Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: UsAhAwAn MuSlImIn


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» UsAhAwAn MuSlImIn

Please Mendaftar To Post


Oleh UsAhAwAn MuSlImIn

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 03-11-06 17:07


salam....

siapa yang bercita-cita menjadi usahawan? or yang sedang menjadi usahawan???

marilah kongsi cerita tentang pengalaman usahawan anda...
or apa bidang keusahawanan yang anda mahu ceburi...

saya nak buka pusat tuisyen... sekarang baru 10%...
ada beberapa perniagaan lagi yang saya ingin ceburi, tapi sekarang tengah buat survey dan kaji pasaran...

hmmm... asik fikir bisnes saja, pelajaran tah ke mana... hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 18:11


salam....ana ada impian nak jadi usahawan muda ni....tapi still study...so doa2kanlah ye.... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 19:20


saya pun bercita2 nak jadi usahawan ikuti jejak Rasulullah SAW tapi tak ada bakatlah :( .

Pernah baca buku "Memulakan Bisnes Sendiri" tulisan Ainon Mohd, terbitan PTS Publishing tak? Dikatakan 90% business yang dibuka di Malaysia tutup dalam masa 3 tahun... huhuhu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 04-11-06 05:36


erm, bagus2!!!

saya tengah study. tapi sekarang tengah follow kursus keusahawanan under MECD. Isyaallah kerja dulu untuk cari pengalaman....bila ada rezeki lebih boleh buat bisnes sendri...

doakanlah....
buatlah bisnes yang halal... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 04-11-06 07:31


Ana minat petrokimia dan aviation.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-06 07:42


ana pun memang minat nak jadi usahawan yang jutawan.. tapi ana tengah survey pasaran kat malaysia dan dunia sekarang ni.. ana berminat nak buat bisness dalam bidang trading..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-06 15:59


nak buat roti dan bun. dah mantap yang tu boleh belajar kek pulak. dan yang sewaktu dengannya... emm, lagi 30 tahun akan datang.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-11-06 16:08


!!! QUOTE !!!

nak buat roti dan bun. dah mantap yang tu boleh belajar kek pulak. dan yang sewaktu dengannya... emm, lagi 30 tahun akan datang.


wah.. jadi cheff roti ek..
bestt tu.. musti sedap dimakan... :-di :-di
tapi.. Kenapa lama sangat tu.. 30 tahun..??
huh.. sempat ke nak rasa bun yang dimasak shye tu ek..???

kak kena dapat free bun..hehe :-di :-di :lol:
beli satu dapat free 1.. ok..hihii :-di :-di


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 04-11-06 16:08 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 04-11-06 16:14


Pada 04-11-06 15:59 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

nak buat roti dan bun. dah mantap yang tu boleh belajar kek pulak. dan yang sewaktu dengannya... emm, lagi 30 tahun akan datang.


Menarik. Bukalah 'boulangerie' (fr; kedai roti) dan jual baguette, croissant, chocolatine (kat north disebut pain au chocolat), pain aux raisins, etc.
Tentu best.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

akiika
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2006
Ahli No: 27219
Posting: 6
Dari: Kuala Lumpur

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 11:49


Alhamdulillah.....ketahuilah saudara-saudara.... negara kita sebenarnya menghadapi krisis makanan yang halal.... dimana tanggungjawab kita untuk mengatasinya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akiikaProfil   Hantar PM kepada akiika   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-06 16:47


menarik kenyataan ini... semoga kita dapat berganding bahu mengatasi krisis ini...
sesiapa yang merancang untuk membuka perniagaan makanan tu, teruskan usaha anda...
semoga dapat menyumbang sedikit dalam menangani krisis ini..
sekarang nak beli kek pun susah kat jb...
nak cari kedai kek muslim susah...
ada kedai kek cina yang cakap kek & roti mereka halal...
wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 17:03


Melayu suka berangan-angan....

Kenapa berangan angan?
sbab benda-benda ni sentiasa berada dimulut...
tapi tidak atas kertas...
perancangan yang baik ialah perancangan yang jelas....
ditulis diatas kertas...
disemak kemajuannya secara berkala...

bukan sekadar menang bercerita....
menang berangan....

satu lagi....
khusus untuk NoZaBiZz....
jangan tumpu banyak sangat bisnes dalam satu2 masa...
terutamanya kalau bisnes kita belum betul-betul kukuh foundationnya...

dah pergi kursus usahawan anjuran HEP UTM?
cuba lah tanya HEP...
tiap-tiap hujung sem dia buat...
tapi bagi saya program tu sekadar teori...

yang praktikal kita sendiri kena BUAT!!

