Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jikalau semua umat Islam itu berjemaah pada solat Subuh, nescaya kekuatan kami tidak dapat menandingi Islam
-- -- Pembesar Yahudi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
aye: 18 jam, 46 minit yang lalu
tereturubuzu: 9 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: perempuan tak bertudung tak semestinya jahat. setuju?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» perempuan tak bertudung tak semestinya jahat. setuju?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh perempuan tak bertudung tak semestinya jahat. setuju?

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 15:47


erm..marilah sama-sama kita berkongsi pendapat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-06 16:00


setuju... room mate kat hostel tak pakai tudung tapi dia solat...
housemate tak pakai tudung, dia tak pegang2 dengan lelaki, tak keluar malam...
maybe di masa akan datang mereka boleh jadi lebih baik dari yang bertudung litup sekarang...
tapi buat masa ni, haram is still haram, tiada kompromi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 16:07


hmm..
menutup aurat itu wajib bagi org islam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 17:53


Pada 06-11-06 16:00 , NoZaBiZz posting:

!!! QUOTE !!!

setuju... room mate kat hostel tak pakai tudung tapi dia solat...
housemate tak pakai tudung, dia tak pegang2 dengan lelaki, tak keluar malam...
maybe di masa akan datang mereka boleh jadi lebih baik dari yang bertudung litup sekarang...
tapi buat masa ni, haram is still haram, tiada kompromi...

ye lah pada pandangan manusia memang nampak baik tapi di sisi Allah? cuba fikir antara solat yang tidak diterima adalah wanita yang tak menutup aurat.jadi sia-sia amalanya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 21-11-06 18:02


berdoalah, semoga dapat Hidayah dari Allah..
apalah kita untuk menghukum orang lain....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-11-06 18:38


kalau nak ikut jahat..memang tak semestinya jahat...

tapi pada pendapat saya...itu dah kira langgar perintah ALLAH secara terang-terangan..kira jahat jugaklah...sikit..!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 21-11-06 20:49


ASSALAMMUALAIKUM.....
Hmmmm...saya tak tahu nak cakap apa sebenarnya. Ada kala saya rasa sedih kerana terdapat perempuan yang bertudung melakukan maksiat. Saya bukan berkata2 kosong kerana terdapat rakan-rakan saya mengirimkan email perempuan macam tu. Pompuan2 kat forum ni tak percaya ke. Hmmmm....kalau tak percaya berilah alamat email saudari2 saya boleh hantarkan......saya bukan nak menyebarkan benda buruk tapi sebagai bukti yang saya bukan cakap kosong.....kan...?????????


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 00:36


:-) Bismillahirrahmanirrahim...

dengan tegasnya ana nyatakan di sini bahawa ana tak setuju...kedua2 golongan wanita ni tak baik...bertudung dan solat adalah WAJIB..salah satu pun tak boleh tinggal.

kan lebih baik kalau tutup aurat dengan SEMPURNA ikut syariat yang telah ditetapkan oleh Allah Taala dan juga SOLAT.
kan lebih SEMPURNA tu...tak begitu gamoknyer...?

jadi, kedua-duanya pun tak boleh ditinggalkan...
faham..? tak payahlah kata orang ni baik, orang ni jahat...tengok diri kita dulu...sempurnakan diri kita dulu...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 11:13


Ye , setuju.
Tapi ingat, Harun Yahya ada kata dalam kitab 104 Cara untuk Kuatkan Iman..
Kalau org yang tak ada agama ( atheist ) kata : "Saya tak ada agama, tapi saya berperangai baik. Saya tak berdendam dengan orang."
Jangan percaya 100%. sebab tak ada siapa yang akan terus bersikap baik bila tak meyakini bahawa ALLAH itu wujud.

Same macam statement di atas. org tak pakai tudung, tidak boleh baik. Mereka tetap jauh lebih kurang imannya berbanding org yang bertudung ( scra ikhlas )
memang ada org kafir perempuan yang baik, tapi lately tetap akan jahat.
Jadi, hanya org yang ikut perintah ALlah saja yang paling baik.

ps : bukan boleh harap sangat org hair free ni. Selalu kelentong org.


Bookmark and Share

  


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 22-11-06 11:25


yang pakai tudung pun buat jahat...
samalah mempermainkan perintah Allah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 12:57


Pada 22-11-06 00:36 , zubaidah posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Bismillahirrahmanirrahim...

dengan tegasnya ana nyatakan di sini bahawa ana tak setuju...kedua2 golongan wanita ni tak baik...bertudung dan solat adalah WAJIB..salah satu pun tak boleh tinggal.

kan lebih baik kalau tutup aurat dengan SEMPURNA ikut syariat yang telah ditetapkan oleh Allah Taala dan juga SOLAT.
kan lebih SEMPURNA tu...tak begitu gamoknyer...?

jadi, kedua-duanya pun tak boleh ditinggalkan...
faham..? tak payahlah kata orang ni baik, orang ni jahat...tengok diri kita dulu...sempurnakan diri kita dulu...



betul..tarbiyah diri sendiri dulu..jadikan Rasulallah s.a.w. sebagai role model..baru sempurna hidup kita dunia akhirat insyaAllah :)


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~
[ Telah diedit oleh: zaitihamdan pada 22-11-06 12:59 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 13:08


Assalamua'laikum

Kadangkala terfikir, berhadapan dengan makhluk Allah, dia tidak malu untuk menayangkan rambutnya, meperlihatkan auratnya, tetapi apabila berhadapan dengan Allah, malu hinggakan sanggup mengenakan telekung?

Antara makhluk dengan Pencipta makhluk tersebut, yang mana lebih utama?

Seorang ustaz pernah berkata kepada ana dan teman2, yang bertudung sekurangnya2 dia menutup aurat, terpelihara daripada api neraka, tetapi yang tidak menutup aurat, apa jaminannya? Sebenarnya, bahasa yang ustaz tu gunakan kasar sedikit, tetapi ana terpaksa melembutkannya sedikit.

wallahua'lam... Tapi, hakikat sebenarnya, bertudung pun tidak semestinya dikatakan menutup aurat. Masih ada kriteria yang perlu diambil kira, bukan hanya sekadar meletakkan kain di atas kepala.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

khai_dinz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.11.2006
Ahli No: 27446
Posting: 24
Dari: Atas Bumi Tuhan

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 13:18


yup betul..
yang bertudung tak semestinya baik. mungkin mereka bertudung tapi tidak ikhlas memakainya. mungkin kerana terpaksa.
kita tidak tahu penilaian Allah macam mana, dan kita tidak boleh terus menuding jari bila nampak secara zahirnya.Wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For khai_dinzProfil   Hantar PM kepada khai_dinz   Quote dan BalasQuote

runuzaakmal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11507
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-06 13:47


ASSALAMMUALAIKUM......WBRTH.....

"don't judge a book by it's cover"
tak semestinya tak bertudung itu jahat, dan tak semestinya yang bertudung litup tu baik. dari lahiriahnya tak seberapamana pun!!!!
pakai jubah tapi dalam berisi.................
contoh: ana ternampak kat ipoh prade, seorang perempuan bertudung labuh tapi berpegangan tangan dengan boyfriend dia di khalayak ramai..........tak kan dengan ayah agaknya ??????????
so pk2lah....
tapi bukan ana nak letak kan salah pada yang bertudung... yang tak bertudung tu memang salah jugak sebab tak mengikut syariat dan hukum agama islam.........
cuma ana sependapat,perempuan tak bertudung tu taksemesti nya jahat..

P/S:-

JANGAN PANDANG RENDAH PADA ORANG KAFIR....
KELAK SUATU HARI NANTI , TUHAN BERIKAN DIA HIDAYAH....

JANGAN PANDANG RENDAH PADA YANG TAK BERTUDUNG ....
KELAK SUATUHARI NANTI , TUHAN BUKA KAN PINTU HATINYA UNTUK KEMBALI KEJALAN YANG BENAR......

JANGAN PANDANG RENDAH PADA PADA ORANG YANG JAHAT.....
KELAK SUATU HARI NANTI TUHAN AKAN MEMBIMBING DAN MEMBUKA PINTU HATI NYA MENJADI ORANG YANG BERIMAN..................

WASSALAM..........
sorry... jangan mareee.... ana hanya memberikan pandangan.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For runuzaakmalProfil   Hantar PM kepada runuzaakmal   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 14:23


memang jahat!!!!!!!!!
sebab apa????
sebab dahlah dia berdosa lepas itu menambah dosa kepada kaum adam pulak tu secara sengaja (mendedahkan aurat).

Bookmark and Share

  


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 15:19


salam...
yup..setuju kata-kata dari nuruzaakmal itu...jangan melihat seorang itu dari luarannya...lagipun,kita tak boleh tengok orang itu dr 1 sudut saja..
Allah pun cipta manusia ini macam-macam ragam nya...ada kelemahan, kekurangannya...
macam kata fadzlyz...memang lah "berdosa", jadi kita sebagai umat seislam...mari sesama kita berdoa agar "perempuan yang tidak bertudung" ini di beri petunjuk ke jalan yang benar..
jagn terus memboikot golongan2 ini...mugkin kita sendiri boleh tolong mereka...saling ingat memperingati dan tolong menolong...siapa tahu kan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-11-06 15:41


assalamualaikum...

saya ada berdepan dengan situasi...perempuan free hair tapi tak tinggal solat dan selalu baca quran...

dia berhujah kata bertudung pun kalau buat maksiat macam mana...

dia kata masa kat UNITAR dulu ramai kawan-kawan dia yang bertudung tapi tak virgin lagi...

mungkin persepsi setengah kita yang keliru tentang tudung...tudung disangka menutup aurat...

kan kita dah dididik menutup aurat yang sempurna...

bayangkan sekarang ini ada 'tudung seksi'...

siapa nak tau 'tudung seksi' ni macam mana?... :-o

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 16:11


Pada 22-11-06 13:47 , runuzaakmal posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAMMUALAIKUM......WBRTH.....

