Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 42 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 52 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 52 hari yang lalu
eme86: 53 hari yang lalu
sunan-faqih: 58 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: muslimin kelantan panassss baran????


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» muslimin kelantan panassss baran????

Please Mendaftar To Post


Oleh muslimin kelantan panassss baran????

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 13:09


betul ke muslimin kelantan
kebanyakannya panassss baran????

ana saja nak tau... :-?

kalau salah tolong betulkan ye... :wink:

tapi ramai kawan-kawan ana cakap
muslimin dari kelantan panas
paran...
mudah marah... :oops:
sebab itu agaknya ramai
orang klte kawin dengan orang klte
jugak..
may be hanya muslimat klte
saja yang memahami.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 13:23


:-) Bismillahirrahmanirrahim...

entah lah...tapi kalau ikut pengalaman ana, pernah juga dapat yang cepat nak marah, tak boleh bertolak ansur langsung dan langsung tak memahami...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 13:34


bukan panas baran..cuma perihatin dan gedebe sikit-sikit

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 13:36


Dulu saya pernah duduk sebilik dengan seorang muslimin dari kelantan...ok saja...Dua orang lagi dari terengganu...Bila dia orang berbual sesama sendiri satu benda pun saya tak faham... :lol: :lol: :lol:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 13:44


orang KL tak panas baran? cuba cek betul-betul...

teringat satu gelagat orang KL, di jalanraya kalau kita tersilap sikit saja terus kena jeling berkali2, macam tak puas hati saja caranya :lol:

anda pernah kena? :-?

p/s: org KL merujuk kepada penghuni KL, tak kira dari mana asalnya, sebab orang yang betul-betul asal KL berapa kerat saja.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 13:53


Saya pernah kena juga...masa tu kita orang pergi KL nak kereta...Salah sikit saja dah kena hon...lepas tu pandang macam nak makan orang saja...Mentang-mentang lah kereta kita orang tu plat terengganu...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 14:17


ore kelate baikla.....................
bakpo?
tok percayo anda?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 15:11


huhuhu....
ya, ore kelate baik tapi rasanya ada benarnya muslimin kelantan ni panas baran. Ni berdasarkan pemerhatianlah tapi bukan semua, adalah segelintir saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 14-11-06 15:28


Erm, ana ada satu lagi soalan:
betulkah orang kelantan makan nasi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 15:29


hmm...

kebanyakan lelaki panas baran yang saya jumpa dan kenal, berasal dari kelantan... pelik juga bila memikirkannya.

tapi mereka sangat baik sebenarnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

CheLi
Warga Rasmi
Menyertai: 18.12.2005
Ahli No: 21239
Posting: 13
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 16:40


mungkin org lelaki klntn panas baran, tapi yang penting hati baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For CheLiProfil   Hantar PM kepada CheLi   Quote dan BalasQuote

yanyes
Warga Rasmi
Menyertai: 13.02.2006
Ahli No: 22664
Posting: 14
Dari: pasir mas

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-11-06 17:06


betulkah orang kelantan makan nasi?

salam....:)
kalau tak make nasi....bis tu nak make apa?
hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanyesProfil   Hantar PM kepada yanyes   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 17:35


:-) Bismillahirrahmanirrahim...


tapi ana percaya, bukan semua lelaki kat kelantan atau kat mana-mana lah panas baran...semua tu atas didikan keluarga, sifat mereka yang tersendiri, karekter mereka dah macam tu...mungkin juga mereka ada masalah yang tersendiri yang kita tak tahu...

ada juga lelaki yang baik, sabar, tak panas baran, lemah lembut, berbudi bahasa kat kelantan pun, cuma tak jumpa lagi agaknya yang macam tu...kadang-kadang loghat mereka kasar sikit, tapi bagi mereka sesama sendiri biasa saja...kita yang orang luar rasa macam mereka tu panas baran... :roll: :roll: :roll: :roll: :-)


senyum tu kan sedekah.... :-) :-)


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 17:42


Pada 14-11-06 13:34 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

bukan panas baran..cuma perihatin dan gedebe sikit-sikit


:-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-11-06 18:21


Ye ke..tak semua tu.
Ramai yang saya kenal macam ok saja..
Semua negeri ada yang kaum muslimin yang panas baran..
Panas baran jika buat mereka sakit hati, mestilah meletupkan..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 20:02


Pada 14-11-06 15:28 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Erm, ana ada satu lagi soalan:
betulkah orang kelantan makan nasi?

