Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 4 hari yang lalu
Martyr: 8 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 12 hari yang lalu


Sampaikan
Topik: Sampaikan Salam Aidil Adha...


Carian Forum

Moderator: Administrator, limah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sampaikan
    »» Sampaikan Salam Aidil Adha...

Please Mendaftar To Post


Oleh Sampaikan Salam Aidil Adha...

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-12-06 16:36


Saya ingin mengucapkan salam AidilAdha kepada seluruh warga ukhwah.com dan terutama kepada jemaah2 haji yakni tetamu2 Allah yang sedang mengerjakan Haji di sana...semoga memperolehi Haji yang mambrur...hendaknya...
Maaf zahir dan batin..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-06 16:39


assalamualaikum...ana jugak nak ucapkan selamat hari raya aidiladha pada family saya yang tersayang..bonda...anakanda raya tahun ni tak dapat balik beraya di kampung..doakan anakanda tabah menghdapi liku2 hidup di perantauan..rindu pada mu bonda..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-06 17:43


Assalamualaikum semua..

Sempena Aidiladha al-Mubarak ini saya nak ucapkan selamat menyambut hari raya Aidiladha, Maaf Zahir dan Batin.. Semoga Aidiladha yang hadir kali ini membawa penuh makna untuk kita semua...

Buat jemaah Haji yang sedang menunaikan ibadah, saya mendoakan semoga beroleh Haji mabrur dan sentiasa sihat sejahtera dan selamat kembali ke tanah air masing-masing.. beruntunglah jemaah Haji kali kerana kali ini Haji Akbar sebab Wuquf jatuh pada hari Jumaat.. Alhamdulillah.. mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan...

Bagi yang merayakan Aidiladha di tanah air, marilah kita sama-sama membesarkan hari raya ini seperti mana kita menyambut Aidilfitri... Sesungguhnya Aidiladha itu adalah hari raya yang besar di sisi Allah swt. Kenapa mesti kita anak tirikan Aidiladha???

Allahuakbar WalilLahilhamd... :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 11:59


/


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 12:33


salam aidiladha buat semua warga ukhwah dan semua yang mengenali diri saya...sama-sama lah kita mengambil iktibar di sebalik peristiwa raya korban ini...insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 12:47


:-) Assalamualaikum....



     Salam Aidil Adha buat semua warga ukhwah.com juga pada warga Al-Azhar di Iskandariah,Kaherah,Mansurah dan dimana jua berada juga pada seluruh muslimin dan muslimat...
     Hayati dan ambil iktibar dari peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim a.s.Moga kita semua sentiasa di bawah rahmat dan perlindunganNYA....
    

     Buat para azhari/azhariah,selamat menempuh imtihan fasa 1....bitaufik wa najah...
     Kullu 'am wa antum bikhair....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 14:02


assalamualaikum...selamat menyambut hari raya aidiladha buat semua warga ukhwah..nampaknya ini kali ketiga ana tak beraya haji dengan family..sedihnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 26-12-06 15:52


Assalamualaikum.... :-)

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha buat semua warga ukhwah.
Semoga semuanya beroleh rahmat dan keberkatan dari Allah insyaAllah... :-)

Apa yang penting adalah mencari dalam diri kita.... apakah pengorbanan yang kita lakukan kerana Allah? Apakah pengorbanan yang pernah kita lakukan untuk membantu agama Allah di dunia ni... :-) Moga ianya manjadi suatu permulaan bagi diri kita dalam mencari sesuatu yang hakiki... dan lebih dekat dengan Allah.... insyaAllah....
Salam buat semua.... hati-hati makan daging.... hmmmm :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 16:27


assalammualaikum..
di ucapkan salam aidiladha buat semua warga ukhwah...
dah seluruh umat islam...
semoga aidiladha kali ini penuh makna buat kita..insya Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 15:13


Selamat Hari Raya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 15:26


assalamualaikum...
buat family tercinta dan sahabat seperjuangan fil ISLAM,,,
slam Aidiladha...

