Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 1 hari, 7 jam, 49 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 11 jam, 57 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: jumpa orang dating!apa kita buat???


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» jumpa orang dating!apa kita buat???

Please Mendaftar To Post


Oleh jumpa orang dating!apa kita buat???

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 05-11-06 09:28


agak-agaknya kalau kita jumpa org dating depan mata kita apa yang kita semua akan buat?? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 15:59


saya akan buat-buat tak nampak. saya akan pandang ke tempat lain..

honestly, saya tak ada kekuatan langsung untuk pergi menegur mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 05-11-06 16:12


bila iman senipis kulit bawang, manusia mula takut untuk menegur perkara2 yang mungkar...
bagi ana, kalau perbuatan mereka terlalu melampau.mengadakan adengan2 yang tak senonoh.tegurlah, jangan takut menegakkan kebenaran..
di akhirat kelak, kita akan di persoalkan..
di mana tangjawab kita sebagai hamba Allah...


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, dan Allah lah sebaik-baik penolong..
[ Telah diedit oleh: hazi pada 06-11-06 16:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-11-06 19:04


Kalau jumpa org tengah dating..saya pasti tengok mereka...kerana saya ni suka tengok org tengah dating ni..
sebab mereka tak malu kat kita so kita tengok saja lah...
BOLEH KE MACAM Ni..??
Salah ke dating ni..??
Sebab masa ni lah mereka nak saling mengenali...tapi dating tak bermaksud buat perkara2 yang tak elok kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 21:13


kalau ana buat-buat tak nampak saja sebab ana memang tak ada kuasa dan hak untuk menegur.kalau tegur kena marah pula...

hanya pemerintah sahaja yang ada hak untuk kuatkuasanya.

wallahua'lam...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 21:18


bila kena marah, hati yang kecil ni akan bertambah2 kecil lagi...

silap2 boleh retak..kuikuikui


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...
[ Telah diedit oleh: zubaidah pada 05-11-06 21:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 21:27


Orang tengah berdating ni kalau kita pandang nanti dia pandang kita semacam pulak..macam kita pulak yang salah..huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 05-11-06 21:59


ASSALAMMUALAIKUM...
Saya cuma mampu benci dalam hati saja agaknya...kerana kalau ditegur nanti dipukul orang pulak...maklumlah zaman MAT REMPIT...kan..kan..


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-11-06 22:05


teringat cerita seorang ustazah...

waktu dia nak turun tangga...
dia nampak sepasang couple...
bibir hendak bertemu bibir... nauzubillah
ustazah tu cerita ... masa tu..dia terasa lemahnya iman dia..
tak mampu nak tegur...takut kena marah,pukul dan sebagainya..
tapi dengan kuasa Allah...
dengan spontannya dia meletakkan tangan dia di antara muka couple..
tergamam couple tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 05-11-06 22:32


ana juga ada cerita..
pernah 1 hari ana ternampak ada seorang pakcik menegur 'psgan couple muslim yang sedang berpelukan di khalayak ramai, pakcik tu memang marah gila, semua org terkejut, dengan rasa malunya pasangan tu berlalu, ..tapi sempatlah pakcik tu beri tazkirah dulu..dan pasangan tu sempat meminta maaf kat pakcik tu dan janji takkan buat lagi ...

lepas tu ana jadikan cerita tu sebagai pengajaran, dalam menegur perkara mungkar, Allah akan beri kekuatan kat kita, tapi cara menegur tu mesti berhemah..


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, dan Allah lah sebaik-baik penolong..
[ Telah diedit oleh: hazi pada 05-11-06 22:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 00:53


ana baru lalu pengalaman ni minggu lepas...nampak couple tengah dating..masa tu baru lepas balik beraya dengan sepupu2 naik kereta..dah lah couple bertudung..duduk kat bandar pukul 11 malam..spupu ana yang lelaki ni ajak pusing balik dan konon-konon lalu kat depa tu berkali2 sampai naik pucat couple tu...(kitaorang konon menyamar jadi pegawai JAIS lah ni..:P)last2 mereka pergi..heheh.


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~
[ Telah diedit oleh: zaitihamdan pada 06-11-06 00:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 06-11-06 10:29


bercakap dalam hati.....dan ambil iktibar.......betapa senangnya fitnah berlaku bila mengambil mudah sesuatu perkara

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-06 10:32


!!! QUOTE !!!

saya akan buat-buat tak nampak. saya akan pandang ke tempat lain..

honestly, saya tak ada kekuatan langsung untuk pergi menegur mereka.



walaupun ini adalah selemah-lemah iman...