"contoh: ana ternampak kat ipoh prade, seorang perempuan bertudung labuh tapi berpegangan tangan dengan boyfriend dia di khalayak ramai..........tak kan dengan ayah agaknya ??????????.


anda kenal dia? anda sure tu boyfriend dia? biasa orang yang bertudung atau lebih elok, tutup aurat dengan baik selalu memikirkan apa yang dia buat akan ada implikasi kepada diri nya dan org lain kerana dia tau dia akan diberi lebih perhatian dr org yang tak pakai tudung atau tak tutup aurat dengan lengkap.

kecuali kalau anda kenal org tudung labuh yang belum kahwin dan memang pegang tangan, Kenapa kita perlu bersangka buruk pada org bertudung labuh yang pegang tangan dengan lelaki, sedangkan mungkin lelaki tersebut adalah suami dia? mungkin pasangan baru berkahwin?

org selalu cakap, apa lah pegang2 tangan belum kawin, pegang tangan selepas kawin, kutuk2 sana sini. tapi kalau kawin pegang tangan pun kutuk2 entah lah...

saya ada saja kawan tudung labuh baru kawin, memang selalu pegang tangan suami dia. kami semua tersenyum sebab manisnya tengok perhubungan yang baik antara suami isteri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 16:18


ana selalu saja pegang tangan isteri ana. elakkanlah dari bersangka buruk.
dosa dengan ALLAH hanya kita dengan ALLAH.
tapi dosa kita dengan manusia..........adalah dosa antara kita dengan ALLAH dan manusia.


fikir2kanla..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 17:44


ai entahla kan...betul kata antum semua..
bila sebelum kahwin....(tengah couple)sibuk dok pegang2 tangan...
tu dah tentu org ramai pandg serong...
kira memang bersbab lah kalau ada dengar buah mulut org itu..

tapi ni dah kahwin..pun org pertikaikan...
yela..mungkin tak tahu yang pasangan tu dah kahwin...almaklumla sekarang ramai yang muda mudi dah berkawen...
manusia susah nak ngelak dr berprasangka buruk..

ai rasa jeles juga tengok kemesraan pasangan yang dah berkawen...hehe..
so moral of the story....
cepat2la kahwin!hehe..
upss....

Bookmark and Share

  


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 22-11-06 18:09


Pada 22-11-06 14:23 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

memang jahat!!!!!!!!!
sebab apa????
sebab dahlah dia berdosa lepas itu menambah dosa kepada kaum adam pulak tu secara sengaja (mendedahkan aurat).



kasar sangat bunyi bahasanya...........


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-11-06 19:03


setuju sesangat......tak semua yang bertudung litup itu baik dan tak semua yang tak bertudung itu jahat....jangan mudah menuduh..hari ni tak ada bezanya yang bertudung ke tak...anda pergi kat taman2 bunga perati dan cuba bilang berapa ramai yang pakai tudung dok bersidai terkepit2 dengan jantan.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 19:15


maafla.. saya berpendapat, bila secara terang-terang dah tolak hukum Allah.. susah saya percaya hatinye baik.. bagi saya, keadaan yang tak bertudung... dan bertudung tapi buat maksiat secara terang-terangan.. tak ada bezanya.. kedua-duanya menentang hukum Allah secara nyata... baru ni.. ustaz bagi contoh yang menarik saya kira, boleh kita kongsi kat sini..

A. minum arak tapi di hatinya tau arak itu haram. (iktikadnya.. arak itu haram)
B. minum arak tapi di hatinya mengatakan arak itu halal. (iktikadnya.. arak itu halal)
C. tidak minum arak tapi di hatinya mengatakan arak itu haram (iktikadnya arak itu haram)
D. tidak minum arak tapi di hatinya mengatakan arak itu halal (iktikadnya arak itu halal)

dari ke empat contoh ini.. kita mengatakan.. Si B dan D adalah kafir.. kerana menolak hukum Allah dengan iktikad.. manakala A dihukum sebagai fasiq.. tahu tentang hukum tapi melanggar hukum.. manakala D itulah yang muslim...

kat sini.. kita boleh nampak.. bahayanyer menolak apa yang Allah dah perintahkan... janganlah sesekali kita menghalalkan apa yang Allah haramkan dan mengharamkan apa yang Allah halalkan...

tapi.. bila berhadapan dengan situasi ni.. kita harapkan.. dia tak menolak hukum wajibnya menutup aurat.. kita usahakan untuk membuat teguran dengan berhikmah.. terutamanya melalui akhlak.. begitu juga keadaan yang sama apabila kita berhadapan dengan mereka yang menutup aurat.. tetapi melakukan maksiat.. jangan mudah menghukum.. tapi, sedaya upaya mendidik... insyaAllah.. semoga Allah bersama kita.. semoga Allah terus melimpahkan hidayah dan taufik kepada semua hambaNya.. amin..

wallahua'lam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 22-11-06 23:21 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

putrialeya
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2006
Ahli No: 26824
Posting: 17
Dari: Jelutong Hill, shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 19:19


ASSALAMUALAIKUM semua...
benda-benda macam ni memang sensitif untuk di bincangkan tapi...jgan hukum seseorang berdasarkan luaran shaja..tak kenal maka tak cinta..

Bookmark and Share

  


  Member Information For putrialeyaProfil   Hantar PM kepada putrialeya   Pergi ke putrialeya's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 20:18


ambil iktibar dari keburukan org lain dan jangan lupa untuk mdoakan kebaikan untuk dirinya...
ianya takkan ke mana kalau kita hanya tahu bertindak sebagai 'hakim'..
"yang ini jahat..dan yang itu baik"

hati kita milik Allah..
dan Dia berkuasa membolak-balik hati kita..
jadi..jangan terlalu mudah mentafsir atau menilai insan lain..
takut..kelak ia berbalik pada diri kita...

wallahua'lam....

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 20:40


ana ternampak kat ipoh prade, seorang perempuan bertudung labuh tapi berpegangan tangan dengan boyfriend dia di khalayak ramai..........tak kan dengan ayah agaknya ??????????

bukan saya nak backup orang bertuduh labuh tapi saya cuma inginkan kepastian daripada runuzaakmal yang awak pasti ke perempuan tu pegang tangan boyfriend
dia?kalau husband dia macam mana? tapi tak tahu lah kot22 awak kenal perempuan tu..sebab kebiasaannya..ramai yang bertudung labuh ni kahwin awal..tapi tak tahu lah hanya Allah saja yang tau...
member rapat saya dulu ada yang free hair..saya cuba bagi nasihat tapi jawapan yang diberikan agak mengecewakan saya.dia cakap yang pakai tudung pun bukan baik pun.....dia pernah ternampak perempuan yang bertudung buat maksiat.Sekarang pun dia still free hair...entah lah semoga suatu hari nanti Allah memberi hidayah kepadanya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 20:44


:-) Assalamualaikum.....


     Pada saya kat sini bukan masalahnya jahat tak jahat,tapi masalah iman...Seseorang itu dikatakan beriman bila ia mengakui dengan lisan,mengakui beriman di dalam hati dan melaksanakan dengan perbuatan..tetapi jika seseorang itu hanya mengaku beriman tetapi tidak melaksanakan apa yang disuruh,tidak cukup syarat beriman yang sebenarnya.....
    Begitu juga dengan masalah tudung,ramai orang ISLAM keliru,mereka menganggap dengan bertudung(menutup rambut) itu adalah menutup aurat.Padahal dalam ISLAM tiada istilah menutup rambut tetapi menutup aurat..iaitu bagi seorang muslimah wajib menutup keseluruhannya kecuali muka dan tapak tangan....bukan menutup rambut sahaja...
    Kenapa kita nak menyokong orang yang tidak menutup aurat??
Walaupun kita tahu mereka baik,tapi mereka tak ubah seperti wanita non muslim lainnya,jika kita lihat ramai wanita Kristian,Budhha dan lain2nya mereka juga menpunyai akhlak yang baik.....
Menutup aurat itu wajib,masalah akhlak iaitu baik tak baik itu masalah lain........Buat apa yang wajib and then ubahlah akhlak agar lebih baik.....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 23:58


Pada 22-11-06 18:09 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 14:23 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

memang jahat!!!!!!!!!
sebab apa????
sebab dahlah dia berdosa lepas itu menambah dosa kepada kaum adam pulak tu secara sengaja (mendedahkan aurat).



kasar sangat bunyi bahasanya...........



sebab selama ni asik berlembut sajalah kaum wanita dah tak reti nak tutup aurat, jaga maruah diri..jaga akhlak dan sebagainya
sekali sekala kena ketuk, biar sedar..

" ya Allah, janganlah Engkau palingkan hati kami setelah Engkau berikan hidayah" ameen


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

  


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 00:48


Pada 22-11-06 19:15 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

maafla.. saya berpendapat, bila secara terang-terang dah tolak hukum Allah.. susah saya percaya hatinye baik.. bagi saya, keadaan yang tak bertudung... dan bertudung tapi buat maksiat secara terang-terangan.. tak ada bezanya.. kedua-duanya menentang hukum Allah secara nyata... baru ni.. ustaz bagi contoh yang menarik saya kira, boleh kita kongsi kat sini..

A. minum arak tapi di hatinya tau arak itu haram. (iktikadnya.. arak itu haram)
B. minum arak tapi di hatinya mengatakan arak itu halal. (iktikadnya.. arak itu halal)
C. tidak minum arak tapi di hatinya mengatakan arak itu haram (iktikadnya arak itu haram)
D. tidak minum arak tapi di hatinya mengatakan arak itu halal (iktikadnya arak itu halal)

dari ke empat contoh ini.. kita mengatakan.. Si B dan D adalah kafir.. kerana menolak hukum Allah dengan iktikad.. manakala A dihukum sebagai fasiq.. tahu tentang hukum tapi melanggar hukum.. manakala D itulah yang muslim...

wallahua'lam..