"pengorbanan yang suci itu tidak mgharapkan apa-apa dr apa yang kita korbankan..malahan pengorbanan ialah memberi tanpa mengharapkan balsan ,dan bekorban kepada seseorang yang lain hanyalah untuk memaknakan sebuah kebahagian hidup..di hati dan jiwa yang patuh kepada Allah...."

salah dan silap mhon dimaafkan....kerana hidup betunang mati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 18:23


assalamualaikumwarahmatullah....
ana nak ucapkan salam aidiladha kepada keluarga tersayang yang berada di setapak indah...
dan tak lupa juga kepada semua warga UKHWAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

hilwi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11432
Posting: 87
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 18:32


salam aidiladha buat semua warga ukhwah.com....
tanpa anda semua, siapalah ana...heheh..
maaf zahir dan batin...
nak ucap kat mak ayah pun, tak boleh juga sebab mak ayah tak buka ukhwah..anaknya saja...
hehehe...
k...wassala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilwiProfil   Hantar PM kepada hilwi   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 27-12-06 18:50


Assalamualaikum wwt...

Atie nak ucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha kepada seluruh warga ukhwah.com, tak lupa jugak kepada seluruh ahli keluarga atie yang berada di Sabah, Seremban dan di mana jua kalian berada..semoga berbahagia selalu hendaknya.. :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 20:52


alaikum salam wr / salam wr wb wm... :-)

!!! QUOTE !!!

sebelum kita meraikan Eid al-Adha..

10 hari pertama Dzulhijjah adalah hari-hari yang digalakkan memperbanyakkan ibadah padanya, sepertimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan daripada Ibn Abbas ra:

"Tiada amal yang soleh yang dilakukan pada hari-hari lain yang lebih disukai daripada hari-hari ini (sepuluh hari pertama dalam bulan Dzulhijjah)". Sahabat bertanya: "Apakah juga (pengecualian itu) termasuk jihad pada jalan Allah?" Ujar Baginda: "Tidak juga berjihad pada jalan Allah, kecuali bagi seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun."
(Hadith Riwayat al-Bukhari)


malangnya kita kurang didedahkan dengan fadhilat ini, maka jrg sekali umat Islam yang menekankan keutamaan 10 hari pertama Dzulhijjah..

mudah-mudahan kita dapat memanfaatkan 10 hari pertama ini dengan sebaik-baiknya, dengan memperbanyakkan puasa, sedeqah, zikir & amal-amal shaleh yang lain..

& jangan lupa berpuasa pada Hari Arafah (9 Dzulhijjah), bagi yang tak mengerjakan ibadah haji.. daripada suatu hadith yang telah diriwayatkan daripada Abu Qatadah al-Anshari ra:

Dan Rasulullah SAW ditanya tentang berpuasa di hari 'Arafah. Maka Baginda bersabda: "Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang."
(Hadith Riwayat Imam Muslim)


~> KEUTAMAAN 10 HARI PERTAMA BULAN DZULHIJJAH DAN AMALAN YANG DISYARIATKAN


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

/

amin...
ALLAHualam bisawab.
:-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

izzah84
Warga Rasmi
Menyertai: 04.12.2006
Ahli No: 27610
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 20:56


salam aidiladha kepada semua warga ukhwah.com....
kang terutamanya.....semua sekali lah....
jemput datang rumah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzah84Profil   Hantar PM kepada izzah84   Quote dan BalasQuote

lieynnakkpb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22193
Posting: 146
Dari: ~bUmI AlLaH ~

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 21:07


assalamualaikum
salam aidil adha kepada semua warga ukhwah.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For lieynnakkpbProfil   Hantar PM kepada lieynnakkpb   Pergi ke lieynnakkpb's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 21:53


Salam Aidil Adha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 21:55


salam aidiladha buat semua warga ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 00:16


8-) Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua warga Malaysia yang beragama Islam serta kepada anak2 kelate yang berada di perantauan....berhati-hati lah semasa memandu balik kampong....bagi yang tak dapat balik,nanti bonda kirim daging korban eek...huhuuuuu..... :-P

/


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Deuter
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27871
Posting: 39
Dari: Dipuncak pergunungan Malaysia

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 00:25


/
Salam AidilAdha buat warga ukhwah.com
Maaf dipinta jika ada salah dan silap, terutama Bro Kang, Hanan dan yang lain-lain


ps: bila fikir-fikir balik dah berumur nak bermusuh, sesama islam nak bermusuh ishh tak elok jugak, yang sudah tu lupakan lah.. sesama memakmurkan portal ni..


