Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kayu yang bengkok tak dapat hasilkan bayang-bayang lurus
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: siapa tengok drama bawang putih,bawang merah :-)


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» siapa tengok drama bawang putih,bawang merah :-)

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa tengok drama bawang putih,bawang merah :-)

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 07-11-06 18:55


siapa tengok drama bawang putih,bawang merah :-)
rating paling tinggi tu...
tapi macam merepek saja...
siapa tengok? :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-06 20:04


lah...Topik begini pun ada jugak ke..??
Buat lah topic pasal anime ke...

siapa tengok:
Naruto?
Bleach?
One Piece?
Blood?
Kiba?
Death Note?
Haruhi Suzumiya?
Tsubasa Chronicle?
Get Backer?
SILA ANGKAT TANGAN..!!

Saya pun tengok jugak Bawang Putih, Bawang Merah tu...
Tapi setiap kali tengok macam nak marah saja...lembap semacam saja jalan cerita dia..
Tapi, selalu lah tengok juagak..tak tau kenapa...
Entah bila lah nak habis cerita ini..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 07-11-06 22:03


cerita tu ada 108 episod..ana pun tengok..nak tengok benda-benda kelakaar saja...hahaha...contohnya ajaib pari2 tu...huhuuhuh..
cerita tu nak uji emosi kita lah...so...tak perlu lah nak marah2 :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 07-11-06 22:05


tak tengok....ada unsur2 syirik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 07-11-06 22:07


inilah salah satu agenda Islam Liberal....
berhati-hati dengan IL....

Islam Liberal : tafsiran yang kian terpesong

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 07-11-06 22:21


memang ada unsur syirik

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

Ismah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14527
Posting: 39
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-06 22:31


apa unsur syiriknye??? bagitaulah kat semua orang..lagipun mugkin ramai lagi yang tak tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For IsmahProfil   Hantar PM kepada Ismah   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-06 23:56


Tengok sekadar untuk berhibur saja lah..
Ish2...
Terpulang lah pada penilaian anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 07-11-06 23:59


nak berhibur pun tengok pada tempatnya...
Perlu diberi perhatian..Indonesia ni terkenal dengan Keliberalannya dalam Agama.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 23:59


Tapi cara pakaiannya saya tak suka lah...Nanti menjadi ikutan pula... :roll: :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

zaidakhtar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20793
Posting: 187
Dari: Liverpool

jordan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 00:45


Bawang Putuh Bawang Merah?
Tak payah tengoklah. Khurafat saja tu. Pemikiran generasi muda kita akan rosak bila menonton siri begitu. Malah, yang dah tua bangka pun terpengaruh juga. :-(

Sampai isteri jiran dekat rumah saya pernah berkata pada isteri saya: Akak tak tau nak tolong macam mana, kalaulah akak ni pari-pari senang saja akak tolong kau.

Bayangkan!

Siri ini wajib dihentikan saja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidakhtarProfil   Hantar PM kepada zaidakhtar   Pergi ke zaidakhtar's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 00:46


betul..ada unsur2 syirik..setuju 100%..baru tengok tadi, pasni tak nak tengok dah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 00:48


Pada 08-11-06 00:45 , zaidakhtar posting:

!!! QUOTE !!!


Sampai isteri jiran dekat rumah saya pernah berkata pada isteri saya: Akak tak tau nak tolong macam mana, kalaulah akak ni pari-pari senang saja akak tolong kau.

Bayangkan!

Siri ini wajib dihentikan saja!


Sampai macam tu sekali ek?..Memang patut dihentikan sahaja..Tapi apa boleh buat, kuasa bukan ditangan kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 08-11-06 02:46


Sesekali masa cuti hari tu ana ada juga tengok cerita ni, sebelum qailulah(baca:tidur siang).

Ada sekali, satu babak yang sukar ana lupakan; ana ketawa sampai naik gila:

Babak semasa Bawang baik kena buli dengan mak tirinya, dan pari-pari tidak dapat berbuat apa-apa kerana tongkatnya rosak, dan perlu dibaiki!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 06:08


lately ni, portal ukhwah.com dah macam portal cari.com pula ye..
banyak discuss pasal cerita2 kat tv, artis2 dan sebagainya..Kenapa ek?
janganlah kita samakan portal ni dengan portal2 lain..pada awal ana mengenali portal ni, portal ni memang lain dr yang lain..banyak sangat manfaat yang boleh didpti..banyak artikel & diskusi yang mendidik jiwa..tapi bila muncul topik2 begini sedikit sebanyak ianya membuatkn ana kurang senang..

