Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 1 hari, 14 jam, 21 minit yang lalu
nabilah: 1 hari, 14 jam, 26 minit yang lalu
aye: 3 hari yang lalu
tereturubuzu: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: cinta gadis bertudung labuh????


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» cinta gadis bertudung labuh????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh cinta gadis bertudung labuh????

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 12:19


salam. apa yang ana nak sampaikan kat sini, just luahan rasa seorang sahabat. malu juga bila ana teringatkan kisah ni. kalau sahabat2 nak bagi komen silakanlah ok...

sahabat ana ni lelaki. dia memang baik orangnya, kalau nak dibandingkan dengan sahabat yang lain. seorang yang aktif dengan gerak kerja jemaah. masa di matriks, dia berkanalan dengan seorang muslimah yang bertudung labuh lalu hati sahabat ana ni tertarik. namun dia tak pernah lagi bercinta, so dia buat istikharah. lama juga, barulah dapat alamat yang gadis itu pilihannya.

lalu dia mulakan langkah. dan akhirnya si muslimah tu bawa jumpa ibunya. sahabat ana bukan kepalang gembira cerita kat ana. dia kata hatinya dah terikat dan lepas ni dia nak tumpu pada study dan gerak kerja jamaah...

masuk saja tahun kelima perkenalan mereka. tiba-tiba muslimah ni berubah. dari seorang yang lembut bertukar kasar malyan sahabat ana ni. dia pun keliru. lalu dia bertanya pada sahabat2 yang rapat dengan muslimah ni.

rupanya muslimah telah diapproach oleh cinta pertamanya. sekarang ni muslimah tu layan sahabat ana ni acuh tak acuh saja. kalau ikutkan mereka ni rancang nak bernikah lagi setahun, namun sahabat ana ni dah mula patah hati. dia pun tak sangka di luaran muslimah tu tampak solehah, namun dia sanggup mempermainkan jiwa nya...

ana pun tak tau nak nasihat apa. muslimah tu salah seorang kenalan ana, tapi tak berapa rapat. apa yang ana tau, muslimah tu pernah kata yang sahabat ana ni terlalu matang untuk dia, tak serasi dan sebagainya. mungkin dia membandingkan sahabat ana ni dengan cinta pertama dia agaknya...apa yang ana tau, cinta pertama dia ni memang manis mulut, peramah, periang dan tidak pernah kenal pada jemaah...

so sahabat2 ada pendapat. jodoh pertemuan di tangan Tuhan. namun sahabat ana ni rasa selama 5 tahun, muslimah tu tak hargai langsung pengorbanan beliau...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 12:31


assalamualaikum..saya terharu apabila membaca cerita ini..sama kisah seperti saya..bezanya bukan muslimah tetapi muslim..entahlah..dalam kes ni saya rasa tak usahla rasa kecewa atau sakit hati..macam mana sahabat anta buat semasa mula2 nak dekati muslimah ini(istikharah)..macam tu lah dia perlu buat lepas jadi macam ni-dekati diri padaNya..apapun..saya rasa lebih baik kita sayangi diri kita lebih dari kita sayangi diri orang lain.."sesungguhnya perancangan Allah adalah yang terbaik.."
[ Telah diedit oleh: fansurina pada 30-11-06 12:32 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 12:48


mungkin muslimah tu bukan yang terbaik untuknya..sebenarnya instead of dapat muslimah tu Allah nak bagi yang lebih baik pada sahabat enta tu..suruh dia berdoa agar dipertemukan dengan isteri yang solehah, isteri yang menginginkan dirinya dan mengahwininya dan menjadi sahabatnya di dunia dan akhirat..

:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 13:49


kasihan nya...muslimat bertudung labuh selalu dkatekan wanita baik2 tapi bukan semua....soleha nya sesorg muslimat bukan teletak pada tudung tapi apd ktaqwaan nya...sabar saja lah. allah lagi maha mgetahui.

patah tumbuh, hilag bganti....cari saja yang lain.
bunga bukan skuntum, kumbag bukan sekor...kat rumah ana byak2 ekor ada...bunge pun macam-macam ada...hihihi.

Bookmark and Share

  


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 13:51


:-) Assalamualaikum...


     Firma ALLAH Taala ((...Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi (pula)kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu,ALLAH mengetahui,sedangkan kamu tidak mengetahui))..
                                 AL-BAqarah-216


    Biasanya banyak hikmah disebalik sesuatu peristiwa yang kita tidak tahu...Mungkin ALLAH hendak memberi seseorang yang lebih baik dari dia....insyaALLAH.....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 14:21


assalamualaikum...
hm.. lebih kurang dengan kisah saya saja bunyinya... tapi alhamdulillah sekarang saya dah diberi kekuatan untuk menepis sebentar kisah2 cinta ni.. pendek kata "back to solo again lah"..

Firman ALLAH Taala ((...Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi (pula)kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu,ALLAH mengetahui,sedangkan kamu tidak mengetahui))..
                                 AL-BAqarah-216
saya pun nak setuju dengan petikan ayat quran dari alexander.. biasanya ada hikmahnya.. langkah terbaik sekarang adalah berdoa.. macam saya, walaupun saya TAK PERNAH KONTEK LANGSUNG dengan bekas buah hati saya tu, tapi sebab saya dah kenal mak dia, dan mak dia pun asyik tanya khabar saya, sakit demam saya, maka? hmh... mungkinkah sejarah berulang kembali? setiap kejadian ada hikmahnya..
wallauha'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-11-06 14:46


hhhmm...bersimpati dengan sahabat kepada doktor_kampung.

sangat-sangat berharap....jangan ada ahli2 di sini yang pandang serong kepada muslimah2 yang bertudung labuh just kerana cerita di atas.....mereka pun manusia jugak....bertudung labuh adalah kerana untuk menuruti tuntutan Allah SWT - jaga aurat.....tapi tuntutan2 lain mereka tengah cuba sedia upaya.....jangan salahkan muslimah2 bertudung labuh ok.....jangan anggap mereka jahat or whatsoever.

rasanya....dah lama nak share pandangan ini....tapi terbantut disebabkan beberapa perkara.

doktor_kampung ada menyebut...yang sahabatnye pernah buat solat istikharah...memohon petunjuk daripada Allah SWT tentang pilihannya...dan jawapannya seperti yang diketahui, telah mengikat persahabatan dengan muslimah berkenaan selama 5 tahun.

so....soalan cepu emas....Kenapa istikharah yang membawa kepada persahaabtan 5 tahun...akhirnya jadi sebaliknya???....walhal istikharah menunjukkan ....itulah jawapannya....sama jugak....Kenapa terjadinya banyak kes2 penceraian sekarang ini???....tidakkah mereka2 yang dah kahwin-cerai dulu-dulu ini....jugak buat solat istikharah???

well....personally....bagi naruto-san....istikharah bukanlah segala-galanya....banyak lagi benda yang bersangkut paut yang Allah SWT hendak hambaNya fikir sendiri, buat sendiri.....sabar, ego, sombong, pentingkan diri, beralah, berbincang bersama, keserasian....semua ini adalah bersangkutan.

jangan ingat...bila dah istikharah....then dapat jawapan...semuanya akan jadi perfect.....nope, our life in this world is not that easy.