-----------------
its me


Bookmark and Share

    


  Member Information For DeuterProfil   Hantar PM kepada Deuter   Pergi ke Deuter's Website   Quote dan BalasQuote

shishi
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15956
Posting: 10
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-12-06 00:25


selamat hari raya aidiladha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shishiProfil   Hantar PM kepada shishi   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-12-06 00:44


Assalamualaikum
Selamat hari Raya Aidil Adha buat semua. Bersempena hari mulia yang menjelang marilah kita bermuhasabah mengukur amalan kita. Sempena hari yang mulia ni tak ada ke JK untuk bantu saudara2 seislam kita yang ditimpa musibah banjir baru-baru ni. Kutipan derma ke atau apa-apa saja yang sedikit sebanyak boleh ringankan beban.

Bookmark and Share

    


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 00:46


beg dueter tu..berapa liter tu,wahai saudara Deuter?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Deuter
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27871
Posting: 39
Dari: Dipuncak pergunungan Malaysia

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 01:26


Daeng..
lama tak dengar berita.. huhuh tak berat beg tu just 55+10 liter sahaja.. :-D


-----------------
its me


Bookmark and Share

    


  Member Information For DeuterProfil   Hantar PM kepada Deuter   Pergi ke Deuter's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 01:29


Teman alhamdulillah sihat. ok lah tu...beso2 pun buat apa..yang penting selese dibawe mendaki...

Teman ni semenjak kerja ni dah lama tingge activiti mendaki ni...rindu sesangat..beg dah berabuk dah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 01:30


selamat hari raya aidiladha buat semua=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

Deuter
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27871
Posting: 39
Dari: Dipuncak pergunungan Malaysia

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 01:38


kalau ada masa join lah group teman tu..
Kasih Hutan Kita
banyak manfaat...

ps: maaf kepada Pengendali ter'Belanda' topik ini.. rindu dengan mmber lama.. :-D


-----------------
its me


Bookmark and Share

    


  Member Information For DeuterProfil   Hantar PM kepada Deuter   Pergi ke Deuter's Website   Quote dan BalasQuote

eyu_extra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27251
Posting: 65
Dari: johor

Melaka  


posticon Posting pada: 28-12-06 01:41


salam aidil adha kepada semua warga ukhwah.com...
dan kepada semua muslimin dan muslimat especially yang tengah mengerjakan haji
(walaupun mereka tak mungkin melayari ukhwah.com semasa mengejakan haji)...tapi dah balik haji nanti...baca lah salam ini ye...
selamat hari raya semua!

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyu_extraProfil   Hantar PM kepada eyu_extra   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 28-12-06 03:07


salam aidiadha kepada semua umat Islam didunia.
mak dan abah, ana tak dapat balik sebab exam 4 jan.

http://nurofislam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 28-12-06 05:24


SALAM AIDILADHA..
maaf dipinta
kepada semua..
selamat hari raya

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

p6_vi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15864
Posting: 29
Dari: haa?!i?

philippines   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 05:55


selamat hari raya aidil adha kepada
~keluarga di kelantan dan perak...
~guru2 dan bekas pelakar sksk...
~guru2 dan bekas pelajar scipp...
~pensyarah dan bekas pelajar kmm...
~pensyarah dan bekas pelajar ipp...
hahahah....
semoga success selalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For p6_viProfil   Hantar PM kepada p6_vi   Pergi ke p6_vi's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 09:12


Selamat Hari Raya Aidiladha

buat keluarga, teman-teman seperjuangan, rakan-rakan dan semua umat islam di Malaysia dan di seluruh dunia

Juga kepada semua warga ukhwah.com
serta buat warga:
1. USM Pulau Pinang
2. UiTM Shah Alam
3. PPMUSM
4. PKPIM
5. ABIM
6. KOMUNITI
7. PEMBIMBING (Persatuan Pembimbing Pelajar Islam P.Pinang)
8. WADAH
9. TERAS
10.SAM (Sahabat Alam Malaysia)
11.CAP (Persatuan Pengguna P.Pinang)
12.JAMA'IY (Sekretariat Jaringn Muafakat Prtubuhn2 Islam Perak)
13.PUMPP (Persatuan Ulama' Malaysia cawangan P.Pinang)
14.API (Angkatan Pemuda/Pemudi Islam)
15.KUISMA (Kongres Umat Islam SeMalaysia)