Pada 08-11-06 02:46 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Babak semasa Bawang baik kena buli dengan mak tirinya, dan pari-pari tidak dapat berbuat apa-apa kerana tongkatnya rosak, dan perlu dibaiki!
wahahahaa..lawaknya..boleh pula nak kena repair2 dulu ye...kihkih.. :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 06:15


kepada muslimin: tak rasa bersalah ke tengok cerita2 begini..tengok aurat2 perempuan..
kepada semua: tak rasa bersalah jugak ke membazir masa begitu saja..
manusia selalu alpa dengan nikmat yang Allah kurniakan yang berupa MASA & KESIHATAN....nasihat ni hanya ditujukan untuk diri ana khasnya..
maaf jika ada yang terasa..hanya mengingatkan diri ini..
[ Telah diedit oleh: myway pada 08-11-06 06:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 08:58


salam...

cerita ni memang banyak unsur2 syirik...tapi yang ana pelik apri2 tu ckap pasal Allah,pasal agama tapi dia tak tutup aurat pun....macam mana tu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 08-11-06 09:00


2 lah cerita yang paling tak logik saya rasa....
tapi yang saya pelik 2 ramai gila minat..
anak buah saya,kakak2 saya,abang2 saya pun minat...
saya rasa kalau budak-budak tengok cerita 2 mesti akan terpesong...
mengarut saja pari2 2....
jalan cerita dia banyak tak logik..
saya sempat ar tengok 2 episod masa raya hari 2..2 pun anak saudara saya paksa tengok,dia sanggup tak raya sebab nak tengok cerita 2...
memang tak logik...dah ar banyak benda khurafat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 09:02


ana tengok sekali saja cerita tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-11-06 09:04


sekarang terlalu banyak cerita2 yang disiarkan di tv tidak mencirikan islam yang sebenarnya..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

simple_NAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26007
Posting: 77
Dari: shah alam

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 09:18


beto...ana setuju dengan my way....

tak payah lah membazir masa tengok cerita macam tu..
banyak lagi benda yang berfaedah yang boleh kita buat

ingat.....masa itu emas

Bookmark and Share

    


  Member Information For simple_NAHProfil   Hantar PM kepada simple_NAH   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 09:28


salam ...
pernah tengok sekali..
tapi maca entah paper saja...sebab penuh degan sifat dendam dan dengki...pulak itu ada kepercayaan yang lain..syirk betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-06 10:37


hehehe....

tengok lah jugak.....

dulu tak tengok....
tapi sekarang tengok sikit-sikit....
bagaimana? tak tengok, kalau dah masa balik kg raya hr2....dr atuk sampai cucu dok depan TV, tengok cerita ni.....

lagipun mesej dia baguih....
soal syirik dan aurat tu memang susah sikit....
mana nak jumpa cerita yang semua pelakonnya tutup aurat?
ada ke....?

p/s;sekadar hiburan untuk eratkan silaturrahim sesama ahli keluarga..... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 08-11-06 11:33


Kalau tak salah....drama tu ada 180 episod

Allah, jenuh nak tunggu....

bagi saya...cerita tu macam tak logik, berpusing2..tengok juga,,,,tapi kekadang give up..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 12:50


he...he....tengok lah juga..
cerita tak logik dek akal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-11-06 20:51


Kuasa ada di tangan anda,
Gunakan Daia,
Lupakan yang lain..!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 21:02


tengok juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 21:07


erm, pada ana, cerita tu best sebab lawak. just for fun untuk diri sendiri. entahlah...kita pun tau kan..indon kan memang terkenal dengan islam liberalnya..so, semua dah jadi serba tak kena, dah bercampur habis..tapi mungkin pada org yang suka tengok cerita tu macam ana,kita boleh jadikan apa yang tak betul tu sebagai dakwah...(hehe..mungkin ada yang tak setuju..mungkin ada yang kata ni alasan saja..sebab nak tengok jugak..)
erm, contoh dakwah ialah, kita bagitau apa yang tak betul dalam tu sebagai tak betul. kita bagitau kat org pasal islam liberal yang diamalkan kat indon, kita bagitau tula bahayanya islam yang disamaratakan dengan agama lain...supaya org tahu apa sebenarnya islam liberal yang sekarang ni jugak sedang menular dan mnyerang malaysia...hal entum ta'rifun?!!