Hmmm, kalau mengikut apa yang ditaip oleh cik fatin3 yang C lah Islam bukan yang D...Betul tak?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 00:54


Pada 22-11-06 23:58 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!


sebab selama ni asik berlembut sajalah kaum wanita dah tak reti nak tutup aurat, jaga maruah diri..jaga akhlak dan sebagainya
sekali sekala kena ketuk, biar sedar..

" ya Allah, janganlah Engkau palingkan hati kami setelah Engkau berikan hidayah" ameen



Orang perempuan boleh terima ke kalau kita guna cara yang agak kasar?Saya pernah kena maki oleh seorang perempuan dekat sebuah forum kerana mempersoalkan cara orang perempuan masakini berpakaian...Dia kata cara saya tegur kasar dan tidak gentleman... :-?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 09:28


tak pakai tudung tak semestinye jahat....kita kena think positif....maybe mak bapak mereka tak sempat nak ajar or terlupa nak ajar.....kita jangan kutuk mereka atau pinggirkan but kita mesti bawa dia bersama2 kita ke jalan yang benarr...

Bookmark and Share

  


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 10:23


Pada 06-11-06 15:47 , perak posting:

!!! QUOTE !!!

erm..marilah sama-sama kita berkongsi pendapat..



Tidak diutus rasulullah melaikan myempurnakan akhlak..... akhlak rasulullah adalah al-quran.....

Ana setuju..tidak semestinya mereka yang free hair ini jahat.... try anda tengok, artis2, pgacara2, chaser2, juru2 bank, nurse2, cikgu2..... adakah mereka jahat/ tak berakhlak??? malah bbakti lagi kepada kluarga dan negara...... tapi adakan 'baktian' ini kita nak tunjukkan ddepan Allah nanti ???
sedangkan kita tidak berakhlak didepan Allah..... ingat setiap detik Allah melihat kita...

Sebenarnya bagi pdapat ana yang dhaif ini.... Fikrah kita sudah serong, sebab mgatakan tak semua org tak bertudung adalah jahat...
Sebenarnya benar... yang tidak bertudung adalah 'jahat' bukan dalam erti kata kita....
mereka 'jahat' sebab tidak beradab... sahabat semua pasti tahu adab bpakaian??? (tutup aurat)...bhadapaan/bsua dengan bukan muhrim???(bpakaian)........... so kalau ini pun kita sudah tak sempurna, kita adalah 'jahat' / biadab.........ingat kita hidup untuk siapa???


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 23-11-06 10:33


satu pengajaran yang saya dapati semasa belajar kuliah kitab sahih bukhari bab IMAN,
perempuan yang tidak memakai tudung,tidak semestinya tiada iman sebab.menurut pengalamanku, ada perempuan free hair ,masuk masjid/musalla untuk solat,
jika dia tidak beriman masakan dia sanggup berusaha mencari tempat solat walaupun berada ditempat yang sibuk.
kadang-kadang perempuan yang bertudung pun tak solat,berzina dan lain2....
perkara ini amatlah susah untuk kita menspesefikkan.
bertudung tidak semestinya beriman,tapi yang tak pakai tudung tetap berdosa walaupun dia solat.
kaedah yang terbaik ialah memberi kata-kata nasihat kepada yang tidak pakai tudung ini supaya menjadi lebih baik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

kazeem
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2004
Ahli No: 11520
Posting: 4
Dari: Bumi ALLAH

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 10:51


Memang tak semua yang tak bertudung tu jahat..tetapi yang tak jahat tu tak boleh juga nak kata baik... cukup ke dapat 'label' baik kalau akhlak ok tapi masih tak tutup aurat??????? jangan salahkan mak bapak kalau umur tu dah mumaiyiz...wallahu'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For kazeemProfil   Hantar PM kepada kazeem   Pergi ke kazeem's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 11:27


Pada 23-11-06 00:54 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 23:58 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!


sebab selama ni asik berlembut sajalah kaum wanita dah tak reti nak tutup aurat, jaga maruah diri..jaga akhlak dan sebagainya
sekali sekala kena ketuk, biar sedar..

" ya Allah, janganlah Engkau palingkan hati kami setelah Engkau berikan hidayah" ameen



Orang perempuan boleh terima ke kalau kita guna cara yang agak kasar?Saya pernah kena maki oleh seorang perempuan dekat sebuah forum kerana mempersoalkan cara orang perempuan masakini berpakaian...Dia kata cara saya tegur kasar dan tidak gentleman... :-?



jangan guna kekasaran.. tapi guna pendekatan yang keras tapi berhikmah.
keras macamana??
maksud ana dalam menegur tu, ingatkan tentang azab2 yang Allah akan timpakan jika berdegil tidak mahu menutup aurat. mula2 dalam mendekati mad'u ni.. kita kena tengok latar belakangnya. dari pemerhatian ana bila bergaul dengan "muslimah2 biasa" (kurang fikrah islam), mereka tak tahu maksud menutup aurat secara sempurna. yang mereka tahu asalkan pakai tudung tu dah kira tutup aurat.. tapi tak kisah baju mereka ketat, pakai tudung nampak dada, tudung jarang.. pakai lengan pendek dan sebagainya. 1st step, berlembut dulu.. bicara tentang hukum menutup aurat ni Allah dan perintahkan seperti yang termaktub dalam quran.selit2kanlah juga secara kiasan.. muslimah lebih manis menutup aurat dan nampak bersopan. then ceritakan tentang kepntingan menjaga maruah diri sebagai seorang muslimah. dan seterusnya..kalau berdegil juga sertakan peringatan2 siksa pedih dari Al-Quran. Allah bukan sahaja Maha Lembut, tapi juga Maha Memberi Balasan pada hamba2Nya yang ingkar.


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

  


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 14:30


ana minta maaf Kalau bahasa yang ana gunkan tu agak kasar.........tetapi sekali sekala pendekatan yang keras ini perlu digunakan untuk menyedarkan segolongan manusia yang selama ini asyik diulit dengan kata-kata yang manis untuk didengari.

biar MEREKA tersentak!

biar MEREKA membentak!

biar MEREKA insaf!

sebelum MEREKA..................terlambat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 15:04


Pada 23-11-06 14:30 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

ana minta maaf Kalau bahasa yang ana gunkan tu agak kasar.........tetapi sekali sekala pendekatan yang keras ini perlu digunakan untuk menyedarkan segolongan manusia yang selama ini asyik diulit dengan kata-kata yang manis untuk didengari.

biar MEREKA tersentak!

biar MEREKA membentak!

biar MEREKA insaf!

sebelum MEREKA..................terlambat.



ye betul...sbelum rambut hangus dijilat api kan????

tengok macam mana kerajaan buat kat kepada peniaga di kelantan.................

banyak beri kesan positif...


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 15:25


Pada 23-11-06 00:48 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 19:15 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

maafla.. saya berpendapat, bila secara terang-terang dah tolak hukum Allah.. susah saya percaya hatinye baik.. bagi saya, keadaan yang tak bertudung... dan bertudung tapi buat maksiat secara terang-terangan.. tak ada bezanya.. kedua-duanya menentang hukum Allah secara nyata... baru ni.. ustaz bagi contoh yang menarik saya kira, boleh kita kongsi kat sini..

A. minum arak tapi di hatinya tau arak itu haram. (iktikadnya.. arak itu haram)
B. minum arak tapi di hatinya mengatakan arak itu halal. (iktikadnya.. arak itu halal)
C. tidak minum arak tapi di hatinya mengatakan arak itu haram (iktikadnya arak itu haram)
D. tidak minum arak tapi di hatinya mengatakan arak itu halal (iktikadnya arak itu halal)

dari ke empat contoh ini.. kita mengatakan.. Si B dan D adalah kafir.. kerana menolak hukum Allah dengan iktikad.. manakala A dihukum sebagai fasiq.. tahu tentang hukum tapi melanggar hukum.. manakala D itulah yang muslim...

wallahua'lam..



Hmmm, kalau mengikut apa yang ditaip oleh cik fatin3 yang C lah Islam bukan yang D...Betul tak?



betui2.. C yang yang muslim.. sebab, B dan D tu.. dah dikira kafir.. A fasiq.. dan C lah yang muslim.. typing error.. syukran.. :)

jadi.. bagaimana dengan keadaan org yang tau tutup aurat tu wajib, tak dia taknak juga pakai tudung.. dan orang yang tau.. maksiat tu haram.. tapi, dia tetap nak buat jugak... atau.. bagaimana keadaan.. org yang tau tudung tu mesti pakai untuk tutup aurat.. tapi, dia kata.. tak, itu kata-kata manusia saja.. Allah tak wajibkan pun.. dan orang yang tutup aurat.. tapi, dia cakap.. maksiat tu.. tak haram??

aperpon.. fitrahnyer.. sifat manusia ni.. amat PELUPA.. sentiasa terlupa adanya malaikat disisi yang tak pernah tidur, lupa dan lalai.. begitu juga.. manusia sering terlupa.. adanya Allah yang tak pernah lupa, leka, lalai dan tidur yang sentiasa memerhati... biar nampak keras dengan mengatakan fasiq dan kafir.. tapi, itulah hakikatnya.. aderkah kita hanya memandang sahabat, saudara kita tergolong dalam golongan tersebut...??? tepuk dada.. tanya hati.. di manakah tahap iman kita...

p/s: jangan sesekali terlintas di hati kita.. orang yang tak pakai tudung.. lebih baik dari yang yang pakai tudung.. atau, pelaku maksiat yang bertudung lebih baik dari langsung tak pakai tudung... nauzubillahi min zalik.. semoga Allah melindungi kita dari hasutan syaitan.. apabila maksiat dan keingkaran terhadap Allah tidak memberi kesan pada hati kita.. tiada lagi iman di hati, hatta sebesar biji sawi..

wallahua'lam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 23-11-06 15:36 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

abah-we-ma
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26484
Posting: 108
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-06 15:46


.....betul tu...tak bertudung tak semestinya jahat.....kadang-kadang yang bertudung tu pun ada yang perangai tak elok...ada yang pakai tudung hanya kerana takut kat mak ayah...jadi kita jangan menilai org dari luaran saja...kena tengok semua....org yamg tak bertudung ni sebenarnya boleh dididik untuk pakai tudung...mana tahu lepas kahwin suami pulak suruh pakai tudung so mesti dia berubah punya....jika kita tengok zaman sekarang ni ramai yang macam tu...tapi yang paling penting adalah hatio budi......

jadi jangan menilai org dari luaran....