Semoga Raya Korban ini memberikan rahmat dan redha illahi dan bersama-sama menghayati erti pengorbanan yang suci...
[ Telah diedit oleh: maruz pada 28-12-06 13:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 09:15


Salam Aidil Adha buat semua warga ukhwah yang disayangi.. kepada yang akan memulakan persekolahan, bersiap sedialah dari awal, yang akan memulakan pengajian di kolej atau IPt, semoga semester depan lebih baik dari sebelumnya dan kepada yang bekerja, semoga mendapat keberkatan dalam apa jua bidang..

salam aidil adha..
rajin2lah puasa sunat bulan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

zaini_jb
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.09.2005
Ahli No: 19465
Posting: 52
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 10:07


Salam...Aidiladha kepada semua umat Islam !!! =) lah'baikallah
[ Telah diedit oleh: zaini_jb pada 28-12-06 10:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaini_jbProfil   Hantar PM kepada zaini_jb   Quote dan BalasQuote

awetansri
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2006
Ahli No: 26768
Posting: 4
Dari: JOHOR BHARU

brazil   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 11:08


assalamualaikum
selamat hari raya aidiladha kepada semua mukminin-mukminat, muslimin-muslimat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For awetansriProfil   Hantar PM kepada awetansri   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 13:26


salam

ana mengucapkan salam aidiladha & slam tahun baru 2007 kepada muslimin dan muslimat terutama sekali kepada yang mengenali diri ana dan warga komuniti ukhwah semuanya.
semoga dengan kehadiran aidiladha dan tahun baru nanti memberi keinsafan kepada kita dan memberi kita kekuatan untuk menghadapi hari2 yang mendatang. insya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 13:39


Selamat Hari Raya AidilAdha, buat semua sahabat ukhwah ana smile_roses, kakngah, farahfarhana, hamzari_y, ibnu sina, drzul-f, semua ex-PUO...semua warga ukhwah.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 14:10


:-D Selamat Menyambut 'Eidul Adha, sahabat2....selamat m'hayati erti sebuah pengorabnan dalam p'juangan agama Allah!!! ;-)


-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 14:23


salam aidil adha buat semua..

dari
Lan
Farveen
Rayessa

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anNisa
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2006
Ahli No: 27905
Posting: 17
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 19:45


assalamualaikum

selamat hari raya korban buat semua rakan-rakan di ukhwah.com..:)
semoga iman kita ditingkatkan seperti mana meningkatnya usia kita..

kepada sahabat2 yang sedang mencari hidayah Allah, teruskan mencari..semoga mendapat petunjuk Allah yang dicari2 selama ini..

kepada sahabat2 yang sedang berjuang di jalan Allah (study pun boleh dianggap berjuang:)), teruskan perjuangan..semoga mewarisi jannah..

akhir kata,hayatilah makna dan pengajaran di sebalik aidilAdha bukan hanya bergembira di hari mulia itu...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anNisaProfil   Hantar PM kepada nur_anNisa   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 22:26


selamat hari raya aidiladha kepada seluruh umat islam di selurh dunia...khasnya UMAT ISLAM palestin yang sedang bermatian2,berKORBAN mempertahankan tanah suci kita iaitu masjidil aqsa

ibadah korban--->pengorbanan nabi ibrahim a.s. thdp nabi ismail,anak yang sangat disayanginya...baru sekejap nabi ibrahim berjumpa dengan nabi ismail setelah begitu lama berpisah,allah telah memerintahkan baginda menyembelih nabi ismail...perintah allah ini dilakukan dengan rela hati dan tanpa ragu2 oleh nabi ibrahim,diredhoi pula oleh nabi ismail..masyaallah...agungnya ketaatan nabi ibrahim & ismail ini!!!!!

wukuf di arafah--->mengingati pertemuan antara nabi ibrahim dengan isterinya & nabi ismail yang berlaku di arafah..setelah begitu lama nabi ibrahim meninggalkan keluarganya ini atas perintah allah di tgh2 padang pasir yang tandus...(bolehlah kata seperti jejak kasih)

mabit di muzdalifah---> mengingati tempat nabi ibrahim & ismail a.s. berehat ketika mereka dalam perjalanan untuk ke satu bukit di mana nantinya nabi ismail a.s akan disembelih

melontar tiga jamrah--->di ketiga2 jamrah inilah nabi ibrahim & nabi ismail berjumpa dengan tiga org manusia yang sebenarnya syaitan..syaitan2 ini berusaha untuk menghasut nabi ibrahim agar tidak meneruskan niatnya untuk menyembelih nabi ismail a.s....maka,untuk mengelakkan mereka ini terus mengganggu nabi ibrahim & nabi ismail ke bukit tersebut,maka nabi ibrahim a.s. melontarkan batu ke arah syaitan yang menyerupai manusia ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-12-06 22:59


Assalamualaikum...