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 30-11-06 14:51 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

mza5102
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.11.2006
Ahli No: 27422
Posting: 21
Dari: kota kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 15:02


assalammualaikum buat saudara....sahabat doktor_kampung....semoga tabah menghadapi ujian tuhan. di sebalik apa yang terjadi ada hikmah yang tersembunyi...Wallah u'alam...

Firma ALLAH Taala ((...Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi (pula)kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu,ALLAH mengetahui,sedangkan kamu tidak mengetahui))..
                                 AL-BAqarah-216

enti doakan semoga anta mendapt calon yang lebih baik darinya... Amin...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mza5102Profil   Hantar PM kepada mza5102   Quote dan BalasQuote

husna_umairah
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2006
Ahli No: 27480
Posting: 9
Dari: shah alam

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-11-06 15:16


kepada sahabat doktor_kampung ingat kata pepatah...
"ikut hati mati, ikut nafsu lesu" ikutlah petunjuk ilahi dari isthikarah yang dilakulan... serahkan segala2nya pada allah

perancangan allah adalah yang terbaik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For husna_umairahProfil   Hantar PM kepada husna_umairah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 15:18


Pada 30-11-06 12:19 , doktor_kampung posting:

!!! QUOTE !!!

salam. apa yang ana nak sampaikan kat sini, just luahan rasa seorang sahabat. malu juga bila ana teringatkan kisah ni. kalau sahabat2 nak bagi komen silakanlah ok...

sahabat ana ni lelaki. dia memang baik orangnya, kalau nak dibandingkan dengan sahabat yang lain. seorang yang aktif dengan gerak kerja jemaah. masa di matriks, dia berkanalan dengan seorang muslimah yang bertudung labuh lalu hati sahabat ana ni tertarik. namun dia tak pernah lagi bercinta, so dia buat istikharah. lama juga, barulah dapat alamat yang gadis itu pilihannya.

lalu dia mulakan langkah. dan akhirnya si muslimah tu bawa jumpa ibunya. sahabat ana bukan kepalang gembira cerita kat ana. dia kata hatinya dah terikat dan lepas ni dia nak tumpu pada study dan gerak kerja jamaah...

masuk saja tahun kelima perkenalan mereka. tiba-tiba muslimah ni berubah. dari seorang yang lembut bertukar kasar malyan sahabat ana ni. dia pun keliru. lalu dia bertanya pada sahabat2 yang rapat dengan muslimah ni.

rupanya muslimah telah diapproach oleh cinta pertamanya. sekarang ni muslimah tu layan sahabat ana ni acuh tak acuh saja. kalau ikutkan mereka ni rancang nak bernikah lagi setahun, namun sahabat ana ni dah mula patah hati. dia pun tak sangka di luaran muslimah tu tampak solehah, namun dia sanggup mempermainkan jiwa nya...

ana pun tak tau nak nasihat apa. muslimah tu salah seorang kenalan ana, tapi tak berapa rapat. apa yang ana tau, muslimah tu pernah kata yang sahabat ana ni terlalu matang untuk dia, tak serasi dan sebagainya. mungkin dia membandingkan sahabat ana ni dengan cinta pertama dia agaknya...apa yang ana tau, cinta pertama dia ni memang manis mulut, peramah, periang dan tidak pernah kenal pada jemaah...

so sahabat2 ada pendapat. jodoh pertemuan di tangan Tuhan. namun sahabat ana ni rasa selama 5 tahun, muslimah tu tak hargai langsung pengorbanan beliau...



Adakan "kawan" yang anta maksudkan itu adalah ANTA?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-11-06 15:18


bersabarlah..setiap yang berlaku ada hikmahnya..semoga bertemu jodoh dengan seseorang yang lebih baik..insyaAllah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 16:06


Pada 30-11-06 14:46 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!



so....soalan cepu emas....Kenapa istikharah yang membawa kepada persahaabtan 5 tahun...akhirnya jadi sebaliknya???....walhal istikharah menunjukkan ....itulah jawapannya....sama jugak....Kenapa terjadinya banyak kes2 penceraian sekarang ini???....tidakkah mereka2 yang dah kahwin-cerai dulu-dulu ini....jugak buat solat istikharah???

well....personally....bagi naruto-san....istikharah bukanlah segala-galanya....banyak lagi benda yang bersangkut paut yang Allah SWT hendak hambaNya fikir sendiri, buat sendiri.....sabar, ego, sombong, pentingkan diri, beralah, berbincang bersama, keserasian....semua ini adalah bersangkutan.

jangan ingat...bila dah istikharah....then dapat jawapan...semuanya akan jadi perfect.....nope, our life in this world is not that easy.

wallahua'lam


setuju 100%. Allah bagi petunjuk saja.. terpulang pada diri masing-masing untuk handle macamana. ujian takkan sunyi menyapa.. untuk uji ketahanan diri dan sejauhmana sikap kita. bersabar kah? cepat melatah kah? kalau semasa tahap pertunangan dah tak sabar bila berdepan masalah2 kecil, macamana nak bersabar bila hadapi masalah bila dah berumahtangga nanti?

petunjuk istikharah ni sama juga macam hidayah, contohnya, macamana orang yang asalnya baik ( tutup aurat elok, beramal dengan agama, atau ada semangat cintakan islam, tiba-tiba saja boleh berubah jadi sebaliknya.. ? hidayah itu boleh datang dan pergi.. bergantung kepada sejauhmana kita menjaganya.. sebab tu kena beusaha agar hidayah itu tak hilang. samalah juga petunjuk istikharah. petunjuk kebaikan yang Allah beri boleh juga hilang bila kita tak menjaganya dnegan baik.. mungkin juga semasa bersahabat ada perbuatan2 kita yang Allah tak redha.. ada terselit cela2 dosa yang kita tak sedar. selalu muhasabah.. adakah hubungan yang terjalin buat kita makin dekat pada Allah atau semakin jauh dihanyut dosa.

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

  


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 16:25


Assalamualaikum...

Ana nak respon dari kisah sahabat doktor_kampung. Benda ni berlaku pada ana sendiri..Lebih kurang macam sahabat saudara cuma ana 4 tahun berkawan dan si lelaki yang di anggap boleh memimpin dunia akhirat telah memilih cinta pertamanya. Sahabat ana sendiri juga rupanya..Dah berkahwin pun.

Mula2 memang sakit ,nak2 dengan kawan sendiri pula cinta pertama dia... tapi bila dilihat hikmah tuhan nak tunjuk, hilang sedih..bukan dia seorang yang alim dan bagus, akan ada lagi yang terbaik untuk kita...

Pokok pangkal, walau tinggi mana ilmu dan penampilan seseorang, rujuklah pada Allah andai itu keputusan yang terbaik bagi hidup kita yang perlu kita terima, tunjukkanlah.