:lol: :lol: :lol: sinis betul mohdnurhakimin ni

kenapalah buka topik2 macam ni, org kelantan tu bukan manusia kah? mereka tak ada perasaan kah?


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 14-11-06 20:10


Pada 14-11-06 17:06 , yanyes posting:

!!! QUOTE !!!

betulkah orang kelantan makan nasi?

salam....:)
kalau tak make nasi....bis tu nak make apa?
hehehe


Sengaja ana tanya soalan darjah suku. Tidak jauh beza dengan topik ini.
Sebelum ini ada topik orang kelantan anak ramai (mungkin lebih intelek dari tajuk ini),seterusnya, tentang orang pasir mas (juga di kelantan) yang dikatakan lawa,sebelum datang tajuk muslimin kelantan panassss baran????

Mungkin selepas ini datang tajuk orang kelantan makan biskut meri, orang kelantan pakai talipon tangan K750i, orang kelantan minum air yang dimasak, orang kelantan pakai kereta peugeot, dan banyak lagi soalan yang tidak jauh bezanya dengan orang kelantan makan nasi.
Soalan-soalan yang sangat intelek, sehinggakan Einstein dan Aristotle belum pernah terfikir untuk ketengahkan.

Asyik-asyik orang kelantan.
Seolah-olah kelantan bukan dalam Malaysia.
Mungkin kelantan banyak keistimewan.
Tetapi, tempat lain juga sama, punya banyak keistimewaan.

Ana takut, dengan trend bertanyakan soalan-soalan sebegini menjuruskan kita kepada asabiah.
Ana takut terjerat dalam asabiah.
Yang disebut racist dalam bahasa Inggeris.

Dunia marah apabila orang hitam dan arab dipanggil ganas.
Jawapan dunia juga sama dengan jawapan di sini.
Jawapan orang racist juga lebih kurang.

Maafkan ana jika anda rasa ana tersasar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 13:57


ana tanya saja..

tak perlu lah nak gaduh2 atau nak asabiah kat sini...

bukankah semua umat islam itu bersaudara...

kalau benar mereka panas baran..
itu sifat yang allah berikan...


cuma ana minta,
kalau betul panas baran,
ubah2 lah...

mana ada orang yang suka kena marah... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

runuzaakmal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11507
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-06 15:26


assalamualaikum......

ana pun asal dari kelate...
boleh tahan juga topik ni...
panas baran tu mungkin juga bagi muslimin kelate tapi tak semua, based on org tu lah. tapi biasanya, ia di kaitkan dengan muslimat kelate yang agak sikit panas baran. macho beb org kelate 2....tak perfect manusia ni. handsome tapi agak pemarah, lawa tapi sombong....so pandai2le erk.......

p/s: kawe bagi pendapat saja jaghe marah.....

wasalam....

" apa DIPANDANG PADA MUKA yang CANTIK & HANDSOME tapi
                        TANPE BUDI PEKERTI "
         " BIAR RUPER HANDSOME & CANTIK BERTAMBAH
HANDSOME & CANTIK lagi JIKA PERIBADINYER HANDSOME & CANTIK "

Bookmark and Share

    


  Member Information For runuzaakmalProfil   Hantar PM kepada runuzaakmal   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-11-06 15:59


bahsa kelantan bahasa yang pelik dan sukar difahami...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 17:28


memanglah, apa-apa bahasa pun kalau kita tak faham kita akan rasa benda tu pelik tapi bila faham tak ada apa yang pelik...

sejak akhir2 ni saya suka baca buku sastera dan saya dapati banyak perkataan yang saya sangkakan itu adalah dialek kelatan rupanya adalah bahasa melayu (maksudnya ada dalam kamus dewan bahasa dan pustaka), contohnya:

1. berdener
2. bergocoh
3. pukul gambar
4. pecat baju

hehe...dah lupalah itu saja yang ingat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 02:13


:-) Assalamualaikum......

Tak setuju jika panas baran ni di specifickan pada satu2 tempat saja..kerana panas baran ni sifat individu..kat mana-mana kita jumpa orang panas baran...sebab tu ada hadith nabi yang menyebut " lah Ta'dho'" iaitu jangan marah,marah hanya pada tempat2 tertentu atau pada perkara2 tertentu namun tidak sampai berlebih2.....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 02:33


Pada 24-11-06 02:13 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum......

