Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Wanita Kawin Sebab Harta..


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Wanita Kawin Sebab Harta..

Please Mendaftar To Post


Oleh Wanita Kawin Sebab Harta..

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-06 09:18


Betul ke wanita sekarang ni ramai yang memandang harta sebagai syarat yang paling utama.. sebab kalau kita lihat senario yang berlaku sekarang ni.. ramai wanita nak cari suami yang bergelar "Dato" atau orang-orang yang bergelar usahawan yang kaya sebab banyak harta dan pangkat.. kalau kerja cikai2 ni tak nak.. so apa komen muslimat dan sahabat2 ukhwah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

qaisy_ida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22014
Posting: 39
Dari: qElaTE

malaysia  


posticon Posting pada: 15-10-06 09:37


depends...tapi,tak semua wanita macam tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qaisy_idaProfil   Hantar PM kepada qaisy_ida   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-10-06 09:52


Pada 15-10-06 09:18 , ad-din posting:

!!! QUOTE !!!

Betul ke wanita sekarang ni ramai yang memandang harta sebagai syarat yang paling utama.. sebab kalau kita lihat senario yang berlaku sekarang ni.. ramai wanita nak cari suami yang bergelar "Dato" atau orang-orang yang bergelar usahawan yang kaya sebab banyak harta dan pangkat.. kalau kerja cikai2 ni tak nak.. so apa komen muslimat dan sahabat2 ukhwah..



memanglah betul ramai yang memandang harta tapi tak semuanya macam tu...

yang nak kahwin dengan dato' tu pula bukannya dari golongan orang biasa tetapi mereka yang bergelar anak seni mahupun mereka yang berasal dari golongan kelas menengah...

siapa kata kerja cikai2 tiada yang mahu...buktinya, sudah ramai di antara mereka yang sudah berumah tangga...

lagipun kalau nak kahwin, mestilah ibubapa nak jodohkan anaknya dengan mereka yang sekufu...

takkanlah perempuan baik kahwin dengan penagih dadah yang masih belum bertaubat...susah nak cari pasangan macam tu...

yang dihebohkan di media adalah perkahwinan yang melibatkan mereka yang berharta, sebab itulah ada pandangan negatif terhadap kami yang bergelar perempuan...

kesimpulannya...media memang salah satu perosak minda...lihat sajalah...kerana media, wanita ni dieksploitasi sewenang-wenangnya...

yang si wanitanya pula, bila nampak duit, mulalah tergoda...apalagi, rosaklah imej wanita yang lain...

mudah-mudahan iman semua muslimah terpelihara...amin ya Rabbal Alamin...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-10-06 11:39


tak semua macam tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 15-10-06 14:25


Assalamualaikum

Tak semua wanita macam 2... Hanya segelintir sahaja... Pada saya, biar orang 2 miskin harta, janji, kaya kasih sayang, dan bertanggung jawab.. Maksudnya, dia sanggup keluar kerja untuk memberi saya nafkah, walaupun kerjanya, penghasilannya siput sahaja.. Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 15-10-06 14:29


Erm, maaf kalau ana mencelah (i'm not muslimah!)

Tapi, menurut kajian di Perancis yang dijalankan tahun lepas,
majoriti wanita menjadikan harta sebagai prasyarat pilihan...

Lelaki?
-Berdasarkan paras rupa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 15-10-06 15:05


hai...
wanita lagiii...

tepulang kepada individu....
Kalau dia nak hidup senang maybe jugak, tapi Kalau wanita yang mencari kebahagiaan hidup, mungkin tak fikir semua tu...
walau susah macam mana pun.. asal bahagia...
tapi tak dela sampai kais pagi makan pagi, kais petang makan petang... teruk lah tuu....

biar sederhana, tapi mampu untuk hidup...
Kalau kawin orang kaya pun... banyak isteri buat apa jugak kan....