CAIYOK!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 17:33


tak mengapa lah berangan pun. tu kan langkah yang pertama sekali kan? tak begitu?

kak shida... kenapa 30 tahun nanti ye? sebab saya nak jadi engineer dulu lah.. huhu.. ;-) :-P

sahabat mohdnurhakimin, croissant is my favourite.. :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-06 18:02


shukran abusuffian...
saya sedang buat 2 bisnes... ok tak?
2 bisnes ni saling berkait...
bisnes lain tu lambat lagi, 5 tahun dari sekarang...
tak pergi lah kursus tu... cuti 3 bulan buat kursus tu...
insyaALLAH nanti tanya...

berangan (bukan yang lagha) adalah langkah pertama untuk mencapai kejayaan seperti kata syahidatul...
org pengecut saja yang takut mengangankan kejayaan...
tapi berangan tanpa perancangan seperti kata abusuffian tidak bawa ke mana...
berangan mesti dsertai dengan tindakan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 18:57


NozaBiZz...

kenapa tak pergi? dengan sijil kursus tu nanti senang kita nak buat pinjaman @ senang dapat peluang daripada agensi kerajaan yang berkaitan...

Sijil kursus ni bernilai sebab ditulis kursus untuk SISWZAH.. itu yang membezakan dengan sijil dengan kursus diluar....

Awak buat bisnes apa? Mana tau saya boleh jadi pelanggan pertama..

Last sekali saya jual bookmark. Design sendiri cetak sendiri kat kilang, pasarkan sendiri.. Keuntungan setakat ni mencecah 400% itupun saya jual dengan harga termurah dipasaran.... kalau saya jual harga standard rasanya bolen mencapai 1000% keuntungan....

Alhamdulillah rezeki ada...

Bookmark and Share

  


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

helmirohayakassim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22154
Posting: 84
Dari: Setiu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 21:07


saya pun betul-betul berminat nak jadi usahawan. tapi sekarang saya still lagi study. Sekarang ni saya tengah jlnkan servey untuk perniagaan yang akan saya ceburi nanti.

Bookmark and Share

  


  Member Information For helmirohayakassimProfil   Hantar PM kepada helmirohayakassim   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 22:05


tak boleh nak kita org melayu suka berangan.. tak ada bukti kukuh pun yang kata org melayu hanya berangan...tu kan cite2 ...cite2 kan ibarat niat...niat yang baik kan dapat pahala..hmmm ...tu hanya persepsi...kalau hanya duduk di satu tpt sahaja..mendgr cerita org..ibarat katak bawah tempurung...taktau environment sebenar..ramai saja org melayu yang bejaya out there...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 23:05


salam............
saya pun nak jadi businessman juga tapi entah lah ye
there 2 many competition out site there.....
huhuhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-06 10:44


wah... seronok dengar rakan-rakan yang bercita2 nak run bisnes...
kita masih muda, tak salah mencuba dan menanggung risiko.. ia akan membuat kita lebih matang untuk run bisnes yang lebih besar...
tokoh usahawan terkenal sekarang pun mula membina empayar di usia muda... tapi dah tua baru terkenal... so, harap-harap kita semua dapat memulakan empayar sendiri dari sekarang... dalam usia 40-an hope kita dah mempunyai empayar kita... wallahu'alam...
kita merancang, ALLAH yang tentukan...
abusuffian, insyaALLAH kalau ada masa saya pergi kursus tu... sebabnya tengah running bisnes sekarang ni. cadang tak nak buat pinjaman, nak guna modal sendiri... nanti tercekik saya nak bayar... sekarang tengah running trading... baru nak merangkak... tapi awak tak boleh jadi pelanggan sebabnya this product is for kindergarten student...
lepas itu satu lagi bisnes ni tengah dalam proses marketing... pulangan alhamdulillah... bergerak bersama my bisnes partner...
jual bookmark ke? nak beli... nak jadi marketer boleh??
kalau nak tempah apa-apa bookmark boleh r tempah kat awak ek...
[ Telah diedit oleh: NoZaBiZz pada 07-11-06 11:00 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 01:01


NozabiZz...

nak jadi marketer? boleh jugak... mungkin nanti kita boleh exchange produk masing-masing... tapi nanti2 sikit sebab bookmark saya tu tak ada stok kat saya tapi kat member di pasir gudang..

kalau nak tempah kat saya pun boleh..
tapi lebih baik kalau saya tunjukkan kilang tempat saya tempah tu... memang MURAH!! tapi cina lah....