SALAM EIDUL ADHA buat semua sahabat2 portal ukhwah...

bersama kita menghayati semangat para tetamu Allah dan semangat korban dalam kehidupan kita... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

oasyse
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27686
Posting: 1
Dari: ipoh,perak

Perak  


posticon Posting pada: 28-12-06 23:44


SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA BUAT SEMUA UMAT ISLAM SEANTERO DUNIA!!!

--salam mahabbah fillah & istiqamahlah dalam menegakkan perjuangan agama islam...--

Bookmark and Share

    


  Member Information For oasyseProfil   Hantar PM kepada oasyse   Quote dan BalasQuote

ibnu_mukhtar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23052
Posting: 21
Dari: Shah Alam

Kedah  


posticon Posting pada: 29-12-06 00:17


Salam Aidil Adha buat semua org kg saya terutama famili saya..dengan ucapan tguuuuuu kepulangan dakuuuuu..juga tidak dlupakan buat rakyat Malaysia dan seluruh alam maya ini terutama buat warga ukhwah terutama teman2 yang kenal nick saya..dengan ucapan kenang daku semasa rayamu hehehe maassalamah

ikhlas walau tak jauh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_mukhtarProfil   Hantar PM kepada ibnu_mukhtar   Pergi ke ibnu_mukhtar's Website   Quote dan BalasQuote

handzalah_1702
Warga Rasmi
Menyertai: 18.11.2006
Ahli No: 27393
Posting: 1
Dari: usmkkj

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 01:31


Salam Aidil Adha...........kita berkorban @ terkorban...emmm sempena aidil adha yang mulia ini marilah kita sama-sama merenung nasib umat Islam diseluruh dunia..berapa ramai umat islam kini yang telah terkorban akibat daripada serangan oleh musuh-musuh Islam laknatullah...berapa ramai ibubapa yang telah kehilangan anak,isteri yang kehilangan suami dan pelbagai episod duka yang melanda dunia ISLAM..adakah umat islam di seluruh dunia telah berkorban untuk membela nasib saudara seISLAM di negara lain..atau kita hanya mengeluh dan melihat dr jauh tanpa apa-apa tindakan untuk membelanya..adakah kita telah berkorban @ kita hanya menjadi pemerhati kepada pengorbanan saudara kita untuk membela agama sehingga nyawa mereka terkorban...janganlah kita masih berasa senang hati dengan nasib yang menimpa Islam kini....sama-sama kita ambil iktibar-kesimpulan daripada kuliah dato dr haron din

Bookmark and Share

    


  Member Information For handzalah_1702Profil   Hantar PM kepada handzalah_1702   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 09:46


SALAM AIDILADHA BUAT SEMUA TEMAN SEPORTAL UKHWAH.COM.....
MAAF YE, KALAU ADA KHILAF DAN SALAH.....
SELAMAT BALIK beraya SEMUA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

husna_umairah
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2006
Ahli No: 27480
Posting: 9
Dari: shah alam

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-12-06 12:08


selamat hari raya korban...saya ucapkan kepada keluarga, kawan-kawan, dan semua yang mengenali diri saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_umairahProfil   Hantar PM kepada husna_umairah   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 16:09


assalamualaikum, selamat hari raya aidiladha untuk keluarga ana kat sabah dan kajang dan semua warga ukhwah...
tak sabar nak sembelih lembu ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

nurkasih7128
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27685
Posting: 10
Dari: syurgaku

egypt  


posticon Posting pada: 29-12-06 16:20


Assalamualaikum...Salam Aidladha untuk semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih7128Profil   Hantar PM kepada nurkasih7128   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 23:49


Assalamualikum....

Salam Aidil Adha kepada semua warga Ukhwah.........
Semoga Hari Raya Aidil Adha ini membawa seribu kebahagian kepada anda dan kluarga.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

wee
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27872
Posting: 33

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-12-06 00:00


Salam Aidiladha, buat kepada abah dan umi yang kini mengerjakan ibadah haji. moga-moga abah dan umi sihat disana....