Bookmark and Share

  


  Member Information For abah-we-maProfil   Hantar PM kepada abah-we-ma   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 15:50


Pada 23-11-06 15:46 , abah-we-ma posting:

!!! QUOTE !!!



tapi yang paling penting adalah hatio budi......

jadi jangan menilai org dari luaran....


oooh... begitu.. jadi.. hukum Allah tu, kurang penting berbanding hati budi ye?? ke bagaimana?? soal hati, itu penilaian Allah.. tak perlu kita nak masuk campur.. tapi, soal hukum.. perkara jelas, jadi kewajipan buat kita untuk saling mengingatkan.. jangan terlintas di hati untuk bersubahat...

wallahua'lam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 23-11-06 15:56 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 15:54


pada yang blur2 tentang kewajipan menutup aurat.. dibawah ni...
petikan dari www.raudhah.com.. semoga jadi panduan buat kita... insyaAllah..

Assalamu'alaikum wr wb.

Ini sedikit ilmu untuk di kongsi bersama. Semoga ianya dapat membantu. Insya Allah

Bismillahir Rahmanir Rahim

Hijab di dalam Islam

“Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu dan pakaian perhiasan dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNYA kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).” (7:26)


Komuniti Muslim hari ini telah berbelah bahagi kerana perkara ini : Hijab. Walaupun syariat telah menyatakan dengan jelas dalam hal ini, masih ramai yang menyatakan bahawa menutup seluruh anggota badan ini kecuali muka dan tapak tangan tidak di jumpai di dalam Islam. Malah ada yang mengatakan hanya terdapat dalam bible dan tak kurang juga yang masih ragu-ragu tentang pemakaian tudung ini.

Di sini kita akan cuba melihat bukti dan dalil dalam Fiqh Islam mengenai perkara ini

Perkataan arab untuk “bertabir” ini adalah “hijab” atau bahasa inggerisnya “veil” atau “cover” iaitu “bertutup”. Dan di dalam Islam hijab ini merujuk kepada 2 perkara.

PERTAMA – Pakaian untuk wanita yang menutup dari kepala hingga ke kaki yang dikenali sebagai jilbab atau khimar.

KEDUA - Pembahagi antara dua tempat di mana mengasingkan lelaki dan perempuan seperti tabir, dinding atau penghadang.



Kewajiban Bertudung di dalam Al Quran

"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya (jalabib) bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (33:59)

Ibn Rushd di dalam kitab Bidaya al-Mujtahid (1:83) berkata bahawa ayat ini menunjukkan bukti bahawa tiada bahagian pada tubuh badan wanita yang di benarkan untuk di perlihatkan kepada mereka yang bukan mahram kecuali suami.

Al-Qurtubi menyatakan bahawa ayat ini merujuk kepada jilbab iaitu pakaian yang menutup seluruh tubuh badan termasuk kepala.

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka melabuhkannya dengan tudung kepala(khumuruh) mereka hingga ke dada..." (24:31) …kecuali yang di benarkan iaitu muka dan tapak tangan.

"... dan apabila kamu meminta sesuatu yang harus diminta dari isteri-isteri Nabi maka mintalah kepada mereka dari sebalik tabir (hijab).. . ." (33:53)


Kewajiban Berhijab menurut Hadith

Di antara dalil dalil mengenai hijab menurut Sunnah adalah berdasarkan hadis Rasulullah SAW:

"Di riwayatkan dari Aisyah (ra) katanya Asma’ anak Abu Bakar (ra) telah datang kepada Pesuruh Allah SAW semasa memakai pakaian yang nipis. Baginda mendekati Asma’ lalu berkata : ‘Wahai Asma’! Apabila seorang perempuan telah mencapai akil baligh, tiada apa pun yang boleh di dedahkan kecuali ini dan ini. Baginda menunjuk kepada muka dan tapak tangan.” Riwayat Abu Daud.

Ibn Qudama di dalam kitab al-Mughni (1:349) menjelaskan bahawa hanya di benarkan mendedahkan muka dan tapak tangan menurut hadis ini. “ Seluruh tubuh badan wanita adalah aurat ” (mar’atu ‘awra)

`Berkata Aisyah (ra):”Aku sering memasuki kawasan di mana Baginda Rasulullah SAW dan ayahku Abu Bakar (ra) telah di kebumikan dahulu tanpa menutup kepala, kerana di situ hanyalah suami serta ayah ku. Tetapi setelah Umar Al Khattab(ra) kemudiannya di kebumikan di kawasan yang sama. Aku tidak memasukinya kecuali aku bertutup kepala kerana malu pada “Umar”.

Rasulullah SAW menyatakan kepada Ummu Salamah bahwa perempuan harus menutup kaki mereka sewaktu solat, di riwayatkan di dalam Sunan. “ Perempuan yang memakai pakaian tetapi telanjang, memalingkan kepala mereka dan mengikat rambut mereka seperti ponok unta, tidak akan memasuki Syurga bahkan tidak dapat mencium bau Syurga.”

`Aisyah (ra) menegaskan dalam persoalan yang sering diperkatakan, “ Apabila seorang perempuan telah mencapai akil baligh maka dia mesti menutup apa yang ditutup oleh ibunya dan yang di tutup oleh neneknya.” Tudung (al-khimar) di jelaskan oleh Aisyah (ra) sebagai “ Apa yang dapat menutup kedua dua rambut dan kulit.” (innama al-khimaru ma wara al-sha`r wa al-bashar).


Tudung

Khimar (majmuk khumur) merujuk kepada tudung kepala, oleh yang demikian terjemahan jelas untuk ayat 24:31 adalah: “dan melabuhkan tudung kepala (khumurihinna) mereka hingga ke dada..." (24:31)

Adalah menjadi pegangan untuk memahami terjemahan kepada suruhan untuk “melabuhkan tudung kepala “ di kalangan wanita di zaman Sahabat, zaman tabiin dan zaman tabib tabiin, dan juga pandangan dari ke empat empat Mazhab, adalah merujuk kepada menutup keseluruhannya kecuali muka dan tangan:

Abu Hurairah (ra) telah menceritakan mengenai perbualannya bersama ibunya:
Aku telah bertemu Baginda Rasulullah SAW sambil menangis berkata:
“ Wahai Pesuruh Allah. Aku telah menjemput ibuku kepada Islam dan ibuku masih menolak. Hari ini aku bertanya lagi kepada ibuku, dan ibuku telah berkata sesuatu mengenaimu yang mana aku tidak suka mendengarnya. “Suruh Allah memberi petunjuk kepadaku!” Kata ibu Abu Hurairah.

Lalu Rasulullah bersabda:
“ Ya Allah, kurniakan petunjuk kepada ibu Abu Hurairah.”

Kemudian Abu Hurairah pun pulang kerumah dengan perasaan lega setelah di doakan oleh Rasulullah SAW. Apabila Abu Hurairah sampai ke rumah dia mendapati pintunya tertutup. Mendengar kepulangan Abu Hurairah Ibunya berkata:
“ Abu Hurairah, jangan masuk rumah lagi.”

Abu Hurairah terdengar bunyi air. Ibunya membersihkan diri dan memakai jubah (dir’) dan menutup kepala (Khimar) kemudian membuka pintu dan berkata :
” Abu Hurairah. Aku naik saksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad adalah hamba dan pesuruh Allah!”

Abu Hurairah terus kembali kepada Rasulullah SAW dalam tangisan kegembiraan dan berkata:
“ Wahai Pesuruh Allah SAW, ada berita baik! Allah telah memakbulkan permintaanmu dan telah memberi petunjuk kepada ibuku!”

Rasulullah SAW mengagung dan memuji Allah, bersyukur dan memuji.

Lalu Abu Hurairah berkata :
“Ya Rasullullah SAW pohonlah kepada Allah menjadikan Aku dan ibuku mencintai hambaNYA dan menjadikan hambaNYA mencintai kami.”

Lalu berdoalah Rasululah SAW,
” Ya Allah jadikan hambaMu yang kerdil ini (merujuk kepada Abu Hurairah) dan ibunya mencintai hambaMU dan mereka juga mencintai mereka berdua.” Tidak akan ada seorang pun yang telah di jadikan Allah mengetahui mengenaiku tanpa bertemu denganku kecuali mereka menyintaiku.

Aisyah (ra) berkata:” Demi Allah. Aku tidak pernah melihat mana mana wanita yang lebih baik dari wanita Ansar yang lebih kuat berpegang kepada Kitab Allah! Apabila surah al Nur telah di turunkan –“dan labuhkan khumur hingga ke dada. ..(24:31)— yang lelaki pulang ke rumah masing masing dan menyampaikan ayat tersebut kepada isteri mereka, anak perempuan mereka, adik dan kaka mereka serta saudara mara mereka. Manakala tidak ada seorang perempuan pun di kalangan mereka yang tinggal di situ melainkan mereka tangkas bangun dan membuka lebihan pakaian mereka lalu menutup diri mereka dari kepala hingga ke kaki (I’jtajarat) dengannya. Lalu mereka menunaikan solat subuh seterusnya dengan menutup dari kepala hingga ke kaki (mu’tajirat).”

