakan resepi Sarapan anda..
yang mudah, murah lagi berpatutan sehingga menjilat jari
tak begitu alifmimyanun?:-D
wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Ad-deenProfil   Hantar PM kepada Ad-deen   Pergi ke Ad-deen's Website   Quote dan BalasQuote

solehah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2006
Ahli No: 27962
Posting: 90
Dari: egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 02:20


salam...
itu amalan awet muda saja lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For solehah86Profil   Hantar PM kepada solehah86   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 02:58


sarapan budak kaed yang tak sempat...
roti..
choki2..
buat corak2..
ngap..
Bismillah dulu ek..
nikmat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 07:28


hmm... Roti cicah dengan air soya.. Sedap dan Mengenyangkan !!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 09:00


british style...memang sedap...& mengenyangkan

omelette
sausage (fried)
toasted bread (whole bread) + (with butter)
baked bean
cofee / english breakfast tea (with honey)

sebelum makan baca bismillah, dah makan alhamdulillah...insyaAllah berkat

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 09:09


salam..
bancuh air milo,rendam biskut cream cracker sampai lembut,lepas tu makan macam bubur..memang nikmat..hebat betul zat Allah,beri sedap pada makanan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 15-01-07 22:13


saya sebenarnya sangat suka roti sebagai sarapan,
tapi takkan nak makan roti canai hari2,
so kita buat roti telur,

begini ,

ambil roti buku,
celupkan dalam telur yang sudah dikacau,
kendian goreng.
makan lah dengan sos.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 20:05


Pada 15-01-07 02:09 , Ad-deen posting:

!!! QUOTE !!!



Salam..
ehh..ini sarapan ke..?

(macam sedap, makanan di celah gigi diproses semula untuk sarapan pagi,....boleh cuba) ;-)


salam...
ni musti ad-deen selalu buat ni... sebab tu boleh gambarkan ek... :roll:

sarapan pagi
kalau kat hostel
roti (putih/ijo)+ nutella + vico @ roti coklat gardenia yang rm0.50

tak pun biskut cream cracker yang dalam bungkusan keecik2 tu,                 makan dalam lecture hall sambil dengar lecture..
(kes bangun lambat ) :-P :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-01-07 20:18


Resepi: Milo Berpusing Dalam Cawan

Didihkan air,
Masukkan air yang mendidih dalam cawan,
Masukkan milo "3 in 1" dalam cawan tadi,
Kacau millo tadi menggunakan sudu,
Kacau mengikut gaya masing-masing,
Siap!!

Kita boleh tengok air milo tu berpusing-pusing!!
Cepat ,mudah dan ringkas.
Itulah resepi saya minggu ini, semoga berjumpa lagi di lain waktu..byee..:-P

Saya telah mencubanya, anda, bila lagi?? :-D


-----------------
Hiasi Peribadi....
[ Telah diedit oleh: mechelmine pada 17-01-07 20:20 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 18:54


Pada 15-01-07 09:00 , drzul-f posting:

!!! QUOTE !!!



toasted bread (whole bread) + (with butter)
baked bean


sebelum makan baca bismillah, dah makan alhamdulillah...insyaAllah berkat


yup! ana sokong. sedap.
tambah lagi cereal + susu



-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.


Bookmark and Share

  


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

Mutiara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10684
Posting: 47
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 19:00


Assalamualaikum...

Untuk sarapan pagi, biasanya saya minum susu. Sebelum minum susu lebih elok dimulakan dengan sesudu madu asli. S

Susu dapat membekalkan zat yang cukup untuk badan manakala madu dapat membekalkan tenaga secara cepat kerana kandungan tenaga di dalamnya telah dicernakan dalam bentuk yang ringkas.

Bookmark and Share

  


  Member Information For MutiaraProfil   Hantar PM kepada Mutiara   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 18-01-07 19:39


Pada 03-01-07 21:56 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Telor mentah bercampur madu...

pecahkan telor
masukkan ke dalam cawan, kacau
kemudian masukkan madu...
selawat dan minum...
kemudian minum air suam...


ni macam resepi nak jaga suara saja..ehehe..pernah buat ni :-D :-D


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

  


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

miss_athirah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.05.2008
Ahli No: 33573
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 00:42


sarapan pagi saya pulak:

milo + roti atau susu segar (rasa vanilla) + oat

jangan lupa sarapan sangat penting sebab nak bagi tenaga...
so. jangan lupa ambil sarapan anda...