Tak setuju jika panas baran ni di specifickan pada satu2 tempat saja..kerana panas baran ni sifat individu..kat mana-mana kita jumpa orang panas baran...sebab tu ada hadith nabi yang menyebut " lah Ta'dho'" iaitu jangan marah,marah hanya pada tempat2 tertentu atau pada perkara2 tertentu namun tidak sampai berlebih2.....




:-) Bismillahirrahmanirrahim...



ya...!!!!ana sependapat dengan alexender...
sifat ni adalah sifat individu tu sendiri..mana boleh di spesifikkan pada sesuatu golongan, satu2 tempat...

ana juga menharapkan agar mereka2 yang panas baran ni bawak2 lah berubah sebab org tak suka org yang bersifat macam tu...
ia akan buat org ramai akan bertambah jauh dari kita..
siapa suka kena marah???
bila org tak suka kena marah, semestinya org akan menjauhkan diri dari kita nanti...


wassalam...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 09:12


Pada 15-11-06 13:57 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

ana tanya saja..

tak perlu lah nak gaduh2 atau nak asabiah kat sini...

bukankah semua umat islam itu bersaudara...

kalau benar mereka panas baran..
itu sifat yang allah berikan...


cuma ana minta,
kalau betul panas baran,
ubah2 lah...

mana ada orang yang suka kena marah... :-D


salam..masyaAllah benar sangat tu...biarlah apapun sifat mereka,hanya zat Allah yang maha Mengetahui setiap sesuatu...


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-11-06 09:26


Pada 14-11-06 13:09 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke muslimin kelantan
kebanyakannya panassss baran????

ana saja nak tau... :-?

kalau salah tolong betulkan ye... :wink:

tapi ramai kawan-kawan ana cakap
muslimin dari kelantan panas
paran...
mudah marah... :oops:
sebab itu agaknya ramai
orang klte kawin dengan orang klte
jugak..
may be hanya muslimat klte
saja yang memahami.. :-D



saya rasa ok saja..tak panas baran pun..

p/s: muslimat yang bukan kelantan jangan takut pulak,ceh, macam promote pulak..


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-11-06 09:41


Ana rasa topik ni kena tukar tajuk lah sikit.....

"betul ke org kelate panas baran" -------> "betul ke org kelate handsome"

Tajuk tu baru betul.....hihihi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 24-11-06 11:00


salam..
tak juga macam tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 11:43


Salam..

Marah tidak ada korelasi langsung dengan sesuatu kawasan atau tempat. Walaupun saya bukanlah org Kelantan, saya tidak bersetuju dengan tanggapan ini. Adalah tidak adil sama sekali memberi persepsi bahawa org sini begini, org sana begitu apatah lagi persepsi yang memburuk-burukkan sesuatu golongan. Jauhilah prasangka buruk terhadap sesiapa sahaja kerana ia adalah larangan Allah swt..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 11:49


Ana rasa topik ni kena tukar tajuk lah sikit.....

"betul ke org kelate panas baran" -------> "betul ke org kelate handsome"

Tajuk tu baru betul.....hihihi...

ana sokong!!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

srikandi_jilbab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 584
Posting: 84
Dari: bumi serambi mekah+ KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 15:54


dah namanya manusia, perangai pun mesti lah macam2x...ada yang panas baran, yang lemah lembut, yang baik hati, yang gedebe...negeri lain pun sama juga, sebab dihuni oleh manusia, lain lah kalau negeri lain tu penduduknya bukan manusia..dah tu apa yang pelik?

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_jilbabProfil   Hantar PM kepada srikandi_jilbab   Pergi ke srikandi_jilbab's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_jilbab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 584
Posting: 84
Dari: bumi serambi mekah+ KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 15:54


dah namanya manusia, perangai pun mesti lah macam2x...ada yang panas baran, yang lemah lembut, yang baik hati, yang gedebe...negeri lain pun sama juga, sebab dihuni oleh manusia, lain lah kalau negeri lain tu penduduknya bukan manusia..dah tu apa yang pelik?:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_jilbabProfil   Hantar PM kepada srikandi_jilbab   Pergi ke srikandi_jilbab's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 16:14


salam...
lain padang lain belalang..
rambut sama hitam tapi hati lain2..
manusia ini bayak ragamnyer..mana ada manusia pergainyer same..tengok cap jari kita sendiri dah laaa...tak ada yang samenyer..
huhuhuhu...itulah kelemahan manusia...dan setiap orang ada kelemahannya...tak perlu dipertikaikan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 14-12-06 16:20