dunia harini sangat-sangat memerlukan kita tahu banyak perkara...

erm, entahlah...wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

fiza_fizi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15184
Posting: 126
Dari: ~~negeri tercinta

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-11-06 22:16


hiburan yang melampau sangat.tengok saja tapi tak tau nak komen.semua yang terlibat dengan cerita tu memang tak....

yang baik baik sangat macam bodoh saja.

yang jahat ngalah kan setan

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiza_fiziProfil   Hantar PM kepada fiza_fizi   Pergi ke fiza_fizi's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 09-11-06 00:49


entah..makin lama makin segan nak tengok...lagi satu...bwg merah ni buat ayaq yasin kiai tu macam kuasa sangat...tak logik...padahai semua tu bergantung pada kuasa allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 08:13


pernah dengar tak?...maklamat/niat tak menghalalkan cara..walau apapun reasonnye..
contoh: NIAT untuk mengeratkn silaturahim sesama family tetapi dengan CARA menonton 'cerita berunsur khurafat' berjemaah bersama2 family..
..salah satu objektif islam liberal..
[ Telah diedit oleh: myway pada 09-11-06 08:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-11-06 08:50


sorry ana tak tengok sebab tayang waktu kerja mana sempat nak tengok. asyik dok tengok komputer kat office saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 09-11-06 10:21


ala, tengok sekadar suka-suka saja.....tkkan tak boleh agaknya...dah boring tak tau nak buat apa...ana pun tengok juga cerita tu....tapi, masa duduk kat rumah saja lah...duduk kat kolej ni memang tak tertgk pun cerita tu...kekadang suka tengok gelagat penonton kat rumah tu...penonton lagi rancak dari pelakon... maklum lah, cerita ni kalau tengok, rasa macam sakit hati saja....tapi best!kalau nak cakap pasal aurat dalam cerita tu, hmm...rasanya tak boleh tengok tv lah kita agaknya...nak tengok berita ada org tak tutup aurat, nak tengok malaysia hari ini, ada jugak yang tak tutup aurat, nak tengok senario pun ada org tak tutup aurat...hmm...memang tak boleh tengok tv lah kita....eh, tapi ada cerita yang sesuai untuk korang2 yang bercakap pasal tutup aurat dalam tv ini.....cerita kartun....ha, rasanya cerita tu paling sesuai untuk anda...anda tengok lah cerita tu ye...ok, selamat menonton!!!


-----------------



[ Telah diedit oleh: aduka_irwana pada 09-11-06 10:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 10:41


cerita tak pernah tengok.
iklan cerita ni pernah tertengok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

pisst16
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21458
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 10:55


saya masih tak mengerti apa tujuan topik ini dibuka...boleh tak kita bincang satu perkara yang lebih releven..satu perkara yang menperkembangkan lagi pemikiran kita..ada apa dengan bwng putih bwng merah ini..takdak pa2 pun...banyak lagi isu yang perlu dibangkitkan..isu palestin..isu kemiskinan.isu rasuah,murtad,msaalh sosial dikalangan muda mudi kita dan isu sejagat yang lain yang memerlukan pemikiran dan buah fikiran kita..

saidina ali pernah berkata:
"berhiburlah kamu kerana takut2 hati kamu menjadi beku dan janganlah melampaui batas"

minta maaf banyak-banyak jika terkasar...kalau ada yang terasa dihati mohon seribu kemaafan di blan syawal ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pisst16Profil   Hantar PM kepada pisst16   Pergi ke pisst16's Website   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-06 14:16


betul juga!!!! tingkatkan ekonomi umat islam!!!
ada sepa tahu tentang matawang dinar iraq!!!
nak tahu email kat saya [email protected] atu pergi tengok web ni...
www.mydinar.net/world