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_athirahProfil   Hantar PM kepada miss_athirah   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 12:22


sarapan saya milo + roti gardenia...celup roti dan makan..sedap..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 12:36


saya tak sempat sarapan pagi..
tapi lepas bangun tidur before masuk toilet saya teguk secawan air kosong
kol 9 ke 10 nanti p cafe.. jamak makan sarapan dan lunch..huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 17:58


cayalah syemarly...ok lah tu janji sarapan dan perut tak kosong..huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 18:56


Pada 17-01-07 20:18 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Resepi: Milo Berpusing Dalam Cawan

Didihkan air,
Masukkan air yang mendidih dalam cawan,
Masukkan milo "3 in 1" dalam cawan tadi,
Kacau millo tadi menggunakan sudu,
Kacau mengikut gaya masing-masing,
Siap!!

Kita boleh tengok air milo tu berpusing-pusing!!
Cepat ,mudah dan ringkas.
Itulah resepi saya minggu ini, semoga berjumpa lagi di lain waktu..byee..:-P

Saya telah mencubanya, anda, bila lagi?? :-D




ni pun boleh jadi resepi ke..
tengok tajuk punyala teruja..
tak puas hati btoll..

selalu buat nescafe berpusing dalam cawan..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-10-08 19:21


salamualaikum...
sarapan pagi saya pulak
kopi radix + roti adnan(hanya boleh didapati di cafe KTHO ukm)
= roti cicah kopi radix.
masa yang diperlukan untuk penyediaan srpn hylah kurang dr 5minit..selamat mencuba.

sedap dimakan dan diminum begitu saja...hik2.dok kampus biasalah.kena berjimat cermat, ingatlah poket tersayang. ..lagi-lagi hujung sem..

p/s- pastikan kalau kita kacau air..mesti ikut arah lawan jam. sunnah...

-pembeli setia kopi radix dikeluarkan oleh HPA..pastikan halal baru beli-

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 28-10-08 16:25


erm,semalam ada permintaan minta dimasakkan nasik lemak untuk sarapan..so,pagi tadi pukul 5 dah bangun sedia bahan2 dan masak..sarapan kelmarin masak mee goreng..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-08 20:39


Wawa jenis heavy breakfast... Wawa sgp bangun awal pagi kalau lapar semata-mata untuk sarapan .. kalau tak, kat tempat kerja mesti menggelupur ... Ehek..!! Staf at Ofis siap mentioned yang dalam perut Wawa ni ada anaconda sebab memang Wawa heavy breakfast ... :-) tapi ALHAMDULILLAH, Wawa bukan kaki tidur .. tak pernah tidur kat Ofis ISO ambil heavy breakfast .. (Nasi lemak , Milo, Bihun grg, nasi grg ETC)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 12:14


saya tak kisah tapi kadang-kadang kalau pagi buat oat + milo atau anlene perisa coklat.atau milo cicah dengan biskut saja...kalau tak ada ape22 air kosong saja lah dengan gula2 sebiji.kalau d duit lebih pagi2 dah makan nasi(tapi bukan nasi lemak)

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 12:22


pagi memang jarang nak bancuh air panas.. pagi2 pun minum sejuk.. so kalau breakfast saya just ambil air masak saja lepas itu makan roti kat opis.. roti kosong pun jadi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 04-11-08 12:26


erm, pagi tadi masak ni.. sapa nak cuba bolehlah.. ;-)

PADPRIK CAMPUR

Bahan-bahannya:

    4 ulas bawang merah- ditumbuk
    1 biji bawang putih- ditumbuk
    1 biji bawang besar- dihiris bulat
    3 sudu besar cili yang telah dikisar
    2 sudu besar sos tiram
    Sedikit sos soya
    Garam dan gula secukup rasa
    5 ekor udang
    Beberapa potongan ayam
    Lobak- dipotong memanjang
    Kacang panjang
    Bunga kobis
    Beberapa helai daun limau


Cara-cara membuatnya:

1)    . Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk sehingga naik bau wangi,
2)    . Campurkan cili yang telah dikisar dan goreng sehingga garing,
3)    . Kemudian, campurkan sos tiram dan sos soya,
4)    . Masukkan lobak yang telah dipotong dan gaulkan sehingga lobak menjadi lembut,
5)    . Selepas itu, masukkan ayam dan sayur-sayuran (kacang panjang, bunga kobis),
6)    . Kemudian, masukkan udang dan daun limau,
7)    . Seterusnya, masukkan bawang besar yang telah dihiris bulat,
8)    . Akhir sekali, masukkan garam dan gula secukup rasa,
9)    . Sedia untuk dihidang bersama nasi putih.