hehe..ana pernah jumpa perempuan kelantan yang pelik peelnye.dia saja yang betul. kangkadang geram jugak..tapi ana sabarkan sajalah...tapi..ada jugak yang baik, lembut dan memahami.macam senior ana kat utm dulu.ana masuk bilik dia, jadi rumet dia..mm..seronok dok dengan dia..rindulah pula kenangan lama B-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 14-12-06 19:11


tak ada lah...cute-miut ada lah...hehehhehee

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

jawa_kgbaru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.11.2006
Ahli No: 27414
Posting: 53
Dari: Kampung Baru

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 21:59


ada sekali itu.. kakak saya pulang dr kerja pukul 12.30 mlm..so nak masuk rumah tiba-tiba ada kereta waja menyibuk tepi pagar rumah..(parking sebab makan kat gerai depan rumah), kakak saya pergi kat gerai tu tak ada org sahut..lepas itu ada seorang mamat kelantan itu.. lari cepat-cepat nak elak dr kakak saya.. then, kakak saya tanya kat dia Kenapa parking sesuka hati..lepas itu buat derk..tanya sekali lagi boleh dia melenting, marah kata "awak bertudung sopanlah sikit!"...then, blah begitu saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jawa_kgbaruProfil   Hantar PM kepada jawa_kgbaru   Pergi ke jawa_kgbaru's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:43


Pada 14-11-06 13:09 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke muslimin kelantan
kebanyakannya panassss baran????

ana saja nak tau... :-?

kalau salah tolong betulkan ye... :wink:

tapi ramai kawan-kawan ana cakap
muslimin dari kelantan panas
paran...
mudah marah... :oops:
sebab itu agaknya ramai
orang klte kawin dengan orang klte
jugak..
may be hanya muslimat klte
saja yang memahami.. :-D



mebbe, kbetulan org kelantan yang u jupe, yang panas baran agaknya..
ramai juga kelantanese yang i jupe, ok saja..ada yang lawak, ada yang friendly, ada yang pemalu...belum jupe lagi yang panas baran..laser sikit adalah..hehe..tapi laser kerana benar lah..

aa..what do you mean by "rg kita kawin dengan org kita jugak?"
tak paham...hehe


-----------------
http://360.yahoo.com/farwynafaroque


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 14:21


Pada 24-11-06 09:41 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Ana rasa topik ni kena tukar tajuk lah sikit.....

"betul ke org kelate panas baran" -------> "betul ke org kelate handsome"

Tajuk tu baru betul.....hihihi...


haiiii...org kelantan..org kelantan..... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 14:31


sebnonyer dulu memang teman pikio orang klate paneh baran, tapi sekarang baru teman tau, panas baran deme ni bertempat...dme ni adekalenye lembut...Alhamdulillah...
Bersyukur dapat berbagai bangsa melayu pelbagai keturunan...

tak baik cakap deme ni paneh baran...
kita ni melayu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 16:21


maso bilo pulok ore jate klate bekeng...silap tu...sero supo juruh blako jah sore..sore...hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

madiha
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2007
Ahli No: 28033
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 17:55


ore klate baik2 jah.....insyaallah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For madihaProfil   Hantar PM kepada madiha   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 18:33


hahaha.. macam-macam lah awak semua ini...
saya asal perak tapi saya suka bahasa pelat kelate and ganu.. suka dengar kawan-kawan cakap dalam pelat mereka... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 19:45


bagus lah... orang kelantan ni memang special sikit kat tanah melayu ni... duta2 kecil kelantan di serata muka bumi... jagalah diri anda... hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

solehah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2006
Ahli No: 27962
Posting: 90
Dari: egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 19:55


SALAM...
bagi saya mereka k saja...
cuma kkadang mereka kat egypt ni terlalu asobiyah sesama iorg saja..harap muhasabah ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah86Profil   Hantar PM kepada solehah86   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 20:26


salam..
tak tahu lah. tapi ada jugak muslimin negeri lain yang lebih panas baran dari muslimin kelantan.
heheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

nur_alhanuun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2006
Ahli No: 27815
Posting: 46
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 20:31


salam...

ada juga muslimin kelate yang ana jumpa panas baran. tapi yang baik pun laagi ramai. maknanya kita tak boleh generalize sesuatu sifat untuk semua org... yang penting hati mesti baik :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_alhanuunProfil   Hantar PM kepada nur_alhanuun   Quote dan BalasQuote

bee_hasanah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27885
Posting: 67
Dari: Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-01-07 12:47


saya sokong pendapat ukhti solehah86.

