Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 6 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 17 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Antara calon pasangan dr bidang profesional vs bidang agama..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Antara calon pasangan dr bidang profesional vs bidang agama..

Please Mendaftar To Post


Oleh Antara calon pasangan dr bidang profesional vs bidang agama..

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-10-06 17:22


Salam Ukhwah...
Bagaimana untuk memahami jk di takdirkan mendapat pasangan yang sangat menjaga akhlak,mnjg hubungan dengan bukan muhrim di yang brlatar blkgkn pendidikan agama (ustazah). sedangkan musliminnya itu juga seorang pemuda yang soleh,macam berlatar blkgkn pengajian pengurusan (profesional).mungkin dr satu sudut agak jauh perbezaan. sebagai contoh suaminya menjaga arkitek di isterinya menjadi ustazah.Dr segi pemikiran mungkin berbeza.Bmbg jk takut blakunya ketidaksefahamn jk ditakdirkn hidup bersama...
Ana amat menghrpkn penjelasan daripada shbt2ah sekalian.. Hidup di matiku hanya krna Allah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-10-06 17:24


Suami Dan Isteri
Sebuah karya yang sesuai untuk semua..
bagi yang bujang, boleh mengambil I'tibar..
bagi yang belum dan bakal berkeluarga, boleh belajar, bagi yang berkeluarga, perlu mengajar..

Untuk suami.. renungkanlah...

Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia.

Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah tidaklah setaqwa

Aisyah pun tidak setabah Fatimah..

Justeru isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita- cita

menjadi solehah... Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama

Isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya..

Isteri ladang tanaman kamu pemagarnya..

Isteri kiasan ternakan kamu gembalanya.

Isteri adalah murid kamu mursyidnya .

Isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya.

Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya..
Seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya

Seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya..

Pernikahan atau perkawinan menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa.. Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt. kerana memiliki isteri yang tak sehebat mana

Justeru kamu akan tersentak dari alpa Kamu bukanlah Rasulullah S.A.W..

Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah

Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh... amin..


Untuk isteri.. renungkanlah...

Pernikahan atau perkahwinan membuka tabir rahsia.
Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad S.A.W..
Tidaklah setaqwa Ibrahim Alaihissalam..

Pun tidak setabah Ayyub atau pun
Segagah Musa.. apalagi setampan Yusuf.

Justeru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang punya cita cita membangun
keturunan yang soleh...


Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama
Suami menjadi pelindung kamu penghuninya

Suami adalah nahkoda kapal kamu pengemudinya

Suami bagaikan pelakon yang nakal kamu adalah penonton kenakalannya
Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya

Seketika suami menjadi bisa kamulah penawar ubatnya

Seandainya suami bengis lagi lancang sabarlah memperingatkannya..

Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan

taqwa. Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt

Kerana memiliki suami yang tak segagah mana..

Justeru kamu akan tersentak dari alpa?.

Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna di dalam menjaga..

Pun bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara ..

Cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi solehah... amin...

Justeru itu wahai para suami dan isteri.jangan menuntut terlalu tinggi

seandainya diri sendiri jelas tidak berupaya


Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah andai diri tidak semulia

Rasulullah

Mengapa mengharapkan suami setampan Yusof seandainya kasih tak setulus Zulaikha

Tidak perlu mencari isteri secantik Balqis andai diri tidak sehebat

Sulaiman dan

Tidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim andai diri tidak sekuat Hajar

dan Sarah

Bookmark and Share

  


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 17:31


Bukankah salah satu galakkan ialah mencari yang sekufu? Huhuhu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 17:40


pada ana, terpulang pada pasangan masing-masing...
wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 17:56


segala yang berlaku adalah atas kehendak Allah...

pasti ada hikmahnya...

jika segalanya kerana Allah..
insya-Allah bahagia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-10-06 14:40


terpulang kepada pasangan..kalau dah jodoh...tak ke mana..