kekayaan tak menjamin kebahagiann jugak sebenarnya...Kalau ada pun tak banyakkk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-06 16:03


bergantung kepada jenis wanita itu. kalau dunia yang perempuan tu cari... tak hairan kejarkan harta bakal suami.

tapi kalau yang dicari tu seimbang dunia akhirat, pilih suami kerana agamanya.

sekarang ni yang ad-din nampak tu sebab perkara tu diheboh2kan kat paper, majalah,internet. jadi fokus kita terarah lah pada isu tu. sedangkan masih ramai lagi wanita yang tak begitu.

pilihlah pasangan kerana agamanya tak kira anda lelaki atau perempuan. InsyaAllah bahagia :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

helmirohayakassim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22154
Posting: 84
Dari: Setiu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-10-06 16:18


terpulang kepada individu tu sendiri. bukan semua wanita yang berkahwin kerana harta kebendaan sahaja. Yang penting niat itu sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmirohayakassimProfil   Hantar PM kepada helmirohayakassim   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-10-06 16:24


Wanita kahwin bukan sebab harta lah..mereka kahwin sebab cinta dan kasih sayang dah..
jangan pandang serong pula..heheee....
Saya ni sekadar nak sokong wanita sikit saja..heheee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 01:08


"Wanita kahwin kerana harta".

Frankly speaking, it's not wrong to say that. But it's not really true either.

Sorry, my own opinion..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 16-10-06 06:25


maaf cakap.......segelintirnya....wanita kadang-kadang wanita cakap tak serupa bikin...kata saja kawin bukan kerana harta tapi dalam hati bangga dapat suami yang berharta.

ada juga wanita yang suka suami yang cerdik..iaitu lelaki yang mempunyai masa depan yang cerah yang boleh tanggung dia.

saya fikir tak ramai perempuan yang cari suami kerana agamanya.....sedikit saja...

so, org lelaki kena sediakan pakej2 yang menarik untuk calon pilihan hati.... hihihihi..
sekadar pendapat berdasarkan pemerhatian dan pengalaman. wallahu'alam... :-di :-di :-di


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"
[ Telah diedit oleh: Vitamin_Hati pada 16-10-06 06:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 16-10-06 09:38


tak semua wanita nak harta ye..
harta bukan lah jaminan utama untuk hidup bahagia..
buat apa kaya harta tapi hati sakit.....
biar miskin harta janji dapat suami yang hormat mak ayah,sembahyang tak tinggal,bertanggungjawab..
harta boleh di cari tapi suami mithali payah nak di cari....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 09:48


ana sebagai lelaki agak sangsi sikit dengan kata-kata wanita... kadang-kadang apa yang di cakap, lain yang dia khendak...
Try tegok muslimin2 yang hanya belajar sekolah pondok atau tanfiz, berapa ramai saja yang dapat kahwin dengan muslimat bpendidikan tinggi.... bukan faktor dia merendah diri.. tapi tak dipandang pun... buat apa.. masa depan tak tau... nak kerja makan gaji apa yang boleh buat... macam mana nak sara dia.... last2 kahwin dengan anak2 tok guru atau orang-orang kampung biasa.. reality...kalau kita hebat, kita nak yang lebih hebat...
maaf ana tuju kat kedua-duanya kaum ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 16-10-06 11:51


ada jugak perempuan yang koya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-10-06 12:06


tak jugak..
tapi betullah tu..
kalau tak ada duit,bagaimana nak hidup?
sebab tu banyak kes perceraian..
dah dunia sekarang macam tu..
TEPUK DADA,TANYA IMAN...^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 16-10-06 14:42


Pada 16-10-06 11:51 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

ada jugak perempuan yang koya....