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 09-11-06 14:55


Pada 09-11-06 14:16 , hanif posting:

!!! QUOTE !!!

betul juga!!!! tingkatkan ekonomi umat islam!!!
ada sepa tahu tentang matawang dinar iraq!!!
nak tahu email kat saya [email protected] atu pergi tengok web ni...
www.mydinar.net/world

ni apa kes ni...
silap tempat lah nak prmote



Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 14:56


ini cerita dekat TV yang dari Indonesia tu kan...... ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 10-11-06 08:00


!!! QUOTE !!!


lately ni, portal ukhwah.com dah macam portal cari.com pula ye..
banyak discuss pasal cerita2 kat tv, artis2 dan sebagainya..Kenapa ek?
janganlah kita samakan portal ni dengan portal2 lain..pada awal ana mengenali portal ni, portal ni memang lain dr yang lain..banyak sangat manfaat yang boleh didpti..banyak artikel & diskusi yang mendidik jiwa..tapi bila muncul topik2 begini sedikit sebanyak ianya membuatkn ana kurang senang..


apa salahnya.
kita letak disini pun untuk berbincang sama ada baik buruk rancangan tu dari segi hukum.
yang baik diteruskan, yang jahat ditinggalkan...
sekurng2 nya dapat lah pandangan dari rakan-rakan lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 09:58


saya tak nampak lgsng apa faedah cerita tu lagi bagus tengok jackie chan,jet li dan tony jaa bergasak

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 12:33


Baik tengok ilmuan islam..lagi best..minggu lepas lupa pulak nak tengok :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 11-11-06 11:02


cerita ni banyak tak logik..tapi yang tak logik tu lah kami nak tengok..ahhaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-06 20:28


SEKARANG...cerita NI DAH keluar cd pula...BUKAN MAIN LAGI..TAPI DAH TAK BEST lah SEKARANG...ASYIK2 PUKAU saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

tulips_ilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25834
Posting: 77
Dari: green_world

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 20:54


:lol: :lol: :lol: salam.....sepanjang saya baca respon untuk topik ni....bnyak yang saya nampak:
8-) propaganda musuh islam pengaruhi minda umat islam berjaya melalui rakaman visual(TV),
:-D masyarakat kita suka pada perkara yang mudah dan tak payah p-k banyak....layan saja....
;-) masyarakat kita banyak masa lapang...
:lol: drama indon kian dapat tempat...drama kita????
:-? lastly....org tak tengok cerita Hikmah(TV2) lah yerr???? :-D :-D :-D
..............ana pun tengok tv juga..................
...........bwg putih ke...bwg merah ke.....cili padi ke....Kalau masak pun sodap....... :roll: :roll: :-D :-D :lol: :lol:
[ Telah diedit oleh: tulips_ilah pada 14-11-06 20:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tulips_ilahProfil   Hantar PM kepada tulips_ilah   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 20:59


teruk lah cerita tu.. tak masuk akal.. siap ada pari2 lah.. tah apa-apa tah.. tapi tak tahu motif dan moral cerita tu.. menyampah tengok cerita tu.. benda-benda yang tak logik saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 20:59


:-) Bismillahirrahmanirrahim....

tengok lah jugak kadang-kadang..ambil yang baik, buang yang buruk...jadikan ia sebagai teladan buat kita...tu saja...

tapi memang ada unsur2 syirik...jelas dan nyata.


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

an_nuur2005
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24428
Posting: 25
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-11-06 22:42


Cerita tahyul hentikan serta merta.......
Editor tolong tutup kalau isu isu yang dibangkitkan tidak Islamik......

Bookmark and Share

    


  Member Information For an_nuur2005Profil   Hantar PM kepada an_nuur2005   Quote dan BalasQuote

mechaboyz87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27308
Posting: 94
Dari: -ump->> kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 15-11-06 08:24


assalamualaikum..
tidak payah lah buat cerita yang berunsur kan jin dan sebagainya.
takut nanti boleh mempengaruhi hati kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechaboyz87Profil   Hantar PM kepada mechaboyz87   Pergi ke mechaboyz87's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-11-06 20:28


Bawang putih dan bawang merah ni...isisis..
tak tau nak kata macam mana.. ia berunsurkan islam...tapi aurat tu terdedah sewenang-wenangnya...
baru 2 ada lagi unsur syirik dalam cerita 2...
merosakkan islam tak lama..
apa orang pandang pada islam nanti..
cara pemakaiannya..Aurat 2 yang terang-terang lagi nampak...
MasyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

snawan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2006
Ahli No: 24573
Posting: 152
Dari: kiri ke kanan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-11-06 22:52


huhuhu.... :-P


-----------------
KADANG KAWAN JADI LAWAN...
KADANG-KADANG LAWAN JADI KAWAN....