Bookmark and Share

  


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 17-10-06 15:26


perbezaan dalam bidang pekerjaan tak menjadi soal selagi kedua-duanya tahu tanggungjawab masing-masing..

memanglah disyariatkan mencari yang sekufu, tapi Kalau dah begitu jodohnya kita tak dapat nak mengelak. tak kisahla Kalau wife tu ustazah, suami arkitek, Kalau hidup belandaskan keimanan tak akan timbul perkara yag tak baik....

bukalah minda, kehidupan zaman sekarang banyak cabaran...
tak kan kita masih berpegang pada pendapat yang mengatakan ustazah mesti berkahwin dengan ustaz....

tak semestinya yang bekerja dalam bidang profesional itu tidak ada ilmu agamanya....

ketidaksefaham tidak akan timbul sekiranya kita saling ada sifat faham memahami....Kalau dah ada ilmu agama, ketidaksefahaman tidak akan timbul...kerana ilmu agama itu dah mendidik kita...

cuma dari segi pendidikan memag berbeza tetapi kita jangan membezakan dari segi kehidupan bila bekerluarga.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2912
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-06 15:29


Ana rasa tak salah kalau ana nak kahwin dengan non-muslim !!!
sebab ana lelaki... ana ketua keluarga... insya'Allah dengan ilmu dan iman didada... ana mampu bawanya untuk sama-sama meniti khidupan sebagai abdillah..... cewah...
kalau boleh ana nak cari faqih dalam kedua-duanya bidang ini...dia berprofesional dan pada masa yang sama mpunyai pgentahuan mdalam dalam agama... baru dia boleh mlahirkan mujahid-mujahidah sjati... ok..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-10-06 15:48


Pada 17-10-06 15:29 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Ana rasa tak salah kalau ana nak kahwin dengan non-muslim !!! ..


mana boleh kawin dengan non-muslim. tak sah lah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 17-10-06 15:59


Pada 17-10-06 15:48 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-10-06 15:29 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Ana rasa tak salah kalau ana nak kahwin dengan non-muslim !!! ..


mana boleh kawin dengan non-muslim. tak sah lah....



:-P.....

salah taip agaknya.....
non muslim yang dah masuk Islam tuu...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 19:49


Asslamualaikum

sama sama doakan untuk mereka jika berlaku jika dua pasangan yang bernikah walaupun berlainan kerjaya.. tidak semesti nya, jika berlainan kerjaya, tidak mempunyai sefahaman... ramai di luar, yang berlainan kerjaya, tetapi alhamdulillah, bahagia hingga ke akhir hayat...

wallahu a'lamu bissawab

Bookmark and Share

  


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 19-10-06 00:59


Saya bidang sastera(arabic&islamic studies), isteri saya teknologi binaan, alhamdulillah tak jadi masalah dan persefahaman antara kami cukup baik:-)
[ Telah diedit oleh: Abu_Ruqayyah pada 19-10-06 01:02 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 01:07


erm...
kalau dah nama jodoh, insyaAllah, perkara2 sampingn tu tak budak masalah. semua dapat disesuaikan lepas dah kahwin...iman dan taqwa landansan untuk bahagia..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 12:11


perkara seumpama tidak seharusnya menjadi masalah .. ramai saja mereka dari kalangan profesional berkahwin dengan golongan berlatarbelakangkan Pendidikan Islam ... yang penting persefahaman dan fikrah Islam ... persilisihan dalam rumahtangga sudah lumrah kerana lidah kan sesekali tergigit ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 12:18


salam................
bagus nya artikrl tu...........
bagus untuk dijadikan panduan........
harap-harap kita sedar akan dari kita...
dmana kemampuan kita....
supaya kita tak blebih2an dalam memilih pasangan kita.............