Semoga kita semua mendapat manfaat.

Wallahualam
And Allah knows best.
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 23-11-06 15:59 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 23-11-06 16:10


Pada 22-11-06 23:58 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 18:09 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 14:23 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

memang jahat!!!!!!!!!
sebab apa????
sebab dahlah dia berdosa lepas itu menambah dosa kepada kaum adam pulak tu secara sengaja (mendedahkan aurat).



kasar sangat bunyi bahasanya...........



sebab selama ni asik berlembut sajalah kaum wanita dah tak reti nak tutup aurat, jaga maruah diri..jaga akhlak dan sebagainya
sekali sekala kena ketuk, biar sedar..

" ya Allah, janganlah Engkau palingkan hati kami setelah Engkau berikan hidayah" ameen




kita jangan fikir semua orang adalah sama...
sesetengah boleh menerima kekarasan, dan sesetengahnya tidak..
ambillah pendekatan yang berhemah...
menghukum orang jahat, walaupun belum tahu ia jahat..adalah satu dose..

tak dapat dinafikan. yang tak bertudung itu dah melanggar hukum Allah, apatah lagi menutup aurat itu adalah wajib...
tapi apakah definisi jahat itu sebenarnya...

kita kena faham...menutup aurat adalah wajib,
dan haram sekiranya kita dedahkan aurat..dan hukumnya bedosa..
adakah berdosa di sini lebih merujuk kepada jahat....

maaf Kalau pemahaman saya mengenai definisi 'jahat" di sini berbeza dengan sahabat semua..

hanya pandangan

p/s.. mungkin imtihan_insyirah lebih suka pendekatan yang menjurus kepada kekerasan...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-06 16:17


pendapat saya...
         bertudung pun tak semestinya baik..yelah kalau bertudung tapi mulut masya Allah..ada juga..bila org non muslim pun cakap.." pakai tudung tapi mulut busuk"..kita nak cakap macam mana..tapi Islam telah menetapkan muslimat kena pakai tudung..so kita kena buat..sebab setiap apa yang disururh oleh Allah pasti ada sebab dan alasannye...lagi pun bertudung dapat membezakan kita dengan bukan muslim..kekadang tertukar dia itu muslimat ke tak..tmbhan lagi kalau muka mix..susah macam..satu lagi...janganlah condemn yang tak pakai tudung ini..kasihan mereka..mana tahu,bila dia kawan dengan kita,hati dia terbuka untuk pakai tudung..igat pengaruh kawan memainkan boleh peranan yang ptg...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 16:26


tak ada kaitan.. aurat, maksiat.. dengan penilaian jahat.. aperpon.. gunekan kaedah dakwah yang terbaik.. akhlak juga.. cerminan peribadi muslim.. bukan sekadar pakaian...

wallahua'lam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 23-11-06 16:34 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-06 16:26


bukan yang kat luar itu tak nak pakai tudung tapi..mungkin dia perlukan dororngan sikit..so tolong lah nasihatkan mereka..kalau cakap elok-elok mesti mereka tak marah punya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 16:38


:) betul tu laili..

apa kata.. dari kita berbahas tentang, siapa lagi baik.. yang pakai tudung.. atau yang tak pakai tudung.. dan berbahas.. tentang, walaupon pakai tapi buat maksiat, sebaliknya tak pakai tudung tapi solat dan akhlaknye sempurna.. apa kata kita cari jalan.. bagaimana untuk memperbetulkan salah faham kedua-dua mereka ini?? supaya, kedua-duanya menjadi seorang yang memakai tudung dan meninggalkan maksiat serta perkara2 mungkar..

:-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 22:01


Pada 23-11-06 16:10 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 23:58 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 18:09 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 14:23 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

memang jahat!!!!!!!!!
sebab apa????
sebab dahlah dia berdosa lepas itu menambah dosa kepada kaum adam pulak tu secara sengaja (mendedahkan aurat).



kasar sangat bunyi bahasanya...........



sebab selama ni asik berlembut sajalah kaum wanita dah tak reti nak tutup aurat, jaga maruah diri..jaga akhlak dan sebagainya
sekali sekala kena ketuk, biar sedar..

" ya Allah, janganlah Engkau palingkan hati kami setelah Engkau berikan hidayah" ameen




kita jangan fikir semua orang adalah sama...
sesetengah boleh menerima kekarasan, dan sesetengahnya tidak..
ambillah pendekatan yang berhemah...
menghukum orang jahat, walaupun belum tahu ia jahat..adalah satu dose..

tak dapat dinafikan. yang tak bertudung itu dah melanggar hukum Allah, apatah lagi menutup aurat itu adalah wajib...
tapi apakah definisi jahat itu sebenarnya...

kita kena faham...menutup aurat adalah wajib,
dan haram sekiranya kita dedahkan aurat..dan hukumnya bedosa..
adakah berdosa di sini lebih merujuk kepada jahat....

maaf Kalau pemahaman saya mengenai definisi 'jahat" di sini berbeza dengan sahabat semua..

hanya pandangan

p/s.. mungkin imtihan_insyirah lebih suka pendekatan yang menjurus kepada kekerasan...



mungkin ukhti tak baca komen terbaru saya. baca dulu kat atas tu ye.
bukan bermaksud keras seperti pukul, tengking, dan sebagainya..

maksud ana kasar tu.. "kasar tetapi berhikmah".
saidina umar terkenal dengan sikapnya yang garang/ kasar dan tegas. hikmah tu bukan pada kelembutan saja.. kekerasan/ kekaran juga adalah satu hikmah.. seperti mana yang saidina umar selalu lakukan..
disebabkan kekasaran beliaulah ada hati-hati yang keras.. terus cair dan akhirnya terbuka hati untuk memeluk islam.
tapi keras yang ana maksudkan tu ialah guna pendekatan peringatan tentang azab2 Allah. kadang-kadang mereka tak tahu pun wujudnya ancaman siksaan pedih Allah jika ingkar dengan perintahNya.. kita kena ketuk sikit hati-hati mereka.. jangan dimanja-manja kan sangat dengan kata-kata lembut seperti "tak mengapa", " "perlahan-lahan".., step by step.. "bagi peluang" dan sebagainya.. ikutlah Al-Quran sebagai panduan terbaik untuk apa jua urusan hidup kita, dan pendekatan dakwah Rasulullah sebagai role model yang paling bagus untuk dicontohi.

kita tak tahu bila ajal datang menjemput...jalankan dakwah dan jangan jemu.

ana berpengalaman berhadapan dengan " sahabat2 muslimah" yang tak menutup aurat dengan sempurna. apa yang ana buat, ana tak tegur secara direct.. tapi ana sebutkan dalam perbincangan dalam kelas bersama pensyarah.. sekali sekala ada juga sindiran secara umum.. mereka akan terasa juga. kalau tak banyak pun, sekurang-kurangnya kita dah sentuh hati mereka. dalam perbincangan. ana ceritakan tentang batas aurat secara detail, dan perintah Allah yang termaktub dalam Quran.. dan tak lupa juga peringatan tentang azab pedih Allah. alhamdulillah.. memang ada perubahan. mereka sendiri cakap pada ana "tak tahu pun sampai macam tu sekali kewajipan menutup aurat. selama ni ingatkan tutup aurat setakat bertudung saja"
alhamdulillah.. selepas tu..dlaam beberapa hari ana nampak perubahan pada mereka. dari bertudung ringkas.. mereka lebih proper memakai tudung (menutup dada). dari memakai langan pendek.. mereka memakai t-shirt lengan panjang. kalau pun lengan 3/4.. mereka akan pakai sarung lengan. dari mendedahkan kaki, mereka dah senang untuk memakai sarung kaki.

wassalam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

  


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 23-11-06 22:44


Isu macam ini pun ada..tak payah persoalan lah benda-benda remeh macam ini??benda-benda macam ini kalau dibaca memang memihak kepada yang tak pakai tudung..yerla provaksi sangat yang tak pakai tudung baik lah,solat lah...etc...masalahnya hukum tutup aurat dah di'gazet'kan dalam Al-Quran...Kenapa nak persoalan kan lagi??terpulang lah pada individu tersendiri..kalau dia pakai tudung berwatakan warak dan buat maksiat...itu urusan dia dengan ALLAH...takkan disebabkan segelentir macam itu kita nak hukum semu pakai tudung jahat??yang hak itu hak..yang batil tu batil...jangan menysusahkan hisup dengan kenyataan yang macam ini??patut dibincangkn cara nak tarbiyah wanita bertudung yang memiliki ciri Islam tidak melakukan maksiat seperti bercouple,berpegang dan so on...itu mungkin lebih bermanfaat ???

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 24-11-06 09:11


Pada 23-11-06 22:01 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-06 16:10 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 23:58 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 18:09 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 14:23 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

memang jahat!!!!!!!!!
sebab apa????
sebab dahlah dia berdosa lepas itu menambah dosa kepada kaum adam pulak tu secara sengaja (mendedahkan aurat).



kasar sangat bunyi bahasanya...........



sebab selama ni asik berlembut sajalah kaum wanita dah tak reti nak tutup aurat, jaga maruah diri..jaga akhlak dan sebagainya
sekali sekala kena ketuk, biar sedar..