Bookmark and Share

  


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-06 01:07


saya bukannya kreatif nak design bookmark... so kenapa kamu nak tunjuk kilangnyer...
tengok saja kilang tu boleh lah... hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

akiika
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2006
Ahli No: 27219
Posting: 6
Dari: Kuala Lumpur

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 08:58


sahabat2...saudara/saudari sekalian...

ana memang mentah dalam perniagaan...
so..ana perlukan perkongsian idea dan pengalaman..apatah lagi sumbangan sumber terutama supplier tetap ...mudah mudahan boleh kita capai network perniagaan muslimin ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akiikaProfil   Hantar PM kepada akiika   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 10:26


designer pun satu masalah juga...
saya boleh design tapi tak berapa cntik sangat...
tunjuk kilang terus senang awak nak pergi...
kalau melalui saya kena lah charge sikit : ) hehe...

cadangan aklika tu memang best..
NEWORK PERNIAGAAN MUSLIM KKOMUNITI UKHWAH
- Asas kekuatan perniagaan (Cina dah lama buat)

tapi...
pelaksana? pelaksanaan?
nak bagi ide senang...
nak cari pengendali ide tak tau lagi....
sesiapa volunteer? :-di

[ Telah diedit oleh: abusuffian pada 08-11-06 10:31 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-06 12:40


wah... cadangan yang bagus sekali...

"NETWORK PERNIAGAAN MUSLIM KOMUNITI UKHWAH"

senanglah ahli komuniti yang nak memulakan bisnes untuk cari network...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

fathiahMohdZamani
Warga Rasmi
Menyertai: 13.03.2006
Ahli No: 23408
Posting: 13
Dari: utm

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-11-06 12:49


salam....

sahabat2....saya pun memang cita2 nak jadi usahawan...lagipun dalam islam ada cakap yang 9/10 rezeki ada dalam perniagaan...lagipun perniagaan ni kan warisan nabi..nabi2 kita semua berniaga atau kerja menggunakan kemahiran mereka untuk menyara hidup....so,kerja ni memang mulia sebab hasil titik peluh kita sendiri....untuk usahawan2 islam,saya cadangkan anda cari buku karangan DR RUSLY MOHAMED @ CHEF LI....memang bagus....mana-mana buku dia pun bagus....yang terbaru...OKB....bukan Orang Kaya Baru...tapi Orang Kaya Bertakwa.....

Selamat membaca dan semoga berjaya........
[ Telah diedit oleh: fathiahMohdZamani pada 08-11-06 12:51 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fathiahMohdZamaniProfil   Hantar PM kepada fathiahMohdZamani   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 02:36


"NETWORK PERNIAGAAN MUSLIM KOMUNITI UKHWAH"

Ini memang cadangan yang bagus.... Kiranya kita dalam forum ni satu networklah.... apa-apa hal kita boleh slg rekemen antara saru sama lain tentang suplier.

Memang tak dapat di nafikn semua times kena ambil supplier cina sbb2 trtentu, tapi still produk melayu juga cntoh saya embil bkln daging ramly brger dr cina yang penting prduk mlyu dalam bab mknan. Kita perlu ke arah jadi spplier dengan kmpul modal sikit-sikit.

apa-apa hal MELAUI FORUM NI KITA dah boleh WUJUDKN NETWORK dalam mmbntu saudara seislam brniaga. Di utm skudai semua yang pergi kursus usahawan utm tajaan PNB scra automatik jadi ntwork. Kami Kelab usahawan UTM jga tngah merancang nak buat Koperasi, for frther info. dtglah AGM nanti.

apa-apa hal MELAUI FORUM NI KITA dah boleh WUJUDKN NETWORK dalam mmbntu saudara seislam brniaga.

apa-apa hal MELAUI FORUM NI KITA dah boleh WUJUDKN NETWORK dalam mmbntu saudara seislam brniaga.

Samalah kita slg pm untuk membantu masalah seterusnya memajukan diri dalam sunah berniaga.

wassalam...........

Bookmark and Share

  


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 05:10


Assalamualaikum...........

                         BERITA BAIK ! !

Pada 10 dan 11 haribln 2 yang lepas ana hadiri kursus ushwan melayu, ana telah habiskan rm500 untuk kursus trsebut. Syarikat melayu yang ingin membantu org islam. Jadi kepada sesiapa pelajar UTM blhlh pm ana, kita boleh jumpa di kampus jka brminat nak dengar.

Ana dah habiskan banyak masa cuti dengan bsness, rebutlh peluang.
lagi banyak mndengar lagi bnyak pngetahuan brtambah.

Cept.... jangan lepas peluang sementara koata masih ada, kalau BigShot Cina dr syrikat lain dah nampak dah buat abislah kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

dreamchaser8878
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2007
Ahli No: 28887
Posting: 11
Dari: KUALA LUMPUR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 17:42


saya mempunyai rangkaian yang besar lebih kurang 700 orang dalam perniagaan saya...

ada ramai student buat part time , ni peluang niaga yang simple yang banyak menolong org mencapai Impian dan cita-cita mereka

melalui syarikat wellness (kesihatan) yang Hebat

please refer to my profile

Bookmark and Share

  


  Member Information For dreamchaser8878Profil   Hantar PM kepada dreamchaser8878   Pergi ke dreamchaser8878's Website   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 21:51


sekarang ni ramai student yang buat begitu.ni ada sikit promo untuk sesiapa minat bisnes topup.emailkan nama,no ic dan no telefon bimbit anda ke PERCUMA!cepat-cepat...