Bookmark and Share

  


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

zaqis
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26709
Posting: 7
Dari: Atas bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 14:08


sekiranya suami punya ilmu agama lebih maka hendaklah di membimbing isterinya itu..

tapi kalau suami kurang dr segi agama manakala isteri pula, lebih memahami mengenai agama.. maka tanggungjawab isteri untuk membimbing suami.. agar kedua-duanya main peranan saling melengkapi antara satu sama lain..

suami kurang agama, isteri tolong ajarkan..

jadi wujudlaaa persefahaman antara kedua-duanya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zaqisProfil   Hantar PM kepada zaqis   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-10-06 14:27


bidang pekerjaan tak boleh mengukur iman seseorang.....tak kira apapun kerja seseorang tu, selagi dai berpegang kepada Islam.....tanggungjawab sebagai suami tetap sama......melainkan jika suami tu seorang arkitek dan dia tak mengamalkan cara hidup islam.....itu yang akan mewujudkan ketidak sefahaman.....

maaf kalau saya katakan kadang-kadang ramai yang menganggap kerjaya hanya batu loncatan untuk hidup.....tak kira bidang apapun yang diceburi yang penting imannya

Bookmark and Share

  


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-06 04:55


pada saya kalau rasa keliru tanya lah pada Allah... Allah saja yang tahu sama ada si dia sesuai atau tidak untuk kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 21-10-06 06:03


bagi ana tak salah kan...(chewaah...) yang penting kena saling faham memahami..ana bekas ustazah dan bakal zaujan tu (insyaAllah..) engineer tapi tak salah kalau isterinya lagi dalam dari segi bidang agamanya untuk ajarkan suami..lagipun isteri yang akan duduk kat rumah membesarkan anak2 dan suami pula semestinya nak cari wife yang boleh besarkan anak2nya dalam lingkungan agama dan mengamalkan ciri2 kehidupan berlandaskan islamic..

bagi ana lelaki tahu t/jawab dia pada agama, keluarga dan masyarakat dah memadai..tak perlulah ustazah kena kawin ustaz ke..yang penting cukup time..solat berjemaah kat masjid, dan kadang-kadang kena korban sedikit masa untuk berdakwah..dan dalam masa yang sama punyai ruang masa untuk bersama keluarga..dan kepimpinan dalam keluarga kena tunjukkan dengan bimbingan dan pertolongan dari isteri..tu baru usrah solehah namanya...:)

yang baik datangnya dari Allah 'Azzawajalla, yang buruk datangnya dari kelemahan ana sebagai hambaNya..


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~
[ Telah diedit oleh: zaitihamdan pada 21-10-06 06:08 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 21-10-06 18:01


ceh....ada jugak yang membeza-bezakan antara belajar agama dengan belajar benda-benda yang dikatakan keduniaan???....pendek bahkan songsang sungguh cara berfikir.

tak kira apa career dia, apa profesion seseorang itu....kalau dia beragama....dalam erti kata tahu al-Quran, tahu hadis, tahu apa kehendak Allah SWT, tahu apa larangan Allah SWT, tahu matlamat hidup di dunia ini, taat kepada perintah Allah SWT....maka dialah calon paling sesuai untuk dijadikan pasangan hidup.

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 22-10-06 14:24


yang pentimg, salin hormat menghormati, faham memahami, dan saling tegur menegur dengan baik jika ada diantar perlakuan pasangan masing-masing yang tidak disenangi.. Insya Allah akan kekal walaupun lain karier ya

Bookmark and Share

  


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-10-06 21:05


Syukran diatas jawapan shbt2iah sekalian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-10-06 22:47


jawapan naruto san macam dah tepat...
tapi ada juga parent (ustaz/ustazah) nak anak mereka kawin juga
dengan (ustaz/ustazah)...
hmmmm...

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 28-10-06 06:28


Erm, profesion agama bukan profesional ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-10-06 09:36


Pada 19-10-06 14:27 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

bidang pekerjaan tak boleh mengukur iman seseorang.....tak kira apapun kerja seseorang tu, selagi dai berpegang kepada Islam.....tanggungjawab sebagai suami tetap sama......


Ana setuju benar dengan pendapat rasha_aleeya tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

fayyzah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20937
Posting: 27
Dari: Johor

japan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 18:46


emmm. sekufu tu kan sama taraf kan... macam kiranya sapadanlah... tapi still tak faham.. mcam mana pasangan yang sekufu tu???

