Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 3 hari yang lalu
Martyr: 8 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 12 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: di mana tempat belajar tahfiz yang anda rasa berkualiti?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» di mana tempat belajar tahfiz yang anda rasa berkualiti?

Please Mendaftar To Post


Oleh di mana tempat belajar tahfiz yang anda rasa berkualiti?

hayadih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.07.2005
Ahli No: 17007
Posting: 35
Dari: sG PeTaNi, JiTrA, aLoR sEtAr

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 21:21


Assalamualaikum..

saja nak minta pendapat kawan-kawan..
kat mana tempat belajar tahfiz yang kawan-kawan rasa berkualiti?
sebenarnya ana sedang cari tempat untuk adik ana sambung belajar..
kalau boleh nak yang dekat kawasan utara sebab senang nak p tengok dia huhu..
macih banyak :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For hayadihProfil   Hantar PM kepada hayadih   Pergi ke hayadih's Website   Quote dan BalasQuote

hayadih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.07.2005
Ahli No: 17007
Posting: 35
Dari: sG PeTaNi, JiTrA, aLoR sEtAr

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 22:13


harap dapat tolong ye:)
sebab adik ana mungkin dah tak dapat sambung belajar lagi kat matrik UIA sebab masalah kesihatan

Bookmark and Share

    


  Member Information For hayadihProfil   Hantar PM kepada hayadih   Pergi ke hayadih's Website   Quote dan BalasQuote

orangnegeri
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27101
Posting: 35
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-12-06 03:57


ana kalau belah2 utara ni tak tau sangat tapi cuba hantar dia dekat
(institut tahfiz darul quran), selangor

Bookmark and Share

    


  Member Information For orangnegeriProfil   Hantar PM kepada orangnegeri   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-12-06 08:46


rasanya kalau kat utara di Insaniah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

mysarra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20903
Posting: 91

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 09:48


Kalau kat Perak ada kat Ipoh..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mysarraProfil   Hantar PM kepada mysarra   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 10:09


ma'had tahfiz gemencheh, area tampin, negeri sembilan

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 13:56


!!! QUOTE !!!

harap dapat tolong ye
sebab adik ana mungkin dah tak dapat sambung belajar lagi kat matrik UIA sebab masalah kesihatan


ada masalah kesihatan? Masalah kesihatan yang macam mana tu...??
sebab kalau sungguh2 nak menghafal seeloknya biarlah betul-betul sihat tubuh badan..bukan mudah nak 'menggenggam' 30 juzuk kalamullah ni...perlukan 200% konsentrasi (semaksimum mungkin)... ;-) minta maaf ye...itu pandangan peribadi ana lah...

Kemudian, maahad tahfiz ni pula ada 2jenis, nak yang guna sistem pondok ke atau yang ada complete syllabus dan bertauliah contoh macam Darul Quran jakim. tapi kalau adik anta ada masalah kesihatan yang teruk, takut tak dapat nak catch-up syllabus dekat darul quran.

Jadi cadangan ana seeloknya masukla yang ada sistem pondok. Mudah2an dapat menghafal dengan penuh ketenangan tanpa dibebani dengan exam... Insyallah.. mana-mana tempat tu tak menjadi masalah..kerana kalau kita betul-betul ikhlas, redha Allah pasti ada di mana-mana...


:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

jauhtapi_dekat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.11.2006
Ahli No: 27220
Posting: 24
Dari: indera kayangan

Perlis  


posticon Posting pada: 15-12-06 15:11


kubang bujuk tapi kat ganu..paling best lah dalam Malaysia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jauhtapi_dekatProfil   Hantar PM kepada jauhtapi_dekat   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:51


setuju dengan al-mumtahanah... bukan mudah nak pikul 30 juzuk tu.. sebaiknya, biarlah sihat tubuh badan.. :) aperpon, Kalau ada semangan jihad yang kuat.. tak mengapa.. teruskan.. :)

Kalau nak pondok, pasir tumboh kelantan.. MTI, D e rang, pokok sena, kedah..

Ya Allah.. susahnya nak mengeja d e rang kat sini..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 15-12-06 16:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

hayadih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.07.2005
Ahli No: 17007
Posting: 35
Dari: sG PeTaNi, JiTrA, aLoR sEtAr

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 12:05


syukran jazilan kawan-kawan semua..
Insya Allah nanti ana akan bagitau pada mak abah ana:)

tak pa ana tak kisah almumtahanah:)
macih banyak-banyak ye atas pandangan saudari..

sebenarnya adik ana ada masalah gangguan bisikan tetapi ana tak dapat cerita perkara ni lebih lanjut..
jadi hati dia selalu teringat untuk dekat dengan Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hayadihProfil   Hantar PM kepada hayadih   Pergi ke hayadih's Website   Quote dan BalasQuote

ibnujarir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27674
Posting: 56
Dari: ardullah

Selangor  


posticon Posting pada: 16-12-06 13:25


emh cuba anti try pergi tmuduga kat cawangan darul quran bagi setiap negari...dia akan adakan d setiap masjid negri,,,sila dapatkna borng d masjid ngeri..k bagi siap ngeri ada cawangan2 tahfiz dddarul quran bagi lepasan spm k cuba ek

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnujarirProfil   Hantar PM kepada ibnujarir   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-12-06 21:16


tak silap ana, kat Alor Setar ada satu.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

zueliea
Warga Rasmi
Menyertai: 26.11.2006
Ahli No: 27499
Posting: 11
Dari: kedah

egypt  


posticon Posting pada: 16-12-06 21:24


assalammualaikum saudari..
saudari berasal dr sg petani kan.
ana tak tahu sangat tahfiz
tapi ana ada kenalan yang belajat dekat pondok.pondok tu dekat kubang semang,area bukit mertajam.
pondok tu memang bagus lah.baru ni student pondok tu pergi mesir 8 org.Ana rasa adik saudari boleh belajar kat situ.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zuelieaProfil   Hantar PM kepada zueliea   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 21:56


kat utara ada tahfiz di Kolej University Insaniah kat mergong,syllabus macam darul quran,,dan di iktiraf,,kalau nak mantap lagi pergi kat abada kat parit panjang baling dekat dengan masjid umar zuhdi...kat sana memang mantap sebab tu ana syorkan kat sana..kalau maahad tahfiz negeri ni kena jaga sendiri lah..kalau sana tu ada kawalan insyaAllah susah sikit nak lupa sebab ada sistem hafazan yang baik..itu pendapat ana saja lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

hayadih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.07.2005
Ahli No: 17007
Posting: 35
Dari: sG PeTaNi, JiTrA, aLoR sEtAr

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 22:09


terima kasih semua:)
ana dah pergi ke msjd negeri pulau pinang untuk cawangan darul quran..
tempatnya nampak sesuai jugak:)
ana tertarik dengan tempat tahfiz parit panjang baling dekat dengan masjid umar zuhdi yang syabab_mujahid syorkan. Insya Allah nanti ana akan bagitahu pada mak abah ana:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hayadihProfil   Hantar PM kepada hayadih   Pergi ke hayadih's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113729 saat. Lajunya....