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 06-11-06 10:35


biasa nya..saya akan tengok apa aktiviti yang mereka akan buat pas 2 saya dengan member saya kan geelakkan mereka..
pas 2 mesti mereka pandang lain macam dan blah...
kelakar ar mereka yang dating ini..
tak ada rasa malu lgsung..
muda mudi lah ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 10:37


secara peribadinya.. bagi fatin, Kalau boleh elak dari melihat pemandangan yang tidak indah itu.. fatin akan sedaya mungkin untuk elakkan diri.. sebab, bila terlihat kemungkaran depan mata, maka jadi kewajipanla atas diri kita untuk mencegahnya.. sama ada melalui anggota, lidah.. mahupon hati.. hati yang redha atas kemaksiatan, tiada lagi iman walau sebesar biji sawi.. nak jaga hati bukan mudah pula tu.. bila nak tegur pula, perlukan kekuatan.. takut juga dengan teguran, timbul pula masalah hati yang lain.. riya', 'ujub dan perbalahan yang seterusnya menimbulkan rasa hasad dan dendam pada mana-mana pihak.. masalah2 hati tu pula akan merosakkan amal dan memburukkan silaturrahim..

secara peribadinya, bagi fatin.. Kalau nak buat teguran..gunakanla pendekatan paling berhikmah.. waktu, keadaan yang paling sesuai.. pastikan pada saat itu, dia benar-benar bersedia menerima teguran dan memikirkan teguran tersebut.. pastikan keikhlasan sentiasa mengiringi.. redha Allah tujuan utama.. sekiranya dia tak dapat terima teguran.. berika dia masa.. jangan mendesak, jauh sekali menghukum dan menilai.. elakkan perbalahan pendapat.. sentiasa istighfar dalam hati moga Allah hindarkan hasutan syaitan yang sentiasa mengambil peluang.. terus-terusan berdoa agar hatinya lembut dan Allah melimpahkan taufik dan hidayah buatnya.. pandangan dia dengan rasa kasih dan penuh tanggungjawab sebagai seorang muslim yang memikul bebanan yang tidak ditanggung oleh makhluk Allah yang lain..

Tiada Daya dan upaya melainkan DENGAN ALLAH..

wallahua'lam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 06-11-06 10:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 11:01


entahla...kadang-kadang member sendiri yang buat benda-benda begini... nak tegur salah, tak tegur lagi lah salah

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

limi
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21379
Posting: 1
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 12:55


Assalamualaikum,,
inilah masalah utama sekarang,,kita kena lihat dulu dating ke couple ke,,semua tu adalah permulaan bagi maksiat yang besar,,limi pernah bermuzakarah dengan seorang pak cik yang mempunyai ilmu agama jauh lebih tinggi dari limi,,dia cakap semua berpunca dari iman seseorang,,mereka tidak meletakkan iman dihadapan mereka,,mereka meletakkan nafsu di depan mereka,,MasyaAllah,,lagipun solat mereka yang ditunaikan bukan merupakan solat yang sebenar,,kerana ada hadith yang menyebut melalui solat maka akan dapat mencegah kita daripada perkara keji dan mungkar,,jadi apabila solat sempurna InsyaAllah semua perbuatan kita sempurna,,jadi in this problem,,limi suggest kita tegurlah walau dengan apa cara pun,,ini kerana walaupun sebesar-besar perkara atau sekecil-kecil perkara nanti kita akan dipersoalkan di depan Allah SWT kelak,,jadi marilah kita bersedi untuk memberi masa untuk kita fikir amal kita,,iman kita berada pada tahap mana,,tanpa usaha untuk membaiki iman maka rugilah kita,,di samping usaha yang sungguh2 dan doa yang beristiqomah,,InsyaAllah kita akan berjaya,,IMAL,AMAL dan TAQWA yang paling penting,,Assalamualaikum,,salam berforum

Bookmark and Share

    


  Member Information For limiProfil   Hantar PM kepada limi   Pergi ke limi's Website   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 13:04


saya akan menolak kemungkaran itu dengan hati saya dan mengatakan saya tak akan redha dan benci dengan perbuatan ini. sesungguhnya selemah2 iman adalah hati... saya tak punya kuasa.. tapi saya mampu menolaknya... doakan dalam hati supaya mereka akan segera insaf satu hari nanti.. dan doalah agar kita dijauhkan dari perkara2 seperti ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