Bookmark and Share

  


  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-11-06 21:22


yang saya paham lah(maaf Kalau kefahaman saya tak betul,sila tolong betulkan)...sekufu tu contohnya...penzina dengan bukan penzina xsekufu.....pencuri dengan bukan pencuri ..dll

doktor dengan ustaz/ah bagi saya sekufu

Bookmark and Share

  


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-11-06 21:22


yang saya paham lah(maaf Kalau kefahaman saya tak betul,sila tolong betulkan)...sekufu tu contohnya...penzina dengan bukan penzina xsekufu.....pencuri dengan bukan pencuri ..dll

doktor dengan ustaz/ah bagi saya sekufu

Bookmark and Share

  


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 22:29


Kalau berlainan fahaman politik sekufu tak? :-? :-? :-?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 14-11-06 23:59


Mungkin xsekufu...
sebab payah kalau bbeza fhmn politik ini..
tapi kalau dr sudut hukum Islam saya tak boleh komen..
kena rujuk yang lebih arif.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 10:27


assalamualaikum..pandangan itu membuatkan saya sedar akan kemampuan diri..apapun..segalanya terserah kepada Allah...Dia yang menentukan baik atau buruk..tetapi,perlukah seseorang itu menganggap pasangannya sempurna...sebab kawan saya(lelaki) pernah beritahu yang "anggap pasangan kita itu sempurna"..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 11:26


Pada 14-11-06 23:59 , faislamy posting:

!!! QUOTE !!!

Mungkin xsekufu...
sebab payah kalau bbeza fhmn politik ini..
tapi kalau dr sudut hukum Islam saya tak boleh komen..
kena rujuk yang lebih arif.


Hmmm...Yang susahnya kalau ada yang terlampau taksub dengan fahaman politik masing-masing, ..Sampai bab cari calon pasangan pun kena sama fahaman politik...:roll: :roll: :roll:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

hizra
Warga Rasmi
Menyertai: 16.08.2005
Ahli No: 18166
Posting: 8
Dari: um

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 11:29


assalamualaikum.
Pada 21-10-06 18:01 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

ceh....ada jugak yang membeza-bezakan antara belajar agama dengan belajar benda-benda yang dikatakan keduniaan???....pendek bahkan songsang sungguh cara berfikir.

tak kira apa career dia, apa profesion seseorang itu....kalau dia beragama....dalam erti kata tahu al-Quran, tahu hadis, tahu apa kehendak Allah SWT, tahu apa larangan Allah SWT, tahu matlamat hidup di dunia ini, taat kepada perintah Allah SWT....maka dialah calon paling sesuai untuk dijadikan pasangan hidup.


Rasulullah bersabda yang bermaksud : "dinikahi wanita itu kerana 4 perkara - harta, rupa, keturunan dan agama. maka pilihlah dalam hal AGAMANYA, nescaya beruntunglah kedua2 tanganmu.."

manusia bahagia bila hatinya mengenal dan mantaati Allah. jawatan tidak menjamin apa-apa.andai suami isteri memberi komitmen sepenuhnya pada agama, insyaallah bahagia....kerana bahagia itu pemberian allah pada sesiapa saja yang Dia kehendaki.

ALLAH KNOWS EVERYTHING :roll:


-----------------
Bersama menyusuri jalan, para rasul nabi junjungan, menuju ke puncak gemilang terbilang, iman di dada mengiring langkah.
[ Telah diedit oleh: hizra pada 21-11-06 11:36 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For hizraProfil   Hantar PM kepada hizra   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 10-10-07 14:00


Assalamualaikum wwt...

Kalau da ALLAH takdirkan si dia (tak kisah lah berkerja dalam bidang apa sekalipun atau tak bekerja)..kena redhala..itula jodoh kita..