Bookmark and Share

    


  Member Information For snawanProfil   Hantar PM kepada snawan   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-06 22:56


tengok, tapi ana tengok bawang putih dan bawang merah kat dapur saja :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-11-06 00:15


ada yang baik dan ada yang buruk..
ana suka zikir dia...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

abah-we-ma
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26484
Posting: 108
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-12-06 19:01


saya tengok.........
kita boleh tengok tapi ambil lah iktibar yang kebaikan.......
yang buruk jadikan pedoman.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For abah-we-maProfil   Hantar PM kepada abah-we-ma   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 21:01


Pada 17-11-06 22:56 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

tengok, tapi ana tengok bawang putih dan bawang merah kat dapur saja :D


hehe....tu yang terbaik... :lol:


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 21:17


bawang goreng ada tak?? :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 00:11


salam......
ana pernah tengok sekali.....tak best pun. tak tau lah kenapa org ramai yang suka tengok. nak kata islam, aurat nampak juga. ish3..... lagi banyak yang tak baik dr yang baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 08:44


tak tengok....tapi family semua tengok....xmnt tengok tv...
tapi....family tgkjusz untuk hiburan.....minda+akal masih waras sih!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

zaidharithah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23661
Posting: 198
Dari: In thE WoRlD

macedonia  


posticon Posting pada: 17-12-06 10:24


tengok juga....orang kata cerita tu sampai episod 108.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharithahProfil   Hantar PM kepada zaidharithah   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 17-12-06 13:11


tengok juga lah.sikit-sikit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 17-12-06 13:17


tak best cerita tu..slow sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 17-12-06 13:17


tak best cerita tu..slow sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 17-12-06 13:40


tengok tapi jarang-jarang lah..
memang tol cerita ni ada unsur2 syirik dan khurafat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 15:56


!!! QUOTE !!!

tengok tapi jarang-jarang lah..
memang tol cerita ni ada unsur2 syirik dan khurafat..


kalau dulu masih di rumah.. balik kerja memang tengok..
tapi.. dah kerja jauh di perantauan ni.. memang tak tak tengok..
mak ana bising juga.. dalam bulan puasa..
bila balik kerja.. terus nak buka tv..
mak cakap.. jangan tengok cerita indon tu.. boleh jadi iman kita goyah..

ana diam saja..hehe.. tengok juga cerita tu..
yang penting.. kita tahu antara benar... dan kurafat..
memang pari-pari tu tidak wujud di alam nyata..

cerita bwg tu pun hanyalah khayalan semata-mata..
jadi, jangan sampai terbawa-bawa pembawakan jalan cerita tu..
ambil yang positif.. yang negatif tu.. buang jauh deh... :lol: :lol:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 17-12-06 15:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

af_feirays
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27071
Posting: 33
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-12-06 16:08


tengok kat tv tadi.. wartawan2 memberi komen pasal cerita ini..

ada yang cakap, cerita ni hanya fiksyen.. jadi terpulang kepada penerimaan individu.. ia tak ada kena-mengena dengan akidah dan sebagainya..

allahu a'lam.. sayang kerana pihak media, khususnya bhg hiburan tak mampu menilai secar kritis akan kesan siri2 tv sebegini ditayangkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_feiraysProfil   Hantar PM kepada af_feirays   Pergi ke af_feirays's Website   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 16:17


assalamualaikum...
jalan cerita memang best
cuma banyak khurafat...
pari-pari?