~~Tak lupa juga kepada keluarga ukhwah.com, saya nak minta maaf jika ada salah dan silap. raya ni jangan makan daging lembu banyak sanggat nanti kena penyakit......

Bookmark and Share

    


  Member Information For weeProfil   Hantar PM kepada wee   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 08:16


ana jugak nak Sampaikan Salam 'Iduladha kepada semua umat Islam...
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 10:53


ana juga... marilah kita meriahkah Aidil Adha tahun ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 16:16


Assalamualaikum.

    Selamat menyambut hari raya qurban. semoga ianya adalah sebenar2 qurban seperti pengorbanan nabi Allah Ibrahim yang semata-mata kerana Allah. tak lupa kepada para jemaah haji di tanah suci sana semoga selamat menjalankan ibadah haji dan selamat sampai ke tanah air.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

pharmaton
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2005
Ahli No: 21480
Posting: 118
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 30-12-06 16:23


Salam Eidul Adha kepada semua umat Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pharmatonProfil   Hantar PM kepada pharmaton   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 30-12-06 16:47


Assalamualaikum

selamat menyambut hari raya aidiladha kepada semua umat islam
semoga sentiasa diberkati olehNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 21:07


salam aidiladha..
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

P10TH
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2006
Ahli No: 27866
Posting: 57
Dari: Nilai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 22:58


Esok boleh makan daging korban.
Di masak di dalam periuk belanga,
Salam Aidiladha saya ucapkan,
Moga bergembira bersama keluarga..

Pantun ini khas direka oleh ana buat antum semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For P10THProfil   Hantar PM kepada P10TH   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 23:08


wah! alah bisa tegal biasa!

Ambil Sopan Pecahkan Santun
Saudara memang pandai berpantun...

Selamat Hari Raya Korban

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-06 00:10


Salam Idul Adha Buat Seluruh Umat Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

shoutul_miji
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26845
Posting: 104
Dari: bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 31-12-06 00:33


salam aidiladha buat semua umat Islam di dunia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shoutul_mijiProfil   Hantar PM kepada shoutul_miji   Quote dan BalasQuote

shoutul_miji
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26845
Posting: 104
Dari: bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 31-12-06 00:36


hmmm...salam kepada semua umat Islam....salam aidiladha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shoutul_mijiProfil   Hantar PM kepada shoutul_miji   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-06 21:22


Saya ingin mengucapkan salam AidilAdha kepada seluruh warga ukhwah.com dan terutama kepada jemaah2 haji yakni tetamu2 Allah yang sedang mengerjakan Haji di sana...semoga memperolehi Haji yang mambrur...hendaknya...
Moga Allah sentiasa memudah segala urusan kita...
Amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 12:15


saLam eidul adha..
salam pembuka tirai 2007
salam becoming maal hijrah..

`usah alpa di kala mentari melabuhkan tirainya..
namun.. cuba kita renung dan fikirkan..
bagaimana harus kita singkap tabir esok..
di kala mentari menyinsing lagi..`

learn from the lesoon
alwiz ask ourself to be better..
:lol: :roll: :roll:

mohon kemaafan...
mohon halalkan termakan..terminum..
salam perjuangan.

ilalliqa'....
:-D :-D


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 15:28


Perutusan Aidiladha Presiden PAS



Tajdid
Sat | Dec 30, 06 | 03:47:51 AM
BAGI pihak Parti Islam Se-Malaysia (PAS), saya mengucapkan Selamat Aidiladha kepada seluruh umat Islam supaya kita menghidupkan hari yang mulia ini dengan membangkitkan semula semangat, bersedia untuk berkorban segala nikmat yang diberikan oleh Allah SWT, mengambil contoh daripada Nabi Ibrahim a.s. yang menjadi contoh dan teladan kepada seluruh umat Islam.