yang koya 2 tak payah cerita ar....
biasa mereka ni macam lalang... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-10-06 15:49


salam

tak semua wanita kawin sebab harta...tapi lebih kepada security..masa depan yang cerah skek...faktor agama pun ada. yang ramainye pasal cinta dan kasih sayang, ana rasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 22-10-06 02:00


memang betul pendapat sesetengah sahabat yang mengatakan kadang-kadang media masa terlalu sangat expose wanita yang berkahwin dengan hartawan,usahawan etc..terutama sekali artis.
pada pendapat saya,harta kekayaan tak penting,lama lama habis jugak..banyak duit boleh jugak dia pasang lagi satu
rupa paras lama lama tua jugak..rupa handsome buat sakit hati sebab ramai yang tackle
paling penting ada ilmu agama,kasih sayang,budi bahasa..kekal hingga akhir hayat.
taki kisah walaupun dia tak berharta tapi percayalah pada allah bahawa rezeki semuanya dariNya..biarlah kerja cikai pun asal halal..

wallahualam..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-10-06 06:18


Gaji Minima Suami: RM2,000
Gaji Minima Isteri: RM1,800

Jika wanita tidak pentingkan harta...

kos Kehidupan Minima di KL (Anggaran sahaja)
===================
Sewa Rumah: RM800 (depend jenis rumah & kawasan. ada juga yang beli rumah buat loan)
Bil air, elektrik, gas, telefon, internet: RM300 (tak payah pakai internet, bazir duit)
Pengangkutan: RM400 (depend atas kenderaan. harga minyak naik)
Makanan & pekakas rumah: RM300 (boleh ke ini?... macam tak cukup saja)
kos penjagaan bayi (lampin, pakaian, susu, etc): tidak ketahui tapi mungkin mencecah sehingga ???
Yuran sekolah, tusyen, buku, pakaian anak2, bas sekolah, etc: RM200 seorang
Pakaian: ???
Kelas mengaji al-Quran, kelas2 lain: ???

Simpanan untuk anak2 (masuk universiti?):???
Simpanan untuk kecemasan: ???
Simpanan untuk masa tua: ???
Duit hantar ke kampung (ibubapa isteri & suami): ???

Hutang suami untuk kos kawin: ???
Loan kereta: ???
Income tax: ???

Huhuhu... macam dah bangkrupt saja???

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 22-10-06 13:58


Pada 22-10-06 06:18 , fatinah_huda posting:

!!! QUOTE !!!

Gaji Minima Suami: RM2,000
Gaji Minima Isteri: RM1,800

Jika wanita tidak pentingkan harta...

kos Kehidupan Minima di KL (Anggaran sahaja)
===================
Sewa Rumah: RM800 (depend jenis rumah & kawasan. ada juga yang beli rumah buat loan)
Bil air, elektrik, gas, telefon, internet: RM300 (tak payah pakai internet, bazir duit)
Pengangkutan: RM400 (depend atas kenderaan. harga minyak naik)
Makanan & pekakas rumah: RM300 (boleh ke ini?... macam tak cukup saja)
kos penjagaan bayi (lampin, pakaian, susu, etc): tidak ketahui tapi mungkin mencecah sehingga ???
Yuran sekolah, tusyen, buku, pakaian anak2, bas sekolah, etc: RM200 seorang
Pakaian: ???
Kelas mengaji al-Quran, kelas2 lain: ???

Simpanan untuk anak2 (masuk universiti?):???
Simpanan untuk kecemasan: ???
Simpanan untuk masa tua: ???
Duit hantar ke kampung (ibubapa isteri & suami): ???

Hutang suami untuk kos kawin: ???
Loan kereta: ???
Income tax: ???

Huhuhu... macam dah bangkrupt saja???


pandai budget takkann bankrupt nya...carilah salah seorang yang pandai berjimat cermat..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 00:30


haha.. kelakar lah fatinah_huda. :-di

boleh diubah.. berjimat dan buat lah simpanan mulai sekarang. buat pelaburan dengan duit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 01:11


Salam

Pada 22-10-06 06:18 , fatinah_huda posting:

!!! QUOTE !!!