Mungkin assabiyah sikit agaknya.
selalu ana tengok depa akan geng dengan depa saja..
tapi tak semua lah

;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bee_hasanahProfil   Hantar PM kepada bee_hasanah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 12:54


betul ke?...
sepanjang ana berkawan dengan muslimin kelantan ni, ok saja.
kalau ada pun mungkin sikit-sikit saja agaknya. tak pun jarang2.
biasalah tu, orang lelaki ni kuat marah sikit.
tapi, kalau di tarbiah nafsu "amarah"....insyaALLAH lembut sikit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 13:11


Assalamualaikum....

bagi saya semua negeri ada org yang panas baran, bukan kelantan saja, perak ,kedah, johor, terengganu , sarawak, semua negeri dan negara lah, tak dapat nak senaraikan semua.....
saya ada roomate org kelantan, dah dua tahun kami se-roomate...
dan saya juga ada ramai kawan org kelantan.....
apa yang saya perhatikan, lain org lain ragamnya....ada yang lembut, peramah, garang, panas baran, baik, dan etc.......

Erm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-01-07 13:23


Famous nyeeeee pasal orang kelantan ni ya..
Macam-macam ada.
Ala.. bukan orang kelantan saja lah..
Orang negeri lain pun ada jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

nrelisa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26937
Posting: 33
Dari: tempat beradanya makhluk Allah

haiti  


posticon Posting pada: 17-01-07 13:57


Pada 17-01-07 13:23 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Famous nyeeeee pasal orang kelantan ni ya..
Macam-macam ada.
Ala.. bukan orang kelantan saja lah..
Orang negeri lain pun ada jugak..



JANGAN HANYA NILA SETITIK HABIS SUSU SEBELANGA...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nrelisaProfil   Hantar PM kepada nrelisa   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 14:02


.. bagi aku.. panas baran ini bergantung pada individu.. jadi kena cegah sebelum parah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 14:47


:roll: yo lor anda......dok eh....sikit-sikit saja oghe kelate begitu....buka semo.......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

suzi198
Warga Rasmi
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28214
Posting: 5
Dari: johor

malaysia  


posticon Posting pada: 17-01-07 15:00


muslimin kelantan panas baran? tak semestinya muslimin kelantan saja yang panas baran...panas baran ni bergantung pada individu..anyway..pandai2 lah kawal perasaan 2 supaya tak menyakiti hati orang lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suzi198Profil   Hantar PM kepada suzi198   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 15:00


masalah tu kalau panas baran... bagaimana agaknya bila kawin yerkk....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-01-07 15:27


Dah lah tu.. Jangan lah asyik keluar saja topic pasal Negeri Kelantan ni..
Nanti lain pula tanggapan orang lain terhadap negeri Kelantan ni..
Kan semakin sikit pula pelancong yang akan melawat Kelantan..

Yang paling teruk sekali, takut-takut semakin kurang orang luar yang meminati orang Kelantan ni...
Nanti, terpaksa lah orang Kelantan memilih orang Kelantan saja untuk menjadi pasangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 20-01-07 02:23


tah lah...
org kelantan jadi perbualan hangat kat forum ni...Kenapa ek???
ada-ada saja nak kata kat org kelate ini...

kata org kelate panas baran...
stereotyping lagi....
Kalau saya kata lelaki sarawak lembut macam mana???
sebab kebanyakan yang saya jumpa memang lembut...
cuma ada banyak peringkat....yang setakat lembut saja hinggalah yang memang mekap..
boleh ke saya kata org swk macam tu....(jangan marah ye sarawakian)
mana boleh!!!
sebab ada yang baik dan bagus...lelaki sejati
cuba lah jangan label kan org macam tu...
banyak lagi benda lain yang boleh dibuat selain melabel org tu macam ni...org ni..macam tu...
maaf jika terkasar
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 20-01-07 02:27


Pada 14-12-06 21:59 , jawa_kgbaru posting:

!!! QUOTE !!!

