Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Teka-Teki
Topik: teka-teki pelek...


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» teka-teki pelek...

Please Mendaftar To Post


Oleh teka-teki pelek...

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-06 16:09


teka-teki mana pakcik saya kasi...memang pelek...kalau siapa rasa ada hebat ce cuba try test jawab...
amendenyer 3 kepala 1topi 8 kaki...pelek kan...


-----------------
jadilah diri sendiri...kerna apa yang ada dalam diri kita adalah satu keistimewaan yang tiada pada orang lain...


Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 09:28


penipu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 03-12-06 15:24


:-?

memang penipu lah agaknya.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 04-12-06 09:48


salah...ce try lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-12-06 10:08


hmmm ...2 orang sedang menunggang kuda dan salah seorang pakai topi
betul tak hehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-06 10:36


3 orang naik motor, seorang saja pakai topi......
8 kaki = 3 pasang kaki + 2 tayar motor

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 07-12-06 16:35


huhuhu...salah juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 16:40


orang tunggang kuda bawak burung helang dan orang tu pakai helmet

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 08-12-06 09:28


Pada 07-12-06 16:40 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

orang tunggang kuda bawak burung helang dan orang tu pakai helmet


ish2...nak dekat dah itu....


-----------------
jadilah diri sendiri...kerna apa yang ada dalam diri kita adalah satu keistimewaan yang tiada pada orang lain...


Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 09:42


orang tunggang kuda bawak burung helang dan orang tu pakai topi...kan? betul?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

warissatulsina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26808
Posting: 34

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 09:58


orang tunggang motor roda empat tu dan orang tu pakai topi...kan? betul?

Bookmark and Share

    


  Member Information For warissatulsinaProfil   Hantar PM kepada warissatulsina   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 08-12-06 12:52


2 orang naik kuda, seorang pakai topi...kaki memang lapan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 10-12-06 16:13


Pada 08-12-06 12:52 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

2 orang naik kuda, seorang pakai topi...kaki memang lapan...


kalau 2 orang....mana lagi 1 kepala...


-----------------
jadilah diri sendiri...kerna apa yang ada dalam diri kita adalah satu keistimewaan yang tiada pada orang lain...


Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-06 16:18


satu lagi kepala kuda :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 10-12-06 17:47


koboi bawak ayam naik kuda... :-D


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

jash
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13362
Posting: 83
Dari: ::JB-kat::

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 10-12-06 21:21


apa jawapannya? pelik..pelik huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For jashProfil   Hantar PM kepada jash   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-12-06 23:43


eeeee...pelek sungguh makhluk apatu.......macam-macam di akhir zaman ni kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-12-06 02:07


nak tanya sikit.Kenapa kaki dia banyak sangat...ini mesti kutu rayau ini, kuat sangat berjalan :lol:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-12-06 13:47


Pada 10-12-06 17:47 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

koboi bawak ayam naik kuda... :-D




wahaha....betul...tapi pakcik saya bagi jawapan ada koboi naik kuda bawak ayam...hehehe...batoi lah itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-06 13:55


boleh bagi clue sikit,...benda ke binatang ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

abah-we-ma
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26484
Posting: 108
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-12-06 15:51


entahlah dah tak terfikirla....apa kata cuba bagitahu jawapannya........

Bookmark and Share

    


  Member Information For abah-we-maProfil   Hantar PM kepada abah-we-ma   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 14-12-06 18:52


ok lah....saya pun ada jugak teka-teki....

macam ini teka-tekinya,.....

bayangkan kalian melihat sebuah lori yang mengangkut muatan balak....cuba lihat lori balak itu....ok, soalannya, kat mana kita nak lihat hujung dan pangkalnye kayu balak tersebut?? hahahahahhahah...jawab2...jangan tak jawab.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

hosni_mubarak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2005
Ahli No: 20411
Posting: 104
Dari: kelana jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 00:58


pelik-pelik lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hosni_mubarakProfil   Hantar PM kepada hosni_mubarak   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 15-12-06 01:02


jawab-jawab..jangan tak jawab...
hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 15-12-06 10:20


ana pining...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 10:22


yang tenggelam itulah pangkalnya dan yang timbul itulah hujungnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 15-12-06 12:04


salah.....cuba lagi...
hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 13:20


tak faham...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

ibnujarir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27674
Posting: 56
Dari: ardullah