InginTahu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25067
Posting: 116
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-11-06 15:14


itu baru berdating(biasanya duduk brduaan) ..kalau yang berjalan berkepit tengah khalayak ramai..? yang ni bagi ana payah sikit nak tegur...

pernah ana tegur pasangan kat sebuah taman permainan.. makin lama makin 'rapat..terlentok2... terus ana dekati dan bagi salam.."assalamualaikum... nak tanya boleh? kamu dah kawin ke belum? mereka jawab belum.. Kalau belum, jangan buat begini.. org tengok tak elok".. mereka kata .."maaf bang" ..

setakat itu sajalah kemampuan ana, .. lemahnya iman ku..

* kekadang 'malas' nak pergi shopping.. terlalu bnayak yang di'tonton'... tapi tidak mampu untuk 'menyelesaikannya'... apa, ingat selesai sahaja ke jika hanya 'membiarkan' perkara yang akan 'ditanya' nanti....? argh!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For InginTahuProfil   Hantar PM kepada InginTahu   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 06-11-06 16:20


hayatilah lagu ni...

Umat kini diibarat kan buih yang terapung di lautan,
dihanyut, terhempas di pukul gelombang,
dan lenyap bila di hembus oh angin...

pada siapa yang hendak di harapkan
yang tinggal cuma sebatang tubuh,
mulakan dari langkah yang pertama,
biar putih tulang jangan putih oh mata..

gunalah falsafah si cengal emas,
seri tiang utama,
gagah berjuang di tengah umat,
cahaya pasti gemilang,
Islam pasti bangkit lambat laun,
janji tuhan pasti terlaksana,
waktu jangan lagi di buang sia-sia...
obor semangat ayuh kita nyalakan,

usah terus terleka dengan igauan tanpa makna,
bangunlah dengan semangat perjuangan,
kemenangan pasti milik kita..

SEDIHNYA BILA RAMAI UMAT ISLAM MASA KINI HANYA MEMBIARKAN SAHAJA PERKARA MUNGKAR BERLAKU DI DEPAN MATA..
TANPA ADA PERASAAN TAKUT kepada ALLAH tapi SEBALIKNYA TAKUT pada MANUSIA..

KALAU ALLAH NAK MENURUNKAN BALA, SEMUA org AKAN KENA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 09:00


tegurlah dengan kata-kata jika kita mampu. kalau tidak, cukuplah sekadar tegur dalam hati, berdoakan mereka sedar bahana perbuatan mereka, dan ingatkan selalu Allah agar kita dijauhi dari melakukannya.


-----------------
cinta yang sejati dan kekal hanya pada Allah, cinta pada makhluk adalah sementara dan keduniaan.
[ Telah diedit oleh: hangkas pada 07-11-06 09:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

IrisS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2004
Ahli No: 7866
Posting: 57
Dari: PuLaU MuTiaRa

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-11-06 16:43


entah lah.. saya ni xble tengok org berdating bukan jels tapi menyampah!! tambah budak sek.. berpegang tgnle, peluk, err.. masa saya kat ums dulu selalu keluar dengan kengkwn perempuan lah.. then bila nampak kapel2 ni berpgg tangan mesti kami lalu tgh2 antara mereka.. huhuhu :lol: dah tu kalau pergi pantai tjg aru adalah banyak-banyak kapel kami pasang lampu kereta then main-main lampu hp kasi mereka tahu ada org, banyak kali juga lalu2 kat kawasam kapel ni duduk ... kalau nak sangat kahwin ajela.. ni err teruk betul.. :lol: :-P :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrisSProfil   Hantar PM kepada IrisS   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 16:53


sebaik2 cara yang dianjurkan dalam Islam yang pertama cegahlah melalui tangan jika tidak mampu juga cegahlah melalui lisan dan sekiranya tidak mampu juga cegahlah melalui hati..insyaAllah..amal makruf nahi mungkar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 16:57


macam mana nak bezakan yang dating ni dah kawin ke belum kawin. mana tau kot2 tegur/marah orang tengah dating last2 tahu suami isteri saja-saja malu :-P

sepatutnya yang dating ni adalah suami isteri kan, patutnya yang kita jumpa kat taman2 tu semuanya dah ada ikatan yang sah...

p/s: jom kita pakat2 dating lepas kahwin :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-11-06 16:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 08:56


kekadang meluat..kekadang hairan...tak boring ke asyik dating saja..tak malu kat orang ka dating...xpikir ke apa orang akan fikir pasal kita...saya cukup malu dan Alhamdulillah setakat ini saya masih mampu menolak untuk dating ...dan sekarang saya sudah merdeka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-11-06 19:44


Biasanya..Kalau jumpa Orang tengah dating ni saya suka buat....