-----------------
Tidak akan kamu berasa gundah walaupun sekali jika kamu tahu apa yang kamu cari


Bookmark and Share

  


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 21:54


ke mana ek?hehehe
[email protected]


-----------------
Tidak akan kamu berasa gundah walaupun sekali jika kamu tahu apa yang kamu cari


Bookmark and Share

  


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

auzman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6097
Posting: 47

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 21:59


assalamualaikum..
cadangan yang sangat menarik..
ana sedang mencari pengedar kerepek yang berminat disekitar lembah kelang..
setakat ni alhamdulillah kerepek ni telah menembusi pasaran Darul Quran dan Kuis..
jadi sesiapa yang berminat boleh hubungi ana dengan segera..
wasalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For auzmanProfil   Hantar PM kepada auzman   Quote dan BalasQuote

auzman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6097
Posting: 47

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 22:01


assalamualaikum..
saya menyeru kepada sahabat2 seukhwah..
Kalau sesiapa yang minat untuk menjadi pengedar kerepek boleh hubungi saya..
macam-macam kerepek ubi yang boleh didapati..
setakat ni DQ dan KUIS telah ada pengedarnye..
jadi jangan lepaskan pelunag untuk tmbhkan wang sampingan amtum semua..
terbuka untuk IPT sekitar lembah klang..
Kalau ada yang berminat..
sila hubungi no ni..0162930573(poji)
bersama memacu ekonomi islam..
wasalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For auzmanProfil   Hantar PM kepada auzman   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 25-02-07 22:34


yup.
saya!
nak jadi usahawan yang cemerlang di dunia dan di akhirat!
nak hidup senang! tak nak hidup kaya tapi xsenang!

:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-02-07 22:36


mm,usahawan?semoga berjaya..:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

lepat
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 26.09.2003
Ahli No: 3772
Posting: 209
Dari: jawa meru

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 22:52


assalamualaikum...berminat dengan saham?pelaburan minyak dan gas asli..untung insyaallah memuaskan..boleh mesej saya..0129057669

Bookmark and Share

  


  Member Information For lepatProfil   Hantar PM kepada lepat   Quote dan BalasQuote

dreamchaser8878
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2007
Ahli No: 28887
Posting: 11
Dari: KUALA LUMPUR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 12:00


habis belajar u pun bukan senang dapat kerja..elok lah belajar skills berniaga dan berdikari

Bookmark and Share

  


  Member Information For dreamchaser8878Profil   Hantar PM kepada dreamchaser8878   Pergi ke dreamchaser8878's Website   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 22:28


Pada 25-02-07 22:52 , lepat posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...berminat dengan saham?pelaburan minyak dan gas asli..untung insyaallah memuaskan..boleh mesej saya..0129057669



-----------------
Usahalh sepahit hempedu, insyaallah kejayaan datang semanis madu.... Muhammad s.a.w sudah tiada, tnggjawab kita smbng dkwah Islam.


Bookmark and Share

  


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 22:50


kalau nak berbisnes dengan Allah..modal nya adalah dengan usia!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

fauziana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.07.2004
Ahli No: 10117
Posting: 103
Dari: Kuala terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 23:52


assalamualaikum..
saya tengah mngikuti lthn ushwn under MeCD.sekarang a'lillah dah settle 5 modul dan modul terakhir praktikal.insyaAllah awal bln4 ni saya start praktikal kat ngri klhiran saya.insyaAllah dengan ilmu selama mngikuti kursus ni dan pengalaman yang akan saya dapat masa praktikal nanti dapat m'bntu saya pada masa hadapan untuk m'jalankan bisnes sendiri..
insyaAllah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fauzianaProfil   Hantar PM kepada fauziana   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 798
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 08:42


asas kepada keusahawanan... pastikan produk yang ditawarkan adalah produk yang baik... insya-allah boleh berjaya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 14:38


...Assalamualaikum

saya nak minta tolong, saya berhajat nak beli lembu, tapi tak konfiden lagi kombinasi lembu yang terbaik. Bisnss Plan (BP) yang saya dah buat
ialah Kedah Kelantan (KK), guna feedlot. tapi yang setakat ini 20 ekor guna tanah rezab kerajaan tebing sungai dalam 1Km panjang. Itu pun member punya nak join venture. Kita punya bahagian settlekan Bisnes Plan, kawan lagi seorang dapatkan peruntukan, lagi seorang dah ada tanah.