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 18:38


:-D kadang-kadang saja tengok...kalau time2 terserempak bila dok depan TV,tengok lah....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 17-12-06 22:23


ana pun jarang2 saja tengok... kadang-kadang naik muak dan geram tengok cerita ni.. bila saja nak menang .. si rika sumanto,bawang merah dan bertha pulak hadir... hmmmmm...!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 10:20


lah..pasal bwg merah bwg putih pun nak diskus ke?
lawak betul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 10:22


Pada 08-11-06 10:37 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe....

lagipun mesej dia baguih....
soal syirik dan aurat tu memang susah sikit....
mana nak jumpa cerita yang semua pelakonnya tutup aurat?
ada ke....?

p/s;sekadar hiburan untuk eratkan silaturrahim sesama ahli keluarga..... ;-)


cerita yang SEMUA pelakon tutup aurat tak pastila..
tapi cerita yang ada pelakon tutup aurat memang banyak..

contoh: cinta madinah, kiamat sudah dekat

walla hu alam..
tak sangka ada org dalam forum ni sanggup buang masa tengok cerita LEMAH begini..huhu..
tak jana kreativiti langsung!


-----------------
http://360.yahoo.com/farwynafaroque


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 10:24


salam..
tak tengok pun...tak berminat...macam mengarut saja cerita itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-12-06 12:48


Kenapa perlu membincangkan cerita bawang putih bawang merah???
jika isu ini diutarakn untuk mendapatkan 'feed back' atau respon tentang cerita bersiri itu tidak mengapa tetapi jika sahabt2 ukhwah hanya sekadar untuk memberitahu bahawa masing-masing seronok/xseronok tengok..ikuti kisahnya/tidak...dll..ana rasa itu semua hanya membuang masa....

kita boleh tengok sekadar untuk menjadi bahan atau contoh perbandingan apabila kita memberi sesuatu tazkirah/kuliah agama yang memerlukan kita untuk tahu keadaan semasa dan apakah topik atau isu menarik yang sedang diikuti dan diminati oleh masyarakat Islam sekarang..
ana pasti ramai masyarakat kita khususnya orang melayu yang begitu meminati cerita bwng putih bwng merah ini..

tetapi perkara ini perlu ditimbang semual dan direnung kembali kerana kesan daripada kisah ini amatlah besar...
bwng putih 'alya' seolah-olah percaya dan bergantung harap pada PARI-PARI nya sedangkan dalam masa yang sama masih menuturkan percaya pada Allah...mengapa pula ini terjadi..???
bukankah bergantung harap selain daripada ALLAH termasuk dalam 20 perkara yang membatalkan syahadatain...

kalau kisah tersebut tidak tutup..hal itu diakui kerana kebanyakan kisah/cerita/filem dan drama yang ditayangkan di media sekarang, amatlah kurang malahan sedikit mereka yang memakai tudung dan menutup aurat mengikut syarak...malahan jalan ceritanya juga banyak memaparkan benda yang negatif yang mendorong para remaja dan kanak-kanak untuk turut terpengaruh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

cahayaairmataku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 9724
Posting: 24
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 10:25


:-)
assalamualaikum W.B.T

ana pun tengok kekadang saja....
best juga cerita 2

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayaairmatakuProfil   Hantar PM kepada cahayaairmataku   Pergi ke cahayaairmataku's Website   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-12-06 10:37


masa cuti hari tu tengok jugak..sebab duduk kat rumah..lagipun tak ada kerja sangat nak buat..tambah2 mak peminat setia cerita tu..cerita tu best tapi kadang-kadang buat sakit hati saja..elok-elok patut habis tapi bersambung lagi..macam-macam hal lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 20:34


Cerita 3 in 1...Ada unsur syirik, unsur pendedahan aurat dan unsur pergaulan bebas...Cukup untuk merosakkan pemikiran budak-budak dan remaja...Cerita indon dan cerita Melayu sama saja....Tak lari dari tiga unsur ni...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 22:35


Pada 03-01-07 20:34 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Cerita 3 in 1...Ada unsur syirik, unsur pendedahan aurat dan unsur pergaulan bebas...Cukup untuk merosakkan pemikiran budak-budak dan remaja...Cerita indon dan cerita Melayu sama saja....Tak lari dari tiga unsur ni...



Assalamualaikum...

Sejujurnya saya rasakan yang cerita ni mengarut dan seperti yang kita tahu, indonesia memang mengamalkan Islam liberal.