" ya Allah, janganlah Engkau palingkan hati kami setelah Engkau berikan hidayah" ameen




kita jangan fikir semua orang adalah sama...
sesetengah boleh menerima kekarasan, dan sesetengahnya tidak..
ambillah pendekatan yang berhemah...
menghukum orang jahat, walaupun belum tahu ia jahat..adalah satu dose..

tak dapat dinafikan. yang tak bertudung itu dah melanggar hukum Allah, apatah lagi menutup aurat itu adalah wajib...
tapi apakah definisi jahat itu sebenarnya...

kita kena faham...menutup aurat adalah wajib,
dan haram sekiranya kita dedahkan aurat..dan hukumnya bedosa..
adakah berdosa di sini lebih merujuk kepada jahat....

maaf Kalau pemahaman saya mengenai definisi 'jahat" di sini berbeza dengan sahabat semua..

hanya pandangan

p/s.. mungkin imtihan_insyirah lebih suka pendekatan yang menjurus kepada kekerasan...



mungkin ukhti tak baca komen terbaru saya. baca dulu kat atas tu ye.
bukan bermaksud keras seperti pukul, tengking, dan sebagainya..

maksud ana kasar tu.. "kasar tetapi berhikmah".
saidina umar terkenal dengan sikapnya yang garang/ kasar dan tegas. hikmah tu bukan pada kelembutan saja.. kekerasan/ kekaran juga adalah satu hikmah.. seperti mana yang saidina umar selalu lakukan..
disebabkan kekasaran beliaulah ada hati-hati yang keras.. terus cair dan akhirnya terbuka hati untuk memeluk islam.
tapi keras yang ana maksudkan tu ialah guna pendekatan peringatan tentang azab2 Allah. kadang-kadang mereka tak tahu pun wujudnya ancaman siksaan pedih Allah jika ingkar dengan perintahNya.. kita kena ketuk sikit hati-hati mereka.. jangan dimanja-manja kan sangat dengan kata-kata lembut seperti "tak mengapa", " "perlahan-lahan".., step by step.. "bagi peluang" dan sebagainya.. ikutlah Al-Quran sebagai panduan terbaik untuk apa jua urusan hidup kita, dan pendekatan dakwah Rasulullah sebagai role model yang paling bagus untuk dicontohi.

kita tak tahu bila ajal datang menjemput...jalankan dakwah dan jangan jemu.

ana berpengalaman berhadapan dengan " sahabat2 muslimah" yang tak menutup aurat dengan sempurna. apa yang ana buat, ana tak tegur secara direct.. tapi ana sebutkan dalam perbincangan dalam kelas bersama pensyarah.. sekali sekala ada juga sindiran secara umum.. mereka akan terasa juga. kalau tak banyak pun, sekurang-kurangnya kita dah sentuh hati mereka. dalam perbincangan. ana ceritakan tentang batas aurat secara detail, dan perintah Allah yang termaktub dalam Quran.. dan tak lupa juga peringatan tentang azab pedih Allah. alhamdulillah.. memang ada perubahan. mereka sendiri cakap pada ana "tak tahu pun sampai macam tu sekali kewajipan menutup aurat. selama ni ingatkan tutup aurat setakat bertudung saja"
alhamdulillah.. selepas tu..dlaam beberapa hari ana nampak perubahan pada mereka. dari bertudung ringkas.. mereka lebih proper memakai tudung (menutup dada). dari memakai langan pendek.. mereka memakai t-shirt lengan panjang. kalau pun lengan 3/4.. mereka akan pakai sarung lengan. dari mendedahkan kaki, mereka dah senang untuk memakai sarung kaki.

wassalam





apa yang ukhti kata kan di atas adalah benar...tetapi berdiplomasilah secara baik....
kita hanya mampu untuk menegur tetapi hidayah Allah yang bagi..
keras bagaimana atau lembut macam manapun Kalau tak terbuka lagi, tak berubah jugak...
kita hanya usaha setakat yang termampu...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 14:05


ana sokong annursyam..... kepada yang lain..contohi sikap annursyam...hikmah...boleh jadi ibu yang baik..hmmKita kutuk terlalu banyak nanti susah..takut kena pada diri kita kembali... yaa..boleh jadi anak2 atau ahli keluarga kita akan kena sebagai pengajaran..manalah tahu kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 09:24


mungkin kita boleh bincang.. contoh2 teguran yang berhikmah??

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 09:46


kekadng dalam hidup kita, kita perlu bersangka baik seperti Imam al-Ghazali.....dan medoakan mereka yang belum bertudung..ada sesetengah darinya yang tahu akan kewajipn bertudung tetapi belum sampai hidayah @seru kdpnya...ada jua yang baik budi pekertinya dan sebaliknya...kita seharusnya berfikiran terbuka,,sama-samalah kita berdoa agar dibuka kan pintu hatinya suatu hari ini,jika kita bertdung seharusnya kita mensyukur i nikmat kurnian ALlah kerana dengan hidayahNya kita dapat menututp aurat...sememangnya siapalah kita untuk mnghukum org lain samaada yang penting kita menunjukkan contoh tauladan yang baik dihadapan mereka agar mereka tidak tersisih hanya kerana tidak memakai tudung,,,medokan sesama kita,kerana hidayah adalah milik ALlah....mereka jua adalah insan yang punya hati dan perasaan, punya rasa,marah,suka,gembira,kecewa,,,semoga dengan cara kita yang berhikmah dan berbuat baik,mereka akan lembut hatinya..anggaplah kita dan mereka jua adalah mkhluk Allah yang tak lepas dr melakukan dosa..kita jua ada melakukn dosa2 wlau sebaik mana pun kita.....yang penting .qudwah hasanah dan pimpinan berhikmah insyaAllah....jaln kebaikn akan dan pertolongan akan datang dr Allah untuk mereka....


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.
[ Telah diedit oleh: cahayakuiman pada 25-11-06 09:47 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 10:01


erm... sekadar berdoa dan bersyukur? memadai ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 10:14


Pada 22-11-06 23:58 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 18:09 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 14:23 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

memang jahat!!!!!!!!!
sebab apa????
sebab dahlah dia berdosa lepas itu menambah dosa kepada kaum adam pulak tu secara sengaja (mendedahkan aurat).



kasar sangat bunyi bahasanya...........



sebab selama ni asik berlembut sajalah kaum wanita dah tak reti nak tutup aurat, jaga maruah diri..jaga akhlak dan sebagainya
sekali sekala kena ketuk, biar sedar..

" ya Allah, janganlah Engkau palingkan hati kami setelah Engkau berikan hidayah" ameen



sokong... org yang mengaku dia kaki pukul, untuk sedarkan dengan asbab, kena ada org yang berjaya bagi lebam2 pada dia sampai tak boleh lawan...pasti dia tak mengaku kuat lagi...yang tak tutup aurat ni pun sama juga...memang perlu hikmah...hikmah tak semestinya lembut bahasa...tapi kasar sikit-sikit pun kadang-kadang hikmah juga

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 10:25


saya setuju juga.. dakwah tu ada banyak cari.. kena tengok tempat, situasi, masa dan org yang didakwah.. faktor2 ni penting.. tak semua org boleh terkesan cari lembut.. tak semua org boleh time cari kasar.. xsumer org boleh time cari berhikma.. tak semua org boleh faham nak ditorture guna hadith dan ayat quran.. tak semua org nak pakai logik akal... seblm nak berdakwah.. atau mengislah... diri sendiri kena muhasabah dulu.. buat kajian terperinci.. mohon bantuan Allah... solat istikharah.. dah confident buat solat hajat.. insyaAllah.. niat baik Allah tolong.. takkan nak bersyukur nimat Allah seorang-seorang.. takkan tak boleh share? takkan tak ada rasa kasihan pada mereka? takkan tak nak bantu mereka menggapai hidayah??

wallahua'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-06 10:34


ana setuju pdpangan semua....ianya bergantung pada seseorng itu, ada diantaranya yang memerlukan dkwah secra lembut dan sebaliknya,,,apa-apa pun biarlah kena pada caranya dan adil pada semua..moga niat kita semua diredhai Allah..wallahualm.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-11-06 13:31


Pada 25-11-06 10:14 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 23:58 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 18:09 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-06 14:23 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

memang jahat!!!!!!!!!
sebab apa????
sebab dahlah dia berdosa lepas itu menambah dosa kepada kaum adam pulak tu secara sengaja (mendedahkan aurat).



kasar sangat bunyi bahasanya...........



sebab selama ni asik berlembut sajalah kaum wanita dah tak reti nak tutup aurat, jaga maruah diri..jaga akhlak dan sebagainya
sekali sekala kena ketuk, biar sedar..

" ya Allah, janganlah Engkau palingkan hati kami setelah Engkau berikan hidayah" ameen



sokong... org yang mengaku dia kaki pukul, untuk sedarkan dengan asbab, kena ada org yang berjaya bagi lebam2 pada dia sampai tak boleh lawan...pasti dia tak mengaku kuat lagi...yang tak tutup aurat ni pun sama juga...memang perlu hikmah...hikmah tak semestinya lembut bahasa...tapi kasar sikit-sikit pun kadang-kadang hikmah juga


ala,poyo..

Bookmark and Share

  


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

rifhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15169
Posting: 92
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 20:27


erm..bagaimana nak kata ek?cmnilah...kadang-kadang memangla org yang tak pakai tudung 2 ada yang baik..even org kafir pun,ada yang baik2.. mereka semua ni baik,tapi belum dapat hidayah dari ALLAH lagi agaknya...tapi,2lah.. kalau baik pun,tapi terang-terang langgar perintah ALLAH buet apa kan..?kita semua doa sajalah moga-moga ALLAH bukak hati mereka supaya pakai tudung..
Wallahu a'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For rifhanProfil   Hantar PM kepada rifhan   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 22:34


konsep DAKWAH kena faham betul-betul..yang bagi HIDAYAH bukan kerja manusia..itu kerja ALLAH....ikhtiar macam mana pun jika Allah tak bagi, pasti dan pasti dia takkan dapat hidayah... cuma perlu kita ingat, adakah kita telah berusha dan buat kerja agama...yang lain kerja Allah.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 08:12


Pada 25-11-06 13:31 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

ala,poyo..
erkk..mengapalah boleh ada jawapan cenggini..so suprise.. :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 08:19


saya setuju dengan semua pendapat sahabat2..semuanya ada benarnye..