KErtas kerja saya setakat ini guna :-

•    Female Breeder (Bibit Takai

dan

Pure Indian Brahman
•    Male Breeder (Pejantan)

Ada kawan lama, lembu dia baka baik setiap kali beranak kembar dua kadang-kadang kembar tiga. tapi dah hilang pula no contact hp dia.

1. JAdi sekarang saya nak tahu pendapat sahabat2 kombinasi baka
     terbaik dalam penternakan lembu???

2. Tolong kenalkan saya pembekal baka lembu yang bagus dan
     berpatutan???

Tolong ya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 14:40


Maaf tak terlupa tulis yang female itu:-

Kedah Kelantan (KK)
•    Female Breeder (Bibit Takai)


-----------------
Usahalh sepahit hempedu, insyaallah kejayaan datang semanis madu.... Muhammad s.a.w sudah tiada, tnggjawab kita smbng dkwah Islam.


Bookmark and Share

  


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 14:54


assalamualaikum...

ana memang minat jadi usahawan ni..
ana akan cuba buat macam abusufsian buat bookmark..
ilmu yang ada jangan disia2kan....
manfaatkan sebaik-baiknya

Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 22-05-07 15:20


Cari bisnes yang niiche market dia. Maksudnya nanti kalau ada orang nak cari produk/perkhidmatan tu terus saja dia sebut nama syarikat anda.

Bookmark and Share

  


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 22-05-07 15:23


Contohnya bila orang sebut buku cinta saja mesti teringat kat alaf21(saya tak minat novel2 alaf21.hehe).

kalau orang tanya buku kewangan, orang akan ingat kat buku2 azizi ali. tu contoh. Maksunya dalam satu produk tu macam penerbitan buku pun, setiap salah satunya ada niiche market sendiri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

KhalidAlWalid
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13251
Posting: 11

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-06-07 18:18


Assalamualaikum semua,

Sama juga dengan kawan-kawan semua..saya juga memasang cita-cita untuk bergelar usahawan berjaya suatu hari nanti. Salah satu Kenapa saya nak jadi kaya ialah saya nak bantu agama dan bangsa saya yang rata-rata masih berada di dalam arus kemiskinan. Sekarang saya masih bekerja makan gaji dan sambil2 tu buat juga bisnes jual prepaid...kalau ada sesiapa yang minat nak join boleh lah pm saya atau lawat web ni
http://prepaid4u.net/?id=Panthers
sama-sama kita bela ekonomi umat Islam

Bookmark and Share

  


  Member Information For KhalidAlWalidProfil   Hantar PM kepada KhalidAlWalid   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 23:15


Hm... dah lama tak online ukhwah sebab sibuk dengan psm. Topik ini macam tak dapat smbutan saja... mungkin tak ramai org melayu kita minat niaga agaknya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 23:29


NoZaBiZz posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

siapa yang bercita-cita menjadi usahawan? or yang sedang menjadi usahawan???

marilah kongsi cerita tentang pengalaman usahawan anda...
or apa bidang keusahawanan yang anda mahu ceburi...

saya nak buka pusat tuisyen... sekarang baru 10%...
ada beberapa perniagaan lagi yang saya ingin ceburi, tapi sekarang tengah buat survey dan kaji pasaran...

hmmm... asik fikir bisnes saja, pelajaran tah ke mana... hehe



:jangan: jangan jadi begitu:jangan:

pelajaran tah ke mana
peniagaan tah ke mana
ibarat yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



  


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 07:13


Pada 10-12-07 23:15 , siswa posting:

!!! QUOTE !!!

Hm... dah lama tak online ukhwah sebab sibuk dengan psm. Topik ini macam tak dapat smbutan saja... mungkin tak ramai org melayu kita minat niaga agaknya.


ada segelintir. cuma, portal ukhwah ni ramai yang bekerja di sektor2 kerajaan atau swasta dan ramai juga yang masih menuntut di Universiti. rata-rata umur belia dan belum join venture secara serious dalam business seperti saudara.

agaknya sebab tu topik usahawan kurang mendapat sambutan.

mengenai persoalan mengenai penternakan lembu saudara siswa, tak ada ilmu dan pengetahuan mengenainya lah...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 11-12-07 17:20


Assalamualaikum

ana nak jadi usahawan....

abah ada kebun pisang,kelapa sawit...

boleh buat macam-macam....

nak tolong abah lepas abah pencen nanti...


chaiyoOo.... :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 18:37


saya pun ada join latihan usahawan under MeCD..alhamdulillah dah habis praktikal..banyak input yang dapat dari kursus ni
setakat ni masih tak ada peluang nak terlibat dengan bisnes secara serius
tapi saya ada buat pniagaan kecil2an kat kampus.. sambil belajar, boleh kutip pengalaman sikit-sikit
sahabat2 kat ukhwah.com ada peluang untuk wujudkan network sesama kita
sama-sama kongsi pengalaman, ilmu dan kepakaran..insya Allah usahawan melayu mampu bersaing d peringkat global