Kalau si perempuan atau lelaki tu berkahwin dengan kita, dalam pada tu cinta pertama muncul, apa akan jadi. Biarlah sakit dahulu kerana penawarnya selalunya amat manis...Redhalah dia. Kalau benar-benar sahabat saudara mengasihi dan menyayangi dia, doakan kebahagiaan dia dan jangan diungkit berapa tahun pengorbanan kita. Nanti jadi tak ikhlas...selalunya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat hamba2Nya...

Kesakitan dan kesedihan sebenarnya mendekatkan kita kepada Pencipta...berterima kasih lah padaNya...itu tanda tuhan sayangkan sahabat saudara...wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-11-06 19:00


just nak kongsi cerita sikit....

naruto-san baru chatting dengan kawan naruto-san kejap tadi....dulu pernah dia ceritekan masalahnya kepada naruto-san....kawan naruto-san itu lelaki.....masalahnya hampir sama dengan cerita kawan doktor_kampung....bahkan kawan naruto-sa itu dah bertunang 4 tahun (sebab kawan naruto-san itu study oversea)

so....sekarang ini...kawan naruto-san dah pun putus tunang 3 minggu lepas....dia kata....better dia lepaskan tunang dia daripada paksa si perempuan itu kahwin semata-mata kerana sudah bertunang....dia kata...kalau teruskan jugak paksa kahwin...takut nanti lepas kahwin....jadi yang bukan2 pulak....kahwin sebab terpaksa, sedih, then cari ikhtiar kat luar rumah....berzina dengan kekasih lama....dia kata daripada jadi benda itu...better dilepaskan saja....lagipun kawan naruto cakap....kalau lelaki itu boleh menggembirakan bekas tunangnya....maka itupun dah cukup menggembirakannya.

tapi kawan naruto-san cakap....kalau sewaktu si lelaki berkenaan mentackle tunangnya....dan dia tahu yang muslimah berkenaan sudah berpunya, sudah bertunang.....maka tunggulah nanti di akhirat kelak.....kawan naruto-san kata dia akan tuntut haknya nanti di depan Allah SWT ke atas lelaki itu.

bagi naruto-san....naruto-san setuju dengan tindakan dia..... kawan naruto-san itu bukan seorang yang dayus....dayus hanya setelah bergelar suami.....kawan naruto-san itu seorang yang bertanggungjawab....dah muslimah berkenaan tak berminat, buat apa dipaksa.....dia tak mahu menyeksa bekas tunangnya, tak mahu mengongkong bekas tunangnya....thats why dia lepaskan ikatan pertunangan yang telah terikat 4 tahun.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 30-11-06 19:05 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 21:08


kecewa ini sangat sakit....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 30-11-06 23:07


kalau saya pun same lah...pedih sangat ,kecewa tapi itu lah nak buat bagaimana kan...redha saja lah ....tu lah jodoh di tangan tuhan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-11-06 23:14


assalamualaikum...

sabarlah doktor_kampung...ada gantinya nanti...

satu saja kita kena ingat...hati dan perasaan tak boleh dipaksa... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 01:08


salam... sekadar pendapat...
Yang pertama- tak perlu lah highlight kan yang tudung labuh tu.... tudung tu tak salah dan tak ada kena mengena dengan iman manusia. Tudung labuh bukan ukuran mengukur iman manusia dan tahap ketetapan mereka menepati janji. Ana tak setuju gini.

Yang kedua - naruto san ada kata istikharah bukan segala2nya... ana menafikan kata-kata naruto san. bukan istikharah silapnya. memang allah berikan nikmat istikharah tatkala manusia gelisah, buntu dan keliru.... cuma di sini, ralatnya ialah hati kawan anta tu semasa buat istikharah. adakah dia dah sebulat hati menerima petunjuk allah dengan redha dengan meletakkan sepenuh harapan agar allah tunjuk jodohnya berdasarkan siapa yang terbaik jodoh buatnya dalam pengetahuan Allah dan bukan dalam penegtahuannya? atau dia dah bulat hati tetapi menerima muslimah kerana berdasarkan mata kasar dan pengetahuannya muslimah tu sangat solehah dan hanya mahu allah declare saja dalam solat istikharahnya?

yang ketiga - Kenapa didambakan sangat cinta manusia? perlu ke? Bukankah tuhan mu itu lebih menyintai mu? nah... buktinya - nikmat yang allah beri meskipun tatkala kau sedang berbuat dosa. lalu... mengapa kau khianati cinta tuhan mu?

maafkan kalau tersalah kata...

Bookmark and Share

  


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 01:19


assalamualaikum..
pada pandangan saya pula ye..saya bercakap pada pengalaman sendiri..saya nak tanya..adakah muslimah itu juga solat istikharah juga mendapat jawapan yang sama? kekadang mngikut nafsu..sebab kita dah letak si dia pilihan dalam hati kita..maka itulah yang kita temui..

mungkin juga muslimah itu belum bersedia memikirkan ke alam perkahwinan menyebabkan hatinya memberontak..itulah sebabnya muslimah boleh dikatakan tidak matang lagi..janganlah pula melabelkan tudung labuh itu sebaik sebagaimana akhlak si pemakai tudung itu..dan juga sebaliknya..

solat hajat..mitak petunjuk pada allah..sesungguhnya Allah Lebih suka menyayangi hambaNya daripada Mnegazabkan hambaNya...bersabarlah..andai semua ini tidak dapat lagi dipertahankan..maka kembalilah kita pada yang Esa..cubalah mencinta Dia..sesungguhnya Dialah kekasih yang paling AGUNG..sehingga kini..hati saya masih menyintai KEKASIH ini..Dia cukup teristimewa buat diri saya..terpikir juga saya..Kenapa sebelum ini saya tak pernah merasai cintai demikian? jwpnnyer ada pada antum semua..bersabarlah..percayalah pada Allah..jodoh kan datang seperti yang tak disangka2 selama ini..malah lebih hebat dari apa yang kita temui sebelum ini..cintailah PadaNya dahulu..nanti kamu akan rasai sendiri..insya allah=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 08:07


assalamualaikum,

mungkin ada hikmahnya supaya kita jangan bertunang lama-lama.dari situ dia dapat belajar dari pengalamannya.experience make person bitter or better.rasanya sahabat anta tu mungkin dah jadi lebih kuat sekarang.rasanya kalau kita still terlalu muda dan kurang berkemampuan dari segi lain,better jangan approach sesiapa dahulu.cinta 3-4 tahun tak semestinya berakhir di jinjang pelamin.kalau nak cara yang rasa bagus,cuba jangan contact dengan begitu kerap.sebulan sekali , 6 bulan sekali ke ataupun terpulang.tetapi kedua-duanya mesti percaya antara satu sama lain.ataupun solat istikharah pohon supaya Allah berikan petunjuk sama ada kita dah bersedia untuk bercinta ataupun tidak.solat istikharah bukan semata-mata untuk mendapat petunjuk dalam jodoh sahaja.kekadang jealous tengok ramai member kita yang dah bercouple kan?dalam hati teringin tetapi tak pasti sama ada bersedia ke tak untuk menghadapi cabaran dalam bercinta ini seperti yang terjadi kepada sahabat anta tu dan ramai lagi.