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 04-11-08 13:50


tak tau nak bagi resepi apa lah.... tapi nak cerita pengalaman jeler.


masa zaman student, breakfast Maggi, lunch pun Maggi, dinner pun Maggi.

masa zaman bujang baru bekerja braekfast makan quaker oat, lunch makan nasi dengan sardin, dinner Maggi (jimat duit)

sekarang dah kahwin breakfast nasi tumis, nasi lemak, dan macam-macam lagi makanan berat lah. lunch biasalah makan nasi. makan petang mesti ada jemput2 atau lempeng cicah dengan sambal tumis. mlm makan nasi lagi...

'Bersyukur atas setiap nikmat yang tuhan berikan'

Bookmark and Share

  


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 13:52


sarapan hari2..
-kopi radix + cereal radix (mix kedua-duanya ok)
-ambil roti sapu jem/butter/kaya/apa-apa yang lain
-roti tu lipat dua then celup dalam mix kopi+cereal
hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-11-08 16:18


Assalamualaikum
erk...kak sufti ni bagi wesipi lanc ni.. :jangan:
wesipi sawapan saya...

woti gadenia cecah ayo wadix... :terliur:
tapi, susah no nak breakfast ni..aduih.. :oops:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 14:56


nasi semalam digoreng, campur garam dan bumbu ayam, kecap, saos, ada sisa ikan dicuil-cuil campur merata, goreng yang cukup, lalu seduh teh manis hmmm... makan... enak tanpa mubazir buang-buang makanan.

Betapa banyak orang-orang yang tidak mampu mengukur diri hingga membuang-buang makanan. Sedangkan masih banyak orang kelaparan di dunia ini.

Bookmark and Share

  


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:06


sarapan pagi yang mudah dan enak:

ROTI TELUR BERMADU

Bahan-bahanya
1) Roti Gardenia (ikut suka atilah nak berapa keping)
2) Telur
3)sedikit madu
4)sedikit gula (ikut citarasa anda)


cara membuatnya
1)Mula-mula pecahkan telur pukul bersama madu dan gula..tak perulah sampai kembang..agak-agak saja
2)Selepas itu,sapu telur tersebut keatas kedua-dua belah permukaan roti..
3)panaskan kuali (seelok2nya kulai yang bulat dan leper),goreng roti tersebut tanpa minyak..bila dah tengok kekuningan angkat then dah siap untuk di makan..

Mudah dan senang..tak sampai 5minit pun boleh siap.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 10-11-08 15:48


resepi sarapan sarapan yang saya nak kongsi adalah biskut cream crakers . yang paling glamor cap hwa tai dengan hup seng.

itulah makanan ruji saya masa 5 tahun duduk sekolah asrama dulu.balik prep kalau dah kebulur, terasa nikmat sungguh. Kalau bulan puasa, letak kurma, mak aih sedapnya.

Kenapa ini resepi yang saya nak kongsi? Pasal dulu saya ingat saya beli sepek cuma 2ringgit saja, paling mahal pun RM2.50. Semalam saya tengok di kedai terkejut saya, RM3.70. mahalnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 18:33


Roti bawang white pepper


Bahan
1. roti gardenia
2. flavoured pepper AJI-SHIO
3. bawang besar di potong halus
4. marjerin daisy TANPA KOLESTEROL



Cara membuatnya
1. sapukan marjerin dan taburkan bawang yang di cincang pada roti
2 renjiskan AJI-SHIO
3. Dan bakar lah guna toaster.....kalau guna kuali nanti tak jadi lah... :terliur:

selamat mencuba... :bye:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 18:56