BUAT TERKEJUT lah..

Hahaah..boleh tak..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 00:00


kalau seorang-seorang, ana tak berani nak buat apa-apa, sebab bimbang keselamatan diri.
cuma mampu benci.
kalau bersama sahabat2, kami akan 'usha' (tengok @ stare) lama2 kat couple tersebut sampai mereka segan.
menjadi lah juga kadang-kadang.
tapi ada jugak yang tak makan saman.
makin erat, makin maksiat.
kami pulak naik segan lihat anak bangsa sendiri.
takpe2, kami akan ikhtiarkan cara lain pula.
mungkin ahli2 ukhwah sekalian boleh bagi suggestion.
[ Telah diedit oleh: nurhaziqah pada 12-11-06 00:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 00:07


Kalau saudari nurhaziqah ni jenis yang peramah mungkin boleh ajak yang perempuan tu berbual ke...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 15:33


nak buat macam mana..takkan nak ketuk kepala dia org...jabatan agama negeri masing-masing perlu banyak buat rondaan lah...kita tak boleh buat sesuka hati...


-----------------
IsWaRa miRaGe TuRbO cHaRGer 4g63.


Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

ctiey84_muslimah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14174
Posting: 14
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-11-06 15:39


Tak tau nak buat apa...tengok saja agaknya...minta jauh diri ana dari maksiat..minta juga Allah sedarkan mereka dari telalu asyik berdating...takut menjurus kepada benda-benda yang tak elok :lol: :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctiey84_muslimahProfil   Hantar PM kepada ctiey84_muslimah   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 24-11-06 15:48


p sergah saja...
tak pun baling semut api...atau sarang kerengga kat mereka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 10:50


Pada 24-11-06 15:48 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

p sergah saja...
tak pun baling semut api...atau sarang kerengga kat mereka....



:lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 11:10


Salam
satu persoalan yang menarik untuk dijawab :)

Jumpa orang dating apa nak buat ?
mula2 siasat dulu, mereka tu ada hubungan tak...manatau adik abang ke...suami isteri ke...kalau bukan...nak buat apa ?

jangan sergah.....kalau berani sangat.tegur elok-elok tunggu masa sesuai.jangan kita berkasar.buat secara penuh hikmah jika kita benar-benar mahu berdakwah.

tapi fenomena sekarang yang bro nampak, kita hanya akan pandang serong pada couple yang "biasa"...tapi kalau nampak yang berkopiah putih....berbaju melayu....dengan si manis bertudung labuh dan berjubah..duduk2 di kafe..kadang-kadang di tepi masjid....apa pulak kita nak buat ?

kadang-kadang kita tau mereka belum berkahwin pun..dan tiada apa hubungan....berani ke sergah ? ini selalunya mentaliti kita....
tepuk dada tanya selera...

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 11:18


Pada 24-11-06 15:48 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

p sergah saja...
tak pun baling semut api...atau sarang kerengga kat mereka....


hehehe jangan sergah mereka...mana tau mereka ada heart attack..xpasal²
tegur cara berhemah if tak berani berdoa supaya mereka insaf dan mitak kita jauh dr perkara itu.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

mashitah_izzati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.06.2006
Ahli No: 24677
Posting: 69
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 05-12-06 12:49


pada suatu hari dalam bulan ramadhan ana ternampak sepasang couple ini... alhamdulillah saat itu allah berikan ana kekuatan nak tegur....
lepas itu ana kasi salam kat mereka then ana pula yang terkedu sebab nampak mereka sedang baca iqra' ana terus blah..
selepas itu baru ana terfikir... takkan lah nak baca iqra' time tengah2 hari itu.... berdua pula itu..dalam bulan mulia lagi...
entah lah ana dah jadi konfius...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashitah_izzatiProfil   Hantar PM kepada mashitah_izzati   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 17:10