yang pertama-ramai orang menganggap bertudung labuh itu seorang yang aktif dalam jemaah,bagus akhlaknya dan bermacam lagi.tetapi ramai yang tertipu kerana beranggapan sedemikian.bukan bermaksud nak merendahkan yang bertudung labuh tetapi masyarakat kita sekarang beranggapan sedemikian kerana mereka melihat kelainan kepada yang bertudung labuh.apabila yang bertudung biasa , ber t-shirt yang menutup aurat kurang sempurna menyebabkan kita mencari satu idol untuk dijadikan teladan lalu kita memandang tinggi kepada orang yang bertudung labuh.bagi masyarakat,mungkin yang bertudung labuh itu benar-benar faham pasal Islam kerana sudah menyempurnakan auratnya.mungkin sedemikianlah pandangan masyarakat sebab itu terkadang kita memandang tinggi orang yang bertudung labuh.pengalaman akan mengajar kita di masa hadapan.apapun yang berlaku sudah berlaku.walaupun kita terkenang perkara lalu ianya tetap tidak akan pusing kembali.

yang kedua-orang yang merasai cintakan Allah selalu mengatakan lebih baik cintakan Allah.tetapi bagaimana mahu menyintai Allah?disebabkan itu turun pelbagai ujian supaya kita bergantung kepada Allah.agar kita tak lari daripada tali Allah.apakah manusia itu dibiarkan berkata beriman sedangkan belum lagi diuji?dan telah diberikan petunjuk-Nya iaitu Al-Quran supaya kita mengikutinya.memang mudah orang yang merasai nikmat tersebut berbicara,tetapi berkongsilah dengan rakan kita yang lain bagaimana caranya supaya mereka juga turut sama merasai nikmat cintakan Allah tersebut.dan bila terdapat nikmat tersebut didalam diri kita,bagaimana cara harus kita istiqamah supaya ianya sentiasa didalam diri kita?syaitan semakin galak menggoda kita supaya melakukan bermacam perkara di saat sedemikian lalu kita harus sentiasa diperingatkan oleh orang sekeliling kita.disebabkan itu kita kena sentiasa beringat dan diingatkan.lagi banyak kita tahu,lagi hebat kita diuji Allah.

sama-samalah kita berdoa dan memperingati diri kita dan semua umat Islam didunia ini supaya selamat didunia dan akhirat.walaupun sekadar didalam alam maya,berbeza pendapat,tetapi kita semua adalah sahabat.dan kita juga perlu kepada orang lain yang boleh saling menasihati.

wallahu'alam

:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 08:15


saya setuju dengan imthiyaz..
so..kepada semua muslimah yang menutup aurat sempurna..marilah sama-sama kita menjaga adab2 pergaulan..ianya lebih menyucikan hati..peringatan untuk diri sendiri juga..

ujian memang akan didatangkan kepada setiap hambaNya..mohonlah pada Allah..agar dipermudahkan segalanya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 08:46


salam...
tak tau nak cakap bagaimana...tersentuh rasa hati..
Cinta pun tak di nilai dengan apa yang kita lihat pada mata kasar..ianya terletak di dalam hati...yang mana tak boleh dilihat dan dipegang...
Insya Allah, pasti akan ada penggantinya yang lebih baik...jadi kena banyakkan bersabar..ok...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 10:20


ana setuju dengan pendapat imtiyazz...bukan dr segi pakaian yang perlu diketengahkn tetapi adalah dr hati....segalanya adalah dari hati dan seseorang ,,,kekkadang,apa yang ada ditangn kita bukan bermakna ia akan menjadi milik kita...sedangkan rezeki dtgn pun belum tentu akan masuk kemulut kita,seglanya datang dr Allah...menerima hakikat takdir Tuhan,,walupun pahit..ana pun pernah merasai seperti sahabat doktor_kampung cuma bezanya,,bukan ana yang buat begitu,sememangnya amat pahit,,,,tapi kita harus redha,sabar dan syukur..kerana ini adalah pemberin Tuhan,yang mungkin ada hkmat disebaliknya,sebab itulah jika menyukai sesorng,dan ada dihati kita seseorang yang bermakna..seharusnya kita sandarkan cinta kita kepada Allah..bukan kepada manusia.Tidak lupa juga kita harus bepada2 dalam mmbina harapan..megharapln pada Allah...Dia lebih tahu tentang hatinya...dan hati kita...cubalh amalkanlah doa ini,,moga-moga ada ptunjuk dariNya...

“Wahai TUHAN, CINTA AGUNGku Segala pemberianMu yang aku sayangi,jadikanlah ia kekuatan bagiku untuk mencintaiMu. Dan segala yang Engkau pisahkan dariku, sedangkan ia sangat daku sayangi,jadikanlah ia ruang untuk cintaMU di dalam diriku..”

moga-moga Allah akan berikan ketenangan dan mempetmukan yang lebih baik..insyaAllah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah22
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20122
Posting: 17
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 22:24


Salam...
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka
petikan kata-kata ini boleh aplikasikan dalam kehidupan harian walau apa sahaja situasi yang kita hadapi..kekuatan rohani memboleh kan kita berfikir secara relevan mengikut syariat yang telah ditetapkan...manusia tak pernah lari dari menghadapi pelbagai ujian...itu bukti kasih sayang Allahh S.W.T pada hambaNya agar keimanan mengingkat...ingat,cinta hakiki adalah cinta kepada Allah..sebelum bercinta,pastikan bercinta kerana nafsu atau kerana Allah...sekiranya kerana nafsu,elak lah walaupun orang itu kita sayangi..rasailah manisnya cinta Illahi...wallahualam..semoga iman kita bertambah dari hari ke hari dan lakukan islah.
moga-moga redha Allah bersama dan diberi kita kekuatan menghadapi semua ini,di jauhkan dari siksaan-Nya...aminn....maaf andai tersalah...
salam..:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah22Profil   Hantar PM kepada muslimah22   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 02-12-06 01:34


assalamualaikum....
first thing first...actually kalau kita suka kat perempuan ni kita tak boleh straight foward cerita kat dia ..ana ada dengar ceramah from lect utm agaknya ,kalau kita dapat menyembunyi kan rasa cinta kat kat seseorang tu..dan sabar dia tas nya jika kita matiikira mati syahid...kerana bila kita bagitahu perempuan tu kita akan merosakkan amalan dia...seeloknya terus jumpa parents...tanpa pengetahuan dia..,doa banyak...agak kedua-duanya dah sedia baru declare..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-12-06 05:27


Bunga bukan sekuntum..


-----------------
http://azymechanical.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 02-12-06 09:35


hmmm ... gadis bertudung labuh pun bercinta juga rupanya .. ini yang buat saya nak cari seorang ni ... kat mana nak cari ya ... kat UIA mesti ramai ... :-P



Puncanya kerana si muslimah dipujuk kembali oleh cinta pertama ... bermakna yang muslimah ni pernah merasai nikmat bercinta sebelumnya ... di sini saya tidak berhasrat untuk memberi motivasi atau mencadangkan jalan penyelesaian kerana sahabat-2 lain telah pun memberikan pandangan masing-2 yang saya kira pebih kurang seperti pendapat saya juga ...