Pada 25-11-06 09:24 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin kita boleh bincang.. contoh2 teguran yang berhikmah??
yup betul juga tu fatin...:)
nak menegur bukan mudah..silap2 hari bulan kena tengking adalah..heh..sabor2..apapun kita digalakkan berusaha..dakwah bukan mudah tapi dihujungnya hasanah...:)
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 27-11-06 08:21 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

sabak_kayu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14266
Posting: 48
Dari: Hulu

Selangor  


posticon Posting pada: 27-11-06 11:24


salam,

bukan persoalan jahat atau baik... ini persoalan syariat...
em harap-harap yang tak bertudung tu pakailah tudung...

wallahu musta'an.

uucp://photos.friendster.com/photos/61/32/13832316/26097670019241l.jpg


-----------------
ALLaH bLesS...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sabak_kayuProfil   Hantar PM kepada sabak_kayu   Pergi ke sabak_kayu's Website   Quote dan BalasQuote

Eid
Warga Rasmi
Menyertai: 27.06.2006
Ahli No: 24983
Posting: 17
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-11-06 12:06


ada ke yang post kat sini tak pakai tudung?
haa..cuba kongsi keseronokan tak pakai tudung

Bookmark and Share

  


  Member Information For EidProfil   Hantar PM kepada Eid   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 15:11


memang betul kata anda...
perempuan bertudung memang banyak yang membuat maksiat...
kerana mereka kurang didikan agama, dan mereka tidak mempunyai iman...
mereka nampak alim dari luaran tapi pada zahirnya tidak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-11-06 22:09


Hmmm...Sedih betul lah bila tengok perempuan yang pakai tudung buat maksiat...Mencemar nama baik muslimat yang lain...Kerana nila setitik rosak susu sebelanga...

Semalam saya baru tengok kawan saya buka laman web yang memaparkan video pasangan couple sedang melakukan aksi tidak senonoh...malunya ...Satu Malaysia dapat tengok muka kita...Cuba bayangkan yang tengok tu orang yang kenal kita...Mana nak sorok muka??? :-o :-o :-o


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-11-06 22:20


hmm....ni masalah ummah yang kita perlu atasi ni....kadang satu fitnah pulak perempuan yang pakai tudung tapi still buat maksiat

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

Ismah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14527
Posting: 39
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-11-06 00:40


Assalamualaikum...

Saya setuju dengan semua pendapat yang diberikan oleh sahabat-sahabat sekalian...Lain orang lain pendapatkan...Kadang-kadang tu,tak semua pandangan yang dibuat betul..mugkin pada zahirnya lain..

Menutup aurat tu wajib bagi orang islam..Tapi,tak semua orang ditakdirkan untuk berjilbab.Mungkin tahapnya tidak sampai lagi..Sedikit-sedikit perlukan kebiasaan..Tak semua kebaikan perlu kepada paksaan..Cubalah untuk berubah..

Cubalah untuk menjadi seorang BIDADARI bukan sahaja di dunia malah di akhirat jua..Semoga terus berkekalan hingga ke syurga.
Wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For IsmahProfil   Hantar PM kepada Ismah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 08:25


siapa kata mereka jahat.mereka cuma terlupa sahaja untuk menutup aurat.mungkin cintakan Allah masih lagi belum meresap didalam hati mereka.dan kita yang telah merasai nikmat cintakan Allah seharusnya berusaha mengajak mereka juga untuk turut merasai nikmat yang sama.macam mana nak tegur secara berhikmah?

contoh yang paling tidak menyakitkan hati,beli badge yang ada lukis gambar perempuan muslimah lengkap bertudung labuh litup dan hadiahkan kepada mereka.simple kan?orang bagi hadiah takkan nak tolak.itu psikologi manusia.jadikan lah mereka sebagai member kita dahulu.bukan perempuan sahaja tetapi lelaki pun sama.dan kemudian keep in touch dengan mereka.sanggup ke kalau kita tengok orang yang kita kenal dan member kita yang kurang elok ni terus hanyut dengan perkara yang tak elok?orang melayu tak habis-habis dengan malu.siapa kita mahu mencerca mereka sampai mereka mati?bila ada silap sikit terus pandang rendah dan enteng,bukannya mahu guide untuk bawa ke jalan yang betul.salah sikit ingat sampai mati agaknya.bila masyarakat jadi runtuh gejala sosial,gejala kemurtadan berlaku,tahu nak salahkan orang lain.kemudian takut sangat dengan kristianisasi,konon minum holy water lidah kelu terus tak boleh mengucap.semurah itu harga syahadah kita?tak pasal-pasal termasuk dalam perkara khurafat.kemudian datang lah bawak cerita ustat kangkung mana entah konon kena minum air kolah masjid lah,apa lah nak bagi pulihkan kembali.sumber mana pun tatau.dapat kat emel saja,yang buat ayat sedih sikit,ada nama ustat kangkung sapantah terus sebarkan tanpa berfikir boleh ke terjadi sedemikian.akal tu letak kat mana?ada bukti saintifik ke?

bagaimana umat Islam dahulu,takkan mereka tak pandang terus perempuan yang tak tutup aurat?mereka berdagang ke serata dunia dan jumpa manusia yang masih lagi belum mengenali Allah lalu mengajak mereka untuk turut sama menyintai Allah.ada perempuan yang tidak tutup aurat dan ada lelaki yang melakukan perkara yang tidak elok.apakah umat terdahulu menghina orang yang kurang kefahaman dalam Islam?dan kemudian apabila masyarakat itu paham Islam maka mereka pun turut menutup aurat juga.alhamdulillah sedemikian.....

:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 01-12-06 08:37 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 09:45


Assalamu'alaikum...
ana setuju sangat dengan tajuk ni...
perempuan yang tak bertudung tak semestinya jahat/berakhlak buruk..
ana dah banyak kali perhatikan...
ada2 sesetengah perempuan yang tak bertudung kadang-kadang mempunyai akhlak yang lebih baik dari perempuan yang bertudung...
Jadi,perempuan yang bertudung janganlah terlalu memandang serong/memandah rendah pada perempuan yang tidak bertudung...
kita kena ingat sekali Allah bagi hidayah kepada permpuan2 yang tidak bertudung ni,mungkin suatu hari mereka akan jadi lebih baik dr kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 10:06


yang bertudung tu, sekurang2nya, dia dah mengikut syariat..
ya tak bertudung tu?
wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 10:25


ana bersetuju dengan Qaisar...
Alhamdulillah bagi yang telah bertudung mereka telah mengikut syariat...
tapi akhlak kita tak tahu...
moga bagi yang bertudung dapat memberikan contoh akhlak yang baik..
insyaAllah...
Peringatan untuk sahbat2 dan diri ana sendiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

husna_umairah
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2006
Ahli No: 27480
Posting: 9
Dari: shah alam

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-12-06 10:42


wanita ni punca fitnah... wahai wanita jaga lah akhlak, maruah dan peribadimu

Bookmark and Share

  


  Member Information For husna_umairahProfil   Hantar PM kepada husna_umairah   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-06 11:02


beramal tanpa ilmu...
ada pula yang ada ilmu tak diamal... :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

ainur_hidayah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.06.2006
Ahli No: 24807
Posting: 18
Dari: temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 01-12-06 12:25


perempuan tak bertudung tak semestinya jahat...
tapi, bukan ke bertudung tu wajib dalam Islam...?

hmmm...
tapi, orang yang bertudung sekarang tak semestinya baik!
kalau tak, takkan kita boleh jumpa budak perempuan buat maksiat terang-terang.
memalukan agam,a dan bangsa.
wallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainur_hidayahProfil   Hantar PM kepada ainur_hidayah   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 13:00


ada juga sebenarnya yang tak bertudung ni baik... cuma mungkin hidayah saja yang belum sampai lagi... jangan lah kita mudah menghukum semua muslimah tak bertudung ni jahat... sama-sama bimbing dan bantu mereka..

Bookmark and Share

  


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 16:26


Pada 21-11-06 20:49 , dmz posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAMMUALAIKUM.....
Hmmmm...saya tak tahu nak cakap apa sebenarnya. Ada kala saya rasa sedih kerana terdapat perempuan yang bertudung melakukan maksiat. Saya bukan berkata2 kosong kerana terdapat rakan-rakan saya mengirimkan email perempuan macam tu. Pompuan2 kat forum ni tak percaya ke. Hmmmm....kalau tak percaya berilah alamat email saudari2 saya boleh hantarkan......saya bukan nak menyebarkan benda buruk tapi sebagai bukti yang saya bukan cakap kosong.....kan...?????????



setuju.
sebab ada mmber begitu

Bookmark and Share

  


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 16:38


jangan pandang hanya pada pakaian kerana yang bertudung pun buat maksiat....hanya Iman mampu menangkisnya.....


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-12-06 16:51


jangan kata org yang fizikalnya jahat maka kelakuannya jahat..tak semestinya macam tu..sebab ramai saja yang fizikalnya nampak mulia tapi kelakuannya Tuhan saja yang tau..itu tak adil malah menambahkn dosa..kan tak pasal2 dapat dosa free...bukan ke lebih elok doakan untuk golongan ni supaya mereka insaf dan dapat bertaubat..kan itu lebih baik.

^^SERULAH MANUSIA UNTUK MEMBUAT KEBAIKAN^^

Bookmark and Share

  


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 16:56


siapalah kita hendak menilai org......kekdang org yang kita kata tu lebih baik dari diri kita....mnalah tau hari ini kita nampak dia tak pakai tudung....,,,esok2 hidayah dari Allah siapa yang tau...subahannallah.:)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"
[ Telah diedit oleh: muslimah83 pada 03-12-06 16:56 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 04-12-06 17:30


ada jahat sebab ada dedahkan diri ada terhadap seksaan kat akhirat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

Ruzana
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27589
Posting: 2

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 15:17


Apa ukuran jahat pada kita semua?