Sebenarnya, apa yang berlaku disekeliling kita mengajar kita erti hidup yang sebenarnya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 17:18


hehe... kalau dah nampak tahap berpeluk-peluk tu baik baling bom saja.. tak pun masukkan dalam karung pas tu masukkan miang buluh.. siapa suruh gatal sangat... tambah lagilah gatal tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 05-12-06 17:25


emm first cekdlu...kalau betul salah....tegur lah dengan cara paling hikmah kalau imn tak kuat at least ikut kata ustaz ismail kamus..dok sebelah mereka lepas itu zikir kuat2...konpem mereka blahh..sambil kata.."ish org gila mana ni..". jadi lahhh

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 17:28


betul-betul...kena tego....almaklum r zman sekarang ini tego skiyt pun xley tapi kalau ana ana tego saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 18:15


Sekadar nak kongsi pengalaman yang ada. Memang kerap jugak lah 'usha' pasangan yang ber'dating' ni..

Ada satu malam tu, ambe ada lah pergi keluar jalan-jalan dengan member. Kalau kat K.T. ni, memang sohor benar pata batu buruk. Tempat berkumpulnye 'jemaah rempit dan minah gedik' tiap-tiap malam.
Dan memang kedapatan lah kelompok manusia yang bertenggek,tercongok tepi pata menjalankan sesi 'muzakarah' bersama pasangan masing-masing.
Kami ni pun kebetulan ramai masa tu,ada lah dalam 10 orang. Jadi rasa berani lah sikit nak buat kerja mengantoi couple2 ni..

kami pergi lah melabuhkan punggung sebelah pasangan couple yang ada kat situ, lepas itu kami pun borak lah kuat-kuat pasal Islam, isu murtad, pasal bola.
Sakit jiwa agaknya ada orang ganggu 'ketenangan dating', mereka pun terus blah. Banyak jugak lah yang dapat di'sapu' malam tu. Hampir bersih licin tepi pantai..syukur kepada ALlah atas kekuatan-Nya.

Suatu ketika tu pulak, ada nampak satu pasangan duduk dating dengan penuh mesra. Ambe masa tu berdua saja dengan member. Badan kami ni pun tak ada lah besar sangat nak pergi sergah. Mata ni pun dah berpinar nak layan apa'el gedik depan mata. Nak tak nak kena guna skil lain. Teknologi canggih jangan disia-siakan. Member seorang ni pun bukak lah henset dia lepas itu pasang mp3 doa taubat kuat2..
Heh heh.. khusyuk saja pasangan yang berdating tu dengar. Lepas tu kami pun blah bila yang tadi dah macam belangkas, mula terungkai, duduk jauh-jauh sikit. Tapi still juga dating...couple tegar agaknya.

Ada jugak yang satu tu, pergi lah usha2 couple, tengok2 member sendiri, satu kelas pulak tu yang duduk ber'dating'.. aduss

nak bagitau nya, kita sekarang ni memang berada di saat-saat akhir zaman. Maksiat dah macam perkara biasa berlaku hari-hari. dalam rumah luar rumah, macam-macam ada.
Kita yang masih ada kesedaran agama, ada ruh Islam, ada iman yang tahap koman2 saja ni, kena lah reti nak berbahasa dengan mereka semua tu. Mereka semua tu kalau tegur cara lantang dan kasar, takkan berganjak.
Jadi, guna lah apa cara sekali pun yang munasabah dan sesuai dengan situasi. Ilmu itu ada, tunggu nak diamalkan saja..
Amar ma'aruf nahi munkar.

'aduh zaman kok jadi gawat gini...'
[ Telah diedit oleh: sahabat_amin pada 05-12-06 18:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

P10TH
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2006
Ahli No: 27866
Posting: 57
Dari: Nilai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 13:25


duduk dengan mereka dan tegurlah macam ni..adik-beradikkah??

Bookmark and Share

    


  Member Information For P10THProfil   Hantar PM kepada P10TH   Quote dan BalasQuote

fitrah_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2006
Ahli No: 27717
Posting: 78
Dari: fi ardhillah...

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-01-07 13:42


"sesiapa yang melihat kemungkaran, hendaklah mencegahnya dengan tangan, jika tidak mampu maka cegahlah dengan lidah, dan jika tidak mampu maka cegahlah dengan hati, itulah selemah- lemah iman",,,, (riwayat Muslim)...