Apa yang menarik perhatian saya ialah mengapa muslimat itu memilih cinta pertama ?? Apakah bekas yang ditinggalkan cinta pertama ini begitu payah untuk dihilangkan dan sudah jadi "permanent" dalam jiwa seseorang ???

Melihatkan kesan cinta pertama ini mungkin membuatkan sesetengah dari kita akan menjadi "takut" untuk memilih seseorang untuk dijadikan suami/isteri andai org itu pernah mengalami percintaan yang meninggalkan bekas yang sukar dipadam dalam hidupnya ... takut-2 mengalami kes seumpama kawan sahabat kita ini dalam tempoh pertunangan dan takut-2 juga kalau berlaku seperti mana yang dibincangkan dalam tajuk "SERONOK KE JALIN HUBUNGAN SULIT?"

Jadi di sini saya menyeru sahabat semua terutama diri saya sendiri, kalau bercinta tu biarlah berpada-2 ... jangan lah sampai terlalu memberi harapan dan janganlah meletakkan org yang dicintai itu di dalam hati andai dia belum lagi sah kita punyai ...

seeloknya janganlah bercinta sebelum berkahwin, tapi kalau dah kata yang bercinta adalah "fitrah manusia" yang tak dapat dibendung ...    :-) :-) :-) ;-)
[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 02-12-06 09:57 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-06 09:49


Setiap dr kita tidak lari dr mengenali dan dikenali,,kkdang kita tidak pinta untuk suka dan disukai oleh org lain....sgala adalah hadir tanpa diundang.dan semuanya adalah ketntuan Allah...cuma terpulang dr diri kita sendiri,..dalam mbuat pilihan,menerima dan memberi,kecewa dan gembira,itu semua asam garm.ujian hidup, Yang penting adalah datang dr diri kita,untuk mengwalnya....mngikut kehendak Ilahi...

tetapi yang pasti tiada cinta yang lebih hakiki dr cinta kepada ILAHI....
Ya Allah tengelamkanlh daku dalam samudera kecintaan pdMU ya Allah...agar hati ini tidka leka pada dunia..dan cinta manusia...amien.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-12-06 09:53


amin..

Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-06 14:11


tak payahlah mengharapkan org yang tak sudi....
jodoh pertemuan di tangan Allah...
Kita hanya merancang.....
redha apa yang berlaku.....
ianya ada rahmat di sebalik kejadian itu...
Binalah kerjaya & bantulah kedua ibu bapa dahulu...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 02-12-06 14:26


bagaimana cinta kita kepadaNya???

Bookmark and Share

  


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 02:04


tudung labuh kadang-kadang bukan lagi kerana lahir dari iman...tapi ada yang memakainya untuk sesuatu.. akhlak mereka kadang-kadang tidak seperti penampilan..wallahualam.... moga Allah pelihara diri mereka

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 10:00


nak tau perasaan cinta pada allah? boleh PM saya

Bookmark and Share

  


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

jawa_kgbaru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.11.2006
Ahli No: 27414
Posting: 53
Dari: Kampung Baru

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 11:07


ish..ish..ish.. tak sangka ye sanggup muslimat tu buat begitu? apa jenis kaum hawalah.. org tu nak bersahabat dia sanggup buat fael yang tak elok...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jawa_kgbaruProfil   Hantar PM kepada jawa_kgbaru   Pergi ke jawa_kgbaru's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 16:47


oklah tu....sekurang2nya Allah dah tunjuk sikap muslimah tu.terpulnglah pada...dia nak menilainya...setiap apa yang berlaku tu ada hikmahnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 19:08


Pada 03-12-06 10:00 , tulipsolehah posting:

!!! QUOTE !!!

nak tau perasaan cinta pada allah? boleh PM saya


kenapa tak share saja kat sini..
semua orang dapat manfaat... ;-)


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

jawa_kgbaru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.11.2006
Ahli No: 27414
Posting: 53
Dari: Kampung Baru

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 19:42


ya.. betul tu..boleh dikongsi bersama2..

Bookmark and Share

  


  Member Information For jawa_kgbaruProfil   Hantar PM kepada jawa_kgbaru   Pergi ke jawa_kgbaru's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 22:28


cintailah ilahi...
takkan ada kecewa

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-06 00:11


Pada 02-12-06 14:26 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana cinta kita kepadaNya???

Rasanya belum layak untuk menyintai manusia pun

Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-06 00:35


salam.........
sesuatu yang tjadi, pasti ada sebab tsendiri yang Allah dah tentukan.........

Bookmark and Share

  


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

laylee
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6452
Posting: 55
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-06 10:24


salam
Allah tidak menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia.
ada tarbiah disetiap kejadian yang berlaku.
Allah juga menurunkan ujian pada hamba yang diperhatikanNya.
ada rahmat di sebalik ujian yang menimpa.
redhalah...pasti hati akan menjadi tenang.
wallahu'alam..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For layleeProfil   Hantar PM kepada laylee   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-12-06 12:10


Pada 30-11-06 13:49 , jiha posting:

!!! QUOTE !!!

kasihan nya...muslimat bertudung labuh selalu dkatekan wanita baik2 tapi bukan semua....soleha nya sesorg muslimat bukan teletak pada tudung tapi apd ktaqwaan nya...sabar saja lah. allah lagi maha mgetahui.

patah tumbuh, hilag bganti....cari saja yang lain.
bunga bukan skuntum, kumbag bukan sekor...kat rumah ana byak2 ekor ada...bunge pun macam-macam ada...hihihi.


sangat-sangat BERSETUJU....SOLEHNYA SESORANG MUSLIMAT BUKAN TRLETAK PADA TUDUNGNYA...macam-macam sekarang MNUSIA yang ADA

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

zaini_jb
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.09.2005
Ahli No: 19465
Posting: 52
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-06 14:59


Salam...lain kali tu Kalau nak masuk jemaah apa-apa pun kenela ikhlas kerana Allah SWT....bukan lakukan kerana nak sesuatu selain daripada Allah SWT...ana ada join jemaah juga..selalu juga ana dengar ana ada segelintir org yang masuk jemaah2 tertentu sebab ada sister2 yang cun katenye...erm nampak sangat tak ikhlas...tapi siapalah ana untuk menilai keikhlas seseorang.....kalau boleh cubela, sedaye upaye untuk menjauhi zina...walopun pahit...k,wasalam =]
[ Telah diedit oleh: zaini_jb pada 04-12-06 15:00 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For zaini_jbProfil   Hantar PM kepada zaini_jb   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-06 16:47


Firstly, kepada mereka yang kecewa dalam perhubungan:

"Don't be sad that the relationship has ended, but smile because it happened.."