Selangor  


posticon Posting pada: 15-12-06 13:34


emh 2prang aik kuda pakai satu topi betul lah kepala orang dua + kepala kuda 3 lah kakai cukup lapan ha betul latu jangan dalih2 lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnujarirProfil   Hantar PM kepada ibnujarir   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 19:09


Pada 14-12-06 18:52 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

ok lah....saya pun ada jugak teka-teki....

macam ini teka-tekinya,.....

bayangkan kalian melihat sebuah lori yang mengangkut muatan balak....cuba lihat lori balak itu....ok, soalannya, kat mana kita nak lihat hujung dan pangkalnye kayu balak tersebut?? hahahahahhahah...jawab2...jangan tak jawab.......


kalau cari kat atas lori balak tu,memang lah tak jumpa...sampai bila2 pun tak kan tau yang mana hujung dan yang mana pangkal...kalau nak tengok sangat,masuk lah kat dalam hutan kat mana kayu balak tu kena tebang...mesti ditinggalkan kat situ...betul kan?


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-12-06 20:17


Jawapannya begini...

    Pada suatu hari di dalam hutan, terdapat tempat sebuah perkampunggan orang asli. Berhampiran dengan perkampunggan orang asli itu terdapat beberapa pokok balak yang telah matang usianya. Pokok-pokok balak ini amat sesuai dijadikan perbagai kegunaan baik untuk membuat rumah, jambatan, perabot atau lain-lain product yang berasaskan kayu.
Namun begitu pokok-pokok balak ini menjadi salah satu baranggan yang amat penting untuk orang-orang asli di situ. Ini kerana dengan adanya pokok-pokok balak ini banyak burung yang singgah dan memang telah menjadi habitat untuk burung-burung itu. Haiwan-haiwan seperti kancil, rusa, arnab dan lain-lain binatang juga suka berada di bawah pokok balak itu. Dengan adanya pokok balak itu, maka senanglah orang-orang asli itu memburu dan kehidupan mereka menjadi terurus kerana bekalan makanan mereka sentiasa ada dan mencukupi.
     Namun, "ku sangkakan panas berpanjangan,rupa-rupanya hujan di tenggah hari". Begitulah nasib si orang-orang asli itu. Kehidupan mereka berubah setelah peneroka hutan telah menjumpai pokok-pokok balak itu dan menebangnya secara haram untuk dijual ke pasaran gelap. Selepas itu sebuah lori memasuki kawasan itu dan mengangkut balak-balak yang telah dipotong itu.
    Seorang detective muda yang melihat kejadian itu terus ke tempat balak-balak itu diangkut. Detective muda itu menggelar dirinya sebagai 'Detective Connan'. Apa yang menghairankan orang disitu ialah detective Connan ini tidak menghalang proses pengangkutan balak keluar, tetapi dia meneliti kayu balak itu.

"Tuan detective, tuan tengah tengok apa..?" Tanya salah seorang peneroka haram itu

"Saya sedang meneliti kayu balak ini, Saya nak tahu bahagian mana yang dipotong terlebih dahulu" Jawab Connan.

"Kenapa tuan nak tahu...?"Tanya peneroka itu kehairanan.

"Saya nak tahu, kerana bahagian yang dipotong terlebih dahulu itu adalah pangkalnya, dan bahagian yang dipotong kemudian itu adalah hujungnya"Jawab Conan.


macam mana.. betul tak..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 21:03


panjangnya...
ini jawapan teka-teki ke jawapan soalan karangan :D

erm..jawapan saya
yang ikat dengan tali merah tu hujungnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 21:39


tak faham lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 22:35


yang tenggelam itu pangkalnya dan yang timbul itu hujungnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 28-12-06 23:50


hahahahaa...salah,....cuba lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 00:08


yang pangkal menghadap ke luar lori...dan sebaliknya=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-12-06 01:00


Ooiii..jawapan dah begitu panjang pun masih tak betuyl lagi ke..?? Ish2..mesti main tipu ni..