Firman Allah Taala yang bermaksud: "Dan sesiapa yang tidak suka kepada ajaran agama yang dibawa oleh Nabi Ibrahim, dia adalah orang yang membodohkan dirinya sendiri, kerana sesungguhnya Tuhan memilihnya di dunia ini (menjadi nabi dan rasul) dan di akhirat nanti dia termasuk di kalangan orang-orang yang salih (yang mendapat martabat yang tinggi di sisi Allah). Ingatlah apabila Tuhan berfirman kepada Ibrahim: Serahlah diri kamu (yakni Islam), Ibrahim menjawab: Saya Islam, menyerah diri kepada Allah Tuhan semesta alam. Ibrahim memberi wasiat kepada anak-anaknya, begitu juga Nabi Yaakub (memberi wasiat yang sama): Wahai anak-anakku, sesungguhnya Allah memilih kamu satu agama iaitulah agama Islam, maka janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan kamu menjadi orang-orang Islam yang sebenar." (Surah al-Baqarah: 130-132)


Apakah Islam yang sebenar yang dianut oleh Nabi Ibrahim a.s.? Iaitulah Islam yang berasaskan akidah tauhid, mengesakan Allah pada zat-Nya, sifat-Nya, hukum syariat-Nya dan segala perkara yang menjadi hak istimewa bagi Allah SWT dan menolak sebarang bentuk syirik, menyengutukan Allah dengan sesuatu yang lain pada perkara-perkara yang menjadi hak istimewa bagi Allah SWT dalam perkara ibadat, termasuk juga dalam perkara cara hidup yang diwajibkan mengabdikan diri kepada syariat Allah SWT sama ada cara ibadat, sunat, wajib, diri dan harta benda termasuklah juga cara hidup yang berkait dengan individu, yang berkait dengan makanan, pakaian, pergaulan.


Cara hidup yang berkait dengan keluarga, masyarakat dan negara, politik, ekonomi, pendidikan dan lain-lain mestilah berlandaskan syariat Allah SWT, tidak melakukan syirik dengan menerima cara hidup berlandaskan syariat dan hukum- hakam ciptaan manusia yang dinamakan ideologi, teori dan sebagainya kerana Allah SWT meluaskan perkara ini dengan firman-Nya yang bermaksud: "Adakah mereka itu mempunyai sekutu-sekutu yang lain daripada Allah Taala yang mengadakan hukum syariat dalam perkara yang tidak diizinkan oleh Allah Taala." (Surah asy-Syura: 21)


Dalam perkara tauhid, menentang syirik ini, kita memerlukan islah dan tajdid, memerlukan pembaharuan kerana berlakunya perubahan masa dan keadaan. Perkara ini dijelaskan dalam sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Perbaharulah iman kamu. Lalu para sahabat bertanya: Wahai Rasulullah, bagaimanakah kami memperbaharukan iman kami? Sabda Rasulullah s.a.w.: Perbaharulah iman kamu dengan lailahaillallah. "


Dengan makna menegakkan tauhid dalam semua perkara, dalam ibadat dan seluruh cara hidup yang luas sebagaimana yang disebutkan tadi, mestilah berlandaskan kepada ajaran Allah SWT dan menolak segala bentuk syirik, yang lain daripada Allah SWT. Di mana kefahaman tauhid dan menolak syirik memerlukan pembaharuan. Pembaharuan supaya umat Islam sentiasa memahami bagaimana Islam adalah sesuai di sepanjang zaman. Islam boleh menghadapi perubahan masa dan tempat yang berlaku sepanjang kehidupan manusia.


Di sana ada perkara yang qat’iyat dan disebut dengan sawabit, yang tetap yang tidak berubah dalam perkara rukun- rukun ini, dalam perkara prinsip akidah, dalam perkara halal dan haram, dalam perkara yang diputuskan yang tidak berubah dalam kehidupan manusia. Dan di sana ada perkara yang disebut dengan mutaghayirat, yang berubah mengikut keadaan dan masa seperti cara bermesyuarat, cara mempertahankan umat dan negara, cara memberi penyampaian dan kefahaman kepada manusia di mana cara ini berlaku perubahan dalam kehidupan manusia. Agama membenarkan kita melakukan perubahan.


Apa yang menjadi masalah pada hari ini berlakunya syirik, menyengutukan Allah dalam perkara yang terang-terang dan nyata, yang dinaskan oleh Allah, mengadakan hukum sendiri dalam perkara yang tidak diizin oleh Allah dan hilangnya semangat keyakinan kepada Allah SWT sehingga menjadi pergantungan kepada wang ringgit, harta benda, pangkat dan kedudukan, mengatasi keyakinan kepada Allah Taala.