-----------------
HiduP sentiasa InDaH andaI SemUaNYa KeRaNa ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For fitrah_mawaddahProfil   Hantar PM kepada fitrah_mawaddah   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 13:56


nyanyi lagu kasih-kekasih (InTeam) kuat2..
"sebelum diijabkabulkan......syariat....tetap membataskan..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 14:08


kalau ana, ana geleng kepala depan dia....
lepas tu jerit lah "ha..buat apa tu?"..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-01-07 14:11


Telefon mak dengan ayah dia orang suruh tengok anak mereka sedang 'study group' tanpa guna buku pun..hehee...hebat-hebat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 18:41


kaco lah mereka.....kata kuat2 ke.....wei....kiamat dah dekat..he2
dah biasa dengan org dating ini! kat skula ramai gila....
pandang slack r!apa lagi...heheh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 19:34


buat cerdik..moga allah beri hidayah pada mereka

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

nurizzat64
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26237
Posting: 73
Dari: Kajang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 20:08


saya hantar mereka terus pergi jumpa JAIS....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurizzat64Profil   Hantar PM kepada nurizzat64   Pergi ke nurizzat64's Website   Quote dan BalasQuote

hosni_mubarak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2005
Ahli No: 20411
Posting: 104
Dari: kelana jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 00:00


saya...
terkesima...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hosni_mubarakProfil   Hantar PM kepada hosni_mubarak   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-01-07 02:35


"janganlah kamu berdua-duaan dengan perempuan bukan muhrim wpon mengajarkannya al-quran"

maksud hadis.

siapa tau periwayatnye siapa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 03-01-07 16:00


memang dah selalu jumpa..kalau kat kampus 2 bukan saja 1 pasangan saja..
tapi kadang-kadang tak pasti juga depa ni dah kawin ke belum..
kalau kita usya.. entah2 depa lagi seronok masing-masing gembira dapat tayangkan pasangan masing-masing
inilah dunia akhir zaman..
sudah hilang rasa malu bila melakukan maksiat
saya sokong dengan cara rakan-rakan..
kalau kita mampu menegur,tegurlah
kalau tak gunalah alternatif yang bisa membuatkan mereka faham
sabda Rasulullah SAW
"kedua-dua tangan juga berzia dan berzinanya adalah menyentuh. Kedua kaki juga berzina dan zinanya menuju ke tempat pertemuan.
Mulut juga berzina dan zinanya adalah ciuman"
(muslim dan abu daud)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 16:06


ini macam kes kat sekolah ana dulu...
ada lah sergah budak dating belakang blok F..
hahah...yang laki member sekelas ana...
tak tanan nya, ty perempuan itu junior...ish2.. macam-macam budak-budak..
kitorng sergah, suruh budak perempuan itu balik asrama...
bebel sikit-sikit... perli ka...pepandai lha anda!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 16:06


ini macam kes kat sekolah ana dulu...
ada lah sergah budak dating belakang blok F..
hahah...yang laki member sekelas ana...
tak tanan nya, ty perempuan itu junior...ish2.. macam-macam budak-budak..
kitorng sergah, suruh budak perempuan itu balik asrama...
bebel sikit-sikit... perli ka...pepandai lah anda!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 16:08


saya akan perhatikan orang tu.....dalam hati saya berdoa moga mereka diberi hidayah dan minta agar saya dijauhkan dari perkara2 macam tu.kadang-kadang nak tegur takut juga tersilap....sekarangkan ramai yang kawin muda....mana lah tau suami isteri tak pun adik beradik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 16:15


salam..
aha...saya pun akan perhatikan pasangn2 itu...kadng2 sampai mereka pun terperasan dan malu sendiri...dalam hati siap berdoa agar diri sendiri terpelihara dari perbuatan maksiat..dan daokan mereka diberi hidayah kepada Allah...huhuhu...Ya Allah...kuatkan lah semangat ku hadapai semua pancaroba dunia ini...Ameen...
takut jugak nak berhadapan dengan perkara2 macam ini...
MOga Allah pelihara....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-01-07 17:51


Alaaa...kita debuk yang lelaki tu, lepas itu yang perempuan tu kita bawa lari..

Hah..Kan dah tak berpasanggan mereka ni..