Jawapannya:
Sebab kayu balak tu kat belakang lori, jadi bahagian kayu balak yang paling hampir dengan kepala lori itulah hujungnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 01:15


????ish2x memang pelek

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 29-12-06 19:20


Pada 28-12-06 19:09 , ainul_mardhiah86 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-06 18:52 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

ok lah....saya pun ada jugak teka-teki....

macam ini teka-tekinya,.....

bayangkan kalian melihat sebuah lori yang mengangkut muatan balak....cuba lihat lori balak itu....ok, soalannya, kat mana kita nak lihat hujung dan pangkalnye kayu balak tersebut?? hahahahahhahah...jawab2...jangan tak jawab.......


kalau cari kat atas lori balak tu,memang lah tak jumpa...sampai bila2 pun tak kan tau yang mana hujung dan yang mana pangkal...kalau nak tengok sangat,masuk lah kat dalam hutan kat mana kayu balak tu kena tebang...mesti ditinggalkan kat situ...betul kan?



jawapan ni macam betul saja...


-----------------
hidup tidak selalunya indah...
langit tak selalu cerah...
hidup kita bagaimana???


Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 21:04


Ada 1...

Sebuah rumah pelik. tiada tingkap kat bilik dia.
Rumah ni 2 tingkat.
Tingkat atas ada 3 bilik
Setiap bilik 1 kipas 1 lampu
Masalahnya suis kat tingkat bawah.
Macam mana nak tahu suis lampu untuk setiap bilik berkenaan?

Anda diberi peluang naik sekali sahaja ke atas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-12-06 12:03


..minta lah seorang lagi membantu kita..seorang kat tingkat atas..seorang kat suis tu....lepas itu cuba lah satu-satu, sambil saling menjerit-jerit.. :-D

:lol:


-----------------
Hiasi Peribadi....
[ Telah diedit oleh: mechelmine pada 30-12-06 14:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 16:39


tanyalah tuan rumah tu :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 30-12-06 17:26


hairannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 17:30


hurm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 30-12-06 18:16


entah lah..
memang memeningkan semua soalan2 ni..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 18:20


soalan ni tiada muslihat...jawapan dia logik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-12-06 18:20


siapa dapat dengan usaha sendiri memang saya kagum

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

shoutul_miji
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26845
Posting: 104
Dari: bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 31-12-06 10:47


tu tak ada jawapan untuk soalan tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shoutul_mijiProfil   Hantar PM kepada shoutul_miji   Quote dan BalasQuote

shoutul_miji
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26845
Posting: 104
Dari: bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 31-12-06 10:50


mungkin......entahlah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shoutul_mijiProfil   Hantar PM kepada shoutul_miji   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 00:31


hmm..just joke..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 00:34


soalan ni memerlukan kita berfikir. fikirlah...memang logik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 01:52


Pada 29-12-06 21:04 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ada 1...

Sebuah rumah pelik. tiada tingkap kat bilik dia.
Rumah ni 2 tingkat.
Tingkat atas ada 3 bilik
Setiap bilik 1 kipas 1 lampu
Masalahnya suis kat tingkat bawah.
Macam mana nak tahu suis lampu untuk setiap bilik berkenaan?

Anda diberi peluang naik sekali sahaja ke atas..

kita gunakan PLC..
set kan setiap lampu dengan kehendak sendiri...
lepas itu, sambungkan dengan PLC.
kemudian, setel semua persoalan...
apa yang kita set kan, itulah yang akan menyala apabila kita "on" suis.
betul tak?... :) :) mungkin lah agaknya...
pada yang lagi tere tu, tolong lah jawabkan....
kami dah pening kepala ni....
selagi tak dapat, tak puas hati ni...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-01-07 19:19


Entah lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 19:54


tak tepat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 19:55


tak perlu gunakan teknologi. ianya gunakan common sense saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 22:49


cepat jawab soalan teman ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-01-07 23:58


Semua idea dah guna....habis..
Nanti nak download idea lain pula kat internet...


IIIIIIIIIIIIIIIII25%


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII55%


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII99.99%



*DOWNLOAD ERROR..!!

HARAP MAAF

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

ahna_adia
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20628
Posting: 10
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 21:01


Pada 29-12-06 21:04 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!


Ada 1...

Sebuah rumah pelik. tiada tingkap kat bilik dia.
Rumah ni 2 tingkat.
Tingkat atas ada 3 bilik
Setiap bilik 1 kipas 1 lampu
Masalahnya suis kat tingkat bawah.
Macam mana nak tahu suis lampu untuk setiap bilik berkenaan?