ada sekali itu.. kakak saya pulang dr kerja pukul 12.30 mlm..so nak masuk rumah tiba-tiba ada kereta waja menyibuk tepi pagar rumah..(parking sebab makan kat gerai depan rumah), kakak saya pergi kat gerai tu tak ada org sahut..lepas itu ada seorang mamat kelantan itu.. lari cepat-cepat nak elak dr kakak saya.. then, kakak saya tanya kat dia Kenapa parking sesuka hati..lepas itu buat derk..tanya sekali lagi boleh dia melenting, marah kata "awak bertudung sopanlah sikit!"...then, blah begitu saja..


cuba tengok iklan kat TV..pasal bersopan Kalau tak silap
pasal seorang laki yang ketanya terhadang..lepas itu buat bising
bila tuan punya kereta yang hadang datang..buat bising lagi sampai hmpr nak kena belasah

bersopan lah sikit...bersabar lah sikit
mungkin dia ada emergency tu...
fikir-fikir sendiri


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 20-01-07 06:36


salam'alaykum...semua negeri sama saja...
banyak sangat ke kes dera di kelantan? banyak ke kes pukul di kelantan?
xjugak kan..marahnya seorang insan tu bersebab..kesabaran manusia pun terbatas...mungkin mereka cepat marah..tapi pemaaf orangnya..
ada orang jenis xkuat marah tapi berdendam..
hati manusia tiada siapa yang tau..huhu...wassakam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 09:54


tak boleh cepat buat kesimpulan....
kat mana pun, ada yang baik..ada yang tak

dulu pernah juga duduk sebilik dengan budak kelantan...
suka senyum saja dia :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sahabat83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15922
Posting: 151
Dari: skpc(1)-sesma-ikip3-upm-cosmopoinkb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 12:42


bergantung lah pada orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat83Profil   Hantar PM kepada sahabat83   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 13:11


betul lah tu...banyak pusara kat KL tu penghuninya mati kena penampar orang kelate :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

jannatulmakwa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.10.2006
Ahli No: 26786
Posting: 29
Dari: dari bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 13:45


bukan sumo panas baran...
ada jugak yang caring dll....
jangan disebabkan nila setitik habis susu sebelanga....;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannatulmakwaProfil   Hantar PM kepada jannatulmakwa   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 12:27


Pada 22-01-07 13:11 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

betul lah tu...banyak pusara kat KL tu penghuninya mati kena penampar orang kelate :-D




-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 13:15


iyakah MUSLIMIN KELATE PANAS BARAN?......MUNGKIN DISEBABKAN UNGKAPAN 'GEDEBE' TU agaknya......TAPI SAYA YAKIN, tak semua begitu.......BERKENALANLAH DENGAN MUSLIMIN DI SANA:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 13:40


org kelantan COMEL, LAWA, CUN, BAIK HATI, SOPAN, PANDAI, BIJAK, MESRA, KELAKAR, dan bermacam2 lagi...macam-macam ada....
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-03-07 13:42


ana relax jah... mana panass barannnn...


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 00:45


bakpo oghe klate lagu tu...
depend on himself...

p/s:muhasabah diri kita semula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 03:44


Dah banyak topik dalam ukhwah ni memperkatakan tentang benda-2 seumpama ini .. org kelantan lawa, Kenapa org kelantan panas baran ? Kenapa org kelantan ramai anak ? kelantan macam tu lah, kelantan macam ni lah ...

Kenapa perlu ada topik macam ni ??? Kenapa org kelantan sering dijadikan subjek ?? adakah org negeri lain tak ada keluarga yang punya ramai anak ? adakah kat kelantan saja yang ada org yang panas baran ???

kalau betul nak sangat cakap pasal kelantan Kenapa tak ceritakan tentang asal-usul dialek kelantan, sejarah kewujudan negeri kelantan ...

Dan saya tengok kbnykan yang memulakan topik sebegini bukan org Kelantan .. seolah-2 ada suatu persepsi yang mengatakan org kelantan macam tu dan macam ni ... cuba meletakkan suatu pemikiran yang mana org kelantan wajib ada ciri-2 tertentu ... ini boleh menjurus ke arah menimbulkan sangkaan buruk dan prejudis terhadap org yang punya darah Kelantan ...

Sudah tiba masanya untuk kita tidak lagi mempedulikan soal-2 kenegerian ... biar lah dari negeri mana pun asalkan kita rakyat Malaysia, org Islam ... maaf kalau saya kata yang topik ni childdish .. cukup lah tu ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-03-07 07:28


Pada 09-03-07 03:44 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Dah banyak topik dalam ukhwah ni memperkatakan tentang benda-2 seumpama ini .. org kelantan lawa, Kenapa org kelantan panas baran ? Kenapa org kelantan ramai anak ? kelantan macam tu lah, kelantan macam ni lah ...