Hutang suami untuk kos kawin: ???



Perlu ke sampai berhutang untuk kahwin?Agak-agak nya siapa lah yang menyusahkan urusan perkahwinan ni ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

khairulazmi06
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.07.2006
Ahli No: 25499
Posting: 53
Dari: pahang

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 07:28


assalamualaikum wbt

best jugak topik ni....

Perkahwinan menjadi wajib apabila cukup syaratnya...

tapi manusia ada macam-macam karenah dan perangai dan ada yang tak pernah cukup dengan apa yang ada....tapi Alhamdulillah pada sesiapa yang walaupun sederhana lebih2 lagi dalam soal perkahwinan merasa cukup dengan apa yang mereka dapat....adakah anda merasa cukup?

seringkali kita dengar pihak perempuan apabila merancang untuk mengahwinkan anak perempuan mereka meletakkan harga yang tinggi seolah-olah nak menjual anak, mereka memberi alasan anak2 mereka mempunyai lulusan yang tinggi dan sebagainya...ada jugak yang tak ada kelulusan tapi meletakkan harga yang tinggi dan adalah alasan yang diada-adakan...

Bagi saya, bukan perempuan yang meletakkan harga yang tinggi sama ada wang hantaran atau belanja perkahwinan tetapi pihak keluarga perempuan yang demand...

Jadi pihak2 tertentu perlulah bertimbang rasa sedikit dan perlu memahami kembali erti perkahwinan sebenar. bukan untuk mengambil kesempatan di atas pihak keluarga lelaki. Perkahwinan adalah kaedah yang betul dan terbaik untuk membina sebuah keluarga dan mengeratkan lagi tali silaturahim dan ukhwah antara umat islam. jadi mana-mana pihak yang sudi memberi pertolongan kepada pihak yang ingin mendirikan rumah tangga adalah satu sedekah dan juga kebajikan dan sudah pasti ada ganjaran pahala yang akan mereka dapat dan saya yakin dan percaya lebih baik dari meletakkan harga yang tinggi kepada pihak lelaki...

selain itu kita juga boleh mengurangkan sedikt sebanyak masalah2 sosial yang boleh timbul akibat kemungkinan ada pihak yang meletakkan harga yang tinggi sehingga pihak lelaki perlu berhutang atau bergadai harta atau mengambil jalan mudah kahwin lari.dan yang paling teruk ialah masalah penzinaan...

jadi pihak yang memikirkan soal kemaslahatan anak2 mereka pada masa akan datang akan lebih bertimbang rasa dan tidak meletakkan harga yang tinggi sewenang2nya...perkara ini adalah sedekah dan ada ganjarannya...

saya pun tidak akan memilih perempuan yang pihak mereka meletakkan harga yang tinggi dan berlebih2an walaupun mungkin bergaji tinggi...

bagi saya bukan kerana harta perlu dilihat atau dipertimbangkan tetapi pemahaman dan pengamalan agama itu yang lebih penting...

HARTA YANG BANYAK BOLEH MEMBUATKAN KITA LEBIH LAMA MENUNGGU PERHITUNGAN DI AKHIRAT DAN ORANG YANG FAKIR MISKIN AKAN LEBIH CEPAT PERHITUNGANNYA DAN LEBIH MUDAH DI AKHIRAT NANTI..

sabda Nabi Saw juga ada menyatakan sekiranya kita ingin memilih perempuan sebagai isteri kita perlulah melihat pada agamanya(termasuk keluarganya)

salam aidilfitri
[ Telah diedit oleh: khairulazmi06 pada 31-10-06 07:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulazmi06Profil   Hantar PM kepada khairulazmi06   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 08:55


Pada 22-10-06 06:18 , fatinah_huda posting:

!!! QUOTE !!!