Anda diberi peluang naik sekali sahaja ke atas..


ala.. bukak saja lah suis tu dulu. baru tau bilik mana satu. sebabnya semua bilik sama saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahna_adiaProfil   Hantar PM kepada ahna_adia   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 21:17


susah nak jawab, bio teman bagi jawapan...
kata kunci dia:

1) rumah tu ada tiga bilik
2) 3 lampu dan kipas
3) setiap 1 bilik 1 kipas dan 1 lampu

ok dah dapat ideakan..
lepas tu kita wakilkan setiap bilik dengan huruf...ini ada melibatkan matematik sikit saja

Bilik A
Bilik B
Bilik C

Ingat setiap 1 bilik ada 1 kipas dan lampu..

soalan teman adalah, mana satu suis berkenaan untuk lampu bilik masing-masing...

Kemudian kita beralih pada suis pula..

Kita wakilkan suis tadi dengan huruf lain pula:

Suis t
Suis u
Suis v

kemudian kita mulakan ujian...

1)kita nyalakan suis t selama lebih kurang 1 jam. kemudian tutup
2)lepas tu kita nyalakan suis u. tak perlu tutup, biarkan menyala.
kemudian kita naik ke tingkat atas.
3) suis v tidak perlu disentuh

kita tengok kat bilik A, lampunya menyala
Bilik B lampunya tidak menyala
Bilik C lampunya tidak menyala

Dari sini dapat kesimpulan,

Lampu bilik A adalah suis u

Bagaimana pula 2 lampu lagi tu...

Ingat tak kita telah 'on'kan suis A selama 1 jam?
Untuk tahu suis A untuk lampu mana, Guna sedikit imiginasi dan sains:
kita rasalah mentol lampu berkenaan. katakanlah mentol bilik C panas, tentulah suis t untuk bilik C. Suis v pula untuk lampu bilik B.

Sekian saja...
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 04-01-07 21:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ahna_adia
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20628
Posting: 10
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 13:02


lor daeng_jati..itu ke jawapannya...payoh meno...heheheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahna_adiaProfil   Hantar PM kepada ahna_adia   Quote dan BalasQuote

sujana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.12.2006
Ahli No: 27710
Posting: 32
Dari: bumi darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-01-07 10:51


Pada 04-01-07 21:17 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ingat setiap 1 bilik ada 1 kipas dan lampu..

soalan teman adalah, mana satu suis berkenaan untuk lampu bilik masing-masing...

Kemudian kita beralih pada suis pula..

Kita wakilkan suis tadi dengan huruf lain pula:

Suis t
Suis u
Suis v



macam mana boleh bezakan mana suis lampu, mana suis kipas?
kalau ikut jawapan ni, memang dah sure yang suis t,u dan v memang suis lampu, cuma tak tahu untuk bilik yang mana 1.

macam mana kalau tak tahu yang mana suis lampu dan yang mana suis kipas. then, nak kenal psti yang mana suis lmpu untuk setiap bilik. ana ingat, ni yang dmaksudkn o teka-teki ni. sebab tu tak boleh jawab. hihihi (ye ke???)
kalau keadaan macam ni, apa jwpnnya pula???

Bookmark and Share

    


  Member Information For sujanaProfil   Hantar PM kepada sujana   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 11:05


kipas pun gunakan konsep yang sama dan lebih senang sebab kita boleh guna mata saja untuk macam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sujana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.12.2006
Ahli No: 27710
Posting: 32
Dari: bumi darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-01-07 11:30


Pada 13-01-07 11:05 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kipas pun gunakan konsep yang sama dan lebih senang sebab kita boleh guna mata saja untuk macam...


yang ana maksudkn macam ni,
ada 3 bilik, setiap bilik ada 1 kipas dan 1 lmpu.

means that, kat bawah tu ad 6 suis yang tak dketahui mana 1 suis kipas dan suis lmpu untuk each room.

how to know suis lmpu untuk each room jika hanya diberi 1 peluang untuk naik ke tingkat atas???

kalau ikut jawapan yang dberi o daeng_jati, dah tahu mana 1 suis kipas dan mana 1 suis lmpu. cuma tak tahu lampu mana untuk each room.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sujanaProfil   Hantar PM kepada sujana   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 13:42


setiap lampu tu kita tandakan dengan huruf yang sama juga lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 15:43


ala....ana da tau lme jawapan dia nieh...lmbat tengok pula.....
hurm....xpe2.....tapi ana dulu soalan dia tiga2 suis untuk mentol...


*life is short*

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 09:38


KUDA YANG tak BOLEH BELARI?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 12:56


Pada 05-02-07 09:38 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

KUDA YANG tak BOLEH BELARI?


hehe..kuda laut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.181397 saat. Lajunya....