Adakah jahat tu...bila kita bunuh seseorang? Bila kita derhaka kepada ibubapa? Atau jahat macam mengutuk orang di belakang?

Tidak semua itu baik, dan tidak semua itu jahat.

Kalau kita panggil orang jahat, walaupun kita pakai tudung/ serban lengkap sembahyang/ tak derhaka/ tak bunuh orang...adakah kita masih baik???

Bookmark and Share

  


  Member Information For RuzanaProfil   Hantar PM kepada Ruzana   Quote dan BalasQuote

Ruzana
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2006
Ahli No: 27589
Posting: 2

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 15:23


Bukannya berkasar itu salah....atau terang-terang kita marah... tapi cuba fikir lah sekejap wahai sailermoon.
kalau Rasullullah bukanlah seorang yang lembut tatsusilanya? macam mana Islam nak maju? Zaman jahiliah lagi teruk dari sekarang tetapi tak ada pulak dia terang terang kutuk perempuan tak pakai tudung.
Umar al-Khattab pun berjaya dipikat untuk masuk Islam kerana ayat quran yang melembutkan hatinya
Betul tak????

Bookmark and Share

  


  Member Information For RuzanaProfil   Hantar PM kepada Ruzana   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 05-12-06 16:35


yaALLAH ampunkan kami..umat akhir zaman..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 17:20


hehe... yang bertudung buat maksiat tu comfirm lah pakai baju ketat dan seluar jeans ketat... tudung tu mereka buat fesyen saja tu... itu munafiq yang sebenar-benarnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 17:27


Salam alaik,

bagaimana anda mentafsirkan jahat itu ? dan bagaimana pula baik itu ?
jika keduanya di kaitan dengan tudung ? :)
apa pun,bagi bro...jangan terlalu cepat menilai baik buruk org dari luarannya sahaja....

kalau nak cerita pasal org bertudung,pakai baju ketat buat maksiat...tak bertudung buat maksiat dan macam-macam lagi...sudahlah...yang penting kita doakan mereka insaf dan kembali bertaubat...

pernah saja ada kes yang bertudung labuh dan ditangkap berdua2 dengan lelaki yang bukan muhrim......

jadi muhasabah diri kita..sama-sama kita berubah agar menjadi lebih baik dan mengajak orang lain untuk melalukan kebaikan...itu lebih baik dari mengumpat di belakang...

tepuk dada...tanya selera :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

zafrullah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2006
Ahli No: 23286
Posting: 25
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 17:35


assalamulaikum semua..
sebenarnya saya ni keliru,kita bincang kat sini perempuan tak bertudung tu jahat atau perempuan tak bertudung tu tak beriman?
rata2 saya nampak pendapat yang diberikan agak dari tajuk.maaf ye semua,saya cuma nak mengingat kan bhawa 2 tajuk yang di atas tak sama maksudnya.jganlah kita terlalu pantas memberikan komen kita tanpa kita selidiki dengan sebenar2 soalan berkenaan. jadi saya nak tekankan bahawa soalan asal ialah `perempuan tak bertudung tu jahat`.maaf kalau ada tersalah kata,terkasar bicara.sama-sama lah kita betulkan niat dalam memberi pendapat untuk membawa kesan yang positif pada setiap lapisan ummat yang melayari ukhwah.com ini.wasalam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For zafrullahProfil   Hantar PM kepada zafrullah   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 05-12-06 17:37


Hati manusia susah kita nak tafsir jahat atau baik,
Hanya Allah sahaja yang tahu menilai.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1287
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 18:48


Hidayah itu umpama cahaya, tak disapa oleh kamar yang tak dibuka jendelanya.

Hidayah itu milik Allah. Kita yang tarafnya hamba, tidak layak untuk menilai baik buruk seseorang.

Orang jahat di hadapan Allah belum tentu akan mati dengan kejahatannya jika diberi hidayah Allah.
Kita yang bersangka diri kita baik belum tentu akan mati dengan rahmat hidayah Allah.

p/s: kalau ada kawan yang free hair tapi kata dirinya baik, tu tandanya kita kena lah cepat-cepat cucuk jarum. Berdakwahlah dengan penuh hikmah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

peace4ever
Warga Rasmi
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27151
Posting: 1
Dari: Kuala Kangsar

Perak  


posticon Posting pada: 06-12-06 10:51


betul tu saya setuju sebab saya perhatikan tak semua org perempuan yang tak bertudung tu jahat, mereka mungkin belum terbuka untuk pakai tudung,....atau mereka memang tak biasa bertudung dan masih ragu2 untuk bertdg..so orang disekeliling boleh menggalakkan mereka pakai tudung secara bjksana kan???moga-moga mereka boleh berubah...:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For peace4everProfil   Hantar PM kepada peace4ever   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 06-12-06 11:09


hmm..Perempuan tak bertudung tak semestinya jahat??
:-? allah saja yang tahu menilainya seseorang itu.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 13:46


perempuan tak bertudung sememang jahat, bukan dari segi zahir tapi dari segi batin.. memang kita tengok pendiam, sopan, lemah lembut.. tapi bukankah Allah perintahkan wanita kena tutup aurat..
tapi, bagi mereka yang tiada didikan agama kat rumah atau kat sekolah, mereka tu di kira jahil..jadi jangan kita pandang rendah dengan orang jahil, sebab kata Imam AL-Ghazali.. jika melihat orang jahil, jangan anggap diri sendiri mulia kerana orang jahil buat dosa dalam keadaan jahil, tapi kita melakukan dosa dalam keadaan mengetahui..
kesimpulannya, orang yang tak bertudung ni akan di anggap jahat apabila dia tahu bahawa tutup aurat tu wajib tapi
dia tak nak tutup..
entahlah... hanya Allah Maha Mengetahui.. saya ni tak cukup ilmu pun..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 14:42


memang tak semestinya perempuan yang tak pakai tudung tu semuanya jahat... kadang-kadang yang pakai tudung labuh pulak yang lebih2 sangat..tapi nak buat bagaimana dah memang manusia tak lari dari melakukan kesilapan

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 14:57


Perempuan tidak menutup aurat semestinya Jahat... kerana ia ingkar perintah ALLAH...

begitu juga lelaki yang tidak menutup aurat...ia juga jahat kerana ia ingkar perintah allah

begitu juga mereka yang tidak solat, tidak puasa, tidak menunaikan zakat, tidak beramal soleh dan tidak menurut segala perintah ALLAH dan juga melakukan segala larangan ALLAH, juga adalah orang-orang jahat....

orang JAHAT bukan bermakna, pada mereka yang merompak, pengadu domba, suk gaduh, penipu atau pemfitnah sahaja...

TETAPI juga mereka yang INGKAR PERINTAH ALLAH juga adalah orang-orang yang jahat....

wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

srikandi_jilbab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 584
Posting: 84
Dari: bumi serambi mekah+ KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 15:15


Pada 21-11-06 18:38 , miss_farhana posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak ikut jahat..memang tak semestinya jahat...

tapi pada pendapat saya...itu dah kira langgar perintah ALLAH secara terang-terangan..kira jahat jugaklah...sikit..!!!


yang sikit tu lah boleh jadi banyak kalau hari2 buat...lagi teruk kalau tau benda tu haram, tapi tak rasa bersalah bila buat..dah terang2x dalam surah Annur Allah suruh pakai tudung:-D


-----------------

**Aku Hidup,Aku Berjuang,Aku mati kerana Islam**



Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_jilbabProfil   Hantar PM kepada srikandi_jilbab   Pergi ke srikandi_jilbab's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 14-12-06 16:09


mungkin mereka jahil,sebab tu lah tak pakai,


-----------------
www.mujahidin07.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 17:11


benda yang tuhan buat kita tak ikut...
benda kecik lama2 menyumbang kepada yang besar..
orang yang diaggap baik,
akan ikut perintah Allah.
mungkin orang yang tak bertudung ni baik bagi sesetenbgah perkara, tapi kalau bab tudung ni dia zalim.
tak meletakkan sesuatu di tempat yang betul...
entah...
macam tu lah agaknya,...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

hosni_mubarak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2005
Ahli No: 20411
Posting: 104
Dari: kelana jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-06 22:09


Allah lebih mengetahui segala-galanya...
wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For hosni_mubarakProfil   Hantar PM kepada hosni_mubarak   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 11:45


Zaman sekarang ni boleh lagi ke dikatakan 'jahil / tak tau hukum' yang menyebabkan tak tutup aurat? TAHU tapi TAK MAHU BUAT. :-|


-----------------
lawati saya di sini
[ Telah diedit oleh: kamalhisyam pada 15-12-06 11:46 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 14:56


memang lah..
tapi dia tetap tak tutup aurat..

jahat satu hal
aurat satu hal
mana sama

walaupun tak jahat
tapi, tetap ingkar perintah allah untuk tutup aurat

macam usztaz ismail kamus agaknya kata..kee..ustaz apa tah..harun din agaknya..dalam alkuliyyah..dia ulas isu pakai tudung, tapi perangai tak elok..

dia cakap; (lebih kurang begini lah..ayat memang tak tepat ye..) isu perangai tak elok, dia dah bedosa..tapi dosa buka aurat tak ada Kalau dia pakai tudung..

lebih kurang camtula..kiranya, tak kirala baik macam angel sekalipun, tetap kena tutup aurat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 00:13


Pada 15-12-06 11:45 , kamalhisyam posting:

!!! QUOTE !!!

Zaman sekarang ni boleh lagi ke dikatakan 'jahil / tak tau hukum' yang menyebabkan tak tutup aurat? TAHU tapi TAK MAHU BUAT. :-|



Betul tu...Tahu dengan akal tapi tak mahu di hayati dengan hati...Belajar untuk lulus periksa bukan untuk beramal dengan ilmu yang di perolehi...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» perempuan tak bertudung tak semestinya jahat. setuju?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.192506 saat. Lajunya....