Kepada doktor_kampung (dan sahabatnya),

Jika betul ikhlas, takkan ada ungkitan atas pengorbanan yang pernah diberikan. jika kita ikhlas, kita tak mengharapkan balasan... Maybe the 5 years has been great, and has given pleasures and beauty of whatever feelings that existed. To God, to life, to yourself, to your studies, and to her. regret not that it has ended, but think of the things you felt in the whole 5 years. and how it has changed you to become a better person, as a devoter to God. and say Alhamdulillah that Allah let you experience it and taught you of something in life.

dan jika betul kita percaya pada Allah dan berserah padaNya, takkan ada rasa kecewa di kemudian hari. dan tidak akan rasa sedih kerana kehilangan insan itu. setiap ketentuan Allah yang berlaku, kita terima dengan hati yang terbuka.

ketika istikharah, tidak boleh langsung ada harapan pada sesuatu yang berat sebelah, atau mengharap pada sesuatu di atas keinginan kita sendiri. ketika istikharah, perlu ada perasaan 1,000,000% berserah pada Allah atau dalam erti kata lain, tak kisah langsung apa yang akan berlaku. tak kisah langsung kita dapat tak apa yang kita inginkan. yang penting bagi kita, kita mahukan petunjuk Allah yang benar. yang penting, apa-apa saja yang berlaku tu, tu yang terbaik.

tentang tudung labuh, semua orang pun dah faham sangat. don't ever judge a book by its cover.

yang tak tudung labuh pun ramai yang baik2. yang tak tudung labuh pun ramai yang istiqamah. and that's the most important, am i right?

wassalam.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 04-12-06 16:48 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 09:13


Rasanya ingin saya lontarkan satu persoalan buat mereka yang pernah mengalami percintaan dengan bukan mahram tetapi gagal ... apakah masih ada perasaan anda pada cinta yang lama itu ??? masihkah anda tersenyum dan terasa bahagia setiap kali mengenang kembali memori cinta lama ???

Apakah relevennya soalan saya dengan topik ini ??? Bukankah gadis bertudung labuh ini kembali pada cinta pertama ??? Jadi apakah benar cinta pertama itu begitu kuat bak logam yang dah dipateri ???

Kisah kawan naruto-san tu seharusnya dijadikan iktibar buat semua tunangan orang ... mmmm ... muslimah bekas tunang kepada kawan naruto-san tu pun bertudung labuh juga ke ??

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 06-12-06 09:20 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 09:52


Pada 04-12-06 12:10 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-11-06 13:49 , jiha posting:

!!! QUOTE !!!

kasihan nya...muslimat bertudung labuh selalu dkatekan wanita baik2 tapi bukan semua....soleha nya sesorg muslimat bukan teletak pada tudung tapi apd ktaqwaan nya...sabar saja lah. allah lagi maha mgetahui.

patah tumbuh, hilag bganti....cari saja yang lain.
bunga bukan skuntum, kumbag bukan sekor...kat rumah ana byak2 ekor ada...bunge pun macam-macam ada...hihihi.


sangat-sangat BERSETUJU....SOLEHNYA SESORANG MUSLIMAT BUKAN TRLETAK PADA TUDUNGNYA...macam-macam sekarang MNUSIA yang ADA


saya pun bersetuju sangat-sangat lah...solehahnya sesesorang muslimat itu tak wajar dinilai daripada berapa labuhnya tudung yang dipakai...begitu tu jugak solehnya seseorang muslimin tak wajar dinilai daripada cara muslimin itu berpakaian...sekadar pandangan...



Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

zafrullah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2006
Ahli No: 23286
Posting: 25
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 10:33


saya menyokong pendapat pendapat syahidatul(harap maaf andai tersalah eja).dr Fadhilah Kamsah pernah sebut dalam satu ceramah yang orang ikhlas ni tak akan sebut langsung yang dia ikhlas,dan tak akan ungkit langsung tentang apa yang dia pernah kongsi bersama.kita berdoa sajalahjika ia benar milik kita,maka kita pohon didekatkan hati kita padanya,dan begitu sebaliknya.jangan terlalu kecewa.peganglah kata - kata ni sampai ke akhir hayat kita `ALLAH SUBHANAWATAALA KNOW THE BEST FOR EACH OF US`..sekian terimakasih.maaf andai terkasar bahasa,tersilap bicara.wasalam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For zafrullahProfil   Hantar PM kepada zafrullah   Quote dan BalasQuote

sumayyah_mohdidris
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 12986
Posting: 19

Selangor  


posticon Posting pada: 06-12-06 14:01


assalamualaikum wbth...

aperkah relevennyer 'bertudung labuh' dengan cerita ini??..

adakah cukup hanya sekadar dia bertudung labuh..mungkin kirenyer kalau dia ber'spek'..maka boleh dibuat justifikasi sebagai cinta gadis ber'spek'??

mungkin elok benarlah kira nya dibuat sedikit modification pada tajuk, khuatir andai menimbulkan FITNAH pada pengamal ISLAM dan lagi parah pada kesucian ISLAM itu sendiri..

Wa Allahu Ta'ala A'lam

Al Islamu Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

  


  Member Information For sumayyah_mohdidrisProfil   Hantar PM kepada sumayyah_mohdidris   Quote dan BalasQuote

rifhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15169
Posting: 92
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 19:04


bila dengar cerita ni,terasa lah pulak..sebab saya ni bertudung labuh..
tapi,tak semua macam 2..mungkin ada hikmah di sebalik semua ni..mungkin ada yang lebih baik untuk kawan doktor_kampung..

Bookmark and Share

  


  Member Information For rifhanProfil   Hantar PM kepada rifhan   Quote dan BalasQuote

hayadih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.07.2005
Ahli No: 17007
Posting: 35
Dari: sG PeTaNi, JiTrA, aLoR sEtAr

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 22:02


Assalamualikum..

terasa terpanggil pula untuk ana kongsi pendapat..
bagi ana setiap kejadian ada hikmahnya..
kita tak dapat mnilai setakat mana keimanan seseorang meskipun dia bertudung labuh..
sesungguhnya hanya Allah yang maha mgetahui..
yang penting kita kena belajar untuk banyak-banyak bersabar dan redha..
kita sepatutnya bersyukur kerana Allah tunjukkan awal2 lagi sikap muslimah itu..
mungkin Allah nak menggantikan kita yang lebih baik darinya..
sapa tahu kan? wallahua'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hayadihProfil   Hantar PM kepada hayadih   Pergi ke hayadih's Website   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 15-12-06 01:13


Kiranya tiada cinta insani untukmu, cukuplah cinta Allah penyuluh hidupmu. Kelak akan ada CINTA untukmu dari insan yang mencintai Allah sebagaimana cintamu terhadap Allah :roll:


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

  


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 10:31


hai...
xthu nak cakap.
banyak andaian boleh dibuat..
terkedu dengar citani

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 10:39


ana setju dengan destinasiabadi dan ummusafiah...

semua insan ada kekurangan dan kelebihan,tiada siapa yang sempurna....
hanya iman dan taqwa pandangan Allah.

waalhualam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

sap
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12856
Posting: 13
Dari: bangi

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 11:28


tengok sekali, macam tak ada rasa apa-apa pun..tapi bila fikir balik...mcam tak manis saja nak cerita pasal ni...
rasa cinta tu Allah yang bagi, tapi kenalah pandai uruskan supaya tidak terjebak dengan cinta terlarang...

waalhualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For sapProfil   Hantar PM kepada sap   Quote dan BalasQuote

ibnujarir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27674
Posting: 56
Dari: ardullah

Selangor  


posticon Posting pada: 15-12-06 14:11


emh macam main tel bruk pula asalnyer cerita lain tb2 masuk bab tdung labuh pula.apa pun selagi kita tak ada ikatan yang rasmi kita tak boleh letak harapan yang terlalu tinggi ye lah bak kata orang tua2 hati ni boleh berubah2 so kita kena banyak brdoa agar hbungan kita sentiasa bahagia,sakinah dan sebagainya d atas landasan syariat yang betul

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnujarirProfil   Hantar PM kepada ibnujarir   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 14:55


salamm..
don't jugde book by this cover...
huhuhuhuh....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 15-12-06 15:18


ANA SOKONG IBN JARIR 99.99%




LOVE ISLAM!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 15:37


tak relevan dengan isu tudung labuh...
tak semestinya bertudung labuh tu dah jadi satu pakej yang cukup2 sempurna hingga kesilapan diperbesar2kan. kita bukannya maksum...
tepuk dada tanya iman...

wallahu'alam.


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 19-12-06 15:51


SALAM..

TUMPANG LALU EK..

SYUKRAN..:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 19:52


fahkum bizzawahir, wallahu yatawallassaraair..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 14:41


trigat saya pda memori lama saya bla baca benda ini

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 15:46


alhamdulillah..
ketahuilah bahawa sahabat anta sentiasa dalam
limpahan kasih sayang-Nya...

bersyukurlah...
bayangkan jika anta tahu tentang perkara itu selepas
berkahwin...
bukankah itu lebih perit...

jika apa yang kita inginkan..
tapi kita tidak memperolehinya...
maknanya ia diciptakan memang
bukan untuk kita...
tapi sedarlah...
berkat keikhlasan kita kerana Allah...
pasti ada yang lebih baik yang mana
dia juga akan ikhlas & kasih terhadap
kita semata2 kerana Allah... :wink:

tentang tudung labuh tu...
ana tak tau nak kata macam mana...
manusia boleh menilai...
mana kaca mana permata...
namun ALLAH lebih menetahui segala2nya... :-)

wallahu a'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 18:06


org yang sembunyikan cinta lalu dia mati tanpa cintanya kesampaian maka dia syahid?? hohoho..mana ada! Merepek semua ni, rendah sangatkah taraf syahid sehingga cinta tak kesampaian pun dah kira syahid.. kepada yang berkenaan atau sesiapa sahaja yang pernah dengar pasal hal ni, ketahuilah ia berasal daripada HADITH PALSU...pabila palsu maka ia tak benar sama sekali.. dulu-dulu org Melayu femesla pasal hadith ni, xsgka ada lagi penyebarnya hari ni..

ingat sahabat-sahabat sekalian menyebarkan HADITH PALSU, BERAT AZAB dan SEKSAANNYA, wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 13:47


LELAKI YANG BAIK DIJANJIKAN OLEH ALLAH MENDAPAT WANITA yang SOLEHAH..insya'allah

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 13:48


TUDUNG LABUH?

sejuk mata memandang dan hati sejuk melihatnya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 00:57


assalamualaikum...

ana nak ucapkan ribuan terima kasih atas nasihat sahabat2 semua. sahabat ana pun dah baca semua komen-komen yang diberi. tapi dia tetap tenang saja. katanya dia dah malas nak pkir pasal benda ni lagi. dia kata nak tumpu seluruh tenaga pada kerja-kerja jemaah yang tak lagi settle...

cuma ana dengar baru-baru ni ada keluarga yang nak merisik untuk sahabat ana ni. rupanya sahabat ana kenal muslimat ni satu masa dulu kat matriks. dia ada simpan hati kat muslimat tu dulu tapi dia tak berani nak bukak langkah sebab muslimat tu terlalu izzah di matanya. tak layak kalau nak jadi teman hidup...

apapun doakan sahabat ana ni ye. dia pejuang agama....tu kata-kata nya yang terakhir sebelum ana berpisah dengannya...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 28-02-07 03:52


salam 'alaik..

moga-moga sahabat doktor_kampung dah boleh hadapi kenyataan yang muslimah bertudung labuh tu bukanlah jodohnya..tapi ana rasa xptut dihighlight kan tudung labuh tu..takut org lain tersalah faham..jgnkan kerana nila setitik..rosak susu sebelanga..akhlak dan perilaku tidak boleh diadili dengan melihat pada luaran sahaja..memang lah org yang bertudung labuh ni dianggap perfect dalam bab2 agama..tapi jangan terlalu memandang tinggi pada golongan ini..jangan kerana kesilapan kecil..terus diblack list..kerana mereka juga manusia biasa yang sentiasa berusaha untuk memperbaiki diri..ana bukanlah nak mempertahankan wanita bertudung labuh..tapi dalam bab hati dan perasaan ni..tak ada kaitan rasanya dengan penampilan seseorang..mungkin Allah dah tentukan seseorang yang lebih baik untuk sahabat enta tu..jadi redha sahaja dengan ketentuan Allah..setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya..cuma perlu yakin dengan perancangan Allah untuk hamba2-Nya..sekian..

-salam ukhwah penuh mahabbah-

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

syahid_utamaku
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28941
Posting: 10
Dari: Malaysia

ivorycoast  


posticon Posting pada: 28-02-07 07:14


salam
ana setuju dengan pendapat srikandi_86

"Mari kita kembali kepada Allah.."

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahid_utamakuProfil   Hantar PM kepada syahid_utamaku   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 09:55


tidak patut dia buat macam itu kat awak....saya harap awak bersabar lah....mungkin ini dugaan dari allah untuk umatnya.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 23:08


hehehe...bukan kat saya. kat sahabat saya:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 23:14


Pada 30-11-06 21:08 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

kecewa ini sangat sakit....

setuju..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 23:30


Pada 23-01-07 13:48 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

TUDUNG LABUH?

sejuk mata memandang dan hati sejuk melihatnya..


salam alaik...
dengar tu sahabiah2 sekalian...
buktikn yang muslimah brtdung labuh ni ada ciri-ciri seperti yang disbut...jangan brukkn imej mslimah brtdung...
trbiyyah rohani seperti mana trbiyyah skap dan pmkaian kita...


-----------------
UKHWAH FILLAH LESTARI SELAMANYA


Bookmark and Share

  


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 03:54


Pada 02-12-06 09:35 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm ... gadis bertudung labuh pun bercinta juga rupanya .. ini yang buat saya nak cari seorang ni ... kat mana nak cari ya ... kat UIA mesti ramai ... :-P





Hehehe...Macam perli saja... :-D :-D :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 23:43


baca tak harian metro ahad lepas? cerita tentang muslimat bertudung labuh dan berpendidikan agama tetapi ada internal affair dengan suami org. nauzubillah... agak nya kalau sahabat ana tu teruskan hubungan dengan muslimat tu, mesti ada risiko jadi macam tu kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 00:09


"Marry a person who loves you, not marry the one you love."