Lempeng Simple

Bahan-bahan
    * Tepung Gandum Setengah Kilo
    * Air secukupnya
    * sedikit garam
    * untuk kuah nya pulak
    * 1 tin kecik sardin
    * 5-7 tangkai cili kering (kalau nak pedas boleh tambah lagi)
    * 1 biji bawang besar
    * 2 ulas bawang putih
    * sedikit garam dan gula
Cara-cara
# Tepung gandum digaul dengan air sehingga menjadi tidak terlalu cair atau pekat
# Masukkan sedikit garam (ikut suka)
# Ratakan minyak masak di dalam kuali supaya tidak melekat
# kemudian ambil sesenduk tepung yang telah siap digaul tadi dan ratakan di atas kuali
# Balikkkan lempeng tadi dan boleh mulakan yang seterusnya.
# Untuk kuahnyer pulak,
# cili kering, bawang besar dan bawang putih di kisar sekali dan tumiskan di dalam kuali dengan sedikit minyak
# Isi sardin tadi perlu dikisar atau ditumbuk lumat (untuk senang, blender saja)
# setelah bahan yang ditumis tadi naik bau dan agak kering masukkan sardin yang telah dikisar tadi
# masukkan sedikit garam dan gula sebagai perisa
# Kacau sehingga kuah agak pekat
# untuk hiasan boleh taburkan bawang goreng dan sedikit cili masak (yang dah hiris)
# Lempeng sedia untuk dimakan, sedap... cubalah rasa


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

  


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 22-11-08 18:58


saya selalu minum susu campur madu..
sedap.. buat apa-apa air pun better campur madu daripada gula tapi madu asli lah :sopan:

p/s : minum susu tanbah madu sebelum tidur dan waktu breakfast :kelip:


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

  


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 19:20


emi

ni dia gambar nya........bukan apa nak bagi semangat siket... :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 21:22


pagi2 memang buat air teh o panas....nasi lemak 2 bungkus ok saja.. :sopan: :sopan:


-----------------
Cinta dunia ibarat madu yang beracun,
cinta akhirat bagai hempedu yang mujarab.





Bookmark and Share

  


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 14:31


pagi2, makan 2 keping roti dengan cheese pun best..,. lebih-lebih lagi, ada susu segar secawan.. dah kenyang.... alhamdulillah

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 21:33


Pada 03-01-07 21:56 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Telor mentah bercampur madu...

pecahkan telor
masukkan ke dalam cawan, kacau
kemudian masukkan madu...
selawat dan minum...
kemudian minum air suam...


erm... apa rasanya ye?? :berfikir:


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 00:09


rsepi dari makanan yang dah masuk angin

1- milo goreng

bahan2
ketulan milo yang dah masuk angin(yang elok pun ok)
susu pekat
air suam
minyak masak

cara-cara:
campur milotadi dengan susu & aedikit air suam. kepal2kan
goreng dalam minyak panas sebentar.
rasa macam koko krunch. tapi sendiri 'made'



2- kek biskut kering

bahan2
-biskut keping yang dah masuk angin
-susu pekat
-mentega dicairkan(setakat untuk 'melekat biskut dengan buah campur)
-milo atau coklat masakan
-buah kering campuran(tak ada pun ok)

cara-cara:
biskut dipecah2 dan disusun berselang dengan buah campur(susun lah ikut suka corak) dalam loyang atau bekas. padatkan dan tuang mentega cair rata-rata.
milo dibancuh dengan susu pekat & tuang rata dalam loyang tadi. sejukkan.

*pastikan padat atau kek ni akan berderai bila dipotong.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 15:49


buat roti arab sendiri cecah dengan sardin..

bahan roti arab:
tepung gandum
marjerin
minyak sapi sikit
air secukupnya..
jadikan dough.. buat leper-leper..
jangan terlalu nipis.. dan jangan terlalu tebal..

sardin;
uhuk.. masak sardin pun tak tahu ke?
tumis halia,bawang,cili kalau nak pedas.. lepas itu ikutla nak bubuh apa lagi..

hidangkan.. makan lah..
Bismillah.. :sopan:

p/s; saya tak tahu nak sukat bahan2 tu sebab saya tak pernah nak sukat gram nya.. uhuk.. main campak2 saja..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.142935 saat. Lajunya....