Setiap manusia dikurniakan ALLAH dengan kebolehan yang berbeza....sebab itu timbulnya bidang pekerjaan yang berbeza kat bumi ini...bertujuan untuk memberi penyelesaian kepada permasalahan hidup disamping menjamin kepada keharmonian hidup sejagat.

Wassalam.


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-10-07 14:28


Assalamualaikum...
entahlah....masih jauh....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 10-10-07 14:30


dah jodoh nak buat macam mana...kita kena terima...yang penting kena ada persefahaman..tak ada bznye tentang profesion seseorang....


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

  


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 14:40


tak kisah lah apa profession nya
hm..yang penting dapat mbimbing..
kalau kerja bidang sprti engineer, arkitek
bukannya tak reti agama..mereka pun tahu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-07 00:07


eh2? jangan cerita pasal jodoh dan cari pasangan lah... nanti kena kunci oleh moderator huhu! :P
kita kan ukhwah.com... "ukhwah", so tak boleh cari jodoh dalam ni... huhu! :P heh! :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-11-07 12:49


salam
pelik ek mentaliti org kita........bknla kita di tuntut mencari ilmu.........adakah dispecifickan kepada ilmu apa?macam dikatakan ilmu dunia dan akhirat.......so not a big deal kalau bertemu jodoh dengan diff profesion......for me,saya lebih sekolah bakal suami berbeza profesion sebab diff profesions have diff opinions.contohnya some people tak paham jargon budak iT and kami budak IT tak paham jargon budak sebab lain......jadi tak ada masalah.....ustaz dengan orang biasa ke?asalkan org tu baik dah lah.....bagus akhlak dan iman.......most yang alim dan baik pun daripada appearance saja...........tapi hati siapa tahu........emo sikit dengan tajuk ini

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 02-11-07 13:30


bismillahhirrahmanirrahim

hem,topik ni buat ana tersenyum..ginilah ya,ana ni ambik bahasa dan kesusasteraan inggeris kat uia ni..'dia' pulak seorang ustaz (tapi bukan guru)..sekelas pulak tu dengan abang ipa ana masa kat mesir dulu..dapat pulak sambung master bawah Quran Sunnah di uia ni jugak..ikut kata, teacher dengan ustazlah ni ya..tengok ya..jauh bezanya,kan..dia berilmu.. penceramah agama..kalau sekali fikir orang kata mungkin tak sesuailah ya..jauh benor beza bidangnya..tapi bila difikir balik,pertemuan kami ni ada hikmah,insyaAllah..mungkin Allah nak bagi dia tanggungjawab untuk didik ana,bawa ana yang kurang ilmu ni,dekat padaNya,insyaAllah..bab takut tak sefahaman jika dijodohkan,itu kenalah pegang 'kuncinya'..bagi ana untuk atasi tak persefahaman tu mudah saja..kenalah saling bertolak ansur dan berbincang serta saling menghormati, insyaAllah..sesekali betegang urat berlainan pendapat tu,itu adatlah ya orang kata..kami yang sedang mengenali ni pun selalu saja betekak..inikan pulak yang duduk sebumbung..lagilah kan.. :-) .. benda-benda ni semua datlah orang kata,kan,dalam melayari bahtera rumah tangga ni..penyerilah kiranya..yang penting,didik hati supaya sentiasa ingat yang kalau itu adalah jodoh kita,pastinya dia adalah yang terbaik untuk kita sebab dia pilihan Allah untuk kita dan Allah sentiasa memberi yang terbaik untuk hamba2nya,insyaAllah.. :-) ..........................

ana: moga Allah izinkan kami,insyaAllah..amin.. :bunga: :sopan: :bunga:


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 02-11-07 13:34 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 14:14


salam...pilihlah insan yang sesuai dan serasi dengan kita...semoga kebahagiaan itu kekal hingga ke akhir hayat...:sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-11-07 14:40


insyaallah boleh ,tapi yang penting mesti ada sefahaman dalam hubunhgan tersebut dan insyaallah akan berkekalan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137819 saat. Lajunya....