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 01:19


doakanlah kebahagiaan ana hingga ke akhir hayat......

Bookmark and Share

  


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 02:05


soal hati tak boleh paksa...kita hanya mampu merancang...tapi Allah yang tentukan segalanya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 02:14


sadis...

Bookmark and Share

  


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 11:05



  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 11:15


salam
saya setuju dengan fansurina tu,
biasalah kalau orang yang kuat iman nya pada Allah,
lebih kuat dugaan yang terpaksa ditempuhi,
saya doa kan sahabat doktor_kampung tu mampu mengharungi dugaan dari Yang Maha Esa tu,
yang penting tawakkal kepada Allah,anda telah berusaha pada jalan yang betul, so banyakkan bersabar ok?

----------------------------------------
Ada manafaat bagi mereka yang mahu berfikir

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 21-04-07 11:20


sabar saja lah....mungkin tu salah satu ujian dariNya...
mungkin ada yang lebih baik dan tau menghargai...

Bookmark and Share

  


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

whiteorched
Warga Rasmi
Menyertai: 25.07.2006
Ahli No: 25408
Posting: 2
Dari: bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 22-04-07 15:31


:-) salam..

bersabarlah dengan ujian Allah..

"Bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu yang menciptakan segalanya,yang menimpakan ujian,yang menjadikan sakit hatimu,yang membuatkan keinginanmu terhalang,serta menyusahkan hidupmu,pasti akan damai lah hatimu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia,bukan kerana Allah tidak tahu deritanya hidupmu,retaknya hatimu,tapi mungkin itulah yang Dia mahu kerana Dia tahu hati yang sebeginilah yang selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat dan akrab dengan-Nya..(^__^)

~Allah is enough for me~

Bookmark and Share

  


  Member Information For whiteorchedProfil   Hantar PM kepada whiteorched   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-07 15:37


:-? :-( :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-04-07 15:51


assalamualaikum...

!!! QUOTE !!!

"Marry a person who loves you, not marry the one you love."


pandangan yang sebenarnya berpijak pada bumi yang nyata

bak kata lirik lagu Rindu Bayangan(Care Free) :

usah dirindu pada tak sudi...

p/s : lagu Rindu Bayangan ni pernah jadi no 1 dalam Carta Lagu radio 1 RTM sekitar tahun 1979 dulu selama 14 minggu.
:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-04-07 15:53


Carefree

Rindu Bayangan

Bila kukenang kurenung gambar wajahmu
Kisah yang lalu tak akan berulang lagi
Lupakan saja cerita lama
Usah dirayu pada yang tak sudi

Janganlah dinanti pada yang telah pergi
Hanya luka lamakan berdarah kembali
Kini kecewa tidak terkata
Mengapakah itu disebut lagi

( korus )
Apalah yang hendak di kata
Sudah suratan takdir yang menentukan
Ooh..oh..inilah ragam manusia
Manis di bibir pandai bermain lidah

Berputar-putar membelitkan kata-kata
Hanya linangan air mata yang menitis
Pada bayangan di angin lalu
Membisikkan kata rindu bayangan

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

syasya2130
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.01.2007
Ahli No: 28380
Posting: 36
Dari: sentul,kl

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 15:57


saya no komen tapi terharu dengan cerita di atas..paras rupa seseorang dan dr segi pakaian tak menjamin isi hati seseorang..kadang orang yang dianggap jahat tu lebih baik dr orang yang kita nampak baik...ni pandangan saya saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For syasya2130Profil   Hantar PM kepada syasya2130   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 15:58


Pada 22-04-07 15:51 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!



usah dirindu pada tak sudi...


Aku meminta pada yang ada
Aku merindu pada yang kasih
Aku merayu padamu yang sudi... merindu ku


:-D :-D :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-07 16:00


:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 17:55


pakai tudung labuh ke apa pun...yang penting cinta itu suci...

Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 18:43


Pada 22-04-07 15:51 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

!!! QUOTE !!!

"Marry a person who loves you, not marry the one you love."


pandangan yang sebenarnya berpijak pada bumi yang nyata

bak kata lirik lagu Rindu Bayangan(Care Free) :

usah dirindu pada tak sudi...

p/s : lagu Rindu Bayangan ni pernah jadi no 1 dalam Carta Lagu radio 1 RTM sekitar tahun 1979 dulu selama 14 minggu.
:-)


tu lah, betul kan? Nabi Muhammad s.a.w. pun menerima Khadijah yang datang melamarnya.

cari orang yang suka kita, tu lebih terjamin.... bab kita nak suka balik, yang itu slow-slow.

p/s: lamanya 1979. saya belum dilahirkan pun.. hu~


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 18:45


Pada 22-04-07 17:55 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

pakai tudung labuh ke apa pun...yang penting cinta itu suci...


erm, tou_aii... cinta suci tu sesama manusia, bagaimana ye? walaupun tak masuk exam, tapi nak tahu jugak bagaimana. :-P


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 22-04-07 18:46 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 01:37


ye lah tou_aii...nak tau juga bagaimana...

Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-04-07 02:59


!!! QUOTE !!!

p/s: lamanya 1979. saya belum dilahirkan pun.. hu~


cuba syahidatul tanya parents mereka pernah tak dengar lagu ini...sekarang ni lagu ni biasa kedengaran di sinar.fm

walaupun masa 2 umur saya baru saja 6 tahun tapi aura lagu ni menakjubkan...macam Mawi sekarang lah...lagu ni jadi siulan anak-anak muda masa tu dan jadi nostalgia buat semua...

p/s : teringat katun 'Diari Rang Bujang' dalam majalah Geli Hati mase2 2... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 09:14


Pada 22-04-07 15:58 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-04-07 15:51 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!



usah dirindu pada tak sudi...


Aku meminta pada yang ada
Aku merindu pada yang kasih
Aku merayu padamu yang sudi... merindu ku


:-D :-D :-D



erm macam kenal saja lagu ini...siapa nanyi ye.....rupany ramai juga yag alami nasib macam kawan doktor_kampung ye.....erm...bawa lah bersabar ye..... ada hikmah itu macam kawan-kawan lain kata....


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

orangmiskin
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15608
Posting: 14
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-07 11:18


bertudung labuh ad perasaan dan nafsu juga
tak semestinya org tudung labuh tak boleh bcinta
tapi juga batas syariat lah
jangan sampai org pandang serong kat org pakai tudung labuh ni

Bookmark and Share

  


  Member Information For orangmiskinProfil   Hantar PM kepada orangmiskin   Pergi ke orangmiskin's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 02:26


:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-04-07 02:31


lah lah lah lah lah lah

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 03:56


:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 27-04-07 07:39


...minat gadis bertuduh labuh...tapi ada ke yang sudi bertakhta di hati..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 08:40


biasa lah tudung labuh pun manusia juga .. saya pun pernah ada pengalaman diminati tudung labuh ... tapi sesetangah mereka tu tak ada lah nak bercinta sangat cuma nak "booking" kita untuk dijadikan teman hidup tetap saja ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» cinta gadis bertudung labuh????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.238353 saat. Lajunya....