Mungkin untuk warga ukhwah yang menontonnya dapat membezakan yang baik dan buruk tapi cuba bayangkan penonton yang tidak tahu-menahu? Tidakkah kita kasihan pada mereka? :-(

Apabila kita menonton cerita itu, secara tidak langsung kita menyumbang kepada ranting cerita tersebut. Ranting meningkat dan para penerbit berlumba ingin membuat lebih banyak cerita2 sebegitu. Channel2 tv seperti tv3 akan berlumba untuk menayangkannya. Hasilnya kepada anak2 yang tidak mengerti apa-apa juga!

Maka, masih mahukah kita menontonnya? kadang-kadang yang kita fikir perkara kecil sebenarnya boleh memberi impak yang besar kepada masyarakat sejagat.

8-) 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 03-01-07 22:55


saya memang tak tahu yang cerita ni besar pengaruhnya sebab kat sini saya tak tengok
waktu cuti semester, saya balik kg...barulah saya tahu besarnya pengaruh cerita ni
mak saya belajar al quran kat kelas yang diconduct oleh seorang guru setiap rabu selepas zohor dalam pukul 2.30 petang
tapi masa saya balik hari tu, mak saya kata kelas dah tukar ke pukul 3.30 petang
saya tanya, Kenapa?
mak saya kata, kalau pukul 2.30 tu, cuma ada tok guru, mak saya,nenek saya dan 2-3 org lagi saja
yang lain tunggu cerita tu habis pukul 3.30 baru lah tunjukkan muka
terkejut saya...!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 03-01-07 23:04


saya tak nampak salahnya isu ini di perbincangkan dalam portal ukhwah
ni ialah salah satu cara bagaimana fikiran masyarakat kita dipesongkan.
nak tangani isu murtad....cari puncanya....bukan tunggu org murtad baru nak cari penyelesaian...masa tu dah agak terlambat
punca murtad...mula-mula, masyarakat kita ni diselewengkan fahamannya hingga mereka tak tahu mana yang betul, mana yang salah
macam mana fahaman mereka diselewengkan, antaranya pengaruh media massa termasuk cerita2 begini
jangan kita hanya nampak ia sebagai isu kecik...yang kecik ni lah suatu hari nanti jadi besar
macam cancer...mulanya hanya dengan satu sel yang tak betul, tapi terus berkembang, secara senyap2 dan akhirnya, bila empunya badan sedar ada abnormality....dah sampai late stage....
kalau cabut rumput, cabut dengan akar2nya sekali....
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 04:14


Pada 18-12-06 12:48 , raudhahIzzah posting:

!!! QUOTE !!!


tetapi perkara ini perlu ditimbang semual dan direnung kembali kerana kesan daripada kisah ini amatlah besar...
bwng putih 'alya' seolah-olah percaya dan bergantung harap pada PARI-PARI nya sedangkan dalam masa yang sama masih menuturkan percaya pada Allah...mengapa pula ini terjadi..???
bukankah bergantung harap selain daripada ALLAH termasuk dalam 20 perkara yang membatalkan syahadatain...



Bukan itu saja...bwng putih 'alya' seolah-olah tidak menyesal kerana mengandungkan anak luar nikah!!!:-o :-o :-oSeolah-olah benda ni perkara kecil saja...Dan benda-benda macam ni lah yang akan menambahkan lagi statistik anak luar nikah di Malaysia ni...

:-| :-| :-|


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 04:34


Pada 03-01-07 22:35 , tengku_anis posting:

!!! QUOTE !!!


Apabila kita menonton cerita itu, secara tidak langsung kita menyumbang kepada ranting cerita tersebut. Ranting meningkat dan para penerbit berlumba ingin membuat lebih banyak cerita2 sebegitu. Channel2 tv seperti tv3 akan berlumba untuk menayangkannya. Hasilnya kepada anak2 yang tidak mengerti apa-apa juga!