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 16:43


Pada 11-12-07 18:37 , sufeyna posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun ada join latihan usahawan under MeCD..alhamdulillah dah habis praktikal..banyak input yang dapat dari kursus ni
setakat ni masih tak ada peluang nak terlibat dengan bisnes secara serius
tapi saya ada buat pniagaan kecil2an kat kampus.. sambil belajar, boleh kutip pengalaman sikit-sikit
sahabat2 kat ukhwah.com ada peluang untuk wujudkan network sesama kita
sama-sama kongsi pengalaman, ilmu dan kepakaran..insya Allah usahawan melayu mampu bersaing d peringkat global


iya? berapa ringgit kena bayar untuk sertai latihan usahawan ni?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 17:16


salam

tahniahla kepada yang bercita-cita nak jadi usahawan
tetapi setiap yang bermula, mestilah melalui kepayahan dan keperitan untuk ia berkembang, itu kena dilakukan tanpa rasa jemu dan berputus asa.


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



  


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 12:47


Pada 13-12-07 16:43 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-12-07 18:37 , sufeyna posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun ada join latihan usahawan under MeCD..alhamdulillah dah habis praktikal..banyak input yang dapat dari kursus ni
setakat ni masih tak ada peluang nak terlibat dengan bisnes secara serius
tapi saya ada buat pniagaan kecil2an kat kampus.. sambil belajar, boleh kutip pengalaman sikit-sikit
sahabat2 kat ukhwah.com ada peluang untuk wujudkan network sesama kita
sama-sama kongsi pengalaman, ilmu dan kepakaran..insya Allah usahawan melayu mampu bersaing d peringkat global


iya? berapa ringgit kena bayar untuk sertai latihan usahawan ni?




tak payah bayar apa-apa...kursus ni free sebab kerajaan sponsor..dapat makan free lagi...best tu..banyak IPTA yang tawarkan kursus ni.ada peluang join lah


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 20:47


Assalamualaikum kawan-kawan..
saya memang minat bisnes ni..
dulu masa di ipt saya ada buat printing..
memang jalan sebab lab comp jauh yang teramat..
kena naik tgga lagi tu..
ni da grad ni saya kerja dengan ayah..
menternak & menjual kambing..
sambil2 tu ada lah bercucuk tanam sikit..
so sesiapa nak buat kambing golek boleh lah kontek saya (^_^)^_^)
Saya ni di Johor..Ladang di Kota tinggi..
sesiapa nak datang tengok kambing, saya amat alu2 kan..
Kalau student UTM berminat nak buat kambing golek untuk dinner,
saya boleh tolong adjust kan..tapi kena inform awal lah..

Salam ukhwah dr saya..
Freshie di forum ni (^_^)^_^)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

jaie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6570
Posting: 115
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 06-03-08 12:52


assalamualaikum..

sekarang ni kita ketandusan usahawan muslim.. kita perlu network untuk berjaya.. cabaran untuk jadi usahawan sememangnya tinggi..

kalau nak tengok usahawan muslim syarikat HPA, megeluarkan produk halal. so siapa yang tercari2 produk halal itu elok lah join network ini..

bila dah jadi usahwan jutawan.. jadi lah jutawan akhirat jugak..

Ayat 20 - Sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) mendapat faedah di akhirat, Kami akan memberinya mendapat tambahan pada faedah yang dikehendakinya; dan sesiapa yang menghendaki (dengan amal usahanya) kebaikan di dunia semata-mata, Kami beri kepadanya dari kebaikan dunia itu (sekadar yang Kami tentukan), dan ia tidak akan beroleh sesuatu bahagian pun di akhirat kelak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For jaieProfil   Hantar PM kepada jaie   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 13:53


saya pun sama dengan sufeina
masuk latihan keusahawanan siswa
sem depan graduate lah dari kursus
huhu
tapi batch saya batch terakhir sebab after this,subjek keusahawanan adalah subjek wajib untuk 1st year student kat semua u
ada u yang dah buat
uia dan beberapa u saja belum

herm memang bbest
ada buat kat hotel dan macam-macam

kepada sesiapa yang ibunya ibu tunggal o tak ada buat pa,tapi minat nak belajar percuma ,cuba buka laman web kementrian luar bandar

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

miller
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2008
Ahli No: 32853
Posting: 4
Dari: wangsa maju

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 13:55


hai immad macam kenal saja.. gempak ah immad. hehehe...
im just joined this forum.