Gaji Minima Suami: RM2,000
Gaji Minima Isteri: RM1,800

Jika wanita tidak pentingkan harta...

kos Kehidupan Minima di KL (Anggaran sahaja)
===================
Sewa Rumah: RM800 (depend jenis rumah & kawasan. ada juga yang beli rumah buat loan)
Bil air, elektrik, gas, telefon, internet: RM300 (tak payah pakai internet, bazir duit)
Pengangkutan: RM400 (depend atas kenderaan. harga minyak naik)
Makanan & pekakas rumah: RM300 (boleh ke ini?... macam tak cukup saja)
kos penjagaan bayi (lampin, pakaian, susu, etc): tidak ketahui tapi mungkin mencecah sehingga ???
Yuran sekolah, tusyen, buku, pakaian anak2, bas sekolah, etc: RM200 seorang
Pakaian: ???
Kelas mengaji al-Quran, kelas2 lain: ???

Simpanan untuk anak2 (masuk universiti?):???
Simpanan untuk kecemasan: ???
Simpanan untuk masa tua: ???
Duit hantar ke kampung (ibubapa isteri & suami): ???

Hutang suami untuk kos kawin: ???
Loan kereta: ???
Income tax: ???

Huhuhu... macam dah bangkrupt saja???



mohon tukar kerja kepantai timur..mesti dapat potongan belanja sehingga 50% :-di



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

ashiqah_shafiqa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26859
Posting: 41
Dari: kedah dan kl

Kedah  


posticon Posting pada: 31-10-06 09:23


kalau harta boleh menjamin kebahagiaan di dunia dan di akhirat...rasanya tak salah kalau memilih harta untuk tujuan kebaikan...asalkan semua nya perkara yang dilakukan adalah lillahitaala...:)
tapi bagi saya kalau harta tu tak boleh menjamin kebahagiaan di dunia dan akhirat...baik tak payah...kalau ada harta tapi tak bahagia pun tak guna juga...harta tak boleh membeli kebahagiaan...
wallahua`lam...itu semua hanya pandangan saya sahaja...;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ashiqah_shafiqaProfil   Hantar PM kepada ashiqah_shafiqa   Pergi ke ashiqah_shafiqa's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 31-10-06 12:02


tak juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-06 13:17


pilihlah pasangan dengan apa yang di syorkan oleh agama...

kahwini lah wanita/lelaki dengan empat perkara:

1.kerana hartanya

2.keranaketurunannya

3.kerana kecantikkannya

4.kerana agamanya

pilihlah kerana agama , nescaya kamu akan selamat.

hadis ni dah jelas dah.....
jaNGAN kerana harta seseorang itu menjadi pilihan.harus di ingat segala segalanya hanya milik Allah.dalam sekelip mata saja segala harta tersebut boleh hilang........
tapi ,kalau menjadikan agama sebagai sebab utama insyaalah perhubungan tersebut di berkati oleh Allah........
[ Telah diedit oleh: faried pada 31-10-06 13:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 01-11-06 17:57


Kalau wanita itu memandang pada harta, mesti org gelar dia mata duitan..
tapi susah juga kalau kawing dengan org yang papa kedana, tak kan nak suruh anak bini cari duit sendiri...
Hakikatnya, ukur baju di badan sendiri, kalau memang anak org kaya, mesti dia nak cari org yang senang,
Perempuan yang sanggup bersusah itulah calon isteri yang paling sesuai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 21:13


wanita ni kalau tengok laki pakai keter besar mewah2 terus cair saja.. betul tak.. .. banyak cerita2 dalam tv tu memaparkan wanita ni kawin sebab harta.. bakal mak mertua mesti pilih calon suami untuk anaknya yang beharta dan hartawan.. lagi tinggi mas kahwin dan hantaran lagi lah menjadi kebanggaan.... sedangkan nabi pernah berpesan sebaik2 wanita itu yang cepat perkahwinanya dan murah maharnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 21:15


tapi tu semua kan dah jodoh... at least sebahagian dari agamanya telah sempurna.. kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 21:51


Assalamualaikum...