Kenapa perlu ada topik macam ni ??? Kenapa org kelantan sering dijadikan subjek ?? adakah org negeri lain tak ada keluarga yang punya ramai anak ? adakah kat kelantan saja yang ada org yang panas baran ???

kalau betul nak sangat cakap pasal kelantan Kenapa tak ceritakan tentang asal-usul dialek kelantan, sejarah kewujudan negeri kelantan ...

Dan saya tengok kbnykan yang memulakan topik sebegini bukan org Kelantan .. seolah-2 ada suatu persepsi yang mengatakan org kelantan macam tu dan macam ni ... cuba meletakkan suatu pemikiran yang mana org kelantan wajib ada ciri-2 tertentu ... ini boleh menjurus ke arah menimbulkan sangkaan buruk dan prejudis terhadap org yang punya darah Kelantan ...

Sudah tiba masanya untuk kita tidak lagi mempedulikan soal-2 kenegerian ... biar lah dari negeri mana pun asalkan kita rakyat Malaysia, org Islam ... maaf kalau saya kata yang topik ni childdish .. cukup lah tu ...


betul-betul kita 1 negara, 1 agama, semua sama cuma antara under under merah hijau saja @ tuan guru & ... saja.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-03-07 08:35


tak semua orang klate begitu..takkan seorang buat salah semua orang klate dikatakan panas baran..orang bukan klate pun rasanya panas baran juga kan...itu semua terpulang pada diri masing-masing,tak kisahlah orang klate or bukan orang klate.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 13:33


ish2......
xsemestinye kan?
pernah dengar kisah imam syafie berdebat dengan imam malik?
pasal org itu selalu bermusafir......
org yang bermusafir bukan selalu akan keluar brmusafir kan?
ad mase2,mereka akan dok saja kat rumah kena?
macam itu juga dengan muslimin org kelantan......
bukan semua yang panas baran.......
tok guru nik aziz kan soft spoken org nya?
wallahu a'lam

:-D :welcome: :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 09:07


rasanya bukan panas baran..
tapi sangat sensitif!!
sensitif dengan keadaan sekeliling..

kalau ada isu yang merobek hati..menyakitkan jiwa..
boleh tengok siapa dulu yang sensitif..
biasanya dr kelate! :)

honestly, lelaki kelate ni baik jah..
dan sanggup berkorban walaupun suka berpuak..
itu realiti.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 15:39


Tak baik tuduh bukan-bukan pasal orang kelantan... Asyik-asyik orang kelantan... Asyik-asyik orang kelantan...Tak baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 16:03


iyakah macam tu. rasanya sikap atau tabiat ni atas individu tu sendiri. ia dipengaruhi oleh negeri ke. baru tau neyh. hmmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-01-09 11:36


emm...semua orang ada kelemahan masing-masing..
bukan semua orang sempurna..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

sabrina_asu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26284
Posting: 39
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 20-01-09 11:49


EMM....

saya percaya ...ada kebenarannya...

jika tak...

Kenapa ada yang persoalkan topik ini...

papun...

soal kenegerian tak penting...

mungkin...

muslimin...

agak ego.dan cepat panas ..apabila... berlaku..sesuatu yang bukan kehendak atau caranya...

tapi...

ada juger yang tak begitu...

bukan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_asuProfil   Hantar PM kepada sabrina_asu   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 20-01-09 11:54


memang biasanya org ktln kawin dengan org kltn, tkpun kedah.. sejenis agaknya..tapi ada saja yang kawin dengan org KL dan sebagainya.. depends.

tapi muslimin kelate ni memang unik @ pelik sikit sikapnye..memang jenis begitu.. tkpele..Kalau dah jodoh, pelik pun pelik lah..terima saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-09 12:25


salamualaik

ok saja...masa ana belajar kat kedah..rmi kawan kelantan...semua baik-baik...tak ada yang panas baran...

cuma mereka suka duduk lepak dengan set2 mereka lah..tapi tak semua..

kalau ada pun..itu hanya kebetulan,,,,ada juga org nogori..KL panas baran...

;-) Waalaikumsalam


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.205666 saat. Lajunya....