Maka di sini menunjukkan adanya berhala baru yang dipuja oleh manusia di zaman kini iaitulah wang ringgit, bantuan kewangan dengan berbagai-bagai nama yang boleh merosakkan iman dan keyakinan seseorang kepada syariat Allah SWT, sanggup meninggalkan syariat kerana mengejar kewangan, kemewahan dan kesenangan dunia.


Kita perlu menyedari musuh-musuh Islam membiayai penentangan terhadap Islam melalui kewangan, melalui Bank Dunia, Tabung Kewangan Antarabangsa dan berbagai-bagai agensi, gerakan-gerakan zionis antarabangsa yang menyumbang kewangan bagi menyesatkan umat Islam supaya menjadi murtad sama ada meninggalkan agama secara total ataupun meninggalkan syariat Allah secara sedikit demi sedikit, sebagaimana yang diberi amaran oleh Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Kamu akan terikut-ikut dengan perjalanan ajaran orang-orang yang terdahulu daripada kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sedikit demi sedikit sehingga mereka masuk ke dalam lubang biawak, kamu akan ikut masuk sama. Lalu para sahabat bertanya: Adakah mereka itu Yahudi dan Kristian, ya Rasulullah? Jawab Rasulullah s.a.w.: Maka siapakah?"


Inilah kefahaman yang perlu disampaikan kepada umat Islam terutama pada hari raya yang mulia, ketika kita menghadapi tokoh nabi-nabi dan rasul-rasul, Nabi Ibrahim a.s. yang menentang syirik dan menegakkan tauhid di mana seluruh umat Islam merayakan hari ini di samping jemaah haji yang berhimpun di Mekah.


Sebaik sahaja mereka memakai ihram, mereka bertalbiah menyahut seruan Allah yang bermaksud: "Ya wahai Tuhan, ya wahai Tuhan, tiada sekutu bagi-Mu. Ya wahai Tuhanku, sesungguhnya segala kepujian, segala nikmat menjadi milik-Mu, begitu juga pemerintahan menjadi milik-Mu, ya wahai Tuhan."


Mudah-mudahan dengan sepatah dua ucapan memberi pengajaran kepada kita.
Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 16:23


Salamat hari raya Eidul Adha...semoga kita dapat berjuang dan berkorban demi Allah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 16:27


selamat hari raya aidil adha kepada semua kawan-kawan........

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

fahamianna
Warga Rasmi
Menyertai: 29.10.2006
Ahli No: 27111
Posting: 3
Dari: madinat nasr

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 23:53


ASSALAMUALAIKUM.SALAM IDUL ADHA BUAT SELURUH WARGA UKHWAH.
     BUAT AYAH MAK TERCINTA MAAF DIPINTA ATAS KESALAHAN DIRI INI.SALAM PERANTAUAN.JUGA BUAT ABANG DAN KAKAK TERIMA KASIH KERANA MEMAHAMI DIRI INI.HANYA ALLAH YANG MAMPU MEMBALASNYA. :-) JUGA BUAT TEMAN-TEMAN SEPERJUANGAN DI BUMI MESIR INI TABAHLAH DALAM MENGHADAPI HARI2 YANG AKAN DATANG.BUAT SELURUH WARGA KPT SALAM IDUL ADHA.
[ Telah diedit oleh: fahamianna pada 05-01-07 23:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahamiannaProfil   Hantar PM kepada fahamianna   Quote dan BalasQuote

fahamianna
Warga Rasmi
Menyertai: 29.10.2006
Ahli No: 27111
Posting: 3
Dari: madinat nasr

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-07 00:02


SEKOTAK MANCIS SECAWAN MADU....
SELAUT KASIH SELUAS RINDU.....
SALAM KASIH PENUH SYAHDU....
SALAM IDUL ADHA KUUCAP PADAMU.... :-) ;-)
[ Telah diedit oleh: fahamianna pada 06-01-07 00:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahamiannaProfil   Hantar PM kepada fahamianna   Quote dan BalasQuote

shoutul_miji
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26845
Posting: 104
Dari: bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-01-07 00:06


:-Dsalam aidiladha...walaupun dah trlewat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shoutul_mijiProfil   Hantar PM kepada shoutul_miji   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 18:02


salam aidil adaha semua
huhu~boleh tak bawa ucapan ni ke tahun depan
sebab dah terlewat daaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.187131 saat. Lajunya....