Jika kau mencintai bunga
Sedarlah engkau bunga itu akan layu

Jika kau cintakan manusia
Sedarlah suatu hari dia akan pergi

Jika kau mencintai harta
Harta itu nanti kau akan tinggalkan

Jika kau mencintai Ilahi
Hanya Dia yang akan kekal abadi

Cintailah Ilahi(^^,)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 23:14


Pada 01-11-06 21:15 , tereturubuzu posting:

!!! QUOTE !!!

tapi tu semua kan dah jodoh... at least sebahagian dari agamanya telah sempurna.. kan..


betul jodoh.. tapi kan pilihan tu kita juga yang buat.. betul tak...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-06 23:16


oleh tu berhati-hatilah memilih pasangan... betul tak? susah sangat suruh mak saja yang carikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 00:37


Pada 16-10-06 09:38 , kembara_girl posting:

!!! QUOTE !!!


harta boleh di cari tapi suami mithali payah nak di cari....


Betul tu...sesukar mencari isteri solehah... ;-) ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 08:36


perempuan cari lelaki beriman tapi kaya raya...
lelaki cari perempuan cantik jelita tapi taat macam hamba...

betul ke??(tengah garu kepala yang tak gatal ini)..
tak betul lah....tapi betul agaknya..konpius2.. :-di
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 03-11-06 08:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 19:08


Pada 03-11-06 08:36 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

perempuan cari lelaki beriman tapi kaya raya...


Kalau beriman tapi miskin harta macam mana pulak?adakah lelaki tersebut akan mendapat tempat di hati wanita?Yang mana lebih penting?Iman atau harta? :-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 12:29


rasa-rasanya memang ramai yang nak kahwin sebab harta. dulu, bolehlah cakap, ulat dalam batu pun boleh hidup tapi lah ni, semua benda kena beli pakai rm. Kenalah materialistik sikit tapi biarlah berpada. jangan lah sampai org punya pun nak rembat. melampau tu.. lagipun kalau ada rm dan tahu merancang dengan betul, lagilah bagus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 00:26


Jadikan lah harta sebagai alat untuk mencapai matlamat hidup bukannya harta sebagai matlamat hidup...Dan sikap syukur dengan apa yang ada itu adalah lebih baik...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...
[ Telah diedit oleh: sailormoon pada 14-11-06 00:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 07:52


tapi harta tak menjamin seseorng tu untuk bahagia.. maksud kawin sebab harta tu pada soalan asal ana ialah kahwin ni dengan lelaki yang kaya.. banyak duit..rumah besar..keter besar..tanah banyak.... tulah yang ana maksudkan dengan harta.. dan lelaki yang tak berharta ni bukanlah miskin papa kedana....tapi apa yang ada cukup sekadar makan pakaian saja..xdala bersenang lenang sangat..kena faham maksud tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 19:05


harta adalah salah satu aspek yang perlu diambil kira atau dipertimbangkan....
tapi..kita semua dah tahu..
apa yang menjadi panduan utama dalam memilih...
setiap org pasti ada cara tersendiri untuk memilih pasangan hidup masing-masing....
jadi...terpulanglah pada keadaan...
bukan semua org melihat pada harta...
ada juga yang melihat dari sudut lain...

ps: berhati-hatilah dalam memilih... :-)


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....
[ Telah diedit oleh: lubaina pada 08-02-07 19:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 19:30


biarlah yang sedang2 saja...simple dan besederhana dalam segala hal...ini menjadi pilihan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-02-07 21:37


Pada 16-10-06 11:51 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

ada jugak perempuan yang koya....


assalamualaikum

koya ke kayo? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 22:27


Pada 08-02-07 19:05 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

harta adalah salah satu aspek yang perlu diambil kira atau dipertimbangkan....
tapi..kita semua dah tahu..
apa yang menjadi panduan utama dalam memilih...
setiap org pasti ada cara tersendiri untuk memilih pasangan hidup masing-masing....
jadi...terpulanglah pada keadaan...
bukan semua org melihat pada harta...
ada juga yang melihat dari sudut lain...