Bookmark and Share

  


  Member Information For millerProfil   Hantar PM kepada miller   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 13:58


Pada 11-03-08 13:55 , miller posting:

!!! QUOTE !!!

hai immad macam kenal saja.. gempak ah immad. hehehe...
im just joined this forum.


aik,sapa ni?
adesh

batch LKS juga ke?budak maahd?student uia?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-08 15:30


salam..mmm..dulu ambil jugak subjek ni..subjek wajib..ingat lagi nama subjek ni..Introduction to Cyberpreneurship..then lepas tu kena ambil Tecnopreneur Venture pulak..yang nak tgelaknyer,lecturer saja bagi idea dia, konon nak reka benda baru..ubat gigi perisa kari... :lol: adeeeiii...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 19:19


ubat gg perisa kari??
buat lah vanila ke..mango ke..baru sedap~
hehehe..

saya pun kena ambil sub technopreneurship~

Bookmark and Share

  


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

Salamperjuangan_HPA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2009
Ahli No: 37220
Posting: 22
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 01:07


Alhamdulillah..
semoga niat yang ada dapat terlaksana dengan baik..
yang sedang berusaha..semoga berjaya dan sabar..
ana pun sama minat dalam perniagaan..
cabaran tetap ada, tapi kesabaran dan ketabahan perlu
dalam mencapai kejayaan..InsyaALLAH..
Salam perjuangan untuk sahabat-sahabat semua...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Salamperjuangan_HPAProfil   Hantar PM kepada Salamperjuangan_HPA   Pergi ke Salamperjuangan_HPA's Website   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 08:21


assalamualaimkum..wbt..
ana masih belajar lagi tapi ana memang bercita2 untuk menjadi usahawan bila habis belajar..
walaupun bidang ana jauh dari ciri-ciri keusahawana tapi ana rasa ini tidak membataskan ana..
insyaALLAH ana da merancang perniagaan yang ana akan jalakan selepas grade sebelum mendapat pekerjaan dalam bidang pengkhususan ana.. perniagaan secara kecil2 dahulu&mengembangkan perniagaan makan mak ana.
di kampus ana turun berniaga...secara rawak,dimana ana menjaja dari bilik kebilik asrama...nak berniaga sepenuh masa memang agak susah sebab ana seorang j..tapi tu tak membataskan ana..walaupun sibuk dengan assingmnt&tugas2 di kampus..sebab itu adalah kepuasan ana bila dapat meniaga barang yang orang islam sendiri..dan sememang nya ana mengambil produk jualan dari orang islam.. dengan berniaga ini lah kita dapat membangunkan agama kita dan kalau boleh biar lah kat malaysia ini yang monopoli produk di pasaran adalah dari keluaran orang islam bukan nya..dari perniagaan yang diragui kehalalan nya..biar lah kita menjadi umat yang menjalankan cara hidup islam yang sepenuhnya..mencari yang halal lagi thoib adalah wajib bagi kita umat islam...wallahu'alam...
:smile: :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

musafirahkelana
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2006
Ahli No: 25211
Posting: 14
Dari: perlis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 09:31


"keusahawanan sebagai kerjaya"

Alhamdulillah ana terlibat secara langsung dalam pelbagai bidang keusahawanan dan bidang pengkhususan...

Jadual hidup ana agak tertekan sebab macam-macam kerja nak buat sampai kena rest di ward 2 hari..huhu

ana nak share dengan sahabat-sahabat yang minat untuk jadi usahawan.. ana di lahirkan dalam keluarga yang sememangnya berniaga sepenuh masa.. sehinggalah mak dan ayah ana tak galakkan anak-anak berniaga..takut anak2nya letih.. jadi mak dan ayah mengharapkan ana dapat kerja yang bagus2..

Alhamdulillah habis diploma ana memang bertekad tak mahu sambung degree.. ana takut menanggung hutang ptptn yang tinggi nilainya.. dan ana merasakan diri tak mampu nak meruskan study..

Alhamdulillah 2 minggu selepas habis study..ana terus dapat kerja sebagai kerani sekolah dengan gaji RM 800/bulan. atas ketidakcukupan menampung kos hidup.. bermulalah minat untuk berjinak2 dalam bidang usahawan.. tapi tak nampak jalan...

Alhamdulillah slpas 7 bulan bersabar sebagai kerani, ana di tawarkan sebagai kakitangan awam dimana jawatan yang baik dan gaji yang tinggi.. kedudukan kewangan yang kukuh menyebabkan keaktifan ana dalam gerakan dakwah semakin giat..

walaupun gaji tinggi tapi ana merasakan belum cukup untuk memberi sumbangan ekonomi yang besar pada gerakan, dan ana perlu berbuat sesuatu..

tak lain tak bukan berniaga dengan kebijaksanaan yang Allah kurniakan..

ana memberanikan diri membuat pinjaman bank RM 50K sebagai modal pelaburan dengan sebuah syarikat perumahan.. tapi last minute tak jadi nak laburkan duit pinjaman tu sebab merasakan ada yang tak kena dengan sitem pelaburan dia...