Betul tu...Dan channel2 tv kat Malaysia ni akan berlumba-lumba untuk membawa masuk drama dan filem dari negara luar...Di tambah pula dengan drama dan filem made in Malaysia...Dan ia akan memberi kesan kepada budak-budak yang baru nak kenal dunia...Mereka akan terikut-ikut badaya yang tak elok yang di ambil dari negara barat...Asal dari barat saja mesti nak ikut...Orang putih pakai seksi-seksi kita pun nak pakai seksi-seksi...Orang putih pakai seluar jean kita pun pakai seluar jean...Agaknya kalau orang putih suka pakai pakaian yang di perbuat daripada guni pun mesti kita nak ikutkan...
:roll: :roll: :roll:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 10:40


salam...
huhuhuh...tak tengok pun....tak minat laaaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 04-01-07 12:38


..nuha rasa tak bape sesuai cerita itu..banyak yang tak betulnyer.. :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 12:42


tak payah lah duduk smebang cerita ini kat dalam ini.. buang masa saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 15:35


Pada 07-11-06 23:56 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Tengok sekadar untuk berhibur saja lah..
Ish2...
Terpulang lah pada penilaian anda...


setuju....saya pun tengok sekadar hiburan saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-01-07 18:03


ISLAM mengamal kan prinsip "Prevention is better than cure"
"mengawal lebih baik dari mencegah"

Tindakan wajar pihak yang berkuasa patut tidak menghidangkan cerita-cerita yang tahyul,tidak menutup aurat dll...bila dah tayang..sama ada yang kaki solat atau tak kaki solat..sama ada beriman atau tak beriman...cenderung ke arah untuk melihat aksi2 yang dihidangkan dalam cerita ini...Jadila macam kerajaan kota madinah..stesen tv hidangkan bacaan ayat suci ALQURAN saja..baru puas hati...mata xsakit, telinga xsakit...hidup berlumba2 nak buat amal ibadat saja...baru lah masyarakat ni xgalut sangat dengan dunia

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 04-01-07 18:28


cerita ni saya da tengok da..sbab kat rumah saya dapat channel indon.. bnyak lagi cerita yang bes2..cerita ni jugak yang di pilihnye.. pada saya te ni xd lah best sngat,biasa saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

safiyyatulbahira
Warga Rasmi
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25967
Posting: 9
Dari: perak

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-01-07 20:57


BAWANG PUTIH BWG MERAH...DULU YANG cerita P.RAMLEE buat BWG MERAH BWG PTIH..kenapa boleh sama tajuk pula dengan cerita kita ek..suratan atau kebetulan..apa-apa jelaa...yang penting iman kat mesti mntap..kalau dah mtg tau baik bruk why not tengok cite2 jadikan bahan hiburn semata-mata...tapi kalau dah mengharap puteri cahaya datng nak bantu boleh pesong akidah kat dibuatnya...tapi memang tetiba saja jadi isu besar ek...pemint2 malaysia pun dah finatik sangat dengan pelakon2nya...pelik sungguh..dunia2

Bookmark and Share

    


  Member Information For safiyyatulbahiraProfil   Hantar PM kepada safiyyatulbahira   Quote dan BalasQuote

AzmilMustapha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24880
Posting: 238
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 21:30


!!! QUOTE !!!

setuju....saya pun tengok sekadar hiburan saja....


Walaupun ada unsur-unsur yang bercanggah dengan Islam...

Kalau macam tu, bolehlah kita tengok VCD Lucah.....sekadar hiburan saja.

Cuba bayangkan mereka yang jahil agama dan anak-anak kecil yang tak tahu apa-apa menonton cerita sebegini. Secara langsung mereka dididik dengan suatu yang tahyul dan khurafat......

Jangan jadikan alasan ia 'sekadar hiburan' .....
[ Telah diedit oleh: AzmilMustapha pada 09-01-07 21:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AzmilMustaphaProfil   Hantar PM kepada AzmilMustapha   Pergi ke AzmilMustapha's Website   Quote dan BalasQuote

wee
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27872
Posting: 33

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-01-07 22:29


Betul tu Izad, saya sokong awak. buat apa lah sembang ceter2 ni tak ada faedah nyeeeee!!!!! :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For weeProfil   Hantar PM kepada wee   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 05:06


CERITA YANG MENGARUT...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 05:07


BAGUS KALAU CEPAT HABIS....BUAG MASA org MELAYU saja...org CINA BERNIAGA UNTUNG....FIKIRKANLAH untuk UMAT SEJAGAT

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.238249 saat. Lajunya....