ps: berhati-hatilah dalam memilih... :-)



ye.. Wanita Kawin sebab untuk dapatkan saham untuk menuju Akhirat.. :-) Harta dunia dan akhirat yang dicari..
bukan Harta yang melalaikan dan merosakkan iman.. :-)


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 17:47


Pada 14-02-07 22:27 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-02-07 19:05 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

harta adalah salah satu aspek yang perlu diambil kira atau dipertimbangkan....
tapi..kita semua dah tahu..
apa yang menjadi panduan utama dalam memilih...
setiap org pasti ada cara tersendiri untuk memilih pasangan hidup masing-masing....
jadi...terpulanglah pada keadaan...
bukan semua org melihat pada harta...
ada juga yang melihat dari sudut lain...

ps: berhati-hatilah dalam memilih... :-)



ye.. Wanita Kawin sebab untuk dapatkan saham untuk menuju Akhirat.. :-) Harta dunia dan akhirat yang dicari..
bukan Harta yang melalaikan dan merosakkan iman.. :-)




Assalamualaikum

Harta adalah antara salah satu ciri wanita yang dikahwini selain dari agama, rupa, keturunan, begitu juga ianya terpakai didalam memilih calon suami. Perempuan juga perlu mempertimbangkan keadaan sosio ekonomi bakal suami sebelum berkahwin, selain akhlak suami, dan keturunannya.

Ini bukanlah bermaksud perempuan itu mengejar harta , tetapi demi memastikan rumahtangga yang dibina stabil atau dengan kata mudahnya tak ada lah makan pasir.

Tanggungjawab lelaki adalah menanggung keluarga apabila berkahwin , sekiranya diri sendiri pun tak lepas , maka seseorang lelaki itu belum memenuhi prasyarat untuk berkahwin...nafkah zahirnya belum cukup.Justeru itu berusahalah dan berdoalah kepada Allah moga dimurahkan rezeki dan dimudahkan urusan.

Harta yang diperlukan oleh wanita disini bukanlah intan permata atau berlian, cuma sekadar cukup untuk menanggung urusan keluarga apabila bekeluarga nanti.

Oleh itu para muslimah sekalian kahwinlah apabila para bakal suami mempunyai sedikit harta (harta yang dimaksudkan disini ialah mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk bekeluarga) untuk menangung anda dan bakal anak anda.janganlah dah kawin pun masih ditanggung oleh mak ayah, perlu diingat di antara sebab yang berlakunya perceraian di malaysia ialah salah satunya kegagalan para suami memberi nafkah zahir kepada keluarga dan ini menimbulkan masalah-masalah lain yang sepatutnya tidak wujud.
[ Telah diedit oleh: zulman pada 23-02-07 18:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 18:21


:-) :roll: tak semestinya macam itu......tak semua perempuan macam itu....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 18:47


Pada 15-10-06 09:18 , ad-din posting:

!!! QUOTE !!!

Betul ke wanita sekarang ni ramai yang memandang harta sebagai syarat yang paling utama.. sebab kalau kita lihat senario yang berlaku sekarang ni.. ramai wanita nak cari suami yang bergelar "Dato" atau orang-orang yang bergelar usahawan yang kaya sebab banyak harta dan pangkat.. kalau kerja cikai2 ni tak nak.. so apa komen muslimat dan sahabat2 ukhwah..



pisang setandan tak semua busuk.. tak semua wanita begitu... anis dulu terpikat pada agama,alhamdulillah, dia kini suamiku...
memang harta tu perlu, pandai2 lah seimbangkan...:-D

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 23-02-07 18:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 01:48


:-)


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-07 01:54


:-)hmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.155019 saat. Lajunya....