Kita kan tak nak dia orang berdating.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 20:11


ala..kat kolej 14 UPM belambak orang dating...kat tepi2 surau tu sanggup...maklumlah surau kat tepi tasik...sesuai sangat lah...tetengah azan maghib pun ada masih duduk kat situ lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-01-07 22:28


Saya tak nak hipokrit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

thoha
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2006
Ahli No: 27545
Posting: 8
Dari: dulu melaka sekarang johore

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-07 23:39


tapi fenomena sekarang yang bro nampak, kita hanya akan pandang serong pada couple yang "biasa"...tapi kalau nampak yang berkopiah putih....berbaju melayu....dengan si manis bertudung labuh dan berjubah..duduk2 di kafe..kadang-kadang di tepi masjid....apa pulak kita nak buat ?


~apa pendapat kalian ??~

Bookmark and Share

    


  Member Information For thohaProfil   Hantar PM kepada thoha   Pergi ke thoha's Website   Quote dan BalasQuote

thoha
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2006
Ahli No: 27545
Posting: 8
Dari: dulu melaka sekarang johore

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-07 23:42


nak taye pendapat adalah hamba Allah ni sejak sekolah ni memang menyampah ini semua sampai masuk ipta pun still kuat iman nya lastly dia sendiri yang buat so macam mana ek betul ke kita dok nasihatkan org nanti suatu hari akan buat sprt yag mereka buat

Bookmark and Share

    


  Member Information For thohaProfil   Hantar PM kepada thoha   Pergi ke thoha's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 17:03


KITA TANGKAP GAMBAR DEPAN DIA lepas itu KITA LARI....HAHA

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 17:04


PANGIL KAWAN ramai-ramai...SERBU lepas itu TANYA kat DIA, KAMU ini DAH KAHWIN KE...MESRANYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 17:06


PANGGIL TOK KADI TERUS saja....KAHWINKAN kat SITU..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 09:34


COUPLE!!!.....tanya...kamu ini adik beradik ke? kamu ini dah kahwin ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

musafirahkelana
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2006
Ahli No: 25211
Posting: 14
Dari: perlis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 10:18


salam..
kawan ana pernah ajar satu cara bagus kalau tak berani tegur..
tulis sekeping surat ringkas..apa-apa saja lah tak pun tulis saja sepotong ayat al-quran or hadis..then bagi kat dia kata ada orang bagi surat..hehe..lepas itu lari lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirahkelanaProfil   Hantar PM kepada musafirahkelana   Pergi ke musafirahkelana's Website   Quote dan BalasQuote

musafirahkelana
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2006
Ahli No: 25211
Posting: 14
Dari: perlis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-02-07 10:23


Pada 11-01-07 23:42 , thoha posting:

!!! QUOTE !!!

nak taye pendapat adalah hamba Allah ni sejak sekolah ni memang menyampah ini semua sampai masuk ipta pun still kuat iman nya lastly dia sendiri yang buat so macam mana ek betul ke kita dok nasihatkan org nanti suatu hari akan buat sprt yag mereka buat


sekadar pandangan ana..sebab tu islam anjurkan sebelum kita menegur orang pastikan kita tidak melakukan perkara tu..kalau kita memang tak buat perkara yang kita nak tegur tu kita doakan dulu agar Allah memberi perlindungan pada diri kita dan bagi hidayah pada orang yang melakukan..wallahuálam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirahkelanaProfil   Hantar PM kepada musafirahkelana   Pergi ke musafirahkelana's Website   Quote dan BalasQuote

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 13:34


sebenarnya org yang dating ni dia tau benda yang dia buat tu mengundang ke arah maksiat...tapi nak buat juga..begini lah...kita tengok saja mereka.jangan tengok lama2.pandangan kita terhadap mereka tu sebenarnya dah menggambarkan yang kita tak setuju dengan apa yang mereka buat...nanti mereka jadi rasa malu..dan insyaallah,mereka akan sedar...tak dating dah agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

noorfaizah
Warga Rasmi
Menyertai: 01.04.2007
Ahli No: 29407
Posting: 1
Dari: Melaka

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 13:37


menegur jika perbuatan mereka terang-terangan berkelakuan xsopan...lagipun sebagai muslimah atau muslim adalah menjadi tanggungjawab bersama menegakkan kebenaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For noorfaizahProfil   Hantar PM kepada noorfaizah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.196953 saat. Lajunya....