bila pelaburan tu dah tolak...... RM 50K dah ada dalam acc... nak buat pa?

jadi ana mula berfikir untuk mengembangkan perniagaan family, frozen food.. tapi family ana tak galakkan... sapa nak support ana buat semua ni.. semua tak yakin.. semua kata nak buat pa ana susah nak bisnes.. kerja dah ada... lagi ramai orang kata lagi tinggi semangat ana nak buktikan..

secara diam-diam ana usahakan bisnes frozen food dengan satu produk dulu.. roti canai segera.. Alhamdulillah pada keluaran stok yang pertama... sambutan sangat hebat dan suasana jualan dilihat mampu berkembang.. dengan modal aset dan bahn mentah dalam RM5K sahaja...kemudian ana memberanikan diri dengan membuat marketing atas produk2 frozen yang diusahakan oleh orang lain.. alhamdulillah juga mendapat sambutan pada peringkat permulaan..

hari ni perniagaan frozen food agak lembab perjalanan jualannnya bukan sebab tak ada pasaran.. tapi pengurusan... masalah pekerjanya, tempatnya, dan macam-macam lagi yang menyebabkan agak terbengkalai di sebbkan ketidaksempatan untuk menguruskannya...

ana juga menceburi bidang pendidikan, alhamdulillah telah berjaya membuka sebuah pusat tuisyen yang berkonsepkan tarbiyah ringkas untuk pelajar sekolah rendah.. dalam tempoh sebulan beroperasi, seramai 54 orang pelajar telah mendaftar.. dan pada bulan 3 ni, insyaAllah kelas Al-Quran dewasa juga akan di buka, dan insyaAllah pertengahan tahun pula akan di buka sebuah nursery.. semua yang diusahakan adalah bersama2 sahabat nisa' perlis..

Alhamdulillah.. jalan kearah bidang keusahawanan yang pelbagai sentiasa terbuka.. dan terlalu banyak peluang yang Allah hamparkan pada hamba-hambaNya.. persoalannya.. yang mana satu menjadi pilihan yang satu??

pernah seorang sahabat bagitahu ana.. kenapa perniagaan org islam khususnya melayu susah nak maju?

dia cakap.. sebab org kita tak tumpu pada satu pekerjaan..perniagaan bukan kerja sambilan..anda tak kan mencapai keberhasilan yang menakjubkan melainkan anda memberi sepnuh tumpuan.. pendek cerita keusahawan sebagai kerjaya adalah kerja sepenuh masa bukan part time..

hari ni ana merasa sangat tak mampu untuk meneruskan jawatan ana dalam perkhidmatan awam.. ramai yang tak galakkan ana berhenti.. belum sah jawatan lagi dah nak berhenti.. perniagaan bukan jaminan selama-lamanya.. itulah antara kata-kata yang di lemparkan.. terutamanya mak dan ayah.. jadi ana ni tersepit atau terselit ana pun tak pasti... susahnya nak buat keputusan.. minat untuk 100% komited sebagai usahawan muslim..sangat-sangat tinggi... dan sampai hari boleh dikatakan seminggu 1-2 hari ana ambil cuti sendiri tanpa surat, tanpa mc... dan hati ana ni hampir 60% untuk berhenti terus daripada perkhidmatan awam..Allah...

bagaimana ana nak menyelesaikan konflik diri ini?? mohon pandangan sahabat-sahabat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For musafirahkelanaProfil   Hantar PM kepada musafirahkelana   Pergi ke musafirahkelana's Website   Quote dan BalasQuote

Salamperjuangan_HPA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2009
Ahli No: 37220
Posting: 22
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 15:54


Huhuu.. muslimah pula tu.. tapi telah berani menceburi bidang yang bukan calang-calang risikonya.. Yang menariknya, biar tahu susah penat dalam usahawan, semangat tak luntur pulak tu. Tahniah!

Think it carefully untuk jangka pendek dan jangka panjang..
Sertakan niat yang baik sekali dalam perniagaan, InsyaALLAh, ALLAH akan bersama kita..huhuu

Solat isthikharah. Dan jumpa bahagian MecD or jabatan berkaitan..mana tahu mereka ada pandangan yang berguna untuk kat. kalau rajin, try pergi pejabat FAMA, mereka banyak sediakn peluang perniagaan unsur pertanian, malah jika ada rezeki, benih free di sediakan serta kepakaran dan nasihat. Cuma mereka kekurangan usahawan yang berani untuk laksanakan.

Minta restu mak ayah dan doa dari mereka penting...(",
tak boleh beri pandangan lebih sebab masih cetek dalam perniagaan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Salamperjuangan_HPAProfil   Hantar PM kepada Salamperjuangan_HPA   Pergi ke Salamperjuangan_HPA's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.178637 saat. Lajunya....